Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
benidevito
csendes tag
válasz
Geresics #1046 üzenetére
Szia, elnézést szeretnék kérni, visszaolvastam az előző levelemet tartalmát, nyilván nem rád és a fórum többi tagjára gondoltam. Sok cég kínálja a megoldást napelem rendszerre, de mivel nem vagyok szakmabeli, amit többek között Te is leírtál, nem sok támpontot adnak a beruházáshoz. Az elhatározás megvan, a forrás adott, ehhez keresek egy olyan embert/céget/partnert aki ezt maradéktalanul meg tudja valósítani.
Köszi.Beni
-
biker
nagyúr
válasz
Geresics #1046 üzenetére
egy partnerem most keresett meg, kapott ajánlatot 16db 270W panel + 4600 growatt inverterre. kb ugyanez a gond. 2x8 kevés, 1x16 sok
Ráadaásul egy délnyugati tetővel számolt az ember, holott van 4x ennyi tető, és elmondta, hogy a kazánt később elektromos fűtésre szeretné kiváltani.
én ott szórtam ki az első kivitelezői jelentkező kört, mikor nem értették meg a felvázolt feladatot, holott részletesen, szakmailag leírtam mit kell tervezni.ja, és azt mondták neki, az amemrisolar panelek a legjobbak a 16,8% hatásfokkal. Hát kérem, akkor a Canadian cs3k 18,2%-a mi?
-
Geresics
Topikgazda
válasz
benidevito #1042 üzenetére
"14x280W-os CSUN polikristályos napelem Growatt 3600MTL-S inverter" - a 14db 280Wp polikristályos napelem üresjárati feszültsége 542V 25°C cellahőmérsékletnél. Ha hajnalban hidegebb lesz egy picit is, máris átlépi az inverter 550V-ját, és hibaüzenet miatt nem fog elindulni (anno saját magam teszteltem Growatt 2000TL-en)! Én más invertert keresnék, vagy ha ragaszkodsz a Growatt 3600MTL-S-hez, akkor egyel kevesebb napelemet tennék rá!
(#1041) benidevito
"nincs olyan emberke, aki aktívan és őszintén, elfogulatlanul tudna segíteni" - Köszi, ez jól esett... -
agyarka
aktív tag
válasz
fudi2002 #1043 üzenetére
Lehet szerződni több mint 100 éves céggel is (+1-2 inverter feláráért), aztán hasonlóan pofára esni. Alvállalkozók, 0 minőség ellenőrzés, számladási szabályok önkényes értelmezése, elérhetetlen projekt menedzser, tájékozatlan ügyfélszolgálat, mutogatás a Hálózati Kft re, dokumentáció a szerelés után fél évvel sehol ... . Kívülről papiron mégis minden stimmel.
-
biker
nagyúr
válasz
benidevito #1041 üzenetére
Nem vagyok szakértő, felhasználó aki beleásta magát a dolgokba.
Nekem ilyen alapokból 1.9m-ért ajánlottak 5,4kw napelem 5kw growattal, de miután megtudtam, az s kivitel butított, és nincs wifi alapáron, dobtam -
fudi2002
nagyúr
Nem akarok beleokoskodni, csak kérdezek.
Tegye fel a kezét aki nem csak a rendszerek után néz, hanem a cég után aki a gart adja? Mert szép számok, 5-10-20 év gar. De ha eltűnik a cég, akkor üzbegisztánba 10.000ft-ért kiküldhetsz egy 40.000-es panelt. Csak kíváncsiságból kérdemNekem ez fontosabb paraméternek tűnik mindennél, ez veszélyezteti legjobban az időbeni megtérülést.
-
benidevito
csendes tag
válasz
Geresics #1002 üzenetére
Szia, remélem nem okozok nagy galibát, de amit írtál, számomra nem rejt sok információt. Hogy ez most jó hír vagy sem számomra, azt nem tudom megállapítani. Annyi adalékot szeretnék még megosztani, hogy ma fixáltuk a konfigot, és ebben már más panel kapott helyet:
14x280W-os CSUN polikristályos napelem
Growatt 3600MTL-S inverter (3,6 kW) 10 év gar. -
benidevito
csendes tag
Szia Biker,
Geresicsnek a napokban írtam, hogy mi is napelemes beruházásban gondolkodunk, de nincs olyan emberke, aki aktívan és őszintén, elfogulatlanul tudna segíteni. Van egy pár ajánlat a birtokomban, de keresem még az optimális megoldást, amiből valóban profitálni lehet, és a beruházás meghozza az árát. Láttam, hogy Te is ebben veszel részt, ezért kérdem, hogy tudnál-e gyakorlati segítséget adni a döntés meghozatalában?
Eu-Solar, 14 db panel 270W, kb 3,58KW névleges telj., Growatt 3600 MLT-s inverter 10év garival, kp-s fizetéssel 1.68m HUF
Köszönöm előre is. Beni
-
cikasz
őstag
A tűzvédelmi kapcsolót is kell szereltetni? Erről még nem olvastam
Állítólag jogszabály írja elő. -
biker
nagyúr
válasz
Geresics #1027 üzenetére
AC bekötést én csináltam, arra elment kb 50e Ft, de ez egy része a villanyautó töltő miatt is kellett volna, de ha hozzáveszed, akkor is 300e alatti összeg.
44e/db volt a panel, 345.000 a Fronius 4.0-1
többi a szerelés, engedély, stb
DC túlfeszt hozták ők, van benne biztosíték is (olvadó 10,3x38-as 50A azt hiszem), az túlfeszt én raktam fel a gerincre.
azt mondták, hogy épp másnak is hoznak be(nem ez a fő foglalkozásuk) és így ha én is rendelek, akkor +1 raklap csak és olcsóbb lesz nekik a 4 projekt fajlagosan mint a 3És nem zsebre akarták tenni a pluszt a jelek szerint.
-
agyarka
aktív tag
Az, hogy egy idő után fizetni kell a "tárolásért" természetes. Minden a mértéken múlik. Az elfogadhatatlan, hogy annak összességében többe kerüljön az áram aki termeli, mint esetleg annak aki vezételt / GEO / H tarifával vételezi. Ráadásul úgy, hogy a magánbefektetésben létesült HMKE beruházója a felszabaduló CO kvótából semmit nem kap.
-
azért valahol jogos, hogy a hálózatot valakinek fenn is kell tartania... így ha reális ez az összeg akkor nincs gond... ha nem reális akkor szívás... persze ez itt Magyarország...
de gondoljatok bele, hogy jelenleg akiknek napeleme van gyakorlatilag ingyen használjuk a hálózatot ingyen áll rendelkezésre az "aksi" én szívesen fizetnék mondjuk 4 kWh-s inverter felett inverter kapacitás alapján kWh-ként mondjuk havi 500-1000 Ft-ot ...
Tehát évente (bruttó):
5kWh inverternél 6000-12000 Ft (plusz termelés cirka 1300 kWh)
6kWh inverternél 12000-24000 Ft (2600 kWh)
7kWh inverternél 18000-32000 Ft (3900 kWh)
... stbígy cirka 5000 feletti termelés után kWh-ra nézve 4-10 ft lenne az áram költsége...
Illetve azt se felejtsük el, hogy ha mindenki átállna napelemre akkor megszívnánk (értsd nappal lenne olyan áramunk ami nem kell senkinek mikor meg nem süt a nap akkor fizethetnénk 38 ft-ot az áramért...) így egy felső korlátra szükség van...
-
Petya25
őstag
-
Nálam hasonló volt - bár nálam az ár sokkal magasabb lett 4,77 kwp-re 2017-ben...
1-2 kivitelező volt aki nem akkora invertert akart felrakni amennyi az összes panel kWp termelése volt... nálam is keleti főként a rendszer... Így 4,77kWp-ből jön le max 3,7kW - a kis rövid megugrásokat leszámítva... -
ha megírnád a kivitelezőt akkor megköszönném mert a jövő évi bővítéshez keresek még szakit... Ha nem találok jobbat akkor maradok a beváltnál ... bár kicsit drágán dolgoznak
-
SierraFox
tag
Sziasztok. Mennyire kell számolni a napelemek degradációjával? Nálatok akiknél már több éve van, mennyire érezhető?
Ha én most felrakatok ~2kWp-nyi napelemet ami az én délnyugati tájolású tetőmön évi 2070kWh (+/- 107) áramot fog termelni. Ez alapesetben elég lenne az én évi 2000kWh fogyasztásomhoz, de ha 10 év alatt 90%-ra csökken a hatékonyság, akkor máris mínuszban vagyok.
(Tudom, hogy 2000kWh-nál még nem igazán éri meg napelemet telepíteni, de lenne lehetőségem elektromos fűtéssel magasabbra tornászni a fogyasztást, és akkor már megérné.) -
biker
nagyúr
válasz
Geresics #1024 üzenetére
"Kiskerárnak a 0,45 €/Wp nagyon baráti!"
6 ajánlatot kaptam, 1,9-2,5m Ft közt ugyanarra, jellemzően 20-22panel és 5,2-5,4kWp kivitelben, 5kW inverterrel
Egyik sem akarta megérteni, hogy halálbiztos, hogy nem fog 5kW-al termelni egy full kelet + full nyugat (5 fokkal tér el északtól a gerinc) tábla, mert képtelenség, 3 kalkulátor is azt hozta, vagyis egy azt hozta, éves szinten 0,13% clipping jöhet létre 4kW inverterrelaztán jött egy, aki az összes ötletemre elmondta, semmi gond, az összes kivitelező kifogásán röhögött egy jót, és 1,7mFt lett 20 panellel (6kWp), Canadian 300W amit írtam, és Fronius 4.0 inverterrel.
DC/AC túlfesz, minden szabályos, mivel én is villamos szakember vagyok, át se vennék szart, és elő is szereltem 1-2 dolgot nekik, mivel itt van a kocsi töltő is kivitelezve -
biker
nagyúr
válasz
Geresics #1024 üzenetére
Ja, majd egyszer írd már össze a poly/mono kérdést. Amit én leszűrtem a csúnye netről, hogy itthon mindegy, mert kb ezen a környéken azonos a hatásfokuk, de a mono a telibe napfény esetén jobb, mert jobban bírja a melegedést, a poly meg a szórt fényben jobb
Nálunk amúgy kelet-nyugat 10-10 tábla van, 25fokos tetőn
-
-
Geresics
Topikgazda
A monokristályos napelem kb. 10%-kal drágább, mit a polikristályos.
Fontos, hogy ez csak a napelem! A komplett rendszer egységára (Ft/kWp) akár még olcsóbb is lehet!Tavaly Q1-es példa: kellett volna ügyfelemnek bővíteni a házánál a lapos tetős részre is kicsit több, mint 5kWp-ot. Kimentem, megnéztem, megbeszéltük az igényt, 20db 270Wp polikristályost szeretett volna (a 45°-os tetejére azt raktunk 1 évvel korábban, és elégedett vele).
Mivel ezt szerette volna, csináltam neki kalkulációt:
- 20 db 270 Wp poli napelem (összesen 5400 Wp)
- 20 db 15°-os lapostetős K2 kiemelőkeret
- plusz a szokásos kellékek (Fronius inverter, túlfeszvédő, kábelek, munkadíj, stb-stb)
Aztán csináltam még egy kalkulációt:
- 18 db 300 Wp mono napelem (összesen 5400 Wp)
- 18 db 15°-os lapostetős K2 kiemelőkeret
- plusz a szokásos kellékek (Fronius inverter, túlfeszvédő, kábelek, munkadíj, stb-stb)
Halkan teszem hozzá, hogy 15°-os dőlésszögre kizárólag monokristályos napelemet tennék.Meglepőnek hangozhat, de a monokristályos rendszer olcsóbb!
- a napelem ugyan $/Wp ára 10%-kal több, de
- a környezetvédelmi termékdíj (54Ft/kg - jogszabály által szabályozott, kötelezően megfizetendő adó) kevesebb (20db*21kg*54Ft/kg=22680Ft vs. 18db*21kg*54Ft/kg=20412Ft)
- a tartószerkezet olcsóbb, mert 2-vel kevesebb kell
- a rendszer többi eleme pontosan ugyan annyiba kerül! -
Geresics
Topikgazda
Hogy mennyivel drágább a mono, mint egy másik, azt csak akkor tudod meg, ha olyan telepítőtől kérsz árat, aki mindkettőt forgalmazza, sorry, ha pontatlanul fogalmaztam!
Oda, ahol árnyék van, oda teljesítményoptimalizáló kell (pl. SolarEdge rendszer), nem monokristályos napelem. A monokristályos és a polikristályos napelem között gyártástechnológiai, és ebből adódóan működésbeli különbség van. Sokat kellene gépelnem, hogy levezessem, de egyszer ígérem megteszem, mert a net sajnos féligazságokkal van tele...
-
-
Geresics
Topikgazda
Azért fura, mert így néz ki egy napos nap feszültség-áram görbéje:
Ezen jól látszik, hogy mi történik egy napon:
1. Megjelennek az első napsugarak -> a napelemek üresjárati feszültsége megjelenik
2. A feszültségszint eléri az inverter indítási feszültségét
3. Az inverter elindul, próbál terhelést illeszteni, ezért a feszültség visszaesik
4. Beáll a munkaponti feszültség
5. Az első valódi napsugarak hatására már nem csak feszültség van, hanem megjelenik az áramerősség is. P=U*I, azaz a teljesítményt a feszültség, és az áramerősség szorzata adja.
6. A nap emelkedik, növekszik az ereje, tehát nő az áramerősség
7. Ezzel párhuzamosan a napelemek cellahőmérséklete emelkedni kezd, ami feszültségesést jelent
8. A nap közepén, mikor a legmelegebb a napelem, akkor a legalacsonyabb a munkaponti feszültség
9. Megy le a nap, csökken az áramerősség
10. Ezzel párhuzamosan csökken a cellahőmérséklet, tehát emelkedik a feszültség
11. Nincs elég fény, megszűnik az áramerősség
12. Egy pillanatra még megjelenik az üresjárati feszültség
13. Megszűnik a feszültség.Jól látható, hogy a folyamat a keleti napelemeken előbb játszódik le, a nyugatiakon pedig később.
Ezt nevezem én tisztességes görbének! -
Geresics
Topikgazda
Nagyon furává teszi nekem ez a Maxim izé az egészet! Mivel nem volt alkalmam saját méréseket végezni ilyeneken - okoskodni meg sosem szerettem olyan dolgokról, amiket nem tudok számokkal alátámasztani - így inkább elengedem a dolgot, elvégre ha hozza az éves elvárt termelést, akkor nincs gond!
De piszok furák ezek a feszültség-értékek -
válasz
Geresics #1007 üzenetére
1-es string:
- 12 napelem: 25°-os tetőn keletre néz (10°-ban délnek...) sorba kötve toldás nincs2-es string
- 4 napelem: 25°-os tetőn keletre néz (10°-ban délnek...) sorba kötve
- toldás a déli tetőre
- 2 napelem: 25°-os tetőn délre néz (10°-ban nyugatnak) sorba kötveAz 1-es string kb 8-9 méterre van az invertertől (2 szintes hát tetőtere / földszinti garázs)
A 2-es string kb 20-25 méterre van az invertertől (ugynaz a padlás csak a f*sz villanszerelő a falba 25-ös csövet rakott, míg 40-es kértünk így a másik tetőre megy a vezeték onnan a csatornán megy fel a fenti tetőre...A teljes termelésben felhők lehettek alapból nincs árnyék itt felhő lehetett ami a nap folyamán 2-3 alkalommal beárnyékolt
-
Geresics
Topikgazda
Hmm...
Hogy épül Neked most fel pontosan a rendszered?
Van egy 2MPPT invertered, ahol az 1. sztringen 11, a 2. sztringen 5 napelem van jelenleg?
Fizikailag a napelemek hogy helyezkednek el? Ebből hogy vannak a kötések? Van bárhol "toldókábel" benne?
Amúgy mi történik 16 óra körül? Árnyék? -
Sajnos a szerkesztésről lemaradtam. Megnéztem az idei csúcstermeléses napot 10A-nél nem volt több egyik stringen sem...
Viszont az látszik, hogy a 2-es stringre kellene még napelem... és a max termelés miatt 2-3 esetleg elférne (3-mal már lehet lenne levágás a termelésben, mert elvileg ez az inverter 2 stringen max 4,4kWh-t tud termelni)
String1:
Feszültség:
Áramerősség:String2:
Feszültség:
ÁramerősségViszont a bővítésnél csak 2 string elképzelhető...
mert több vezeték nem tud lejönni a padlásról ...
-
Geresics
Topikgazda
A Te invertered DC oldala max. 600V, és max. 11A.
Eredetileg ha egy sorban volt 18 napelem, akkor az nagyon bőven túllépi a feszültséghatárt.
Mióta átkötötted, a feszültségszint jó, talán még kevés is (sajnos nem tudom, hogy mi volna az ideális munkaponti fesz.szint), viszont a napelemeid akár 16A-is tudnának, de az inverter bekorlátozza 11-re. Amit levág, az akár veszteségnek is nevezhetnénk... -
Geresics
Topikgazda
válasz
benidevito #1001 üzenetére
Üdv itt közöttünk!
A Growatt inverterekről alapvetően jó véleményen vagyok, még akkor is, ha ez sokszor nem érződik a kommentjeimen. A középkategória tetejét érik el a szememben. Kínából érkező jó inverterek, és olcsók is, hazai garanciával (EU-Solar). Sajnos azonban, mint azt pár kommenttel korábban olvashattad, sokszor hibásan telepítik őket, és sajnos még maga a forgalmazó sem veszi a fáradtságot, hogy picit odafigyeljen a számokra. Mindig azt szoktam mondani, hogy a marketing-baromságokba lehet sugallni, bújtatni, sőt, hazudni is, de a számok nem hazudnak. Tudom, bennem van a hiba!
Térjünk a konkrét számokra akkor: a 14 napelem üresjárati feszültsége 536,2 V, tehát az 550 V-os inverteren jó volna. Azért csak volna, mert a napelemeknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy ahogy változik a cellák hőfoka, úgy változik a feszültségük is, méghozzá jelentősen!
Vsc=38,3V 25°C cellahőmérsékletnél 1 db 270Wp napelem. Télen ez a feszültség felmászik simán 42-43V-ra! Az 14 db napelem esetén 588-600V-ot jelent! A Growatt inverter túlfeszültség esetén hibaüzenettel el sem fog indulni.
Azt csak halkan teszem hozzá, hogy a régi MTL inverterek nem 550V-osak voltak, mint az új MTL-S inverterek, hanem 600V-osak. Oda még épp jó lett volna a 14x270Wp...Ha további kérdésed volna, kérdezz bátran, amint tudok reagálok!
-
benidevito
csendes tag
válasz
Geresics #998 üzenetére
Szia Geresics,
látom nagyon otthonosan mozogsz a témában, ezért is szeretném kikérni a véleményedet a témában.
Mint több, a fórumon hozzászólással bíró egyén, jómagam is napelemes kiépítést tervezem, de laikusként nem egyszerű a helyzetem. Több helyről kértem ajánlatot, és köztük van a pécsi cég is, akivel megvallom, szimpatizálok. Ez azért lehetséges, mert egy külsős, nyugdíjas mérnők úr áll a rendelkezésre, aki látszólag érti a dolgát, és összeszedetten válaszolgat is a kérdéseimre. Az ajánlat megvan, ami egy 14 paneles, 270 W-os Sunlink panelekből és egy Growatt 3.6MTLS inverterrel lett kiajánlva felém, plusz 5 év inverter garival. A többiek ettől magasabb áron kínálták a rendszert, de olvasva a hozzászólásodat, nem vagyok biztos abban, hogy ők lehetnek a favoritok. Az inverterek között ez milyen kategóriát képvisel?Köszönöm előre is megtisztelő válaszodat.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Projektor topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Z Flip 5 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest