Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#72550) PROTRON válasza vinczepeter2 (#72547) üzenetére


PROTRON
addikt

Szóval nem tudom mennyire mentek bele a többiek:
1 nyugalomban ülő felnőtt emberrel számolva, óránként 30 m3 levegő cseréjére lenne szükség a "friss levegő" érzethez. Ez a homeofficeban teljesen nyugodtan (nem halálra stresszelve) dolgozó embert jelenti, ami ennél több mozgás, az már 40-50 m3/h.

A legdrágább klímákat lehet hővisszanyerős szellőztetővel rendelni, na most képzeld, a vékony csövön éppen csak 1 embernek elegendő friss levegő cserét tudnak megvalósítani a kb 2-3x-os bekerülési költséggel. Persze ebben benne van az is hogy azért vékony a cső, hogy csak kis mennyiségű "hideg" levegő mennyiség esetén kelljen a klíma beltérinek "visszapótolni" az elveszett hőt, mert hiába hővisszanyerős, akkor is hidegebb lesz a beérkező levegő mint ami a szobában van.

Elvileg ezeken van plusz szűrő filter, hogy a szennyeződéseket kiszűrje, de a szénszagot szerintem beengedné neked. És nyilván a filtert is időről időre cserélni kell...
Ezeknél a szellőztetés állandóan megy, mert annyira kicsi a cső átmérő hogy nem tud csak 2-3 percekig menni, mert akkor túl kevés a kicserélt levegő mennyiség...mondjuk 5 m3-t kicseréltél 4 óránként, az semmi.

Vannak a falátfúrással járó, állandó üzemű, hővisszanyerős szellőztetők, ebből 1 db kerül kb 90-120k hufba, ajánlott párban felszerelni.
De 1-2 személy számára 1 db is elegendő, a legegyszerűbbek cserélgetik az irányt 15 percenként...15 percig befúj, 15 percig ki, amikor kifele fúj, felfűt egy hőtároló egységet és azon keresztül szívja be a hideg levegőt ami így felmelegszik.

Ezek esetén teljesen megoldódna a szellőztetés gondod, de valszeg bejön az emlegetett szagod.
Valamivel növekszik az energia fogyasztás, mert ugye a beérkező valamivel hidegebb levegőt akkor is vissza kell fűteni. Érdemes a klíma közelében elhelyezni a befelé fúvót a párosból és akkor nem érzel hideget.
Ami még kérdés ebben a scenárióban, hogy eltudod-e helyezni a befelé fúvót úgy, hogy ne a szénszag felől hozza be a levegőt.
Valamint karbantartási és levegő homogenitási okokból egyébként alap beállításban a párosok váltogatni szokták a 2 egység irányát...

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.