- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GSzORO
csendes tag
Nem fogsz gyártói garancia papírt kapni az SE-hez, mert nincs hozzá.
??? Nincs hivatalos magyarországi importőr? Jogszabály írja elő a jótállási feltételeket.
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
A vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt a jótállási jegyet a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát.
(2) A jótállási jegyet közérthetően és egyértelműen, magyar nyelven kell megfogalmazni.
(3) * A jótállási jegyen fel kell tüntetni:
a) a vállalkozás nevét, címét,
b) a fogyasztási cikk azonosítására alkalmas megnevezését és típusát, valamint - ha van - gyártási számát,
c) a gyártó nevét, címét, ha a gyártó nem azonos a vállalkozással,stb.
-
senki68
senior tag
válasz
GSzORO #18045 üzenetére
Nem fogsz gyártói garancia papírt kapni az SE-hez, mert nincs hozzá.
Szériaszámmal tudod ellenőrízni az SE oldalán, meddig tart a garancia .
[link]Ezen az oldalon tudsz garanciát hosszabbítani 20- vagy 25 évre.
[link]Amire nagyon figyelni kell az a szériaszám. Abban van a gyártási idő. Gyártás után 4 hónappal beindul a garancia, függetlenül attól, eladták vagy nem, fel van e szerelve vagy nincs. Abban az országban indul be, ahol éppen raktárban van.
Szériaszám első két szám gyártási hét, második 2 szám gyártási év.
SJ: 4620 2020 46 héten gyártották.
Ezért ha olyat raknának fel ami 2019-es gyártású, kézzel lábal tiltakozz ellene.
Optimalizálóra alapból 25 év gari van.
-
GSzORO
csendes tag
Sziasztok!
Szerződéskötés előtt állok.
Szeretném, ha konkrét információkat kapnék a SolarEdge inverter és optimalizáló jótállási feltételeiről. Nem a reklámanyagra gondolok, azzal tele a net. Gyanús, hogy mindenhol ezt a 12+25 évet látom, de a hivatalos, gyártói, magyar nyelvű feltételeket nem...Tud valaki segíteni linkkel, vagy ami még jobb, fotózott papírral, amit kapott a rendszeréhez?? (NE mondjátok, hogy ilyen nincs...)
Köszi,
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
hun.gergov #18029 üzenetére
Ilyen melegben, igen van hangja. Nekem 8.2-es van és hallani, főleg délben. A garázsban van, a mellette lévő tárolóban hallani ha nyitva az ajtó a két helyiség között.
Mondjuk a Huawei esetén meg nem tudom elképzelni, hogy ne térdeljen le néhány év alatt a hőterhelés miatt. Ott 70 fokos a borda és többen is azon agyaltak innen hogy ventilátort faragnak rá.
Azért látni kell, hogy olyan 2-3% ezeknek az invertereknek a veszteségük (97-98%-os a hatásfok) ami 10 kW esetén bizony 200-300 watt. Az már jelentős hűtés igényel, főleg, hogy kis helyen keletkezik az a nagy mennyiségű hő. -
válasz
ginagina #18039 üzenetére
Eddig a mai napi csúcsteljesítményről (kW) beszéltünk, és ennek az össz. panelteljesítményhez képesti arányáról. Ez %.
Amit te számoltál, az a fajlagos termelés, 43 kWh / 7 kWp (nem tudom, pontosan mennyi), ami kb. 6,14 kWh/kWp. Korcsinak 6,26 lett, nekem 34,88/5,28 = 6,61. Most kivételesen teljesen felhőmentes napunk volt, és nálunk talán valamivel jobban mozog a levegő, mint a sűrűn lakott részeken.
-
Jovanny2
őstag
válasz
Attila2011 #17999 üzenetére
Csináljatok gyorsan még egyet.
-
-
ginagina
csendes tag
válasz
joghurt #18036 üzenetére
Alapból én is így számoltam, de olyan % jött ki, ami elsőre hihetetlen volt ezért kérdeztem rá. Nekem 7-es a rendszerem, déli fekvésű, földi, délután 4 órakor a szomszédtól beúszó árnyékkal, és így a napi termelés a mai napon 43 kwh volt. Ez 61,7% ami eléggé karcsú, pedig eddig úgy gondoltam hogy jól működik a rendszer. Az árnyék miatt sejtettem hogy kevesebb kicsit de hogy ennyivel azt nem. Ahhoz hogy legalább a 85% tudjon a rendszer napi 60kwh kéne termelnie, ami 20kwh különbséget jelent. Egy lassan beúszó árnyék du 4-5 órakor ennyit jelentene??
-
bb71
őstag
Az az informacio, amit itt tobben irtatok, miszerint aki tamogatassal valositotta meg a napelemes rendszeret az kikerul a szaldo elszamolasbol - ez mennyire UL, honnan veszitek, van link forras baemi?
Vagy en ertettem felre valamit?
-
válasz
ginagina #18034 üzenetére
Megnézed, mennyi jön az inverterről, és elosztod a panelek össz. teljesítményével.
A tájoláson (adottság) kívül elsősorban az időjárást minősíti: mennyire süt a Nap, mennyire van meleg, mennyire szennyezett a levegő (vagy a panelek felülete).
De ugyanúgy csak méregetés magunk közt, mint a fajlagos napi termelés (napi össz. energia osztva a panelekkel, kWh / kWp.) -
rokapet
tag
válasz
ginagina #18034 üzenetére
(Aktuális panel teljesítmény/Max panel teljesítmény)*100
Ideális körülmények (zavartalan napsütés, hűvös idő) között a panelek tudnak az elvi max teljesítményük felett is működni valamennyivel (ha jól emlékszem, az adatlapon 25 C fok mellett vannak megadva az adatok), így jöhet ki 100%-nál magasabb érték.
-
rokapet
tag
válasz
joghurt #18030 üzenetére
Bár nem nekem írtad, de a kérdésed döbbentett rá, hogy a fenti érték beírásakor én az inverter maximumával (3.3kWp) számoltam, és nem a panelek elvi maximumával (3.195kWp). Utóbbival 84.5% jön ki a mai teljesítménycsúcson...
De volt már olyan, hűvösebb nap is, amikor pár percre "kikoppant" az inverter a 3.3kW-on. Az már bő 103% volt a panelektől...
-
hun.gergov
csendes tag
válasz
Blamazs #18007 üzenetére
Sziasztok!
Ez engem is érdekelne, de inkább általánosságban. Mekkora "túlterhelést" enged a Huawei garanciavesztés nélkül? A gyári adatlapokon ajánlott panel teljesítményig el lehet menni? Pl. Huawei SUN2000-10-ktl-m0 esetén 14,880. K-NY tájolást figyelembe veszik, vagy annyi és kész?
-
-
hun.gergov
csendes tag
válasz
kardkovacsi #17987 üzenetére
A telepítő még sosem csinált ekkora rendszert, ezért nem tudta, hogy a sorozat "nagyobb" tagjai mennyire hangosak. Én meg elhittem neki, hogy alig lesz hangja.
A jövőben a telepítés helyétől kb. 15m-re medencét tervezünk, ilyen távolságból 30 C° környezeti hőmérséklet felett elviselhetetlenül zajos. Ipari környezetbe, vagy ahol el lehet tenni mindentől messzire biztosan ez a világ legtutibb invertere, de a korábbi passzív hűtéses Huawei SUN2000-hez képest sokkoló. Hozzáteszem, én eredetileg Huawei invertert szerettem volna, de a telepítő mereven elzárkózott tőle, mert az szerinte gagyi kínai, és rábeszélt erre az ipari gázelszívó berendezésre.
Megoldási javaslatként mondtam neki, hogy tegyük be a kazánházba, aminek most a külső falán van, de szerinte az ottani poros körülmények és az elégtelen szellőzés miatt ezt nem lehet, így nincs más út, cserélni kell, még mielőtt átjön a szomszéd és lebontja -
ati888
senior tag
Sziasztok!
Egy fél éve nem foglalkoztam a témával, de most megint felmerült, hogy egy 5kW körüli rendszert telepítenék otthontámogatással, szaldóval.
Kb milyen összeg az elfogadható kW-onként jelenleg?
Kaptam egy ajánlatot 5,25-ös rendszerre , Solaredge 7k inverterrel, Canadian Solar napelem 375W 14 db panellel, bruttó 2,6M.
köszi
-
Mik_i
tag
Sziasztok!
30 fokos tetődőlés, déli tájolásnál ha most 80% a termelésem az elméleti panel kapacitáshoz képest az rendben van?
-
axioma
veterán
válasz
KilgoreTrout #18010 üzenetére
Viszont a 15-os meg tudja a ket panelenkent 1 optimalizalo konfigot, es azzal meg a nagyobb rendszer is olcsobb lehet (a kisebb invertereknel ez nem opcio). Nezd meg azzal is. Nyilvan az ado ha felemelik akkor is tobb lesz, de a beruhazasra johetnek ki jobb szamok - igaz, kevesbe reszletes lesz a monitorozasod is, nyilvan valamit valamiert.
-
senki68
senior tag
válasz
KilgoreTrout #18010 üzenetére
SE-nek nagyon jó tervező programja van, le kell modellezni.
Ez a vége.
https://designer.solaredge.com/public/hu_HU/sites/3988245945731553/proposal/3598fe8c24b943529e69d153249c2ad7
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
Segítsetek dönteni.
Múlt héten beadtuk az igénybejelentést 15 kW-s SolarEdge rendszerre (egyelőre 14,1 kWp-nyi panel lenne rajta, a 15-ös invertert a kivitelező ajánlotta, mert az tuti elég lesz későbbi bővítésekhez is).
Viszont a bizonytalan szabályzás (támogatott rendszerek bruttósak lesznek decembertől, teljesítményadó későbbi mértéke szaldó esetén, stb.) miatt eléggé elgondolkoztam, hogy legyen inkább 12.5-ös az inverter két okból:
1) így kevesebb panel is elég lenne a megfelelő működéshez - ami nem elhanyagolható mértékű spórolás támogatás nélküli beruházás esetén.
2) A jelenleg 0%-os teljesítményadót az inverter névleges teljesítménye alapján kell majd fizetni
(+1) a 12-12.5 kW lélektani határnak számít, eddig szól a termelés utáni adómentesség is, szóval elképzelhető, hogy a későbbi törvénykezés során is itt lesz a határ.)Szerintem a közeljövőben a 12.5-ös inverter is elég kell legyen, (SE rendszer elvileg 50%-kal túlpanelezhető, mert amúgy is különböző tetősíkokon vannak a panelek, sose megy minden 100%-on), rövid távon meg egyértelműen olcsóbb a rendszer, mert kevesebb panel is elég az indítófeszültséghez.
2-3 hetünk van eldönteni, mert addigra jön meg az MGT, és akkor tud a kivitelező beadni egy új igénybejelentőt a kisebb teljesítményre.
Ti mit tennétek?
-
tothbe
addikt
válasz
stickermajom #18006 üzenetére
Ez egy visszatérő kérdés a saját topicjában. Inkább ott keress rá, mert nem emlékszem melyik volt az utolsó MÁK álláspont ebben.
Ok, Chris közben megírta, de a többit ebben a témában inkább a másik topicban, mert az erre született. A napelemes rész maradhat itt, ha azzal van kérdés. -
HunChris
senior tag
válasz
stickermajom #18006 üzenetére
Megcsináltathatod, gyűjtheted addig a számlát.
MÁK GYIK:
30. Mikortól lehet számlákat gyűjteni?A számlák 2021. január 1-jétől gyűjthetők, kivéve, ha az új építésű lakás az ingatlan-
nyilvántartásba még nem került bejegyzésre, mivel az otthonfelújítás keretében az
építés nem támogatható.
A számlák gyűjtésével nem kell megvárni:
- a lakóhely bejelentéstől számított egy év elteltét
- a magzat 12. hetes korát
- a TB jogviszony egy éves meglétét. -
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Túlpanelezés kérdésében érdekelne hogy egy 3 fázisú 4kW-os huawei-t mennyire lehet túlpanelezni? -
MrZed001
tag
válasz
tothbe #18002 üzenetére
Szeretném. Fél éve hajkurászom az ácsokat (kocsibeálló déli oldal tető növelés fél-fél méterrel + hullámlemez rá). Ne tudd meg ...
Amiért félek tőle, hogy MGT elvész az az, hogy kvázi jogutód nélkül szűnik meg az ELMÜ.
Azaz nem felvásárolták, nem eladta üzletágát ... hanem megszűnik (jogutód nélkül, ezért is kell a végelszámolás), és auto kerülünk új szolgáltatóhoz (új szerződés, új minden). -
tothbe
addikt
válasz
MrZed001 #17993 üzenetére
Elvileg nem fog ugrani a már jóváhagyott MGT. De számolnod kell azzal, hogy mind az áramszolgáltatód, mind pedig a hálózati szolgáltatód más lehet (helytől függően), mire megcsinálod, tehát a rendszerben most rögzített projekted vagy meglesz, vagy nem és akkor várni kell míg előkeresik, vagy bizonyítani kellhet majd, hogy neked ezt jóváhagyták. Én inkább megcsinálnám még most, ha lehet.
-
tothbe
addikt
válasz
stickermajom #17998 üzenetére
SE akár 50%-kal is túlpanelezhető. ÉS a két tájolás miatt kb sosem fogsz limitre futni és ezzel vágásra, viszont reggel korábban indul majd a termelésed, szóval megérheti a dolog.
És igen, a bővítés is elszámolható, ez benne is van a GYIK-ben.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mini PC
- Napelem
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Mozilla Firefox
- The First Berserker: Khazan
- AliExpress tapasztalatok
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest