- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pizzafutar
aktív tag
Sziasztok,
Hálózati csatlakozási igénybejelentést az MVM felé be tudok nyújtani személyesen is, vagy kivitelező kell hozzá?
A szombati kormányinfó szerint erre csak október 31-ig van lehetőség, a napelemes vállalkozások gondolom túlterheltek, ilyen rövid időn belül nem hiszem hogy tudnának segíteni. A napelem telepítést eredetileg tavaszra terveztem, de most lépéskényszerben vagyok... -
MrZed001
tag
-
MrZed001
tag
válasz
Bandiahegyro #36495 üzenetére
Nem sajna
Nagyfesz aksis Deye nincs fent szolgáltatók engedélyezett listáján, csak a 48V-os.
Így nagyfeszt nekik termelőnek sem tudod engedélyeztetni.
Azaz kizárólag belső fogyasztásod fedezésére, hálózatos szigetüzemben használható. -
cinemazealot
addikt
válasz
gorbep #36483 üzenetére
"...valami nincs rendben, napnyugta után termel a HMKE-d. Most is vizsgálódnak azokon a telephelyeken, ahol nagyobb a betermelés, mint a szerződött teljesítmény."
Egy HMKE esetén a szerződött teljesítményt a választott inverter képviseli, amit az elvileg nem is szabad túllépjen. Nem energiára gondoltál véletlenül? Ha igen, azt korlátozza bármilyen jogszabály?
Mert egy fix telepítésű 3 kW-os rendszer Magyarország területén éves szinten tényleg esélyes, hogy max. 3600 kWh-t termel. De mi van akkor, ha kicsivel több panelt kötök az inverterre (pl.), vagy épp napraforgóra építem a paneleket? A szorzó máris radikálisan nőhet.
De kérdezek még radikálisabbat: szélkereket köthetek HMKE inverterre? Esetleg szobabiciklis generátort? Még ha csak töredékét is produkálná a nappali teljesítményének, de az akár egész éjszaka vagy borús időben is tudna termelni. Korlátozza ezt bármilyen jogszabály?
-
Bukk900
őstag
válasz
concret_hp #36478 üzenetére
-
Bandiahegyro
tag
válasz
MrZed001 #36431 üzenetére
Szia,
Ebben a válaszodban a 3. pontot úgy kell érteni, hogy csak áramszünet esetén, ugye? Amint megszűnt újra termelhet?
Az itt https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_36426-36426.html leírtakkal ez nem mond ellent, csak értelmezni, értenem kellene ugye? -
Stynki
csendes újonc
válasz
MrZed001 #36485 üzenetére
Nagyon köszönöm az írásod. " Indulatmentesen" leírtad a lényeget: " állam az államban". Nem vagyok erősáramú "szakember" csak egy nyugdíjas gyengearamú vill.mérnök-aki már látott: több ezerA-s táplálást, szünetmentest GSM bázisállomásban és sorolhatnám. Várom a közlönyt -optimista nem vagyok, mert én is előbb a 3fázisom szabványosítását(éjszakai nappali összevonását) indítottam el (60napja semmi)
és a HKME-ről "lemaradtam"...Kaptam ugyan már ajanlatokat napelemes cégektől ( legalább tizet-tizenötöt), de a mostani helyzet szigetüzem -már koromnál fogva is- kétségessé teszik a megtérülést. De azért néha elfog a " dafke" érzés...Általad leírtakat -szakmai oldalról- még tanulnom kell, de igyekszem..főleg az asszimetrikus fogyasztás/táplálás energiatárolás (műszaki megoldások) területén.
-
bb71
őstag
8kW Deye Alibaba-rol:
By railway. Door to door ,tax included. It needs extra 200usd. Totally. 2150usd DDP
By air it needs extra 490usd. Totally will be 2440usd DDPha tényleg igaz, hogy DDP-vel küldi, akkor eddig ez a legjobb ár.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
kardkovacsi #36465 üzenetére
Nem használom a solarwebet, HA-t nézegetem...
-
313313
addikt
válasz
gorbep #36479 üzenetére
MVM-nél a lakossági büntetés rendelkezésre álló teljesítmény szorozva 15.000ft-al, max 2 millió. Cégnél rendelkezésre álló teljesítmény szorozva 30.000dt-al, max 15 millió.
A 3F kombinált mérők (nem a smart, a komolyabbak, amiket cégekhez pakolnak) fázisonként méri 15 percenként az eneria regisztereket. Vannak olya mérők, amiknek megeadhatsz egy második terhelési görbét, azt szokták 5 percre állítani UASZ-os méréshez. Egy ilyen kombi mérő 120-150k, ellenben egy Smart mérő 41-50k.
Ha beszélek illetékessel és nem felejetem el, rákérdezek, hogy fázisonként mérnek-e a regiszterekbe a SMART méről, vagy egybe.
-
gorbep
senior tag
válasz
MrZed001 #36485 üzenetére
Szerintem ott van a kutya elásva, hogy a hálózati engedélyesnek ez csak nyűg... anyagilag sem érdeke. Ő nem kereskedik energiával... csak az RHD érdekli... a szaldónál neki pont mindegy... valaki kifizeti így is úgy is... viszont az önfogyasztásodon bukik, nem is kicsit. Pont, hogy nem fogja támogatni az akkus rendszert, amivel jelentősen növelheted az önfogyasztásodat... csak ott, ahol neki nincs is kanóca, azon úgyse kereshet...
Nagyban azért működik, mert az nem a hálózati engedélyes biznisze már, hanem az energiakereskedőé és a rendszerirányítóé... (MAVIR, MVM) és azt lehet úgy csinálni, hogy keressenek rajta...eladási/vételi árfolyam/átvételi ár...
persze szigorúan a fotelből nézve... és SZERINTEM....
-
kardkovacsi
senior tag
Ez meg érdekesség, most találtam miközben valami mást kerestem.
[link]A Fronius tud olyat, hogy ha van Smart Metered akkor megadhatsz neki max betáplálási teljesítményt. Pl. a Gen24 invertereknek már nincs 8,2-es verziójuk csak 8-as emiatt a 10-es működhet ezzel a megoldással főleg ha van egy kis túlnapelemezés. Nyilván akkor van ennek értelme ha megpusztul az inverter és valami miatt cserélni kell.
-
MrZed001
tag
válasz
gorbep #36483 üzenetére
Tévedsz
Elsőnek olvasd el, Szigetüzem jogi háttere: https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_36294-36294.htmlÉs eddig még senki nem tudott linkelni és idézni ezzel ellentétes törvényt, szabályozást, bármit.
Éppen ez a gond, hogy a "régi mendemondák" keringenek még mindig ... mint a vén kísértetek. És nem halnak ki, pedig már rég semmi alapjuk.30-40 éve üzemelnek ipari UPS rendszerek. És még ma sem képesek megérteni szolgáltatónál, hogy ez lakossági méretekben is már 10-15 éve opció.
Az UPS amit a PC alá teszel is hálózatos szigetüzem.
És a kettős konverziósról, meg a Delta konverziósról inkább nem is mesélnék.Nagygépes rendszereknek csak EMC megfelelőség kell.
Nincs engedélyezett lista, nincs millió megkötés, nincs mérföldes bürokrácia.
ESS rendszerek MW méretekben kerülnek telepítésre. Hallok róla, mesélik telepítőkA szolgáltatótól kérheted álláspontját.
Csak ha nem vagy elég neves cég, akkor a prioritási listájukban leghátulra sorolásra kerülsz (ha nem tudtad, nos van ilyen ... nem FIFO).
Így vagy foglalkozik valaki veled érdemben fél év múlva ... vagy nem.
Ha magánemberként kéred, akkor számíthatsz a postásra és az 5.000 Ft-ra ... mert nem foglalkoznak veled. Inkább kifizetik, és ezzel letudottnak tekintik az ügyet.
Én is eljátszottam párszorAkkuból visszatermelni pedig éppen hogy a szolgáltató érdeke lenne.
Ezáltal elnyújtva a zöld áramot, kisimítva a napelemes csúcstermeléseket.
Sőt, KÖTELEZIK rá a napelem parkokat
Akkor menjenek már el melegebb éghajlatra, hogy a normál user-t meg toszogatják miatta ?!
Hol van ebben a logika és a józan ész ?A visszwatt védelmes vissza nem termelés aksiból (magyarán csak belső felhasználásra, ESS rendszer) nagyban szintén pöpecül bejön nekik.
Akkor a normál kis usert miért baszogatják érte ?!
Ismét, hol van ebben a logika és józan ész ?A szabályozás azért késik, mert már megint nem a szakma, nem a józan ész irányába akarnak menni. Erőből akarnak lobbi érdekek mentén szabályozni.
És megtehetik.
Csak az emberek nem hülyék.
Amikor energia hiány van, és az áram ára az egekben (menni fog még a német 73 centre = 300 Ft is kWh) ... akkor megkötik a user kezét aki hajlandó lenne megtermelni önmagának amennyit csak lehet ?! (ezzel is csökkentve a méregdrága importot)Nem az a gáz, hogy bedobnak a mély vízbe.
Még csak nem is az, hogy egy nagy követ kötnek a lábunkra.
Hanem az, hogy közben még a kezünket is hátra kötik.Még akár a bruttó sem érdekli az embert.
Mert nem akar termelni nekik.
Tenne egy hálózatos szigetüzemet, vagy visszwatt védelmes termelőt (akár aksis ESS-t), esetleg kicsi erkély erőművet.
Nekik semmibe sem kerül.
Hálózati feszt nem emel. A szar vén trafót sem kell lecserélni miatta.
Akkor miért fáj ez nekik ? És ismét kizárólag csak akkor, ha kis lakossági user tenné.Napelem szövetség egyik tagja itt Geresics mester.
Kérdezd meg nyugodtan, hogy milyen szinten hajlandó akár csak leülni velük tárgyalni állam, vagy szolgáltató (aki állam az államban)
Mit sikerült már elérniük náluk ?Felháborító az amatőr és elavult szabályaik, szabályozatlanságaik, a túltolt bürokráciájuk, a direkt szürkének hagyott szürke zóna amit egy tollvonással lehetne fehéríteni, a 21. századi technológiák nem követése, nem ismerete, nem átemelése ... az egész hozzáállásuk a lakossági szektorhoz.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
gorbep #36483 üzenetére
Másrészt ha az akkuból visszatermelsz, azért meg a Mérésügyi Hivatal fog alád tenni, a kockázatelemző programjuk kidobja, hogy valami nincs rendben, napnyugta után termel a HMKE-d.
Mondjuk ezt nem is nehéz, egy SQL lekérdezés, hogy volt-e bármikor is a betermelés a max teljesítmény fölött.
-
gorbep
senior tag
válasz
MrZed001 #36482 üzenetére
Én értem amit mondasz... és azt is értem, hogy morcos vagy emiatt.
Sajnos a 2007 évi villamos energia törvényt ilyen szinten részletesen nem ismerem, meg van már 1x módosítása.
De szerintem a sziget üzem nem így van, ahogy mondod. Sziget üzemet működtethetsz mindenféle engedély nélkül, de csak ott ahol a hálózati engedélyesnek nincs ellátása.
Ideje lenne ezt rendbe tenni, hogy hálózattal ellátott telephelyen mik is pontosan a sziget üzem feltételei. ( a kiépített nagy szünetmentes ellátó rendszereknek is van engedélye a hálózati engedélyestől, kollégáim tartanak ilyeneket karban ( TESCO, BKV, gázátadó állomások...stb), azokat is csak engedéllyel lehetett létesíteni, úgyhogy ez nem úgy van, hogy csak csinálok, mi köze van hozzá a szolgáltatónak... én úgy érzem ez most ilyen szürkezóna, területenként változik, hogy hol Tiltott/Tűrt/Támogatott a dolog.
Pár évvel ezelőtt dolgoztam PV üzemek nemlineáris torzításával kapcsolatosan egy projektben, akkor a hálózati engedélyes tervezője kifejezetten mondta, hogy nem lehet sziget üzemet működtetni a betáp mellett csakis az ő engedélyükkel. Nem állítom, hogy ez azóta nem változott, nem követem.
És több helyen is volt jogvitájuk is (peres szintig is elmenve) amit meg is nyertek. (kajánul azt mondta, hogy a cégnek jobb jogászokra van pénze... nem tetszett, de ez a realitás)
Szóval én mielőtt ilyet létesítenék, kikérném az írásos állásfoglalásukat a kérdésben. Mert ha begorombulnak, akkor nem állnak le vitázni senkivel, felfüggesztik a szolgáltatást (praktikusan kikötnek) aztán majd elvitatkozhatsz velük, hogy pontosan hogyan kell értelmezni a jogszabályt, és illegális e a vételezés vagy igazad van. Én sajnos nem érzem ezt lefutott meccsnek.
Másrészt ha az akkuból visszatermelsz, azért meg a Mérésügyi Hivatal fog alád tenni, a kockázatelemző programjuk kidobja, hogy valami nincs rendben, napnyugta után termel a HMKE-d. Most is vizsgálódnak azokon a telephelyeken, ahol nagyobb a betermelés, mint a szerződött teljesítmény.
Szóval nem egyszerű ezt a szabályozást korrektül rendbe tenni.... nem véletlenül késik a szabályozás, a Bruttóval együtt...
Ideje lenne ezt hivatalosan rendbe tenni, mindenkinek ez az érdeke, jó lenne ide az összefoglalóba is betenni, mert ez most nagyon sokaknak lesz a jövőben aktuális...
Talán az MNNSZ, vagy a hibrid rendszer magyar képviseletének ki kellene kényszeríteni egy minisztériumi állásfoglalást. És akkor azt lehet lobogtatni. Nekem is motoszkál, hogy ha nem jön az SE, lehet módosítani kellene a 4.5 Frónius + SE17K-t 2db 10kW-os Deye-re... de sajnos nem egységes a string, hozzá jönne még min 20 db Tigo... anyagilag sehogy se jövök jól ki belőle...
Szerk:
Hirtelen ennyit találtam:
Figyelem:
A felsorolt inverterek szabványmegfelelősége a berendezésre vonatkozik, és nem kezeli azokat a biztonsági kérdéseket, amelyek a sziget-
és hálózatra tápláló vegyes üzem körében felmerülnek, ezért az ilyen rendszerek telepítésénél a teljes csatlakozási dokumentációt kérjük,
amelynek tartalmaznia kell az alábbiakat:
Épületvillamossági kivitelezési dokumentáció vagy épületvillamossági rendszerleírás(191/2009. Korm., 155/2016.Korm.)
( Az épületvillamossági kivitelezési tervdokumentáció az MMK tartalmi és formai követelményeinek figyelembevételével készítendő.
Az épületvillamossági rendszerleírás méretezési adatokat, és olyan mélységű komplex információt szolgáltat, amely alapján a berendezés
megvalósítható.)
Üzemeltetési útmutató, tervezői egyenértékűségi nyilatkozat, kivitelezői szabványossági nyilatkozat (40/2017NGM.)
Gyári, telepítési dokumentáció pontos, szakszerű magyar fordítással (rajzokkal együtt)
Szóval nagy gratula a tervezőnek, aki ezt átveri.... de szurkolok.... -
MrZed001
tag
válasz
gorbep #36479 üzenetére
"és szabad e hibridet hibrid módban is üzemeltetni"
Ezen pont tegnap morogtam egyet valamelyik csoportban
Mintha egy hozzá nem értő taknyos fordította volna félre más nyelvű anyagból.NEM LÉTEZIK OLYAN, HOGY HIBRID MÓD !
A Hibrid inverterek tudnak Termelő módban (Grid-Tie) és Szigetüzem módban (Off-grid) üzemelni (hálózatos és szeparált egyaránt)
Termelő módra (napelem->szolgáltató) ugye engedélye megvan, köszöni.
Szigetüzem módhoz (aksi->ház) meg szolgáltatónak pont semmi köze.
Amint létrejön a galvanikus szeparáció (relék inverterben), onnantól szolgáltató csak szalutálhat. Semmi köze nincs a te saját, leválasztott rendszeredhez.
De még átmenő rátermelősen is csak visszwatt szinten.
Az összes profi ESS (Energy Storage System) így üzemel (MW méretben is).
Nagygépes rendszereknél nem tossza a csőrüket ?!Ha megerőszakolom a fogalmat, akkor aksiból hálózatra eladást lehetne talán "hibrid módnak" hívni. Mást nem.
És ha esetleg németből fordította félre a taknyos, ott valóban van tiltás hálózati árammal aksi töltésére, majd ebből a hálózatnak értékesítésre is.
Ezt még akár el is fogadom ... bár Kaliforniában már napelem nélkül is építenek userek ilyen rendszereket önmaguknak.
Olcsó áramot betárazzák, majd drága csúcsidőben eladják.
Szolgáltató is köszöni, ő is jól jár vele.Szóval ideje lenne a tisztelt szolgáltatók embereinek egypár továbbképzés, hogy behozzanak legalább 10 évet abból a 20 éves lemaradásból.
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #36477 üzenetére
Amikor süt a nap és tud termelni, akkor ami a csövön kifér megy hálózatba.
Ha egyik Zero export-ot választod, akkor megy át aszimmetrikusba.
És mellette is ki lehet még pipálni, hogy többlet áramot adja el.
Ha annyira elég a termelés, hogy belső fogyasztást fedezze, akkor nullázza hálózati fogyit.
Ha több is van, eladja. A 12kW-os azaz 3 x 4kW-ot tud termelni.
Ha kevesebb, akkor aksiból pótolja. Vagy hálózatból. Amit szeretnél.Egy Huawei ami csak szimmetrikusat tud, ahogy már írtam csak ugyanannyit tud tolni mindhárom fázisba. Azaz a legkisebb fogyasztású fázis értékét.
-
MrZed001
tag
A másikhoz pedig elég egy buta RS485_to_USB vagy TTL_to_USB konverter.
Elméletileg persze, mert még nem próbáltam ki
Mondjuk Victron Smart Shunt és MPPT-hez már ezt igen:
https://malnapc.hu/a954-usb-rs232-ttl-soros-adapter-kabel -
gorbep
senior tag
válasz
senki68 #36477 üzenetére
Ezért fontos kérdés, hogyan is definiáljuk a viszwatt védelmet. Ilyenkor a legkisebb fogyasztású fázisod teljesítményére szabályozod vissza mindhárom fázison a termelt áramot... ez benne a legnagyobb szopacs. Ha van egy terheletlen fázisod, a teljes PV teljesítményed marad a stringben.
Sok itt a kérdés. Hétfőn meglátjuk, bár kétlem hogy ilyen szinten le lenne írva a szabályozás a közlönyben. Valószínűleg lesz benne pár válasz, ami még több kérdést vet fel.
Sajnos nem vagyok pontosan képben, de ha jól rémlik a visszwatt védelem egyik fázison se enged visszatáplálni.... azaz a 2.8.0 regisztered nem nőhet. Ha igen, máris megsértetted a viszwatt védelem feltételét... potenciális bünti ( max 5e Ft /A a teljes kapacitásodra.... az már 3x32A-nél is szép summa... főleg ha a szerződésed szerinti összes áramra nézik (A1+A2+B+H))
A hibrid üzem, meg nem volt engedélyezett (hacsak ez most nem változott) az engedélyezett típusú hibrideket engedték feltenni, de csak ongrid üzemben volt szabad őket működtetni...
Jó lenne, ha aki hálózati engedélyesnél dolgozik, beírná, hogy most éppen hogy is van a visszwatt, és szabad e hibridet hibrid módban is üzemeltetni...
-
concret_hp
addikt
válasz
Bukk900 #36458 üzenetére
tudnál dobni példákat, hogy úgy nagyjából a nagyságrenddel tisztában legyek?
ill. az inverter + terasz kombót szintén a féltető alá tudom tenni (tudok csinálni valami dobozt hogy az évi 1-2 alkalommal amikor bever az eső se ázzon), azon kívül hogy az akksiknak kevésbé jó, gondolom más baja nem lesz?
-
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #36470 üzenetére
Nem egyszerű.
Most egy sima mezei inverterem van, ha termel csak szimetrikusan termel mindhárom fázisra. Amelyik fázist/fázisokat használok, azon vagy elhasználom vagy csökkentem a betáplált mennyiséget, a többi megy a hálózatba. Tehát mire a hálózathoz ér , addigra asszimetrikus lesz.
Egy hibrid inverter, figyeli a ház fogyasztását, ha az össztermelés több, mint a ház összfogyasztása, akkor a felesleget elsődlegesen az akkuba, a többit a hálózatba nyomja.
Viszont ha egyik fázison több a fogyasztás, mint a termelés, akkor átmegy asszimetriába?
Írod, hogy wiszvatt védelemmel. Na de mi van ha nincs visszvatt védelem? Mert miért lenne ha mehet a hálózatba is?
Mi történik azzal amelyik nem tud asszimetrikus termelést, és van wisszwatt védelem? Akkor nem tudom használni? Mert mindhárom fázisra ugyanannyit termel és a másik 2 fázis meg nem mehet a hálózatba? 22-es csapdája?
-
gorbep
senior tag
A bruttó bevezetésével ez egy kardinális szakmai kérdés lesz, hogy az óra fázisonként méri teljesítményt ( mint amit most csinálnak itthon az órák), vagy valódi 3F teljesítményt mér. A mérnöki definíció a 3F teljesítményre az, hogy a pillanatnyi 3F teljesítmény a fázisok teljesítményének (előjeles) összege.
Természetesen szintén -sőt még inkább- kardinális kérdés ez visszwatt esetén! A józan mérnöki ész nem véletlenül találta ki a 3F telj definíciót. Mivel ennek normalizálása minimum a jelenlegi órák átprogramozását vagy cseréjét igényelné több millió (én úgy 10-15M-ra saccolom de lassan HMKE is 2-300 000 lesz) helyen, valószínűbb, hogy a bruttó elszámolás 15 perces szaldó intervallumokban fog történni ( mint ahogy erre utaltak már 2021. 07.01. előtt, de aztán mégis elhalasztották)
A viszwatt kérdésénél ez már bonyolultabb... ott jobban fel van adva a lecke, valamint mennyire szigorú a visszatáplálás tilalma, a szabályozók túllendülései miatt néha minimális mennyiségben táplálnak vissza, ha ez büntis illegális vételezés, azzal nagyon cumi lenne a rendszer. Egyetlen megoldás az lenne, mint ahogy most pl nálunk is működik, hogy a PV Wp-unk alacsonyabb a minimális önfogyasztásunknál, és semmi + beépített védelmünk nincs.
-
Tiédetis
senior tag
ne etessétek már folyamatosan
-
válasz
#31733248 #36457 üzenetére
Én nem tankolok olcsóbban, mert évi 150-200 liter gázolajat használok, így pedig csak a prémium maradt mint opció...
Amúgy ha már árfolyam, infláció, ezt nézd meg tudom, hogy nagyon okos vagy, de talán kevesebb hülyeséget beszélsz az idei árfolyam változásokkal kapcsolatban: link
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #36467 üzenetére
Visszwatt védelemmel, azaz belső vagy külső CT/Energy Meter-t használva figyeli a 3 fázison folyó fogyasztásod, és aksiból ezt nullázni tudja.
Már amelyik tud aszimmetrikus 3 fázist
Külső a világoskék vonal, azaz inverter előtt lévő fogyasztóknak is tud termelni.
Belső esetén csak a védett fogyasztóknak termel.
-
MrZed001
tag
JBlance project-jét nézted már ?
https://github.com/jblance/mpp-solar/blob/master/docs/usage.md
-
User_2
tag
nagyon köszönöm a válaszod, eddigi olvasmányaim alapján a szaldót 1-3 éven belül mindenképpen eltörlik azoknak is akiknek most még megvan, én így értettem.
és ha eltörlik a szaldót akkor átállunk egy bruttó elszámolásra, amiről nem tudjuk milyen lesz, fázisonkénti méréssel vagy összesítve.
durva tudna lenni, ha a példám szerinti vasaló 800 watt-ját vásárolnom kellene, plusz még hálózathazsnálati díjat is kellene fizetni.
fázisbővítés nekem nem volt opció, már régóta megvan , szabványosított szekrényben. -
Cybex
csendes tag
Az is most jött, az alibabarol, a Dongguan Lightning-tol.
JK BMS is megjött, most még ezen kisérletezek hogy legyen rendes komunikáció az inverter illetve a BMS között: [JKBMS to Pylontech protocol converter] . -
MrZed001
tag
válasz
mikrobi68 #36459 üzenetére
Huawei nem tud aszimmetrikus 3 fázist, csak szimmetrikusat.
Azaz hiába teszel fel limitert.
Ha 1-2-3 kW a fogyasztásod a 3 fázison, akkor 1-1-1 kW-ot fog termelni.
Tehát továbbra is 0-1-2 kW-ot vásárolsz.
Nem képes nullázni a számlád.DEYE, GEN24, ... tudják ezt. Azok aszimmetrikus 3 fázisú termelést tudnak.
Azaz ott 1-2-3 kW-ot termel inverter és 0-0-0 kW-ot vásárolsz
(egy picit átengednek persze szolgáltatótól, szóval kb 0,1-0,1-0,1 kW-ot) -
asdf_
veterán
válasz
User_2 #36456 üzenetére
Ahogy én tudom, az export és az import szummáját méri az óra, tehát tökmindegy mit csinálsz a 3 fázison, annak a végeredményét számolja az óra.
Zero exportnál kezd érdekes lenni a dolog, mert ott viszont a legkisebb fogyasztóhoz van állítva a dolog, azaz ha az egyik fázison nem fogyasztasz, a másikon megy a hűtő, a harmadikon a vasaló, akkor mindent vételezel, mivel csak szinkron betáplálást tud az inverterek nagyja (de valaki pont írta nemrég, hogy mintha a Gen24 már tudna aszimetrikus termelést is, de nem esküszom meg rá). De pályázatosként ez téged nem kell érdekeljen, továbbra is teljesen biztos vagyok benne, hogy a betáplálási stop a pályázatosokra nem fog vonatkozni.
Ugyanakkor most filóznod ezen elkésett, mert a pályázatod már be van adva és ott meg van jelölve, hogy lesz-e 3 fázisod a pályázat keretein belül vagy sem, lévén ott el lehet erre tapsolni majdnem 300 ezret. -
mikrobi68
újonc
válasz
MrZed001 #36431 üzenetére
Ha megenged egy kérdést!
36428:
2. Ha esetleg megszűnik a szaldó akkor a GEN24 + akku és a Huawei + akku is jó lehet arra, hogy a szolgáltatótól kevesebbet vételezz!
36431:
"2: akku + GEN24, DEYE, Sungrow, SAJ. Huawei nem alkalmas a feladatra."a "nem alkalmas a feladatra" azt értem !
DE! ha a Fronius és a Huawei marketinges és mérnök csapata is úgy gondolja, hogy amikor a napelem felől nincs termelés (vagy kevesebb) akkor az akkut használják addig amíg van benne nafta!???
Akkor amit az akkuból kiveszek azt nem a hálózatról veszem!
(vagy kezdek összezavarodni ?)
-
Bukk900
őstag
válasz
concret_hp #36444 üzenetére
Szerintem a két panelhez kell legalább két 100ah munka akkumulátor sorba kötve, egy 24V-os töltéskiegyenlítő, egy 30A-es mppt töltésvezérlő és egy 1500/3000W-os inverter.
Nekem is hasonló szigetüzemű rendszerem van.
Vízmelegítés a legegyszerűbb, 36V-os fűtőbetétet használok, közvetlenül a napelemre kötve. -
User_2
tag
1 fázis - 3 fázis témában :
nem igazán értem, pályázatos 2,4kW-os rendszerben,
ha esetleg a pályázatosoknak marad a betáplálás, egy ideig szaldó, majd a szaldó eltörlése után bruttó elszámolásban,
a,
3 fázis esetén 800W-ot termel egyenként a 3 fázisra,
ha egyik fázison használom a vasalót, ami 1500 watt, 700 watt-ot kell vásárolnom ezen a fázison. plusz grátiszként a hálózatot is terhelem. miközben a másik kettő fázison betáplálok 1600 watt-ot?b,
ha pedig esetleg a betáplálást eltörlik, a 3 fázisú inverterből soha-semikor nem fogok tudni kivenni egyetlen egy milliwatt energiát se, mert valószínűtlen hogy mindhárom fázist egyszerre használnám a szükséges mértékben.
(3 fázis már 40 éve van a házban)c, nem praktikusabb minden szempontból az 1 fázisú inverter ilyen kisebb rendszer esetén?
valamit rosszul értek?
(engem a szaldó nem igazán foglalkoztat, rendkívűl igazságtalannak tartom, hogy télen szén/gázerőmű energiát kapnak vissza a nyáron napenergiát betáplálók. plusz a napenergiát Forintért táplálják be, a téli import energiát pedig EUR-ért kell venni, amit mindannyian megszívunk)
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Nintendo Switch 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Xiaomi Scooter 4
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest