Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51001) jézusom válasza waveson (#50998) üzenetére


jézusom
addikt

Igazábol a tálca lefagy nem olyan nagy gond, észre se venném.

(#51002) pjen válasza jézusom (#51001) üzenetére


pjen
félisten

Te nem is, de a venti lapát hamar.

(#51003) elfelejtette válasza DithenS (#51000) üzenetére


elfelejtette
veterán

Azért fogyaszt ennyit, mert -5 fok környékén már annyira visszaesik a teljesítménye, hogy nyélgázon teker, hogy tartani tudja a 20-21 fokot.
Szívesen lecserélném már, csak most éppen az előtér újjáépítésére szórtam el egy misit.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#51004) waveson válasza jézusom (#51001) üzenetére


waveson
tag

Tönkremehet tőle a klíma. Csak nem minden klímánál van ilyenre szükség, én ennek ellenére jövőre lehet tetetek mind3 daikinbe majd biztonsági okokból, csak akkor fogja melegíteni a fűtőellenállást, ha épp olvaszt a gép (nem azonos a kínai klímák 0 fok alatti folyamatos tálcafűtésével, most épp 80-90w-ott fogyaszt az arctic, csak mert kint hideg van (Ki van kapcsolva a klíma és akkor is fűti a kültéri egységet, milyen kedves...ne fázzon már!

(#51005) waveson válasza elfelejtette (#51003) üzenetére


waveson
tag

De a még komoly szigetelési hiányosságok fennállnak?

(#51006) elfelejtette válasza waveson (#51005) üzenetére


elfelejtette
veterán

Az újjáépített előtér vadiúj műanyag ajtót kapott, rendesen össze van rakva, most már nincs ott átlag 6 fokkal hidegebb, mint a ház többi részében. A régi szar faablakok is ki lettek cserélve műanyagra.
Persze örültem volna, ha még a jó időben akár egy pár centi szigetelést sikerült volna feldobni kívülről.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#51007) DithenS válasza waveson (#51004) üzenetére


DithenS
senior tag

Azért abban ott van a karter fűtés is, ami mondjuk a kínai klímákban elavult megoldással oldották meg, de legalább van, ami hasznosabb mint a tálcafűtés.
Amúgy elvileg csak akkor megy nulla fok alatt, ha fűtés üzemben lett kikapcsolva. Ha hűtésre rakod és úgy kapcsolod ki, akkor nem. Bar ez a Fisher klímáknál ment csak a cégnél. Viszont kockáztatod a kompresszor hidegindítási kopását illetve olajütést is kaphat. Szóval hát ez van. Valóban béna megoldás.

(#51008) jézusom válasza waveson (#51004) üzenetére


jézusom
addikt

Ja meg lehet csinálni, én is szereltem már be termosztáttal, de most hirtelen nem tudom ilyen fűtő vezetéket kell venni hozzá.

Végül is mit mondtok, Panasonic, vagy Daikin? max 500e szánok rá és olyan 3,5KW-ra gondoltam. De igazábol eredetileg 3-400ezerre gondoltam ez az 500 már olyan hogy sírok :D
Igaz még benne lennék egy rendes hőszivattyúban is ha valaki meggyőzne. Végül is van pufferem csonkokkal.

(#51009) DithenS válasza elfelejtette (#51003) üzenetére


DithenS
senior tag

C&H Arctic jobb fűtésre, a te klímádat a gyártó se ajánlja tartós fűtésre. Szóval jó lenne lecserélni. Vagy drágábbért japánt.

(#51010) #73959936 válasza DithenS (#50986) üzenetére


#73959936
törölt tag

attól van jobb...

lopott áram+ napkollektor :D :D :D

(#51011) falabu88 válasza DithenS (#51009) üzenetére


falabu88
aktív tag

Az Arctic fogyasztásától se vagyok elájulva, 10 kWh körül fogyasztott a napokban, tegnap a fagyok miatt már 13 kWh. 33m2 gyenge szigetelés. 2 konvektor se fogyasztott 4-5 m3 gáznál többet ilyenkor.
Ami javult, hogy az egész lakásban egyenletes meleg van, kb ez is volt, ami miatt vettem.

(#51012) waveson válasza jézusom (#51008) üzenetére


waveson
tag

Mind2 jó, klímások általában a Daikin-t jobban javasolják csak ennyit tudok.
Ha kérsz klímás cégtől árajánlatot, néha jelentősen olcsóbban megkaphatod a gépet, mint amit pl. árukeresőn látsz.
Nekem 3 klímám van, a Comfora jön be a legjobban, még ebben a -1 fokban is teljesen csendben fűtött reggel is, folyamatosan. Semmi jég a kültérin egyelőre.
Panasonic Etherea Nordic még ami sokak szerint teljesen rendben van. Ha Pana. Jobb ötletem nincs, kérdezd meg windyt. De ha lehet, 1 db kell, és van rá pénz, akkor ne sajnáld rá! :D Csak magadnak teszel jót, ha jó minőséget vásárolsz.

(#51013) PROTRON válasza jézusom (#51008) üzenetére


PROTRON
addikt

Nekem a FUJI 12LTCA-val ami eleve drágább mint a Pana "NZ"-s Nordic Etherea és régebbi , 2012-es tervezésű konstrukció beszereléssel együtt 564 lett a vége szeptember elején leadott rendeléssel. Benne volt a "téliesítés" amiről mondjuk tudom hogy 1k hufnyi fűtőelemet tartalmazott (szó szerint, kb 30-40 cm kondenzvíz csőszakasz van kültéren, a többi belül fut :D) , inkább csak azért nem kötekedtem hogy biztosan legyen hasznuk hátha akkor jobb a hozzáállás. Meg persze azért egyéb dolgokat is el kell ilyenkor végezniük a gépen.
Nem tudom most a gépet mennyiért tudnák beszerezni.
Lehet túlméreteztem a teljesítményt, 23 nm2 4 m belmagasságot kell elbírnia fixen, legtöbbször úgy tartja a 23-24 fokot hogy amikor alá állok 2-es fokozaton hideg érzetű levegőt fúj be, tehát alacsony hőmérsékleten, hatékonyan tudja járatni a klímagázt. Aztán kemény tél alkalmával kiderül.
Meg igazából napközben kinyitom a teljes kis lakást, olyankor a maradék 14 nm2-őt felkell melegítenie 16--21 fokra, majd az egész 40 nm2-t kell hőmérsékleten tartania.
Ilyenkor megértem a 2-2 fokozatokat.
A társasházban a legtöbb szomszéd nem panaszkodik a hangerőre, mondjuk szerencsémre volt már korábban aki felrakatott egy Nord márkájú új klímát, aztán 1 év alatt megszokták. De az én LTCA-m kültérije 2-esen semmivel sem csendesebb annál a Nordnál és eddig legtöbbször ugyanúgy on-off szerűen ment mint az övé, csak persze jóval drágábban.

A kolléga nem panaszkodik a Fujirája, én inkább Pana-t javaslom, mert azt nem tapasztaltam. :D Hátha tényleg tartja az adatlap szerinti értékeket, az enyémnél úgy látom a régi tervezés miatt hogy lutri honnan származhat a készlet. A Daikinból ami biztos hogy jó fűtésre és nem csak átmeneti időszakban az itt olvasottak alapján túl van árazva.

Na most éjjel figyeltem fel először a leolvasztásra, pont 10 percel azután csinálta hogy lefeküdtem. Kezdte a lapát állítással, amihez sajnos elég hangos motort kaptam, szal egyből felfigyeltem rá, mert mostanában fix lapátszöggel használom.
Egyébként nem tűnt hangosnak a folyamat, lehet ha beborozva aludnék el és már mélyen fel se tűnne és kb 2 x 3 perc venti járatással megoldotta, összesen 10 perc volt a két lapát állítás között.

#kovacsen222

Mármint lelopod a szomszédról a napelemet is?
Vagy úgy érted hogy a szomszéd által már lopott napelemmel termelt áramot csapolod? :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#51014) Hauptmann válasza PROTRON (#51013) üzenetére


Hauptmann
addikt

Ja, hogy van utólagos fűtésed lefagyás ellen? Hová tették azt a gűtőelemet, illetve mit csináltak a magával a klímával? lehet, ez okozza neked a hangosabb kültérit csendes módban?

A lapátállító motort nálam szinte nem is hallani. Leolvasztáskor inkább a szörcsögés, ami kicsit fura, amikor először csinálta, azt hittem tönkrement valami. :DDD

(#51015) PROTRON válasza Hauptmann (#51014) üzenetére


PROTRON
addikt

Na ezaz, szörcsögést az on-off szerű működésem miatt gyakran hallok. :D

Amit konkrétan láttam hogy a fűtőszálat a műanyag kondenzvíz csőbe beletolta és úgy helyezte fel, továbbá a tieden oldalt nem tudom hány termosztát van, az enyémen kettő darab...el ügyködött a szerelésen egy ideig, szal nem tudom pontosan miket csinált, igyekeztem közben dolgozni is. :D
Nem tudom hogy pontosan miket állított, voltak-e olyan beállítások, ami kihatással van a kültéri venti+kompresszor paramétereire. De már +10 fok napi minimum hőmérsékletnél is írtam hogy zavaró a hang, pedig olyankor az én meglátásom szerint ha én lennék programozó még sima tavaszi üzemmódban kéne futnia, ha van egyáltalán eltérés.

Az a fura hogy a lapátmotor csak akkor hangos ha csak 1-1 fokozatot kell állítani(megnyomom a set gombot), pláne ha épp 1-esen pörög a beltéri venti.
Amikor swingben van akkor hangtalan nálam is. Ezért tűnt fel a kattogás, ami a feszülés miatt van. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#51016) baloghgabor válasza PROTRON (#51013) üzenetére


baloghgabor
aktív tag

Csodálkozom azon az LTCA-n, ami nálad van. Vagyis a telepítésen inkább. Eleve minek bele a fűtőszál? Persze, biztonságosabb, tudom. De még windy sem emlékszik olyanra, hogy enélkül lett volna baja bármelyik LTCA-nak. Nálam sincsen, pedig öt éve dolgozik. Pár éve -20© alatt is volt, akkor sem volt probléma vele. Az elején én is kimentem, lestem, amikor olvasztott és néztem milyen szépen pisil. Majd leszoktam erről is már. :D Mondjuk akkora területre lehet valóban sok a 12-es gép. Nekem a 09 van, ~ 20m2 és a másik szobában a LECA, aminek már mostanság van hangjai sajnos (lassan tíz éve dolgozik (szeptember-junius). Közben meg a konyha-nappali, ahol csak sparhelt van, de sokszor nyitva minden. Az LTCA-t nem is nagyon veszem észre sokszor, hogy dolgozik.

bégé

(#51017) waveson válasza falabu88 (#51011) üzenetére


waveson
tag

Neten azt olvatam, hogy jó szigetelésnél a mi régiónkban lehet jobb eredményeket elérni a gáznál, de rossz szigetelésnél már lehet hogy gazdaságosabb a gáz.
Mellesleg én úgy vettem észre, hogy a cirkós fűtés komfortosabb, hiába van 22-23 fok, ha éjfélkor bedőlök az ágyba, jég hideg az ágy. Míg ha a cirkó fűt, nincs melegebb, mégis kellemes befeküdni az ágyba, nem olyan mintha jégfürdőbe találnám magam. Sok magyarázatot nem találtam még erre, de 2 hete ezt tesztelem. Az ok lehet az, hogy a födém szigetelése az ágyunk fölött meglehetősen gyér. Van talán 10cm 20éves ásványgyapot, lehet nincs is rendesen a helyén, és ömlik a hideg, a radiátor meg azt a részt fűti pont, a klíma meg a szoba "másik" felét, mert középen van egy gerenda. Fene tudja...De itt a tél, kísérletezek mindenféle beállításokkal, feljegyzem a fogyasztást, megpróbálom megtalálni az optimálist. Ahol mindenki jól érzi magát, és azért nem 100 ezer a fűtésszámla :D

(#51018) elfelejtette válasza DithenS (#51009) üzenetére


elfelejtette
veterán

Az Arctic azután jelent meg, hogy felszereltettem a klímát, azt hiszem pont a következő évben.
Bár ha nem nyomatja annyira a klímás a C&H-t, hanem objektíven ajánlja, akkor rászántam volna még 50ezret egy Fuji LLCC-re.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#51019) Hauptmann válasza PROTRON (#51015) üzenetére


Hauptmann
addikt

Nekem a földön van a kültéri, nincs az alján cső, meg az a kis pipa sem, közvetlenül folyik egy ,űanyag elvezető csatornába, hogy ne a betonra csepegjen.

(#51020) Strezi válasza waveson (#51017) üzenetére


Strezi
őstag

Fizika, konkrétan thermodinamika az ok. A nem acélos szigetelés miatt jelentős rétegződés van nálad. Azaz, padlónál, ágymagasságban lehet tizen pár fok, amikor a hőmérőn 22-23-at látsz.
A konvektorok erre a hidegebb levegőre dolgoznak, jobban csökkentik a rétegződést + meleg felülettel sugároznak is hőt.
A klíma beltéri, pláne négy méter belmagassággal, nem igen tudja felszedni ugyanezt a hűvös réteget. Lehet vele lefujatni, és akkor oda is kever valamennyit, de nem ugyanaz a hőérzet. Két méter felett lehet harminc fok van stabilan :Y

[ Szerkesztve ]

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#51021) feco70 válasza PROTRON (#51013) üzenetére


feco70
senior tag

Lapát állító motor hangos? :Y Semmit nem hallok belőle, az utólagos fűtés nem tudom minek. Olyan mintha más gépet kaptál volna, itt vagyunk páran Ltca tulajok, de valahogy neked vannak csak ilyen furcsa bajaid a géppel. Ne hogy félre értsd, csak nem értem

(#51022) baloghgabor válasza feco70 (#51021) üzenetére


baloghgabor
aktív tag

Pont erre reflektáltam én is az előzőekben. Nagyon fura az az LTCA, vagy a telepítése....

bégé

(#51023) PROTRON válasza Strezi (#51020) üzenetére


PROTRON
addikt

Ha már belemegyünk a részletekbe, szerintem fontos hozzátenni a helyiség többi paramétereit is, nálam pl 23 nm van, 4 méter belmagassággal úgy hogy a konvektorral átellenes oldalon olyan szigeteletlen tömör tégla tűzfal van aminek a másik oldaláról elbontották a korábban ott lévő épületet és az ágy ennek a sarkában van. Tehát 4 méter x 5 méter fal, ráadásul van benne kémény is...

Szal nálam nincs különbség, korábban is hideg volt az ágy, a konvektor se tudta ezt a helyzetet jól lekezelni. Annyi volt az előny hogy a sugárzó hő miatt nem hagyta hogy annyira kihűljenek a falak. Cserébe kattogott mint állat, mert az előző tulaj nagyon rosszul méretezte.

#51021 feco70

Megtennéd hogy kipróbálod: 1-esre állítod a ventit, kifejezetten fan üzemmódban, majd a set gombbal végig tekered a lapát szögeket? Persze direkt szög állítás esetén 2-es venti mellett is van kifejezett motor hang, de ha leveszel minden más zaj forrást akkor az hitelesebb "mérés".
Ha swingen van nálam sincs motor hangja még 1-es venti mellett se.
Köszi.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#51024) feco70


feco70
senior tag

Egy kis érdekesség a tálcafűtésről. Fujitsu importőr cégének tulajdonosa ezt mondta ".....Bátorkodom javasolni a Fujitsut. Tálca fűtés nélkül olyan hőfokon olvaszt le hogy kifolyik a víz. Több ezer darab es 0 ilyen probléma. Többen mérték a fogysztást egész télen és azzal is meg voltak elégedve de a leolvasztás ügye fel sem merült. Tudja es tudja és tudja....." Ez pedig arra kérdésre adott válasz volt, hogy ha mégis belefagy a csepptálcába a kondenzátum, és meghibásodik bármi, akkor él-e a garancia: ".....Ha semmi nem gatolja az elfolyast és a Fujitsu feljegesedik akkor gari!..." Ezt a kijelentést nagy nyilvánosság előtt tette, írásban, úgyhogy valószínű, hogy be is tartja

(#51025) feco70 válasza PROTRON (#51023) üzenetére


feco70
senior tag

Persze megpróbálom

(#51026) PROTRON válasza feco70 (#51024) üzenetére


PROTRON
addikt

Jó tudni, nálam az elvezető csőbe vezettek fűtést, a többit nem tudom.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#51027) feco70 válasza PROTRON (#51023) üzenetére


feco70
senior tag

1 es venti, fan mód, végig zongoráztam set gombal, alatta álltam, hát nagyon csekély hangja van, gondoltam csinálok videót, de semmit nem hallanánk. Beálltam az ajtóba, úgy is próbáltam, kb 5 méter, onnan meg szinte semmit nem hallok.

(#51028) waveson válasza Strezi (#51020) üzenetére


waveson
tag

Köszi, ez sokmindent megmagyaráz. Belmagasság az szerintem kb 260 lehet, vagy 280, Sensira bár viszonylag lefelé fúj(NA), de egy szekrény van az útjában ami miatt inkább előre fúj, szóval nem nagyon képes keverni a lenti levegőréteget. Hát ez van, amúgy is változni fog a szobák elrendezése. Meg 0 fok alatt már lehet a cirkó lesz a nyerő, ott már nem hinném hogy oly nagy különbség van lóvéban, főleg a jelenlegi szigetelés mellett..

[ Szerkesztve ]

(#51029) LanyUs válasza waveson (#50998) üzenetére


LanyUs
senior tag

Jó megoldás a Többiek által javasolt kis pipa kivétele! Több éve nem fagy be a csurgalék.
A fűtésre optimalizált kültéri szabadon függő hőcserélővel rendelkezik. Magyarán ki van gyárilag vágva ott a lemez és ömlik lefelé a cucc :) Érdekes megoldás, mert pl. egy társasház erkélyén külön elvezető lemezt kell fabrikáljon vagy a tulaj vagy a telepítő.

A kültéri méret különbségek szabad szemmel láthatóak. Egy kicsit vastagabb és bumfurdibb. Én kettő zsalukőre tettem földre gumibakkal. Csendes ,rezgésmentes.

Viszont, hogy lehet megoldani azt, hogy ne termosztáttal beállított hőmérsékletre kapcsoljon be az automata fűtőszál a csurgalék csőben, hanem ahogy írtad csak leolvasztáskor?
Filózom, hogy 5 méter messze elvezetem, viszont nem szeretném a +50w fogyasztást 0 fok alatt folyamatosan.

(#51030) waveson válasza LanyUs (#51029) üzenetére


waveson
tag

Windyék egy olyan megoldást alkalmaznak, hogy 2 paramétert figyel gondolom 2 szenzor: az egyik hogy 0 fok alatt legyen a hőmérséklet, a másik hogy a kültérin valahol a rézvezeték kb 30 fok legyen. Mindkét feltétel teljesülésénél indul be a fűtőszál. Ugye nyáron nem fog, mert a kinti hőmérséklet +30 fok, az egyik feltétel nem teljesül. Ha fűt, akkor jég hideg a kültéri csövezése, hiába van -5 fok.
Viszont, ha olvaszt, akkor meleg a kültéri csövezése, és kint 0 fok alatt van a hőmérséklet, tehát fűtőszál indul! :D Ha napokig nem olvaszt, napokig nem megy a fűtőszál.
Nekem Arcticon már megy bőszen a fűtőszál, +1 fokot mért a Daikin, Arctic ette a 80-90Wattot.... :W

(#51031) LanyUs válasza waveson (#51030) üzenetére


LanyUs
senior tag

Ez az automata szál 10w/m. Nekem már van a vízcső mellett 3 méter szakaszon. Windy megoldása tetszik :R 6 klíma van, de csak 1-nél kell. A többit úgy telepítettük, hogy folyhat ki alá...

(#51032) waveson


waveson
tag

Valaki írta hogy -5ben már a Sensira bajos, -1 volt most (oké, nem -5 :D), de 200W fölé nem ment a kompresszor teljesítménye még, és 22.2 fok volt a szobában.

(#51033) LanyUs válasza waveson (#51032) üzenetére


LanyUs
senior tag

Nem bajos, csak akkor is olvaszt, amikor nem kéne 40 percenként. Nálam pl. a sima Comfora már kérte a 450w-ot 55m2-re a melléképületben. A fűtéses típus becslésem szerint 500-550w körül fogyasztott volna, de ma megcserélem őket és kiderül hidegebb időben melyik fogyaszt többet ugyanolyan körülmények között.

(#51034) waveson válasza falabu88 (#51011) üzenetére


waveson
tag

Amúgy, ha 30%-os fogyasztáskülönbséggel számolunk mondjuk egy Daikin Comforához képest (ami +150e HUF! :D) akkor azzal fogyasztanál 10kWh-t a 13 helyett. Napi 110Huf, havi 3300. Legyen 4000. Egy évben 12-15e huf többletkiadás, 10 év alatt jön vissza kb a plusz "befektetés". De sanszos, hogy amikor olyan hideg van, hogy megy a kompresszor 500W-on szinte folyamatosan, akkor már lehet kisebb az eltérés, hiszen ha jól gondolom, a fő eltérés a 2-ben a swing vs rotary kompresszor, a swing hatékonyabb elméletileg..(na meg qrvára sokkal csendesebb és nyugisabb, nem rezonál)

(#51035) waveson válasza LanyUs (#51033) üzenetére


waveson
tag

Jó 5let, elvileg a fűtős többet fogyaszt, de nagyobbat is fűt sokkal nagy hideg esetében. A fűtősben van gyári csepptálcafűtés?

(#51036) LanyUs válasza waveson (#51035) üzenetére


LanyUs
senior tag

6 hsz-szel feljebb írtam le Neked :)

(#51037) waveson válasza LanyUs (#51036) üzenetére


waveson
tag

Elnézést, tényleg... :DDD

(#51038) elfelejtette válasza waveson (#51034) üzenetére


elfelejtette
veterán

Akkor számold ki, hogy én a mostanihoz képest fele annyit fogyasztanék egy Comforával.
Nekem az előző szezonok fűtésigénye 2400/2800/2300/2900kWh volt.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#51039) waveson válasza elfelejtette (#51038) üzenetére


waveson
tag

Áh azért szerintem nem! :D Az is fogyaszt áramot nyugi!! Ha nem fogyasztana, nem hűtene/fűtene.. Más kérdés, hogy a Comfora biztosan kevesebbet fogyaszt. Írtad hogy ~30nm-t kell fűtenie, rossz szigeteléssel, 10-20kWh/nap simán elmegy így, ebben az esetben ez teljesen normális, hisz pótolni kell a hőveszteséget, ami nem kevés ott. Nem mindegy hogy a fal hőtároló (szigetelt fal), vagy folyamatos nagy mértékű hőveszteség szinte csak. Nálam is biztosan sokat fog jelenteni ha végre leszigetelem.
Az a 2300-3000kWh az le fog menni a felére ha jó lesz a szigetelésed, hát még ha egy magasabb hatékonyságú klímád is lesz. Az Arctic sem egy number1, de szerintem jobban járnál vele már rövid távon is.

(#51040) elfelejtette válasza waveson (#51039) üzenetére


elfelejtette
veterán

Lényeg az, hogy előrelátóan az új ablakok már a fal külső síkjára lettek beépítve, hogy a szigetelést majd simán rá lehessen tolni a tokra. Na attól kezdve már valószínűleg bőven elég lesz a mostani klíma is. De persze mivel lassan 5 éves lesz, lehet tervezni a cserét.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#51041) waveson válasza elfelejtette (#51040) üzenetére


waveson
tag

És 5 év alatt nem volt semmi baja? Mert azért jó sokat dolgozott..

[ Szerkesztve ]

(#51042) elfelejtette válasza waveson (#51041) üzenetére


elfelejtette
veterán

Hibátlan. Most az őszi karbantartáskor mondtam a fiúknak, hogy egy teljesen szétszedős penészmentesítős karbantartást kérek, meg is csinálták tisztességesen.
Olyan szinten dolgozott sokat, hogy az idei meleg nyár miatt tavasszal meg ősszel állt talán 1-1 hónapot.

[ Szerkesztve ]

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#51043) waveson válasza elfelejtette (#51042) üzenetére


waveson
tag

Az igen, akkor hát értem miért nem válnál meg tőle szívesen, én is ezért vágtam bele egy cooper&hunter gépbe, azt hallottam mindenhonnan hogy teljesen rendben van minőség szempontból is. Viszont én nem hinném hogy lecserélem, addig fog menni amíg darabjaira nem hullik! :D

(#51044) jézusom


jézusom
addikt

Most ez a pana nordic mas mint az etherea?

(#51045) DithenS válasza elfelejtette (#51038) üzenetére


DithenS
senior tag

De ez akkor is 10.000Ft fűtési költség ha általányba nézzük. Szerintem egyáltalán nem rossz. Gondolj bele, akinek távhő van, az fizeti az alap költséget is, az egyik haveromnak 17.000Ft-os számlák jöttek ki a panelban májusban is, oké hogy meleg víz is abból van, de azért akkor is túlzás.
Bárki bármit mond, ha álltalányban fizetünk a klímákra, akkor szerintem egy nagyon hatékony és olcsó megoldás. A fáról ne is beszéljünk, mennyire irreálisan elmentek az árak. Vidéken is elkezdték a hálozatot fejleszteni, mert felkészülnek a hőszivattyús fűtésre. Azt akarja ott támogatni az önkormányzat, a fáról meg leszoktatni az embereket. Meglátjuk mennyire sikerül.

(#51046) waveson válasza DithenS (#51045) üzenetére


waveson
tag

Helyes. A következő lépés a diesel 0FF legyen, hogy minden nap meg kell fulladnom a sok kályha miatt, ma is, Ford, Van of the year 2001, a fejem belefájdult 300métert mentem utána kb, mintha egy kályha összes égéstermékét folyamatosan magambaszívtam volna... :(((

(#51047) elfelejtette válasza DithenS (#51045) üzenetére


elfelejtette
veterán

Nem rossz tényleg, jobb, mintha 20-30eFt-okat kiadnék fűtésre.
Egyébként nálunk az évek során így ment a műszaki eszközök cseréje/fejlesztése:

- Hagyományos izzók cseréje kompakt fénycsövekre, majd ledesre
- 2db 100w fogyasztású crt tv csere 22w fogyasztású lcd-re
- 300w fogyasztású számítógép csere 100w fogyasztásúra
(Jobb hatásfokú táp, crt helyett lcd, athlon x3 helyett intel i3, 9600gt helyett gt640)
- Minimálisan kisebb fogyasztású modell a hűtő és a mosógép cserénél.
- A klíma felszerelésével kiesik a 100w-os fűtési keringető szivattyú fogyasztása is télen

Így sikerült a korábbi 13000Ft-os havi villanyszámla általányt 6000Ft-ra levinni. Ezt 14000Ft-ra emeltettem vissza, mert úgy számoltam, hogy 100eFt-ot fog max. fogyasztani a klíma évente, ez havi 8000Ft. Így a korábbiakhoz képest mindössze plusz havi 1000Ft a fűtés. Ja, és nem kell megvenni évente kb. 150-200eFt árú tüzifát, amit hiába pakoltam a kazánra, mert reggelre lehűlt a víz központi fűtési rendszerben, és az 5(!) radiátorban, és 15 fokos házra keltünk fel.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#51048) toome1985 válasza waveson (#51032) üzenetére


toome1985
tag

Nálunk -6 volt két napja. Kb másfél óránként olvasztottak a sensirák szóval vagy változtattak rajtavagy mégse 40 perc az a 40 perc.

(#51049) DithenS válasza elfelejtette (#51047) üzenetére


DithenS
senior tag

Így van. Vidéken a bátyám is fatüzeléses központival fűt, és jó az 100nm3-es ház, de elmegy 300.000 Ft minden évben fára minimun, és persze nem aprítva hanem méterbe, mert így “olcsóbb”, de akkor is kell venni a fűrészhez láncot, olajat, benzint, és aztán a rengeteg munka ami vele jár, hát na. Ott van a 100 wattosan folyamatosan üzemelő keringető szivattyú is. Ne is mond. Segítettem nekik a nyáron, de köszönöm, elég volt. Biztos nem élnék fatüzeléses házban. Ott amúgy az is a rossz, hogy eléggé dombos vidék, és körbe veszi a “falut” az erdő, ezért télen szó szerint bent ragad a szmog, a levegő nem tud kicserélődni. De a városból befelé menet látszik is, hogy megül a szmog a falu felett. Ezért is fejlesztik a hálózatot, sokan klímával fűtenek már erre felé, van aki hőszivattyúval.
Szóval megéri a klíma. Nagyon is. Nyílván a gáz már egy másik történet, ha van, és van egy modern kondenzációs kazán, akkor nyílván nem éri meg.

[ Szerkesztve ]

(#51050) jézusom válasza DithenS (#51049) üzenetére


jézusom
addikt

szvsz minden képpen jobb a klÍma. Az áramot is elzárhatják, de napelemmel meg lehet oldani. Meg ugye ha megszűnik a szaldós elszámolás, akkor is "el kell használni" az áramot.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.