Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36001) Bandit21 válasza senki68 (#35998) üzenetére


Bandit21
addikt

Ha megépül az időgép és sikerül betenni 1992 be a postabankba akkor talán.

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#36002) BB9000


BB9000
senior tag

Megéri-e a napelem? Egyszerű kérdés, de a válasz már összetettebb. A saját döntésem meghozatalának időpontjában (2022 aug) fennálló helyzet szerint megérte volna. Otthonfelújítási támogatással, az akkoriban bejelentett áramárakkal, a saját fogyasztásommal, annak tervezett növelésével, az otthonteremtési fix kamatozású hitellel és a szaldó 2024-ig maradásával számolva is arra lehetett kalkulálni, hogy ezt a napelemtelepítést meg kell lépni. A helyzet időközben sokat változott! Minden bizonytalanná vált. MGT még sehol, pedig régen eltelt a 30 nap a beadás óta. Hitel még sehol, a bank csak az időt húzza. A kivitelező is bizonytalan abban, hogy idén meg tudja csinálni. Ha kicsúszik az évből, ugrik a támogatás. Ha ugrik a támogatás, akkor a hitel átvált piaci kamatozásúvá, horror magas kamattal!
Most ismét döntési helyzetben vagyok: lefújjam-e a napelem projektet? Felvegyem-e azt a hitelt ilyen bizonytalanság mellett? Egyáltalán nem tudom mi a jó döntés.

(#36003) kemcso válasza senki68 (#35998) üzenetére


kemcso
Ármester

Ráadásul azt is érdemes beleszámolni, hogy a ház értéke is nő a napelemtől.

(#36004) jani0625 válasza kemcso (#36003) üzenetére


jani0625
aktív tag

Nagyjából minden elhangzott, elég egyedi hogy megéri vagy nem. Ki hogyan számol, kinél milyen a fogyasztás, mik az adottságok stb...
Én 0% MFb-ből csináltam, 22. március óta üzemel és 23. júniusban kell elkezdeni törleszteni, alapból "nyertem" 1,5 évnyi inflációt, ami 20%-nál nem rossz....
De ezt mindeki maga tudja.

(#36005) BB9000 válasza kemcso (#36003) üzenetére


BB9000
senior tag

A bizonytalanságérzésemet csak növeli, hogy az egy hete bejelentett változtatásokról még mindig nem született meg a rendelet. Sajnos van egy olyan érzésem, hogy ebből valami sokkal rosszabb fog kisülni, mint ami most kinéz. A szóvivő majd bejelenti, hogy átgondoltuk és mégsem úgy lesz, ahogy a múltkor mondtam, mert az túl rossz lenne mindenkinek , hanem pont máshogy képzeljük el. És a rendelet már a második verzió szerint fog megjelenni.
Nem akarok tippeket adni, de ezerféleképpen meg lehet változtatni a mostani rendszert és az ezerféle változtatás közül jó esélyt látok arra, hogy sikerül kiválasztani egy olyat, aminek nem fogunk örülni.

(#36006) GalaHU válasza BB9000 (#36005) üzenetére


GalaHU
őstag

Én éppen ellenkezőleg, optimistábban látom. Valószínűleg volt már a fiókban egy drasztikus verzió, aztán az általános felháborodás miatt nem mertek vele előjönni. Kicsit megszondázták a közvéleményt, aztán finomítanak... Nem először játszák már el. :( Aztán örülni fogsz, hogy nem két kupac lócitromot kell befalnod, hanem csak egyet. (nyáron is 250ft-os áramdíjjal riogatták a lakosságot, aztán hogy örültünk a 71-nek... :W )

Az empátia kifogyott, szimpátia nem is volt!

(#36007) BB9000 válasza GalaHU (#36006) üzenetére


BB9000
senior tag

Te optimista vagy, én meg realista. :)
Abban egyetértünk, hogy mégegy csavart várunk a történet végére. :D

(#36008) Andras6800 válasza GalaHU (#36006) üzenetére


Andras6800
senior tag

Egyre inkább döntésképtelen vagyok az amperbővítési MGT-m kapcsán.

- Nem jött még ki a rendelet, ergo ha aláírom ma, és holnap megjelenik a magyar közlönyben akkor megúszom.

- Persze az is benne van, hogy ezt nem is érinti a változtatás. (Ugye van telepített napelemem ami 1 éve operál.)

De kinézem azt is, hogy a közlöny rendelkezése az ominózus bejelentés napjának 23:59-től érvényes és ráfaragok, mert új HH és HCS miatt érint. :W

Imádom ezt a kommunikációs stratégiát. :(((

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#36009) noobfx válasza BB9000 (#36007) üzenetére


noobfx
csendes tag

Hasonló helyzetben vagyok. Három fázis kiépítve, szabványositás, inverter helyének kialakítása vésés, csövezés stb. Igény beadva, semmi hír. Én is OFT.- al szeretném csinálni. Továbbá bizonytalanná tesz, hogy napközben a régi fázison ( nem lett még szétszedve a kismegszakítókra a 3 fázis) 253-254 Voltot mérek. Ez éjszaka lemegy 243-244 V-ra. Jól gondolom, hogyha felkerülne ebben a formában a napelemes rendszer, akkor magas feszültség miatt nem is működne?

(#36010) chungey9 válasza jani0625 (#36004) üzenetére


chungey9
tag

Amit megtermel a napelem és nem kell kifizetni, erre az összegre is ugyanazt a kamatot kell rászámolni, mint a tőkére, csak egy év csúszással. Így a hozamemelkedés nem jelent akkora változást a megtérülésben.

(#36011) Samott válasza noobfx (#36009) üzenetére


Samott
addikt

Jol, ilyen feltetelek mellett nem lenne szabad engedelyezniuk feletek uj rendszert.

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#36012) Polllen válasza Nedden12 (#35993) üzenetére


Polllen
nagyúr

A kérdés az, hogy mire kell a napelem... Azért hogy csökkentsd a rezsit vagy azért, hogy pénzt termeljen neked.

Az elsőre elég könnyű válaszolni szerintem. A mostani állapot szerint kiszámolod, hogy vagy megéri vagy nem.
Nálam csak elektromos áram van, nincs gáz és így egy 3 millás rendszer 7-8 év alatt fog megtérülni szaldóval a mostani fogyasztásunkkal. Kicsi esélyt látok arra, hogy a fogyasztásunk értelmes keretek között tovább csökkenthető.

Ugyanezen számolás szerint tavaly az jött ki, hogy csak az inverter garancia idején túl fog megtérülni, így úgy terveztem, hogy jövő tavasszal tuti felrakatom, mert a napelemre 25 év gari van... Még 35 forintos díjon is bőven megtérült volna előtte és akartam a szaldót, hogy rövidebb legyen a megtérülés.

Aztán nézd meg, hogy mi történt... Most állok egy végeláthatatlan virtuális sorban és vagy lesz napelem vagy nem...

Az elektromos áram ára pedig nem lesz olcsóbb. Szerintem ez az árszint sem tartható sokáig.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#36013) Hohocali válasza Polllen (#36012) üzenetére


Hohocali
aktív tag

A szaldóval miért kalkuláltok? 2023 végén megszűnik, nem?

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#36014) leslieke válasza Hohocali (#36013) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Erre itt csak egyvalaki tudja a választ biztosra, de inkább ne emlegessük, mert még megjelenik.
Amúgy meg bármi lehet. Elviekben csak az új csatlakozóknak szűnik meg, a többieknek marad. Valójában majd akkor derül ki, amikor a Közlönyben kihirdetik a feltételeket.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#36015)



senior tag

Na. OFT ügyben felhívtam az ügyintézőt, elmondtam neki hogy a munkadíj az a számlában részletezett anyagok felszerelése és üzembe helyezése. Azt mondta hogy ahaaaaa... Szerintem megértette :D Illetve ma, pontosan 32 nap után jött levél az EON-tól, hogy 8 napon belül felszerelik az ad-vesz órát. Most hepiség van. :))

(#36016) turcsikg


turcsikg
csendes tag

Egy 6 kWp rendszernek mekkora termelése van az ősztől tavaszig terjedő időszakban nagyjából? Mondjuk egy DNY-i tetőn, ami inkább NY fele néző?

Ha a szaldóval már nem számolunk, mert az úgyis kivezetésre kerül... Ügyesen rendszerezve a nyári fogyasztást biztosan elviszi a napelem, de a télibe mennyire tud besegíteni?

Ha az év 7 hónapjában nem kell áramszámlát fizetni, akkor mire lehet számítani a maradék 4-5 hónapban? Főleg, hogy a szaldóval ugye sokan a téli fűtés miatt telepítettek napelemet.

Mert ha van havi 15ezer villanyszámla, ami mondjuk lecsökken 8x5000-re, viszont a téli hónapokban meg a klíma megeszik 30ezret, akkor az éves szinten mondjuk 160ezer, viszont gázon meg behozná az árát, és a gázon térülne meg a napelem beruházás?

Nekem is csőben van a 3F, most kéne kifizetni az EON fele, de ahhoz jelentős költség, ha a napelemet teljesen áthúzzák, hogy csak úgy legyen 3 fázisom.
És akkor még az is kérdés, hogy minden fogyasztómat el kéne osztani a 3 fázisra? Gondolom aki most csinál fázisbővítést, ez ugyanúgy probléma nem (hogy eddig az ingatlan 1 fázisról működött).

(#36017) Tapsi válasza turcsikg (#36016) üzenetére


Tapsi
addikt

(#36018) Polllen válasza Hohocali (#36013) üzenetére


Polllen
nagyúr

Én azért kalkuláltam, mert az volt a mondás, hogy akinek van szerződése szaldóra, az ezután is megmarad, újat nem lehet kötni.

De ahogy leslieke mondja, majd az lesz, amit kihirdetnek. Nekem sziget üzemben is megfelel a napelem, persze akkor át kell alakítani sok dolgot. Pl nem lenne szükségem 6 kWp, a felszabadult összeget meg fűtés/meleg víz optimalizálásra kellene költenem.

Csak hát ebben az országban nem lehet ilyen dolgokat megtervezni. Itt kell élned, hogy elhidd.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#36019) Bandit21 válasza Hohocali (#36013) üzenetére


Bandit21
addikt

Jelen állás szerint egyféle elszámolási mód létezik, a szaldo.
Ez 2023 végétől jelen állás szerint az új csatlakozók részére megszűnik és ők már bruttóban fognak számolni.
Ennek a szabályozása nincs még kész.
Ha meglesz az új rendelet akkor pedig valamilyen időponttól kezdve - mivel még nincs bruttó ezért szaldo mellett - de elvész a betáplálas lehetősége. Ezzel persze borul az egész szaldo mert betáplálas nélkül csak az éppen aktuális fogyasztást tudod kiütni ha épp sut a nap.

Pluszban ott a bonyodalom hogy a visszwattra egyáltalán alkalmas e az inverter amit szeretnél vagy amit már ki is fizettél vagy amit bátrabbak már fel is tettek pl otf miatt még mgt előtt is akár. És ha alkalmas visszwattra akkor, hogy -on/off vagy sávos vagy % os módban akár.

Persze bármi lehet bármikor de ebbe nem jó belemenni.

Amit én valószínűnek tartok hogy 1-2 héten belül lesz rendelet és aki addig beadta az igényt az marad szaldoban és be is táplál - ha az mgt engedi a hely specifikációi alapján - a többiek meg bruttó híján szaldoba de betáplálas nélkül jönnek.

Aztán valamikor lesz egy bruttó szabályozás de mivel annak is feltétele a betáplálas ezért gondolom azzal se sietnek mert minek.

A napelem szövetség kérése nem hiszem hogy átmegy - maradjon a betap ott ahol a rendszer bírja - mert az rámutatna arra hogy meztelen a király, a hálózat alkalmatlansága - bár sok helyen igaz és rendszer szinten se éri meg télen vissza adni a nyári túl termelést - nem igaz mindenhol. Sőt ez az opció eddig is ott volt a rendszerben, erre volt az mgt hivatott. Elvileg nem kapott az, ahol már eleve sok volt a fesz. Ott be lehetett akar adni újra betap nélküli tervvel nem?
De ki akart ilyet?

Kellett egy ultimate indok ami le lövi az egészet.
Összességében amúgy igaz is a hálózat nem alkalmas erre a mennyiségű betapra. Utca szinten persze sok helyen nem okoz gondot. De se paksot se a gáz erőműveket nem lehet ki be kapcsolni ha jon egy felhő. Ha meg jó idő van akkor a környező országokban is jellemzően jó idő van tehát az export is kérdéses szerintem.

Az is érthető hogy a hálózat díjat abba a 4 téli hónapban is fizetni kéne amikor töredék a termelés a fogy hoz képest, csak épp a nyári+ miatt papíron nem fogyaszt a szaldos.

Értek én minden oldalt csak hogy ezt nem lehet előre kalkulálni azt nem. Gondolom az igénybejelentok száma 10* mint eddig. Ha a vezetés vissza akarta fogni ezt akkor fordítva sült el a dolog, lehet egy hét alatt annyi igénybejelento ment be mint máskor fel év alatt.

Sajnálom hogy ezt kell írni de én bejelentés nélkül hoztam volna rendeletet azzal hogy másnap reggeltől vége. Rosszabb lenne sokaknak, de a bizonytalanság rosszabb talán.

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#36020) Frankie50 válasza Polllen (#36018) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Nekem elég régen összetörték a kristálygömbömet :(( de szerintem az önellátásra törekvés a jó irány a jövőre vonatkozólag. Az "olcsó" gáz hozzáférést nagyon szeretnék megszüntetni mostanában az én olvasatomban. Egyenlőre én is a rendszer bővítésén agyalok, és villanyos eszközökkel váltom ki a gázt. Ezzel jelenleg jobb a helyben elfogyasztott termelés aránya, mint volt ezelőtt. Ha marad a szaldó még egy darabig, örülünk, ha változtatnak, akkor majd próbálunk igazodni az új körülményekhez :F

(#36021) kchris78 válasza Hohocali (#36013) üzenetére


kchris78
veterán

igen. szerintem a szaldo az egy olyan megoldás mint az hogy pár évig az elektromos autókat kb bárhol ingyen lehetett tölteni mert marginális piac volt és kellett a marketing, a vevőcsalogatás mert viszonyítva drága volt.. (nézzünk vissza a 2010-es évek végére mostmár más a helyzet)

Amit én látok hogy a "hisztérikusan durván napelem támogatók" mit szeretnének (csak amit olvastam itt-ott):
- szaldó azaz beteszi völgy időszakban, azt használja fel a szolgáltató ahogy tudja, annyit amennyit ő a mérési ponton lead
- őt nem érdekli hogy lokálba túl sok napelem van, nappal 250V fölé megy a fesz, akkorisvegyékátazőáramát
- este meg amikor mindenki fogyaszt és csúcsfogyasztás van adja vissza a betett energiát
- így adott esetben neki töredékére esik az áramszámlája
- állam még fizesse is egy részét-egészet pályázatok révén a napelem telepítéseknek
- de ennek fejében a szolgáltató még tegyen olyan trafókat meg mindenféle eszközt saját pénzén amivel optimálisan tudja logisztikázni a HMKE áramot.. vagy legalábbis nem omlik össze a rendszer tőle. Szolgáltatónak ennél egyszerűbb és szerintem olcsóbb is szétteríteni az országban pár napelem parkot aztán napelemes áramtermelés kipipálva...
Szóval ez így nem túl sok a jóból? Abszolút adom hogy le van rohadva a hálózat meg minden infrastruktúra de nem tudom az új elemekre cserélést össze lehet e keverni olyan okos-elemekkel amik bírják a HMKE megoldásokat is?

(#36022) axioma válasza Bandit21 (#36019) üzenetére


axioma
veterán

hagyjatok mar a halozati dijat, amikor a nyari elektronaidat a szomszed elfogyasztja, akkor o azt elore kifizeti a szolgaltatonak, amit a napelemes majd csak telen vesz tenylegesen igenybe, nincs itt semmi hianya a szolgaltatonak

(#36023) kchris78 válasza Frankie50 (#36020) üzenetére


kchris78
veterán

ezt nem szabad kihagyni a számolásból. Hogy már egy 1-5kW-os akkupakkal már részben önellátó tud lenni az ember, van kapacitás ha megáll valami. Azért az adhat egy pénzben nem feltétlenül kifejezhető nyugalmat...

[ Szerkesztve ]

(#36024) leslieke válasza axioma (#36022) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Ezt a részt valahogy mindig sikerül elfelejteni sokaknak. Szomszéd meg mindig van otthon, ki ezért-ki azért, de a nyugdíjasok mindenképp.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#36025) axioma válasza kchris78 (#36021) üzenetére


axioma
veterán

Nagyon sok rossz altalanositas van ebben... amig a szolgaltato vetelezesemkor nem adja olcsobban az aramot amikor neki olcsobb, es dragabban amig neki dragabb akkor, nem latom megalapozottsagat hogy ezert nyafogjon! [pl. nalunk ejfeltol 6-ig tolt az autom, ugyanazon az a'ron, mintha a legszarabb este 6-10 kozott toltenek, nem rakhato vezereltre a fali tolto sem, addig a betaplalassal kapcsolatban sincs joga szemre hanyni az a'ram tenyleges bekeruleset.
Mas kerdes, hogy ha LESZ kulonbseg a ketfajta aramdij kozott, akkor meg megeri akkura valtani (akkor is ha a sajat fogyasztast fedezi csak a draga idoszakbol).

(#36026) kchris78 válasza axioma (#36022) üzenetére


kchris78
veterán

hát ha elfogyasztja. Szomszéd ugyanolyan arányban van otthon és fogyaszt napközben mint azok akiknek van napelem... Azért jópár hsz volt csak itt 250+V fesz témában...

(#36027) kchris78 válasza axioma (#36025) üzenetére


kchris78
veterán

de napenergia termelés oldalról nézve, ha bevesszük a napon belüli differenciált árat akkor a napelemek termelése alatt völgy van, ergo akkor a szolgáltató valószínűleg olcsón fogja átvenni, és este viszont drágán visszaadni... Nem vagyok ellene szerintem logikus lenne belevenni ezt a tényezőt. Nekem személyes érintettségem nincs ebben, havi 100-150kWht fogyasztok, lakás miatt meg esélyem sincs rendes méretű napelemekre.
Csak minden irányból tapasztalható az érzelmi túlfűtöttség leginkább más oldalakon.

[ Szerkesztve ]

(#36028) Tapsi válasza kchris78 (#36026) üzenetére


Tapsi
addikt

Igen, és megállapodtunk abban, hogy olyankor le kell állnia a termelésnek a szabály szerint (253 fölött). Ezt nem is értem, hogy hogyan merül fel érvként.

(#36029) Bandit21 válasza axioma (#36022) üzenetére


Bandit21
addikt

Érdekes, de érthető megközelítés ez is. Én eddig erre nem így gondoltam, hogy a szomszéd eszi meg. Nem értek hozzá de gondolom a rendszer az átlagos fogyasztásra van tervezve. Arra hogy a szomszéd eszik valamennyit meg én is. Ha én termelni kezdek akkor azt csökkenti az én részem. Ha tul termelek akkor akkor az övé is.
De az a rész amit nekünk biztosít a hálózat de nem kell épp az szerintem akkor is feladatot ad a rendszernek mert akkor a mi foloslegunk ott marad a rendszerben. Esetleg 2 várossal arrébb kell mert ott még épp vihar van.
Én nem tudok az áramra így gondolni mintha egy adott köbméter fa lenne amit minden nap le borít az MVM teherautó a ház elé és ha kell be viszem ha aznap épp talaltam egy kidőlt fát akkor meg marad az utcán mert lett saját tüzelő.

Félre ne értsd én is épp szaldo ba szeretnék még be csúszni erre terveztem erre számoltam ebbe van elolleggel lassan 2 M Ft -om, de sokat beszélgetek épp ezért egy Mvm mérnök barátommal és sok olyan dolgot mondott ami árnyalta a képet. El kell fogadni azt is amit Ők mondanak.
Az hogy a szomszéd kifizeti a téli rendszer használatot helyetted nyáron szerintem sarkitott megközelítés. A hálózatot egész évben mindig használjuk nem számolják fel ha épp sut a nap se csak mert épp el fogyasztod a saját termelésed.
Hülyeség a rezsicsökkentés hülyeség a csökkentése hülyeség ahogy ezt most kezelik de akkor is működő rendszer ha beszarik az invertered ott van mint védőháló bármikor annyi áramot veszel ki belőle amennyit akarsz (és fizetsz) de ennek a fenntartása is pénzbe kerül a fejlesztés meg végképp (és hagyjuk hogy miért nem volt fejlesztve és hogy most kie és hogy az EU pénzt mire megy majd el ebben is). Szerintem ezeket a dolgokat le kell tudni választani arról hogy önmagában mint rendszer mit ad.

[ Szerkesztve ]

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#36030) leslieke válasza Tapsi (#36028) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Le is áll a termelés, tavasszal nekem gondom is volt ezzel.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#36031) Frankie50 válasza kchris78 (#36023) üzenetére


Frankie50
tag

Amíg a szaldó működik nincs értelme az átalakításnak, mert egy inverter cserével, ami alkalmas a hibrid üzemre, most még a szaldó elbukása is opció lehet.

(#36032) GalaHU válasza Hohocali (#36013) üzenetére


GalaHU
őstag

Szaldóval azért kalkulálunk mert eddig úgy volt, hogy aki 2023 végéig belép, az benne is maradhat!

Csak a belépés lehetősége szűnt volna meg, de abból az össze-vissza nyilatkozgatásból, meg spekulálgatásból most már bármi kijöhet a határnap után... :(

Az empátia kifogyott, szimpátia nem is volt!

(#36033) Tapsi válasza GalaHU (#36032) üzenetére


Tapsi
addikt

Hmm. Azt tegyük hozzá, hogy a szaldó visszamenőleges megszüntetésére soha senki nem tett még minimális utalást sem.

(#36034) kchris78 válasza Bandit21 (#36029) üzenetére


kchris78
veterán

sejtésem szerint a szaldó talán azért is lett bevezetve mert az a nem műszaki átlagember által leginkább érthető és felfogható konstrukció...

(#36035) noobfx válasza Samott (#36011) üzenetére


noobfx
csendes tag

A másik két fázison nem mértem feszültséget, de az utcában amiben lakom (8 ház összesen) 3 db egyfázisú napelemes rendszer is van. Este is 243 V van, az is magas szerintem. Elvileg mivel este sem alacsony, lehet állítani kellene a trafón az e.on - nak? Attól még a vezetékes hálózat lehet jó elvileg?

(#36036) BB9000 válasza kchris78 (#36034) üzenetére


BB9000
senior tag

A szaldó olyan változtatását tartanám korrektnek, hogy megmaradna és mindenkinek lehetővé válna. A hálózati szolgáltató azokon a helyeken, ahol indokolt, ( ott ahol sok a termelő ) a csúcsidőszakokban korlátozhatná, vagy akár le is tilthatná a betáplálást a műszakilag megoldható módon. ( Szerintem ez most is élő dolog )
Továbbá a hálózat használatáért a szaldós elszámolásban kiszámolt díjakon felül megjelenne egy új díjtétel, amit a le és feltöltött áram-mennyiség oda és visszaszállításáért számolna fel a szolgáltató. Ez a díjtétel méltányos kell legyen! A jelenleg a számlán szereplő "hálózathasználati díj" átvétele egyáltalán nem lenne méltányos, annak kb a harmada lenne az, amit én elfogadható mértékűnek tartanék.
Számomra egy ilyen változtatás érhető és bizonyos mértékű díjig ( max 10 Ft/KWh ) elfogadható lenne.

[ Szerkesztve ]

(#36037) Bandit21 válasza kchris78 (#36034) üzenetére


Bandit21
addikt

Elszámolás szempontjából a legegyszerűbb nyilván. Gyanítom amikor ki lett találva nem számoltak azzal hogy a betáplálas is számottevően növekszik. Ha a jövőben a bruttó alapja egy normális átvett ár lenne azzal semmi baj nem lenne. De amíg nem épülnek hatalmas és rohadt drága akkumulátor parkok addig el kell fogadni hogy a betáplált kakaó egy pup a rendszer hátán, nem tervezhető és ezért gondolom nem is számolnak vele. Fura lenne ha jó időt mondanak nem kapcsolna be az egyik gáz erőmű aztán ha mégis felhő jön akkor küldene az MVM egy push üzenetet hogy elnézést de 1-2 óra múlva lesz áram. Akkorra meg elmegy a felhő és van napelem power. Akkor megint kell az akku mert sok a felesleg.

[ Szerkesztve ]

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#36038) Narxis


Narxis
nagyúr

Teljesen felborult a napelemes piac: hiába az állami támogatás, azok jártak jól, akik inkább saját pénzből fejlesztettek [link]

Thanos was right.

(#36039) -ZeeZee- válasza noobfx (#36035) üzenetére


-ZeeZee-
senior tag

Egy trafókörzet nem 1 utcából áll. Ne csak a saját utcádat nézd, hanem a szomszédosakat is. "Paraszt" módszer: odamész a trafóhoz és elkezded követni a kimenő légvezetéket. Ameddig nincs megszakítva, addig az 1 kifutás. Ez lehet 1 vagy akár 5 utca is. Vissza a trafóhoz, jöhet a következő. 1 trafó simán kiszolgálhat 4-5 kifutást is... A földkábeles kifutásokat nehezebb követni, de azok is számítanak.

(#36040) senki68 válasza Andras6800 (#36008) üzenetére


senki68
senior tag

Elvileg téged nem érint, mivel nem napelemes rendszert telepítesz, hanem ampert bővítesz.

Viszont a helyedben én is megvárnám a közlönyt.

(#36041) senki68 válasza Bandit21 (#36019) üzenetére


senki68
senior tag

2024 01.01-től az új HMKE nem lehet szaldos.

Na most ezt a dátumoz hozták előre. Szerintem a közlöny megjelenésének időpontjára.

Merthogy 2024 01.01.-ig nem szabadítják fel a hálózatot arra akár mérget is lehetne venni.

(#36042) gozi válasza kchris78 (#36034) üzenetére


gozi
tag

A szaldó elszámolás egy (műszaki-gazdasági) kompromisszum miatt alakult ki nálunk. Ez a típusú elszámolás még a hagyományos (nem digitális) fogyasztásmérők idején lett bevezetve, így nem kellett a drágább két számlálóműves fogyasztásmérőket felszerelni. A számlálómű előre-hátra tudott számlálni a fogyasztás-termelés függvényében, így közvetlenül képezte a szaldót.

(#36043) noobfx válasza -ZeeZee- (#36039) üzenetére


noobfx
csendes tag

Akkor ennek valószínűleg almás. Gondoltam, hogy nem csak az utcánkat látja el a trafó. Az a baj, hogy az egész faluban alig találtam pár trafót arra a kb. 1000 házra.

(#36044) senki68 válasza Frankie50 (#36020) üzenetére


senki68
senior tag

Az a baj ezzel az önellátással, hogy az nagyon sokba kerül.

Nem is tudod 100%-ban kiváltani /fűtés nélkül/, és ahhoz mogy ki tudd váltani 85%-ban, / ennél magasabb százalékban nem tudták szimulálni/ egy éves 9.000 kWh fogyasztáshoz kellene egy 70 kWh tárolására alkalmas akkumulátor.
Ami jelenleg kb bruttó 20 milla.
És akkor még nem részleteztük a hibrid invertert, és a hozzá tartozó kiegészítőket, amik ugye megint nem olcsók.

(#36045) axioma válasza kchris78 (#36027) üzenetére


axioma
veterán

Vezessek be a napon beluli arat (de kiszamithatoan! ne 2 naponta valtoztathatora), ha megterul az akku a lakossag onkent es dalolva fog nekik halozatot kiegyenliteni (mas kerdes hogy nyilvan ettol a beveteluk csokken, na de a feladatuk is, igy viszont mar ez termeszetes)
Van persze akadalya ennek is, muszaki oldalrol hirtelen mindenkihez napon beluli meresre alkalmas keszulek, plusz jogszabalyi oldalrol ami me'g a muszakinal is nehezebb.

[ Szerkesztve ]

(#36046) Bandit21 válasza senki68 (#36041) üzenetére


Bandit21
addikt

Én azért nem látom ezt most mert ahhoz kellene egy eddig el se készült bruttó elszámolási tervezet is.
Sokkal könnyebb azt mondani hogy marad a szaldo csak nincs betap... Ami persze hülyeség és abszolút ellene megy a szaldo elvének de a bruttót legalább úgy meglovi ha nincs betáplálas. Nem tudom mi lesz kíváncsian várom a közlöny minden reggel.

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#36047) gozi válasza BB9000 (#36036) üzenetére


gozi
tag

A szaldóval a jelenlegi körülmények között az a baj, hogy amikor termel a napelem, akkor mindenki termel, tehát ilyenkor alacsony lesz az áram ára. Viszont amikor elfogyasztod, akkor az áram ára akár lényegesen magasabb lehet (pl. nyári termelést télen használod el).

Ezt a különbséget valakinek ki kell fizetnie...

[ Szerkesztve ]

(#36048) axioma válasza Bandit21 (#36029) üzenetére


axioma
veterán

Na most arrol ne nyissunk mar vitat, hogy az a'ramszolgaltatas jelenlegi dijstrukturaja koveti-e (es kellokeppen!) a valos tenyezoket! Azt ok talaltak ki es vestek (kb) kobe, hogy az alapdij van azert hogy van rendelkezesre allas (all a villanypozna es rajta van a vezetek), a rendszerhasznalati meg a hasznalat alapjan szamlazodik (itt egyebkent a legnagyobb valos tetel mogotte a halozati veszteseg, ami meg tenyleg hasznalattal ara'nyos). Ha ezt is ketsegbe vonod, mar igazabol semmi nem marad ertelmes vitaalapnak.
Az nem mondas hogy ez igy nem korrekt. Tessek akkor letenni egy modellt, ami korrekt! Legalabb elvi szinten. Aztan a kovethetoseg miatt lehet egyszerusitesekkel elni (erre irtam nem olyan reg, hogy adjanak ki egy naptarat, hogy melyik nap orankent milyen szorzo van az a'ram arara, ez ugyan nem fedi naponta jol a viszonyokat, de eves szinten meg igen).

@gozi #36047: neked is cimezve: #36025

[ Szerkesztve ]

(#36049) senki68 válasza Bandit21 (#36046) üzenetére


senki68
senior tag

Nem kell.
Mire újra lehet betáplálni 5 év múlva, addig majd csak kidolgoznak egyet .

(#36050) gozi válasza axioma (#36045) üzenetére


gozi
tag

A bruttó elszámolás ezt megoldja majd, hiszen akár 15 percenként is változhatnak az árak...

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.