Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tolts.hu
őstag
válasz
smuggler #15047 üzenetére
Szia!
Köszi a részletes leírást!
Akkor megoldódik nekem is a szaldós elszámolás, mert a május 17-el kezdődő héten telepítenek, akkor júni.30-ig csak meglesz az óra!"Május 7, ELMŰ partner hív óracsere miatti időpont egyeztetés miatt."
Ilyet nem lehet keresni önállóan, ők bízzák meg -
smuggler
újonc
válasz
Imre986 #15020 üzenetére
A teljes folyamatom:
9 kW Solar edge / 21*395W Q-cells G9 / Pest megye - Nyugati tájolás
Február 9, Szerződés a kivitelezővel és igénybejelentés küldése az ELMŰ-nek
Február 23, MGT beérkezett az ELMŰ-től
Március 3, Csatlakozási terv dokumentáció benyújtása az ELMŰ-nek
Március 31, A kivitelező az ELMŰ rendszerében jóváhagyottként látja a csatlakozási dokumentumot, de a hivatalos értesítést nem küldte meg az ELMŰ. -- telefonálgatás, hogy mi van, ELMŰ-s nem lát semmit, azt se, hogy beadtuk.. tanács: várjunk.. --
Április 12, Csatlakozási dokumentum visszaérkezett az ELMŰ-től
Április 25, Kivitelező felszerelte a rendszert
Április 26, Rendszer készrejelentése beküldve ELMŰ-nek
Április 27, ELMŰ elküldte a csatlakozási díjbekérőt
Április 28, ELMŰ elküldte a szerződéseket
Április 30, ELMŰ tájékoztató levelet küld a szaldóban maradásról
Május 7, ELMŰ partner hív óracsere miatti időpont egyeztetés miatt -- május 14-én jönnek.
Ezek a tények és emögött van kb egy tucat ELMŰ telefonálgatás. Én biztos vagyok abban, hogy ha nem hivogatom őket akkor még sehol nem tartana az ügyem. Érdekes módon azután pár órával lendült az ügy többször is miután beszéltem velük telefonon...
Ami még érdekes, hogy az ELMŰ saját rendszere is sz@r, mert az ügyintéző nem tudja megmondani pl. hogy a csatlakozási terv, hogy áll.. de még azt sem, hogy beérkezett-e vagy sem! A telefonos ügyfélszolgálatnál pedig az 1-2 órás várakozás az szinte átlagos.. De egyszer 3 óra várakoztatás után vették csak fel nekem!
Ja és előre leegyeztettem, hogy jó telefonszámot fognak-e hívni, amikor keresnek az óracsere miatt.. hát sikerült egy tök másik számon hívniuk.. mázlimra épp elérhetőek voltunk azon a számon is.
A kivitelezőm a Solared, nagyon ajánlom őket, korrektek bár most náluk is sok a meló.
Szóval én kínkeservesnek értem meg ezt az egészet.. aki benne van annak kitartást! Penteléseknek szorítok, hogy valahogy értelmesen kilábaljanak..
@Blamazs -val tökre egyetértek.. legalább mi ne savazzuk egymást.
Amire figyelni kell: Inverter mérete és helye! Referenciákban az inverter szerelést is érdemes megnézni, egyeztetni.. Volt olyan szaki aki azt mondta AC védelem nem kell, az óra úgyis lecsapja.. Hajtottam is el. A tetőre nem baj ha vannak pótcserepek, törhet is meg lehet eleve van törött. A H tarifás órám így megszünik, de marad a helyén csak átkötődött a hőszivattyú a normál órába.
Másképp csináltam volna: Az inverterből lehet egy 10kW-os jobb lett volna ha lesz elektromos autó.. de igazából tetőfelületem már nem sok vanviszont a jövőben a napelemek is jobbak lesznek, tehát azonos felületre majd nagyobb teljesítmény fog menni.
üdv, Smuggler -
tothbe
addikt
válasz
kistank82 #15043 üzenetére
Ha lenne az elején felfutása akkor azt mondanám, hogy ez egy nagyon nyugati irányú rendszer ami dél után éri csak el a minimum feszültséget a stringen és akkor indul be.
Így viszont csak két lehetőséget látok. Az egyik, hogy valaki vagy valami lekapcsolja az áramot az inverter felé és dél után kapcsolja fel valamiért. Vagy véletlenül valami vezérelt áramra lett kötve az inverter. Bár ennek ellent mond, hogy azt írtad pár napja ilyen.
Ami még lehet, hogy net nincs vagy szerver elérés és valamiért csak a délutáni adatokat rögzíti a szerver. Esetleg még valami hibás időzóna beállításra tudok tippelni.Illetve még egy tipp a kémény. Kicsit extrém, de az leárnyékolhat egy napelem panelt teljesen egész délelőtt és akkor ha nincs semmilyen optimalizáló akkor a rendszer az összes napelem teljesítményét teljesen visszaveszi a stringen.
-
tothbe
addikt
válasz
Pgabor79 #15039 üzenetére
kWp azaz kilowatt peak van megadva a feltételben. Azt pedig a napelemre szoktuk számolni hiszen az adja a termelést.
persze ha túlnapelemezett rendszerről beszélünk akkor valójában az inverter lenne a helyesebb adat hiszen felette mindegy mit tudna a napelem a termelést vágja az inverter, de a jogalkotó inkább az inverter megfelelő ráhagyással esetet nézte csak mert régebben a támogatás előtt az volt a gyakoribb a későbbi bővíthetőség miatt. Ott pedig tényleg a napelemek mérete a mérvadó. -
Samott
addikt
-
Pgabor79
aktív tag
Felmerült bennem egy kérdés (bocs, ha triviális):
A 450eFt / kWp-s határt mire számoljuk?
Az inverter teljesítményével (E-on felé leadott igénylőn is 5kW van) vagy a felpakolt napelemek teljesítményével? -
Voice24
őstag
Hali!
Gyors kérdésem lenne: múltkor már írtam, hogy az inverter típusának egy betűs elírása miatt elutasította az Eon a dokumentációt. A kérdés, hogy lehetséges ugyanahhoz a folyamathoz beküldeni a javítottat, vagy a javított dokumentációval mindenképpen egy új igénylési folyamatot kell indítani, ami által újraindul minden határidőm? -
tóga
újonc
válasz
Blamazs #15035 üzenetére
Teljes mértékben egyetértek! Én is több, mint 1 éve követem a fórumot (igaz, sokat nem szóltam hozzá) és nagyon sokat tanultam a szakavatott hozzászólásokból. Laikusként kezdtem (igazából most is az vagyok), de eljutottam odáig, hogy a kivitelező valamennyi kérdésére válaszolni tudtam, voltak saját elképzeléseim, amik meg is valósultak. Így került az inverter hűvös, száraz helyre, mint a lekvár (Geresics
). Tehát idén márciusban jutottam el odáig, hogy belevágjak. Kaptam én is rengeteg ajánlatot, végül közös ismerős révén esett a választásom a kivitelezőre. Március 25-én nyújtotta be az E-on felé az igénybejelentőt és a dokumentációt, április 9-én utaltam az előleget, 17-én telepítették a rendszert. Igen, még az engedély előtt, mondván bevállalják a rizikót, mivel az E-ontól olyan választ kaptak, hogy az engedély kiadása folyamatban van. Április 26-án lett engedély, 28-án készre jelentették, ma pedig kaptam az időpontot óracserére 18-ára. Tehát ismételten köszönet a fórumnak, minden hozzászólónak, még a kérdezőknek is. A P.-vel szerződötteknek pedig sok sikert a megoldáshoz.
-
Blamazs
senior tag
Srácok, ne essünk/essetek egymásnak már azért mert valakik szemét módon viselkedtek néhányunkal. 1 éve vagyok a csoport tagja és ezalatt az idő alatt semmi ilyen nem volt a csoportban. Jó volt ide járni, tanulni tapasztalatot szerezni. Tudom néhányunk, többek közt én is felfokozott állapotba kerültünk az ügy kirobbanása miatt. De szépen kérnék mindenkit, hogy próbáljunk meg visszatérni a régi kerékvágásba és előremutatóan vinni a társalgást itt a fórumon tovább egymást segítve mint eddig is történt!
-
rígel
őstag
válasz
kardkovacsi #15030 üzenetére
" bár nem vagyok még mindig 100%-ra meggyőzve "
"Az egyik egy piti csalás, most megkárosították pár év garanciával a másik meg a hírek szerint 1 milliárdos csalás."
Ne haragudj, de te magadnál vagy? Nem tudom eldönteni hogy ennyire kötődsz a céghez, vagy szimplán ennyire naiv vagy hogy nem ebben a világban élsz.
Piti csalás?? Miről beszélsz? Azt se tudod miről van szó!
A Bige ügyet meg ne hozd már ide, mert nem egy kategória. Bigéhez képest, a Pentele piskóta, nem ér ennyit az egész sztori, a piaci részesedése se egetverő. -
kovlo
csendes tag
válasz
Blackmate #15024 üzenetére
Az MFB pályázati részletező oldaláról a pályázat részleteiről az itt olvashat szöveg visz egy másik oldalra, melynek alján a Kapcsolódó dokumentumok között van egy Segédletek link. Az innen letöltött ~8 MB-s zipben van az eljárási rend.
Az operatív programok ÁSZF-je is ez előbbi palyazat.gov.hu-s oldal tetején levő Általános útmutató a felhívásokhoz-Szerződés minták-ÁSZF-kifogás sablon linkről nyíló oldalon található ASZF_20200414.pdf fájlban van.
Ezeknél aktuálisabb dokumentumot még nem találtam.
(közvetlenül linkelni az egyes fájlokat nem sikerült elsőre.) -
kirkri
addikt
válasz
korcsi #15025 üzenetére
Vaddisznóval is kereshetnék, de azt nehezebb bepakolni a rendőrautóba.
Nekem inkább az a furcsa, hogy mennyire nem akarják egyesek elfogadni, hogy nem Robin Hood és barátai szerepelnek általában ezeken a videókon. kardkovacsi fórumtárs is tolta itt az agyament konteóit, miközben a Pentele által megkárosított fórumtársak nemhogy megértést nem kaptak, gyakorlatilag még le lettek b@lfaszozva... -
-
kovlo
csendes tag
válasz
Blackmate #14967 üzenetére
A banki ügyintéző nekem azt mondta, hogy a beadott pályázatban vállalt energetikai kritériumok ha nem változnak, lehet módosítani a kivitelezővel amit szeretnénk: árnövekmény esetén a felárat a pályázó önerőből állja. Ha jól emlékszem, az indikátor számok az energetikai tanúsítványokból számolódnak, ahol a napelemek teljesítménye (kWp) az irányadó. Ez alapján a pályázott napelem teljesítményt nem lehet csökkenteni szerződésmódosítás nélkül.
Az inverterre az a pályázati megkötés, hogy a napelemek névleges teljesítményének 80-120%-a kell legyen.
Ez alapján ha a panel teljesítmény nem változik, az inverter módosítható a fenti paraméter-tartományon belül - értelmezésem szerint a hitelszerződés módosítása nélkül is. Ez egybecseng az itt írtakkal: #14982 HZoli72
Közben megtaláltam a szerződésmódosítás leírási helyeit:
Az eljárási rend 12.7 pontja írja, hogy mikor, miért, hogyan módosítható az MFB-s szerződés:
12.7.1.2 A megvalósításra kerülő Projekt forrásösszetételének, anyagi-műszaki összetételének változása:
A Végső Kedvezményezett köteles benyújtani a módosítás okait alátámasztó dokumentumokat.Tovább bogarászva, az MFB hitel ÁSZF 4. pontja ezt írja:
A Szerződés kizárólag abban az esetben módosítható, ha a módosítás nem változtatja meg a projekt alapvető célját, továbbá ha a támogatott tevékenység az így módosított feltételekkel is támogatható lett volna. -
válasz
stickermajom #15009 üzenetére
+1, teljesen igazad van, ahelyett hogy it siránkozik a fórumon, sokkal többre ment volna ha már felvette volna a kapcsolatot egy ügyvéddel - sokkal többet tudna segíteni mint mi
-
Imre986
csendes tag
mai tapasztalat. Eon terület, nyugati megyeszekhely. 28.an keszrejelentettek a rendszert. egy hetre ra felhivtak (tegnap) hogy jönnenek orat cserelni. Masnap (ma) kijöttek ketten. 20 perc alatt kesz volt. Meg se neztek a napelemet, semmi dokumentumot nem kertek, nem irattak ala velem semmit, nemigazan van korszerüsitve a szekrenyem sem, de semmi nem erdekelte öket. Ora le, uj ora fel. plombak vissza, majd viszontlatas. Majd jön a szerzödes, mivel meg az sincs az EONtol. Csak arra irom ezt, hogy olvastam hogy masol meg matricakon akadekoskodnak. itt tenyleg 0, nemhogy a matrica, az egesz rendszerböl semmit nem neztek meg.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Én is azt gondolom, hogy ez lenne a legjobb. Egy ügyvéd egy óra alatt átfutja a szerződést és tud gyorsan tanácsot adni, sokkal többet mint bárki itt. Ennyit talán megér kifizetni. Esetleg kérdezd ki mi a menete, hogy esetleg valahogy a pénzedhez juss.
-
-
Balázzs
senior tag
-
Blamazs
senior tag
válasz
Remélem most hogy a nav is leközölte a dolgot már nyilvánosabb a dolog és felpörögnek az események.
-
stickermajom
addikt
válasz
Blamazs #15007 üzenetére
"Ügyvédhez meg akkor lehet menni, ha van a kezemben dokumentum"
Szerintem ebben tévedsz. Egy hasonló ügyekben jártas ügyvédnek felvázolva a helyzetet, egészen biztosan tud tanácsot adni. Lehet csak megerősít az eddigiekben, de legalább biztosan tudod, hogy jó úton jársz.
Illetve dokumentumod is van: MFB szerződés, Pentele szerződés. Ezeket is érdemes átnézetni. -
Voice24
őstag
Hali!
Mostani tapasztalatok alapján, ha a rendszerem május 28. és június 4. között elkészül és készre lesz jelentve, Eon területen megszülethet még júniusban a szolgáltatói szerződés? -
Blamazs
senior tag
válasz
stickermajom #15006 üzenetére
Az hogy itt kifejtem a véleményem az egészről egy dolog. Igen siránkozom mert nekem ez a pénz jelentős. Nem tudod, hogy ezek ellenére, hogy a háttérben 3. hete mit meg nem teszek az ügy érdekében. Ügyvédhez meg akkor lehet menni, ha van a kezemben dokumentum, nem csak fb/fórumos információ. Sajnos a NAV el van maradva (saját bevallásuk szerint) a dokumentumok kiküldésével mert annyira sok az érintett. Amúgy a NAV-nak MFB-nek már írtam , beküldtem dokumentumokat az ügyemmel kapcsolatban.
Elegendő ez így a siránkozás mellé? -
stickermajom
addikt
válasz
Blamazs #15004 üzenetére
És felkerestél már egy ügyvédet? Mert már bocsánat, de mást sem látni csak a sirámot, de látszólag akcióba nem lendültél, csak várod a sült galambot.
Valamit szerintem félreérthettél, csak az elmúlt napok beszélgetéseire reflektáltam, ahol többen mosdatni próbálták a céget, meg politikai összeesküvést láttak a háttérben.
-
-
Blamazs
senior tag
válasz
stickermajom #15003 üzenetére
Ez engem továbbra sem nyugtat meg. Nekem maradt bent 1 millióm nem neked. Bocsánat.
-
Samott
addikt
-
Zolee897
tag
válasz
Balázs0916 #15000 üzenetére
oooooooooooo, no :-(
na jó, remélem, ezt a kis időt már kibírom :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! NVIDIA!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest