Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
válasz
User_2 #36870 üzenetére
Visszwatt védelem kb minden értelmes inverter része.
Fel van készítve rá.
Vagy egy CT, vagy egy Energy Meter ... és máris limitálja magát az inverter.3 fázisú invertereknél van gond, amelyek csak szimmetrikus termelést tudnak.
Ott a legkisebb fázis fogyasztás lesz csak lenullázva mindhárom fázison.Minden aszimmetrikus termelést tudó valós hibrid nevetve oldja meg.
Sőt, belső visszwatt védelmük van
De még a hálózatos szigetüzemű (átmenő rátermelő) inverterek is játszi könnyegséggel oldják meg, a beépített visszwatt védelmükkel -
MrZed001
tag
válasz
Nedden12 #36867 üzenetére
Szimpla termelő bármely Froni, SE, Huawei, ... inverter, amelyhez CT vagy Energy Meter (Smart Meter ... meg van még vagy 100 marketinges neve) köthető
Ha órához közel inverter, akkor CT jó (kvázi lakatfogó minden fázisra 1-1)
Ha messzebb, akkor kell a Smart Meter.
Itt ebben a Meter-ben van a "lakatfogó". Az egység azonnal értelmezi mért értékeket (be-ki, és hány Watt-al /fázis) ... majd RS485-ön át elküldi inverternek.
Magyarán a kettő közé kihúzol egy toldás mentes hálókábelt (mert valójában nem hálózat megy rajta), és ezen kommunikál Meter az inverterrel.
Lehet van olyan Meter is ami Ethernet kábelen kommunikál ... gyártó függő ki mit tud.
H tarifát nem kötheted, csak klíma vagy hőszivattyúra.
Ellenben van a vezérelt B áram (nem GEO !).
Ott semmiféle megkötés nincs, hogy milyen eszközt köthetsz rá. Csak ajánlás.
Erről is született poszt FB alá, hogy ezt aksiba el, majd aksiból ellátni házat
Ugyanis ez is egy Peak Shaving metódushttps://www.facebook.com/groups/hibridnapelem/posts/1714726755579446/
-
válasz
tothbe #36877 üzenetére
Csak elvi kérdés volt... tervezek deyet de alapból a solaredge mögé az egész ház upsnek. Áramszünet esetén lekapcsolt hálózattal az se elé... atkapcsolóval.
Illetve a deye akku kap egy külön kis mpptt 3 panellel, plusz a deye mpptje kap 8 táblát kb 3200 wpvel ... de a cél hogy a napi fogyasztást a deye mpptk meg tudják termelni...
-
gorbep
senior tag
válasz
gorbep #36892 üzenetére
Már nem engedte szerkeszteni...
A dolgozói létszám és az árbevétel számít... Mikro- Kis- vagy Közepes vállalkozás
De ha valaki tud biztos forrást rá, hogy az adószámos magánszemélyre és az EV-ra nem vonatkozik, kérem írja be... gyomorgörccsel nézem a fogyasztást, nehogy túllépjem a 4606 kWh-t
-
gorbep
senior tag
válasz
senki68 #36889 üzenetére
Én nem így tudom... és az Eon se így tudta... Egy bérlőm E.V. ként akarta magánszemélyről módosítani a szerződést...
Az egyéni vállalkozók minősítése az adóbevallásuk szerint, a foglalkoztatotti létszám alapján történik, az egyszerűsített vállalkozói adó (a továbbiakban: Eva) hatálya alá tartozó vállalkozások pedig a saját maguk által vezetett nyilvántartás adatai alapján végzik el besorolásukat. Az Eva hatálya alá tartozó vállalkozásoknak külön a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó nyilvántartással kell rendelkezniük a kkv-nak történő minősítéshez.
A dolgozói létszám és az árbevétel számít... Kis- vagy Közepes vállalkozás
Másrészt sok társas vállalkozás működik telephelyként bejelentve olyan ingatlanra, ahol magánszemély a szerződő fél... szóvel ez elég ingoványos terület augusztus 1 óta...
Én magánszemélyként adószámmal végzek tevékenységet, és engem a 4606 kW-os határ "mentett" meg a piaci ártól.... még E.V. sem vagyok...
Nem mertem NAV állásfoglalást kérni...
-
gorbep
senior tag
válasz
MrZed001 #36813 üzenetére
Szerintem pont emiatt nem került be... "vagy épp eladja este" Ezzel felboríthatod a menetrendezést... (extrém esetben pl "polgári engedetlenségből" mindenki bekapcsolja X óra Y perckor nyélgázon az akksiról visszatermelést, és letérdel a teljes GRID.)
Fenntartom a véleményem, hogy a mostani satufék a nagyfeszültségű hálózat és a keresztkapcsolatok szűk keresztmetszeti miatt történt. És ami ezt a helyzetet még jobban élezi, az tűzzel vassal irtva lesz, amíg meg nem erősítik a hálózatot. (szigorúan szerintem)
Tartok tőle, ezt a technikai megoldást csak akkor fogják engedélyezni, ha megoldják (és önként hozzájárulsz) hogy a betáplálásodat központi irányítás alá vegyék... ami nem most lesz, ha Bruttó elszámolást nem bírunk se technikailag se jogilag se közgazdaságilag összehozni... senkit sem feladatom védeni, de nem kis feladat, bármennyire is mindenki úgy gondolja, hogy az...
-
7Heads Drago
veterán
Ezt a megtérülés kérdést nem igazán értem. Ha nem térül meg 5 éven belül és eladom a lakást akkor mi van? Értéknövelő beruházásként is lehet rá tekinteni. És nem annyit fog érni, mint amennyiért megcsinálták anno.
A szüleim kp-ra megcsináltatták hasonló elgondolásból. Szinte biztos hogy nem fogják megélni a megtérülést, de kit érdekel. A ház értéke nőtt tőle. A bankban van a zsé csak buksz vele, ha zsebben akkor is. A ft folymatosan csak romlik. Az energia árak meg nem fognak a 10 évvel ezelőtti szintre esni. Szóval én nem láttok itt kérdést. -
LOTR
addikt
olyanról mi a véleményetek, ahol 1 fázis van, elindítva még semmilyen 3F szabványosítási folyamat sincs, de fogyasztást kellene csökkenteni napelemmel, így ugye max 2,5 kw invertert lehet csatlakoztatni, érdemes inkább csak 2kw-ra beadni, hogy kevésbé legyenek terhelhetőségi problémák vagy mehet a 2,5-es?
köszi -
7Heads Drago
veterán
válasz
kardkovacsi #36781 üzenetére
Így igaz. +1
-
gorbep
senior tag
válasz
Bandiahegyro #36814 üzenetére
Jujj!!!! Ez ki ne írd a neveddel... Vállakozásokat aug. 1-el kizárták az egyetemes körből, ők csak versenypiaci tarifákon lehetnek fogyasztók, erre a hálózati engedélyes felé kellett nyilatkozni 15 napon belül..
És mielőtt arra gondolnál, hogy sose fut össze.... a NAV-nál ott van a telephely engedélyed... és ők kaphatják az egyetemes szolgáltatási jogosultság ellenőrzésének a feladatát.... Sakk-Matt, rögtön lebuknál...
Egy kivétel van, ha mikrovállalkozásnak minősülsz és az összes telephelyed összes óráján együttesen sem éred el a 4600 kWh éves fogyasztást... ami elég fehér holló kategória
217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet
a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról
2. § (1) A Vet. 50. § (3) bekezdésétől eltérően, 2022. augusztus 1-jétől egyetemes szolgáltatásra
a) lakossági fogyasztó,
b) a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: 2004. évi XXXIV. törvény) 3. § (3) bekezdése szerinti mikrovállalkozásnak (a továbbiakban: mikrovállalkozás) minősülő, kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználó
jogosult, azzal, hogy a b) pont szerinti felhasználó az egyetemes szolgáltatótól 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron, a felett a Vet. 141. § (7) bekezdésétől és 145. § (3) és (4) bekezdésétől eltérően versenypiaci áron vételez villamos energiát. -
jani0625
aktív tag
Sziasztok! Jász Nagykun Szolnok megyében kihez kell beadni a hmke igényt? Koszi
-
tothbe
addikt
Aki már kapott visszatérítést az meg tudja erősíteni vagy cáfolni, hogy honnan és hogyan jött az utalás?
Mert én még júliusban, éves után leadtam az MVM kontónak egy igényt és ma a semmiből érkezett egy utalás Munkabér és egyéb ellátás címszó alatt az NKM Energia Zrt-től. Pedig tudtommal nem dolgoztam még nekik. -
tothbe
addikt
Szigorúan csak elméleti szinten válaszolva a feltevésre:
Amíg nem mész 7k fölé a betáplálásban kb. észre sem vennék. pl. borús napokon a napelemeken keletkező kevesebb termelést kiegészítve. Persze arra figyelni kellene, hogy meglegyen a felfutó és a lefutó görbe a nap elején és végén legalább, ha biztosra akarsz menni. Na meg ugye az egészet valami ügyes átkapcsoló mögé kell rejteni vagy valami szoftveres vezérléssel az inverteren visszwatt védetté tenni, hogy ha ellenőrzik, akkor épp ne működjön így. Persze ha megnézik a logot abból is látszani fog. És ha gyanú miatt mennek ki, akkor hidd el, nem hülyéket küldenek majd oda, hanem olyat, aki ezeket tudja, érti és megtalálja. A bírság pedig visszamenőleges és nagyon sok, szóval gyakorlatban ez vszleg nem éri meg annyira. -
pappsy62
tag
Sziasztok.
Csak amperbővítést is be kell adni 31.-éig vagy az ráér? Három hónapja üzemel egy 5kWp- s rendszer szabványosított szekrény, három fázisu. Most 16Ax10Ax10A van ezt szeretném 16Ax16Ax16A-ra bővíteni. Bukom vele a szaldót?
köszönettel. -
HIJ
őstag
Én nagyon tanácstalan vagyok. Szüleimnél akartunk napelemet:
- amper- és fázisbővítés folyamatban
- előleg befizetve (tudom-tudom, miért ha még a megfelelő hálózat sem volt kész, de akkor még ki gondolt erre? Szerettük volna az elszálló árakat lekötni egy bizonyos szinten)
- napelemeket már leszállították
- inverter éppen nem kapható, tehát az még nincs meg, de egy Huawei 10 kW -os lenne
- tegnap biztos ami biztos leadtuk egy egy fázisos 2,5 kW -os rendszerre a kérlemet.Nem tudom mi legyen, mert ugye egy 10 -es rendszer ment volna fel az évi 12-13k -s fogyasztásra... Így a 2,5 -es rendszer ugyan szaldós lenne, de kb negyede a fogyasztásnak. Ha felmenne a 10 -es rendszer az meg csak visszwatt videlemmel (ezt pontosan nem is tudom hogyan működik) mehetne fel, de úgy meg kitudja mit használnának el helyben.
-
bb71
őstag
válasz
MrZed001 #36865 üzenetére
és vajon ha most van betáplálási engedélyem, akkor 31-e után felesleges is egy - ugyanolyan teljesítményű - Deye-re igényt bejelenteni? ... vagy betű szerint meg se próbálja az ember, még ha műszakilag nem is pluszként jelennék meg a rendszerben?
A most termelőt megtartani és utána egy Deye-t akksival - pénzpocsékolás? Dupla hibaforrás...
Eladni a mostani termelőt - gondolom pikk-pakk elvinnék... vagy nem (SUN2000-8KTL-M1) és csak a Deye-t használni (5 év gari ellenére is...)?
Morfondírozóm a fotelből...
-
User_2
tag
válasz
MrZed001 #36862 üzenetére
úgy tűnik MVM elviekben, szavak szintjén sem ismeri jelenleg ezeket a lehetőségeket.
én azt gondolom azért, mert nincs háztartásokban értelmesen megvalósítható technológiai megoldása a visszwatt védelemre.
https://www.mvmhalozat.hu/aram/oldalak/1644
példa 1 fázisra,
Egyvonalas kapcsolási vázlat -
Strezi
őstag
Emelkedő feszültségre csak egy szösszenet, szomszédnak nyár végére feltették a rendszerét, kb 10kWp. Szerencsémre a DK oldala túl tagolt, DNY nincs, így az ÉNY tetőt tudták megpakolni. Jóban leszünk továbbra is az én DK - DNY mezőimmel
Kb. minden ház ilyen az utcában, nincs déli tető. Lehet hogy ez egy szerencsés helyzet?! Plusz, szeptemberben voltak trafót karbantartani, aminek hatására látványosan stabilabb lett az amúgy sem magas feszültség mindhárom fázison.
Persze egy ideális világban a szolgáltató figyeli mind a fázis, mind az időszakos termelését a bekapcsolódó rendszereknek. Esetleg ösztönözné azok napszakok szerinti eloszlását...
Ha nindenkinek koccra déli harminc fokos rendszere van egy új utcában, akkor az az "Így járt" kategória. Kérdés hogy mi a jobb, ha nem termel időnként a lekapcsolások miatt, vagy eleve nem is kapott volna engedélyt (vagy csak módosítással)? -
Nedden12
csendes tag
válasz
MrZed001 #36862 üzenetére
Tanulságos leírás! Lenne pár gondolatom ezzel kapcsolatban.
1, Szimpla termelő inverterre tudnál példát mondani? Ha jól értem ez lehet a legolcsóbb rendszer, hiszen csak amikor süt a nap akkor csökkenti valamennyivel villanyszámlát. -Ez nekem nem rossz opció, mert főleg nappal kell az áram.
2, Úgy látom a H tarifa lehet még esély a rezsicsökkentésre. De például a H tarifájú bejövő áramot köthetem e napelem inverterébe? Tehát nappal napelem+H tarfa látná el a házat este és télen inkább a H tarifa és minimálisan a napelem. De ez a tarifa egyébként pont télen ad jelentős kedvezményt. Lényegében a H tarifát olcsósítá tovább a napelem. -
bb71
őstag
válasz
MrZed001 #36824 üzenetére
tudom hogy értetlen vagyok:
akkor a Deye-t 31-e után is megvehetem, de csak a termelő és a ház közé tehetem be: 1-2 állás?**********************************************************************************
1-1 és 2-1 állás: normál termel a Termelő, hibrid kikötve áramkörből (pl szerviz)
2-2 állás: áramszüneti állapot, termelő hibrid mögött
1-2 állás: normál üzem, Termelő termel szolgáltatónak, hibrid UPS
**********************************************************************************de a kép alapján a Deye-t is a hálózatra kötötted a barna vonallal nem? Ekkor mindenképp kellene 31-e előtt igénybejelentő, nem?
-
MrZed001
tag
válasz
dolon75 #36833 üzenetére
Milyen napelemes lehetőség maradt ?
1) Termelő rendszer visszwatt védelemmel:
Engedély köteles bár "állítólag" könnyen megadjákFajtái:
- Szimpla termelő inverter: aksit nem tudsz kötni rá. Amikor süt a nap, csökken a hálózati fogyasztásod. Ennyi.
- Hibrid (DEYE) vagy hibridesített (GEN24) inverter: Aksi tehető rá, így nappali túltermelés egy része eltehető, és este felhasználható2) Hálózatos szigetüzem (napelemes UPS).
Szigetüzemre nem kell engedély.
Csak bejelentési kötelezettség van (hogy van egy ilyened, ennyi), amiről amúgy még a szolgáltató és emberei sem tudnak
De tényleg, többen próbálták ügyfélszolgálaton bejelenteni ... és csak néztek rájuk mint egy UFO-raHálózatos szigetüzem fajtái:
- Egységen belüli visszwatt védelemmel "szürke zóna" (SUB prioritás, átmenő rátermelő. Ekkor átmegy hálózati áram, és csökkenti aktuális napelemes termeléssel).
- Hálózat és inverter üzem között váltott üzemmód tiszta (SBU prioritás: napelem és aksi adja áramot, majd ha lemerült aksi átvált hálózatra ... napelem tölti aksit, amikor feltöltött visszavált napelem+aksi-ra)
- Kettős konverziós is tiszta, hisz ott szimplán aksitöltő a hálózat felé. Azaz AC/DC -> Aksi -> DC/AC folyamatosan megy. Napelem az Aksi részre termel rá. -
McBJani
tag
Sziasztok!
Három fázis kész, napelemes céggel leszerződve, előleg befizetve, több, mint 1 hónapja MGT-re várva én jó vagyok a szaldósba? Az MGT-re való igénybejelentés az az a bizonyos szóban forgó? Köszi szépen! -
Andras6800
senior tag
válasz
proradeon #36854 üzenetére
Jó, de erre van a szolgáltató hálózatos csoport. Elvileg ezért ülnek 30-60 napot az engedélyeken, hogy ezt megnézzék.
Az, hogy ezt nem sikerült megugrani, mert...
- leszarták
- nem ért hozzá aki nézte
- fos az adatbázis és hibás következtetésre jutott a szakértő
az kicsit más kérdés.De erre akkor sem az a megoldás, hogy akkor satufék országszerte. Személyes véleményem szerint nem is ez indokolja a tiltást, hanem full politika. Azért is nem szakmai alapú a tiltás: Lásd hybrides felvetést korábban.
-
és akkor ezt nem lehetne közölni a felhasználóval? 1,5 hónapja ígérték, hogy 1 héten belül kapunk javított ajánlatot amit csesztek küldeni de még e-mailt sem...
két opciónk van
- várunk a csodára és vagy lesz napelem pályázatból vagy nem (lásd amit írtál a szaldóról)
- vagy saját költségen megcsináljuk a napelemet (elvileg maradhat szaldós)
jelenleg ott tartunk, hogy a pályázat miatt a napelem 20-30%-kal drágább mint amit a pályázat fizet. S volt pályázati költségünk is cirka 80e Ft... Tehát a tavasszal 1,6m-s rendszert most 500e Ft-ért fogják felrakni (elvileg de ugye megerősítést nem kaptunk azóta sem) .... Most csinálják az óraszekrény szabványosítást 150e Ft-ért elég nagy kibaszás lenne ha napelem se lehet és buktak anyósomék 230e Ft-ot... -
edeleny
őstag
válasz
proradeon #36854 üzenetére
Senkit nem akarok megbántani! Maximálisan igazad van!
De
Egyrészt a kolléga pár éve épített házat. Zsír uj utca. Új közművek, villany , víz minden. Minden második házon napelem, azt mondja ő is akart, de nem csinál, mert mindenkinek áll a rendszere túlfesz miatt.Értem én a szabályzást, de tényleg mindenki (én is) csára búra kérte a nagyság igényt! Ha nagyon szeretnék megmenteni a napelemes szakmát, akkor mondhatták volna, hogy jó, egy tarafókörzetbe maximálisan ennyi lehet, és háztartásonként az éves fogyasztás + 10 %
És ha több kell, ahogy a H tarifa esetén indokoljam papírokkal miért kell több. -
-
asdf_
veterán
Pályázatos eleve nem lehet majd szaldós csak pár hónapra, ha megjelenik az új tarifa, pályázati feltétel, hogy vállalod az abba való áttérést (elvileg 2024 januártól).
A pályázatos cég meg azért nem segít, mert ha nincs pénz és nem fizetnek, akkor nem fog csak azért lerakni hozzád 2 milliónyi eszközt és munkát, majd befizetni utána az áfát, hogy neked jó legyen, ő meg majd vár hónapokig a pénzre. Nem vár, így neki sem áll csinálni semmit a pályázattal kapcsolatban. Ha tudott, hogy ha valaki bemegy egy ajtón, akkor odabent seggberúgják, akkor, inkább nem megy be rajta senki. -
edeleny
őstag
Tavasszal körbe néztem, máramennyire meg tudom itélni a tarafókörzetet 1 napelem volt, az enyém lett a másik!
Gond nélkül végigment a nyár.
Most már a lábam ujjai is kellenek annyi van felszerelve. A hónap közepén egyszer túlfeszre le is állt az inverter. Mi lesz itt jövő nyáron?
Ami érdekes volt, hogy csak egy fázis volt 252,5V a másik kettő 229, és 230 V.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest