- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPx
csendes tag
Sziasztok!
Felmerült bennem néhány kérdés, remélem tudtok segíteni.
1. A tervezett napelemes-rendszer Huawei SUN2000-6KTL-M1 inverter 20 darab 400 W-os panellel. 14 darab fér a déli oldalra, ez lenne az egyik string, 6 darab pedig a nyugatira, ez a másik. Jó ez így? Tudom, hogy ezt a telepítő cégnek kellene tudnia, de mégis annyi marhaságot elkövetnek, hogy jobb biztosra menni.
A déli oldal bal szélén 4 darab panel lesz Tigo optimalizálóval, mert mellette kiugrik a tető, és reggel kicsit árnyékot vet. Lehet jobban járnék, ha ezt a 4 darab optis panelt inkább átraknák a nyugati stringre, és akkor 10-10 panel lenne mindkettőn? Az opti miatt elvileg nem baj, hogy kétféle tájolás lesz. Mit gondoltok?
2. Ha már van MGT-m, és az alapján elvileg telepíthetem a rendszert, de a csatlakozási dokumentáció még nincs elfogadva, előfordulhat-e, hogy mégis elutasítják a kérelmet?
3. Teljesítménybővítést is szeretnék, ez a napelemes-rendszert már nem érinti, attól teljesen független (csak azért nem adtam be hamarabb, hogy a napelem-projekt haladjon minél gyorsabban). A csatlakozási dokumentáció elfogadására várok, ezzel párhuzamosan már beadhatom a teljesítménybővítési-igényt, vagy meg kell várni azt? Nem tudom, mennyire függnek össze ezek a dolgok a szolgáltatónál, csak ez is szerződés-módosítás, ha minden igaz, ezért jó lenne minél gyorsabban megcsinálni, mert kis hazánkban nem lehet tudni, mit találnak ki egyik napról a másikra.
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
van esetleg itt valaki akinek az Eon már telepített napelemet? Pár napja megjelent a portalon, hogy hozzárendelve, gondolom, ez a kivitelezőt jelenti, innen mennyi idő lehet, amíg keresnek majd és jönnek szerelni? Idén még beleférhet vajon?
-
anonym147
csendes tag
Mult heten, 16an delutan frissult a Fronius inverteremben a Data Manager kartya firmware-je. Masnap delelott ota offline allapotban a Solar web szerint:
Ami feltunt, h nem szerepel a kulso IP
A rendszer termel es belso halon el is erem a DataManager kartyat. A kartya konfigjaban be van allitva, h kuldje az adatokat a Solarwebre. Itt van egy halozati teszt es tudja pingelni a Solarwebet.
Beszeltem a supporttal mult heten, azt mondtak, h ez egy bug az uj firmware-ben es majd jelentkeznek....
Masnal is elojott ez a hiba? Vagy esetleg vkinek nincs ra otlete? Esetleg erdemes lenne kivennem es ujratelepitenem az egeszet?
-
válasz
Victorio #36588 üzenetére
Szerintem ez ma csak visszwatt védelemmel lehetséges... ráadásul szerverteremnek ritkán van ehhez területe...
Két lehetőség van egyik visszwatt védelemmel akkora rendszer aminek a termelését el tudja használni a szerverterem... ez körülbelül szerintem 1,2-1,5 MWp napelem. Kelet nyugati tájolással, hogy minél hosszabban termeljen és kisebb legyen a csúcs termelés.
Másik lehetőség akkuval kiegészíteni és annyival tulpanelezni, hogy az év felében a teljes fogyasztást meg tudja termelni, de ez elég borsos lenne... 3-4 MWp napelem meg 20-25 MWh körüli akku...
-
Samott
addikt
válasz
Impair1980 #36585 üzenetére
Ezt en ertem, de a szolgaltato arra nem kenyszerithet hogy sajat koltsegeden internetet adj az inverternek. A villanyorad se a te interneted hasznalja.
-
Victorio
aktív tag
Sziasztok,
Cég számára szeretnénk napelemes megoldást.
1MW körüli az állandó fogyasztás (0-24 szerverterem), ezt szeretnénk kipótolni amennyire lehet.Hogy kellene elindulni, hogy elkerüljük a buktatókat?
Ekkora méretben gondolkozva tudnátok megbízható céget ajánlani a kivitelezésre?
Ha ide nem illik ilyet írni akkor jöhet privátba is. -
Stynki
csendes újonc
válasz
HoryThePooh #35810 üzenetére
Segítségedet kérem. Tudom, hogy a remény hal meg utoljára. Vecsésiként mégis beadom a HMKE igénybejelentést.(hátha) Ennek kitöltésében kérem segítségedet:
1.Fotót mellékeltél a mérőhelyről?
2.Mivel jelenleg 3fázisom van (és van vezérelt áramom is/nem használom, összevonásukat 60napja indítottam,eredmény= 0)csak a jelenlegi Amper értékeket tudom beírni, ami 20A,20A,32A. Ha az összevonás megtörténik ez több lesz. Az Igényelt csatlakozas adatai sorokat kitöltötted, vagy csak az
igényelt összesített betáplálási védelmi értékeket?
Mivel SE8k inverterben gondolkozom ott hány A értékeket kell feltüntetni? Gondolom a termelőberendezés típusjelölése az Eon listájából beírható, db=1db 3fázisú. Segítségedet előre is köszönöm, várom valaszod. -
Impair1980
aktív tag
válasz
Samott #36580 üzenetére
Azt írtam, hogy egy lehetőség. Ha nagyon akarja a szolgáltató, akkor rákényszeríthet erre az opcióra. Ilyenkor a felhővezérlés lesz az alapértelmezett!
Módosíthatják a kimenő teljesítményét az inverternek. Azt hiszem ez ez előírt EU rendelet az Inverter gyártóknak, hogy ennek az lehetőségnek benne kell lennie!
-
Samott
addikt
Ugy latom van friss kozlony, de egy szo sem esik benne a napelemes rendszerek uj szabalyairol. Megint nem sikerult tartaniuk magukat az igeretukhoz.
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz
Impair1980 #36579 üzenetére
Érdemes frissíteni az invertert? Nálam régen nem volt már...
-
Samott
addikt
válasz
Impair1980 #36579 üzenetére
Aztan internetet hogy kot hozza a szolgaltato?
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #36575 üzenetére
Suzuki Swift... olcsó, egyszerű, könnyen szervizelhető.... kézenfekvő választás volt. Volt aki generátort hajtott vele, volt aki a hőszipka csavar kompresszorát...
De csak kicsit utána kellett volna számolni, ha bír a motor 200 000 km-t, az folyamatos üzemben hány óra is? kb egy téli szezon..., 20 olajcsere, több vezérlés csere, egyéb karbantartás...
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #36569 üzenetére
kb 10 éve a hőszivattyú építéses fórumban többen megcsinálták...Swift motor CH4-re átbütykölve... termelt delejt, a hűtőkörrel meg fűtöttek... senki sem jött jól ki belőle, a motor karbantartása veszteségbe nyomta a projektet... folyton ezek a forgó /mozgó/súrlódó alkatrészek... nem véletlenül futott be ilyen szép karriert a PV technológia. A Sterling motor sehol sincs, pedig mekkora jövőt jósoltak neki...
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #36569 üzenetére
Itt nálunk van egy gázmotoros erőmű, a termálvízzel feljövő metángázt hasznosítják.
-
asdf_
veterán
Ma sem sikerült megugrani a közlönyt, újabb egy napig vakok vagyunk, éljen a tervezhető ország.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
gorbep #36546 üzenetére
"Tegye fel a kezét, aki gázmotoros HMKE-re kapott engedélyt....
" - pedig nekem megfordult a fejemben, hogy mekkora pazarlás így simán elégetni a gázt amikor termelhetnél belőle áramot, majd a maradék hőből meg fűtenéd a házad. Ezt csinálja az erőmű is nagyban csak ott jó nagy veszteségek vannak. Elosztott erőmű lenne, az mondjuk más kérdés, hogy ha hirtelen jönne a hideg mindenki fűt, az elosztó meg nem tud mit kezdeni az árammal
Mondjuk akkor meg a hőszipkák is pont bekapcsolnak és lenne ellen oldal. A mi utcánkban biztos
-
asdf_
veterán
Na, még mielőtt holnap megindul az őrültekháza, ex Elmű, most EON területen (Bp.):
- Ha csak 1 fázis van és nem lesz amperbővítés, akkor is ragaszkodnak a szabványosításhoz? Tetőoszlop helyett a horgonyhoz? (eon hülye, róluk már mindent hallottam, de a gond, hogy ennek ellenkezőjét is, pl. lakáson belülre felraktát az ad-veszt, és így, hogy ez nem konzisztens, így most honnan a fenéből döntsem el, hogy mi van?)
- ha esetleg 3 fázis fele menne a dolog, HMKE igénybejelentéskor lehet egy menetben kérni a 3 fázist, vagy ez eleve bukta (tippem szerint nem nyert, nekem MVM-es igénybejelentőn volt igényelt teljesítmény rovat), és ha 1 fázisra 3 fázisos invertert igényelne meg az ember visszadobják, hogy műszaki feltételek nem adottak és onnantól kezdve mivel kitáplálási stop lesz valószínűleg, el is lehet felejteni a napelemet egy időre?
-
Bandiahegyro
tag
válasz
MrZed001 #35209 üzenetére
Szép kis tudás gyűlt itt össze.
Na emiatt gondoltam én naív, hogy inkább 12-es inverter, hogy ne rántsa egyből magával a túlterhelés.
De már 10 is necces, afelett biztos nem fog menni az engedélyezés a héten, ha jól sejtem.
Ezt a szopást amit ezek kavarnak minden kormanyinfon. -
MrZed001
tag
válasz
Bandiahegyro #36556 üzenetére
Persze, él a kupon
-
robi-k
őstag
válasz
Bandiahegyro #36558 üzenetére
Igen, van ilyen. Az okát nem ismerem.
Nálam 10,25 kWp rendszer lenne telepítve névlegesen 10 kW (csúcsban 11 kW, Sungrow SG10RT) inverter teljesítménnyel, külön ellenőrzést végezett emiatt a területi hálózati szolgáltató, mielőtt egyáltalán befogadták volna a kérelmet. -
User_2
tag
válasz
senki68 #36559 üzenetére
jól értem, akkor a 100%-os pályázaton emiatt megtagadhatják az SE-re a kifizetést,
mondjuk, ha a kiitelező elolvasta a pályázati kiírást, eleve nem is ezt az invertert tette a szerződésbe.
plusz a hálózatra engedélyezett inverterek listáján a távoli szabályozás nem volt és jelenleg sem feltétel? -
Bandiahegyro
tag
Akinek 10kW-osnál nagyobb inverteres van vagy azt tervez, sima ügy?
Ilyet találtam:
A hivatal indokoltnak látja az inverterek szabályozásba való bevonását, 10,8 kW-os kapacitás felett pedig a DSO-vizsgálat bevezetését is. -
gorbep
senior tag
Hát én nem ezt látom.... de most nincs időm utána túrni jobban...
2017-ben a 99% naperőmű volt a HMKE...
földgáz 0,1% , termál metán <1% Biogáz 0,4%... erre írtam, hogy ez a marginális kategória, nem izmoznak rajta...
Amiről Te beszélsz, és van nem marginális szám és teljesítmény, azok 50kW felettiek..
-
gozi
tag
válasz
User_2 #36551 üzenetére
A termelés adott pillanatban történő elindulásához a megfelelő engedélyező (visszaszabályzási-leállási) parancs kell majd, amit folyamatosan a hálózati igényeknek megfelelően megadott időközönként ismételnek.
A tényleges technikai megvalósítással kapcsolatban egyelőre csak találgatni lehet... Az is érdekes kérdés, hogy a szükséges kommunikációt hogyan valósítják meg a gyakorlatban (az IEEE 2030.5 ebben igen rugalmas)...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest