Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48001) senki68 válasza MrTwister (#47997) üzenetére


senki68
senior tag

A garit nem a frissítés miatt vonják meg, hanem azért, mert illetéktelenül belenyúltál. Erre azért minden gyártó harap.

Vettél egy terméket, ami működik, akkor is ugyanúgy ha soha nem frissíted. Tehát reklamálni nincs okod. Sehol nincs leírva, hogy azt frissíteni kell.
A gyártók nézete az, ne frissítsd, csak akkor ha olyan hibád van amit egy frissítéssel meg tudsz oldani.
Persze értem én az igényedet, de a telepítő céggel sem arra szerződtél, hogy a te kívánságod szerint havonta frissítsen. Persze megoldható, minden hónapban kimennek, kérésedre frissítenek, és kiszámlázzák a kiszállást.
Vagy még azt is megtehetik, hogy távolról frissítenek, ha nincs szerencséd, pont termelési időben, távolról ez akár órákig is eltarthat.

Én a helyedben nem nagyon erőltetném azt a havi frissítést.

(#48002) dolon75 válasza senki68 (#48001) üzenetére


dolon75
aktív tag

az én jogos igényem meg az, hogy ha a szoftverben hiba van, azt azonnal javítsák, adják ki, és kerüljön fel az eszközre.
mi másért adnának ki új FW-t, ha nem valami hiba javítása miatt?
miért adják ki, ha nem javasolják a telepítését?

gyanítom, hogy nem a gyártó hivatalos véleménye ez, hanem valaki a láncban nem akar emiatt felelősséget vállalni, és ezzel tolja el a feladatot magától.

ha a SW hibás, ugyanúgy garis a javítása, és a telepítése is, mint ha HW hiba lenne.

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

(#48003) madgie válasza dolon75 (#48002) üzenetére


madgie
titán

Egy csomó olyan firmware frissítés van a mai világban, ahol a kijavított egy hiba két másik, addig még nem dokumentált hibát hoz magával. Izgalmas, amikor egy 300-400 ezres fényképező frissítése csinál olyat, amitől a videós autofókusz pulzálni kezd, emiatt használhatatlan lesz egy csomó célra. Downgrade nyilván nincs, onnantól együtt kell élned a rosszabb megoldással, mert a további frissítései is erre épülnek, hiába jelzed, hogy ez neked így nem oké.

Nem kell piszkálni, amit nem muszáj, a mosogatógépet sem birizgálod, ha működik, szerintem az inverter is ez a kategória, nem kell buherálni, ha jól megy.

(#48004) robi-k válasza MrTwister (#47997) üzenetére


robi-k
őstag

SAJÁT felelősségedre, Sungrow SG-xxRT inverterek esetében: The default account is "admin" and the initial password is "pw8888" . A firmware frissítésnél egyidőben frissíteni kell az inverter és a WIFI adapter FW-t is!

(#48005) asdf_ válasza kardkovacsi (#47995) üzenetére


asdf_
veterán

Az a baj ezzel, hogy mivel internetre kötött eszköz, biztosan tele van egy tonna biztonsági réssel (is), ezek frissítését mindenképp jó megkapni (bár nálam mondjuk szeparált hálózaton lesz az inverter, a kis kínaiakat rá nem engedem a belső hálózatomra, az tutiszentség, szóval ez a része, különösebben nem izgat), másrészt nem árt, ha egyéb javításokat, fejlesztéseket is megkap az ember (feszfüggő termeléskorlátozás pl., hogy legalább addig termeljen valamit, amíg gatyába nem rántják a hálózatot). Az, hogy csak admin accounttal, admin jogosultsággal lehessen frissíteni ez baromság. Hogy a telepítő gyakorlatilag ki tudja zárni, túszul tudja ejteni a vevőjét, ez nonszensz. Anno egy telefonközpontnál mondta nekem az, aki anno telepítette, amikor mással akartunk valamit csinálni benne (vagy talán simán csak én, nem emlékszem, rég volt), hogy valami tizenhuszonezer forintért kijön, és átírja a kódot 0000-ra, nyilván úgy küldtem el a JBQA-ba, hogy csak na, és szereztem a Panasonic-tól gyári szám, meg ic-re ragasztott szám alapján mindent vívős kódot, két hétbe volt, de ilyenért nem fizet az ember, már csak elvből sem. Ha egy invertergyártó képtelen azt megoldani, hogy a user ne tudjon belepiszkálni kritikus, kvázi jogszabályban szabályozott értékekbe (253V pl.), ne tudja "tönkretenni" a telepítő munkáját, így aztán ők ketten szájkaratézhatnak, hogy mi miatt nem megy az inverter, esett be a termelés, anélkül, hogy a user bármikor fw-t tudjon frissíteni, az mondjon le... Ha van ilyen lehetőség (owner jog, de a telepítő csak valami kisebbet állít be, azértmertcsak), ott meg a telepítő mondjon le.

[ Szerkesztve ]

(#48006) senki68 válasza dolon75 (#48002) üzenetére


senki68
senior tag

Igazad van.
Jelentsd be hibának a hiba pontos leírásával.
De míg a régi firmware-val nem tudsz hibát mondani, akkor milyen garis javításról beszélünk?

De a gyártó hivatalos véleménye. Vitázhatunk rajta, de inkább menj el egy gyártói tanfolyamra és a saját füleddel is hallhatod.

(#48007) senki68 válasza asdf_ (#48005) üzenetére


senki68
senior tag

Csak halkan jegyzem meg, a legtöbb esetben nem a gyártó zár ki, hanem maga a telepítő, mert nemigazán értenek az inverterhez, és inkább minden jogot megvon, biztos ami hót ziher alapon. Sajnos a legtöbb telepítő istennek képzeli magát.

(#48008) kardkovacsi válasza MrTwister (#47997) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

"de ha tudom mit csinálok kvázi egy mikroszámítógéppel" - de pont ez az, hogy fogalmad sincs mit csinálsz. Te írtad a szoftvert? Te csináltad a hardvert? Tudod hogy működik belülről? Azt gondolod, hogy azért mert frissítettél már szoftver bármin ami nem napelem inverter majd az a tudás működni fog az inverter esetén. Mi van ha nem?

Hidd el, nem véletlenül nem adja ki a gyártó a kezéből a szoftver frissítés lehetőségét. Mint mondtam már, valószínűleg nincs meg minden feltétel ahhoz, hogy lelkes amatőrként te beleturkálj a rendszerűkbe.
Hogy a pékbe ne járhatna garancia vesztéssel amikor egy nem támogatott módon belepiszkálsz a hardver/szoftver párosba. Te egy invertert vettél nem szoftver frissítési szolgáltatást. A telepítő cég dolga, hogy ott legyen az invertered és működjön. Keress csak rá volt-e a szerződésedben olyan, hogy frissíteni is fogják neked a szoftvert, annak ellenére, hogy tökéletesen működik a rendszer.

Tessék elfogadni ezért a pénzért ez jár. Nincs automatikus szoftver frissítés, nincs utánkövetés.

(#48009) Agri1 válasza KrAt (#47991) üzenetére


Agri1
csendes tag

Az ára nekem sem tetszik...

Azért vettem ezt, mert így egy felületen belül látok mindent.

(#48010) kardkovacsi válasza asdf_ (#48005) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Persze igazad van, mondjon le. De látod, az inverter hiány kihozta ezeket a noname invertereket is a víz fölé. Haver is Froniust akart venni tavaly év végén, végül valami csingcsung invertere lett, fél áron.
De ha a gyártó azt mondja, hogy nincs automata szoftver frissítés akkor nincs, ezt is el kell fogadni.

(#48011) Agri1 válasza gabor9991 (#47996) üzenetére


Agri1
csendes tag

Lehet olcsóbban is találni. Aki keres az talál :D

Mennyit tesztelték azt nem tudom, de szerintem a legfontosabb árképző a márkanév :DD

(#48012) kardkovacsi válasza dolon75 (#48002) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

"mi másért adnának ki új FW-t, ha nem valami hiba javítása miatt? " - általában egy szoftver fut sokszor különböző eszközökön is. Szoktam nézni a Fronius change logját. A változtatások 95%-a valami beégetett beállítás változtatás valami harmadik országban. Kb. ilyenek, hogy Pirézország megköveteli 2024 január 1-től, hogy a max feszültség 2 volttal alacsonyabb legyen. Hát akkor belerakja a következő firmware-be és letöltheted frissítésként.

(#48013) asdf_ válasza kardkovacsi (#48010) üzenetére


asdf_
veterán

Na igen, egyik ilyen noname-nél néztem a demooldalt, és nem emlékszem, vagy csak önkiállított tanúsítványa volt a weboldalhoz, vagy az sem, vagy nem volt https redirect, fene tudja valamelyik a 3 közül, én meg csak lestem, hogy és ezt így hogy?

(#48014) asdf_ válasza Agri1 (#48011) üzenetére


asdf_
veterán

Hát ja, Fornius smartmeter is valami átcimkézett olasz cucc.

(#48015) Agri1 válasza asdf_ (#48014) üzenetére


Agri1
csendes tag

Na azt én is néztem.

Az átcsomagolások és átárazások korát éljük.

(#48016) senki68 válasza Agri1 (#48009) üzenetére


senki68
senior tag

Nem vészes az ára most 125 ezer+ Áfa.

És ezt tudja mutatni. Mindezt 15 perces átlagadatokkal.

De 2 Wemossal is megoldható, igaz nem a monitoring felületen lesz, de nálam pl ezek láthatóak. 10 másodperces adatokkal. /És még Shelly sem kell kozzá :) /

(#48017) Agri1 válasza senki68 (#48016) üzenetére


Agri1
csendes tag

Az termelés előrejelzését még nem mutatja. Azt hol lehet beállítani?

(#48018) gabor9991 válasza Agri1 (#48011) üzenetére


gabor9991
őstag

Ha megnézem [link] ezt akkor jól látom hogy a grafikóon szerint kb. 18óráig a fogyasztás pontosan akkora volt mint a termelés ez biztosan igaz?

(#48019) Agri1 válasza gabor9991 (#48018) üzenetére


Agri1
csendes tag

17:30-kor lett aktiválva az Inline meter.

A korábbi adatokra valóban ezt írja...

(#48020) Agri1 válasza gabor9991 (#48018) üzenetére


Agri1
csendes tag

A mai már ilyen:

(#48021) senki68 válasza Agri1 (#48017) üzenetére


senki68
senior tag

A termelési előrejelzést csak a telepítő tudja beállítani.
Felhasználói hozzáféréssel nem lehet.

(#48022) Agri1 válasza senki68 (#48021) üzenetére


Agri1
csendes tag

Na akkor még egy e-mail.

Az inverter hőmérsékletét látom valahol? Azt még nem találtam meg :)

(#48023) senki68 válasza Agri1 (#48022) üzenetére


senki68
senior tag

Azt csak az RS485 porton keresztül tudod kiszedni egy wemossal.

(#48024) Agri1 válasza senki68 (#48023) üzenetére


Agri1
csendes tag

:R Taníts mester! :R

Vajon működne-e? RS485-1 Inline Meter, RS485-2 wemos?

Adnál egy linket, hogy a wemos hogyan is néz ki?

Miért kell 2 db? Egy az órához, egy az inverterhez?

(#48025) dolon75 válasza kardkovacsi (#48012) üzenetére


dolon75
aktív tag

de nem onnan indult ki az egész, hogy nem lehet telepíteni az FW-t, csak extra jogokkal?

tegyük fel, hogy kijön 4 év múlva egy való fontos frissítés.
a telepítő lesz oly kedves, és megkeres, hogy telepíthető, és feltenné? még csak nem is ingyen gondolnám, hanem méltányos összegért, persze felelősséget vállalva a munkájáért.
vagy le sem sajnál minket.
mi meg megtalaljuk, de nem tudjuk feltenni.

melyik eset a valószínű?

én sem akarnám naponta frissíteni a cuccot, de a lehetőségét elvárom.

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

(#48026) senki68 válasza Agri1 (#48024) üzenetére


senki68
senior tag

Az órába a P1 portba kell egy. Arra van sorminta, vagy veszel a neten vagy kb 2 ezerből összeállítod.

Az inverterbe hasonló kell, de arra nincs sorminta, nekem egyedi progi van rajta az egyik fiam írta.

De be lehet integrálni az okosotthon alkalmazásba, de mivel azt még nem csináltam, így arra nem tudok tippet adni. De majd csak jön valaki akinek azzal működik.

(#48027) kardkovacsi válasza dolon75 (#48025) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Igen, onnan indult.

Elvárod, de a gyártó ezt adja, ez van.

(#48028) sloja válasza MrTwister (#47986) üzenetére


sloja
tag

Szia, a fogy.védő engem simán lepattíntott "Minőségi kifogások, mint a napelemes rendszer hibás működése, illetve kárigények, szerződéses jogviták
intézésében a Főosztálynak nincs hatásköre eljárni, azaz, ha a minőségi kifogás rendezésében vita
merül fel, igényét bírósági úton tudja érvényesíteni, mivel a szerződésekből, mint polgári jogi
jogügyletekből származó jogok és kötelezettségek teljesítésére a gazdálkodó szervezet, a. csak a polgári perrendtartás szerinti per eredményeként, bírósági határozattal kötelezhető"

(#48029) KrAt válasza Attiskaaa (#47999) üzenetére


KrAt
veterán

Egy dolgot nem raktam meg tisztaba magamnal: ha az ora es az inverter koze teszem az aramvaltot, akkor latom, mennyit fogyasztok es termelek az oraba, de nem latom, mennyit hasznalok el helyben, ha pedig az inverter utan teszem, akkor meg a visszataplalasom nem latom :( :)

(#48030) Agri1 válasza KrAt (#48029) üzenetére


Agri1
csendes tag

Nekem az óra után van közvetlenül bekötve, mindhárom fázis ezen megy keresztül.
Plusz egy kommunikációs kábellel (lehet rádiós is) be van kötve az inverterbe.

Így látok mindent, 5 sec frissítéssel. A diagramot ugyan úgy 15 min frissítéssel rajzolja.
Az a kényelmes benne, hogy ugyan abban az alkalmazásban látom.
(nagyon durva, hogy amikor bekapcsol a hűtő azonnal látom)
A Shelly-vel kapcsolatban nem vagyok képben

Meg az is kérdés, hogy milyen rendszered van...

(#48031) Blackmate válasza KrAt (#48029) üzenetére


Blackmate
senior tag

Helyben felhasznált PV energia = Inverter által megtermelt energia - visszatáplált energia.

Természetesen lehet, hogy még ezen felül vételeztél is, azt mondjuk P1 porton kiolvasod.

A kettő fenti összege megadja a fogyasztásodat.

(#48032) edeleny válasza senki68 (#48007) üzenetére


edeleny
őstag

Én a telepítővel kapcsolatos mindkét álláspontot elfogadom!

Enyém az inverter, nálam van, teljesen jogos igény, hogy minden jog, így minden felelősség is nálam legyen!
Viszont!
Ha a telepítő cég nem adja ide az admin jogot ezzel ő kvázi vállalja a frissítéssel és minden egyébbel járó dolgokat! Ha én hajnal kettőkor felhívom, hogy frissítse az invertert, bagy bármi szoftveres beavatkozást, akkor hajnal kettőkor csinálja meg! Ha szólok, hogy nem csatlakozik a saját wifi hálózatomra, jöjjön és csinálja meg!
Ingyen és bérmentve.
Vagy adja ide a jogokat és cső!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#48033) ssarosi válasza MrTwister (#47993) üzenetére


ssarosi
tag

Az azonnali windows frissítéseket jobb, ha elfelejted.
Olvass utána, hogy milyen új hibák jöttek a windows 10 nem régi frissítéseivel.
Soha nem felejtem el, amikor egy ügyfelem windows 2012R2 szerverét frissítettem távolról (éppen kórházból), és nem indultak el a virtuális gépek. Fél nap szenvedés után találtam egy külföldi fórumot, ahol leírták, hogy melyik frissítést kell eltávolítani, ami a hibát okozza. Ha ezt hétfő reggelig nem találtam volna meg, akkor működésképtelen lett volna a cég. Meg nekem annyi.

(#48034) senki68 válasza edeleny (#48032) üzenetére


senki68
senior tag

Ha veszel egy új autót, annál sem japod meg az admin jogokat, ha szoftvert szeretnél frissíteni, akkor hajnali 2-kor, nem fog menni, meg kell várni míg kinyit a szalon időpontot kérsz, aztán van az az összeg amiért kérésedre frissítik.
Mi olyan sürgős egy frissítésben, hogy hajnali kettőkor kelljen végrehajtani?

Anno én ezt végigjártam, aztán kiderült, hogy pl. SE-nél ha admin jogot szeretnék, telepítővé kell válnom.
Ahhoz, hogy távolról tudjak frissíteni, külön vizsgát kell tenni, nem jár automatikusan .

Fronius azt mondja, telepítés után a telepítőnek át kell adni a jogokat a tulajdonosnak.

Nem értem én ezt a nagy felháborodást a szoftverfrissítéssel kapcsolatban.
Inverterek döntő többsége, úgy működik ahogy anno beüzemelték. Mindenféle frissítés nélkül. És nincs gond a termeléssel.
Persze biztos tele van biztonsági réssel, de hát ki a fene akarja azt kihasználni?
Úgyhogy ez szerintem csak vihar a biliben.
De aki úgy érzi, hogy neki aztán naponta kell a frissítés, álljon bele a harcba.
Én mint telepítő ha valaki így jönne nekem, hogy frissítsem , biztos termelési időben indítanám el, vagy adnék neki admin jogokat, és azt csinálsz vele amit akarsz. Ha elcseszted, ne várd hogy helyrehozzam.

(#48035) dolon75 válasza kardkovacsi (#48027) üzenetére


dolon75
aktív tag

hát ez az :DD

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

(#48036) Rolly


Rolly
veterán

fel szokott itt merülni a helyben elfogyasztott áram aránya :) eltelt egy év valójában 11 hónap az előző leolvasás óta (tavaly július végi adatom van a most június végihez) ...

ezen idő alatt 7002 kWh áramot termelt az inverter...
- visszatápláltunk 3684 kWh-t
- vételeztünk 6291 kWht...

azaz a helyben termelt energia több mint felét helyben el is fogyasztottuk :) (nappal töltöm az autót általában annyival amennyit a napelem termel + itthonról dolgozom)... viszont látszik, hogy kellene még évi 2000 kWh körüli termelést valahogy felrakni a tetőre (ahol nincs már hely :) , bár az 6 éves 280 körüli paneleket lehetne cserélni nagyobbakra :) )

[ Szerkesztve ]

(#48037) kardkovacsi válasza dolon75 (#48035) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Ha valakinek ez fontos akkor nézzen utána, hogy melyik gyártó mennyi termék támogatást ad a vétel után. Azt akarod, hogy a telefonodra 6 év után is érkezzenek frissítések akkor vegyél Apple-t ha nem érdekel, akkor meg veszel sziamiaót.
Mint mondtam ez egy plusz szolgáltatás, komoly ára van. Az olcsó terméket gyártók ezt nem teszik meg, érthető okokból.

(#48038) MrTwister válasza Attiskaaa (#48000) üzenetére


MrTwister
őstag

Igen sajnos erre is megvan az esély. :DD

Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#48039) Sty01


Sty01
tag

Sácok tanácsot szeretnék kérni.10 kW rendszer ,25db 400- As Black Gerő panel, 10- és Huawei inverter,13 db optimalizáló.
2 munkapont valószínü hogy 12-13 felosztásban mert ha jól tudom az optisok 1 munkaponton vannak . A PV1 az jól teljesít szerintem 570 V és 10 A körül viszont a PV2 ritkán megy 200V és 10 A fölé.,inkább átlag 170V Az optimalizálók miatt lehet ekkora különbség? D-D K tájolás mindegyik panel csak az egyik munkapontnak más a dölesszoge

(#48040) edeleny válasza senki68 (#48034) üzenetére


edeleny
őstag

Ezt a vihart a biliben egyedül te kavarod az állandó ellenkezéseddel a frissítés iránt. Te nem teszed kész, fogadd el, hogy más meg szeretné.

Miért nem jó a hajnali kettő?
A legjobb időpont, nem csipnek a legyek, az amatőrök már otthon vannak a buliból, a vérprofik meg az asztal alatt!

Egyébként az előző autóm szoftverét ha nekem nem sikerült megcsinálták a szervizben, ingyen. Sőt egyszer szóltak, hogy vigyem be mert csak ők tudják rátenni az ujjat. A mostanit meg kB fél évente csinálgatom.
Tudod, új térképek, kamerák ilyenek.

Ez a kocsis példa most nem jött össze. 😁😁😁😁😁😁
Ha valahol frissíteni kell egy szoftvert az pont a navigáció.
Vagy te még földutakon jársz?

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#48041) asdf_ válasza edeleny (#48040) üzenetére


asdf_
veterán

A Waze és a képernyőtükrözés léte mellett ki az, aki valaha is elindítja az autó saját naviját?
(És ha van ilyen ember: miért teszi?)

[ Szerkesztve ]

(#48042) hevepapa válasza senki68 (#48034) üzenetére


hevepapa
senior tag

"Persze biztos tele van biztonsági réssel, de hát ki a fene akarja azt kihasználni?
Úgyhogy ez szerintem csak vihar a biliben."
A hálózatokhoz kicsit is értő embereknek erre a kijelentésre erősen felszaladt a szemöldöke :) Ki akarja kihasználni? Nagyon sokan és nagyon sokféle célból. És nem, nem azért mert te (vagy bárki más érintett magánszemély) annyira fontos célpont lenne, hanem mert mint jó balek elfeded az igazi támadó kilétét. Egy sarkított és leegyszerűsített példa: van pl. egy biztonsági rés az inverter és az adott cég felhő elérésében, akkor egy erre "szakosodott" bot ezt kihasználja és már be is jutott az inverteredre. Mivel a legtöbb felhasználónál az inverter azonos hálózaton van az otthoni összes géppel és alapértelmezetten az összes gép látja egymást, innen már nem tart sokáig hogy hozzáférjenek a sz.géped teljes tartalmához - főleg ha az érintett op.rendszerek se kapják meg a biztonsági javításokat...Innentől kezdve már a támadón múlik mire használja a gépedet. keylogggerrel ellopja a kártyaadataidat, spamrobotot üzemeltet, ftp szerver működtetésével pedofil képeket tesz elérhetővé, DDOS támadáshoz zombigép lesz amikor kell. Bármi. És ezek csak a köztörvényes mókák.
Azért azzal meg lehet roggyantani egy ország elektromos hálózatát, ha a legnapsütésesebb időben egyszerre lekapcsolják az inverterek felét.
Szóval szerintem ezt az álláspontot "Persze biztos tele van biztonsági réssel, de hát ki a fene akarja azt kihasználni?" érdemes lenne újra átgondolni...

[ Szerkesztve ]

(#48043) hevepapa válasza asdf_ (#48041) üzenetére


hevepapa
senior tag

Minek menjen a telefon, ha az autó navija is megfelel a célnak, hogy eljuss A-ból B-be, C és D érintésével? Nem mindenkit érint ezeknek a telefonos naviknak az extra funkciói.

(#48044) asdf_ válasza hevepapa (#48043) üzenetére


asdf_
veterán

Engem mondjuk érdekel, hol van rendőr, veszélyes valami, baleset, torlódás, lezárás, ilyesmik... Nem messze lett egy körforgalom, ha 5 évesnél régebbi autóm van, akkor soha (mármint ha teljesen értelmezhetetlen mennyiségű pénzt nem vagyok hajlandó érte fizetni), ha fiatalabb, akkor majd ha kijön az új térkép, onnantól legyen az, hogy a kanyarodjak balra helyett hagyjam el a körorgalmat az x. kijáraton? Mert persze tudom az utat enélkül is, de napi rendszerességgel hülyeséget hallgatni sem nagyon bírnék...

[ Szerkesztve ]

(#48045) senki68 válasza edeleny (#48040) üzenetére


senki68
senior tag

Én nem ellenkezek, csak vágytok egy felesleges dologra.

Autó szoftverét nem nagyon frissítgeted otthon, nem a navira gondoltam, hanem a motorvezérlőre. Nem hiszem, hogy csak úgy frissítgeted otthon önszorgalomból.

Feltelepítik a napelemet működik termel. Mindenki boldog. Van kb 1000 emberből 1 aki ragaszkodik hozzá, mert "én értek hozzá, azt úgy kell". Lelke legyen rajta.
Aztán mikor rá is bízzák meg megbeszélik hogy ezt akkor így kell, és csinálja, kiderül nem is ért hozzá, csak azt hiszi, aztán megy a telefonálgatás most miért nem úgy megy ahogy kellene.

(#48046) KrAt válasza Blackmate (#48031) üzenetére


KrAt
veterán

Köszi, mérnök vagyok, a számolás megy, csak a két csv file-ból egy grafikon csinálását akartam "automatizálni", a gyári megoldáson kívül :)

(#48047) senki68 válasza hevepapa (#48042) üzenetére


senki68
senior tag

Jajj, most mi lesz? Most akkor ellopják az adataimat? Kinek kellenek?
Ugyan már ezek rémképek.
Én nem vagyok annyira ijjedős.

Nem is értem az aggódást.
Feltelepítem az invertert, felfrissítem a firmwaret, minek azt havonta baszogatni?

(#48048) hevepapa válasza asdf_ (#48044) üzenetére


hevepapa
senior tag

Persze, ahogy írtam is: van aki kihasználja, de a többség hidd el nem igazán. Főleg ha jellemzően csak pár közeli megyében járkál ahol nincs sok új útépítés vagy változás.
Nagyobb városokban ahol a forgalom lényeges szempont ott valóban hasznos a waze és társai.

(#48049) senki68 válasza asdf_ (#48044) üzenetére


senki68
senior tag

Ha tudod az utat minek kapcsolod be a navit?

(#48050) hevepapa válasza senki68 (#48047) üzenetére


hevepapa
senior tag

Kár hogy nem olvasod el amire válaszolsz. Én ezt írtam:
"És nem, nem azért mert te (vagy bárki más érintett magánszemély) annyira fontos célpont lenne, hanem mert mint jó balek elfeded az igazi támadó kilétét."
Rémképek?
Te tudod, a te dolgod. Aztán ha beleszaladsz valami mókás dologba akkor magadnak sírhatsz csak. De aki jártas ebben a témában az nem azt mondja hogy ezek rémképek.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.