Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48001) Atis45 válasza gabor9991 (#48000) üzenetére


Atis45
aktív tag

Igen igen tudom hogy nagy drágaság van, meg ott sincs kolbászból a kerítés, de valamiért még mindig az a tendencia, hogy a magyarok élnek németbe, angliába, stb, nem pedig fordítva.

(#48002) baloghgabor


baloghgabor
aktív tag

Szerencsére nálunk nincsen 800 € lakás se. Mondjuk az átlag fizetés állítólag ennyi, de sokunk szerint jó, ha a fele megvan..... Szóval felőlem lehetne a villany, vagy bármi svéd árakon is, ha nem a rezsire menne el a fizetés nagy része. Még szerencse, hogy az élelmiszerek nem emelkedtek csak 30-40%-ot, nem mint az építőanyag, sokszor eléri a 100%-ot az áremelés.
Próbálj meg okos lenni, hogy jövőre, vagy tíz év múlva melyik energiahordozó lesz sokkal drágább? Ha valaki emlékezik még a HTO (háztartási tüzelőolaj) és az olajkályha esetére talán?

bégé

(#48003) gabor9991 válasza Atis45 (#48001) üzenetére


gabor9991
őstag

Ez már nagyon off itt.
Van pár ismerősöm akik külföldön éltek de már hazajöttek.
Ma itthon egy festő vagy burkoló simán keres annyit mint külföldön.
Ha vállalkozó vagy akkor még jobban is élsz mint kint.

(#48004) Kaci84 válasza gabor9991 (#48000) üzenetére


Kaci84
őstag

10-20 év múlva csak nem lesz még annyi villanyautó. De addigra talán lesz új atomerőművünk és addigra lesz talán új fajta erőmű ami franciába készül. Tisztába vagyok vele, hogy bármi lehet, de az áram tiszta, biztonságos és megújuló. A jővő meg arról fog szólni, hogy vagy kivezetik vagy megadóztatják a szennyező dolgokat. De hanem villany akkor mi? Gáz? A többinél is vannak eremelkedési opciók. Villanynak még van fejlődési lehetősége a többinek szerintem már nem nagyon. Maradjak fafűtésen? Azt is fejlesztenem kellene ami pénz meg helyigény. Klímát szerettem volna, de kb mindeki itt inkébb lebeszélt róla mint rá.

[ Szerkesztve ]

(#48005) baloghgabor válasza Kaci84 (#48004) üzenetére


baloghgabor
aktív tag

Én biztosan sziget üzemű napelemeket tetetnék, ha megfizethető lenne, olyan szinten, amivel egy nagyobb áramellátású berendezés is vígan működne.
Jómagam klímával fűtök évek óta és nem tudom és nem is akarom hasonlítani, csupán a fa fűtéshez, mert csak az elérhető nálam. Pénzben sem tudom számolni, mert rengeteg kerül ki az egy hold, főként fás területemről. De kényelemben sokkal jobb a klíma, mint a begyújtás, hamuzás, favágás. Persze van hangja és fújja a levegőt. Engem nem zavar szerencsére, de van akit meg igen.
Anno több évre visszamenőleg olvasgattam itt, mire bele mertem vágni és mint látszik, nem bántam meg. 2 Fujitsu klíma, néha kandalló és sparhelt rásegítéssel, télen plusz 12-16 ezer villanyszámla többlet havonta (~85 m2). Aki ennyiért fával vesződik, az nagyon hobbis, vagy mániás szerintem. :D

bégé

(#48006) gabor9991 válasza Kaci84 (#48004) üzenetére


gabor9991
őstag

Nem lebeszélni akarlak róla ne értsd félrea a klímás fűtés teljesen jó döntés.

(#48007) Atis45


Atis45
aktív tag

Most lehet hogy nagy marhaságot kérdezek, de ha egy klíma (3.5kw-os) eléri a beállított hőfokot hűtésnél, és ugye utána csak tartja a hőfokot, akkor kb milyen fogyasztása van?

(#48008) MC Pite válasza rmihaly (#47986) üzenetére


MC Pite
veterán

Micsoda, 1 millából monoblokkos hőszivattyú, készen?! :F
Szorozd meg kettővel szerintem (ősztől tavaszig ezeket kutattam). Majd vedd hozzá, higy a mostani rendszere 60-70⁰is vízre van méretezve, nem 45-50⁰ra!

Kaci84:Én betennék egy NZ35VKE-t, tud halk is lenni, kb 500-550 telepítve. Ha nagyon olcsón kell, akkor Arctic, de ugye kevésbé gazdaságos és halk (350 körül lehet telepítve). Ha belefér, H tarifával.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48009) mgoogyi válasza Atis45 (#48007) üzenetére


mgoogyi
senior tag

Annyi, amennyire le tud szabályozni. Típustól függően 200W és 500W közöttre tenném mások hozzászólásai alapján.

(#48010) Kaci84 válasza MC Pite (#48008) üzenetére


Kaci84
őstag

550+150 nálam, hogy a villanyóra tudja a H tarifát. Ez így fáj nagyon. Azért lehet belevágok. Pénzem amúgy van rá nem azért sírok csak régen szegény voltam mint a templom egere és nehéz ettől elszakadni. Azért is akarok most költekezni, mert úgy néz ki fordul a trend megy az infláció mindeki emel mindent ha kell ha nem, a fűtés nálam meg amúgy is gond a korábban írtak miatt. Mondjuk a klíma miatt elköszönhetek az éjszakai ármatól, de azt lehet megoldom hőszivattyus bojlerrel, de az megint egy jó kör lesz.

(#48011) ftamas0201


ftamas0201
senior tag

Láttam, hogy a leszabályozással kapcsolatban felmerültek kérdések gree klímákkal kapcsolatosan.
Nekem egy Gree Comfort X 3.5kW (GWH12ACC-K6DNA1D) van, konnektoros fogyasztásmérővel azt tapasztalom hogy kb 440W-ig szabályoz vissza, ez alatt lekapcsol a kültéri ha eléri a hőfokot. 22W fogyasztása van a beltérinek automata ventilátor üzemmódban ha lekapcsol a kültéri (ilyenkor a legalacsonyabb ventilátor fokozatot használja).

(#48012) Hauptmann válasza gabor9991 (#48000) üzenetére


Hauptmann
addikt

Szinte biztos, hogy amint a fos villanyautók elterjednek, az áram díja nagyságrendekkel lesz több. És nincs visszaút, nagyon beindult a villanyautó lobbi sajnos, és egyre többen szállnak fel a villanyautó vonatra. De idővel nekik is lesz meglepetés majd a villanyszámában.

(#48013) MC Pite válasza Kaci84 (#48010) üzenetére


MC Pite
veterán

Hőszivattyús bojlered nem hiszem hogy lesz, azaz igazi luxus/pénzkidobás, kb soha nem térül meg!
Keress rá az Arctic/Amber Royal/U Crown klímákra itt, meg a Panasonic Nordic NZ szériára, és próbáld eldönteni megéri e a felárat. Én úgy gondoltam/gondolom hogy meg, tényleg fűtésre tervezték, nem utólag téliesítették, és remélem tartósságban is legalább annyit várhatok tőle.

Akinek tartalék fűtésnek kell, elég lehet az Arctic (közben kihúzva/kismegszakítót lekapcsolva mikor nem kell fűtenie), de a Pana NZ/ Fujistsu LTCA inkább ajánlott ha azzal akar az ember folyamatosan fűteni.
Fusd át az előző 1-2 oldalt még ha nem tetted.

ftamas0201: :R
Közel 3* annyi a minimuma mint enyémnek, az azért nem kis különbség, valószínűleg a nagyobb hiszterézis pl ilyenből is adódik.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48014) PROTRON válasza rmihaly (#47983) üzenetére


PROTRON
addikt

Szia,
Köszi hogy ilyen korrektül leírtad.
A tervem:

A társasház fsz+1 emelet, majd jön a padlástér.
Én az elsőn lakom, az udvari sarokban tehát a lakásom "L" alakú, előttem fordul a függőfolyosó.
Konkrétan a magam fölé raknám, az egyik válasz falam(ami 35 cm széles) tetejére, amilyen közel csak lehet a tető széléhez. Tehát ha valami általad jelzett épület probléma alakul ki én leszek az első akit érint.

Az egész kültéri körül saját zárt (akár fém) doboz kialakítása tervezett, alulról is zárva, lakatolt ajtóval a karbantartáshoz. Így kivédve mind a tetőtér galambsz.tól terhes levegőjétől és egyéb portól. Mivel a belső sarokba kerül így elvileg a tűz eseti és füst aerodinamikát sem befolyásolja.
A "beszívó" csövezés a saját lakásom előtti függőfolyosó fölötti födémből kerülne kialakításra, a saját ajtóm előtt. Megint csak nem fog a tetőtér levegője bejutni, persze kap rácsozást és szűrőt hogy madarak meg egyebek se menjenek be.
A kipufogást pedig a tetőn kidugott "kéményen" keresztül végezné, a szokásos eső+madár +szűrő védelemmel ellátva. Megint csak kivédve hogy a tetőtér aerodinamikába beleszóljon az én készülékem, továbbá a levegő se tud beszorulni így elvileg gomba sem nagyon keletkezhet.
A kondenzvíz elvezetés, akár a doboz alsó fém tálcájáról is, történhet az eresz csatornába, de nem vagyok ellenére hogy belevezessük a saját konyhai lefolyómba. A beltériből lehet amúgy is a konyhába lesz vezetve.
A további, csövezésből eredő beázások is engem érintenének először, de amúgy megoldható hogy a doboz aljában egy biztonsági lefolyó nyílást nyissunk az előszobámba. Bár ez a fűtés számlán meglátszódna.

A legnagyobb kockázat ha feltörik a padlásteret majd a dobozomat és ellopják a cuccot hogy eladják 10 üveg borért mialatt én épp elutaztam. :D

Más téma:
Előző oldalakon én is próbáltam erre célozni, csak egyesek eltrollkodták.
Tehát a jelenlegi áramdíjak biztos hogy a választások után emelkedni fognak akárki is nyer, csak persze a lefizetett sajtósok általi propaganda lesz vicces.
A növekvő áramdíj mellett télen biztos hogy látványos lesz a különbség azzal kapcsolatban hogy kinél van "H" tarifa kinél megy sima nappaliról.
Az hogy 15-20 év múlva milyen technológiák lesznek, a következő 10 évben nem fog vigasztalni senkit. :D

Amúgy egy dolog hogy az áram árának utána néztetek, de a gázzal mi a helyzet? Ott nincs ekkora difi jelenleg? Csak mert agyon van propagálva hogy kazánnal és radiátorokkal olcsóbb a fűtés a jelenlegi gáz árak mellett, csak nehogy aztán kiderüljön hogy ott is hiányzik pár szorzó a valós piaci viszonyokhoz képest. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#48015) pjen válasza PROTRON (#48014) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem a legnagyobb kockázatot a szívó és kipufogó szűrők alkotják.Esetleg egy ritka vasrács.

(#48016) PROTRON válasza pjen (#48015) üzenetére


PROTRON
addikt

Mivel a szabadtérből jön a levegő, azért bízom benne hogy nem kell majd hetente felmásznom, a nyitott falú PC-m ventijeit sem kell hetente takarítanom, de persze tudom hogy gyakrabban kell "karbantartani" mint ha nem lenne elzárt dobozban.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#48017) pjen válasza PROTRON (#48016) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem inkább a hatásfokkal lesznek gondok.

(#48018) tibibi válasza Kaci84 (#48010) üzenetére


tibibi
őstag

Hőszivattyús bojler megint csak nem mehet H-tarifáról ezt a kört anno lefutottam :( ha csinálsz egy móricka rajzot a ház elosztásáról akkor jobb esélyel kapsz hasznos tanácsokat. Azt nem győzöm hangsúlyozni ami bevállt az egyik háznál nem biztos,hogy működni fog másiknál.linkelem a 120m2 ház ytong 8cm szigetelés, normál tarifás fogyasztását jelenleg a tesóm lakik ott egyedül, éjszaka dolgozik szóval nincs igazán meleg 19-20 fok átlagban és 2 klíma fűti. [kép]

(#48019) #01758976 válasza tibibi (#48018) üzenetére


#01758976
törölt tag

S íme uraim itt az igazság, számokban látva. Köszi, hogy ezt ide tetted.

Álljon itt akkor az én példám is. 100m² nettóban, 6 és fél telen vagyunk túl, általában ketten, de az elején kb. 1 évig hárman. Az össz gázfogyasztás (23 fokon, 70 m² padló fűtéssel és 18 m² fal fűtés, plusz meleg víz és főzés) 6150m3 ez cirka 600k. Ezeket sima kondenz kazánnal ami 2,2-24kw modulációt tud.

(#48020) MC Pite


MC Pite
veterán

Vezetem a rezsiköltségeket is, ezek alapján: 75m² ház, hozzá 24m² garázs/spejz/tároló(itt csak 15⁰ot tartunk, a szekcionált garázsajtó nem zár túl jól) .
Szobák és sajnos a konyhanappali is radiátoros (meg a garázs), a többi padlófűtéses, kb 50⁰os vízzel, turbós kazánnal, sajna 12-28kw-os :U . Évi 130k a gáz hármunkra, ebből kb 25k a főzés+melegvíz. Lányom 2,5 éves, azaz ennyi ideje 7/24ben lakott a ház.
Könnyű szerkezetes a kecó, nincs redőny (szart se ér hidegben mondjuk), szigetelés födémen kb 15cm gyapot/padlap, falakon kívül kb 5 cm hungarocell, plusz megy 7/24be a szellőzés (sajnos a baromi sok csövezésen a padláson szinte az egész hő veszendőbe megy, hiába hőcserélős).
20,5-22⁰ között tartjuk a hőmérsékletet (0,2⁰os hiszterézissel). A klíma (NZ35VKE) még csak májusban került fel, meglátjuk mennyit segít be, illetve mennyit használjuk majd, de elsőre úgy tűnik nem drágább vele se fűteni.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48021) PROTRON válasza #01758976 (#48019) üzenetére


PROTRON
addikt

Oké, akkor íme az én adataim:
40 m2, másfél szobás garzon lakás, konvektoros fűtésekkel a 2 szobában, átfolyós gázos vízmelegítő(tehát HMV is gáz), gáz rózsák de elektromos sütő.
1 személy, a nagyobbik, 22 nm szobában életvitel, homeofficeban.
2018 január és 2021 január között, tehát 3 év alatt 3000m3 gázfogyasztás a mérőóra szerint
---> 300k huf. Még 1x leírom: 40 m2, 1 személyre, homeoffice.
Az tény hogy elmaradt a konvektorok karbantartása, az javítana a hatásfokon, de már 3 éve is csere érettek voltak, így van CO érzékelő.
Klíma mindenképp kell, így mellé a kazános fűtés és HMV-re költeni kéménybéleléssel még ha csak 1 padlástéren keresztül kell vezetni mert legfelső lakó vagyok biztos hogy drágább mint egy felsőbb kategóriás fűtő klíma + elektromos bojler, így hogy nekem szerencsém van a H tarifa kiépítésével kapcsolatban. Ez az én esetem, nem mindenkire érvényes.

Persze a hátsó falam üres tűzfal, elbontották az épületet onnan, szigeteletlen, ahogy a padlástér irányába is...szal emiatt fogyasztok ennyire sokat, hiába vannak hatékony ablakaim.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#48022) #01758976 válasza MC Pite (#48020) üzenetére


#01758976
törölt tag

Két és féléves :)

Jaj ti még akkor gyerekek vagytok :C és valszeg hozzám képest Proton is az. :K jajj

Proton: Kondeznek is kell a jó hatásfokhoz a felület és a jó szigetelés és nem árt egy jó vezérlés sem. Sok esetben ez kivitelezhetetlen, nincs egységes megoldás, ahogy írtad mindenhová érvényes recept nincs.

(#48023) rígel válasza PROTRON (#48021) üzenetére


rígel
őstag

Hát ez brutál sok. Több mint 3x ekkora nettó lakóterű házban 4-en nem fogyasztunk ennyi gázt. Pedig messze vagyunk a mai hőszigetelési sztenderdektől, 6 éve épült ház.

(#48024) Atis45 válasza PROTRON (#48021) üzenetére


Atis45
aktív tag

Az nem segítene valamennyit, ha leszigetelnéd belűről a tűzfalat és a menyezetet? Vagy legalább csak a menyezetet.

(#48025) PROTRON válasza Atis45 (#48024) üzenetére


PROTRON
addikt

Ameddig nem volt klímám, addig azért nem mertem ilyet meglépni, mert tartottam tőle hogy nyáron bent reked a meleg. Továbbá a nem az adott környezethez megfelelően kiépített belső szigetelés elősegíti a penészedést és egyéb nyalánkságokat.
De igen, a klíma utáni első tél eredményeit követően meglátom hogy mi legyen, szomszéd álmennyezetezett a galériája fölött, csak ugye az ehhez szükséges alapanyagok árai is felmentek mialatt a klímára gyúrtam anyagilag, amire mindenképp szükségem van.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#48026) Tony21 válasza Strezi (#47972) üzenetére


Tony21
tag

Köszi, én is ebben reménykedem, elvégre nem kell megszakadnia :)

Most már csak az maradt, hogy Székesfehérvár környékén tud-e valaki megbízható klímás céget? :)

(#48027) Hauptmann válasza Tony21 (#48026) üzenetére


Hauptmann
addikt

Tapasztalat nekem nincs velük, keress itt rá a topic-ban az Alba Klímára. Van, aki dícsérte őket, van, qki nem.

(#48028) Tony21 válasza Hauptmann (#48027) üzenetére


Tony21
tag

Ok, köszönöm!

(#48029) Kaci84 válasza tibibi (#48018) üzenetére


Kaci84
őstag

tibibi és mindenki akinek van véleménye, felteszem ami segítség lehet tanácshoz vagy véleményhez

68kWh/m2 az éves fűtési hőigény
91,6m2

[kép] [kép] [kép]

Itt helyben a kílma bekötés 45e + ÁFA, de csak akkor ha tőlük veszek gépet, haha. Gree, Rcool, Syen márkák.

Aki nem olvasta: 20Kw vegyes kazán van kazánházban 500L pufferel. Anno úgy képzeltem, ígérték, hogy begyújtok reggel utána elég este és közötte nem kell vele foglalkozni. Aztán a puffer is kisebb lett mire ideért a fa is drágult. A kazán fűtőtere bazi nagy kevés fával nem lehet benne tüzelni, mert szétgurul és elalszik vagy hamar leég. Sok és nagy fával meg nagyon ég ha az automata huzatolót használom akkor meg kicsit elzár rajta, de akkor meg sokszor ott marad a nagy fa elaludva. Nem tudom, hogy ki lehet-e jól tapasztalni, de ha igen akkor se olcsó és kényelmes akkor meg minek. A klíma jó megoldásnak tűnik. Ha működne a puffer kikerülhetne a kazánházból a kazán maradna tartaléknak és akkor műhelyt se kellene építsek. Hátrány: Kinázett klíma 410+ bekötés+ villanyóra H tarifásítása 150e.
Ez van eddig.

[ Szerkesztve ]

(#48030) rmihaly válasza Kaci84 (#48029) üzenetére


rmihaly
tag

Nekem továbbra is kevésnek tűnik egy klíma, nem fog jól eloszlani a meleg és szintén lenne egy kompromisszumos rendszered.
Az adatok alapján az éves fűtési igény 8000kwh. Ez nem sok.
4SCOP hőszivattyúval ez 2000kWh...
Szerintem egy 4kW vagy 6kW hőszivattyú bőven elég lehet - az a HMV-t is megcsinálja.
Tuti spórolnék rá, hogy ne egy kompromisszumos megoldást kapjak...
Érdemes lenne ezzel foglalkozó céget megkeresni. Nem tudom hogy mit eredményezne hogy alacsonyabb a radiátor előre menője, de én úgy látom, hogy az adatok alapján a 4kW-os hőszivattyú elég lenne (lehet hogy nem 4SCOP lenne hanem pl 3, de H tarifával az is nyerő)

(Megj: nem tudom minek tett be 20kW-os kazánt. Az rengeteg, egy ilyen jól szigetelt háznál meg nem tud kellően kis teljesítményen menni. Az 500L- es puffer is azért lehetett betervezve mert ekkora kazán 500L vízet is képes felforralni. És mivel kicsi a lakás hőigénye így akár kitarthatna reggelig)

[ Szerkesztve ]

(#48031) Kaci84 válasza rmihaly (#48030) üzenetére


Kaci84
őstag

Hogy van ez a hőszívattyú dolog? A vizet melegítené a kazánházban és nem a levegőt a lakásban? Utánanézek.
Van puffer de kevés reggelig nem bírja ki. Igen ez a baj, hamar megmelegszik a víz akár 80-90-re és ha nem jól terveztem még lángol ezerrel és muszáj elvenni a levegőt a tűztől, de így meg órák alatt elfüstölög a fa, de a hő a kéményen megy ki mert a 80-90C víz már nem vesz fel hőt, meg le se ad. Legalábbis a laksában nem, mert van, hogy sokáig be sem kapcsol a keringés a lakásban mivel nem hül ezért a 90C puffer szépen kint adogatja le a hőt és fűtöm a kazánházat meg az udvart. A 90C víz is jobban hűl mint a 40C. Gondoltam kazánt cserélni faelgázosítóra vagy még egy 500-as puffer. Bár az lenne jó ha tudná órákig égni úgy, hogy 40C tartja a vízet és nem pedig 30-90C között ingázik. Klíma amúgy is kellene nyárra és ha működne olcsón és kénylemesen lehetne fűteni is vele.

(#48032) MC Pite válasza rmihaly (#48030) üzenetére


MC Pite
veterán

Mert 99%ban a fűtéses szakemberek kontárok, és elméretezik, ezért. A klímákat is elszokták.

Én addig betennék egy fűtős klímát míg összejön annak a négy-ötszöröse egy hőszivattyúra (több, ha hmv-t akartok). Ez az egyik legolcsóbb, hmv vastagon feláras még (ők is villanybojlert javasolnak inkább) [link] Ide már amúgy a 05-ös kellene, (vagy egy fűtős klíma mellé) amiár 2,7mFt-tól indul.

De újra megemlíteném, b*szhatja a hőszivattyút, ha vastagok a csövek, és 60-70⁰ra méretezettek a radiátorok és a rendszer, nem lesz jó akkor a hőszivattyú oda!
Ha sok a felület (padlófűtés) és nagy modernebb radiátorok vannak, és elvan 50⁰os előremenő vízzel (nálunk ez a helyzet) akkor jó lesz, de nagyon nem annyiért, mint fentebb tippelték. És át kell picit megint alakítani a csövezést, szelepeket, hogy szükség esetén rádolgozhasson a vegyestüzelésű (mert a cekaszos kiegészítő még drágább).

Ja, ha hűtene is vele... arra könnyen lehet másik (drágább) kellhet, és kell hozzá fancoil is.

Innentől a nem túl finoman :DDD szabályzott 'kültérinek' kell kell olyan hely, ami közel a gépészethez, és a szomszédhoz nappal 50, este 40dB-nél több zaj nem megy át!

Ettől mondjuk még a multisplit is olcsóbb, de egy Pana, meg 1-2 Arctic is fele árban van.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48033) MC Pite válasza rmihaly (#48030) üzenetére


MC Pite
veterán

És marhára nem a felét kapni vissza támogatással egy hőszivattyúnál :N
Ja, és ha nem elég a legkisebb, ne felejtsük a 3 fázis felárát, amivel vastagon 3mFt fölött vagyunk.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48034) tibibi válasza Kaci84 (#48031) üzenetére


tibibi
őstag

[kép] 20 évig kínlódtam fával kazánnal az biztos,hogy más meleget ad ,de egyszerűen kezelhetetlen. Jelenleg 100 hektár akác erdőben élek, 20 hektár saját ,de akkor se fűtenék többet fával :DDD Na a lényeg, bejelöltem én hova raknám a klímát és a beltérit (ha lehet a földre állványra) itt talán van esély a háló,vendég,nappali,konyha temperálására a dolgozó, fűrdő tuti nem kap belőle. Keresd meg windyt itt a fórumon lassan vége a szezonnak hátha tud valami jót ajánlani ;) gree,syen és társait én tapasztalatból hanyagolnám valami japán jobb lenne. De windy szerintem az elhelyezésben is tud majd tanácsot adni.Ja viszont a huzathatás elég durva lesz a nappaliban,de lehet nem fog zavarni...

[ Szerkesztve ]

(#48035) rmihaly válasza MC Pite (#48032) üzenetére


rmihaly
tag

Én Hajdu monoblokkos hőszivattyúkat látok kb 950-1300e Ft között.
Ezeket lehet puffer nélkül is telepíteni, csak fagyállóval kell feltölteni.
Tudom nem túl nagy teljesítményű, de adatlap szerint tud minuszokban is megfelelő teljesítményt szolgáltatni (igen cekaszos), de cserébe ha jól van kiválasztva a teljes igényben jól moduláltan, hatékonyan tud működni (akár radiátoros kialakításnál is)

Nem olvastam utána, hogy pontosan még milyen plusz dolgok kellenek egy ilyen monoblokkos klímához, de egy váltószelepen, hidraulikus váltón kívül mást nem láttam.
Persze ha úgy lenne hogy új radiátor/fan coil, meg minden maxra hangolva, úgy biztos nem ennyi lenne a kiépítés.

[ Szerkesztve ]

(#48036) MC Pite válasza tibibi (#48034) üzenetére


MC Pite
veterán

Én speciel a fűtésre optimalizáltak helyett csak sima klímákra kaptam árat, de biztos arra is kap az ember, csak tutira le kell tisztázni.

rmihály: A fenti árak csak fűtésre, hmv nélkül vannak, bekötik, beüzemelik, ennyi. Minden egyéb igény (régi rendszerre alasztva lesz) plusz ktg. Másutt is...

Teszem hozzá gázkazán dettó. 4-500 a kazán, 1,2-1,3mFf mire használható!

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48037) tibibi válasza MC Pite (#48036) üzenetére


tibibi
őstag

Én nem mondtam ,hogy fűtésre optimalizált legyen :N ,mert az 5-600-nál kezdődik .

(#48038) MC Pite válasza tibibi (#48037) üzenetére


MC Pite
veterán

250-400-tól, de ki számolja. :DDD Én viszont konkrétan ilyet kerestem.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48039) waveson válasza ftamas0201 (#48011) üzenetére


waveson
tag

Ez hűtés? Többen 140-170W körüli értéket írtak azt hiszem hűtésnél, 480W körül fűtésnél.
Szóval ez most melyik? :P

(#48040) ftamas0201 válasza waveson (#48039) üzenetére


ftamas0201
senior tag

Természetesen hűtés, nem igluban lakom hogy 35 fokban fűtenem kelljen :D Nem fűtök klímával, nekem csak a nyári melegekre hűtésre van, fűtéssel Gázzal megyek, tökéletesen meg vagyok elégedve vele :)

(#48041) MC Pite válasza rmihaly (#47986) üzenetére


MC Pite
veterán

Ha a kisebbik hőszivattyút nézem, akkor 2,4mFt egyben, nettó 180 a munkadíj, így 457 ezret kaphat vissza, azaz kb 2mFt az önrész. Elég lehet, de rá kell segítsen a régi kazán esetleg, hisz -15⁰nál 3,9kW-ot tud, langyos vízzel. De ez maga a gép kapacitása, mire bejut a házba a radiátorokba a monoblokkos hőszivattyúból, kb 3-3,5kW között marad (könnyen 5⁰ot veszítünk a vízhőmérsékletből a pár méteren).
Nincs megadva, sajnos valószínűleg 35⁰os előremenőre adták meg ezeket az értékeket! Komolyabb helyeken 35/45/55⁰ vízre is megadják.

Szoval ezek alapján érdemesebb a '16kW'-ossal számolni, az 7,8kW-ot tud -15⁰nál. Ha lenne HMV, az a priós, akkor már ebből se marad olyan rettentő sok. Plusz kell a 3 fázis, és ez is tudtommal on/off vezérléses, nem pwm-es ventis.
A kicsit kifinomultabb gépek meg ugye drágábbak, ha halk kellene, az meg főleg.
Akkor 3 fázis, arra túlfeszvédelem b+c minimum, betonozás, régi rendszerbe illesztés, 3-4mFt-ról beszélünk, amiből kb fél milla talán visszajön, és talán jól fog működni abban a házban azzal a rendszerrel, de elsőre inkább nemre tippelnék.
Plusz a fancoil/hmv ha kell. Ami tuti elbírja (ha kell a 60⁰os víz), az 4,64mFt (mnínusz talán 457e). Csendesebből meg se néztem az árát mennyi lenne...
A radiátoros rendszerekhez való részt érdemes átfutni: [link]

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#48042) tibibi válasza MC Pite (#48038) üzenetére


tibibi
őstag

:F ezt nem értem .
#48041 rifeng pont az a márka amit nem ajánlanak ,ha rákeresel sok a panasz, hatékonyságra és garanciára.Talán egyszer elérhető árban lesznek a hőszivattyús fűtések,de egyenlőre örülhet az ember ha Htarifát kaphat .

[ Szerkesztve ]

(#48043) feco70


feco70
senior tag

Ma kellett leolvasnom az órákat, két klíma, néha bekapcsoltam a harmadikat is, egy havi 89 kw. 82 m2 hasznos, szigetelés csak a födémen van, 40 cm gyapot. Múlt havi kicsit magasabb volt, persze melegebb is volt.

(#48044) Miklósbácsi válasza feco70 (#48043) üzenetére


Miklósbácsi
csendes tag

Én meg csak magamnak olvastam le az 1 havi fogyasztást. Ez 45 kilowattot tett ki. Egy 3.5 Sensira dolgozik, ajtók a lakásban tárva - nyitva, így vagy 65 - 70 m2 is szépen hűvös marad. Éjjelre kikapcsolva. A gép nem kínlódik, szépen leszabályoz - érdekességként most éppen 113 - 118 Watt körül szabályozgat. A födém és a téglaház közepesen hőszigeteltnek mondható, hiszen 10 éve alacsonyabbak voltak a normák.

(#48045) Atis45 válasza Miklósbácsi (#48044) üzenetére


Atis45
aktív tag

De ez a 45kw csak a klíma?

(#48046) #72755712 válasza Atis45 (#48045) üzenetére


#72755712
törölt tag

Valószínűleg csak a klíma, az előző hozzászólónál egy klíma fogyasztása van megadva a háromból, és az kb. a duplája.

(#48047) Miklósbácsi válasza Atis45 (#48045) üzenetére


Miklósbácsi
csendes tag

Igen, egy egyszerű konnektoros mérővel mérem és naponta feljegyzem, mert érdekelt. Wifi nincs.

(#48048) Miklósbácsi válasza Miklósbácsi (#48047) üzenetére


Miklósbácsi
csendes tag

És kérdésedre pontosítok : ez csak a klíma fogyasztása.

(#48049) feco70 válasza #72755712 (#48046) üzenetére


feco70
senior tag

A két klíma fogyasztott összesen 89 kw, pontos a mérés, mert a H tarifa órája méri

(#48050) theooracy


theooracy
aktív tag

Üdv. Egy gyors kérdés: Mitsu AP sorozata a kültérijébe kapja a betápot?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.