Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7001) kardkovacsi válasza Kaci84 (#6998) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

De, pont ezt írtam. A beton ára 3 év alatt duplázódott. A szigetelés hasonló. Ami nem emelkedett az olyanok mint a csempe meg a szaniterek, vagyis valamennyit azok is mert elintézte a forint árfolyam.
Itt talán nem fog emelkedni a napelem, bár ha hiány lesz akkor biztos emel a nagyker.

(#7002) canniball válasza Blamazs (#6982) üzenetére


canniball
nagyúr

Az attól függ. Nem tartom kizártnak, hogy utófinanszírozott lesz a dolog. Ha pedig zsebben van a projekt ára, akkor nem feltétlenül éri meg MFB-hitelezni (én csak annak ajánlom akinek birka türelme van). Ugyanakkor mint már "elhangzott" ki tudja mikor lesz ebből valami, a jelenlegi pályázat helyett vagy mellé vezetik-e be, lesz-e emiatt áremelkedés stb. stb.

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#7003) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Amúgy ezzel a bejelentéssel a legjobban a kivitelezőkkel szúrtak ki. Most ha fél évig nem lesznek meg a feltételek akkor fél évig senki sem akar telepíteni. Meg fog állni az egész napelem telepítős ipar.

(#7004) canniball válasza MrZed001 (#6959) üzenetére


canniball
nagyúr

Hogy őszinte legyek én nem bonyolódtam bele ebbe a dologba. Abszolúte laikusként két dolog jutott eszembe (és mindkettőről azt gondoltam könnyen, gyorsan megoldható a kivitelezése) : vagy egy nagy központi ups, vagy egy a jelenlegi rendszerbe beapplikálható vezérlés ami hibriddé varázsolja a rendszert. Az inverter cseréje nekem eszembe sem jutott. De ezek szerint nemhogy ilyen vezérlés nem létezik, de tulajdonképpen még a hibrid rendszer sem igazán működik (viszont legalább jó drágán teszi ezt), így hát úgy tűnik marad a szünetmentes mint egyetlen megoldás...

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#7005) MrZed001 válasza canniball (#7004) üzenetére


MrZed001
tag

Nekem ráadásul fordított irányból indult az érdeklődésem: szünetmentes kell a háznak ... és mellé legyen napelem is :D
Amúgy alakul a terv. Még találnom kell egy olcsó aksitöltőt ami kezeli napelemek 5-700V-ját és kiad 48V. Nem akarok erre egy méregdrága 1200$ hibrid invertert venni (amit csak offgrid használhatok mert idehaza nincs engedélyeztetve)
A kettős konverziós online szünetmentesről viszont nem akarok lemondani. Az egy über feature.

(#7006) Elemental válasza kardkovacsi (#7003) üzenetére


Elemental
addikt

Utána pedig bedurvul az egész...
emelt árakkal :)

(#7007) joghurt válasza kardkovacsi (#7003) üzenetére


joghurt
addikt

A pályázat végéhez közeledve pedig fel fog futni ezerrel - mint az 5 -> 27%-os lakásáfa-emelésnél, vagy 2024-hez közeledve a szaldó megszűnése miatt.

Amúgy meg simán lehet, hogy a rendelkezésre álló keret itt is két nap alatt el fog fogyni, mint az elektromos autóknál.

A tej élet, erő, egészség.

(#7008) jbnd-007 válasza Soulfly842 (#6979) üzenetére


jbnd-007
tag

4 évig vártunk, hogy legyen valami, végül megcsináltattuk támogatás nélkül. Rohadjanak meg a kiszámíthatatlan jogi környezetükkel.

(#7009) exabit válasza kardkovacsi (#6976) üzenetére


exabit
tag

Felénk az inverter ilyen feszültségértékeket regisztrált az elmúlt két évben (lásd a hisztogramot). Itt is sok felé van napelem (jellemzően nem túl nagy teljesítményűek) és a trafó sincs túl messze.

(#7010) Rolly


Rolly
veterán

pályázatnál még nem látni mi lesz, de ha beraknak egy olyat, hogy max 4 kWh rendszer és max 400e ft kWp ár ... akkor máris nem lehet kijátszani a pályázatot és nem fognak elszállni az árak... Az e autós pályázat is kapásból 1-2 milliós árcsökkenést hozott az autókra :).

Szóval lehet ezt jól is csinálni és lehet úgy ahogy a csoknál csinálták ... ott is lehetett volna max nm árat megadni :) egyből nem szálltak volna el az árak...

[ Szerkesztve ]

(#7011) Rolly válasza jbnd-007 (#7008) üzenetére


Rolly
veterán

mi két rendszert is csináltatttunk sőt anyumék és anyum élettársának rokonai is az elmúlt 1-2 évben csinálták... Meg tudtuk csinálni ... most ha lesz pályázat valószínű anyósomék és ha ki tudjuk gazdálkodni keresztanyámnak tudunk segíteni - ha lesz rá lehetőség - napelem telepítéssel... sosem irígykedtem értelmes pályázatokra :) mondjuk én is kaphatnék egy stadion építést ... de sajnos nincs kapcsolatom :D

(#7012) MrZed001


MrZed001
tag

Próbálok helyet találni a napelem paneleknek ... de itt a környék tele magas fákkal.
A 2+1 szintes ház teteje is félig árnyékban egy a szomszédban lévő annál is sokkal magasabb fenyőfa miatt (amúgy is rossz irányú D -55 fok Keletre, 55 fokos dőléssel).

De két autós (fa szerkezetű) kocsibeálló, 5,3x4m a fél tetőfelülete kb, valami rugalmas polimer hullámtető rajta (35 fokos dőlésszög, D+30 fok NY-ra szóval elfogadható irány)
QCells Qpeak duo g8 355W panelban gondolkodok. Van árnyék kábel, némi fa, ez ha jól sejtem kivéd amit lehet panel szinten. (meg még kell más is gondolom panelek közötti szinten)
Ahogy számolom fektetve pont ráfér 3x 4 sor=12 panel. Ami kevés, legalább 15-18 panelban gondolkodok. (vagy 1 fázis 5kW rendszer ... vagy ha tényleg beütne a 40%-os csoda akkor 3 fázis és jóval több)

Itt jön a kérdés:
Lehet-e túllógatni a tető csúcsán? 1-2 sor, 1-2 méter túllógás lenne.

Nem ilyen durvaságra gondolok, mint az oszlopos megoldások [link] , csak annyira hogy 4m helyett 5-6m felfelé futó (összefüggő?) rögzítés. Tehát 1-2m-en nem lenne alatta már tető, csak valami tartó (alu-vas zártszelvény vagy valami ?).

Egy kis reality check kell, hogy lehetséges-e ilyen megoldás (szépség nem izgat), illetve mi szól ellene ?

Thx

(#7013) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Kaptam egy levelet az ELMŰtől, hogy csatlakozási díjat kell fizetnem. Pontosabban a tárgy az "Tájékoztató csatlakozási díj összegéről" belül pedig smart mérő szerelés. Ez gondolom ok, de azért rákérdezek, mert a Pentele valami olyat írt, hogy a smart mérő ingyenes 3x16A-ig bár ugye ez a szerelése és nem maga a mérő. Amúgy 29e+áfá a díj.

[ Szerkesztve ]

(#7014) kardkovacsi válasza exabit (#7009) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Köszi. Akad 245 közeli is de szerencsére nem túl sok. Az már nem annyira jó, 252-nél elenged a legtöbb rendszer és egy idő mire újra kezd termelni, már ha tud. Nekem 210 méterre van a trafó ha a kábel pont úgy megy ahogy az utca és legtöbben távolabb vannak. No, majd ha végre megy a rendszer akkor nekem is lesznek hasonló adataim.

(#7015) Geresics


Geresics
Topikgazda

Hát ez egy váratlanul izgalmas nap volt...
A pályázat úgy ért minket is, mint derült égből a billámcsapás. Semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg, és csak bízni tudok benne, hogy ezt követően azért lesznek egyeztetések, de van rá esély, hogy simán átnyomják erőből a dolgot, aminek nagyon nem örülnék...
A 30-40-x%-os támogatással nekem is az a bajom, amit korábban Ti is írtatok, és két egyenes következménye lesz:
1.) Amíg nem jön ki a pályázat, addig mindenki behúzza a kéziféket, mint ahogy ez történt 2010-2014 között is.
2.) A kivitelezési árak emelkedni fognak, de ami ennél is rosszabb, hogy megint megindulnak a felárazós csalások!
Gondoljatok csak bele, hogy megcsinálsz egy rendszert 333eFt/kWp áron, aminek a 30% támogatása 100eFt, de ehelyett feláraztatod 550eFt-ra, és máris a támogatás 165eFt, ami 65%-kal több támogatás Neked! Oké, ennek van némi extra költsége, de mindent beleszámítva legyen mondjuk 150eFt a támogatás mértéke, ami egy kis csalásért cserébe 50%-kal több támogatást kapsz! És 40%-os támogatási intenzitásról még nem is beszéltem... Aztán jönnek majd a "senkinek nem fáj" meg a "mindenki így csinálja" szövegek, én meg győzzek nem hányni, és/vagy senkit nem megütni. Egyrészt de, fáj, mert ezzel mástól vesznek el, másrészt a mi adóforintjaink is benne lesznek a lenyúlásban, ergó tőlünk is lopnak a csalók! Harmadrészt meg nem, nem csinálja mindenki így...
Fú, de fel tudom magam bosszantani ilyenkor... Sorry.
Igyekszem majd lobbizni, hogy legalább vegyék figyelembe a piaci árakat, és legyen felső árkorlát (régen is volt, de nem volt komoly).

Viszont próbálunk majd jobb alternatívával előállni, és én már tegnap elkezdtem lobbizni azért, hogy ne ez legyen, hanem legyen a támogatás fix! Tehát adjanak mondjuk fix 200eFt/kWp támogatást! Onnantól kezdve tök mindegy, hogy valaki 300-ért, 400-ért, vagy 500-ért áraztatja magának a rendszert! A támogatási összeget ez nem befolyásolja! Hát nem ez a legjobb mindenkinek? Mindenki el tudja dönteni (ahogy eddig is), hogy mennyiért csináltat rendszert, és még azt is simán el tudom képzelni, hogy valaki egy ilyen támogatás mellett magasabb színvonalú műszaki tartalom mellett dönt! Mert itt is sokszor felmerült már, hogy egy Fronius felára vajon megéri-e egy SAJ-hoz képest, vagy egy SolarEdge egy Froniushoz képest, de ha kap az ember egy kis segítséget, akkor simán lehet, hogy meg sem fordul a fejében Growattot választania Huawei helyett. (A márkákat szándékosan írtam össze-vissza, nem a konkrét márka a lényeg, hanem az elv, remélem átjött mindenkinek :B )

(#7013) kardkovacsi
ELMŰ-nél ez normális, sőt, régen 63eFt volt.

(#7012) MrZed001
Az, hogy mennyit lóghat túl a sín az utolsó alátámasztási ponton több dologtól függ. A legfontosabb maga a sín! Abból nagyon sok fajta van, és bizony van olyan (jó pénzért), ami bírja a két alátámasztási pont közötti 5m-es átfeszítést is. Általában a kivitelezők háztetőre 1-1,3m-est szoktak használni. A túllógás nyilván ennél mindig kevesebb lehet, de pl. ha szélső alátámasztó pont mellett sűrűbb az alátámasztások száma, akkor merevebb lesz a lelógó rész is. (Remélem érthető, ma nem nagyon megy a fogalmazás...)
Amúgy minek a polimer hullámtető? Meg lehet csinálni a napelemet vízzáróra is, nekem az egyik tervezem, hogy ha végre kiszabadulok a panel fogságából, akkor csinálni fogok egy ilyet magamnak pl. terasz felé, és frankón lehet ücsörögni majd alatta.

(#7009) exabit
A hálózati feszültség függ a trafótól lévő távolságtól is, de pl. ha már túl magas a fesz., a szolgáltató tud csapolni a trafón, és akkor újra jobb a helyzet. Persze ezt nem lehet a végtelenig játszani, mert akkor meg éjszaka nagyon alacsony lesz a fesz., és pl. megállnak a hűtők! (Van konkrétan ilyen esetem.)

(#7008) jbnd-007
Ha elég ideje olvasod a topikot, akkor láthatod, hogy mindig bíztam az előreláthatóságban, és hogy ha szavahihető helyről jön az infó, akkor az tényleg úgy is lesz (lásd pl. 0%-os adó jövője, vagy a 2024-es szaldó-kivezetés). De a be nem jelentett, előzetes egyeztetés nélküli hirtelen bejelentésekkel még én sem tudok mit kezdeni, és csak pislogok, mint hal a szatyorban...

(#6999) MrZed001
Igen, ez az egyik legfontosabb részlet, amit sajnos a média elhallgat: még semmi pontosat nem lehet tudni!

(#6997) kardkovacsi
Napelemhiány mindig van. Néha jobban, néha kevésbé, ez ilyen szakma, és kis hazánk igazán nem nagy felvevő piac globális szinten, még a KÁT/METÁR erőművek gombamód szaporodásával sem ;)

Most ennyi fért bele, beteg a gyerek, megyek, és kiveszem a részem...
Ha valakinek nem válaszoltam valamire, jelezze bátran (pl. a korábbi komment belinkelésével), igyekszem pótolni, de most nem tudok visszább olvasni!

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#7016) #44448768 válasza MrZed001 (#7012) üzenetére


#44448768
törölt tag

~105x178 cm méretben akad 370 Wattos napelem is.

pl. a LONGi LR4-60HPH mono perc half-cell hi-mo elegáns fekete kerettel ráadásul
(1038x1755 mm)

(#7017) #44448768 válasza kardkovacsi (#7013) üzenetére


#44448768
törölt tag

3x16 Amperig valóban díjtalan a napelem telepítés miatti mérőcsere

(#7018) kardkovacsi válasza #44448768 (#7017) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Igen, én is így tudtam :)
Mondjuk ez megint olyan, hogy ha nekiállsz velük vitatkozni és két hónapig nem termel a rendszered többet buksz mintha kifizetnéd az összeget.

(#7019) canniball válasza Geresics (#7015) üzenetére


canniball
nagyúr

"Amúgy minek a polimer hullámtető? Meg lehet csinálni a napelemet vízzáróra is, nekem az egyik tervezem, hogy ha végre kiszabadulok a panel fogságából, akkor csinálni fogok egy ilyet magamnak pl. terasz felé, és frankón lehet ücsörögni majd alatta."
Ha lesz majd rá időd és energiát erről mesélhetnél bővebben! :R

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#7020) Geresics válasza canniball (#7019) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Semmi nagy történet, csak valami ilyesmi, ha terasz felé, vagy valami hasonló, csak önálló, ha pl. kerbe!

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#7021) MrZed001 válasza Geresics (#7015) üzenetére


MrZed001
tag

"Abból nagyon sok fajta van, és bizony van olyan (jó pénzért), ami bírja a két alátámasztási pont közötti 5m-es átfeszítést is. Általában a kivitelezők háztetőre 1-1,3m-est szoktak használni. A túllógás nyilván ennél mindig kevesebb lehet, de pl. ha szélső alátámasztó pont mellett sűrűbb az alátámasztások száma, akkor merevebb lesz a lelógó rész is. (Remélem érthető, ma nem nagyon megy a fogalmazás...)"

(szombat reggel én is olyan vagyok, mint aki bevett egy doboz fogalmazásgátlót :D )

Próbálom értelmezni :) Szóval alapból 1m-es sín darabokat szoktak használni, de van ami 5m-eres is?
Buta kérdés, de ezeknél van valami megkötés? Milyen anyag, vagy szabvány, vagy valami?
(a józan észen kívül, hogy erős legyen és meg kell hogy tartsa a legbrutálisabb szélben is?)

"Amúgy minek a polimer hullámtető? Meg lehet csinálni a napelemet vízzáróra is, nekem az egyik tervezem, hogy ha végre kiszabadulok a panel fogságából, akkor csinálni fogok egy ilyet magamnak pl. terasz felé, és frankón lehet ücsörögni majd alatta"

Ja, le lehet szedni róla a poli-hullámtetőt, simán. Nekem aztán nem kell :D
És akkor kapásból a fa keretre mehetnek a rögzítősínek ?

Most kb ilyen a kocsibeálló: [link]
És az első ötletem ugye az volt, hogy 1-2 sorral túlnyúlni tetején.

Másik ötletem ami az 5m-es hosszra jött amit írtál, hogy fém oszlopokkal továbbvinni oldalra a tető síkját. És oda mehet még több napelem.
Olyasmi, mint ez: [link] (csak itt lefele én meg oldalra vinném a tető síkját)

Ja a panelből kiszabadulás nekünk is extrém felüdítő érzés volt :D

(#7022) MrZed001 válasza #44448768 (#7016) üzenetére


MrZed001
tag

A kérdés, hogy az mennyire bírja az árnyékot ?
QCell valami cellánként van. Ha egy cella ki is takarva, se a sor se az oszlop nincs blokkolva benne.
QCell 65 eFt, LONGi 60 ahogy látom. Árban is jobb, többet is termel ... kérdés az árnyéktűrés ?

Inverterek terén SolarEdge a legjobb árnyékos tetőre ?

(#7023) axioma válasza MrZed001 (#7021) üzenetére


axioma
veterán

Nekunk tiz, vagy partiz centit tullog az egyik teton (es a nagyobb tomegu eso a csatornaba se talal bele mert ott is lentebb lett eresztve a szokasosnal, szerencsere azon a szakaszon nem okoz gondot), mas panelmerettel szamoltak... a tetogerincen tullogas az alafuj a szel es felfeszitheti miatt mondtak hogy jobb ha nem nagyobb, de a mienk 45 fokos, ha laposabb es foleg nem a tobbi haz folott van akkor ez kevesbe szempont gondolom.
Amugy a sajatod eseten a fenyviszonyok nem segitik a lefele tulnyulas, esetleg me'g egy letamasztas variaciot? [Szinte kar hogy kesz a fa va'z, mert vszinu feltetovel boven minden raferne.]

(#7024) Geresics válasza MrZed001 (#7021) üzenetére


Geresics
Topikgazda

No, asszem mindketten félreértettük egymást. Én azt hittem oldalirányba akarsz tovább menni, nem fel/le! Én azt hittem 3 sorba elfér nálad soronként 4 panel (összesen 12 panel), és melléjük tennél még jobbra és/vagy balra a sín hosszabbításával egy olyasmi kocsibeállón, amit linkeltél.
Ház tetősíkjából kilógó napelem amúgy mindig extrém eset, és külön szélterhelés-számítást igényel (én olyat pl. nem is tudok csinálni)! Ha a tetősíkból lefelé lógsz ki, az más, ott jellemzően a szél vákuumhatása sem olyan extrém (attól függően nyilván, hogy mennyit lógsz le), viszont ott a napelemek a meglévő ereszt konkrétan kitakarják, és sok csapadék kerül az eredeti nyomvonalán kívül (már ha így mondják ezt).

"Szóval alapból 1m-es sín darabokat szoktak használni, de van ami 5m-eres is?"
Nem. A sínek jellemzően 6m körüliek (bár épp a mostanában megváltozott napelemméretek miatt változtattak a gyártók), és az 1-5m amit írtam az azt jelöli, hogy a 2 alátámasztási pont (pl. cserépnél kampó) között mekkora lehet a távolság!

"le lehet szedni róla a poli-hullámtetőt"
Ha ez egy meglévő dolog, akkor én biztos nem bántanám! De ha még nincs kialakítva, akkor meg tudsz spórolni vele anyagköltséget, és még a szellőzése is jobb valamivel.

(#7022) MrZed001
Mindkét napelem normál bypass diódás, semmi cella, vagy cellasor optimalizálás nincs benne! :N

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#7025) canniball válasza Geresics (#7020) üzenetére


canniball
nagyúr

Az elképzelést értem, a megvalósítás érdekelne. :) Mármint hogy a napelemekből hogy lehet vízzáró tetőt készíteni: van hozzá valami spéci szerelvény vagy keret vagy miként lehet őket úgy összeépíteni?

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#7026) Geresics válasza canniball (#7025) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Sosem csináltam még, és mivel a megbeszélt házvételt felrúgták, így nagyon úgy fest, hogy egy darabig még nem is lesz aktuális, így nem is ástam bele magam a részletekbe, de több megoldás is van. Ami legelőször volt, azt a megoldást nyugatról hozták be, és ahogy Te is írod, speckó szerelvény kell hozzá. Aztán jöttek az élelmes magyar kivitelezők, és ma már simán megoldják anélkül, csak méretpontosan kell kialakítani a gerendázatot hozzá. Álló napelemnél a napelemek között van a 2cm leszorító miatti rés, ott van a vízlevezetés, míg a sorok egymásra vannak engedve (közéjük még pasztát is tehetnek vékonyan).

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#7027) MrZed001 válasza Geresics (#7024) üzenetére


MrZed001
tag

Aham most 3 egy sorba fektetve, és 4 sor ami ráférne.
Elsőnek a fent +1-2 sor kilóg ötlet volt, de már az oldalra kilóg megoldáson is gondolkodok :D
5,3m hosszú a kocsibeálló. Mellé 5m hosszan féltető (fémvázas, oszlopos pl)
Akkor elférne egy sorba 3+3, és ebből 4 sor max (még sok is, max ha 40% bejön csinálnám ekkorába)

Mintha Q.Cells-ről láttam volna egy teszt videót (és ilyenkor nem találja az ember, hiába keresi).
2 napelem, talán egy parkolóban vették fel. Mindkettő előtt egy szivattyú amit meghajt és elkezdték kitakarni mindkettőn 1 sor, 1 oszlop ...
Hasonló teszt mint ez, csak kissé profibb:
https://www.youtube.com/watch?v=UNPJapaZlCU

Azt demonstrálták vele, hogy normál panel 1 sor kitakar 0 termelés, Q.Cells meg se érzi.
Vagy az valami spéci panel lehetett?

(#7028) Geresics válasza MrZed001 (#7027) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Az AE solar volt, ahol a Hot Spot Free modult a magyar marketingesek cellaoptimalizáltra fordítottak... :W
Mondtam már, hogy nem szeretem, amikor a marketing-bla-blában hülyének nézik az embereket? :D

Amúgy volt itt már korábban szó róla, akkor sem voltam jó véleménnyel, aztán a Tisztaenergiák csapata le is tesztelte, ők is megmondták a tutit, hogy miért rossz egy cikkben. Végül írtam talán pár sort, hogy a TE cikke is túlnyomórészt csak marketingfogás, de hát ilyen ez a popszakma... Ha ráérsz, keress vissza! ;)

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#7029) MrZed001 válasza Geresics (#7028) üzenetére


MrZed001
tag

Á igen, ez az a videó (nem tudom miért Q.Cells-re emlékeztem)

Még csak árat sem találok hozzá ...
Rákeresek mit írtál róla korábban :)

Esetileg árnyékos helyen érdemes, vagy sem szerinted ?

[ Szerkesztve ]

(#7030) Geresics válasza MrZed001 (#7029) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Árnyékos helyen Maxim panel kell, annál jobb nincs.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#7031) MrZed001 válasza Geresics (#7030) üzenetére


MrZed001
tag

Végigolvastam amit teszteltek:
https://www.tisztaenergiak.hu/cellaoptimalizalt-napelem-teszt/

Nekem úgy tűnik ez a Maxim egy főleg panelek közötti optimalizálás (minimális cellák közötti)
Az AE-s meg cellák közötti ... és nem tettek rá panelek közötti optimalizálót (Tigo-t szoktátok emlegetni ha jól emlékszem ?).
Így azért egy kicsit .... khmm ... szóval megbundázottnak tűnik :D

Melyik napelem ilyen Maxim-os ?

[ Szerkesztve ]

(#7032) Kaci84


Kaci84
őstag

Segítsetek nekem ötletelni. Ügye addig már eljutottam, hogy a DNY és DK tető nem elég. Marad az ÉK tető vagy az udvar. Úgy számoltam, hogy az ÉK tetőn kb évente 160e Ft-ot bukok ahhoz képest ha az udvaron lenne valahol. Úgy tűnik ennyi pénzért megérné akár melléképületet, kocsibeállót csinálni akár. Gond lehet, hogy az udvart, de főleg az elejét árnyékosra tervezem vagyis minnél meszebb lenne a háztól annál kevesebb az árnyék. Az udvar 100m hosszú és könnyen lehet, hogy 50m-nél lenne az optimális vagy meszebb. Ott viszont már észerűbb lenne álvány mint melléképület. Vagy még ami lehet mégis az ÉK tető, de a 35% lejtés helyett álvánnyal kihozni 0°-ra vagy nagyobbra ami műszakilag lehetséges.

[ Szerkesztve ]

(#7033) MrZed001 válasza Kaci84 (#7032) üzenetére


MrZed001
tag

Én itt az https://www.acsbudapest.hu/ szoktam kalkulálgatni, hogy egy kocsibeálló-előtető mennyibe fájna kb.
Rossz É-i tetőre szerintem ne tegyél (magánvélemény)
Melléképület, kocsibeálló, vagy földre állvány inkább (külön string). Ha új direkt jó irányba és szögbe építve, ha régi kihozva belőle a maximumot.
Nekem is 30+ méter a kocsibeálló a háztól. Erre még a kalkulátor szerint is bőven jó a 4mm2-es kábel. (nem tenném szabadba invertert)

[ Szerkesztve ]

(#7034) Őstermelő válasza Geresics (#7015) üzenetére


Őstermelő
csendes újonc

Ez a felárazás megérne egy misét.
A tanyafejlesztésre 95% lett a vissza nem térítendő,ennyiért rögtön érdekelt mindenkit. Tanyán lakót,persze ha megfelelt a követelményeknek és természetesen a pályázat írókat és a telepítőket is.
A pályázatírók min. 100.000ft+ 3-4 % a megvalósult beruházás árából.
Erre kitalálták a telepítő cégek,hogy megcsinálják ingyé a pályázatot viszont jó vastagon fog a ceruzájuk. Mindegy mekkora(de max 8-9kWp és spórolós ha csak lehet) a rendszer a végösszeg valamiért pont 4.199.000 ft. Ők kérnek ajánlatot más cégektől (a te nevedben mivel meghatalmaztad őket)amik mindig jóval többre árazzák be és így nem ők nyernek.Ez kb felér egy bűnszövetkezetbenb elkövetett csalással (tudom itt pár embernél kivágta a biztosítékot de akkor is így van)
Persze a pályázó ezt választja,mert at ő által fizetett összeg így a legkevesebb.

(#7035) #44448768 válasza Kaci84 (#7032) üzenetére


#44448768
törölt tag

Ekkora kertben talán ésszerűbb lehet az összes napelem földi telepítése a kert végébe...
Pláne, hogy sokat is akarsz.

Esetleg két külön rendszer két kisebb inverterrel.

[ Szerkesztve ]

(#7036) #44448768 válasza #44448768 (#6967) üzenetére


#44448768
törölt tag

HA nagyjából jók ezek a méretek, akkor üres tető esetén
- a trapézra akár 21x0,37=7,77 kWp
- a háromszögre akár 9x0,37=3,33
is elférhet, ami együtt 11,1 kWp a két jónak mondható tetőn.


(#7037) Kaci84 válasza #44448768 (#7036) üzenetére


Kaci84
őstag

Ettől jobb képet nem tudok a tetőről. A többi képen az estleges terület. Az udvar nagy része nem áll rendelkezésre, gyümölcsfák, virágoskert, veteményes stb. Jobb lenne inkább keskenyebb és magasabb állvány. Talán az utolsó képen a kerítés mellet lenne a legjobb, ott növény sincs úgy és a terlület sem kell. Mindegy majd ha látom mit lehet és mit nem kigondoljuk.

[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]

[ Szerkesztve ]

(#7038) Geresics válasza #44448768 (#7036) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Nem is tudtam, hogy modellezel is! ;]
(A méretek mm-ben vannak ;) )

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#7039) MrZed001 válasza Kaci84 (#7037) üzenetére


MrZed001
tag

Utolsó képen árnyékból úgy tűnik, nagyjából jobbra kellene néznie.
Földre nem nyerő, szomszéd fái útba vannak (ahogy nőnek úgy még jobban)

(#7040) Őstermelő válasza Kaci84 (#7037) üzenetére


Őstermelő
csendes újonc

Bramac cserép,normál napelem méretileg.
Számolgass

(#7041) MrZed001


MrZed001
tag

Én ide próbálom beerőszakolni a napelemeket ... (google maps 3D-ben nagyon szépen meg lehet forgatni CTRL+egér, megnézni minden irányból hogy hol mennyire lógnak be fák a nap elé)

Ház teteje látszik, hogy esélytelen (iránya is rossz, sőt még a képen is ott a sok árnyék)
Egyenlőre lent a kocsibeálló teteje tűnik biztos pontnak. (tőle jobbra lent fa előbb-utóbb ki lesz szedve, balra már nincs).

jelige: árnyas erő :D

(#7042) Kaci84 válasza MrZed001 (#7039) üzenetére


Kaci84
őstag

Igen amerre a nézek arra van DK, tehát jobbra 45° pont dél. Talán a legjobb lenne a telek hátulján a kerítés melett. Itt oldalt se vészes, mert ilyenkor délután 4 után van ez az árnyék nyáron még később.
Talán forgatható oszlopra kellene 2db és úgy menni vele a kerítés mellett. Aztán amíg kapálok a kertbe 2 óránkánt forgatom :DDD

(#7043) MrZed001 válasza Kaci84 (#7042) üzenetére


MrZed001
tag

Akkor feltételezd nyugodtan, hogy azok a fák ott 2-3x ekkorára meg fognak nőni. És már most is átlóg a kerítésen az árnyékuk.
Nem tudom milyen széles a telek, de ha ez a jobb oldala, akkor ugyanitt a bal oldalra tenném a napelemet.
Forgatást felejtsd el :D

(#7044) Kaci84 válasza MrZed001 (#7043) üzenetére


Kaci84
őstag

Az a nagyobb árnyék ami belóg anak a fának kb az a max magassága. Sajnos az én telkemen is sok fa lesz. Ezárt is mondtam a telek hátulján ügye telken kívül szántó van ott nem lesz fa.
Telkemen hely már csak azon a képen van ahol az a kutyaház féle van az akác előtt.
Sajnos kicsit a telek, még a 2000m2 sem éri el, mert csak 1998m2 :((

(#7045) MrZed001 válasza Kaci84 (#7044) üzenetére


MrZed001
tag

Akkor ott sincs más, mint a telek végébe a kerítéshez egy kocsibeálló vagy melléképület, és annak a szántó felé néző felére fel a napelem.
A szántón nem lesz fa ami belógna elé, szóval tökéletes.

[ Szerkesztve ]

(#7046) Blamazs


Blamazs
senior tag

Ma bevittem a takarékbankba a pakkot. A hölgy mondta akár 90 nap is lehet már a bírálat ideje annyi igény érkezett be az utóbbi időben, és fogytán a keret rendesen. Nem jók a kilátások sajnos. :(

(#7047) Utka válasza Blamazs (#7046) üzenetére


Utka
tag

Szia!
Melyik takarék? melyik város?

Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.

(#7048) macii97 válasza Blamazs (#7046) üzenetére


macii97
senior tag

Én remélem, hogy a múlt heti váratlan és felületes bejelentés miatt inkább kivárnak az emberek, sokan nem adnak be mfb igénylést és nekünk jut lóvé. :DD
Később meg az új támogatásból bővítünk ;]

(#7049) Blamazs válasza Utka (#7047) üzenetére


Blamazs
senior tag

Győr, Takarékbank

(#7050) Utka válasza Blamazs (#7049) üzenetére


Utka
tag

:R
Szerdán megyek én is. Beadom.
Sok a kérdés: Mennyi lesz az új? Mire jár? Mikortól? OK, hogy 'ingyen' pénz, de a maradékot nekem kell csöngetni, jelen árfolyamon...
Baranya.

[ Szerkesztve ]

Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.