Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
GalaHU #39043 üzenetére
Nekem augusztusban van az éves elszámolás.
A korábban olvasottaknak megfelelően elküldtem email-ben az eredeti, elektronikus elszámoló számlát (rajta a betáplálási többlet teljesítési igazolással) és egy elektronikusan kitöltött, AVDH-val aláírt Nyilakozat és kifizetési kérelem dokumentumot (ilyesmit, mint ami itt elérhető, csak valami korábbi verziót) a konto-eszamlafogadas@mvm.hu címre, és minden további interakció nélkül 1 hónap múlva átutalták a többletet a megadott bankszámlára.
Nem kellett semmit nyomtatnom, scannelnem vagy postára mennem.
-
-
Andras6800
senior tag
-
válasz
senki68 #39041 üzenetére
Igen, nagyon leromlott a szigetes csopi nyár óta. Korábban normális emberek voltak többségben, akik vagy kis hobbi rendszert csináltak, vagy hozzám hasonlóan mondjuk egy hétvégi telek ellátását akarták megoldani. Most inkább őrült prepperek dominálnak, az értelmesebbek átmenekültek Andi új hibrid csoportjába.
-
edeleny
őstag
Hátha, más is járt így!
Szeptember 6. óraleolvasás.
Szeptember közepén jött az elszámoló számla, 2100 kW többlet.
Szeptember végén visszaküldtem.
Vártam vártam!
Ma bementem az ügyfélszolgálatra, hogy helló?
Kérdi a hölgy, hogy hova küldtem? - A megadott címre: Budapest, 2. Jánostér
Hát ez a baj! Paksra kellett volna!
- De hát ez a cím volt a levélben!
- Igen tudja, de akkor is Paksra kellett volna! (egyem a zuzátokat)
Úgy, hogy nyomtatott újjat, küldjem PAksra!MVMNextApp!
Küldjek Mailt, az ugyfelszolgalat@mvm.hu ra, majd jól beállítják nekem, és fogom látni az ad-vesz okosmérő napi állását.De csókolom!
Ez, az, az ímélcím ahonnét még soha nem jött válasz. De akkor is!MVM mi így szeretünk!
( az MVM gázos része ugyan iylen gázos)
-
-
tuta1975
tag
válasz
Reggie0 #39031 üzenetére
Csak egy kérdés!
Hogyan látná el a házat egy sziget üzemi rendszer, mert ha jól tudom ott nincs hálózat, amikor hetek óta egy nap sincs hogy süssön a nap?
Mint itt többen is írják , negatív rekordok vannak.
Egy 10kwp rendszer 1-2 kw ot szed össze egy nap.
Vagy beindítasz egy agregátort ami feltölti az aksikat, és viszi a házat?
Nem csak nyár van! -
Polllen
nagyúr
válasz
tuta1975 #39029 üzenetére
Én kiidegeskedtem magam, amikor a rezsidémon lecsapott nyáron. Teljesen felrúgták a terveim a bejelentéssel, megdrágult a napelem telepítésem és teljesen át is kellett ütemezni.
Megtérüléstől függetlenül erősen gondolkozom azon, hogy mindenképpen lesz (még várok az EON engedélyre), mert arra számítok, hogy a következő 10 évben az elektromos áram ára nőni fog. Így legalább azokban a hónapokban nem érdekel, amikor eleget süt a Nap.
Nálam nincs gáz, kell az elektromos áram így is, úgy is.
-
tuta1975
tag
válasz
Andras6800 #39028 üzenetére
Dehogy várom. Nekem már van rendszerem! csak infóként írtam be, semmi másért. Persze mindenki a saját érdekét nézi.
de lehet mi látjuk túl borúsan a helyzetet.
Az se jó hogy mindenki csak találgat, egymást hergelve, és legrosszabbra számítva.
Mi van ha nem ez a verzió lesz??
Senki nem tudja, nem véletlenül várja mindenki a magyarázatot.
Itt is már mindenki számol, hogy megtérülés így, megtérülés úgy.
De mi alapján számol??
Amikor minden változik, változhat?
Még azt se tudjuk hogy a villany ára mennyi lesz januártól, mert ugye a ezek az árak dec 31 vannak.
Álmatlan éjszakák, telepítés lemondása, több tag is írta.
Olyan információk alapján amit egyenlőre úgy néz ki senki nem ért, nem tud...
Ez se egy jó opció.
Kellene egy kis megnyugvás, és megvárni valami pontosabb infót!
persze ez csak egy vélemény -
tuta1975
tag
Na újabb Solar cég hívot épp most.
Ők is azt mondtál hogy 10 évig marad a szaldó minden változtatás nélkül.
Nekik is ez az utolsó infó.
Hát nem tudom. Érdekes lesz ez, mikor jön valami igazi hivatalos magyarázat, amit mindenki megért. -
GalaHU
addikt
válasz
sakal83 #39023 üzenetére
Én már a második rendszert építtettem volna ezzel céggel, most nem jöttek ki, én csináltam meg hozzá a vázlatrajzot meg a fényképeket is, így ezzel nekik nem volt költségük.
Nagyon korrekt társaság, sajnálom hogy így alakult, de méginkább azt, hogy valószínűleg sokan fognak még így dönteni...
-
GalaHU
addikt
válasz
sakal83 #39010 üzenetére
Én pont tegnap mondtam le, nagyon korrektek voltak, azt írták hogy megértik. Mondjuk csak előleget adtam, az meg polgárjogilag teljesen visszajár. Annyival egèszítették ki, hogy az MVM engedélyezési eljárási díj felét (30k) meg a banki átutalás díját akarják jóváíratni, ami logikus kérés.
Remélem hamarosan valóban jön az utalás is. -
leslieke
Jómunkásember
Mindjárt kezdődik a Kormányinfó. Lehet izgulni szócső Geri mond-e valamit a napelemről.
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Érdeklődnek, hogy azok akik szerződésben vannak de meg nincs kivitelezes, nekik mennyi a kötbér az elallasnal?
Köszi
-
Rent
senior tag
válasz
Polllen #39008 üzenetére
Nem tudok számolni, mert nem tudom mennyi a fogyasztás. Most lettek felkapcsolva a klímák 11.18-án az óracserével, de közel 2000kw a havi fogyasztás kocsival (ha felszorzom a 11 napot 3-al), ennek töredéke a visszatáplálás ebben az időszakban. Konkrét árak nélkül (mennyit fognak adni) nem tudok számolni és a fűtést is csak az elmúlt 11 napból tudom következtetni. Éves szinten bőven túltermelünk.
-
Polllen
nagyúr
Számoltál már havi szaldóval egy megtérülést? Rendszerhasználati díjjal nem számoltam a betöltésre, de nekem a megtérüléshez "csak" ~4 évet adott így. Éves szinten 5k-t kellene fizetnem az EON-nak, ha havonta számolunk el és adnak 15 forintot a megtermelt feleslegemért. (Nyilván télen be kell fizetnem, de Nov-feb időszakot leszámítva havi szinten önellátóak leszünk)
-
válasz
Andras6800 #39000 üzenetére
Oké, még egyszer: amit én olvastam (és ment rajta a sírás), abban nem volt változás a HMKE-vel kapcsolatban a korábbi bejelentésekhez képest.
-
Rent
senior tag
válasz
Bandit21 #39003 üzenetére
En fogok a legjobban orulni neki, ha igy marad, de azt tudom leirni, amit az elobb mondott az ugyfelszolgalat. penteken lesz 2 hete, hogy uzemel a friss 14.75kwp rendszerunk, amelybe nem keves penzt toltunk bele a klimakkal egyutt, hogy elhagyjuk a gazt. Elegge kivagyok tegnap ota :/
-
Bandit21
addikt
Ünnepélyesen elengedem ezt a topicot. Üdv midnekinek. Alakuljon úgy minden, ahogy szeretné a többség.
-
Bandit21
addikt
Nem sok értelmét látom de lehet próbálkozni. Egy ügyfélszolgálat azt mondja amit megkap hogy lehet mondani.
Ha azt mondják neki akkor azt is közli hogy 1000 év szaldo van még. A kihirdetett rendelet számít. (Ettől még lehet akár havi szaldo is de a 273/2007. (X.19) kormány rendeletben már régebben is ez volt és ez is marad 24 től is:5. § (5) Ha a háztartási méretű kiserőmű a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát betáplál, akkor a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével, mint felhasználóval jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő, illetve egyetemes szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz.
-
Bandit21
addikt
válasz
Vision #38993 üzenetére
A 11.18 ai rendelet sok egyéb közt bevezet egy elosztói okosmeros teljesítménydijat is. Ami havi elszámolású. Ezt a nem profilos okosmeros fizeti.
Mint írtam korábban ez valószínűleg nem a hmke.
A portfólió cikk a napelem erőművek vonatkozásában igaz a havidíjat tekintve.
-
Rent
senior tag
Srácok hívjátok fel a +36 1 459 7740 számot, 6-os menüpont.
Másodjára is megerősítette a nő, hogy 2024.01.01 után kiállított éves elszámolót követően 10 évig lesz HAVI szaldó (telepítéstől számítva) utána bruttó. Nálunk ez augusztus, így 2024 szeptembertől 2032 december 31 ig havi szaldó, utána bruttó.
Remélem az mekh ügyfélszolgálatát tájékoztatták félre és hamarosan ellentétes hivatalos nyilatkoztot adnak ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest