Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Hohocali
aktív tag
válasz
MrZed001 #36436 üzenetére
Kb. 2 hete jött meg 10kw-os Solplanet inverterre az eon engedély. Nincs még megvéve, a napelemek se. Elgondolkodtam a Deye 10kw-os inverteren, hogy esetleg ezt kellene választanom. Ez esetben módosítás kérelmet kell beadni? Ez is csak októberben működik? Mi van addig, amíg ez megjön? A Solplanet használható addig? Ha nem kapok rá engedélyt valami miatt, akkor marad a Solplanet engedélye?
-
Samott
addikt
válasz
Lasersailing #36443 üzenetére
Szerintem alig telepitenek mar 1 fazius invertert. Eleve ez a pici rendszer korlatozza az egesz ertelmet, megteruleset. Biztos hogy az igenylok toredeke telepit ilyet. Volt valami cikk hogy az atlag talan 10 kWp kurul van... egy fazisra ennek a negyede mehet.
-
asdf_
veterán
válasz
Samott #36442 üzenetére
El kelleni el kellene, csak ha most van az embernek a kormányinfó meg 31-e között kb. 10 napja, és nincs 3 fázisa ellenben szaldót akar, a fogyasztása sem nagy, akkor ezt lehet azonnal minden szar sallang nélkül. Azonban ha nem lesz szaldó (sőt esetleg betáplálás sem) a későbbi benyújtás miatt, akkor már sem a szabványosítás, sem az inverter plusz többszázezre meg az amperek (szumma majdnem millió) meg nem térülő kiadás lesz (olyan egyedi helyzetről nem is beszélve, hogy nálam a nulladik lépésnek annak kellett volna lennie, hogy magamra íratom az órát a szaldó megmaradása érdekében, erre most nincs idő). Akkor már inkább egy szaldós egyfázisú azonnal, rizikó nélkül (és ebben a szuperstabil és kiszámítható környezetben a kettő közti különbség nem az az összeg, amit nekem belefér megrizikózni).
Azt a részét viszont, hogy pályázatosban, ahol állták a plusz amperek és a szabványosítás árát, miért nem azt csinálta az ember, azt mondjuk tényleg nem értem.
-
senki68
senior tag
Azoktól kérdezem akik otthon vannak a Froniusban.
Solar Weben csak 3 napra visszamenőleg jelennek meg az adatok, vagy én állítottam be valamit rosszul?
-
concret_hp
addikt
nem feltétlen a hiper jó megtérülés miatt, félig játszósnak, félig mert az automatizálás részét egész jól meg tudom csinálni, meg persze zöld is vagyok
szóval van egy teraszom, 120-125cm széles és 10+ méter hosszú féltetővel, ami DDNY tájolású. az éves áramfogyasztás nem olyan sok olyan 1700-1800 kwh-ra fog beállni szerintem, nem szeretném kiváltani az egészet, csak egy részét. Arra gondoltam, csinálok egy kisebb sziget üzemű rendszert, ha kijön a matek, ehhez a részéhez viszont nem értek, szóval erről írjátok légyszi, hogy hol nézem be ha benézem és hogy kéne.
szóval az a terv, hogy felrakok 2 jobb panelt, az olyan 8-900W. ehhez egy kisebb inverter és egy kis 0.5-2kwh közti akksi, de inkább 1, mert próbálom azonnal elhasználni. egy kis raspberrys vagy hasonló okossággal vélhetően meg lehet oldani, hogy ha X foknál melegebb van / valami egyéb körülmény fenn áll, kapcsolja be a klímát (pythonból csatlakozni a klímához már megy
) nyáron + ha épp télen napos idő van, akkor a klímát fűtésre, az első kérdés, hogy az egy üres halmaz-e az inverterek közt, ami 2 klímát meg tud hajtani (induláskor gondolom magasabb a terhelés, amúgy ilyen 2-300W közt lehet valahol egy finomabb működés) és közben ha csak 2 panel van rádugva akkor már csinál valamit
szóval létezik olyan inverter ami ehhez jó lehet?
+ kötnék rá pár kisebb fogyasztót, meg a teraszra pár kinti konnektor. ezzel kb. a nyári hónapokban és télen a paraméterek állítgatásával nagyjából sikerülhet elhasználni a termelt áramot azonnal.március-május meg szept-okt lehet érdekes, ott játszana jobban az akksi, vagy barbár módon egy merülő forralóval lehet fűteni egy kinti jakuzzit egy wifis konnektorral vezérelve a klímához hasonló elven
ötlet, javaslat?
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Samott #36442 üzenetére
De ha jelenleg 1 fázis van valakinek és még okt. 31ig el akarja kezdeni és vagy csak ennyit tud hirtelen áldozni a projektre, akkor szerintem lehet opció, ill. Lehet ez az egyetlen opció neki, nem?
Ha meg egyszercsak azt mondják mindenkinek, hogy hálózatra táplálás tilos, akkor neki egyszerűbb lesz minél többet egyből elfogyasztani, mint akinek 3 fázisú invertere van, de csak szimultán tudja elhasznalni. A többség (velem együtt, ha tenyleg befogadjak az enyémet) pedig ilyen, ha jól értem... -
Samott
addikt
Eleve ezt az egesz egyfazisu napelem telepitest el kellene engedni. Nincs kinalat ilyenekbol, a telepites osszes nyugje ugyanannyiba kerul, csak a paneleken meg a tartoszerkezeten lehet sporolni. Aranyaiban joval dragabb mint egy nagyobb rendszer.
-
ssarosi
tag
válasz
cinemazealot #36439 üzenetére
Az EON listája pontosabb, külön jelzik, hogy 2,5kW feletti 1 fázisú inverter csak csak 3 fázisra tehető, fázisonként egy.
Ezt nézd meg: [link]
MVMEMASZ-é meg pontatlan, pontosabban xar. -
MrZed001
tag
válasz
cinemazealot #36439 üzenetére
Mert ha van egy 5kW-os invertered, mellé a másik két fázisra 1-1db 1 fázisú tudsz tenni 2,5-7,5 kW-osig.
-
asdf_
veterán
válasz
Sanyi52 #36437 üzenetére
Az invertert túl lehet napelemezni. 2,5 kW-os inverterre iránytól, szögtől függően rá lehet aggatni akár 3,5 kW-nyi napelemet (a papír jellemzően másfélszeres névleges teljesítményt enged. az 3,75 kW). Egy 400W-os napelelempanel csak laborban 400W. A 20%-os túlnapelemezés teljesen alap dolog.
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #36434 üzenetére
Ilyen limitet benne hagyni ... vétek. Sőt szégyen.
Az 1 évtizede gyártott Voltronic Infinisolar 10kW is tudja, hogy 10kW-al töltse/merítse aksit.
Azaz áramszünetben tényleg tud 10kW-ot adni ... és nem csak 5kW-ot.Komolyan leszakadt volna a tervező keze, ha 2db 5kW-os izolált DC/DC konvertert tesz bele?
Mint van minden tisztességes hibridbe ... lásd Infinisolar, Deye.
Nem lehet azt mondani hogy újdonság lenne, vagy megfizethetetlen
Agyrém. -
edeleny
őstag
válasz
Bandiahegyro #36425 üzenetére
Hihetetlen a különbség.
Két tetőn, két string van.
Hagyományos 35-40-fokos lakás tető. 10 db 400-as panel
Garázs tető, tuti 45-fokos,mert én csinaltam. 7 db 400-as panel.
Nyáron mikor fent van a nap 60 fokon semmi különbség nincs a termelt energiában. Az A kb. ugyan az.Most, hogy egyre közelít a 23 fokohoz a nap, a keveseb, de meredekebb panel jobban adja.
-
asdf_
veterán
válasz
cinemazealot #36432 üzenetére
Én a helyedben választanék innen (Inverterek listája .PDF) egy jó nevű egyfázisú 3 kW-os invertert
1 fázisra 2,5 kW mehet már csak.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Sanyi52 #36412 üzenetére
Előrebocsátom, hogy a pályázatos esetekkel nincs tapasztalatom. Én 2017-ben ~3600 kWh éves fogyasztással vágtam bele egy 2,2 kWp teljesítményű rendszerbe egyfázisú 3 kW-os inverterrel úgy, hogy a ház 3×16 A-es hálózattal van ellátva. Látható, hogy nem az egész évi nullázás volt a célom, hanem az, hogy az akkor még kizárólag villannyal fűtött, de egyébként indirekt módon is fűthető bojleremet majd átkötöm egy (akkor még nem létező) napkollektorra, így az éves fogyasztásomat sikerül úgy lenyomnom, hogy a napelemekből származó éves ~2600 kWh elég lesz az egész háztartásra. Tudtam, hogy a befektetés nem fog hamar megtérülni, de nem is ez volt az elsődleges célom.
A napkollektort most fogom felszerelni, így a bojler fogyasztása javarészt lekerül a villanyszámáról viszont időközben lett egy kisebb e-autónk is, ami előreláthatólag kb. pont a bojler fogyasztásával löki majd meg az éves igényünket. Baj továbbra sincs, mert az inverterben van még egy kihasználatlan string, amit kiegészítve néhány további panellel, elérhetem a 3 kWp termelést, így az éves 3600 kWh is elérhető lesz. Sőt, ha a napelemeket kitolom 4 kWp-re, akkor ugyan az inverter nem fog nagyobb teljesítménnyel termelni, viszont egy napra hosszabban elnyújtva fog max. teljesítményen dolgozni, így akár az éves 3800-4000 kWh termelés is elérhető lehet. Gazdaságilag talán nem a legideálisabb megoldás, de még mindig a kis, egyfázisú inverteremet használom szerződés módosítás nélkül.
Ha pedig idővel globálisan megszűnik a szaldó, akkor sem jelent majd komoly fejtörést eldöntenem, melyik fázisra kössem a nagyfogyasztóimat akkor, amikor süt a nap, hogy minden termelt energiát elhasználhassak (elméletben még az autó AC áramfelvételét is tudom szabályozni bizonyos keretek között). Hasonló teljesítményű, de háromfázisú szimmetrikus táplálásra képes inverternél ez nem lenne lehetséges és simán lehet, hogy egy rakás napenergia menne a levesbe. Így viszont az egy fázist teljesen ki tudom használni.
Én a helyedben választanék innen (Inverterek listája .PDF) egy jó nevű egyfázisú 3 kW-os invertert és annak az elektromos adatait írnám be az igénylőbe. Így legalább egy fázison lenne 13 A-ed, amit kimaxolhatsz, ha mégis lecsúszol a szaldóról.
-
MrZed001
tag
válasz
Bandiahegyro #36427 üzenetére
Ha árnyékmentesen valami terasz tető vagy ilyesmire meg tudod oldani (1 év van rá, hogy elkészüljön), akkor Deye vagy Froni GEN24.
Deye: energom.hu. Froni azt nagyon sokat (képzelnek) hogy tudnak telepíteni. Tiszta energiák akit betámadnék.Ha nem, akkor mikroinverter + Deye (vagy hálózatos szigetüzemű)
Mikroinvertert hirtelen tippem sincs ki telepít. Túl egyszerű. Helyi napelem BT is megoldja. -
mikrobi68
újonc
válasz
MrZed001 #36424 üzenetére
Köszi a választ!
miután végigolvastam ezt a fórumot a 10858 -as hozzászólástól a mai napig, a következőket szűrtem le!
1. Ha szaldós elszámolásban vagy akkor kb. "tök mindegy" milyen cuccod van!
Csak arra kell ügyelned ne maradjon sok betáplált kW -od amit nem használtál fel!2. Ha esetleg megszűnik a szaldó akkor a GEN24 + akku és a Huawei + akku is jó lehet arra, hogy a szolgáltatótól kevesebbet vételezz!
3. Ha minden kötél szakad akkor az előbb belinkelt deye is jó lehet arra, hogy ne dobd ki a meglévő akkudat (ha már van!) és akkor mehetsz akár off -ba is tartósan!
ha jól értettem!?
-
Bandiahegyro
tag
válasz
MrZed001 #36426 üzenetére
Megköszönve az eddigieket, nem lesz időm ilyen szintű tudást felvenni a határidő miatt, viszont ajánlott cégben megbíznék, ilyen naiv vagyok.
2 helyszín, egyik: olcsó, hibrid
Másik: hibrid, árnyéktűrő
Wagnerrel vettem fel a kapcsolatot anno, ők sem olcsók, de időpont tőlük novemberre van, egyrészt az késő, ha nem rugalmasak valahogy a napokban, másrészt ha solaredge hibrid nem is játszik, akkor talán ők okafogyottá is váltak, ha nem értek félre valamit. -
MrZed001
tag
válasz
Bandiahegyro #36420 üzenetére
SolarEdge RWB még nem lesz egy darabig ... így azt jegelném. Bár ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Mondjuk pillanatnyi áramszünetek ellen az nem véd.
Deye lenne a legjobb megoldás hibrid és szünetmentes téren.
Viszont neki nagyobb napelem string-ek kellenek (sokirányú tető, meg árnyék nem ideális).
Esetleg soksok Tigo-val ... ára van.
Vagy külön MPPT-kkel tölteni aksiját, és onnan hálózatba termelni. Szolgáltató sose látott még ilyetMikroinverter árnyék és irány tűrő maximálisan. (engedélyezett listában keresel 1000W alatti invertert, és google dobni fog rá árat)
Viszont hogy szünetmentes legyen a rendszer, eléjük kell tenni egy Deye vagy Victron rendszert.
Esetleg mögéjük buta hálózatos szigetüzeműt lehet még megoldás: Grid-Tie + UPS a hibrid rendszer leírásban (fent összefoglaló lenyit).
Ekkor áramszünetben nem termelnek mikroinverterek.
Szigetüzemű az aksijából látja el a házat. Meg saját napelemet tudsz rá kötni csak a ház ellátására (nem termel vissza)Olcsó - hibrid - árnyéktűrő
A háromból kettőt választhatszNem jut eszembe megoldás, amivel mindhárom menne
Napraforgóval kb 30-40% extra termelést lehet elérni. Cserébe drága.
Ha tudsz tenni egy kocsibeálló tetejére, vagy terasz tetőre fixen ... az a nyerő -
Bandiahegyro
tag
Közben ma óránként nézegettem a nap járását, már így október végén is szopó az egyik felületen. Ha nem a tetőre kerülne, hanem attól pár méterre és 2m magasan a földtől, úgy, hogy elforog a naphoz, nyert ügyem van. Csak elkezdtem keresgélni, az ilyenek tényleg 1,5M+ Forintba kerülnek? Létezik ez?
-
MrZed001
tag
válasz
mikrobi68 #36421 üzenetére
Üdv!
Igen, Deye HP sorozathoz jó a GEN24-hez használt BYD aksi.
Huawei aksi ha nem tilt le mert nincs inverter, akkor azt is ugyanúgy megeszi.
Fesz tartomány inverter adatlapján, arra kell figyelni benne legyen. Láttam már 3db olyan GEN24 árajánlatot, ahol működésképtelen volt a rendszer. Mert telepítő túl alacsony feszültésgű aksit tervezett hozzá.Egyedül BMS kommunikáció nincs. Így Deye feszültség alapján kénytelen saccolni töltöttségi szintet.
Viszont Deye HP sorozat nincs még idehaza engedélyeztetve. Nem igen volt rá igény.
Sokkal olcsóbbak a 48V-os aksik, így csak SP-re lett engedély kérve. -
válasz
kardkovacsi #36397 üzenetére
igazad van csak néha annyira korlátolt és valósággal szembeni következtetéseket von le, hogy fáj...
-
MrZed001
tag
válasz
piroszil #36419 üzenetére
NMC/NCA cellák maguk a tűzveszélyesek.
Igen, ezek vannak a legtöbb EV-be is.
Most már azért egyre több EV jön ki LiFePO4 aksival.Így néz ki, amikor NMC aksiban elindul a thermal runaway.
Csak úgy hívjuk ezt a videót, hogy a Firehawk (Tűzsólyom):
https://www.youtube.com/watch?v=EDhE0pk3FeQSzóval lakossági felhasználásra csak LiFePO4-et szoktam ajánlani.
Az LFP cella legrosszabb esetben felmelegszik 2-300 fokra, elszáll belőle a "mágikus füst" ... de nem robban és nincs szúró láng, ...Itt egy teszt videó (LiPo az NMC):
https://www.youtube.com/watch?v=Qzt9RZ0FQyM -
Bandiahegyro
tag
válasz
MrZed001 #36416 üzenetére
Na most jött el az a pillanat, amikor jönnének a tájékozatlan kérdéseim, azt meg egy ideje magamtól is nehezen viselem:) így inkább nem kérdezek, megpróbalok gyorsan valami tudást felvenni a leírtakról. Köszönöm.
De ha a cég ajánláshoz kell ez, akkor annyit tudok, hogy a hibrid mindenképp feltétel, idegesítően gyakori rövid áramszünetek vannak, ritkán hosszabb, de az tényleg max 5 alkalom/év.
SolarEdge alapból nem olcsó ugye, eredetileg ezt néztem amúgy, ahhoz képest a mikroinverteres sztori mennyivel drágább és ki tud ilyet? -
piroszil
csendes tag
válasz
MrZed001 #36413 üzenetére
Köszönöm hozzászólásod. Nem napi szinten használnám csak alkalmanként,csak a napelem maradna ott. "Tűzveszélyes"
hmm......azt gondolnám laikusként h 2022-ben 1 ilyen termék el van látva ellenálásokkal,vagy szerinted technika ide vagy oda fokozott figyelmet igényel vagy egyáltalán nem ajánlod mert csak idő kérdése? -
MrZed001
tag
válasz
senki68 #36417 üzenetére
Tudom
Az RWS utódja az RWB a Home Hub invertere.
Tetszik, hogy végre 48V-os aksi kell neki ... nem azok a brutál 200-800V-os aksik.Amúgy RWB is még le van butítva mint RWS, hogy csak 5kW-ot tud kivenni-betenni aksiba ?
Ez azért gáz egy esti, vagy vihar közbeni áramszünet esetén.Mellesleg majd 2 éve van USA backup box. Nem értem mire vártak az EU verzióval.
-
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #36416 üzenetére
Csak halkan jegyzem meg, van hibridesített verzió, 2023 első negyedév és itt van, most engedélyeztetik.
Van hozzá backup box, tartalék interfész néven. Ez viszont csak 2023 második negyedévtől elérhető. Legalábis ezt ígérték.
Tartalék intrefészt csak a Home Hub inverterekhez lehet csatlakoztatni, régebbi Wave inverterek, Storedge inverterek nem tudják kezelni. -
MrZed001
tag
válasz
Bandiahegyro #36414 üzenetére
Ilyen körülmények között lényegében csak
- SolarEdge inverter: nincs hibridesített verzió ... illetve van az RWS csak nem kapni.
Meg backup box-ot is 2 éve ígérgetnek EU-ba hozzá, és még mindig nincs.- mikroinverterek: Se az árnyékok, se a nagyfesz DC nem probléma onnantól fogva.
Nem kell "tűzeseti" (tűzokozó) DC leválasztó sem.
Cserébe ára van, 1-4 panelenként egy kicsi inverter.
Elé lehet kötni egy Victron vagy Deye, és áramszünetben is termelnek.
1 fázis, 3 fázis ... melyikre mennyit ... szabadabban lehet játszani velük.
És ha 1 fázison előjön a 253V réme ... a többi kettő ugyanúgy termel tovább.- tele lehetne TIGO-zni, panelenként 1-1 ... annak is ára van.
Így lehet pl Froni GEN24-el. Az már legalább hibridesített. És drágán, de lehet aksit kötni rá.Szóval elsőnek az irányt kell meghatározni
-
asdf_
veterán
válasz
Sanyi52 #36412 üzenetére
Ha pályázatos vagy, akkor várd meg a hétfői közlönyt.
Ha pályázatos vagy, akkor mivel meg kell jelölni, hogy milyen inverter kerül fel, ezt nem feltétlenül tudod, mert nem tudod, hogy a kiviteleződ mit tud szállítani, egyáltalán nem biztos, hogy azt, amiben egy éve megegyeztetek. Vagy kijött pl. belőle egy újabb verzió (-15-ös végű 15A-s verzió a SAJ-ból pl.) Én igazából azt sem értem -a pénzen kívül-, hogy ha van 3 fázisod, akkor miért 1 fázisú invertert terveztek be oda, még ha rettenet közel is vagy a 2,5 kW-hoz. Simán toltam volna a 3 fázios 3 kW-os invertert és amint lejár a fenntartási kötelezettség már menne is a plusz panel a második stringre (amennyiben nem full déli a tetőd, hanem kelet-nyugat). -
Bandiahegyro
tag
válasz
Bandiahegyro #36411 üzenetére
Még egy utolsó mára: tudsz ajánlani pár céget?
Összevissza tájolás, belógó árnyekokkal, tehát a legegyszerűbbet forgalmazók kiesnek, ha jól gondolom. -
MrZed001
tag
válasz
piroszil #36410 üzenetére
Kérdés, hogy a hordozhatóság mennyire cél ?
Ezek a szolár generátorok kempingezésre valók. Nem állandó üzemre.Az EcoFlow-ban amúgy Li-ion NMC aksi van. Tűzveszélyes.
Lakossági felhasználásra kizárólag LiFePO4 (lítium-vas-foszfát) aksit szoktam ajánlani.Ha mindenképpen hordozható kell (és érzel némi affinitást hozzá), akkor fele áron lehet építeni jobbat (4db 3,2V 280Ah-s LiFePO4 cella van benne):
https://www.youtube.com/watch?v=0C7gFREl7h8Hozzá pedig vagy MPPT (napelemből tölti aksit) + inverter (aksiból csinál 230Vac) ...
vagy egy All-in-one inverter amibe bekötsz mindent és kész (mindent megold maga). -
Sanyi52
tag
és adfs részére
A lakossági napelemes pályázatnál, mivel az éves fogyasztásom 2800 kWh volt, ezért kaptam a 2,590 kWp napelemes rendszerre támogatást, a szerződésben pedig 1 fázisú inverter szerepel. Vagy az igénybejelentéskor inkább írjam be a 3 fázisú invertert, 5 KVA teljesítménnyel? A háznál, mielőtt vettem, gk-javító műhely is volt, ezért van a 3 x 25A mérőóra. Na, én teljesen megakadtam. -
piroszil
csendes tag
Sziasztok.A segítségeteket és a tanácsotokat kérném,a napenergia témába abszolút nem vagyok otthon. Egy hétvégi nyaralót szeretnék ellátni árammal,ahol laptopot,lámpát és kisebb barkács gépeket használnék.Ezt a két terméket néztem ki de nem tudom össze lehet e hozni, és ha össze lehet milyen(15m) kábel honnan stb.Előre is köszönöm a segítséget.
https://platinumshop.hu/termek/ecoflow-delta-max-1600-hordozhato-elektromos-generator-1eco1600-ajandek-delta-max-hordtaska?fbclid=IwAR2iJKuoHviXGzD7yOJlBgvhSn0KprglnihFhYotyqkfWSEx4Ko5GvYkKJg
https://merxu.com/hu/offer/risen-energy-545w-rsm110-8-545m-mono-napelem-panel-98f0ae2a-e555-4fdb-8fcc-43c629d77bde/
-
MrZed001
tag
válasz
Bandiahegyro #36403 üzenetére
Semmi gond
Nem néztél be semmit.
Csupán a "ritka állatfaj" kategória, aki nem a zsebét akarja tömniOkt.31-ig ha nem adod be napelem igényt, akkor 1-2 évig már nem lesz hova.
És egyszerre csak 1db ügy mehet szolgáltatónál.
Sokan bukták vele MGT-t, hogy utólag derült ki órahelyet is kell szabványosítaniuk.
Szóval első egy helyi reg. szerelő.És tippem sincs elfogadják-e, de elméletileg beadhatod úgy kérelmet hogy egyszerre vételezési Amper bővítés és visszatermelési Amper érték is kitöltve.
Azaz egyetlen igényként.MGT-t ha elfogadták, az elfogadástól 1 éved van a rendszer elkészítésére. (kérelemmel még húzható pár hónapot)
Ennyi időd lesz tető rendbeszedésére, majd telepítésre. -
asdf_
veterán
válasz
Sanyi52 #36405 üzenetére
Mennyi az éves fogyasztásod? Mert a 3*25A és a 2,6 kW-os napelemrendszer valahogy nagyon nem adja ki
Mondjuk persze régen, amikor még olcsó volt, lehet, hogy kért az ember műhelyhez, vagy valami. De ha most, nulláról raksz valamit, 2,5 kW-ot felrakni gyanúsan kevésnek tűnik.
-
LOTR
addikt
válasz
Sanyi52 #36401 üzenetére
ez az eon területre is igaz
az inverter teljesítményét (és a fázison/fázisokon megoszló terhelést is) be kell írni, az inverter típusát viszont nem
tehát egy 5kwp inverter esetén:
1f: 1,7kw, 2f: 1,7kw, 3f: 1,6kw, összesen 5kw (ennyi műszaki adatot kell megadni az igénybejelentőben)a panelteljesítményt, hogy neked éppen 2,590 kWp-nyi panel lesz, azt nem kell feltüntetni sehol, az engedélyt az inverterre kapod
ha ez 3f 3kw-os inverter, akkor 1-1-1 és összesen 3 kw
egyéni megjegyzés, hogy ez elég pici rendszer, ha van 3x25A, és alig van mellette áramfogyasztás, akkor minek a 3x25a? -
GalaHU
addikt
No, most hogy visszakaptam a papírt (hogy újra beküldhessem
) meg tudom adni a szaldós éves elszámolós adatokat.
Mondjuk nem teljes èv, mert a telken egyáltalán 2021. Júliusában lett áram, október végétől indult az oda-vissza mérés, de az elszámolás júliusig szól.
A “rendes” évforduló a napokban lesz, a Fronius app szerint ennyit termelt az elmúlt évben:Azért ilyen szépek a számok, mert szinte full déli tájolású a tető, ideális dőléssel és nincs ami árnyékoljon (Mátra). 38 panel hozta össze mindezt, pár év múlva szinte a teljes kapacitást el fogjuk használni. Illetve ez volt a terv, bízunk benne hogy megmarad a szaldó..,
-
Bandiahegyro
tag
válasz
MrZed001 #36388 üzenetére
Ajjaj, akkor ezt benéztem, elnézést.
És köszi a választ.
Ha belefér feltennék pár béna kérdést, mindenkinek.Eredetileg legkorábban tavaszra volt tervezve napelem, mert még tetőfelújítás projekt is van előtte.
Ennek ellenére keressek egy céget (nyilván akivel tavasszal is együttműködnék), aki okt 31-ig beadja ami szükséges?
Mi történik jövőre a szaldós időszak végén? Bármikor belenyúlhatnak bármibe, rendeleti megfontolt kapkodás okán. Bármit erről lehet tudni, sejteni? Ki hogy számol utána időszakkal?
Tervben volt bővítés is 3x16A jelenlegiről, nyilván ez csak okt 31 után (jóval) fog megvalósulni. Ez limitálja, hogy mekkora teljesítményű invertert engedélyeztethetek vagy lehet nagyobb a későbbi bővítés miatt?
Mennyire járok rosszul, ha ebből az egész őrültek házából kimaradok és mindent a maga idejében, először bővítés, tető és utána tavasszal a napelem, nem lehet tudni jól érzem?Köszönöm
-
asdf_
veterán
Ez egy fázis? Mert 3-ra nehogy felrakj már egy ilyen kis invertert (nyilván, ha a tetőn van még hely napelemnek). Teljesítménynek az inverterét kérik, nem a napelemekét!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés Laptopok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest