Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35001) #31733248 válasza kardkovacsi (#34973) üzenetére


#31733248
törölt tag

"én kérek elnézést, de már nem bírtam tovább :)"

És attól, hogy beöltöztél bohócnak, jobb lett? :)

Zolee897

Az a legszebb az egészben, hogy néhány napon belül szó szerint visszaigazolta az Energiahivatal, amit az ott dolgozó ismerősöm mondott. ;)

HunChris

"Ha akarja a kormány, akkor úgy dönt, hogy a régi szerződésű napelemeseknek is bruttó lesz, csak "bruttó_hűség" néven és ott a fogyasztási ár megegyezik a feltöltési árral. (Pl: 50-50Ft) Így nem szaldó a neve, de éves szinten ugyanaz a végeredmény."

Az ilyen megoldásokra volt érvényes, amit lent írtam:

"A feleségem beszúrt most ide egy rövid jogi szakvéleményt: az uniós jog szerint megkülönböztetésmentességre kell törekedni a felhasználók között. Szerinte az új polgári perrendtartás szerint megérne a dolog egy társult pert, ha mégis marad a szaldó. :)"

A később betett uniós jogi szövegben ugyanez szerepelt előírt alapkövetelményként.

dantre

"Valószínű dec. 31-től nem fog jelentősen nőni a lakossági napelemek száma, úgy alakítják a játék szabályokat, hogy támogatás nélkül lehet 30-40 év lesz a megtérülés, vagy ki tudja... gyakorlatilag nem éri meg..."

Nézd, a volument tekintve mostanra csaknem teljes egészében teljesült e téren az Energiastratégiában 2030-ra kitűzött cél. Másrészt itt alapvetően azoknak van igaza, akik a megtermelt energia saját, helyben történő felhasználását hangsúlyozzák. Európa (és a világ) az elektromos autózás felé halad, ez sok embernél alaposan átkeretezheti a "nem éri meg a napelem" típusú gondolkodást.

Az már egy más kérdés, hogy az Európai Unióban éppen leépülőben van az eddigi jólét, ami fájdalmas következményekkel jár. Ennek a leírásáért amúgy két hónapja még ugyanolyan trollkodás járt, mint az energiahivatalos ismerősöm által elmondottak közléséért, ma pedig már ott tartunk, hogy a fősodratú sajtó kezdi nyíltan pedzegetni az "aranykor" végét, ezáltal is érzékenyítve, felkészítve az eddig teljesen mással etetett tömegeket a kellemetlen változásokra. Rengeteg embernek, akiknek korábban nem okozott problémát az új autó megvásárlása, a jövőben már nem fog összejönni, mert nemes egyszerűséggel kiárazódik az újautó-piacról, következésképp nem lesz lehetőségük saját termelésű napárammal tankolni az autót.

leslieke

"Na, ez így nekem jó, 2024 végére mindegyik rendszerem “megtér. :)"

Ez a legfontosabb. De azt is érdemes nézni, hogy az ingatlanpiac mennyire értékeli az ingatlanba történő egyes beruházásokat. Az energiatakarékos, alacsony rezsijű működés eladásnál kamatostul megtérül, így akkor is megéri ilyesmibe beruházni, ha amúgy a megtérülési mutatók alacsonyabb szintűek. Hasonló okokból nem veszünk ikeás cuccokat az airbnb-s lakásainkba, mert a számtalan hirdetésből visszaköszönő egyengagyi kinézettel nem akarjuk milliókkal leértékelni az adott ingatlant.

(#35002) philoxenia válasza Hohocali (#35000) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Először a szolgáltatónál érdeklődnék, hogy fogadják-e a teljesítményt és mennyit. Nekünk az e-on még az ő kivitelezésükkel aláírt szerződést sem küldte vissza, hat hete körül járt nálunk a képviselőjük akinél én már aláírtam. Mindenki el van havazva. Az inverterekben van tudtommal a legnagyobb hiány.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#35003) Reggie0 válasza #31733248 (#35001) üzenetére


Reggie0
félisten

"A feleségem beszúrt most ide egy rövid jogi szakvéleményt: az uniós jog szerint megkülönböztetésmentességre kell törekedni a felhasználók között. Szerinte az új polgári perrendtartás szerint megérne a dolog egy társult pert, ha mégis marad a szaldó. :)"

Ez valahogy a mobil, internet, telefon, tv szolgaltatoknal sem jon ossze mar vagy 20 eve, szoval nem nagyon kell izgulni miatta.

(#35004) leslieke válasza #31733248 (#35001) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Ingatlanpiac pont nem érdekel, egyik ingatlant sem akarom eladnia közeljövőben. Utána meg majd meglátjuk mi lesz.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#35005) Bandit21


Bandit21
addikt

Erről mit gondoltok?

Én egyre inkabb úgy vagyok vele hogy a leendő rendszerem 8 kw inverter egyelőre 6.4 panellel örülök ha az év java részében amikor sut a nap tölti majd az e autót vagy hideg de napos téli időben le fedi majd a gáz fűtésre rá segítő klímákat.

Nem akarok se keresni rajta és azt is elengedem hogy hosszú távon 0 legyen az áram számla.

[ Szerkesztve ]

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#35006) leslieke válasza Bandit21 (#35005) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Neki pechje van, túl sok engedélyt adott oda a szolgáltató. Azóta tanultak belőle és már elutasítást is kiadnak.
Korabban írtam , hogy nekem pár ismerősöm is így járt. Hiába akar napelemet, nem lesz neki, amíg a szolgáltató nem fejleszt, azt meg 2-3 évre vállalja. Addigra meg már csak a bruttó lesz. Nekik mindenképp, de akár az is lehet, hogy mindenkinek.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#35007) Strezi válasza Hohocali (#35000) üzenetére


Strezi
őstag

Papírmunka, EON formanyomtatvány volt a készrejelentésre ami után hozzák az órát. Magamnak csináltam a papîrozást, igaz már régebben. Ügyfélszolgálaton, ill letölthető formában megvolt minden.
Ha más a szolgáltatód, nem szóltam :DDD

[ Szerkesztve ]

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#35008) Tapsi válasza Bandit21 (#35005) üzenetére


Tapsi
addikt

Most az összes csoportban osztogatják ezt az emberek, aztán jönnek az agyhalottak osztani az észt. A fickó megszívta, de millió hely van az országban, ahol ennek a veszélye közel sem fenyeget.

(#35009) stickermajom válasza Tapsi (#35008) üzenetére


stickermajom
addikt

Valamelyik kommentben írja hogy éjjel 190V a feszültség az egyik fázison. Egy kalap ürülék a hálózat náluk.. Mondjuk ilyen címmel jó lesz a cikk elérése, fedezi majd a hirdetésből befolyó összeg a kieső termelést. ;]

Most megnéztem az elmúlt 30 napra: továbbra is 244V a max nálunk pedig tele az utca rendszerekkel, két házzal arrébb például kb. 20kW-nyi panel van fenn.

(#35010) gabor9991 válasza Bandit21 (#35005) üzenetére


gabor9991
őstag

Nálam is hasonló a helyzet.
Napközben folyamatosan 250+V a feszültség az inverter szerint.Bejelentettem, valamit biztosan mértek mert átkötöttek egy másik fázisra de az hasonlóan túl van terhelve csak az ingadozások nagyobbak valószínűleg itt több a fogyasztó mint a másik fázison volt.
Az én házam az utcában az utolsó a trafótól a legtávolabbi.
A konkrét mérőt a jegyzőkönyv szerint tőlem a legmesszebb, egy másik utcában szerelték fel a trafóhoz :)
A mérés a múlt héten történt, gyakorlatilag folyamatosan felhő és eső váltotta egymást.
A mérés szerint minden rendben van. Párszor azért látszik hogy felszaladt a feszültség de a jegyzőkönyv mellé csatolt magyarázat alapján a szabvány 10 perces atlagokat vesz figyelembe ami alapján ez teljesen üzemszerű.
Most az inverter szerint 249.5V a fesz, ennyit a szolgáltató lehet nem is mért

Így marad minden ahogy volt, a szolgáltatónak sikerült többszáz méterrel arrébb egy másik utcában megmérni a hálózati feszültséget reagálva a bejelentésemre, amit rendben találtak így lezártnak tekinti a panaszom.

Tavasszal majd mikor újra napos lesz az idő akkor bejelentem újra.

[ Szerkesztve ]

(#35011) #31733248 válasza Reggie0 (#35003) üzenetére


#31733248
törölt tag

Ha ez kézlegyintéssel elintézhető volna, egy szakjogász meg sem említené. :N Ezek a cégek teljesen más jogszabályi környezetben dolgoznak, mint az említettek (nem csak nálunk, az egész Unióban), hiszen mind monopol, jobb esetben oligopol piacon tevékenykednek. Éppen ezért semmi furcsa nincs abban, ha az árakat a miniszter (vagy a szabályozó hatóság) rögzíti (pl. árképlettel állapítja meg).

leslieke

"Ingatlanpiac pont nem érdekel, egyik ingatlant sem akarom eladnia közeljövőben. Utána meg majd meglátjuk mi lesz."

Nyilván egyénfüggő. Aki például bérből él, az általában kisebb eséllyel fog egy új családi házból egy másik újba költözni, mint az, akinek komolyabb vállalkozói jövedelme van. Az ismerőseimnek tanácsolni szoktam, hogy vegyék figyelembe ezt a szempontot is, soha nem tudhatják, hogyan alakul később az életük. Lehet, hogy sok pénzt keresnek, örökölnek, vagy elválnak, így eladják az adott ingatlant. Hasonló okokból érdemes egy építkezést, vagy egy felújítást végig dokumentálni. A vevő számára biztonságot ad, hiszen akár utólag, akár egy-két évtizeddel később is meggyőződhet a kivitelezés módjáról és az eladó is jobban jár, mert könnyebben, drágábban adhatja el az adott ingatlant. Az egész tulajdonképpen semmibe sem kerül, csak egy kis odafigyelésbe.

(#35012) Tapsi válasza stickermajom (#35009) üzenetére


Tapsi
addikt

Erről van szó. Nálunk 230V-körüli, pedig 100 méterre van a trafó. Az utca végén van egy rendszer, tőlünk 500m-re kb., a mienk lesz a következő.

(#35013) Bandit21 válasza Tapsi (#35008) üzenetére


Bandit21
addikt

Én a beruházás megvalósítása előtt vagyok mgt re várok cuccok már kifizetve a kivitelezőnel.
Idén mindenképp fel kerül az otf miatt.
Viszont én is egy utca végén vagyok és nem szeretnének meglepetést. A környék szerencsére nincs túl panelezve a közvetlen közelben egy házon van napelem az utcában, és 4-5 házon a szomszéd utcákban.
Viszont nincs még ilyenem nem ismerem a buktatókat.
A cikket nem feszültség keltesnek szántam.

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#35014) Bandit21 válasza gabor9991 (#35010) üzenetére


Bandit21
addikt

Köszi remélem én nem járok így. Trafó nálunk is a szomszéd utcában van mi meg az utolsó haz vagyunk a mienkben. Gyakorlatilag arra készülök hogy ha minden szarul alakul akkor az e autó töltés megodlott lesz nappal (feleségem otthon van). Az is egy valag pénz.

regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!

(#35015) Tapsi válasza Bandit21 (#35014) üzenetére


Tapsi
addikt

Tök egyszerű: ha van egy multimétered mérd meg a feszültséget a fázisokon.

(#35016) kardkovacsi válasza stickermajom (#35009) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Én még mindig azt gondolom, hogy ahol jó a hálózat ott visszamegy az áram a trafón túlra. Nálunk sincs ezzel probléma, pedig ha kiállok a kertbe egyből látok vagy 10 darab rendszert.
Pont pár napja néztem amikor hideg volt meg sütött a nap, 100%-on ment a két irányba néző rendszerem és 242V volt a feszültség. Mindezt hét közben amikor elvileg kevesebben vannak otthon.

(#35019) t.laszlo válasza snooze (#34993) üzenetére


t.laszlo
csendes tag

Huawei Sun2000-8KTL-M1 3F

(#35021) snooze válasza t.laszlo (#35019) üzenetére


snooze
veterán

ahhoz van gyári smart meter,igaz 80rugo körül van..

GO Gunners!!!

(#35022) Reggie0 válasza #31733248 (#35011) üzenetére


Reggie0
félisten

Dehogynem. A jogasznak az a dolga, hogy mindent megemlitsen, mert a vesztett ugyert is kap fizetest :)

[ Szerkesztve ]

(#35023) HunChris válasza #31733248 (#35001) üzenetére


HunChris
senior tag

Felhasználók leginkább személyek.
Törekedni kell szóba már bármelyik jogász belekapaszkodik, aki az ellenkezőjét akarja.
Pl:
Miért is kerül magyarországon a cégnek/külföldieknek a tankolás más összegbe mint a magyar rendszámos személynek?
Vagy miért is kerül a mobil tarifa valakinek régóta előfizetett csomagja még mindig 1500Ft-ba, amikor jelenleg nincs is ilyen csomag a telefonos cégeknél? (Újonnan nem lehet előfizetni.)
Miért is más minőségű ugyanaz a termék az únióban és magyarországon?
Biztos azért, mert törekednek rá. Lehet csoportos pert indítani, ezzel leginkább az ügyvédek járnak jól.
De elég az offból, nem ide való...

[ Szerkesztve ]

(#35024) HunChris válasza HunChris (#35023) üzenetére


HunChris
senior tag

Vagy hogy témánál maradjunk a 2017 előtt üzembe helyezett 4kw-osnál nagyobb invertereknél miért nem kell adót fizetni? (ami jelenleg 0Ft)
Vagy miért is nem lehet 1 fázisra 2,5kW-nál nagyobb invertert rakni, amikor 1,5 évvel ezelőtt lehetett? (Ausztriában 1 fázis 8kw?)

[ Szerkesztve ]

(#35025) HunChris válasza kardkovacsi (#34661) üzenetére


HunChris
senior tag

Sikerült ma is egy minimál export. :)

(#35026) kardkovacsi válasza HunChris (#35025) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Most majd jön a rengeteg HMKE, szóval javulni fog ez még :) Jövő nyáron jó nagy exportjaink lesznek. Bár ugye ha ránézel ott van 1G gáz, amit simán kiválthatna a napelem, legalább is napsütéses időben.

(#35027) MrZed001


MrZed001
tag

Gyorsan eloszlatnék egy tévhitet :
Szigetüzem sem oldja meg a 253V problémát !

Legalábbis az átmenő rátermelő inverterek a már eleve bejövő 253V-ra szintén nem fognak rátermelni.
Nem is örülne neki senki, ha 260V vagy fölé lenne felnyomva a házban a belső fesz.
Persze AC_be lekapcs (mint áramszünetben), úgy a belső hálózatra már szépen termelnek.
De ekkor szeparált szigetüzemként működik, nem hálózatosan.

Erre megoldás a kettős konverzió.
- Vagy a kettős konverziós hálózatos szigetüzemű inverter (alias ONLINE UPS).
- Vagy az átmenő rátermelős kiegészítve egy aksitöltővel (AC/DC), és fixen inverter üzemmódban használva (SBU - Solar-Battery-Utility prioritás), és/vagy akár bejövő hálózatot le is választva.
Ekkor ha nem elég napelem termelése, akkor aksiból ... pontosabban az aksira kötött hálózati aksi töltőből fogja ellátni a fogyasztókat (AC/DC -> DC/AC).

Hátránya, hogy a fogyasztásból amit hálózatból kellett kivenni, ott a kettős konverzió okoz 8-10% veszteséget.

Csatoltam erről is az ábrát

(#35028) Balázzs


Balázzs
senior tag

MVM túltermelés kifizetés update:

Panaszt tettem, immár harmadszor, levélben válaszoltak, hogy az MVM kontó a kifizető és 2022 október 1-el elfogadták a kifizetési kérelmem :Y Májusi éves elszámolásom volt, azóta húzódott természetesen nem az én hibámból. Azért ez nagyon durva.

[ Szerkesztve ]

(#35029) Reggie0 válasza MrZed001 (#35027) üzenetére


Reggie0
félisten

Esetleg autotrafo, annak a vesztesege is joval kisebb. Hatranya, hogy idovel bughat.

[ Szerkesztve ]

(#35030) Andras6800


Andras6800
senior tag

Sziasztok,

imént jött meg az éves elszámolóm. Még megy a vita.. annyira rendkívül csodás ez az államo fos monopólium...

Óracsere 2021.09.20-án volt.

Szent évforduló 06.10 - 06.25.

Sajnos az EON/ ELMŰ-nek nem sikerült megugrania a távleolvasást (Habár távleolvasó portál működik) így Augusztus közepi értékek kerültek rögzítésre.

06.10 állás:

1.8.0: 4267,8 | 2.8.0: 4743,2

Amit behúztak augusztus közepén:

1.8.0: 4615 | 2.8.0: 5987

Gondolom nem kell magyaráznom ezz miért nem fogadtam el, így sikerül kireklamálni egy "köztes" állást:

1.8.0: 4328 | 2.8.0: 4974

Persze MVM megküldte most a számlát az augusztus közepi értékekkel...
1.8.0: 4615 | 2.8.0: 5987

Szóval most hallgathattam a zenét ügyfélszolgálatra 1 órát...
Persze eme remek értékek után is sikerült belőni 600 kWh éves fogyasztást következő évre. :W

Ami a lényeg, hogy van betáplálási lap is.

Ebben úgy néz ki az elszámolás, hogy:

2021.09.20 - 2022.06.30 időszakra
1181 kWh-t | 13,17 Ft/kWh áron

2022.07.01 - 2022.07.31 időszakra
128 kWh-t | 6,15 Ft/kWh áron

2022.08.01 - 2022.08.15 időszakra
63 kWh-t | 5,11 Ft/kWh áron

Volt kérdés ez többször nem is olyan régen. Nyilván itt most az elszámolási ár ami érdekes.

A visszaigénylés kapcsán azt mondta ügyintéző, hogy online is beküldhető a visszaigénylési kérelem.
Ez ügyben van tapasztalat valakinél? Ugye nyomtatványon csak egy postacím van.

[ Szerkesztve ]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#35031) Andras6800 válasza Balázzs (#35028) üzenetére


Andras6800
senior tag

Majd lehet nekünk is tél végén fizetnek, mint Gazpromnak :O

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#35032) MrZed001 válasza Reggie0 (#35029) üzenetére


MrZed001
tag

Akár az is :) Kell egy minimális lekonvertálás, az biztos.
Nem tudom, hogy van-e olyan termék mint a Line-Interactive UPS-ekben a több csapolásos auto választós (több be-ki út választós) ... az is tud 10-20%-ot fel-le konvertálni feszt.
És persze 5kW minimum szükséges :)

Extra poén, hogy trafóval megvan a galvanikus leválasztás is :D

[ Szerkesztve ]

(#35033) Balázzs válasza Andras6800 (#35030) üzenetére


Balázzs
senior tag

Az on-line beküldésre ezt a választ kaptam korábban:

Az ügyének kapcsán egyeztettünk a Kontóval. Az MVM KONTÓ Zrt. tájékoztatása szerint a
nyilatkozatát elfogadják elektronikus formában is. Az elektronikus úton történő küldésre a
konto-eszamlafogadas@mvm.hu email cím áll a rendelkezésére.
Aláírás helyett a nyilatkozatot Ügyfélkapu regisztráció birtokában digitálisan hitelesítheti az
AVDH szolgáltatáson keresztül is a https://magyarorszag.hu/szuf_avdh_feltoltes webcímen.
Előfordulhat, hogy az elektronikus formában megküldött kifizetési kérelem nyilatkozat után a
Kontó papír alapon is bekéri a nyilatkozatot. :W

[ Szerkesztve ]

(#35034) Reggie0 válasza MrZed001 (#35032) üzenetére


Reggie0
félisten

Igen, en is erre jutottam, minimum a finomelektronikai eszkozoknek kell lekonvertalt tap. Van tobbmegcsapolasos is, de a DC-DC tapok siman elbirjak, ha kisebb halozati feszultsegnel 200 voltot kapnak 230 helyett, mamar a legtobb eszkoznel 90V-ig is le lehet menni akar. Igy en egy sima 90%-ra lekonvertalo tipust nezek.

Az autotrafonak nincsen galvanikus levalasztasa, csak egy primer tekercse van es az van megcsapolva tobb helyen. Cserebe sokkal olcsobb es kisebb meretu egy normal trafohoz kepest.

Peldaul 250->240V-hoz, kb 13-15A/fazisra ezt vennem: [link] 10kVA(3f) azert nem rossz, annyit nem esznek a fent emlitett eszkozeim.
-10%-15%os feszultsegre pedig ezt: [link]

De vannak olcsobb boltok is, azert rs/farnell nem a jo arakrol hiresek :) No meg jobb lenne 230V-hoz kozeli fazisfeszultsegu peldanyok, mert a 400V-al sokkal tobb vas es rez van benne feleslegesen.

[ Szerkesztve ]

(#35035) 313313 válasza kardkovacsi (#35026) üzenetére


313313
addikt

Az a baj rengeteg napelem parkot menetrendeztek. Van amit verőfényes napsütésben leszabályoznak (nem engednek termelni) az üzemeltetőnek kifizetik a 3-4* árat termelés kiesés miatt, szóval mindenki jól jár kivéve a felhasználó...

Nem légből kapott infő, az elmúlt hónapban megfordúltam pár parkban 495kW, és mesélt érdekes dolgokat az üzemeltető, plusz mikor ott voltam 60kW-al ment legalább 3 park a 8-ból....

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#35036) 313313 válasza HunChris (#35025) üzenetére


313313
addikt

:F

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#35037) #85925376


#85925376
törölt tag

Sziasztok!
A solarkrafthome-ról szeretnék kérni véleményt!

(#35038) senki68


senki68
senior tag

Ferde tetőre tartósínt nem tud valaki valami jó beszerzési forrást?
14 panelhoz kellene.

(#35039) HunChris válasza 313313 (#35036) üzenetére


HunChris
senior tag

https://www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles

Neked nem generálta le a mai napot valami miatt, csak a Bruttó hitelesített rendszerterhelésig... frissíts, vagy az időszakon változtass, hátha jó lesz.

(#35040) MrZed001 válasza Reggie0 (#35034) üzenetére


MrZed001
tag

Elsőnek: Efficiency 84 %
Nem is tűnik már olyan rossznak a kettős konverzió 93%-os hatásfoka :D
Ráadásul kettős konverziónál a hálózati zajok, felharmonikusok is kiesnek.
A pillanatnyi áramszünetekről nem is beszélve
Valamint egy jobb aksitöltő nagyfrekis trafós, galvanikusan izolált ;)
Még egy dolog, amibe nem tud szolgáltató belekötni :D

(#35041) #31733248 válasza Reggie0 (#35022) üzenetére


#31733248
törölt tag

"Dehogynem. A jogasznak az a dolga, hogy mindent megemlitsen, mert a vesztett ugyert is kap fizetest :)"

Ez a halmaz-részhalmaz esete (minden ügyvéd jogász, de nem minden jogász ügyvéd), akire Te gondolsz, az az ügyvéd (ami a konkrét esetben helytálló is). Az ügyvéd sem szükségszerűen kap pénzt, dolgozhat például sikerdíjért is.

HunChris

Hetet-havat nem lehet összekeverni. :N A vállalkozásokat és a magánszemélyek összehasonlításakor nincs megkülönböztetésmentesség, az uniós joggal összhangban tehetsz különbséget köztük. Vagy akár a vállalkozások között az árbevételük, mérlegfőösszegük, tevékenységük alapján, ez sem ütközik az uniós jogba. De az például igen, hogy a magyar magánszemély más tarifával tankolhat, mint egy másik uniós magánszemély. Ezért elindítják a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen és ezt a kormány is tudja.

MrZed001

Jól ezek az informatív beszúrásaid. :K

313313

"Az a baj rengeteg napelem parkot menetrendeztek. Van amit verőfényes napsütésben leszabályoznak (nem engednek termelni) az üzemeltetőnek kifizetik a 3-4* árat termelés kiesés miatt, szóval mindenki jól jár kivéve a felhasználó..."

Mi feléjük a hivatalos magyarázat erre? Rákérdezek én is, rendszerüzemeltetési ok, vagy valami más (pl. gázerőműves lobbiérdek) állhat-e a háttérben...

(#35042) 313313 válasza #31733248 (#35041) üzenetére


313313
addikt

Mélyebben nem mentünk bele, igazáből ők is csak ennyit tudnak. 26db félmágás parkot üzemeltetnek, plusz a balatonberényi 6,2MW parkot, az összes 2019-től üzemel és KÁT-os szerződése van 25 évre.

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#35043) nihill válasza Balázzs (#35033) üzenetére


nihill
őstag

"...a Kontó papír alapon is bekéri a nyilatkozatot. :W"

Én most Media Markt garanciáztatás után vagyok, elfogadták kifizetik, de mivel webshopos rendelés, a központjukba kell beküldeni az emailen megkapott csereutalványt kinyomtatva postai levélként. (nem, nem aláírás miatt kell nyomtatni, hanem egy az egyben az emailt kérik postai levélként)
Szóval nagyon sok cégnek messze van még 2022 de még a 2010es színvonal is kb fényévek.

[ Szerkesztve ]

(#35044) bb71


bb71
őstag

EON távleolvasási portál kampec?

(#35045) ssarosi


ssarosi
tag

Nem pont ide illik, de napelemes rendszerem is van.
Szereltettem egy klímát az asszonynak a konyhába.
Kis túlzással neki még -10 fokban is melege van, én meg 20 fokban is fázom.
Amit észrevettem: ha bekapcsolom a klímát, és maximumra teszem (1420W-ot vesz fel fűtéskor), akkor a hálózati feszültség 4V-ot esik a klíma csatlakozásán mérve.
A műhelyem közvetlenül a mérőóra mögött van, itt is mértem feszültséget (ugyanaz az automata és emelet). Itt "csak" 3V a feszültség esés.
Akkor ezek szerint a belső hálózatomon esik 1V, és a bejövő vezetékeknek akkora az ellenállása, hogy azon 3V feszültségesés keletkezik 6,1A terhelés hatására.
Jó ez így, nincs itt valami probléma?

[ Szerkesztve ]

(#35046) wik_406 válasza bb71 (#35044) üzenetére


wik_406
csendes tag

Igen, ugy tunik.

Wik

(#35047) HunChris válasza ssarosi (#35045) üzenetére


HunChris
senior tag

Szerintem jó így.
Távolság függvénye a fesz esés terhelésre. Hogy sok-e a 4V esés a 1420W terhelésre ez is a távolságoktól függ, hol van a trafó ill. a napelem ha épp termel és mennyivel termel.
De nehéz a szomszédok terhelését is figyelembe venni, így kizárni a zavaró tényezőt az adott fázison.

[ Szerkesztve ]

(#35048) leslieke válasza bb71 (#35044) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Nekem sem megy, majd rendbe rakják.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#35049) Balázzs válasza nihill (#35043) üzenetére


Balázzs
senior tag

részvétem, szörnyű, hogy mennyire nem használják ki a technika adta lehetőségeket a cégek. Lassú, körülményes ügyintézés, rengeteg elpazarolt idő nekik is. MVM-nél meg mindenre is van egy cég, lehet másikra mutogatni.

(#35050) ozveo válasza MrZed001 (#34129) üzenetére


ozveo
tag

Köszi az infókat, jelentkeztem :-)

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.