- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
spyduck
nagyúr
Sziasztok!
Klímát akarok venni mert megpusztulok a panelban.
Valami szaki tudna segíteni, teljesen világtalan vagyok a témában?!Van két megoldás
(1)falra szerelhető klíma
(2)mobil klíma pl.: ACM 2000Az utóbb ér egyáltalán valamit?
-
ati2
őstag
válasz
Dictator^ #1044 üzenetére
Az attól függ milyen klímát veszel mennyi az EER-je a 3,5 kW-osok 0,9-1,2 kW körül fogyasztanak átlagban a megadott 3,5kW-os hűtőteljesítmény mellett.
De ha túl tudja magát hajtani a klímád, akkor akár 1,5+ kW-ot is ehet az első fél órában persze addig nem 3,5-el hűt hanem többel.Még megtippelni se merném mennyi lenne a villanyszámlád egy hónapra, mert függ a kinti hőmérséklettől, meg hogy mennyire akarsz hűteni.
Annyit lehet tudni csak, hogy 1 nap teljes terhelés mellett kb mennyi lenne a max: 1,2 kw * 24 h * 45 Ft/kWh = 1296 FtDe közel se biztos, hogy egész nap maxon menne, vagy 24h-ban kell használnod.
Meg szerintem este kikapcsolnád úgyis mert alvás közben kicsit zavaró a hangja. -
ati2
őstag
válasz
Dictator^ #1042 üzenetére
Arra szerintem elég egy 3,5 kW-os is, maximum járatod folyamatosan.
A fujitsunál ezt a külső / belső hőmérsékletet adják meg a helységre méretezett klímának: "Hûtés, belsõ hõmérséklet: 27°C DB / 19°C WB; külsõ hõmérséklet: 35°C DB / 24°C WB" -> kint 35°C, bent 27°C*et tud a megadott teljesítményen.A helyedben bemennék egy helyi klímás céghez és kikérném a véleményüket egy árajánlattal együtt. De egyébként már az is sokat számít hogy kicsapja a vizet a levegőből és legalább lehet izzadni
agemate már BITBOYS megírta a lényeget
Ha 12 m2 és szabvány 2,7m a belmagasságod akkor kb. 1,3 kW-os is elég lenne. De 2 kW-os a legkisebb klíma amit láttam. Még le is fagyaszthatnád vele magad, ha akarod -
Dictator^
veterán
Nagy a szomba, 52 m2, tetőtér, (nincs elválasztva, tehát 1 rész az egész) szar a szigetelés amúgy is, a belmagasság olyan 2,4m.
Déli fekvésű a ház. Igazából nekem annyi lenne a lényeg, hogy -3°fokot hűtenék csak a benti hőmérséklethez mérve.
Van nikeceles szigetelés, de attól függetlenül a tetőtér gány. A tetőablakok nagyon szarok, a két külső ablaknál vettem P profilt, így már legalább a víz nem folyik be. Annó volt egy menyétünk, aki a fóliázást tönkrebaszhatta, szóval még az is...
Nem kell, ha 35fok van, akkor elég ha 30-32-re hűt.
-
ati2
őstag
válasz
Dictator^ #1038 üzenetére
Jó nagy szobád lehet, vagy nagy a belmagasság vagy tetőtér?
Amúgy ezeknek a kalkulátoroknak a legnagyobb hibája, hogy nem számolják bele, hogy normálisan le van-e hőszigetelve a ház, mert akkor fele akkora is elég lenne. Szerintem ezek egy 30-as szigeteletlen téglafalra számolhatnak átlagot.
Ha több szobára vonatkozik az 5.24 kW akkor multisplit kell, vagy ha túl hosszú lenne a csövezés a kültéritől akkor meg 2 kisebb split (haveromnak így van, először csak az egyik szobára volt pénze, de bevált neki az utólagos második beszerelés).Meg mindenkinek más az igénye, ha nem kell a 22 °C a kinti 35 °C-ben, akkor akár egy kisebb klíma is elég.
Nálam is csak egy 2,6-os van, de akár az 54 m2-es lakást is egészen jól behűti összenyitott légtérrel. Igaz a legtávolabbi helységben 3-4 °C-al melegebb van mint a klíma alatt, és sokkal lassabban lesz hideg.BoGár_2 Ok! Használd egészséggel
-
ati2
őstag
válasz
agemate #1033 üzenetére
Valamelyik olcsóbb MIDEA.3,5 kW -os, de azért egy klímás boltban is kérdezz meg egy szakembert, mert 40->25 °C-re az azért elég durva.
De hogy a képedbe fog fújni ilyen belmagasságnál az tuti (kb 10 cm-et ki kell hagyni a plafontól, hogy tudjon szívni is).
Hatékonyt meg csak split-ben kapsz. A MIDEA-nak jó a szervizháttere a TESCO-s és társai klímákat felejtsd el, klímás cégnél vegyed akkor lesz normális gari is. -
ati2
őstag
válasz
BoGár_2 #1032 üzenetére
Ha 10 m2-es csak a szobád akkor az kb annyi, de hűtésben kb. 2 kW-os a legkisebb klíma.
Mondjuk egy jobb inverteres pl. Fujitsu ASYA07LG vagy ASYB09LD 0,5 kW-ig leszabályozza magát, de alatta kikapcsol az is. Az átlag meg kb 1 kW alatt kapcsol ki.
Max kinyitod az ajtót és az egész lakást hűtöd -
agemate
addikt
Sziasztok, mobilklímát szeretnék, egy kb 25nm-es helyiségbe. A szoba tetőtéri, ha kint 35, akkor bent 40°C van. Belmagasság kb 2m és 30 cm. Szeretném legalább 25°C-ra hűteni. Minél kevesebbet szeretnék rákölteni. Zajszint nem számít, olcsó legyen és relatíve hatékony. Furcsa, hogy ezt mondom, de az sem baj, ha sokat zabál, mert már megőrülök a melegtől
Mit ajánlotok?
-
BITBOYS
addikt
válasz
Dictator^ #1028 üzenetére
Mekkora helységben használ(nád)od? Szerintem 25 m² optimálisan le tud hűteni egy átlagos szoba belmagasságát nézve. Valahol 1400-1500W -ot fogyaszthat maximumon óránként.
A becsületes gyártók nem rejtik el a felvett energia mennyiségét. Mondjuk a készüléken biztos rajta van, rajta kell lennie.Érdemes utánaolvasni a témának: [link]
-
ati2
őstag
válasz
Dictator^ #1028 üzenetére
A Googléban találsz pár ilyesmi [klima kalkulátort]. Méretezéshez kiindulási alapnak jó.
Vagy megnézed mekkora teljesítményű a fűtőtested, és kb 60-70% hűtő teljesítményű klímát érdemes venni a fűtéshez képest. De amúgy a ház tervrajzán rajta kell lenni minden helység fűtési hőigényének amikor épült.
-
ati2
őstag
válasz
Winner_hun #1024 üzenetére
Ha panelban laksz és minden ablakod déli fekvésű nem tudsz szellőztetni normálisan, mert nincs kereszthuzat.
-
-
válasz
Winner_hun #1020 üzenetére
Foleg akkor jo ez, mikor bent van 28 fok es kintrol dol be a 35 fokos levego.
-
harry
veterán
válasz
Winner_hun #1020 üzenetére
Éppenséggel lehet, hogy van, lásd passzív házak, bár ez összetettebb.
Szellőztetés - az is biztos, hogy nappal semmit sem ér :-P -
ati2
őstag
A hűtési / fűtési teljesítmény úgy függ össze a fogyasztással, hogy egy adott típuson belül minél nagyobb teljesítményű a klíma annál rosszabb a hatásfoka.
A COP (fütés) és EER (hűtés) adatokat nézd, ami azt jelenti hogy 1 kW áramból mennyi hőt termel, vagy von ki a légtérből.
Pl. ami nekem van [Fujitsu ASYB-09LD]: EER 4,26 = 1 kW áramból 4,26 kW hőt szivattyúz ki a légtérből. Fogyasztás 0,61 kW -> hűtőteljesítmény 2,6 kW.A COP és az EER a megadott teljesítményhez vonatkozik, inverteres klímánál a ha kisebb teljesítmény kell akkor elvileg még jobb, ha nagyobb akkor meg romlik a hatásfok.
Télen mértem fűtésben fogyasztást amikor túlhajtja csumán magát az első fél órában kb 1,7 kW-ot zabált, amihez elvileg 6,1 kW hőt ad le, a COP ilyenkor csak 3,6 volt a normál 4,44-hez képest.
De szépen beált 500-800W közé amikor a szoba hőfok elérte a megadottat (13->22 °C-re volt felfűtve egy 20 m2-es szoba) De az biztos, hogy amíg olvasztott le a kültéri meg lehetett fagyni, mert a falak max 14°C-ak voltak.
Az hogy mennyibe kerül a villanyszámlád főleg attól függ, hogy mennyire hűtőd vissza a szobát a falakkal együtt. Ha melegek a falak és kikapcsolod akkor 1-2 óra alatt ugyanolyan meleg lesz a szobában mint előtte.
Amivel lehet spórolni, hogy ha hűtésre kell elsősorban akkor északi oldalra árnyékba rakod a klímát, ha fűtésre kell, akkor meg a délire. Ha a helye meghatározott, akkor meg nappal fűtesz, este hűtesz -
harry
veterán
válasz
Atomgeszi #1012 üzenetére
Köszi az infót
Egyelőre csak ismerkedek a témával, illetve ha minden igaz, majd költözünk, így ide nem vennénk, csak az jutott eszembe, hogy ugye alapvető ellenérv, hogy költséges üzemeltetni - és ennek szerettem volna utánaszámolni, hogy ténylegesen mennyi. Mert ha abban a pár nyári hónapban megnő a havi kiadás 3-4eFt-tal, az annyira nem sok azért cserébe, hogy nem kell a meleg, sötét(ített) szobában főni egész nyáron.
Hülye kérdés, de a hűtési teljesítmény milyen kapcsolatban áll a fogyasztással? Konkrétan arra gondolok, hogy egy klímára rá volt írva, hogy (mondjuk) 3kW-os, energiafelvétel meg 1kW körüli. Ez hogy jön össze?
Azért, ha folyamatosan menne egy ilyen dög, az lenne napi ~10kW fogyasztás, ami egy hónapban ~15eFt, ami azért már nem kevés... -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Winner_hun #1014 üzenetére
Sajna 4ik emeleti tetőtéri lakásba(déli fekvésű szobákkal) nem elegendő ez a klímatolóilag kifejlesztett alacsony költségvetésű megoldás.
-
Winner_hun
félisten
Éjjel ablak kinyitósat
-
Atomgeszi
nagyúr
Szia!
Én sem vagyok nagyon szakmabeli, de rengeteget olvastam és kaptam tanácsokat mindenkitől.
Két típus van. Vannak a fix kompresszorosok és vannak az inverteresek. A kettő között lényegi különbség, hogy a fix kompresszoros(On/off) az olyan, hogy bekapcsolod és 100%-on megy(legalábbis a kinti egység, a bentit tudod szabályozni,de annak megint nem sok értelme van mert feleslegesen dolgozik a kinti 100%-on , ha a bent csak 25%on megy a befúvás) amíg ki nem kapcsolod vagy el nem éri a kívánt hőmérsékletet a szoba. Az inverterest meg, ha bekapcsolod az tudja változtatni a kinti egységnek a teljesítményét, tehát tud menni "félgázon" is illetve szinten tartja a szobát pld 25%-on.
Klímáknál van egy EER és COP szám. Ezek minél nagyobbak annál jobb a hatásfoka a klímának. EER 3,2 felett van az már A kategóriás, viszont a 4 felettiek már AAA+-ban mennek tehát az már elég jó hatásfokkal dolgozik.
Két szobát sose lehet olyan jól lehűteni, mintha mindkét szobába lenne 1-1 klíma. Mert az egyik szobába mindig kellemesen hűvös lenne a másikban meg már elviselhetetlenül hideg.
Ilyen esetben lehet maradni az On/off klímánál, hogyha egésznap kell mennie a klímának.
Invertereset olyan helyre érdemes rakni ahol egy háló szobát kell hűteni és azt kell szinten tartani. De, ha ilyen nagy távolságok vannak akkor úgyis folyamat mennie kell.
Ha mindenképp egy klímát akarsz, akkor 3,5kW alattit ne vegyél(legjobb lenne 2db 2-2,5W-os, akár multi klíma vagy két egymástól függetlenül működő). Érdemesebb már délelőtt elkezdeni a hűtést mert igazából attól, hogy le van árnyékolva a falak még átveszik a hőt és az fűtené a lakást , tehát, ha délelőtt elkezded hűteni a szobákat a falak is hűvösek maradnak és később könnyebben birkózik meg a klíma a hűtéssel.
Én szerintem jobb , ha árnyékos helyen van, ugyanis, ha árnyékba van 30 fok, tűző napon 35 akkor egyértelmű, hogy a 30 fokból könnyebben csinál hideget mint a 35 fokból és csak "szenvedne".Gonosz15 Van klímás ismerősöd?
Érdemesebb klímacéggel szereltetni és tőlük venni a klímát, mert, ha esetleg később probléma lenne vele a garanciánál nem húznák egymásra a vizes lepedőt(ugye az edigitál azt mondaná, hogy a szerelő volt balfasz nem fizetnek, a szerelő meg az edigitalra fogná). Amúgy fix kompresszoros, ha egész nap mennie(tehát nincs sokszor ki be kapcsolgatva) kell akkor ez is megfelelő lehet, de egy kis szobára érdemesebb invertereset venni. -
-
Gonosz15
aktív tag
-
harry
veterán
Sziasztok, egy kis általános felvilágosítást tudna adna valaki a témában? Sosem foglalkoztam klímákkal... gondolok itt arra, hogy milyen típusok vannak, milyen árkategóriákban, milyen fogyasztási / egyéb költségekkel, ténylegesen mennyit megy egy klíma egy nap, így mennyi lehet a napi fogyasztása, hányra/milyenre van szükség pár szoba hűtéséhez, vagy egyáltalán, mi alapján döntsek, hány szobát érdemes hűteni, ehhez milyen teljesítmény kell, stb.
De, hogy konkrétabb legyek, egy példa: 100nm lakás, ebből déli oldalra néz 3 szoba, ebből, hát, kettőt lenne érdemes hűteni, 30+20nm, nagy, egymásba nyíló ajtókkal. Általában 11-18 óra között van nagy hőség, a nap többi része annyira nem vészes.
Ez esetben pl. lehetne olyat csinálni, hogy veszünk egy split klímát, az hűtené mindkét szobát? Mekkora teljesítményű kell, ekkora területre? Ha naponta menne ~8 órát, akkor az mennyit fogyasztana? Mondjuk kinti, napon 35-40 fok, bent 25. Mennyire rossz, hogy a hőcserélőt ha az ablakba rakjuk, azt végig tűzi a nap? Gondolom, működne így is, de mennyit ront a hatékonyságon? -
BoGár_2
csendes tag
Én most ezt néztem ki: http://www.mall.hu/legkondicionalo/somogyi-acm-2000
Mobil klíma, de hát nincs pénzem még beszerelést is fizetni, legfőképp, hogy talán fél-1 év múlva elköltözöm innen. Mi a véleményetek? -
iceshark18
csendes tag
Én meg ilyet nézek
Midea R1 MSR1-07HRN1, találtam 60-65e pénzért nekem pont elég lenne a kis szobába, Alig fogyaszt valamit A osztályos, de nagyon nem akarok 50 rongyot költeni beépítésre, pedig mindenütt 40+fa az ára
Elvetemült magánbezserelési gondolataim támadtak!
Óriás nehéz lenne a feladat, ha mondjuk szerszám, anyag, villanyszerelő adott lenne a dologhoz? Tudom gari ugrik, de még így is gondolkodós...bár nem tudom pl a rézcsőnek meg a csatlakozóknak mennyi az ára.
-
Atomgeszi
nagyúr
Sziasztok!
Látom elég halott a topik ahhoz képest, hogy milyen rohadt meleg van. Vagy csak nekem nincs még klímám?? Senki nem tervezi a vásárlást mostanában?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf FX 505G Gamer laptop. I7 8750H / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 480 SSD + 1 TB HDD
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest