- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tony21
tag
válasz
germinator66 #35866 üzenetére
Sínen, ja, mint József Attila ...
-
-
KMT
addikt
válasz
#31733248 #35819 üzenetére
Nem tehetnek róla? A vonatkozó hazai jogszabályok nem újak, ráadásul nemzetközi szabványokból származnak. Ez valóban több mint az orosz szabályzás, de ez van, ennek itt meg kell felelni. Erre nem volt igazi szándékuk, nyomták ide a saját anyagikat, lefordítva. Aminek a minőségét ne firtassuk. Bepróbálták, nem jött be.
-
asdf_
veterán
Létezik 1 fázisos, 2,5kW-os de 2 stringes inverter?
SMA, SAJ, Solax csak 1 stringes, Huaweii, Fronius meg csak 2 és 3 kW van, 2,5kW nincs, így eleve kiesik, nem is néztem.
3-asból már van ilyen, én export limitelnék 2500-ra, de a szolgáltató hülye és nem hagyja (a visszwatt védelem deka ugyanilyen limit, azt persze rendkívül logikus módon viszont igen)
-
MrZed001
tag
válasz
eric.cartman #35838 üzenetére
Sorolom a problémákat
Huawei, 3 fázis szimmetrikus termelést tud csak.
Ezt már többször leírtam itt is, hogy miért szívás (1-2-3kW fogyasztásnál csak 1-1-1 kW-ot termel, tehát vásárolsz továbbra is 0-1-2 kW-ot).
Nem képes nullázni a szolgáltatói fogyasztásodat.
Azaz öngól.700Vdc aksi ... agyrém szerintem.
Miért játszanál ilyennel, amikor olcsó 48V-os aksis rendszerek is vannak ?Térjünk át a megoldás részre
Inverter 48V-os aksis rendszerrel:
- Deye 12kW-os 3 fázisú. Párhuzamosítható akár 10db. Szolgáltató által engedélyezett visszatáplálásra is.
- Victron 5-8-10 kVA 1 fázisú. Párhuzamosítható, 3db 3 fázist ad. Szolgáltatónak még nem engedélyezett. Viszont nagy toroidos, így indítóáram miatt nem kell 2-3x túlméretezni (áramszünet esetére).Ja igen, ezeknél ráadásul UPS-szünetmentes áramot kap minden ami mögé van kötve.
Pl az egész ház.Aksi LiFePO4 (párhuzamosan köthetők):
- Seplos.com
- Pylotech
- legolcsóbb DiY 16 db cella ami 14,4 kWh megvan rack házzal 1,6 MFt-ból. -
asdf_
veterán
válasz
bortella #35887 üzenetére
Vezérteltben nem kell az a sok 16-os? Gondolom azt nem akarod 3 fázisosítani. Megmarad egyáltalán? 80e Ft-ot ér az amperje.
A 3 fázist meg 16-16-16-on hagyni, úgy, hogy az életben nem bővíthetsz, mert ugrik a szaldó (muhahaha, most, amikor 2 másodperc alatt hatszor felülírnak bármit) én legalább az egyikre tetetnék többet, 25-16-16, vagy 25-10-10 (1*16A-n hogy léteztél eddig amúgy, mikró+mosógép és egy kis valami együtt és már le is veri), ezt gondold át, hogy lenne jó, milyen fogyasztók vannak most és főleg milyenek lehetnek esetleg. -
asdf_
veterán
válasz
bortella #35886 üzenetére
Vételezésre rendelkezésre álló csatlakozási adatok (Amper) – ha eltér a helyszínen található
Szerintem itt arra gondolhatnak, ha 1x25A-ra vagy szerződve, de mondjuk 1*32A kismegszakító van az órán. Vagy fordítva
Igényelt összesített betáplálási védelmi érték (Amper)
Engedelyezett inverterek listájában megtalálod, de egyszerűbb kiszámolni. 7200 W-os invertert raksz fel, akkor 7200/230/3=10,43A
Vételezés megkezdésének időpontja: év hó nap
Ide állítólag az kell, hogy mikor kötöttél szerződést velük. Hogy a saját nyilvántartásukból mi a jó édes anyukájukért nem tudják előkeresni, az a kérdés felmerült bennem, amikor tőlem is ezt kérdezték. -
LOTR
addikt
válasz
HoryThePooh #35810 üzenetére
én is kérdeznék még ide vonatkozólag
amikor ez az online bejelentő ki van töltve és le van adva, akkor utána kelleni fog a "Háztartási méretű kiserőmű igénybejelentés és csatlakozási dokumentáció kivonat" dokumentum is, viszont itt már terveztetni is kell, ezt nyilván csak megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező tudja megcsinálni, ami idő
ettől függetlenül jól értjük, hogy a legelső lépés az online űrlap kitöltése és ha nincs még meg a tervezés, akkor "hiánypótlásban" kell majd leadni?
mod
HMKE Csatlakozási dokumentáció kivonat alján a megjegyzésben talán választ is kaptam rá:
Ha csak igénybejelentést nyújt be, a nyomtatvány első oldala töltendő, és a második oldal aláírandó. Ha csak csatlakozási dokumentáció
kivonatot nyújt be, az első oldalon az 1. pont töltendő, a második oldal minden mezője kötelezően töltendő.
Ha igénybejelentést és csatlakozási dokumentáció kivonatot egyszerre nyújt be, mindkét oldal kötelezően töltendő -
bortella
újonc
válasz
HoryThePooh #35810 üzenetére
Sziasztok!
Én is így jártam - magam adnám be a HMKE igénybejelentést.
Három a rovatnak a kitöltésében segítsetek légyszi:Vételezésre rendelkezésre álló csatlakozási adatok (Amper) – ha eltér a helyszínen található
A jelenlegi főbiztosíték értéke (63A) vagy a minden napszaki + vezérelt kismegszakítók áramértékének összege (16A + 16A) vagy mi?Igényelt összesített betáplálási védelmi érték (Amper)
A minden napszaki + vezérelt áramigények összege vagy a (késes) főbiztosíték igényelt értéke vagy mi?Vételezés megkezdésének időpontja: év hó nap
Érvényes Villamos energia vásárlási szerződés nélkül az igény nem indítható!
Amikor létesítették a mérőhelyet anno 1990, vagy amikor megvettük a házat anno 2008 és átírattuk a nevemre vagy a HMKE majdani tervezett üzembe helyezésének időpontja lenne?
Így állok a kitöltéssel - légyszi szóljatok, ha bármi hibát láttok benne!
Köszi! -
Blackmate
őstag
válasz
Blamazs #35874 üzenetére
Dobd be ide az összes komponens (dongle, inverter, opti) fw verzióját és a pontos típusát.
A bővítés előtt is volt opti a rendszerben?Én sem vagyok expert, de magamnak frissítgetem a rendszert, hátha feltűnik valami.
Nekem is 2 sztringen van 9+13 panel. A 9-es opti nélküli, a 13-as panelből álló sztringen 7 optis, 6 anélküli. -
Gyuc
aktív tag
válasz
ftamas0201 #35882 üzenetére
Szerintem nem kell agódnod el fogják bírálni az már be van adva folyamatban.(magán vélemény)
-
ftamas0201
senior tag
Szombaton, október 15-én járt le a 30 napjuk, semmi híre még semminek. Szeptember 15én lett az igénybejelentés beadva, a visszaigazolásban írták hogy október 15ig választ adnak. Persze tudtam hogy nem lesz belőle semmi, de most ebben a helyzetben nagyon nem ártana ha történne valami.
-
Gyuc
aktív tag
Az EON üzletkötő azt mondja ,hogy még egy napig mindent át tudnak paszírozni,jelenleg 3000 igénybejelentést akarnak,szóval aki akar még be tudja adni.
-
snooze
veterán
válasz
Andras6800 #35876 üzenetére
napelemes rendszer meglétére most aki 3x16A-röl 3x20A-ra szeretne böviteni arra is vonatkozhat?
-
Blamazs
senior tag
válasz
Andras6800 #35876 üzenetére
A teljesítmény bővítés bejövő amper emelés vagy nagyobb invertert szeretnél?
Én ampert szeretnék bővíteni meglévő HMKE mellett de nem merek most belenyúlni én sem. -
HIJ
őstag
válasz
Nagyon kíváncsi leszek erre a közlönyre... Nekem ez azt is suggalja, hogy kiterjesztik ezt a beterméls stoppot szélesebb körre is, tehát nekem pl, akinek MGT -je van még csak, én is kezdhetek aggódni...
-
Blamazs
senior tag
válasz
kardkovacsi #35858 üzenetére
Az hozzátartozik az ügyhöz, hogy frissítés után sem indul el a termelés,újra kell inditani a rendszert hozzá. Teljesen le kell kapcsolni és 15 perc múlva vissza. Többször hívott már a kivitelező, hogy legyek kedves megtenni mert leállt. De a hiba okát ők sem tudják. Most jött ez is, de itt nem tudtunk életet lehelni bele. Nyaralás alatt is előfordult, hogy áramszünet után nem indult újra. Másnapra tért észhez akkor is. Nem vagyok nyugodt miatta.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Azt nem mondta, hogy hogyan vannak sínen.. keresztbe, jön a vonat és nincs rajta fék.
-
mlaci01
tag
Hali,
Tudja valaki, hogy ha egy már üzemelő rendszeren most invertert cserélnék, az szaldó ügyileg hová esne ?
Kikerülnék, maradnék ?????? -
germinator66
aktív tag
Gulyás még azt mondta, a pályázatosok sínen vannak. Pedig csak pár nap telt el...
-
Tiédetis
senior tag
válasz
#31733248 #35832 üzenetére
"Meg hogy a franciák, akiknél nemrég az atomerőművi blokkok fele állt és ahol a fősodratú sajtó nagy terjedelemben kesergett azon, hány erőművük nem üzemel meghibásodások és a karbantartások hiánya miatt?"
Minek mennyi a fele?
Sorold már fel őket pontosanAzok, melyek már bezártak, nem érnek ám.
Aztán lássuk már azokat "fősodratú" sajtókban megjelent kesergéseket. -
Bandit21
addikt
Igaz vidéken, de nálam az MVM partner szerelőnek semmi baja nem volt a szigetelt Kádár kockaban a 30 éves faszekrénnyel.
A szembe szomszédhoz másik MVM partner ment és neki azt mondák új műanyag szekrény kell. (Hozzáteszem nála nemrég volt szigetelés és amikor ki lett emelve a gazcso a gáz óra a villany órával horizontálisan kb 5 cm takarásban lett fel téve. Felül a villany alul a gáz és a kettő függőlegesen takarja egymást 5 cm en de közbe van köztük vagy 30-40 cm.)
Azt mondták neki hogy ez így egyáltalán nem jó és ha már át kell rakni akkor új szekrény is kell. Mert a fa nem jó mert éghet akár és a diszvakolat alatt a szigetelés szépen el tud égni.
Viszont új szekrény az nincs. Amit tudott volna szerezni más forrásból az se volt jó az MVM partnernek. Amit nem értek hogy O is mgt re vár mikor nemhogy nincs folyamatban a 3f Nekik de szekrény sincs amibe be lehetne kötni.
A kollégám is - mint már írtam - mgt után csatlakozási kérelem benyújtása után lett kész a 3f el.
Mondjuk nála meg a partner szerelő húzta el májustól szeptemberig a 3f et.
Kicsit olyan érzésem van hogy vagy szerencsés vagy, vagy bele kötnek abba amit látnak és akkor meg van akasztva a folyamat. -
bb71
őstag
-
Zolee897
tag
válasz
Samott #35834 üzenetére
"Pontosan, egy reaktortartalyt nem hozol at fel europan egy IL-76-os kulonjarattal. "
Még nagyon messze vagyunk a reaktortól. Egyelőre évek óta arra várunk, hogy az oroszok elfogadható minőségű terveket készítsenek. Közben csak kamu tevékenységek történtek, hogy az legyen az embernek a benyomása, hogy van haladás. De előbb utóbb kiderül, hogy még terv sincs, mi meg majd ott leszünk letolt gatyával...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Blamazs #35856 üzenetére
Szerintem ha megy akkor örülünk, nem
Nem tudhatod nincs-e valami automata felderítés ami csak X időnként fut meg, vagy mondjuk akkor ha egy napig nem ment vagy hasonló (valamelyik doksi apró betűjében biztos ott van). Ha webes felülete jó, az adatok jönnek meg termel akkor ennyi. -
Blamazs
senior tag
Le lett kapcsolva a rendszer délelőtt bővítés miatt. PV1 strigen 10 panel optival. PV2 -re ment fel a bővítés 6b panel opti nélkül. Visszakapcsolás nem indul a termelés. Küzdés sun2000 belépés gyors leállítás folyamatban nem is lehet felismertetni az optikat emiatt. PV2 termelne de ugye az inverter nem indul be, feszültség látható pv2-ről. Másnap reggelre elindult a rendszer de az optik offline üzemet mutattak, pár óra múlva online lettek. Azóta teszi a dolgát a rendszer. Miért nem tudott újraindulni a rendszer? FW frissítés után volt már, hogy nem indult el de ekkor egy dc on/off újraindítás megoldotta.
-
válasz
#31733248 #35852 üzenetére
hát szerintem az, hogy a Roszatom a világ vezető vállalata atom erőművekben az véleményes erősen... Ha jól tudom jelenleg 4-5 helyen építenek atom erőművet (persze szerződés van 10-15-re a világon meg megrendelői akarat is van még 10-20ra), de jelenleg nem sok helyen zajlik atomerőmű építkezés.
Arra is van indok, hogy miért a Rosszatommal szerződnek sokan (amúgy tipikusan afrikai, dél-amerikai és ázsiai országok ... ezek közül kivétel Finnek, Fehéroroszok, Magyarok
) tehát a rosszatom a világ szegényebb részén vezető csak. Nyugaton meg nem nagyon akarnak az emberek atomerőművet ... Így mondjuk könnyű vezetőnek lenni
Mint látható a projektek nagy része a jóvanazúgy szabványok szerint is megfelelő (1-1 afrikai országnak) illetve ezen országok általában szegények így egyszerűbb nekik az olcsóbb oroszt megvenni még annak okán is, hogy utána energia függőségbe kerülnek az oroszoktól.
érdemes elolvasni annak a cikket aki még nem olvasta: [link] elég jól körbe van járva...Amúgy egy cég aminek a nevében benne van hogy rossz hogy lehet jó?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Formula-1
- Nintendo Switch 2
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest