Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37001) tuta1975 válasza gorbep (#36996) üzenetére


tuta1975
tag

Azért ez igen nevetséges, hogy egy közel 100e Ft-os panelba 5 forintos diódát rak a gyártó!
Akkor inkább hagyná ki, és akár panelonként lehessen jó hűtésű diódákat rakni.
Beleteszik a nagy reklámot nem egy vidóban láttam, hogy megvéd a túlmelegedéstől, közbe meg semmit nem ér a bele rakott dióda.
És azért szerintem nagyon sokszor előfordul árnyék hatás, akár egy fa, épület egy antenna, vagy akár ráhullott falevél.
Nevetséges .....

(#37003) dolon75 válasza sakal83 (#36999) üzenetére


dolon75
aktív tag

Az eredeti post 130.000 új telepítést feltételez, te 50.000 darabot írsz, amire adtak volna pénzt.
majdnem háromszorosm mennyiség.

hasonlóan nagyvonalúan írsz a burkoló díjakról is.
nyugatnémet 35-50 EUR, keletnémet 25 alatt is van már.
nálunk a 35EUr, ahogy írásod ertrlmezem, felső határ.

ettől még lehet igazad.

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

(#37004) Bib


Bib
őstag

Sziasztok!
Teljesen amatőr kérdés lenne.Van 3 fázisunk elvileg 10,10,16A
Kb 7000kwh/ év fogyasztás, ehhez jönne még kb 3000kw/h melegvíz opció.
Adtak ajánlatot 9.02 rendszerre ami 10.824 kWh/év optimális esetben szöveggel.(Inverter: Huawei SUN2000-6KTL -M1 hybrid,Napelem: JA 410 Wp-s monokristályos 22db) A HKME igénybejelentést milyen értékekkel kell kitölteni fázisonként és össz KVA értékeket hogy engedélyezzék? Mi történik több beadott kérelem esetén? Bocsi a láma kérdésekért. A várható havi fogyasztás így 0-át kell?

(#37005) Bandit21 válasza Bib (#37004) üzenetére


Bandit21
addikt

Túl szokták panelezni a dolgot, de a 6kw inverternek a 9 panel 10 remélt termeléssel nem sok? Vagy a Huawei birja a 150-160% ot?

[ Szerkesztve ]

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#37006) w.miki válasza leslieke (#36907) üzenetére


w.miki
veterán

igen az őstermelői adószám volt az (egyik) gond
pedig már pár éve megszüntette, de a NAV még azt (is) látja.... :F

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#37007) sakal83 válasza dolon75 (#37003) üzenetére


sakal83
addikt

50e a 200mrdbol plusz a felaras otthonfelujitasibol. Azert ha valaki szakertoje a temanak (tan a tamogatorol feltételezhető...) ne erje mar meglepeteskent... Nem tudom elfogadni ezt az ervet, nem a sarki fűszeresek, es ok a felelosek (ITM Palkoviccsal), ahogy az epitoipar felfujasa is a kormanyzate. Mar jon is a menetrendszeru siras:

300mrdos tamogatast ker az epitoipar

2017ben 3e ftert burkoltak nekem. Most ugyanaz az ember 14e... 2017ben egy haz felepitese netto 190e pernm most 750e ftot kerne ugyanaz a vállalkozó.

Minap beszeltem egy vallalkozoval. Sajat embereinek napi 40-50e ftot ad. Egy munkafolyamatra poenbol bekert arajanlatot egy brigadtol. 10X!!! arajanlatot kapott ahhoz kepest, mintha a sajat havi 1mval! fizetett melosaival csinaltatna.

Lattam tavaly olyan ajanlatot, ami egy 25nmes helyiseg kialakításáról szolt 28m ftert!! Es a barom ceg elfogadta! . Kb nagyon max 4mba került volna.

Ehhez kepest a napelem felszerelese olcso...

Nagyon nem felso hatar a 14e ft... Szabadrablas van/volt. Kis sztori. Ismeros becsi festoallasabol jott haza mert tobb mint duplajat keresi meg itthon...

[ Szerkesztve ]

(#37008) gorbep válasza sakal83 (#36999) üzenetére


gorbep
senior tag

Gondolom napelemes vagy... legalábbis a reakciódból...

Igy erdemes megvetned a napelemes cegeket...

Nem tudom ezt miből szűrted le... nem vetem meg őket... de ez a bánásmód az ügyfelekkel védhetetlen, már ne is haragudj, a legmélyebb Balkánon is példátlan.

Az hogy sok az igény, erre nem indok... ha így dől a lé, vegyen fel embert aki a rengeteg ügyfelet "menedzseli". Hol van az megírva, hogy neki most 10x annyi munkát KELL elvállalnia, mint amennyit épeszűen kezelni, kivitelezni bír... szerintem ez egyszerűen kapzsiság... kihasználják azt, hogy a megrendelő kiszolgáltatott helyzetben van. Sok ajánlat már nem egyszerűen a jó ízlés határát súrolja, hanem kimeríti a tisztességtelen haszon fogalmát. Láttam a héten 1,6M/ kWp ajánlatot is!

De szigorúan a magánvéleményem ez... remélem nem sértődsz meg rajta, én sajnos bot másik végén vagyok, mint Te, más a nézőpontom...

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#37009) sakal83 válasza gorbep (#37008) üzenetére


sakal83
addikt

Nem napelemes vagyok. Csak azon a latasmodon akadok fenn ami a vegpontot hibaztatja, a rendszert pedig vedi mikozben egyértelműen a rendszert alkotok a felelosek.

En is szivok a napelemmel, epp varom a sorom az igenybejelentesnel, de nem az eonos Marika nenit szidom. Ez a politikanak a bune. Ok szerveznek mar mindent es amint bedol, mindenki hibas csak ok nem...

Aki meg elmondja az igazat az soros... Kozben lassan semmi nem mukodik. Ez a napelemes baromsag visz mindent. Sikerült felemelni az arat igy az egyideju igenyteremtessel hogy csak nezunk. Aztam majd megszunnek a cegek es a garitol búcsúzunk... Okoskak. Lasd arstop, mar dobjak is at a koltsegeket a tobbi termekre a kereskedők...

[ Szerkesztve ]

(#37011) Bib válasza Bib (#37004) üzenetére


Bib
őstag

Akkor segíteni nem tud senki? Vagy nagy hülyeségez kérdeztem? :)

(#37012) gorbep válasza sakal83 (#37009) üzenetére


gorbep
senior tag

A logikát nem értem.... megszűnnek a cégek, mert 10x annyi munka van? Ne már... osszák be. Vagy időben nyújtsák ki, vagy az extra bevételből tartalékoljanak arra az időre, amíg nem lesz megrendelés. Csak valahogy ez errefelé nem divat. Mert ez egy kis előrelátást igényelne... Ja, hogy most le lehet kaszálni a piacot, bezsebelni sok százmilliót, aztán dobni a céget, alkalmazottakat, és elmenni Hawaira nyugdíjba... (ennél már csak az lenne aljasabb, ha beszednék az előlegeket és meg se csinálják a rendszereket, csak dobják a céget... remélem nem adtam senkinek ötletet :( )

Nekem ez már a 2. PV projektem, az első 2014-ben készült, egészen barátságos módon, a mostani viszonyokhoz képest. Villanymérnökként úgy látom, hogy ha van a rendszered szerelésével probléma, az pár héten, max. hónapon belül jelentkezni fog, ha nem, akkor szerintem egy kb 10 éves időtartamra magától megy a rendszer. Ha jó az invertered, akkor ez akár 20-25 év is lehet. (már csak ezért is kerülném az olyan invertereket, amikről fél éve még csak nem is hallottam.. ;) ). Szóval ha jövőre eltűnik a céged, nagy hátrány nem ér. Különösen, hogy most is azt látom, hogy a kivitelezőre nem nagyon számíthatsz. Most is tojik a fejedre, szerinted miután készre jelentette a rendszered és megkapta a pénzt, majd hirtelen gondos, kommunikatív partnerré válik, amikor még most se képes felvenni a telefont, és vissza se hív, amikor egy paprikás ügyfélnél emiatt akár bukhatja is a projektet? Egy ismerősöm úgy felhúzta magát, hiába mondtam, hogy rosszul is elsülhet a dolog... Küldött egy tértivevényes levelet, hogy mivel a szerződésben szabott határidő lejárt, 8 napot ad a cégnek a rendszer felszerelésére és próbaüzemére, ellenkező esetben másik kivitelezővel fejezteti be a rendszert... persze nem jött válasz... elég tökös volt hozzá, és tényleg keresett másik céget, aki jó pénzért soron kívül felszerelte és befejezte a már leszállított rendszerét, és polgári peres úton követeli a szerződött kivitelezőn a rendszer befejezésének felárát... jó esélyei vannak.

A garanciát az eszközökre a gyártó, vagy az importőr vállalja, nem a kiviteleződ. Sok esetben még az is megvonja a vállát, vegyél újat... nem egy példa van rá...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#37013) cdl válasza Bib (#37011) üzenetére


cdl
senior tag

Beadásban nem tudok segíteni. De ha optimális a tájolásod (déli, 35fok)
akkor nem raknám 50%-al túl az inverter teljesítményét. Persze ha Kelet, Nyugati, akkor nem szóltam.

(#37014) asdf_ válasza Bib (#37004) üzenetére


asdf_
veterán

6-os inverterre 22*410W csak akkor célszerű ha egy része keleti, egy része nyugati tetőre megy, egy síkra ennyivel túl nem raknám, milyen a tetőd?10e KWh talán lejön róla így, dőlésszög meg főleg a ház állása adja meg, ki kell számolni. Ha 6-os inverter, akkor fázisonként 8,7, 8,7, 8,7 összesen 26,1 kVA. Ha egy síkra megy, vagy talán még ha kettőre de az egyik déli, még lehet, hogy akkor is inkább 8 kW-os inverterre mennék , de számok nélkül bármi lehet.

(#37015) Bib válasza asdf_ (#37014) üzenetére


Bib
őstag

Na köszönöm, már kezdem érteni. 8-as invertert fel lehet tenni a 10-10-16 A-hez? Akkor mennyire jön ki fázisonként?

[ Szerkesztve ]

(#37016) asdf_ válasza Bib (#37015) üzenetére


asdf_
veterán

Nem, ahhoz már 16-16-16 amper kell az óra alá, +60e Ft meg a szolgáltatónak érte. Lehet, emiatt is tolták a 6-ost, ami ha úgy áll a tetőd, akár megállhat, csak kérdés, úgy áll-e a tetőd.

[ Szerkesztve ]

(#37017) bekesizl válasza KrAt (#36990) üzenetére


bekesizl
csendes tag

2021.06.01 óta van meg a rendszer. 6kWp panel, SE7K, D+30 fok, 30 fokos tetődőlés
Minimum: 2021.12.09: 0,1 kWh
Maximum: 2022.05.09 43,8 kWh

2022 Minimum: 2022.01.05 0,8 kWh

2022 szeptember-október
Max: 2022.09.03/05: 31,9 kWh
Min: 2022.10.28: 3,25 kWh

(#37020) cOxeR válasza sakal83 (#37007) üzenetére


cOxeR
Ármester

Döbbenetes az építőipar meg a kasta, ami megy évek óta… a legjobb, hogy a színvonal és a felelősség vállalás meg ezzel aranyosan csökkent…

Ma termelési alsó rekord volt - itt napok óta köd van kora délutánig, ma egész nap az volt. 8,65kWh, ez sokra akkus rendszerrel sem lett volna elég, melegvíz ma 5,3kwh volt, esetleg az esti tv-zés fért bele más nem.

[ Szerkesztve ]

(#37022) kardkovacsi válasza cOxeR (#37020) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Van ilyen, amikor 2 éve telepítettem a rendszerem október, november és december is brutál rossz volt. Konkrétan december az 50%-át érte el az előrejelzett termelésnek de a november is csak 65% volt. Hidegpárna beül 2 hétre és hazavágja az egész hónapot, akkor meg volt 3 is novemberben meg decemberben.

(#37023) senki68


senki68
senior tag

2022.01.09.
0.99 kWh

2022.05.18
95.375 kWh

Rendszer : 13.215kWp

(#37024) KilgoreTrout


KilgoreTrout
senior tag

Idén legrosszabb:
2022. január 17.
2,25 kWh

Legjobb:
2022. május 19.
98,03 kWh

14.4 kWp

(#37025) cOxeR válasza kardkovacsi (#37022) üzenetére


cOxeR
Ármester

Igen, ez ilyen játék, elkenődve nem vagyok - de figyelem mi merre megy, ha kényszer lenne akkus rendszerre, mi az a minimális ami ilyenkor kihúzna a “csávából”, hónap eleje meg kifejezetten jó volt, 21-én mintha elvágták volna. ;)

senki68, KilgoreTrout

Köszi, igazából mindkét széle durva, a legjobb termelés is, majdnem ugyanazon a napon volt mindkettőtöknek, jól látszik, hogy azért a január az igazán holtpont - ami értelemszerű is. :)
Nekem ez lesz az első teljes naptári hónapom, összességében hozni fogja a papírformát, ahogy nézem.

(#37026) senki68 válasza cOxeR (#37025) üzenetére


senki68
senior tag

Ha hónapot nézek akkor a december a leggyengébb.
Január november kb egálban van.

(#37027) judek


judek
tag

Üdv!

Lehet láma kérdés, de pl egy 3 fázisú 2 munkapontos inverter adatlapján max DC bemeneti fesz: 1100V
Ez sztringenként értendő vagy a 2 sztringen összesen?
Solplanet ASW10K-LT-G2 Pro

(#37028) senki68 válasza judek (#37027) üzenetére


senki68
senior tag

Sztringenként.

(#37029) RobbeV0201


RobbeV0201
tag

Sziasztok!

Lehet valami különösebb oka annak, hogy 1darab panel párásodik?
A többi sosem, egyik reggel sem.

Könnyen, sőt, kimondottan gyorsan tanulok, csak nem mindig azt, ami le van írva.

(#37030) Borisz76 válasza RobbeV0201 (#37029) üzenetére


Borisz76
veterán

Valahol sz@r a tömítése....
Javítani kellene mert így bizony hamar tönkre fog menni.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#37031) judek válasza senki68 (#37028) üzenetére


judek
tag

Illetve munkapontonként akkor :)
És megfordítanám a kérdést: a minimális indítási feszültség ha pl 200V és 2 munkapontom (stringem) van akkor ezek összeadódnak vagy mind a kettőnek külön-külön el kell érnie a 200V-ot?

(#37032) senki68 válasza judek (#37031) üzenetére


senki68
senior tag

Ha 1 munkapontra 2 stringet kötsz párhuzamosan akkor a feszültség nem változik, tehát a feszültség stringengént értendő.

Ugyanez igaz a minimális feszültségre is.

(#37033) Tiédetis válasza senki68 (#37032) üzenetére


Tiédetis
senior tag

1 sting vagy 2 sting? :C
[link]

[ Szerkesztve ]

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#37034) judek válasza senki68 (#37032) üzenetére


judek
tag

1. munkapont 1. string, 2. munkapont 2. string. Nincs párhuzamosítás!
Minimális DC fesz inverter munkapontonként értendő vagy összeadódik?
Maximális DC fesz inverter munkapontonként értendő vagy összeadódik?

(#37035) Samott válasza Tiédetis (#37033) üzenetére


Samott
addikt

Azok a kommentek a video alatt. Made my day. :)

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#37036) senki68 válasza judek (#37034) üzenetére


senki68
senior tag

Ha 1 munkaponton egy sztring van akkor nem mindegy , hogy azt írom, hogy sztringengént, vagy munkapontonként?

(#37037) kardkovacsi válasza judek (#37034) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Nem adódnak össze. Sztringenként kell nézni a minimális indítási feszültséget.

(#37038) kardkovacsi válasza RobbeV0201 (#37029) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Milyen márkájú panelok ezek?

(#37039) judek válasza kardkovacsi (#37037) üzenetére


judek
tag

És a max DC feszt is?

(#37040) kardkovacsi válasza cOxeR (#37025) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Azért amikor három hónapig a jósolt termelés 50-65% között termelt a rendszerem akkor azért kicsit morcos voltam. Panaszkodtam itt is és mondták várjam ki az évet :)

(#37041) kardkovacsi válasza judek (#37039) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Azt is.

(#37042) kardkovacsi válasza #46372352 (#37021) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Ez még mindig sehol sincs a tavaly december 5-től. Nekem a 7,26-os rendszer 0,03 kWh-t termelt, igen jól olvasod 30 wattot/h :)

(#37043) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Ismeri valaki a Tongwei napelemeket? Elvileg elég nagy cég, ők szállítják a cellákat rengeteg nagy gyártónak még a Q-Cells-nek is. Találtam egy zsindely technológiás panel ami még a régi cella mérettel és áramokkal operál és pont jó lenne a Sharpjaim mellé. Csak nem tudom mennyire bízzak meg a gyártóban.

(#37044) RobbeV0201 válasza kardkovacsi (#37038) üzenetére


RobbeV0201
tag

JA solar, 385wp panelek.

Könnyen, sőt, kimondottan gyorsan tanulok, csak nem mindig azt, ami le van írva.

(#37045) kardkovacsi válasza RobbeV0201 (#37044) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Akkor ezek viszonylag új panelok és garanciálisak.

(#37046) liszkai 2


liszkai 2
csendes tag

Tudja valaki mit jelent az NN Power Cube szünetmentes táp és mi a lényege? Olvastam,hogy ez jelentené a napelemes energia tárolás megoldását a háztartásoknál és ,hogy 30 db Cube biztosítaná egy családi ház szünet mentes ellátását.Legújabb magyar találmányként írják.

(#37047) cOxeR válasza kardkovacsi (#37040) üzenetére


cOxeR
Ármester

Sose jó, kis napi termelést látni, havit meg főleg nem.
Nekem megvan októberre a “tervezett” mennyiség.

(#37048) w.miki


w.miki
veterán

0-as adóigazolás kérelem esetén hogyan kell a papírt kitölteni?
Nem fogadja el a rendszer. Mit rontunk el?
Kép

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#37049) SaGa59 válasza liszkai 2 (#37046) üzenetére


SaGa59
őstag

A lényege, hogy egy 10 láb méretű szabványkonténerben összeraknak neked egy akkupackot egy olyan inverterrel, ami képes fogadni a napelemektől, a hozzá kötött generátortól és a hálózatról is az aksik töltésére szolgáló áramot, áramszünet esetén pedig kiszolgálja a házat. Itten van a lényeg:

„Telepítési terület a tároló és egyéb rendszerelemek részére (kivéve solar panel): HOME verzió 1 fázis esetében 1 m2-től, 3 fázis esetén 4 m2-től
Egy ilyen rendszer a megfelelő napelemmel kb. 8 hónapig tudná tehermentesíteni egy 50 - 600 négyzetméter alapterületű családi ház hálózatát. Ez azt jelenti, hogy 8 hónapon át tudna a 4 tagú család minimális áramfelhasználással vagy anélkül élni és a maradék 4 hónapot kellene csak áthidalni, amikor télen nem süt annyit a nap.”
„Elérhető áthidalási idő: 5-600 min”

Magyarul, ha összeraksz magadnak egy megfelelően méretezett hálózatos szigetüzemő napelemes rendszert akkupackkal és egy generátorral, ugyanott vagy, csak tőlük kapsz hozzá egy konténert, meg egy automatikus, vagy távolról beindítható tűzoltó rendszert és egy riasztót is. A legfőbb kérdés, mindezt mennyiért.

[ Szerkesztve ]

STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing

(#37050) airotkiv


airotkiv
csendes tag

7,6-os rendszer, szeptember óta megy, szóval olyan nagy maximuma nem volt még, de ami volt, az mindjárt a legelső nap, ami még nem is volt teljes - ötödikén adott 30,6 kWh-t.
A leggyengébb napok eddig most vannak, tegnap 2,8 jött le ebben a takonyban, ma se lesz több.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.