Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42001) sanzi89 válasza HoryThePooh (#42000) üzenetére


sanzi89
addikt

Ebben az országban minden bizonytalan, mint a kutya vacsorája.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#42002) senki68 válasza HoryThePooh (#42000) üzenetére


senki68
senior tag

" A másik intézkedés, amelyen még a mai napig gondolkodunk,"

Tehát akkor még nincs.

(#42003) nihill válasza HoryThePooh (#42000) üzenetére


nihill
őstag

pfff hát ebből is bármi kiolvasható, meg az ellenkezője is
szóval akármi is lesz azt szaldónak fogják hívni, mindenki nyugodjon le a 3,14csába

(#42004) eric.cartman válasza nihill (#42003) üzenetére


eric.cartman
senior tag

Igen csak azt nem értem, hogy amennyiben havi szaldo lesz akkor mennyiért veszik meg/át a nyáron betermelt energiát tőlünk? Mert ha ez köszönő viszonyban sem lesz azzal az amennyiért te veszel tőlük majd a téli hónapokban akkor az nagyon bukó megtérülés...
Illetve a fenti esetben inkább jó lenne a H tarifa télre mert az korlát nélkül kedvezőbb árban van. Ha már ennyit beruháztunk kemény lenne a piaci vagy piac közeli áron fűteni/autót tölteni :(( hiszen napelemed és hőszivattyúd is van...

[ Szerkesztve ]

" I'm fat, but you're ugly. I can diet... :D "

(#42005) barizo válasza HoryThePooh (#42000) üzenetére


barizo
tag

Pedig bíztam benne, végre valami konkrétum is kiderül a cikk végére.
De nesze neked semmi, fogd meg jól....
Akkor marad a vajúdàs, hogy vissza mondjam vagy sem a jóváhagyott rendszert .....😡

(#42006) lasse001 válasza eric.cartman (#42004) üzenetére


lasse001
senior tag

Én fingér fosért nem fogom oda adni. Akkor inkább lekapcsolom miután nyáron megvan a havi termelésem. És ha ezt többen megteszik talán észbekapnak és normális árat adnak érte.

(#42007) leslieke válasza barizo (#42005) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Azért van benne konkrétum, ha tartják magukat hozzá:
-10 év szaldó
- ezen belül esetleg havi elszámolás.

Ezek alapján elég jól ki lehet számolni a megtérülést, illetve, hogy mely hónapok lesznek várhatóan mínuszosok.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#42008) Nand_i válasza psg5 (#41998) üzenetére


Nand_i
tag

Egyszerűen meg tudod nézni: le kell csavarozni az előlapon a két alsó csavart, utána le tudod venni az alsó sötétszürke részt. Ott van egy nyilás, ha egy takaró műanyag van rajta, akkor nincs datamanager kártya, ha benne van akkor meg könnyen felismered az antennáról, stb. Ezek egyébként le vannak írva a felhasználói doksiban. ;)
Azt nem gondolnám, hogy Ukrajnában gyártanák, de tavaly volt chiphiány, nekem is azért került bele csak később a kártya, a datamanager dobozán nem írja, hol készült. Enélkül egyébként tökéletesen működik az inverter, csak nem tudod távolról figyelni. Ha persze a wifisre szerződtél, verd érte az asztalt, mert nem olcsó egy ilyen kártya.

[ Szerkesztve ]

(#42009) Zolee897 válasza lasse001 (#42006) üzenetére


Zolee897
tag

"Akkor inkább lekapcsolom miután nyáron megvan a havi termelésem. És ha ezt többen megteszik talán észbekapnak és normális árat adnak érte."

Ha havi szaldó lesz, akkor a szaldó megtermelése után én is le fogom kapcsolni. Legalább kevésbé amortizálódik.

[ Szerkesztve ]

(#42010) User_2


User_2
tag

azt gondolom bármilyen kormányzati kijelentésre idézhető a G7 mai cikke:

Az államtitkár még aznap is azzal hitegetett minket, hogy művészeti oktatási intézményként nem fogunk bekerülni a modellváltók közé, aztán este 23 óra 13 perckor ő maga terjesztette be a Parlamentben a fenntartóváltást” – utalt Palkovics Lászlóra Karsai György, az SZFE doktori iskolájának később elbocsátott vezetője.

[ Szerkesztve ]

(#42011) Zolee897 válasza User_2 (#42010) üzenetére


Zolee897
tag

Egy olyan országban, amit azzal plakátolnak tele, hogy a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket MIKÖZBEN ők is megszavazták őket és ezt az ellentmondást az emberek nem veszik észre, ott mindent meg lehet csinálni. Karsai György naiv volt.

De ha már modellváltás: Hasonlóan orbitális kamu, hogy az Erasmus pénzeket kifizetik (a mi adónkból). A modellváltó egyetemeknél nem az Erasmus a probléma, hanem a Horizont program, amiből gyakorlatilag kikerülnek. Ezzel a kutatás fejlesztés egy atombombát kapott és ezt nem lehet pénzzel megoldani.

De ha megnézed a gazdasági adatokat, egyelőre nem arra készülnek, hogy megkapjuk az EU pénzeket. Ez kb 3 évente egy paks2-nyi pénzt jelent. Ezt a mi adónkból fogják megfizetni. Nem véletlen, hogy nagyon sok adóemelés volt (kiskereskedelmi adó, biztosítás stb stb ezek mind tolják az inflációt és nem a brüsszeli szankciók, amiket mi is megszavaztunk).

Én a napelemnél mindenre felkészültem, akár arra is, hogy leszereltetik és Lölönél fogják felhasználni. Nem viccelek. Ez ma egy ilyen ország.

[ Szerkesztve ]

(#42012) snooze válasza eric.cartman (#42004) üzenetére


snooze
veterán

szerinted?tisztességes áron,mint most..🤮🤮

GO Gunners!!!

(#42013) nihill válasza Zolee897 (#42009) üzenetére


nihill
őstag

Ha havi szaldó mellett marad a 6ft-os átvétel, akkor én is kattintom le amint megvan a hónap.
Legalább ennyivel is kevesebb gondja lesz a szolgáltatónak a sok nap árammal, win-win
:U

[ Szerkesztve ]

(#42014) totron válasza t72killer (#41892) üzenetére


totron
addikt

Amit én tapasztaltam, hogy ez az általad hajtott kategória ár-érték arányban a legpocsékabb és mivel nincs a piac fókuszában nincs érdek korrekt modelleket szerepeltetni, tehát megbízhatóságból sem a top. Ha akad aki kiteszteli az aktuális kínálat kínjait és meg is osztja azokat, biztonságosabban lehet választani, de igazából mindenki csak nyúlogat bele a legjobb esetben is kevésbé szarba. Ez egy olyan szegmens ahol a hektikusság pozitív elem, a reményed a "jóra". Inkább 1db nagyobb panelt végy hacsak engedi a felhasználás ami már rajta is van a térképen, van normális datasheet, tapasztalatok, ezek nincsenek, csakszétaprózod a pénzed velük. Étteremben is az aktuálisan leginkább pörgő menüvel jársz a legjobban.

(#42015) chungey9 válasza nihill (#42013) üzenetére


chungey9
tag

Én valahogy megoldanám hogy a déli órákban ne menjen, akkor izzik az inverter a padláson.

(#42016) Zolee897 válasza chungey9 (#42015) üzenetére


Zolee897
tag

Padlásra biztos nem tennék invertert, de amit mondasz, hogy a déli órákban legyen kikapcsolva, abban van valami...

Csak naponta kapcsolgatni macerásabb, mint egyszer és aztán hó végéig úgy hagyni. Nekem Huawei inverterem van, azt a webes felületen könnyen ki lehet kapcsolni de az ideális az lenne, ha valami automatika kapcsolgatná pl homeoffice automation-ből, de ahogy tudom, a homeoffice nincs összeintegrálva a Huawei inverterrel sajnos.

Bár a https://github.com/wlcrs/huawei_solar oldalon van egy működő dolog, de ahhoz az van írva, hogy kell neki "direct serial connection to the RS485A1 and RS485B1 pins of the COM port". Átgondolom, mert van ott egy részletes leírás is.

(#42017) totron válasza leslieke (#42007) üzenetére


totron
addikt

Az esetleg rész honnan jön?

(#42018) leslieke válasza totron (#42017) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Benne volt az interjúban:

"A másik intézkedés, amelyen még a mai napig gondolkodunk, hogy a 2024. január 1-től érvényes éves szaldóelszámolás az addigi éves alapúról havira alakul át."

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#42019) korkor válasza nihill (#42013) üzenetére


korkor
csendes tag

Szintén zenész... Ha havi szaldó lesz és marad a pár pengős átvétel, akkor a saját havi fogyasztásom betermelése után havonta én is lelövöm a rendszert. Ennyiért nem adom... -úgy meg pláne nem, hogy egy köpéssel arrébb (szomszédban, utcában, trafókörzeten belül) egy fodrásznak, papírboltnak, vegyesboltnak etc. (kis)vállalkozásnak sokszoros áron adják el. Ennyiért ez bizony üldözendő tisztességtelen piaci magatartás, gazdasági erőfölénnyel való tiltott visszaélés, magyarul ez (is) lopás. Értem én senki68-at, hogy ezzel a kifizetett plusz összeggel is valamennyi bevételt kapsz, de könyörgöm, ha mondjuk egy 10kWp HMKE-tulajdonos benthagy tavasztól őszig akár extrém havi 2000 kWh betermelést (ami pedig irreálisan sok) a saját elfogyasztott mennyiségén felül, mennyit kap érte? Havi pár kiló kenyeret? Pláne ha a valószínűbb pár száz kWh-t feltételezzük...Ez nulla, ez semmi. És a szolgáltató, végső soron az állam meg extraprofitot realizál? A multikat meg megfejik ugyanerre hivatkozva? (Amit szintén a magyar adófizető fizet, vagyis mi). Elméletileg ha mindeki lekapcsolna a saját fogyasztás elérésekor, akkor muszáj lenne többet fizetniük a mi betermelésünkért mert akkor is sokkal olcsóbb úgy átlagban mint külföldről megvenni. Átgondolatlan és tisztességtelen pénzbehajtás ez is, miközben a gazdaságnak meg nagyon kellene a sok olcsó elektromos energia. (és a már kiépült háztartási rendszereknek az átvételi árral nincs köze a hálózati ellátásbiztonsághoz, pláne, hogy olcsón akarják a tulajokkal üzemeltetni őket. Fun fact: a sokkal nagyobb teljesítményű napelemparkok.)

(#42020) Zolee897


Zolee897
tag

Azt tudja valaki, hogy huawei sun2000-4ktl-m1-nél a commissioningnél "00000a" lenne a jelszó?

Homeassistanttal próbálom összeintegrálni, ahhoz nw-ön működnie kellene a https://github.com/wlcrs/huawei_solar/wiki/Connecting-to-the-inverter#network-connection leírás szerint, azonban engedélyezni kellene ezt "You need to enable "Local O&M" in "Settings" -> "Router connection settings" in the "Device Commisioning" part of the FusionSolar App"

Ehhez felléptem az inverter wifijére, majd a fusionsolart elindítva, jobb lent "me" majd commissioning majd QR kód beolvasás és utána pw beadás.

Azonban a "00000a"-ra wrong username/passwordöt mond a fusion solar app. Az inverter kb másfél éve volt commission-ölve, emlékeim szerint én nem változtattam jelszót. Mit lehet tenni? Azt néztem, hogy lehet jelszót változtatni, de van-e más út?

[ Szerkesztve ]

(#42021) barizo válasza korkor (#42019) üzenetére


barizo
tag

Hát ez az...
Így gondolkodjon az ember, hogy egyáltalán befektett ebbe a dologba 2-3 milliót.
Jelenleg kb soha meg nem térülő beruházás.
De mégsem hajlandóak elmondani konkrétan hogy jelenleg(!) mit terveznek..

(#42022) senki68 válasza korkor (#42019) üzenetére


senki68
senior tag

Elkezdhetjük újra a vitát.

Az csak szerinted van így, hogy a tőled valamennyiért megvett villamos áramot sokszorosáért adják el, de ha leveszed belőle a rendszerhasználati díjat, akkor látszani fog, hogy pont ugyanannyiért adja el amennyiért tőled megveszi. Tehát nem igazán mondható, hogy "sokszoros áron" adja el.

Persze lehet hőzöngeni, hogy majd én lekapcsolom, meg kapják be , mert rajtam ne nyerészkedjen, de míg szaldo van addig te nyerészkedsz rajtuk.

Szerinted mi fog történni, ha az össz HMKE tulajdonos 0.01%-a lekapcsolja? Szerintem semmi. Nem is fogják észrevenni.

Sok sikert hozzá.

(#42023) snooze válasza Zolee897 (#42020) üzenetére


snooze
veterán

38075 hsz alatt le van irva .

GO Gunners!!!

(#42024) leslieke válasza senki68 (#42022) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

:K Én sem fogom kapcsolgatni. Pláne, hogy lesz olyan rendszerem, ami ez év végére megtérül teljesen.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#42025) korkor válasza senki68 (#42022) üzenetére


korkor
csendes tag

Aham... pl. E-on üzleti áram árak: [link]
Valóban nem sokszoros árak... -igaz, 2022.08.01-től. :W
Panaszkodnak a kisvállalkozók is, a kedvezményes mennyiséget egy vállalkozás könnyen túllépi.
"míg szaldo van addig te nyerészkedsz rajtuk" -és így kötöttünk szerződést, nem?
Abban a 0,01% lekapcsolós arányban nem lennék annyira biztos.

(#42026) senki68 válasza korkor (#42025) üzenetére


senki68
senior tag

És azt mi garantálja, hogy üzlet fogja elhasználni nem a szomszéd nyugdíjas néni aki éves limit alatt van?

(#42027) nihill válasza senki68 (#42026) üzenetére


nihill
őstag

Mivel nyáron full napsütésben is kevés kivételtől eltekintve ország szinten venni kell az áramot, így a napelemesektől átvett 6ft-os termelést a külföldről vett áram árával kell összehasonlítani szerintem. Az meg nem 6ft ha jól gondolom. (tudom volt már negatív is a történelemben, de nem ez a jellemző ár)
Illetve a rendszerhasználat HMKE esetében nem az országon keresztül van, hanem lehet még az utcából ki sem.

(#42028) korkor válasza senki68 (#42026) üzenetére


korkor
csendes tag

és mi nem?
Igaz sok a nyugdíjas is, de jellemzően azért a háztartások napközben "üresek", az emberek dolgoznak. Nyáron többet lehetnek otthon (szabadság) de akkor meg sokan nyaralnak, így ezt sem számítanám.

(#42029) Zolee897 válasza snooze (#42023) üzenetére


Zolee897
tag

Sikerült megoldani, kösz és én voltam a béna, mert megváltoztattam a jelszót, amikor másfél éve commisioningolva lett az inverter.

Most már csak ezt kellene, ami vastagítva van a https://github.com/wlcrs/huawei_solar/wiki/Connecting-to-the-inverter#network-connection oldalról :)

"With firmware versions released in Q4 of 2022 for the SUN2000L it is once again possible to connect to the inverter on the IP with which your inverter is connected to your home network. This feature is seemingly not available for the SUN2000MA. You need to enable "Local O&M" in "Settings" -> "Router connection settings" in the "Device Commisioning" part of the FusionSolar App. (Note that this toggle is somewhat buggy, and possibly needs multiple tries to effectively enable it. Make sure to use the latest version of the app). This will open port 6607. Please make sure to assign your inverter a static IP in your router, as changing the IP is not supported in the integration.
"

Nekem a fusion solar appban van settings-communication settings-router settings de ott nincs "local O&M" és máshol sem találok sajnos.

(#42030) eric.cartman válasza nihill (#42027) üzenetére


eric.cartman
senior tag

Azért ez nem ilyen egyszerű...
Ha ott az adott körzetedben (családi házak esetében kb.1-2 utca szinten) épp nem kell senkinek akkor az elveszett. Amit pedig éppen külföldről importálnak azt lehetséges oda irányítani ahol éppen kell. Legalábbis ez az elmélet szerintem.

" I'm fat, but you're ugly. I can diet... :D "

(#42031) Tapsi


Tapsi
addikt

Jól van, ne ríjatok már! Ez egy szakmai topic, nem pedig rinyakör.

(#42032) peternac válasza Zolee897 (#42029) üzenetére


peternac
tag

az inverter saját AP-jára csatlakozz fel és a SUN2000 appban állítsd át
habár lehet hogy a fusion solar-on belül a device commisioning is kb. ugyanez
de a fenti biztosan működik, mert én úgy csináltam
ha megváltoztattad az inverter saját AP jelszavát akkor az is kell, utána meg a telepítői jelszó
az inverter saját AP-ját úgy hívják, hogy SUN2000-XXXXXX, alap jelszó: Changeme
az alap telepítői jelszó meg: 00000a
MODBUS TCP Guide: https://forum.huawei.com/enterprise/en/modbus-tcp-guide/thread/789585-100027

[ Szerkesztve ]

(#42033) ogeza


ogeza
csendes tag

Sziasztok!
Szeretnék pár napelemet felrakatni a tetőre. Nincs beadva engedélyeztetés.
Szóval ha most felrakatok egy hybrid invertert (aksival vagy nélküle), az most tud úgy működni, hogy elsődlegesen a termelt áramot, másodlagosan aksiból és csak ha ezek elfogytak akkor automatán átáll a hálózatra?
Ha ezt szabályos felszerelni ebben a formában, akkor azt be kell jelenteni a szolgáltatónak?
Köszönöm

(#42034) korkor válasza Tapsi (#42031) üzenetére


korkor
csendes tag

Így van, ez szakmai topic. Amibe beletartozik a HMKE-megtérülés számítása is. Átvételi árral, kedvezményes és afölötti lakossági és vállalkozói árral, napelem-adóval egyetemben. Az adó pedig az, amit az állam elvesz tőled valamilyen jogcímen az állami fenntartásokra és onnantól nem te egyénileg gazdálkodsz vele: figyelem, a 6 pengős átvételi árral a kormány bevezette a napelemadót! A tavalyi 13 Ft/kWh átvételi helyett ma kapsz 6 Ft/kWh átvételi árat, vagyis a betermelésre bevezetett napelem-adó mértéke betermelt kilowattóránként 7 Ft a tavalyi bázishoz képest. Csak éppen nem adónak hívják.
Aki ezután is új rendszer telepítésében gondolkodik, annak jobban kell figyelnie a megtérülésre.

(#42035) Zolee897 válasza peternac (#42032) üzenetére


Zolee897
tag

Jelszó megoldódott. A mostani problémám az, hogy a https://github.com/wlcrs/huawei_solar/wiki/Connecting-to-the-inverter#network-connection szerint "You need to enable "Local O&M" in "Settings" -> "Router connection settings" in the "Device Commisioning" part of the FusionSolar App" azonban nekem nincs ilyen Local O&M menu. A fusion solarbol a legfrissebb van, mert most töltöttem le 2 órája.

Nekem így néz ki:

Ha megnézem a https://community.home-assistant.io/t/integration-solar-inverter-huawei-2000l/132350/2205 fórumon akkor ott van ilyen menü:

(#42036) Zolee897 válasza peternac (#42032) üzenetére


Zolee897
tag

Illetve a modbus TCP engedélyezve van unrestricted-del. A probléma az, hogy ennek ellenére a homeassistant nem csatlakozik az inverter IP címe:502 sem a 6607-es portokra. Érdekes, hogy az 502-es porton elég sokat gatyázik, míg kiírja, hogy nem konnektál, a 6607-est egyből visszadobja

(#42037) Zolee897 válasza korkor (#42034) üzenetére


Zolee897
tag

"figyelem, a 6 pengős átvételi árral a kormány bevezette a napelemadót! "

Pontosan.

(#42038) süti5 válasza eric.cartman (#42030) üzenetére


süti5
őstag

Az "épp nem kell senkinek" szerintem nem reális, mindenhol van hűtő, de legtöbbször fagyasztó is, nem beszélve arról, hogy felénk pl. sok nyugdíjas lakik és napközben is használnak gépeket, főznek, locsolnak kútról stb.

(#42039) tuzpenge válasza senki68 (#42022) üzenetére


tuzpenge
őstag

Szerintem azt azért figyelembe kellene venni hogy aki anno telepített az befektetett nem kevés pénzt és számolt egy kb megtérülést is és szerződést kötött az áramszolgáltatóval! Amely szerződést most egyoldalúan felmondják???? Hát milyen ország ez, meg milyen rendszer? Próbálom én megérteni, de visszamenőleg élő szerződéseket módosítani egyoldalúan.....hát elég véleményes hogy finoman fogalmazzak. Meg december elején még az volt hogy a telepítéstől számított 10. évig marad az éves szaldó, majd rá pár napra: mégsem ér a nevem, inkább mindenki legyen havi szaldóban, de a matek része már nem ment mert az nem közölték...Ebben az országban tervezni semmit nem lehet, mert óránként változtathatnak mindent..tiszta észak korea...

[ Szerkesztve ]

ˣ

(#42040) Zolee897 válasza tuzpenge (#42039) üzenetére


Zolee897
tag

"Meg december elején még az volt hogy a telepítéstől számított 10. évig marad az éves szaldó, majd rá pár napra: mégsem ér a nevem"

Rosszul tetszett érteni. Ezek nem hazudnak. A szaldó marad, csak percnyi szaldó lesz :-)

(#42041) senki68 válasza korkor (#42034) üzenetére


senki68
senior tag

Az a probléma, hogy HMKE megtérülésnél senki nem számolt a "felesleggel". Eleve a 99% úgy tervezte, hogy fedezze az éves fogyasztását.
Tehát az, hogy mennyit ad a túltermelésért, sehogy nem befolyásolja a megtérülést.

Nem vesz el burkolt adó formájában semmit, ugyanis pont annyiért veszi át amennyiért neked adja. Tavaly még 13 Ft-ért kaptam idén már 6 Ft-ért kapod. A rendszerhaszánali díj változott aminek semmi köze az átvételi árhoz. Eleve nem ugyannak a cégnek fizeted.

De akiket ilyen piti dolgok zavarnak, annak minek van napelem? Jól ki kell tolni az áramszolgáltatókkal, le kell dobni a tetőről, minek az?

(#42042) senki68 válasza tuzpenge (#42039) üzenetére


senki68
senior tag

Figyelembe vettem. 10 évig van szaldo, 10 év alatt megtérülül. Mi is a probléma?

(#42043) lasse001 válasza senki68 (#42041) üzenetére


lasse001
senior tag

Én nem nagyon írok ide a fórumba de nagyjából követem. És az veszem ki hogy te valami nagyon megmondó ember lehetsz a rohadó narancsnál. Mert jobban véded őket mint a Polt Peti.

(#42044) senki68 válasza lasse001 (#42043) üzenetére


senki68
senior tag

Ha valakiket utálok de nagyon, azok a narancsosok :) Rohadt mocskos tolvaj banda.

(#42045) sanzi89 válasza senki68 (#42042) üzenetére


sanzi89
addikt

Hogyan írhatsz le olyan légből kapott kijelentést, hogy 10 év alatt megtérül? :W El se hiszem...

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#42046) lasse001 válasza senki68 (#42044) üzenetére


lasse001
senior tag

Akkor bocs félre értettem.

(#42047) edeleny válasza HoryThePooh (#42000) üzenetére


edeleny
őstag

"akkor termeljenek, amikor kell az áram, tehát vagy feltermelnek a hálózatba, vagy más erőművet kell leszabályozni."

Hipotetikus kérdés, de miért mindig a leghülyébb a miniszter?
Máshol így működik a zöld energia! Helló!
Ha van napelem, akkor vissza kell húzni a brutál szennyező, és teljesen gazdaságtalan Visontát, meg a gázos erőműveket, amik a burtál drága Orosz gázzal mennek! Ebbe mi a probléma. Ráadásul Visonta állami! Mi a gond?
Régen is voltak olyan erőművek, mini vízi, pl. a Hernádon, és kis gázos erőművek, amik eleve úgy voltak szerződve, hogy ha szól a Mavir, akkor vissza terhelnek!

Az egész problémát úgy hívják NER.
Ezeket az erőműveket már megvették a haverok, az nem lehet, hogy az adriai luxusnyaraláson ne legyen kokó, meg qrva! Már bocs.

"Ha majd nagy mennyiségű akkumulátor parkunk lesz"
Ezt úgy érti, fordítom magyarra, hogy majd te, meg én beruházunk rá, mert Uniós lóvé nem lesz, állami meg nincs. De ha lenne is szintén a haverok kapják először.

Az egész problémát a kormány generálta! Egyrészt képtelenek máról a holnapra tervezni, másrészt látjuk a Völner ügyben a törvénykezés menetét: bemegy a haver, kéne egy ilyen rendelet, mert ez nekem jó lesz, később neked is!
Harmad részt, mi se háborognánk, ha Econ szavaival élve, nem Kádári tervgazdálkodás (rezsicsökkentés lenne.)
Igazatok van, az áram jelenlegi ára 6 forint.
Ha nem volna szabályozva, a piaci ár valahol 70 forint lenne. Abból 45 az áram ára.
Ha a havi szaldóval, csak a 70 felét, 35-t adna ide kevésbé háborognánk!

[ Szerkesztve ]

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#42048) nihill válasza senki68 (#42041) üzenetére


nihill
őstag

Ez mindaddig igaz amíg éves szaldóban van valaki.
Viszont ha a havi szaldó nyári extra termelés 6ft-jából kell(ene) a téli ködös időt finanszírozni, akkor mindjárt számít, mennyi az annyi.

(#42049) edeleny


edeleny
őstag

Majdnem éves rekord lett a mai nap!
De egy óraa körül beborult az ég!

Ami viszont számomra érdekes! nem volt teljesen páramentes, mégis!
Tegnap, meg egész decemberben 3,5-3,8 kW volt a legmagasabb termelési szint.
4,8-nál borult be, és az 5 simán meg lett volna! Ez nekem már a nyár eleji szint!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#42050) edeleny válasza nihill (#42048) üzenetére


edeleny
őstag

Arról nem is beszélve, hogy amit sejtünk, a csúcsideji termelés inkább lesz 0 közelében, ha nem fizetni kellesz a betermelésért!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.