- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cserix
tag
válasz
tothbe #11041 üzenetére
Anyagilag nem vertek át ~25 környékén volt. Viszont határozottan állították, hogy ez bírja amit egy napelemes rendszer okozhat.
Akkor nekem most az a feladatom, hogy rávegyem a napelemeseket, hogy a Fi relé ELÉ kössenek. Na ez szép lesz..... +20m kábel és még vésni is kell majd vagy 1,5m hosszon, mert a ház homlokzatán nem fogom engedni a kábelcsatornát. Nem leszek népszerű.....
Még jó hogy itt a Prohardveren minden témával kapcsolatosan IS van lehetőség információt gyűjteni. -
n@p@lm
őstag
8 kWp rendszer van folyamatban.
Ha szeretnék még + 3 panelt feldobni a jövőben (kb. 1 kWp "értékben") akkor ez minden gond nélkül megoldható?
22 db 370-es panellal lesz 8 kWp-s SE rendszer, ezt akarnám esetleg majd bővíteni. -
rígel
őstag
Sziasztok,
tök pozitívan csalódtam az EON-ban. Csütörtökön lett készre jelentve a rendszer, még az online nyomkövetőben rögzítve sincs, de ma már hívtak, hogy holnap jönnének órát cserélni. -
tothbe
addikt
válasz
cserix #11035 üzenetére
Előttem már megválaszolták, hogy ez egy A osztályú ÁVK. Tehát átlagos használatra jó, de DC megjelenését nem tolerálja egyáltalán. Ergo, ha ezt kifejezetten úgy adták el neked, hogy erre köthetnek napelemet, akkor átvertek (vagy csak abszolút nem értenek hozzá, de ez egy villanyszerelő esetében még rosszabb, ha ezt nem/sem tudja).
Persze a szándékosság ellenőrzésére jó lehetne, ha tudnád, mennyibe is került neked ez a Fi relé, mert ha 25ezer Ft akkor legalább anyagilag nem akartak átverni. De ha mondjuk 150ezret számoltak fel egy B osztályúra, és ezt adták, az anyagilag is átverés. -
tothbe
addikt
válasz
#81475328 #11033 üzenetére
köszi, tökéletesen összefoglaltad. Annyi maradt ki, hogy opcionálisan ha az inverter az A osztályú ÁVK elé kerülne (az elé az valójában egy párhuzamos bekötés, tehát igazából mellé kerül, de a lényeg, hogy nem utána), akkor arra az inverteres ágra külön egy B osztályú ÁVK is feltehető, ha valaki mégis aggódna az inverter oldal életvédelme miatt is.
-
kirkri
addikt
válasz
Ez egy nagyon alapos és egyértelmű leírás volt.
Igazából nem írt mást tothbe fórumtárs sem, csak ott adódott a félreértés, hogy egészen a tegnap esti posztjáig nem derült ki számomra, hogy ez amit ír, két különböző megoldás (az ÁVK elé és után történő bekötése az inverternek) és a meglévő ÁVK utáni kötés esetén már egy másik másik ÁVK is bejön a képbe. (Ami nem jó, ha A típusú)
De ma reggelre megvilágosodtam, és a te posztod is megerősített abban, hogy jól értettem. -
cserix
tag
válasz
A múlt héten került kialakításra a 3 fázisú mérőnk és vele párhuzamosan a lakásban lévő kismegszakító tábla is (eddig 1 fázisú volt). A Fi relé a mérőóra fölött került elhelyezésre, hogy a "kinti" elektromos hálózat is védve legyen. Ez az épület kismegszakító táblájától kb. 20 m-re van. A villanyszerelők az épületen belüli kismegszakító táblához kialakítottak egy "sorkapcsot", hogy majd oda kössenek be a napelemesek. Tehát esetünkben a Fi relé UTÁN kerülne az inverter kapcsolat.
Állítólag olyan Fi relét építettek be, ami "bírja" a napelemes rendszert.
Ilyen :Kezdjek aggódni? .....igen kellemetlen volna ha rendszeresen működésbe lépne a Fi relé.
-
törölt tag
válasz
kirkri #11019 üzenetére
Normál esetben..
1.
Csatlakozó(bekötő) vezeték az "utcáról", a szolgálatóé és 2/4 eres.
TN-C rendszerben >> fázis(ok)+PEN érkezik.
Lehet légvezeték vagy földkábel.1.+
Esetleges méretlen elosztó vezetékek és a cuccaik telken/épületben.
Akkor, ha egy telken/épületben több mérőhely is van, de csak egy szolgáltató csatlakozó vezeték érkezik az utcáról.
Ezek a vezetékek+cuccaik már nem a szolgáltatóé, hanem a közösségé.2.
Mérőhely
A plombált megszakít(ók) és a mérőóra.
Minden szerződött ügyfélnek saját van.
Az ügyfélé.3.
Mért fővezetékek 2/4 eres a mérőhely plombái alól.
TN-C rendszerben >> fázis(ok)+PEN
Az ügyfélé.4.
TN-C >> TN-S átállás (NULLA és PE szétválasztása)
Azaz átállás a 2/4 vezetékről >> a 3/5 vezetékre.
TN-S rendszerben már >> fázis(ok)+NULLA+PE van.
Az ügyfélé.4.+
Esetleges további mért fővezetékek 3/5 eres.
TN-S rendszerben >> fázis(ok)+NULLA+PE
Az ügyfélé.Megj: adott esetben több ilyen 4. pont szerint rész is lehetséges.
5.
Első mért fogyasztói/saját főelosztó (3/5 vezetékes TN-S rendszerű)
Itt vannak a saját kismegszakítók (aza a túláram védelmek)
...és innen vannak elindítva a saját fogyasztói vezetékek is.
Az ügyfélé.
Megjegyzés: a szolgáltató dolga
- a csatlakozó(bekötő) vezeték
- a plombált megszakítók
- a mérőóraMinden más az ügyfél/közösség dolga.
--------------------
Hová kerülhet a FI relé?
A 4. pont szerinti TN-C >> TN-S átállás után bárhová.
Azaz oda ahol MÁR 3/5 vezetékes a rendszer.Régebben ez a fogyasztói mért főlesztó volt tipikusan az épületben.
Újabban van hogy kikerül az épületből, akár az "utcára" a mérőhelyhez.-----
Hová kerüljön az inverter?
Célszerúen a fogyasztói mért főelosztóba ÉS a FI relé ELÉ kötve.
ELÉ=a FI relé bemeneti oldalára azaz a FI relé nem tud róla!Így a FI relét NEM tudja megzavarni az inverter >> nincs probléma.
Cserébe az inverter bekötő vezetéke kikerül a FI relé életvédelmi funkcója alól.
(de ugye az inverter fázis vezeték érintése azért nem egyszerű feladat)-
Persze nem mindig jön össze az inverter bekötésére
a fentebbi tuti üzembiztosan működő eset, a FI relé ELÉ kötéssel.
Ilyenkor a FI relé UTÁN kerül az inverter bekötése jobb híján.
Azaz a FI relé IS tud róla.
Cserébe az inverter bekötő vezetéke is a FI relé életvédelme alatt áll a fázis érintése esetén.Azonban...
Az inverter vezetéken megjelenhet-megjelenik némi DC áram is :-(
Amit a normál és olcsó "A" (pláne a csak "AC" )típusú FI relé nem mindig visel el >> leold miatta.Ez esetben két megoldás lehetséges...
1.
A drága "B" típusú FI relé használata2.
Az inverter átkötése az "A" (vagy "AC") típusú FI relé ELÉ.
Adott esetben a FI relé áthelyezésével a rendszeren belül.
Ezzel kivonva az invertert a FI relé hatásköréből. -
dobolan
senior tag
válasz
kirkri #11031 üzenetére
Ha leválasztod a hálózatról az invertert, akkor szerintem az magától standby állapotba kerül, ha nem hybrid. Nem vagyok én sem szakember, de nekem a leírásokból ez jött le.
Végig arról volt szó korábban, hogy az inverter a villanyóra és a fi relé között van vagy villanyóra fi relé után a lakáselosztó előtt, ez utóbbit nem javasolta senki. -
kirkri
addikt
válasz
tothbe #11025 üzenetére
"...remélem te érted, mi az előtt..."
Ez gondolom nekem szólt és nem volt szép tőled. Teljesen világos, hogy értesz hozzá, viszont a magyarázatnál alapnak veszed, hogy a többiek is napelemeket szerelnek a hét minden napján.
De rájöttem, hogy miben beszéltünk el egymás mellett. Te az A-s ÁVK alatt nem azt az ÁVK-t érted, ami jelen pillanatban is (még napelem nélkül) a hálózatomban megtalálható. Hanem egy másik - a napelem rendszer kiépítése során az inverter AC körébe esetleg beiktatandó - ÁVK-ra érted, hogy oda csak a B jó. Így már értelmet nyer a "minden nélkül" és "Az inverternek nem jó a Fi relé" kifejezéseid is.
Emiatt a hiányzó információ miatt nem volt világos számomra, hogy amennyiben a jelenlegi ÁVK-m elé kötik be az invertert, akkor arra az ÁVK-ra miért lenne hatással az inverter, miért kapcsolja azt le a reggeli induláskor. Azt meg végképp nem értettem, hogy - szintén a meglévő ÁVK-ról beszélve - mögé miért kellene bekötni az invertert hiszen egy ÁVK leoldás esetén a hálózati áramot ugyan lekapcsolja, de az inverter felől nincs leválasztva a ház.
De most már értelmet nyert minden. -
cd930
senior tag
A Huawei inverter garancia hosszabbításának árát és hogyanját nekem sem sikerült még kiderítenem, pedig én is szívesen belegyúrnám.
Azt sem tudom, hogy a telepítéskor a telepítő cég át tudja-e adni a emelt garanciával vagy csak már üzemelő rendszernél érhető el.
Geresics Huawei kapcsolata vajon tudna ebben segíteni? -
HunChris
senior tag
válasz
tothbe #11025 üzenetére
Nálam nincs ilyen probléma, csak linkből idéztem. (Egy elfúrt kábelnél viszont párás időben nekem is leoldott régen, amíg ki nem cserélték.)
Viszont 3 napelemesből 2 egyből behozta volna a Fi relét nálam az inverter mögé. Most hogy 3 fázis lesz, kíváncsi leszek hogy fogják/akarják majd megoldani.
-
-
törölt tag
válasz
HunChris #11022 üzenetére
A párás levegőben vélhetően azért old le, mert van valahol egy/több hibás szigetelésed ....
Ami(k) bepárásodva-nedvesedve már kellően átvezetnek!
Meg kell keresni mi a valódi OK és HOL található, mert nem maga a párás idő az.
Sajnos a nyomozás gyakran nem egyszerú feladat.
pl. amikor a kapunyitó gégecsövébe időnként lecsapodó pára>>nedvesség okozott
az egyébként a behúzáskor picit megsérült vezeték szigetelést áthidalva leoldásokat.
Nos, annak a megtalálása sok-sok hónap alatt sikerült csak :-(
Megfigyelés, áramkör átkötések, logikázás útján.
Mivel száraz időben jó volt és párás-esős időben sem mindig okozott gondot.
Nehézkes és lassú volt behatárolni. -
tothbe
addikt
válasz
HunChris #11022 üzenetére
Nos akkor te is két dolgot tehetsz. Kikötőd az invertert a Fi relé elé (remélem te érted, mi az előtt, de ha nem akkor a szolgáltató felől gondolkodj mindig mert onnan jön az áram). Vagy pedig lepárhuzamosítod a Fi relét egy B osztályúval és arról meg az inverter A osztályút akármennyit kipróbálhatsz, ha párás a levegő akkor mind le fog oldani.
-
válasz
kirkri #11019 üzenetére
Megpróbálom előtt/mögött nélkül leírni, mert ebből nagy kavarodás van itt úgy látom: az inverterben levő ÁVK nem tudja védeni az AC oldali szakaszt, szóval hiába old le ami benne van, az AC vezeték és a csatlakozói ugyanúgy kinyírhatnak ha pl. rossz/sérült a szigetelésük, és megfogod őket. Az egyetlen előnye annak, hogy nem véded ezt a szakaszt a ház ÁVK-jával, az az, hogy lesz termelés akkor is, ha a ház ÁVK-ja leold egyéb okokból.
És ugye ilyenkor 100%-ban visszatáplálás lesz a hálózatba, hiszen a ház le lesz választva FI relé által, nincs ami fogyasszon. -
HunChris
senior tag
válasz
dobolan #11017 üzenetére
[link]
Pl: "Sajnos én is ebben a cipőben járok. Reggeli induláskor párás időben gyakran leold a fi-relé.
Nálam egy központi fi-relé van, közvetlenül az ad-vesz mérő után. Ezek után vannak a leágazások (kismegszakítók).
Eddig 3 féle fi-relét is kipróbáltam de nem segített. Legtöbbször akkor jelentkezik a hiba, mikor nem vagyunk itthon." -
kirkri
addikt
Ezt írom a kezdetektől, hogy én az ÁVK elé akarom beköttetni, mert nem akarom megkerülni a védelmet. (ÁVK) Időközben a fórumtárs írta, hogy az inverter is tartalmaz beépített ÁVK-t az AC oldalon, tehát lehetne akár az ÁVK mögé is kötni az invertert, csak azt nem írta meg eddig senki, hogy az milyen előnnyel járna, ha mögé kötném.
-
MrZed001
tag
válasz
kirkri #11014 üzenetére
Pl elrontották a bekötést és a Nulla mégis a FI mögé került, a Fi-nek a ház oldalára.
Pl bekötötték a Nulla sínbe (ami már a FI után van)
A FI relé kb olyan mint a lakatfogó. 2 kábel áthúzva gyűrűn. Ha a kettőn átfolyó áram értéke nem azonos (+ tűréshatár), leveri.
Ha rendesen az óra oldali ágára van kötve mindkettő, nem lehet befolyással rá.
Illetve láttunk már jópár FI relét, ami nem a ráírt paraméterei szerint működött (magyarán sz-r volt) -
kirkri
addikt
válasz
kardkovacsi #11011 üzenetére
Világos, de olvass vissza, hogy a fórumtárs azt írta, hogy ÁVK mögé kötik az invertert. Erre szeretnék rájönni, hogy miért teszik. [link]
Ha elé van bekötve, akkor az inverter nincs hatással az ÁVK-ra, de akkor meg mi az ami az A típusú ÁVK-t leveri az inverter indulásakor, ahogy a fórumtárs írta? -
Kewee
újonc
válasz
tolts.hu #10993 üzenetére
Neked jóváhagyta már az Elmű az invertert 1 fázisra? Ha igen mennyi idő volt kb? Nálam is ugyanilyen a rendszer lesz (SE 1 fázis + 12 Longi 375W), viszont csak múlt héten lett beadva a HMKE kérelem.
Kültéri inverter elhelyezésnél mennyire lényeges, hogy könnyen hozzáférhető legyen?
-
kirkri
addikt
válasz
tothbe #11009 üzenetére
Akkor megint nem értem, hogy miért kell az AVK mögé kötni az invertert ("minden nélkül"), miért nem mehet elé.
"Én úgy értelmeztem a fórumtársat, hogy ez az A-s áram-védőkapcsoló nem jó az inverternek, mert leoldja. Ezért ha jól értelmeztem mögé kötné be az invertert.." Erre írtad, hogy igen.
Tényleg nem kötekedek, csak próbálom megérteni, hogy mi old le mit, ha az ÁVK elé van bekötve az inverter AC kábele.
-
tothbe
addikt
válasz
kirkri #11006 üzenetére
Igen. Erre gondoltam. Illetve legtöbbször ezt kötik. Mármint az invertert minden nélkül. Pont azért, mert egy B-s ÁVK az 100ezer fölötti tétel. Pedig annak sem árt egy ÁVK de annak B-snek kell legyen.
A Joghurt féle megoldással az lesz a baj, hogy a B-s is leold ha a házban van valami gebasz. Ergo megáll az inverter is pl egy konnektor hiba miatt. Ha külön van egy B-s és utána csak az inverter, a ház meg párhuzamosan egy A osztályún akkor mindkettő védett csak függetlenül egymástól.
Így érthető? -
kirkri
addikt
válasz
joghurt #11004 üzenetére
Jelenleg nekem csak egy A-s van a lakáselosztó dobozban, kint a kapunál lévő villanyóránál nincs semmi. (ide egy T1 védelmen erősen gondolkodtam, de a földkábeles betáplálás miatt két villanyszerelő is lebeszélt róla, hogy felesleges) Onnan R+PEN vezetékek jönnek be a házba.
Én úgy értelmeztem a fórumtársat, hogy ez az A-s áram-védőkapcsoló nem jó az inverternek, mert leoldja. Ezért ha jól értelmeztem mögé kötné be az invertert, esetleg annyi plusszal, hogy az inverter AC ágára tenne egy B-s áram-védőkapcsolót. De lehet, hogy félreértettem, gondolom előbb-utóbb benéz ide és pontosítjuk, hogy mire is írta, amit írt.
-
-
-
kirkri
addikt
válasz
MrZed001 #11002 üzenetére
Így van, TN-C-S rendszerem van. OK, eddig egyről beszélünk.
De a fórumtárs itt ezt írja:
"Az inverternek nem jó a Fi relé. Az nélküle legyen."
Ez a pont nem teljesen világos nekem. Ha jól értem, az ő olvasatában az inverter az áram-védőrelé mögött csatlakozik a lakás hálózatára,. (Lehet, hogy félreértem?) Erre írtam én, hogy nem szívesen kerülném meg az áram-védőrelét még akkor sem, ha van az inverterben egy beépített.
-
MrZed001
tag
válasz
kirkri #11000 üzenetére
Szerintem TN-C-S rendszered van.
Akkor a szolgáltatótól 2 kábelt kapsz: F + PEN
A PEN-be kell belekötnöd a lokális földelésed (ha van és az EPH)
Itt csinálod meg a PE - N szétválasztást.És ide kell kötni az invertert is
Ez után jön a FI relé, amibe a F+N kötöd bele (kettő előjeles összege/eredője kell 0 legyen).
Azaz ha bemenő áram (F) nem a Nullán jön vissza akkor leoldjon.
Jöhet vissza PE-n, vagy egyáltalán nem jön vissza amikor épp rajtad át megy le a földbe.Viszont, ha termelőt teszel FI mögé, akkor az visszafelé, kifele megy át FI relén.
Ha ugyanannyi nem jön vissza Nullán, akkor FI relé le fog oldani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Whirlpool AWO/C 51001 mosógép alkatrész
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ) dokkoló
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Apple MacBook Air M3 15, Újszerű, Dobozával, 12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest