Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36201) gozi válasza senki68 (#36199) üzenetére


gozi
tag

A többlettermelés szempontjából továbbra is számolni kell az A1 I-II tömb szerinti árakkal.

Fogyasztási oldalról technikailag így kezelik a 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet szerint:
"2. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron jogosult villamos energiát vételezni, azzal, hogy egyzónaidős, több egységárú árszabás esetén alacsonyabb áron jogosult villamos energiát vételezni."

(#36202) robi-k válasza Lasersailing (#36198) üzenetére


robi-k
őstag

Ha nem kapsz engedélyt a visszatáplálásra, akkor ezzel a Fronius inverterrel nem tudsz akkumulátorra termelni.
Akkor jobban jársz, ha eladod, és veszel egy visszwatt védelemmel rendelkező hibrid invertert, vagy tisztán szigetüzemre építed ki a rendszert (1 vagy 3 fázisra, az már nem lényeges).

(#36203) #31733248 válasza Dorian (#36200) üzenetére


#31733248
törölt tag

Én kifejezetten az új családi házakról beszéltem. Ebből viszont az alkalmazottként dolgozó társadalmi réteg ma már szinte teljes egészében kiárazódott.

(#36204) User_2 válasza senki68 (#36197) üzenetére


User_2
tag

ha törvényileg nem engedélyezett az asszimetrikus betáplálás,

és most vannak olyan napelem rednszerek, amelyek 6-15 kW-ot termelnek szimmetrikusan töltik fel a hálózatba, de este és télen csak asszimetrikusan veszik vissza,

akkor ez valahogy nagyon aránytalan technikai előny a feltöltőnek és hátrány a szomszédoknak.

és nem áll meg az az érvelés, hogy a hálózatba táplált eneregiát majd jól elhasználják a szomszédok, mert a szomszédok nagy része csak 1 fázison fogyaszt.

és akkor ezért van az hogy a 3 fázisból az egyik fázis olykor jóval eltér a 238 Volt-tól?

(#36205) turcsikg válasza User_2 (#36194) üzenetére


turcsikg
csendes tag

Igen, én is így értelmezem a dolgokat.
Ha 1 fázisról megy a ház, akkor szívás a 3 fázisú inverter
- mert nem tud teljes kakaón visszatáplálni a rendszer, ergó nagyon sok energia megy a semmibe.
- ha nincs betöltési lehetőség, elenyésző, amit fel lehet helyben használni, mivel a másik két fázison semmit fogyasztás nem jelentkezik.
- ha nincs szaldó, eleve ugrik a téli fűtésre való előtermelés, amit max egy igazságos bruttós elszámolás oldhat meg.

Ha 1 fázisú a kialakítás a házban, az kábé azt jelenti, hogy mindent újra kell kábelezni, és "szétverni" a lakást, ami jelentős költség megint.
Tehát nagy napelemrendszer esetén a 3 F kiépítésén túl, újra át kell kábelezni az egész házat is. És további probléma, hogy nem tudsz minden pillanatban azonos fogyasztást produkálni a 3 fázison.

Hol hibázik az elképzelésem? Átolvastam szinte az egész fórumot, de erről senkitől nem olvastam, hogy ilyen probléma felmerült volna, pedig gondolom nem mindenki ideálisan huzalozott új építésű házba telepített napelemrendszert.

Véleményem szerint még egy kis egyfázisú rendszer megérheti, mert bár télen nem lesz semmi termelése, de az év felében 1 fázison elláthatja az egész házat minden átalakítás nélkül.

(#36206) ferkoczy válasza Tapsi (#36196) üzenetére


ferkoczy
tag

Na de a lenti példánál maradva ez csak nem azt jelenti, hogy ha neki mondjuk fullon megy a 8 kW-nyi termelése, akkor azért, mert egy fázis nincs vagy alig van terhelve, az összes fázira "kintről" kell vennie az áramot?
Az inverter amúgy honnan is tudná, hogy épp melyik fázison mennyi a fogyasztása a háznak?

Én azt gondoltam eddig, hogy ilyenkor az inverter 8/3-at rak minden fázisra, és ha valamelyiken ez elég, akkor a felesleget betáplálja, ahol meg kevesebb, ott vételez hozzá.
De ez akkor már aszimmetrikus.

Ha a betáplálás csak szimmetrikus lehet, akkor szinte soha nem lehetne betáplálni, mert ritka, amikor egyik fázison sincs nagyobb fogyasztás, mint az aktuális termelés harmada.

De ha full blődséget írtam, valaki felvilágosíthat, konkrét példán keresztül...

(#36207) User_2 válasza turcsikg (#36205) üzenetére


User_2
tag

Véleményem szerint még egy kis egyfázisú rendszer megérheti, mert bár télen nem lesz semmi termelése, de az év felében 1 fázison elláthatja az egész házat minden átalakítás nélkül.

de inkább csak akkor ha azon az egy fázison nem használ a ház egyszerre 2-3000 Watt-nál többet, mert egy pl 3kW-os inverter e fölött már lekapcsol, ahogy mikrosilver a mai videójában bemutatta.

(#36208) tuta1975 válasza #31733248 (#36195) üzenetére


tuta1975
tag

De azért tegyük hozzá ha vissza olvasod, több hozzá szólásomban írtam, hogy én mindenképpen érték növelőnek tartom!! Csak én épp ezt nem számolom!
És én viszont tudom, hogy nem költözök el. egyszerűen ennyi. :K :K

(#36209) User_2 válasza ferkoczy (#36206) üzenetére


User_2
tag

Na de a lenti példánál maradva ez csak nem azt jelenti, hogy ha neki mondjuk fullon megy a 8 kW-nyi termelése, akkor azért, mert egy fázis nincs vagy alig van terhelve, az összes fázira "kintről" kell vennie az áramot?

előbbi válaszokból én úgy éertem, csak akkor, ha a 8kW-os inverter "sima" termelő, a hibdrek között talán van olyan ami tud asszimetrikus felhasználást, de visszatermeleni, tehát télre eltenni az energiát csak szimmetrikus betáplálással lehet.
kb ezt értettem meg.
egy ilyen hibdrid inverter viszont a "sima" termelő inverter árának többszöröse.

[ Szerkesztve ]

(#36210) Lasersailing válasza robi-k (#36202) üzenetére


Lasersailing
senior tag

Csodásan hangzik...

Ráadásul mire kiderül, hogy befogadják-e vagy sem a kérelmemet már kb. mindenki telepít magának akinek engedélyezik. Aki még addigra nem telepít, az már nem is fog ha nekem sem hagyják jóvá.
Hova lehet menni tüntetni?

(#36211) robi-k válasza Lasersailing (#36210) üzenetére


robi-k
őstag

Azért külföldön (pl. sógoroknál, németeknél) még eladható lesz pl. az eBay-en, ott még nem hallottam volna olyan tervről, hogy megtíltják a visszatáplálást a hálózatba...

(#36212) ferkoczy válasza User_2 (#36209) üzenetére


ferkoczy
tag

nálam sokszor van, hogy az 5,5-es rendszer fullra termel, és pl. csak a klíma pörög az egyik fázison. (ok, hűtő, laptop a másikokon, de ezek fogyasztása az elsőhöz képest elhanyagolható)
az én logikám szerint a klímás fázis tehát megeszi ami jön arról a fázisról az invertertől, vagyis oda nem tud betáplálni, a másik kettőn lenne felesleg, de ha ezt nem lehet betáplálni akkor megy a levesbe? akkor mitől emelkedik a görbe meredeken minden nap az eon portálon?
valamit én vagy nagyon félreértek, vagy igen hiányosak az ismereteim ;-)

(#36213) User_2 válasza ferkoczy (#36212) üzenetére


User_2
tag

"sima" termelő 3f invertered van?

lehet, hogy az invertered a betáplálást is "termelés"nek tekinti?

és ha nem lesz betáplálási lehetőség,
akkor fogod megtapasztlani a szimmetrikus 3f termelés "előnyeit" ?

[ Szerkesztve ]

(#36214) Balázzs válasza Samott (#36144) üzenetére


Balázzs
senior tag

Olvass vissza, írtam erről pár hozzászólást.

(#36215) ferkoczy válasza User_2 (#36213) üzenetére


ferkoczy
tag

Ezt kétlem, hogy e téren máshogy működne utána.
Sima mezei Huawei, 3 fazisú.

Az inverter nem tekint semmit semminek, kapja a DCt a paneloktól, es kinyomja az ACt a 3 kanócra, egyenlően elosztva.
Innentől kavarodtam most meg, hogy ebből mikor, mennyi, merre, mert nem jön ki a matek, hogy a hálózat felé mindig ugyanannyi kellene kimenjen a 3 fázison akkor is, ha "a ház felé" nem ugyanannyi megy mindhármon.

[ Szerkesztve ]

(#36216) leslieke válasza ferkoczy (#36212) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Szerintem ez úgy működik, hogy a 3F-on egyformán tolja befelé a termelést az inverter, ahol klíma van, ott a klíma elfogyasztja ami neki kell, a többi meg megy kifelé, a másik kettő fázison ugyanígy. Tehát az inverter termelése szimmetrikus, de a kifelé az óra felé már asszimetrikusan töltődik be a felesleg, de mivel összesítve van, lényegtelen melyik fázison mennyi megy ki.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#36217) ferkoczy válasza leslieke (#36216) üzenetére


ferkoczy
tag

Én is így tudtam eddig, de lent többen is írták, hogy csak szimmetrikusan szabad betáplálni.
Akkor vagy szövegértelmezési problémáim vannak (korral jár?) és betáplálás alatt azt kell érteni, amit az inverter kitol magából, vagy a mérő a kapott aszimmetrikust "újraosztja", de ezen igencsak csodálkoznék.
Ha meg fizikailag nem ugyanannyi megy a mérőtől kifele minden fázison, az nem nevezhető szimmetrikusnak.

(#36218) Strezi válasza User_2 (#36204) üzenetére


Strezi
őstag

De, megáll az érvelés, mivel a szomszédos házak ciklikusan vannak a fázisokra kötve. Azaz egy szimmetrikusan betáplált teljesítményt nem a közvetlen szomszéd, hanam tipikusan két irányban pár szomszéd fogyaszt el max néhány háznyira, akár egy-egy fázisonként is.

[ Szerkesztve ]

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#36219) User_2 válasza ferkoczy (#36217) üzenetére


User_2
tag

egy helyen találtam techniaki feltételként:

https://mvmemaszhalozat.hu/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/haztartasi-meretu-kiseromu
Általános tájékoztató Háztartási Méretű Kiserőmű

nem feltétel a szimmetria, törekedni kell a szimmetriára

Egyfázisú termelő berendezés általában 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra. 2,5 kVA egységteljesítmény felett kizárólag 3 fázisú csatlakoztatás megengedett. Amennyiben a felhasználó egyfázisú ellátással rendelkezik, akkor több egyfázisú termelőegység is csatlakoztatható, de ezek össz névleges teljesítménye NEM haladhatja meg az 2,5 kVA-t.
Többfázisú csatlakoztatás esetén törekedni kell a termelő berendezések szimmetrikus elosztására, a fázisok közötti aszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.

de nem hiszem, hogy az asszimetriát valaha is figyelték volna.
nem szakmám, nem értek hozzá de valószínűtlen.

(#36220) User_2 válasza Strezi (#36218) üzenetére


User_2
tag

tavaly telepítették újra a mérőóra dobozt, nem olvastam egyik papíron sem, hogy a vezéreltet melyik fázisra kötötték, gondolom ezt röügzíteni kellett volna.
3 fázis van azt gondolom, erről azt nem lehet ciklikusan kötni.
az engedélyes nem tájékoztatott szóban sem arról, hogy inkább melyik fázist használjam erősebben, pedig rákérdeztem.

(#36221) Strezi válasza ferkoczy (#36217) üzenetére


Strezi
őstag

Inverter termel a házon belül (hiszen ő csak ezt lája) fázisokra szimmetrikusan (kW, kW, kW), de hogy abból mennyit fogyasztasz el helyben, arról fogalma sincs. A maradékból, fázisonként lesz betáplálás, ami kifele átmegy a villanyórán.

Azaz, törekszik a szimmetriára, de közbejön a gyakorlat. Fontos, látni, hogy pl. egy utcában több, több egyfázisú fogyasztó is van, amik önmagukban min-min asszimetrikus terhelést okoznak. Ezek számszerűen kiegyenlítk egymást, a szolgáltató törekszik, illetve törekedett a bekötések elosztásával a szimmetrikus terhelésre.

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#36222) Strezi válasza User_2 (#36220) üzenetére


Strezi
őstag

Ami a házon belül van, az a te dolgod, ha már 3f van. 1F, bekötéseknél tudnak csak az oszlopon sakkozni. Te meg otthon, attól függően mennyire vagy vagy leszel tudatos fogyasztó ;) Én héten pl. átkötöttem egy bojlert, hogy ne a másikkal egy fázison legyen, cserében módosítottam az időprogramjukat, hogy délre fűtsőn fel mindkettő, így maximalizálva az önfogyasztást a napsütötte órákra.

[ Szerkesztve ]

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#36223) Samott válasza Balázzs (#36214) üzenetére


Samott
addikt

Koszi, latom, de a tied is olyan mint az enyem, egy aron szamlaztak ki a teljes osszeget. Bar a tied is csak egy par honappal ujabb mint az enyem, szoval igazabol olyan kellene aki az aremelesek (vagy esetunkben a csokkentes) utan kapott osszesitest.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#36224) senki68 válasza User_2 (#36204) üzenetére


senki68
senior tag

De nem ugyanazon a fázison, mert ugye az utcai hálózaton is szét van osztva a 3 fázis.

(#36225) senki68 válasza ferkoczy (#36206) üzenetére


senki68
senior tag

Smart meter. És rögtön mindent tud.

(#36226) senki68 válasza Lasersailing (#36210) üzenetére


senki68
senior tag

Simán eladható akár most is, inverterhiány van, akinek most befogadják a kérelmét jó eséllyel tavasz előtt nem telepít. ráadásul a datameneger kártya chiphiánnyal küzd, talán majd április környékére lesz.

(#36227) senki68 válasza ferkoczy (#36212) üzenetére


senki68
senior tag

Az inverternek kell szimmetrikusan termelnie,
Az, hogy mire az óráig ér az egyik fázisból te elfogyasztasz, akár az egészet , attól még a maradék 2 fázis termelése megy a hálózatba.

(#36228) senki68 válasza leslieke (#36216) üzenetére


senki68
senior tag

Nincs összesítve.
Csal szaldóban nem számít.

(#36229) SaGa59 válasza turcsikg (#36205) üzenetére


SaGa59
őstag

Nem kell szétverni és újrakábelezni, elegendő a kismegszakító szekrényben újrakötni a kismegszakítókat, hogy egy fázisról legyenek megtáplálva. Ez egy-két méter két-háromszor olyan vastag vezeték a szekrényen belül.
És átgondolni, hogy mely nagyfogyasztókat nem szabad egyszerre használni hogy ne lépd túl az inverter terhelhetőségét.

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#36230) ferkoczy válasza senki68 (#36227) üzenetére


ferkoczy
tag

Köszi, és a többieknek is, a választ, asszem így világos, csak rosszul értelmeztem az írottakat!!

(#36231) turcsikg válasza SaGa59 (#36229) üzenetére


turcsikg
csendes tag

A probléma pont fordítva áll fenn, amikor az 1 fázisú házat kellene 3 fázist használóvá tenni.

(#36232) Rolly válasza Samott (#36154) üzenetére


Rolly
veterán

miért nem az infláció igazából a képletben lényegtelen... az állampapír se tudja hozni az inflációt a napelem termelésben meg mindegy mert X időpontban már kifizetted...

Bár idén jártunk úgy pár használt cucc eladásával, hogy többért ment el mint amennyiért vettük ha ez így marad lehet az infláció miatt még a napelem is jó befektetés ha 10 év múlva el akarjuk majd adni :D

[ Szerkesztve ]

(#36233) Lasersailing válasza senki68 (#36226) üzenetére


Lasersailing
senior tag

Azt elvileg értem, hogy most simán eladható ez az inverter.

A gondom az, hogy ha utolsó pillanatosként befogadnak (amúgy a feszültséget direkt megmértem szeptemberben egy reggel + délben napsütéses időben, ez alapján műszakilag be lehetne fogadni, 240V alatt volt mindhárom fázis), akkor ezt az invertert szeretném telepíteni, ergo most nem akarom eladni.

Ha viszont ~90 nap múlva közlik, hogy "bocs mégse lehet: kicsúsztam a határidőből", akkor már kutyának nem fog kelleni az az inverter, ami önellátásra nem alkalmas. (mert akkor már mindenkinek ilyen leveleket fognak csak küldözgetni)

Az invertert amúgy elővigyázatosságból megvettem amíg még kapható volt:
mert azt már laikusként is láttam szeptember végén, hogy inverterhiány van és méginkább az lesz az országban (sőt a európában), csak azt nem láttam, hogy nem csak átírják a játékszabályokat (bruttó/szaldó), hanem felborítják az asztalt...

Persze itt élek, szóval nem tudom, hogy miért lepődök még mindig meg...

"akinek most befogadják a kérelmét jó eséllyel tavasz előtt nem telepít"
Miért? Ha nekem befogadnák a kérelmemet, tuti, hogy azonnal tetetném fel. Értem, hogy minimálisat termel, de a semminél többet, olcsóbb meg semmi nem lesz tavaszig. Akkor miért érdemes várni?

[ Szerkesztve ]

(#36234) senki68 válasza Lasersailing (#36233) üzenetére


senki68
senior tag

Azért nem telepít tavasz előtt , mert a bent lévő engedélykérések 99%-nál még semmi anyag nincs még csak megrendelve sem.
Tehát ha kap engedélyt elindult vásárolni, hogy tudjon telepíteni.
De mivel hiány van, így vagy várakozik, vagy megveszi az első invertert amibe belebotlik. Ha majd el akarod adni :)
Ha nem kapsz engedélyt, azt az invertert még akkor is simán el tudod adni. Ne aggódj.
Csak az engedélyért aggódj.

(#36235) SaGa59 válasza turcsikg (#36231) üzenetére


SaGa59
őstag

Amennyiben az egyes fogyasztói csoportokat külön kismegszakítókra kötötték, ott se kell újra kábelezni. A nulla és a földelés közös, mindegy hány fázis van. Az egyes strangoknak meg illik ugyanabban az elosztószekrényben végződnie, így simán átköthetők a szekrényen belül. Ki kell cserélni az ÁVK-t, (ha van) három fázisúra, meg a betáp kábelnek kell egy helyett három fázis vezetékkel beállnia. Ha nincs védőcsőben, vagy az nem elég vastag befogadni a többlet kábelt, akkor igen, vésni kell, egy nyomvonalon az óráig, meg az óra és az elosztószekrény között. ílletve ha több elosztószekrény van, a szekrények között. Megjegyzem, ha nincs kifejezetten három fázisú fogyasztó, akkor szerintem túl sok értelme nincs a három fázisnak. Ha nem eleve azzal vettük volna a házat, nálunk se lenne.

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#36236) Lasersailing válasza senki68 (#36234) üzenetére


Lasersailing
senior tag

Köszönöm, némileg megnyugtattál!
Az engedély ügyében pesszimista vagyok. Szerintem nem jó jel, hogy 1 hét alatt nem írták le, hogy mit akarnak pontosan...

(#36237) senki68 válasza Lasersailing (#36236) üzenetére


senki68
senior tag

Most írogatják a kivételeket :)

(#36238) robi-k válasza senki68 (#36234) üzenetére


robi-k
őstag

Egy kis pontosítás: a csatlakozási engedélykérelemben meg kell adnod az inverter és a napelemek pontosít típusát, a védelmi berendezések típusát és az egyvonalas villamos csatlakozási kapcsolási tervet is (amit megfelelő kamarai engedélyekkel rendelkező villamos tervezőnek kell elkészítenie/aláírnia).
Tehát akik már beadták az engedélykérelmet, azok a kiadott engedély alapján csak a beadott terveknek megfelelő inverter típust szerelhetnek fel, nem tehetik meg, hogy vesznek valamilyen típusú invertert, amit épp meg tudnak venni - ellenkező esetben kezdhetik újra az engedélyezést.

(#36239) PilG


PilG
kezdő

Valaki tud olyan haromfazisu fogyasztasmerot, ami befer kismegszakito dobozba (sinre), mindharom fazist meri es pillanatnyi adatot is kozol. (Valamint mindezt at lehet huzni szamitogepre egyszeruen, hogy ertelmezheto adatsort/grafikont lehessen belole csinalni)
Szeretnem monitorozni a haz energiafogyasztasat, hogy mikor mennyit fogyaszt, hogy lehessen optimalizalni a fogyasztast, valamint lehessen kalkulalni, hogy mekkora akupakkal mekkora idot lehet athidalni...

(#36240) peternac válasza PilG (#36239) üzenetére


peternac
tag

Shelly 3EM

(#36241) asdf_ válasza robi-k (#36238) üzenetére


asdf_
veterán

Módosítás nincs? Különösen, ha a teljesítmény egyezik? Nekem utólag derült ki, hogy már a nagy amperes verzió a kurrens termék, ami más, külön cikkszámon fut, külön engedélye van, én meg persze a régivel adtam be papírt :((( Hogy hmke igénybejelentőn mekkora baromság gyártót típust kérni csak kW helyett, arra meg is lett most a saját tapasztalat. Mókás lenne, ha most ezen úszna el, hogy ez még közlöny előtti igény volt és betáplálhatna.

[ Szerkesztve ]

(#36242) Samott válasza Rolly (#36232) üzenetére


Samott
addikt

Szoval akkor megiscsak erdemes szamolni vele.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#36243) leslieke válasza senki68 (#36228) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Így értettem én is. :K

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#36244) snooze válasza PilG (#36239) üzenetére


snooze
veterán

huawei inverterhez van saját smart meter..ha neked huawei van..

GO Gunners!!!

(#36245) senki68 válasza robi-k (#36238) üzenetére


senki68
senior tag

Nem teljesen.
HMKE igénybejelentés.
Ha erre érkezik reagálás, majd csak utána adod be a csatlakozási dokumentációt.

Jelenleg mindenki csak az igénybejelentést adta be.
Majd csak ezután mennek be a csatlakozási dokumentációk.

De nem kell nagy jósnak lenni, hogy Fronius 8kW inverterre a beadott igények /napi 3.000/ elég nagy százaléka lesz, az egyik legnépszerűbb inverter, és teljesítmény.

Nem lesz nehéz eladni.
Ráadásul datameneger kártyával, ami jelenleg hiánycikk.

(#36246) sz.zs. válasza Tony21 (#35992) üzenetére


sz.zs.
senior tag

Hasonlót hoz nálam is. Hát nem tudom… mondjuk még az ajánlatra is várok a + 8 északnyugati panellel kapcsolatban.
Ezt kaptam :

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#36247) cOxeR válasza kenand (#36193) üzenetére


cOxeR
Ármester

Finn szauna nekem is nagy vágy, de csak kültéri jöhet szóba, az meg bolond drága. Talán majd most esik az ára, hogy a kereslet is csökkenni fog.

(#36248) Tony21 válasza sz.zs. (#36246) üzenetére


Tony21
tag

Nyáron nem olyan vészes egyébként a különbség a dk-i tájoláshoz képest, de akkor magasan jár a nap. A tél a gyászos, de az nagyon. Ha fűtenél is vele, akkor sokat nem fog hozzátenni a termeléshez.

(#36249) süti5 válasza sz.zs. (#36246) üzenetére


süti5
őstag

Tényleg nem akarlak lebeszélni, de ugye 1 hónapja pakoltam fel a nyugati paneleket. A déliek ma pl átlagban 1,75-öt hoztak per darab, a nyugatiak 1,15kwh-t.
Képzeld el a számokat északnyugatival, szerintem simán feleannyit hozna, mint a déli....

[ Szerkesztve ]

(#36250) cinemazealot válasza PilG (#36239) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én most rendeltem ilyenből 3-at. Van rajtuk impulzus kimenet, amit egy Raspberry Pi-jal tervezek számolni, így a sommázott és a nagyjából percre pontos pillanatnyi teljesítmény felvételemről is lesz infóm. Az egyfázisú 3 kW-os SMA inverterem pillanatnyi táplálását még nem tudom, hogyan fogom mérni (hogy összehangolhassam a termelést a fogyasztással) de ötletem több is van.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.