- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andras6800
senior tag
válasz
barizo
üzenetére
Nem egészen értem a gondolatmenetet.
Egyrészt, ha megjött az MGT, 3 hónapod van aláírni. Ha aláírtad 1 éved van készre jelenteni.
Az, hogy meddig várják a csatlakozási dokumentációt... na bumm. Nyílván nem tudod hamarabb beadni mint bekérik.A szaldós részt meg totál nem értem. A tudomány mai állása szerint, ha idén telepítesz 2024-ben esedékes elszámoló számládig éves szaldóban vagy. Azaz 1 évet +/- amennyivel a fordulód előtt/után telepítesz.
Ha 2023.12.31.-ig megvan a készre jelentés meg az óracsere, akkor is 10 évig valamilyen szaldóban maradsz. Ez majd év végén kiderül talán. -
barizo
tag
Sziasztok
Megérkezett ma (2022.01.07)a 2022.09.07-en benyújtott HMK csatlakozás igény jóváhagyása.
A szép ebben, hogy az EON 2022.11.24-i dátumot ír a csatlakozási dokumentum benyújtására.
Ugyan nem tudom, hogy változott e valami az év végi asztall söpres óta (szaldó, elszámolás, visszatàplàlàs stb), de az EON dátuma alapján abszolút kiestem volna a szaldos rendszerből?
Ez hogyan lehet, hogy ilyen dátummal írták nekem az igényt ?
A kivitelező szeptemberben adta be , egy 7kw Fronius inverterrel, 19 db panellal az igényt.
Amúgy is úgy vagyok vele, hogy elàllok tekintve hogy havi elszámolásban az életben nem jön vissza a bő 3m költség
Na de , ebben a formában pedig egy perc sem lenne szaldoban.
Változott valami év vége óta az elszámolás, szaldó tekintetében?
Más is tapasztalt ilyent, hogy ekkora eltéréssel dàtumoznak a szolgáltatók?
Köszönöm -
rolltrade tm
csendes tag
Nekem a 20 db 405 - ös komplett kivitelezés munkadíja 603250.- bruttó. Dc szekrény 209000.- Ac szekrény 121000.- Villamos hálózat kiépítése 20 m- ig 152000.- Tartószerkezet 378000.- Panelek 1610000.- inverter fronyus 824000.- Tetőre szerelve. Tavaly augusztusi ajánlat.
-
mjani1172
addikt
-
leslieho2
csendes tag
válasz
zsolosz
üzenetére
Üdv! Nalunk gen24 van, teszi a dolgat. A PV pointot kiprobaltuk telepites uten de aztan vegul nem lett bekapcsolva, ha barmi tuzeset lenne nem lenne jo ha az inverter pv pointra termel...
Eletvedelmi relet a v pointra is erdemes tenni kismegszakitoval, bar remelemez alap.
Ami problemank voltaz inverterrel eddig hogy a szolgalato router wifijerol gyakran leszakadt s ujra kellett beallitani a wifit telepito uzemmodban, de masik routerre kotve mar stabil honapok ota. -
nimfas
addikt
válasz
rolltrade tm
üzenetére
Semmi gond!

Annyi minden változott a tavaly augusztusi-szeptemberi állapotokhoz képest itthon, amikor még az volt hogy aki 2023.12.31-ig telepíti az marad szaldóban, ehhez képest most senki nem tud semm biztosat és eltelt 4-5 hónap!
Nekem is azért telepítették, mert "kp-s" a munka, anyámék pályáztak, nyertek aztán kuss van, majd ha jön pénz a haldokló nyugatról talán akkor lesz valami mozgolódás.
Politika OFF!
-
nimfas
addikt
válasz
rolltrade tm
üzenetére
senki68: köszönöm a kiegészítést, valóban nem a munkadíjjal volt a bajom (bár magyar viszonylatban az sem kevés összeg egy 1 napos kivitelezési munkára, igaz 4 ember jött 2 teherrel!)
Hogy #41030 rolltrade tm kommentjére reagáljak, iparban dolgozom én is mint villanyszerelő, attól ha a kedves megrendelő az agyamra megy attól még a megbeszéltek szerint végzem a munkát a megbeszélt szerelvényeket viszem.

Azért volt pár alternatíva nálam, mert próbáltam alkalmazkodni, (most nem szeretnék politikába belemenni), de a "stabil" és "tervezhető" jövővel. Hát ez így sikerült.
Az invertert én szereztem be, de előtte megkérdeztem a céget, hogy be tudják-e szerezni.
A válasz az volt, hogy nem, szerezzem be én és ők bekötik, nyilván a garancia arra nem terjed majd ki.
A "Villamossági szerelési segédanyagok (8KW-10KW-ig)" nekem elég tág fogalom, ebbe szinte bármi belefér(het). Mivel napelemet tetőn láttam eddig, sosem voltam tesközelben egy kivitelezéshez még villanyszerelőként sem, így most szembesültem vele, hogy nem egy agysebészet a dolog. Most láttam, ma, hogy miből mennyi anyag lett felhasználva.Nagyjából: 1 szál csatorna (40x40), hozzá tipli, csavar, 5-8 db tömszelence, 30-40 m 4mm2 solar kábel, kb. 2 csomag gyorskötöző amivel rögzítették a szerkezethez a solar kábeleket.
Továbbá pár db 100x100-as MÜDN zárt műanyag doboz, amiben a földelőszondák végére kötötték a fém állványzat földelését. Ezt látva igenis sokalltam az 508eFt-ot, úgy, hogy a napelemek és inverter közötti kábelt én fektettem le, a mérőhelytől az 5x6mm2-es kábelt én vezettem az inverterhez, pontosabban a túlfesz védelemig. Továbbá a kertben is én ástam el szalaggal jelölve a kötődoboztól a két sor napelemig (10m). Szerelők behúzták gégecsőbe, aztán "lebaszták" a fűre.Az a baj inkább, hogy ezeket a számokat előre beleírja a cég a szerződésbe, a megrendelő meg aláírja, mert anélkül nem kezdik el a munkát, utólag meg a fene se reklamál.
Mindez köszönhető annak, hogy sokmindennek az építőiparban elszállt az ára a OFT támogatás miatt, mert a felét úgyis az adófizetők fizetik, a tulajnak nem fáj. Bocs, nekem fáj, nekem nem adott bele a közösből senki egy fillért se.
Ezek után mondhatod, hogy kukacoskodó vagyok, én azon a véleményen vagyok, hogy a többiek torkán lehet letolni bármit.

#41031 zsolosz Holnap készítek pár képet kint és a pincében is ahová az inverter került, jelölve, hogy mi volt kiépítve és mit kellett a szerelőknek megoldania.
Érdekesek a túlfesz levezetők is, még sosem láttam ilyet, állítólag idén kezdték el használni ezt a márkát, na mondom fasza, én leszek a tesztalany.
#41034 313313: első kérdésre a válasz feljebb ugyanebben a kommentben.

Másik kérdére a válasz, igen több céggel dolgoznak a kivitelezők, konkrétan a végén kérdezte meg az egyik srác, hogy most akkor kinek is telepítettek?
De a legdurvább, hogy tegnap tudták meg, hogy mit is kell csinálni.
Az volt a szerencse hogy felhívtak telefonon, és vázoltam a helyzetet, hogy 2 sorban lesznek a napelemek, mert nem fér el keresztben egy állványon. Jó, mert akkor hoznak plusz lábat hozzá. Az inverterrel annyi volt, hogy ilyet még nem üzemelt be a villanyszerelőjük, mondtam, hogy relax, lebeszéltem a céggel ahol vettem, hogy ha elakadunk felhívom őket és telefonon segítenek. Ehhez képest megoldotta a nagyját a konfignak, annyi volt, hogy "rossz fázisra" hibát dobott, én mondtam neki, hogy tuti az lesz a baja, hogy figyeli a fázisok sorrendjét és azért reklamál. Ez volt a megoldás! Ezt is onnan tudtam, mert elektromos autó töltőt kötöttem már be párat és valamelyik reklamál ha nem jó neki a fázisok sorrendje, de hogy miért fontos ez azt nem tudom.
Hú, B+ ez megint regény lett.
Holnap jönnek a képek!
-
313313
addikt
válasz
zsolosz
üzenetére
MVM-nél nincs engedélyezve sem a PV point opció, sem a mellé rakott akku átvételnél. Utána mit csinálsz vele....
Tervező ugy se tervezi rá a PV pointos konnektort, kolégák meg kehibázzák a tervtől való eltérés miatt.
Másrészről meg az összes gen24-es tervben ez szerepel: "...Az inverter a közcélú hálózat megszünésekor leáll, önállóan sziget üzemben működni nem képes..." -
zsolosz
tag
Akinél Fronius Gen24 van telepítve, mennyire vagytok vele megelégedve?
Telepítés után, de még a hálózatra kötés előtt már működik a PV point?
Úgy értem, hogy mielőtt az óracsere, meg egyéb macera megtörténik a szerelés után.
Ilyen lesz nálunk is ha sikerül... és már eléggé izgulok, milyen lesz.
-
senki68
senior tag
válasz
rolltrade tm
üzenetére
Ha figyelmesen olvastál volna, akkor tudnád, nem a munkabérrel volt kérdése, hanem 1 tétellel, hogy mit tartalmaz.
"Villamossági szerelési segédanyagok (8KW-10KW-ig) 1,00 darab Bruttó 508.000 Ft"
Szerintem nem nehéz eset, csak megnézi mit kap a pénzéért, és nem tudnak mindent lenyomni a torkán.Én sokkal nehezebb eset vagyok

-
rolltrade tm
csendes tag
válasz
nimfas
üzenetére
Visszaolvasva a kommenteidet azért nehéz eset vagy. ( Elnézést) .
Pár napja azt mondtad , hogy mivel te mindent előkészítettél sokallod a szerelés árát ! Engedtek valamit ?
Most a panel nem jó. Elhiszem. Nem lehet , hogy az agyukra mentél ? Amiket láttam visszaolvasva volt pár alternatíva nálad. A vége meg az lett , hogy nem jó a panel. És még nincs vége... Mivel az invertert is te hoztad ! -
nimfas
addikt
válasz
313313
üzenetére
Az a baj, hogy én 455 panelt rendeltem, de valahogy simerült a 405-öst hozni.
Végig itt voltam velük ma, totál elő lett készítve minden.
Nem néztem a panelt, a fene sem gondolt rá, hogy nem azt hozzák.
Azért is bólintottam rá amikor mondták hogy feltesznek még 2 panelt, hogy ne legyen üres, mert arra játszom ha havi szaldó is lesz a téli termelés akkor is "nullázza" a fogyasztásom.
Most a pénz "másodlagos", remélhetőleg hosszútávú befektetés lesz. De hogy még a 2 plusz panellal is kevesebb lesz a teljesítmény mint az eredeti 22db-os rendszerrel, na azt nem fogom hagyni.Annyi az előnyöm a reklamálás során, hogy még egy fillért nem fizettem ki belőle (saját zsebes a mutatvány, nem jár támogatás), az invertert én szereztem be, a tartóállványt, paneleket, solar paneleket, túlfesz védelmet ők hozták.
De hogy ez is csak velem történik meg bakker.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
rolltrade tm
csendes tag
Miért nyelne bárki bármit ? Nem erre szerződött ! A gond az , hogy ha számonkéri kb. keresztbe tud tenni neki a kivitelező ? Nem értem a kérdést sem. Lehet , hogy laikus vagyok de jól fizető megrendelő. 3,6m ÁLL nekem is a projektben.
Tehát elvárom , hogy korrekt kivitelezést kapjak a pénzemért. Nem a matek kell amikor fizetni kell. Ha meg valami nem tetszik jön a matek. Megrendelte ,nem azt kapta. Ha nem tetszik tényleg szólj nekik. Ha meg tudják tisztességesen indokolni akkor elengeded. Ha nem akkor te jössz. Ennyi. Ehhez semmilyen kWp meg kWh nem kell. -
senki68
senior tag
válasz
korcsi
üzenetére
Elejétől kellene olvasni!!!!!!!
"Sziasztok, na sikerült befejeznem az előkészületeket a földre telepítendő 10kWp (Risen RSM156-6-455W 22,00 darab) napelemes rendszerhez, mivel 2 felé lesz szedve az állványzat hogy elférjen, így felajánlották hogy hoznak még 2db panelt, tehát 24db lesz, így nem lesz foghíjas az állvány. Az invertert én intéztem (Deye 12k)."
[link] -
rolltrade tm
csendes tag
3 %. Az nem sok. Csak nem mindegy , hogy minek a 3%-a és nem mindegy , hogy egy cipő vagy egy 20 évre kalkulált befektetetésről van- e szó. Ha igazad van akkor ezeken gondolkodj el. Meg egyébként is. Ha nem ezt vetted ?
-
mjani1172
addikt
Na, a mai nappal nagy nehezen bekötötték az enyémet is.
Június óta van beadva a papír.
33 kw-os az inverter (Saj R6) de csak kb 18 kw -nyi panel van fent. -
rolltrade tm
csendes tag
válasz
nihill
üzenetére
Szerintem logikus amit írsz. Mivel a helyben használt energiát nem méri a vekker. Persze van itt aki ért is hozzá. Majd ők segítenek. Engem inkább ezek a hatalmas fogyasztások lepnek meg. Hozzám képest persze . Havi 380 kwh. Elektromos a fűtés is nálatok ? Ahogy számolom havi 46000.- lenne a villanyszámlád.

-
nihill
őstag
Sziasztok,
megjött végre az éves elszámoló számlám, ahogy látom a fordulónapomat átrakták az óracsere dátumára (ezt külön nem kértem amúgy):
Mért fogyasztás 5931 kWh
Mért betáplálás 6286 kWh
Szaldó -355 kWhSolarweb szerint pedig 8241 kWh a termelés
Jól számolok hogy ez azt jelenti, hogy 8241-355 = 7886 kWh volt a tényleges éves fogyasztásom?
-
snooze
veterán
nyilván nem kaptak 455ös panelt,és azt szerelték fel nagyjabol ami van..
-
sz.zs.
őstag
válasz
snooze
üzenetére
nekem az adott tetőfelületre 455-ös panelből 20 db, 405-ös panelből viszont 24 db fért el. Tehát én jobban jártam a kisebbel. Ha nimfasnak van helye bőven akkor reklamálni kell. Ha viszont nála is jobb így a kihasználtság akkor én hagynám.
Szerk.: mégsem , mert így is kevesebb ~300 kwp-al.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) Intel Core i7-4790 4-Core 3.6GHz - LGA1150
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink) (2 4K felbontás)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- i9-11900K / RTX 3080 / Z590i / 32GB 4000MHz / 1TB NVMe / 750w GOLD! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Geresics