- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbgutihaz
újonc
Sziasztok,
nekünk dec 1. lesz az első szaldó ev vége, viszont most kaptunk értesítést arról, hogy éves diktalasi időszakunk van, amit így nem értek. Nem valamikor november utolsó hetében kellene diktálnunk? Mitől lehet ez így szetcsúszva?
Köszi -
edeleny
őstag
válasz
kardkovacsi #36338 üzenetére
Most úgy is Gulyás lesz a téma! 😁
Szóval az egyik árnyék az a 220V tetőtartó árnyéka. Ez nyari napforduló plusz mínusz 2 hónap. Délután 16 körül jön, ha úgy van este 20-ig.1 panelt érint.
A másik szintén a nyári napforduló körül. Reggel. Diófa, kb. 1 - 2 óra hossza, két panel. Este ahogy megy az árnyék, a szomszéd háza. Mondjuk ez egész éves. Túlmegy rajta a nap. Ez két panel.
Igen volt még egy panel, most kb. 3 hét. Lejött a diófa levele. Kész!
Az inverterbe szépen latszik.
-
-
Iceman
újonc
Napokban kaptam meg a Hálózat-csatlakozási és Hálózathasználati szerződésemet az Elműtől. Viszont jelenleg még csak egy üres villanyóra szekrényem van, a villanyórát még nem kötötték be. Ha jól gondolom, akkor az óra bekötést is meg kell várnom, lefotóznom és utána tudom csak elindítani a bejelentést.
-
asdf_
veterán
Október 31-ig lehet bejelenteni a napelemigényeket
Hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, mondta az ATV kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, ami működőképes, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van.
-
senki68
senior tag
Hasít október. Ha így marad simán lekörözi szeptembert.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
edeleny #36335 üzenetére
Ha csak ilyenkor (jóval a napéj egyenlőség után) van árnyék akkor nem igazán éri meg. Nálam is van szomszéd fa, de kicsi az árnyékhatás már csak abból az okból kifolyólag is, hogy az első fagynál eldobja a leveleit és utána már minimálisra csökken a termelés kiesés. Nézegesd a görbéket, a legtöbb inverter azért képes kezelni valamilyen szinten az árnyékot azzal, hogy elkezdi mozgatni a munkapontot.
-
sakal83
addikt
válasz
Samott #36333 üzenetére
Az a baj a TIMmel hogy a legfelrebeszelobb tarsasag a palkoviccsal az elen.
Kiss Ernő azt állítja, a Technológiai és Ipari Minisztériumnál (TIM) – amely a napelemes rendszerekkel kapcsolatos döntésekben és az áramszolgáltatói hálózat felügyeletében illetékes – soha nem merült fel, hogy a továbbiakban minden szereplő számára megakadályozzák a visszatáplálás lehetőségét. Az MNNSZ részt vesz a döntés-előkészítési, törvényalkotási folyamatokban, rendszeresen egyeztet a minisztérium illetékeseivel, akik eddig elkötelezettnek látszottak amellett, hogy a napenergia-ipar minél gyorsabban és szélesebb körben elterjedjen.
Azt mondta a gulyas hogy nem mindenknek es felfuggesztik. Tehat nem megakadalyozzak es nem mindenkinek. Az elkötelezettség pedig az EUs forrastol fugg.
Tehat mind a ketto mondhatja ugyanazt...
Remelem nincs igazam
-
edeleny
őstag
válasz
gorbep #36320 üzenetére
Ez az optimalizáló, az én érdeklődésemet is felkeltette!
Nekem 400 w-os modulok vannak, tehát a 700 w-os DUO felejtős?Ahogy látom nem egy agysebészet bekötni, akár magamnak is megcsinálhatom. és a garancia? Fél éves a rendszerem.
(szomszéd ház, diófa, ahogy jár a nap lett árnyék.)Ugye szaldó!
Ebben a bizonytalan politikai helyzetben, nem tudom érdemes e egyáltalán a fejlesztésen gondolkozni.
Ha nem lesz szaldó akkor aksi kellene inkább. Huawei inverterem van, van rajta aksitöltő kimenet. Azt, hogy lehet e vele bármit is kezdeni nem tudom.Szóval hely híjján már csak a mostani délnyugati oldal mellé délkeletre tudnék panelt tenni.Akkor ha jól értem ez arra is alkalmas lenne?
-
edeleny
őstag
Így van, én is így kaptam a szamlám!
Ezen látszik, hogy az óra küldi az adatokat.Akkor nekem már csak az a kérdésem, hogy miért nem lehet megváltoztatni az elszámolás időpontját?
Szeptember ötödikén látom téblábol egy faszi az utca másik oldalán. Villanyórát olvasol? Igen. Gyere mert holnap nem leszek itthon. Neki csak a páratlan oldal van a gépben.
Ó
Másnap cetli, hogy nem voltam otthon!
Felhivom, legyek otthon holnap.
Mondtam, hogy gyere, holnap se leszek otthon.
De, holnap járja be az utcában kimaradottakat, holnapután máshová megy.
Hát, akkor így jártál haver! Gyors telefon, figyu, 16 óra körül már lesz itthon valaki,
Háát, az is jó lesz
😁😁😁Nekik kell a fénykép, hogy sértetlen az óra, és, az adategyeztetés, hogy jól műxik. De ettől az elszámolás lehetne máshogy!
-
Samott
addikt
Napelemstop: Gulyás Gergely valamit félreérthetett
...arányaiban nagyon kevés a napelemes rendszer hazánkban, a háztartások a teljes hazai villamosenergia-termelés mindössze 3 százalékát adják. A Mavir átviteli hálózatára ki sem jut a háztartási méretű napelemes erőművek által megtermelt szűkös mennyiségű villamos energia, hanem már az elosztói hálózaton felhasználódik. Ez lényegében annyit jelent, hogy az áram rögtön használatba kerül a termelés helyszíne környékén, például iskolákban és más közintézményekben. ...
Kiss Ernő azt állítja, a Technológiai és Ipari Minisztériumnál (TIM) – amely a napelemes rendszerekkel kapcsolatos döntésekben és az áramszolgáltatói hálózat felügyeletében illetékes – soha nem merült fel, hogy a továbbiakban minden szereplő számára megakadályozzák a visszatáplálás lehetőségét. Az MNNSZ részt vesz a döntés-előkészítési, törvényalkotási folyamatokban, rendszeresen egyeztet a minisztérium illetékeseivel, akik eddig elkötelezettnek látszottak amellett, hogy a napenergia-ipar minél gyorsabban és szélesebb körben elterjedjen. -
MrZed001
tag
válasz
senki68 #36326 üzenetére
Hát, nem ugyanazt csinálják
És nem ugyanúgy
A backup box lényegében úgy működik mint egy ATS. Lassan kell, hogy váltson, lévén két ismeretlen fázisállapotú hálózatot kell váltania.Itt egy jó kis videó, megszkópozva egy ATS és egy Voltronic Infinisolar hibrid invertert
-
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #36319 üzenetére
1.
De jó hogy írtad, így még bele sem gondoltam, de jogos.2. Oké értem, hogy "integráns része" tehát egybe van építve.
Lehet, hogy a backup box egy primitívebb megoldás, de ha a saját házamból és hálózatomból indulok ki, vagy szétverem az egészet és újraépítem, vagy a legegyszerűbb megoldás a backup box külön. Mert azt oda teszem az órához, az inverter meg maradhat ott ahol van.Miért több idő a backup boxnak visszakapcsolni a hálózatra mint az integráltnak? Ugyanazt csinálják.
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #36324 üzenetére
44 EUR.... de lehet hogy az a Safety... ha találkozom vele rákérdezek (vmi német oldal volt, de nem sufni cég, valami piacvezető) és beteszem ide
Közben szerkesztettem az előző HSZ-t... nézz rá, amit linkeltem SMA gyártmány!
-
gorbep
senior tag
válasz
kardkovacsi #36322 üzenetére
Teljesen jogos volt.... nem olvastam utána, csak megörültem a 6 kábelnek meg a bekötési rajznak.
Amúgy a TS4 sorozatnál ír mindenféle szabványú kommunikációt... de ugye ezek mennek inverter kommunikáció nélkül is, mint a régi Tigo-k? Kollégám 10K-s Fronius mögé akarja tenni, valahol talált 50 EUR környékén... és állítólag van is készleten.
Most nézem... ezt az SMA gyártja?
Teljesen elkavarodtam... nincs valaki képben vele, aki szerelt már fel ilyet?
-
gorbep
senior tag
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #36316 üzenetére
1,
A 12kW az természetesen 3x 4kW.
Azaz minden fázis egymástól függetlenül 0-4kW között tud termelni.2,
Lehet közvetlen óra után kötni invertert, és a teljes házat az inverter mögé kötni (védett hálózat oldal).
Ilyenkor szoktam javasolni egy 1-0-2 kapcsolót betenni.
Hogy ha bármi gond lenne ki lehessen invertert kötni és direktben menjen szolgáltatói áram háznak.Nem úgy mondanám hogy egybe van építve backup box-al.
A Hibridnek integráns része a leválasztás.
A backup box-ok egy primitívebb megoldás.Igen, relé kapcsol mindkettőben.
De a Hibrid amikor visszajön a hálózati áram, akkor arra rászinkronizál, és utána köti össze a két oldalt.
Ezért is hibridnek 4ms a váltási ideje. A Backup boxoknak meg 1-20 másodperc -
MrZed001
tag
válasz
leslieke #36313 üzenetére
"Akkor mire jó a Huawei akksi?"
Nagyon jó a kérdésed
Lényegében arra, hogy áramszünetben egy külön kábelen legyen 2,6kW-nyi 1 fázisú áramod.Vagy ha más tarifa van betermelésre (pl 18:00 után termelve be 1,5x szorzó), akkor nappal feltöltöd, és este termeled vissza szolgáltatónak a drágább áron.
Ennyire lényegében.
-
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #36311 üzenetére
0 angol nyelvtudással átbogarásztam.
2 kérdésem lenne.
1. Asszimetrikus betáplálás az teljesen asszimetrikus, vagy meg van adva kW-ban mennyi lehet?
Mivel ez egy valós hibrid inverter így egybe van építve az inverterrel a backup box, így akkor van egy lakás hálózat, és kell egy külön hálózat backup módban, vagy a villanyórához kell tenni az invertert. Jól gondolom?
Számomra szimpatikusabb, ha külön van a backup box, így az egész ház hálózatát át tudja tenni akksis üzemre, leválva a hálózatról.
Vagy valamit rosszul értek?
-
cdl
senior tag
Tök jó összefoglaló az energiapolitikáról a Napi.hu-n. [link]
-
MrZed001
tag
Nézd meg az USA-ban mennyiért adják "kvázi" ugyanezt Sol-Ark néven (és ott top seller):
https://www.sol-ark.com/sol-ark-12k-all-in-one/8kW-os $6100 azaz 2.479.040 Ft (aktuális árfolyamon).
Nem is tűnik már a hazai olyan drágának
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #36301 üzenetére
Ott a jobb oldalt a teljes user manual is.
Minden beállítási képernyő, minden technikai részlethttps://www.deyeinverter.com/product/hybrid-inverter-1/sun5-6-8-10-12ksg04lp3.html
-
Reggie0
félisten
válasz
cinemazealot #36250 üzenetére
Ilyesmibol nekem 3 is van. Nem tul pontos, a harom darab osszege 2 ev alatt majdnem annyira jott ki, mint amit a villanyora mutat, pedig meretlenul ott volt a teljes lakas.
-
heti
csendes újonc
Sziasztok, elolvastam a bejegyzésedre adott válaszokat is.
A MVM oldalán valóban van egy iránymutatás.
De - akkor az én történetem röviden:
Augusztus 8-án megkaptam az éves elszámoló számlát, mellékletben - ahogy írod - kitöltve a "Nyilatkozat és kifizetési kérelem". A dokumentumról valóban csak az adóazonosító jel és a bankszámla szám hiányzott. Ezeket beírtam, aláírtam és másnap postai úton tértivevénnyel elküldtem a megadott paksi címre.
Telt az idő, semmi reagálás, két mail-t is küldtem, a másodikra október 14-én kaptam egy válasz üzenetet.
"Tájékoztatjuk, hogy korábbi kifizetési kérelmét megkaptuk. A gyorsabb ügyintézés érdekében kérjük, hogy a mellékelve küldött NYILATKOZAT ÉS KIFIZETÉSI KÉRELEM HMKE BETERMELÉS ELSZÁMOLÁSÁHOZ című nyomtatványunkat küldje vissza a hmke@mvm.hu e-mail címre."
Tehát kaptam egy új - teljesen üres - nyomtatványt, amely annyiban bővült, hogy a név mellett a személyi adataimat is meg kellett adni (születési hely, idő, anyja neve). Úgy gondoltam, hogy ezek az adataim ott vannak az MVM-nél, ezért szkennelt formában még aznap továbbítottam a korábban már postázott űrlapot.
A mai napon postai úton kaptam egy levelet, melyben visszaküldték a szkennelt űrlapot, és ismételten kaptam egy üres nyomtatványt, amely a TAJ szám (?) rovattal is bővült és felszólítottak, hogy a kifizetés csak akkor teljesíthető ha az új formátumú dokumentumot hiánytalanul kitöltve, aláírva küldöm meg részükre.
Ezt a korábban megadott mail címre szkennelve elküldtem és több mint két hónap után várom a következő fordulatot. -
bb71
őstag
Alibaban 1980USD+ÁFA+szállítás (min. 10db) -> 1053000,- + száll. /darab,
ez itthon 1592000,- (igen tudom... ez nem ilyen egyszerű képlet)
-
bb71
őstag
válasz
senki68 #36301 üzenetére
Tessék utánanézni a gyártó oldalán, minden ott van.
[link] 1string/2MPPT
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest