Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40001) dobolan válasza kardkovacsi (#39997) üzenetére


dobolan
senior tag

Igen, én is kiszámoltam anno, még az excel is meg van. 5 év volt a megtérülés végig vitt éves szaldóval. Most módosítottam 2024 januártól úgy, hogy évente 6 hónapra vennem kell majd a szolgáltatótól az áramot, így 1,5 évvel tolta ki a megtérülést.

(#40002) tothgabor73 válasza dobolan (#39931) üzenetére


tothgabor73
csendes újonc

Ott csak az látszik, hogy hány tulajdonos van. Mivel mi nem vagyunk társasház, nincsenek albetétek, tehát a lakások száma ez esetben nem derül ki. Párszor már megnéztem a lapunkat - csak a tulajdoni hányad van rajta, meg a jogcím (adásvétel, ajándékozás) Számomra nem derül ki a lakások száma ebből...

(#40003) gorbep válasza Polllen (#39961) üzenetére


gorbep
senior tag

Mert rossz helyen keresed... ez egy indirekt rendelkezés. Úgy hiába keresed, hogy a HMKE-knek havi szaldó lesz... A Smart mérővel rendelkező fogyasztók 2024.01.01-től kikerülnek a profilos körből függetlenül attól, hogy van e HMKE vagy nincs, és velük a Smart mérő adatai alapján HAVONTA KELL ELSZÁMOLNI...

Nagyon reméltük, hogy csak kimaradt egy sor, hogy "kivéve az éves elszámolást kérő HMKE-k".... de én is azt az infót kapom mindenhonnan, hogy ezután a cirkusz után, jusztis havi elszámolásként kell ezt értelmezni... talán nem volt szándékos, de ha már a szakma így felhergelte magát rajta, és teletrombitálta vele a médiát, a polgárokkal lenyelette ezt a gombócot, nem fogják javítani... addig sírtunk miatta, amíg önbeteljesítő jóslat lett... :(((

Pont mint a nem lesz többé ársapka, erre a rémhírre 2,5x-re nőtt a fogyasztás, mindenki pánikvásárlásba kezdett, 1 hét alatt összedőlt a logisztika, és meg is szűnt az ársapka... a MOL, meg röhög a béna polgárokon, hogy elintézték neki, csupán mert nem gondolkodnak...

Én még emlékszam az AgroBank csődjére... de hát ilyen az egységsugarú felhasználó...

Tudtommal 2 éve minden HMKE Smart mérőt kapott, bár nálam csak teljesítmény bővítés volt, a HMKE miatt már én is Smart mérőt kaptam februárban...

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#40004) Rolly válasza sakal83 (#39957) üzenetére


Rolly
veterán

ez alapján akkor javaslom minden napelemesnek ha adott hónapban megtermelte magának a szükséges áramot kapcsolja le a hónap hátralévő részében az invertert... így az pihen naponta feleslegesen nem melegszik hül 10-15 év alatt 1-2 év működést szerintem lehet nyerni vele...

(#40005) Rolly válasza edeleny (#39959) üzenetére


Rolly
veterán

hát de a minisztériumban dolgozó "hülyéknek" nincs meg Econ telefonszáma? Csak fel kellene hívniuk az értelmezés miatt :D

(#40006) dobolan válasza tothgabor73 (#40002) üzenetére


dobolan
senior tag

Az akkor nem számít szerintem több lakásnak hivatalosan, simán több tulajdonosa van egynek. Gondolom közmű órák is csak közösben vannak.
A tulajdoni lapon rajta kell lennie a lakások és egyéb épületek bejegyzésének is.
Ha tulajdonos vagy, úgy kell beadnod az igénylést, ha jól rémlik, hogy mindenkit felsorolsz, aki hivatalosan oda be van jelentve és ott lakik. Lehet, hogy kell majd egy nyilatkozat a többi tulajtól is, mert ugyanarra az ingatlanra már nem vehet fel más támogatást.
A feltételeknek szerintem nézz utána az Államkincstár oldalán.

Szerk.: Remélem nem az egyszerűsített tul.lapot néztél, hanem a teljeset.

[ Szerkesztve ]

(#40007) tothgabor73 válasza dobolan (#40006) üzenetére


tothgabor73
csendes újonc

Köszönöm, hogy ezt mondod te is, az OFT-s csoportban - két pályázatíró szakértőtől is ezt az infót kaptam, de én nem jogi, hanem műszaki szemmel nézem ezt és nekem nyilvánvaló a két lakás (egyébként igen, közös mérő van) És azért rugóztam rajta, mert ha elfogadják, és utána kijönnek ellenőrizni, és azt mondják, hogy jé, hát ez mégiscsak két lakás, akkor kamatostól fizethetem vissza... :-( Mindenesetre köszi szépen a megnyugtató választ - már 3:1 a sima, két tulajjal rendelkező lakásnak :-)

(#40008) Rolly válasza gorbep (#40003) üzenetére


Rolly
veterán

igen emiatt szívom a fogam én is ... be van adva a 3F 32A bőcítés 3F16-ról tuti raknának fel új órát ... :( most még nem smart van ... viszont a 3F 32A kellene 1 napra mert az átépítés amit tervezünk igényelné plusz jobb lenne ha nem kellene 1-1 autó töltésnél korlátozni a töltést...

(#40009) kardkovacsi válasza gorbep (#40003) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

A legtöbb HMKE felhasználó nem is értelmezi ezt. Marad a szaldó és csá. Szomszéd rakott fel rendszert, látszatra olyan 6-7 közötti lehet, a panelszám alapján. Rákérdeztem, fogalma nem volt mekkora rendszert rakatott fel, a fogyasztását se tudta megmondani. Volt OFT hát akkor rakjanak fel egyet nehogy kimaradjon ő is belőle. Ezek majd 2024 januárjában fognak keményen anyázni.

(#40010) hevepapa válasza Zolee897 (#39999) üzenetére


hevepapa
senior tag

Természetesen van megtakarítás, de kérdés, hogy az évi spórolás hogy aránylik a kivitelezési költségekkel. Úgy hallottam mostanában már elég húzós a szigetelés ára és ehhez még érdemes belekalkulálni utána a vakolást is. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az évi 60 ezerért érdemes kifizetni pár milliót. Persze ki tudja mennyi lesz a gáz ára 5-10 év múlva? Magyarországon túl hosszú időre tervezni vagy jó vastag bankbetétet vagy mérhetetlen optimizmust sejtet :)

(#40011) hevepapa válasza kardkovacsi (#40009) üzenetére


hevepapa
senior tag

Ha a közelben több ilyen "szomszéd" is van, akkor szinte bele van kódolva a helyzetbe a túlfeszültség miatti leállás is. Féláron volt, menjen a tetőre annyi panel amennyi felfér - "nehogymá a szomszédnak nagyobb napelleme legyen" alapon :)

(#40012) HaGii válasza Rolly (#40005) üzenetére


HaGii
tag

Econnak sok ember névjegykártyája megvan. De kinek van meg Econ névjegykártyája? :DDD

"-Milyen telefon? Androidos? - Nem,sima okos."

(#40013) dolon75 válasza gorbep (#40003) üzenetére


dolon75
aktív tag

hmm.
akkor gyakorlatilag ugrott az atalany fizetés is, azoknak is, ahol nincs napelem?

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

(#40014) kardkovacsi válasza hevepapa (#40011) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Itt jó a hálózat, 12 éves, vastag földkábel van és viszonylag kicsi a trafókörzet. Van egy gyanúm, hogy még a trafón is keresztülnyomják a HMKE-ek az áramot.

(#40015) dolon75 válasza tothgabor73 (#40007) üzenetére


dolon75
aktív tag

nem hiszem, hogy lenne kapacitás kimenni megnézni bármit...
És ha papír szerint nincs két lakás, mert nincs megosztás, akkor nem kötözködhetnek.

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

(#40016) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Amúgy akikkel nagyobbat szívnak ezzel azok akiknek lapos tetőjük van. Mert hirtelen sokkall nagyobb haszna lesz azoknak a rendszereknek amik ilyen 40-45 fokos tetőre lettek telepítve mert ott lényegesen kisebb a téli nyári termelés közötti különbség. Nekem 25 foknál volt, hogy nyáron 1300 kWh-t termelt a rendszer télen meg 100-at. De a legjobb téli hónap is csak 200 volt.

Ez is lehetne egy hobby projekt. Kiemelő szerkezet ami legalább 50 fokig kiemeli a panelokat és szépen követi a napot velük, szélérzékelővel, hogy akkor visszazárjon. Mondjuk tuti egy ilyen szerkezet ára megközelíti a rendszer árát.

(#40017) hevepapa válasza kardkovacsi (#40014) üzenetére


hevepapa
senior tag

Az szerencsés helyzet! Lehet, hogy a méterenként évi 100 Ft + áfa közművezeték adót amit az áramszolgáltató is csenget az államnak, inkább a régi korszerűtlen trafók cseréjére kellett volna ill. kellene költeni. 2012 óta, mióta bevezették ez már simán 100 milliárdos nagyságrendű fejlesztési forrás lehetett volna. De inkább stadion lett belőle :(

(#40018) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Néztétek-e mostanság a PVGIS-t, olyan mintha upgradelték volna az adatbázist. Van egy excelem amivel végig lett kalkulálva az egész rendszer és ha most ugyanazokkal a paramétereket beírom akkor más, inkább kicsit nagyobb értékek jönnek ki. Mondjuk így inkább közelít a valósághoz, az éves szinten mert nála a telet eddig is enyhén felül becsülte a nyarat meg rendesen alul.

[ Szerkesztve ]

(#40019) chungey9 válasza kardkovacsi (#40016) üzenetére


chungey9
tag

Teljesen felhős időben a 19 fokos stringem jobban teljesít mint a 45 fokos, a szórt napfény egyenletes eloszlása miatt nyílván. Persze itt csak néhány 10W-ról van szó.

[ Szerkesztve ]

(#40020) kardkovacsi válasza chungey9 (#40019) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

De ha süt nap akkor meg durva különbség van.

(#40021) snooze válasza hevepapa (#40017) üzenetére


snooze
veterán

jo befektetés volt a stadionépités,most meg használhatatlanok a magas rezsi miatt..👏👏👏👏👏de kell..👍

GO Gunners!!!

(#40022) Zolee897 válasza hevepapa (#40010) üzenetére


Zolee897
tag

"Természetesen van megtakarítás, de kérdés, hogy az évi spórolás hogy aránylik a kivitelezési költségekkel. "

Egyetértek, csak mint példa írtam, hogy kb mennyit számít a plusz szigetelés, illetve könnyen kiszámolható, hány év alatt térül meg.

(#40023) Andras6800 válasza hevepapa (#40010) üzenetére


Andras6800
senior tag

Alap távenergetikai felmérés kapcsán csináltattam számítást ennek kapcsán. Ablakcsere + szigetelés vastagításon 5cm-ről 20 cm-re kijött, hogy évente spórolnék a gázon szűk 30%-ot (~180 000 --> 125 000 Ft/év). Azaz hozzávetőlegesen 55 - 60 kFt-ot.
2020-ban amikor erről beszéltem kivitelezővel, akkor azt mondta, hogy ez a munka olyan 10 - 12 millió Ft lenne. Plusz a beltér rendbe tétele. Szóval olyan 200 év. persze mindez az örökké ígért rezsicsökkentett áron.

Azóta az eltelt 2 évben az a 12 milla se annyi már.

Amint írtam is ablakcsere kicsit más tészta, mert a jelenlegi szett lassan 20 éves. Az üveg vákumos 2 rétegű csak, a keret 3 kamrás és a zsanérok is viseltesek.
A sima üvegcsere a mostani vákumosról gázosra K=1,4 -ről K=1,0-ra horror.

Szóval emiatt is döntöttem amellett, hogy napelem. És még csak nem is OFT.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#40024) tothgabor73 válasza dobolan (#40006) üzenetére


tothgabor73
csendes újonc

Igen, a teljes, nem hivatalos lapot kértem ki, bár ezt ők is lekérik, nem kell csatolni

(#40025) tothgabor73 válasza dolon75 (#40015) üzenetére


tothgabor73
csendes újonc

Azt mondják, hogy most többeknél voltak kint ellenőrizni. A használati megosztási szerződés elvileg nem kell a Földhivatalnak, az meg ha van nekem, nem feltétlenül kell megmutatnom ;-) Egyébként szülővel közös tulajdon, úgyhogy nem is volt rá eddig szükség.

(#40026) chungey9 válasza kardkovacsi (#40020) üzenetére


chungey9
tag

Nyílván, bár ezen a télen eddig nem nagyon akart kisütni.

(#40027) Z_A_P válasza Andras6800 (#40023) üzenetére


Z_A_P
addikt

Szerintem ezt a rezsicsökkentett áram /gáz árakat el kéne felejteni, mert úgyis megszűnnek, és a csak drágább lesz idővel a "rendes" ár is.
Szóval nálad évi kb 400e lett volna a megtakarítás mai árakkal. 55-60 x 7

[ Szerkesztve ]

OK

(#40028) kardkovacsi válasza Z_A_P (#40027) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

hogy mennyire gáz ez az olcsó energia és meglő mindent...Ukrajnában még a miénknél is jóval olcsóbb volt az áram (harmada a miénknek) és most kaptak észbe, hogy kevesebb áramot kéne fogyasztani mert a ruszkik szétlőtték az infrastruktúra egy részét. Nyugati országok led izzókat küldenek nekik, mert csak azzal valami 1x %-ot meg lehetne spórolni az ország áramfogyasztásán.

(#40029) Polllen válasza gorbep (#40003) üzenetére


Polllen
nagyúr

Köszi, végre érdemi válasz valakitől! :R

Egyébként ezzel is van gondom, a 13/2022. (XI. 18.) MEKH rendelet alapján, mert az okos mérőknél az "elosztói okosmérős teljesítménydíj" havi elszámolása van meghatározva és ez nem a havi forgalmon alapul. Ebből nem következik, hogy a forgalmat is havonta kell elszámolni. Persze nem én vagyok az egyetlen, akinek kifogása van ezen rendelet és a "havi elszámolás lesz" közötti különbséggel.

Nyilván az egy másik dolog, hogy ezt akarják és majd éjfél előtt 10 perccel kihirdetik.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#40030) asdf_ válasza Z_A_P (#40027) üzenetére


asdf_
veterán

Nem, azt mindenáron fenn kell tartani, ha beledöglünk akkor is, különben a vezír nem tudott megmenteni minket és folt esne a renoméján. A 8 forint átpakolása az energiaárból a rendszerhasználatiba sem azt mutatja, hogy bármit is akarnának csinálni a betonba öntött 37 forint/kWh-val. Pedig tökre nem halt volna bele senki, hogy ha azt mondják, hogy mostantól nem 37 hanem 41 Ft/kWh, elvégre kismillió év óta változatlan ez az összeg, 10% emelést simán elbírt volna. De nem, ahhoz nem lehet hozzányúlni és kész. :W Kormányváltáskor van ennek esélye egyedül változni, de akkor persze az ellenzék lenne majd a hibás, meg minden szarnak elmondva. :U

[ Szerkesztve ]

(#40031) Andras6800 válasza Z_A_P (#40027) üzenetére


Andras6800
senior tag

Persze, én is tudom, hogy nem tart örökké. De csak avval lehet számolni ami most van. Várhatóan a gáz ára is azért kicsit mérséklődik, habár annyi, mint pl 2019-ben nem lesz azért.

De ha mai árakkal és 400e megtérüléssel számolunk mostantól örökké akkor is 30 év. Persze mindez jelenérték bevonása nélkül... De az már egy értelmezhető matek lenne. Igaz ugye a beruházás is már vagy 1,5x annyi lenne.

Nem engedtem el a témát, de esetemben továbbra is napelemes beruházásnak volt értelme akkor. Aztán, hogy mi lesz a napelemmel. ki tudja. Most biztos benne van egy masszív izmozás, hogy a 3 évnyi mennyiségű beadott csatlakozási nagy részét eltántorítsák.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#40032) gabor9991 válasza Rolly (#40004) üzenetére


gabor9991
őstag

Ez lesz :)

(#40033) bb71


bb71
őstag

Kiszamoló a cumiról: [link]

Econnak - jól emlékeztem -

"Az egyik hazugságuk, hogy Brüsszel miatt kell megszüntetni a szaldó elszámolást. Ezzel szemben az igazság, hogy az egyik kikötés, hogy 2024 után már csatlakozni nem lehet szaldóval, az Unió semmit nem mond a meglévő rendszerek elszámolásáról."

Ami történt, azt már nem lehet jelzőkkel illetni!

Ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#40034) edeleny válasza kardkovacsi (#40028) üzenetére


edeleny
őstag

......, és ez mennyire igaz.
Mármint a LED!
Az ország V
eje sötétbe borított pár települést.

Sok helyen lekapcsolják a közvilágítás, hogy spóroljanak!

Engem meg üt meg a guta mikor látom azt a sok száz darab 1000 wattos higanygőzlámpát!

Az Üvegtigris ikonikus jerdése: itt mindenki hülye?
Itt? Mindenki! 😁

Biztos benne lenne pár stadion árába, de napelemes, aksis LED lámpa, ha lemerült az aksi átkapcsol hálózatra!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#40035) Zolee897 válasza bb71 (#40033) üzenetére


Zolee897
tag

"Ami történt, azt már nem lehet jelzőkkel illetni!"

Mi itt a gond? Azzal is tele van plakátolva az ország, hogy a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket miközben MI IS MEGSZAVAZTUK a szankciókat...

(#40036) axioma válasza Andras6800 (#40023) üzenetére


axioma
veterán

off: csak ablakcsere sztem itt kezdodik [link] , de ok nem hajlandoak ablakot gyartani/beepiteni, szoval nekunk is sajna "sima" (azert figyeltem hogy ne a 12-es legretegut sozzak ram) 3 retegu lett az 1.4-esekbol... de ha nem lett volna szar a (17 eves nem minosegi) ablakszerkezet meg a beepites is velemenyes, akkor ilyen uvegekre csereltem volna inkabb...

(#40037) gorbep válasza mlaci01 (#39989) üzenetére


gorbep
senior tag

Ueff*Ieff*Cos(Phi)= P (hatásos teljesítmény)

Ieff=P/(Ueff*Cos(Phi))

Ezt mind a három fázisra ki tudod számolni... és akkor nem egész Amperre kerekített áram értéked lesz csak (Nem is értem, aki kitalált a DSMR szabványt, hogy gondolta az egész áramértéket! :W )

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#40038) Reggie0 válasza gorbep (#40037) üzenetére


Reggie0
félisten

usaban 100A/fazis egy hetkoznapi dolog, ott mar tenyleg nem nagyon szamit a tort ertek.

(#40039) edeleny válasza bb71 (#40033) üzenetére


edeleny
őstag

Igen, ez az újságíró se tudja értelmezni....

Azt mondja a minisztériumi nagyon okos, hogy a szaldó betöltötte a szerepét, meg van az Uniónak tett vállalás, a szaldó mehet.

Legalabb is ez a Rogán propaganda, a télen lopják az áramot mellett.

Elmegy a gyerek a kollégiumba. Októberben szembesülsz, hogy nem tanul jól! Fő a pozitív motiváció.
Dupla zsebpénzt kapsz, de félévkor legyél ötös.
Fél évkor, szín ötös!
Nagyon jó gyerek! Akkor innentől nincs semmi zsebpénz, mert elértük a célunk!

Nem?

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#40040) gorbep válasza Rolly (#40008) üzenetére


gorbep
senior tag

3X32A már HMKE nélkül is Smart óra a mostani rendszer szerint is!! Amúgy a kormány a felújítási alapból 2M Smart órát szerez be.... szóval nyugi, mindenkinek az lesz 2024.01.01.-ig, nem csak a HMKE-seknek. Anélkül nem tudnák időfüggően számlázni a RHD-t, valamint kell a Smart óra, hogy loggolja az elmúlt hónap csúcsidőszaki max fogyasztását, az alapján vetik ki a teljesítmény díjat. Kérdés hogy mi van a betáplálással? Mert nyáron mindenkinek ez a kWp körül lesz, ami szép baleset. Volt aki azt mondta, hogy csak a fogyasztás számít, a betáplálás nem, de nem rajta múlik, Ő csak egy tanácsadó... :U

JA és 2024.01.01.-től a lakosság is fizet a meddő teljesítményért (IS), ahhoz is nélkülözhetetlenek a Smart órák...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#40041) ssarosi válasza kardkovacsi (#39974) üzenetére


ssarosi
tag

2020 április 30.-án tették fel az okos mérőt.
Az 5,76 kW-os SE rendszer 2,520e Ft. volt.
Gondolod 2,5 év alatt megtérült?
Arról nem beszélve, hogy nyáron vettem még 6 napelemet, + építettem egy előtetőt a bejárat fölé, hogy arra még telepítek. Ez még +1 milla. A tető már mindenképpen elkészül, de napelemeket lehet hogy, soha sem fogom feltenni.
Az SE program szerint a kb. 3,520e Ft. beruházásból eddig 685e Ft. térült meg.
Lehet hogy összetöröm a napelemeket, és felteszem a videót majd a youtube-ra, hogy ez magyarország, itt így lehet tervezni.

(#40042) Rolly válasza gorbep (#40040) üzenetére


Rolly
veterán

a meddő teljesítményt mi okozza és hogy tudok tenni ellene? :)

tervben van amúgy egy vagy két 13-15 kWh-s akkucsomag :), hogy a fogyasztás ne legyen annyira drasztikus és tudjak napon belül eltenni kivenni :) esetleg betermelni ha megéri mondjuk éjszaka :D

(#40043) axioma válasza ssarosi (#40041) üzenetére


axioma
veterán

Na ez az, nekunk 2019 nov, es nagyobb rendszer (e-autok) de sehol nincs a megterules (5M ft bekerules havi 50-55e villanyszamla volt, talan jovore kozelitjuk a felet).
En nem tudom ki az akinek mar megterult vagy 23 vegeig megterulo rendszere lehet ma Mo-on, lakossagi fogyasztokent. Szivesen latnek egy peldaszamolast, mert szerintem ez kb. netto hazugsaggal jon csak ki.

(#40044) Rolly válasza axioma (#40043) üzenetére


Rolly
veterán

2017 közepe 4,77 kWp 2,3m
2020 eleje bővítés 8,235 kWpre 1,9m

összesen 4,2 millió beruházás, 1,6 milliót termelt eddig...
- ha hozzászámolom az elektromos autó általi diesel spórolást akkor cirka +1m

[ Szerkesztve ]

(#40045) gorbep válasza Polllen (#40029) üzenetére


gorbep
senior tag

Én úgy gondolom, hogy az a bizonyos mondat (kivétel) véletlenül maradt ki, szó sem volt havi szaldóról. A hőbörgő média fújt belőle ekkora lufit, és piac és a polgárok kész tényként könyvelték el... a nehezén már túl vannak... és kapva kapnak az alkalmon, "végül is milyen jó ötlet" :O

Szóval szerintem, ha mégis így marad, azt most csak a károgóknak köszönhetjük... nyugisan ki kellett volna várni a részletes alkalmazási szabályokat, jobban jártunk volna mind... :W

#40013 dolon75
Igen... az átalány egy technikai szükségszerűség volt az éves leolvasások miatt... Vége, itt a SmartGrid! Az energia kereskedők óriásit buktak az átalányon, nagy fogyasztóknál ezért kezdtek profilozni (becsülni az egyszerű osztás helyett)... ha jól tudom, a rezsicsöki norma feletti tételt is profilozzák, ezért sokan futnak bele emiatt pofonba, akik diktálósak...

Szóval ez egy korrekt és előremutató változtatás... a pontos fogyasztásod után pontosan fizess, senki se hitelezzen a másiknak, ez akkor lesz fontos, ha esetleg tőzsdei árazásra térnénk át a jövőben.... nagyon nem mindegy mikor mennyit fogyasztasz.... nem véletlenül vezetik be az idősávokat...

Csak a SZALDÓS HMKE ez alól kivétel (lett volna), simán javították volna a szöveget, elkerülendő a cirkuszt... de a cirkusz már megvan... úgyhogy a reményhal meg utoljára...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#40046) gorbep válasza Rolly (#40042) üzenetére


gorbep
senior tag

Az, hogy a fogyasztóid nem tisztán Ohmosak... a forgó gépek induktív, a kapcsoló üzemű berendezéseid kapacitív meddőt hoznak létre. Tenni ellene lehet egy aktív kompenzátorral (amire amúgy az inverterek is képesek lennének, de ez Mo-on tilos... :W , meg ebben a formában még a gyártóknak is dolgozniuk kellene a feladaton...)

Várjuk meg, mennyi lesz a díja, én valami jelképes (pár száz JMF) díjat tippelnék, azt meg be kell fizetni, oszt jónapot!

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#40047) Polllen válasza gorbep (#40046) üzenetére


Polllen
nagyúr

A mostani környezetben nem kell fizetni érte.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#40048) gorbep válasza Polllen (#40047) üzenetére


gorbep
senior tag

ki mondta hogy most? 2024. 01. 01.-től... EU-s irányelv...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#40049) axioma válasza Rolly (#40044) üzenetére


axioma
veterán

e-autot mindig normal aramarral szamolom es ket kulon megterulest napelemre es az autocsere beruhazasra [vagy a felarra, mind1]

(#40050) kardkovacsi válasza ssarosi (#40041) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Én azt írtam a jelentős része megtérül jövő év végére (nálam ez 55% lesz kb.) és nominálisan mivel a 71 forintra emelkedett az áram ára, ezt ne felejtsük el. Amúgy sajnos ez az SE rendszer hátránya, a lassabb megtérülés.
Ettől függetlenül ahogy írta itt mindenki ez egy hatalmas kibaszás és nem a szaldó kivezetése hanem az 5 forint amit jelen állás szerint adnak az áramért.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.