Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53001) sanzi89 válasza MC Pite (#52999) üzenetére


sanzi89
addikt

Ez egy összetett és bonyolult kérdés, választ csak az egyedi élethelyzetek ismeretében lehet adni. De csak pár gondolat:
- Nem ölnek bele milliókat, pl. most van 100%-os támogatottságú pályázat, korábban volt a 3+3, vagyis csak a felét kellett fizetni, de több szolgáltató is módot nyújtott - korábban biztos, most nem tudom pontosan mi a szitu - , hogy ingyen felrakják a napelemet te meg fizeted a villanyszámládnak megfelelő törlesztőt és kb. 10-15 év múlva tiéd a napelem és ugyanannyit fizettél, mintha a számlát fizeted.
- A magasabb komforttal vitatkoznék, egy elektromos padlófűtés és egy alsó/középkategriás klíma komfortja ég és föld, és nem a klíma javára. A klímának - a legjobb hatásfok mellett - rengeteg negatív tulajdonsága van, amit valaki vagy jobban vagy kevésbé tolerál.
- Totál új építés, így nem kell bevezetni a gázt, gázterv, kémény, kazán, stb. Mind bonyodalom és pénz. Ha most épít valaki és nem spúrkodik a szigetléssel, ablakokkal, akkor egy COP=1-es elektromos fűtés se kerül sokba. Egy elektromos padlófűtés karbantartás mentes, nem igazán tud elromlani, de ha mégis könnyebb, olcsóbb és egyszerűbb javítani, mint egy vizes, hőszivattyús rendszert. Sőt, aki nem teljesen kétbalkezes, akár maga is meg tudja csinálni.
- Konkrétan nincs gáz az utcában, és vagy a sparhet/palackos szieszta kályha van, vagy napelem kombinálva akármivel.
- A napelem nem 15-20 év alatt térül meg, még akkor sem, ha 100%-ban magadnak fizeted. Majdnem egy éve raktam fel önerőból egy 7,92-es rendszert 2,9 millióért, már átléptem a 10.000 kWh-t, ami kb. 400.000Ft lenne, ha szolgáltatótól veszem az áramot, vagyis ez kb. 7,5 év. Ha meg nem is az egészet saját tárcából kell fizetni, akkor meg ne is beszéljünk megtérülésről...

A fentieket több éves klímás fűtés, Nobo fűtőpanel, Somogyi hősugárzó, gáz konvektor és napelem tapasztalatával írom.

Sok negatívumot is lehetne felhozni, pl. adott esetben mérőhely átalakítás, amper és fázisbővítés, elektromos hálózat rendbe tétele, ez esetemben volt egy millió biztosan. Nagy része a napelem miatt kellett, de azért megnyugtató az az érzés is, hogy rendben van az elektromos hálózat itthon, szóval kérdés, hogy ezt az összeget is hova és hogyan számolom.
Van aki szerint csúnya a napelem/inveter, egy rakás vezeték, csúnya műanyag dobozokból mégtöbb. Sajnos esetemben is az eresz alá került minden, nem egy nagy látvány. Bár, a klíma kültérik mellett nem sokat tud rontani az összképen...
És igen, ott a bizonytalanság faktor is, mi lesz az áram árra, elszámolás változtatgatással, újabb drága és bonyolult berendezések működésének teszem ki magam, amiről nem tudok semmit. Még a jégkár a legegyszerűbb, berakod a lakás biztosításba, kifizeted a havi plusz párszáz forintot és kész.

Egyértelmű, hogy nem mindig és mindenkinek éri meg a napelem és elektromos fűtés, de van olyan szitu, amikor - szerintem - az egyik legjobb biznisz.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#53002) Strezi válasza vtechun (#52992) üzenetére


Strezi
őstag

Ilyen rendszerről van szó: https://netkazan.hu/termek/7511/devicomfort-dtir100-05x12m-6m2-600w-futoszonyeg?gclid=CjwKCAiAl-6PBhBCEiwAc2GOVCaMYaHCdahlbQgdLlDQe1OiyqN8gRW_l5FUAGVTH7Fz21jklRqXzRoC-cgQAvD_BwE

Igazán értelme megfelelő szgetelés esetén van, burkolat alá, annak ragasztójába lehet bedolgozni. Nekem, hogy van alatta 12 centi szigetelés, és talán 150W/nm-es, napi 2x30 perc fűtéssel órákig komfortos a fürdő. Reggel 6 és este 6-kor fűt fel. Ha így lehet használni, szinte semmi a fogasztása, ha amúgy fűtött a ház. Számolni, méretezni kell!
+ pl. fali csempe alá is be lehet dolgozni, így egy zuhanyzó sarok igen -igen tuti lehet ;) Mivel nem vágható, a fél méteres csíkokkal fektetési tervet kell csinálni, és annak megfelelő hosszat (négyzetmétert) kell rendelni belőle. Azen túl lehet játszani a négyzetméter teljesítménnyel, ami 100 - 300 között változik. Tipikusan 100 wattos nappaliba, esetleg laminált alá, 300 pedig fürdőbe, hidegburkolat alá ajánlott.
Fontos, hogy kell hozzá egy padlóhőfokot is mérő termosztát, amivel pl. én időprogramot is állítok. Én DeviReg 550-eseket vettem annó. Gyakorlatilag abból tudom, hogy itt az ősz, hogy elkezd melegíteni reggelente a fürdő. Nagyon kényelmes, komforrtos megoldás!

[ Szerkesztve ]

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#53003) vtechun válasza pjen (#52994) üzenetére


vtechun
veterán

klímás topicban vagyok, úgyhogy gondolhatod :)

fürdőbe nem rakhatok klímát :) jelenleg 1 klíma és fűtőpanelek fűtenek, plusz 2-3 helységben konvektor. Aztán februárban kerül fel egy best buy (szerintem) klíma egy Mitsubishi AP35 képében. Úgy még inkább kijön a matek.

Jelenleg is a terv az, hogy az eddigi 15 ezres és 13 ezres, összesen 28 ezres villany/gázszámla helyett legyen csak a 0%-os FHB havi 18800-as törlesztője. Jelenlegi energiaárak mellett. Ha esetleg tovább emelkedik, akkor meg pláne jobb a megtérülés. Ráadásul a konvektorokat nem igazán tudtam kényelmesen időzíteni, vezérelni az okosotthon központomon belül. Most mind a 10 éves (buta) LG klímát, mind a fűtőpaneleket teljes mértékben tudom távolról is vezérelni, időzíteni, stb. akár már most is meg tudnám azt csinálni, hogy akkor fűtsön ezerrel a klíma, ha épp nagyon sokat termel a napelem, vagy éppen melegebb (jobb COP) van kint. ezek majd idővel finomodnak. Novemberi a napelem rendszer, de eddig nem panaszkodom, havi 1000 kWh ent el decemberben és januárban fűtésre, szóval nem lesz gond. Persze valamennyi gáz is fogyott még, mert várni kellett a fűtőpanelek wifisre cserélésére... De folyamatosan napi szinten figyelem, számolom a fogyasztást.

(#53004) RexpecT válasza sanzi89 (#53001) üzenetére


RexpecT
addikt

Anyumnak egy ilyen mix lesz egy új építésű garzon méretű házban:
- 29m2 nappalli/konyha/ebédlő folyosó egybe nyitott tér: Gree Comfort X 3.5KW
- 5m2 fürdő: elektromos fűtőszőnyeg 150W/m2
- 8.5 m2 háló: 750W -os Nobo

Új mérőhely kialakítással, 1×32A + 10A H tarifáva bővítéssel az alábbi számok jöttek ki:
- Villanyszerelő munkadíj az egész házban, kapcsolókkal, dugaljakkal, kábelekkel, mérőhellyel, 4nm fűtőszőnyeggel(csak lámpákat meg égőket kellett venni): 850k
- H tarifa Amper díj: elvileg 50k lesz
- Gree Comfort X szereléssel együtt: 290k
- Nobo Fjord 750W 60k

A gáz minndennel együtt lett volna legalább 1,5 milla(komfortban biztos jobb egy padlófűtés, cserébe még egy klímát a nyárra érdemes ekkor is feltenni).

[ Szerkesztve ]

(#53005) sanzi89 válasza RexpecT (#53004) üzenetére


sanzi89
addikt

Igen, ez pl. tipikusan olyan szitu, hogy abszolút alternatíva a villany fűtés, szerintem. És valószínűleg nem is lesz egy vagyon a rezsi.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#53006) pjen válasza sanzi89 (#53001) üzenetére


pjen
félisten

Hát igen, ha uj építés és a támogatásokat is igénybe Tudod venni, akkor jogos és igazad van. Ja meg ha a tájolás is megfelelő. Sajnos nálam ezek közül egyik se játszik.

[ Szerkesztve ]

(#53007) Nagya21 válasza MC Pite (#52986) üzenetére


Nagya21
addikt

HAli!
Pulse-ra ezt találtam:
"Capacity Cooling, kW3,2 (0,9-3,6)Capacity Heating, kW3,4 (0,9-4,0)Power consumption Cooling, kW0,991 (0,122–1,3)Power consumption Heating, kW0,916 (0,22–1,5)
Air conditioner GREE PULAR 12 GWH12AGB-K6DNA1A cooled area up to 32 m² (greenspirit.ee)
Üdv Nagya

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#53008) sanzi89 válasza pjen (#53006) üzenetére


sanzi89
addikt

Igen, megfelelő méretű, tájolású, árnyék mentes tető lényeges szempont, ilyen szempontból szerencsénk van. A ház viszont teljesen szigeteletlen, vegyes falazatú, ez annyira nem jó. :D Majd ha odajutunk anyagilag egy türelmileg javítunk a dolgon, de a szaldós elszámolás miatt most a napelem és az ahhoz kapcsolódó "beruházások" voltak a prioritás.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#53009) 7Heads Drago válasza MC Pite (#52999) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Ez nem 15-20 év alatt térül meg, mint esetleg a napelem
Ezt hol számolták ki neked?
Nekem csak a napelem lenne 8 év 50%-os támogatással, de úgy hogy bő 2-szer annyit termel mit amit régen fogyasztottunk. Most már van 3 klíma is ami megeszi a felesleget. Ha viszont a fűtést is beleveszem a buliba hamarabb lesz az. Tavaly kb 180.000 ft áru fa ment el fűtésre. Most idén meg csak akkor ment a kályha ha -5, -7 alá ment a hőfok kint vagy az asszony nosztalgiázni akart.
15-20 év akkor lesz ha semmi támogatást nem kapsz és csak az alap 2,5 KW-s rendszert csinálod 1 fázisra meg az első jött-ment céggel csináltatod.

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53010) 7Heads Drago válasza sanzi89 (#53001) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Egy elektromos padlófűtés karbantartás mentes, nem igazán tud elromlani
Ezzel csak egy bajom van: ha nincs áram akkor megfagy a család? Nekem a most rakták fel a klímákat, de eszembe nem jutna a kályhát megszüntetni. (akkor se ha -20-ig kezelné a fűtést, amit most nem tud)

Fürdőszoba fűtés: nekünk évek óta ez oldja meg [link]
Észre se vettük a villanyszámlánkon. 86nm kertes házra fizetünk a napelem előtt kb 9.000 ft-ot. Mondjuk nem nagy a fürdő és csak akkor megy ha fürdik valaki. Én nem foglalkoznák ezzel a szőnyeggel.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53011) Tottu


Tottu
senior tag

Van egy Panasonic KIT-PZ35WKE klímánk, amivel mostanában fűteni is szoktunk.

A kérdésem az lenne, hogy fűtőszál nélkül milyen kinti hőmérsékletnél érdemes már kikapcsolni a klímát?

"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard

(#53012) 7Heads Drago válasza Tottu (#53011) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Amikor lefagy a cucc akkor megfordul a buli és azt bent hallani és a bőrödön érezni is fogod.
Nálunk biztos így van. Nálunk fűtőszállal -5, -7.

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53013) Tony21 válasza Tottu (#53011) üzenetére


Tony21
tag

Tálca fűtéstechnikai gondolsz? Nálam szabadon ki tud folyni a víz (kivettem azt a műanyag csőcsonkot is), -10-ben még nem kapcsoltam ki. Ha tartós mínusz van, azért érdemes ránézni néha, nem hízik-e a jég az aljában ... (Ja, nincs tálcafűtésem)

[ Szerkesztve ]

(#53014) MC Pite válasza 7Heads Drago (#53009) üzenetére


MC Pite
veterán

Nekem nem ezt számolták ki, meg eleve sokkal nagyobb rendszert akartak mindenütt eladni.
Excelt az alábbi adatokkal töltöttem fel:
Átlagos fogyasztásom 7680Ft/hó, azaz 192kWh. 2,25kWp napelemes rendszer + mérőhelyszabványosítás 1,9mFt (1270k+640k).
Munkadíj napelemmel 243000Ft, mérőhely szabványosításnál 200, azaz a mákom van, visszajöhet kb 700 ebből, mert nem 50%, hanem maximum 50%-os a támogatás ha van. Szóval ha mákom van (és nem merítettem ki a keretet mással és van gyerek, nem írtunk el semmit a számlán, stb), akkor 1,2mFt-ba kerül csak (utólag, mikor visszautalják a 700at).
Az októberi 7395Ft-os számlámon 4295Ft a rendszerhasználati díj, azaz 3100Ft az energiadíj. Milyen érdekes, nem az utóbbival szoktak számolni megtérülést...
1,9m/3500-al az 542hó, azaz 45 év lenne. 4500al 35év.
Nem tudom mennyi rendszerhasználati díj marad, de mondjuk a lakásbiztosítás összegének a növekedése és ez kb egy ezres amivel számolhatunk egy hónapban.
De ha úgy számolunk mintha semmi ilyet nem kellene fizetni, és kaptunk is támogatást, és telibe vonjuk az egész számlát:
1,2m/7700al az 155hó, azaz 13 év.

Fenntartom a tévedés jogát, ezért számolj te is kérlek:
a, ha kapok támogatást mert még van és jogosult vagyok, mennyi idő alatt térül meg
b, ha nem kapok támogatást, mennyi idő alatt térül meg?
:R

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53015) canniball válasza MC Pite (#53014) üzenetére


canniball
nagyúr

Na de a rendszerhasználati díjat miért vetted ki a képletből? :F Ha nincs számla akkor az sincs... Ergo egy jól méretezett rendszer esetén (közel) 0Ft* az éves költséged és a teljes számlát megspórolod, nem csak az energiadíjat.
* Azért nem pont 0, mert az órá(k)nak van némi elhanyagolható méretű éves díja, amit akkor is fizet az ember ha túltermelést produkál.

[ Szerkesztve ]

https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...

(#53016) pjen válasza Tottu (#53011) üzenetére


pjen
félisten

Én -15 ben is klímávao fűtök, ha ki tud folyni a víz nyugodtan használhatod.

(#53017) MC Pite


MC Pite
veterán

Nagya21: Köszi! Fene a belüket hogy a speckóba nem tudják belerakni :( . Klímás szerint a Comfort X-is tavaly óta 'gyengült' vmi eu-s szabályozás miatt, de hogy most az új vagy a régi adatok szerepelnek még a táblázatban, passz :U .

sanzi89:
-A 100%os pályázat kb napelemre igaz. Fűtés esetén baromira nem elég a normális hőszivattyús rendszerre, mérőhelykorszerűsítésre, nyílászárók és árnyékolás cseréjére, meg a szigetüzemhez való tárolórendszerre. 3-4-5 millát még mellé ki kell csengetni. Te ajánlataid beleférne a támogatott határba? :F -Nem mellékesen ha eltekintünk attól hogy még sok pénzbe kerül, elég kevesen jogosultak erre a pályázatra.
-Aki megint a felét mondja a 3+3-as pályázatnak, az vagy kampányol, vagy nem tud számolni. :( Hőszivattyúnál vagy napelemnél a munka és anyagköltség messze nem ideális arányban van.
-Volt elektromos padlófűtésem. Ha 30-40 perccel fürdés előtt bekapcsolt, jó volt, szerettem. Ha nem ilyenkor mentem be, hideg volt. Ha egész házban egész nap ezzel fűtenék, az rohadt drága lenne.
Nálam 130K egy évben a gáz, ebből 30 a hmv és a főzés, 100 a fűtés.
100k gázközponti vagy víz-levegő hőszivattyúval a fűtés. Akkor saccperkábé 450-500k lenne elektromos padlófűtéssel (vagy egyév cop1-es eszközzel).
-Nem a gázzal hasonlítottam a COP1-es fűtéseket a korábbi hsz-ben, hanem a levegő-levegő (klímák, hsz fancoillal) vagy levegő-víz hőszivattyúval (padlófűtésbe és/vagy fancoil). Új házaknál nem sok helyen van gáz, van ahol nem is elérhető ahogy írod.
-Az előző hozzászólásomban ha látod a hibát, kérlek korrigáld mikor térülne meg felújítási 50%-os támogatással és teljesen önerőből. :R

Nem az elektromos fűtéssel van bajom, az már a jelen. A cekaszos/alacsony jósági fokú fűtéssekkel van bajom, mert az erősen a múlt, és azt a 2-3-4(mérőhelykorszerűsítésel, fázisbővítéssel) milliót ami a napelemre költenek, azt a fűtésre/hvac/gépészetre dobnám pluszban hogy töredéke legyen az energiaigény, a rezsiköltség. Ha ez már mind megvan, utána költenék napelemre.

Zöld csokot meg "100%os" támogatást ne a szarul szigetelet és/vagy COP=1-es házakra/(infra és villanypadlós)fűtésekre adják! A normálisan szigetelt, kis enerigaigényű és olcsón temperálható megoldásokra! Nem lehet napelemmel bármit 'jóvátenni' :(
Nem tetszik az a megoldás, hogy egy környék télen 3-4× annyi áramot vegyen fel a szolgáltatótól (amikor nem igazán süt a nap) a fűtéshez, mint kellene/lehetne hasonló pénzből (amit majd pár nap/hónap múlva visszatöltetnek).

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53018) MC Pite válasza canniball (#53015) üzenetére


MC Pite
veterán

1446Ft felénk az éves alapdíj. Ha semmi más költséged nincs, és legalább annyit termeltél mint fogyasztottál.
De ott a full számlával való osztás is, látod, nem? :)
Konkrétan javíts akkor konkrét számokkal, rövid magyarázattal, úgy hasznosabb :R
szerk: Kihagytam a szövegből, hogy most azért ennyi a fogyasztás, mert itthon volt párom a kicsivel gyesen; de csökkenni fog valamennyit (korábban amíg ketten voltunk 6000 volt, én 7000-7200-re tippelem).

Tottu: Enyémben (Panasonic Nordic) nincs is csepptálcafűtés, ahogy a legtöbb japán fűtésreoptimalizáltban sincs. -5 ig amennyire olvastam biztos elég leolvasztásnál a lefolyó meleg víz; ha tudod ilyenkor nézd meg mennyi jég van, talán tudsz következetetni.
Legalább ennyire fontos hogy ne legyenek levelek, kosz a tálcán, amitől eldugulhat!

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53019) rmihaly válasza MC Pite (#53014) üzenetére


rmihaly
tag

Szia!

Elég durván elmentek az árak. Szaldó 2023.12.31-ig telepített rendszer esetén megvan - de pályázati támogatás esetén már úgy adják a támogatást, hogy bruttó elszámolást kell alkalmazni.

Szaldó esetén vételi áron térül a napelem, ami A1 tarifán ~38Ft/kWh
Bruttó elszámolás sem a világvége - tekintettel arra, ha támogatással épül ki.
Akkor egy ideig marad ott is a szaldó, aztán majd lesz bruttó.
Most úgy van a matek, hogy többlettermelés átvételi ár kb 12Ft/kWh.

Ha jelenlegi árakat nézzük a bruttó elszámolás, akkor is kb 50% -os áron térül - feltéve, hogy van fogyasztásod amikor termelsz, mert azt nem a hálózatba termeli, tehát az 100%-osan térül.
Így egy 50%-ban támogatott rendszer megtérülése ugyanannyi mint a saját forrásból finanszírozottnak.
Én a Te költségednek a 75%-ért 3kWp-es rendszert tudtam telepíteni úgy hogy szaldós maradok*. Ez nekem évesen 4300kWh-t termel 8 év alatt nullázza magát.
Ismerősömnek 4,5 év a megtérülés, 50%-os támogatást kapott, és nem kellett bruttós kötelezettséget aláírnia.

Kérdéseidre a válasz:
a: 8év
b: 8év (feltéve, hogy 2023.12.31.-ig elkészül)

*amíg hagyják :DDD

(#53020) MC Pite válasza rmihaly (#53019) üzenetére


MC Pite
veterán

Ha napközben újra nincs itthon senki, akkor ahogy írod, nem túl jó arányban hasznosul, mert alig lesz fogyasztásom.
De nyilván rajtam kívül mindenki megoldja valahogy hogy a csúcstermelést elhasználja (ok, tavasszal és ősszel lightos fűtésnél a napelemes termelési csúcsnál mikor még nem forróak a panelek, még lehetnek is olyan részek amikor elfogyasztja, de nem ez a jellemző).

Nekem az a verzió se jön ki, de a b-re meg végképp nem látom hogy a 7700(~7200)Ft-os számlával hogy jött ki a 8 év. Bocs, de nem sikerült követni :B . Nyár végi árak, de nem hiszem hogy sok olcsóbbat találni mostanság.
1.900.000/7700/12 az 20,56 év nálam. Ha ezt árnyaljuk azzal, hogy amikor a legtöbbet termelem, az a hálózatba megy, és nem tudom elhasználni... azt nem nagyon tudom mennyivel számoljam.

Ne hagyjuk ki azt se, ha támogatás nélkül sikerül felrakatni, de már 2023tól akkor is bruttóban számolják. Mert sokáig nem fogják ezt hagyni. Sőt, a jelenlegi formában a napelemes terjeszkedést se nagyon tudják lekezelni, de az más kérdés, majd hidrogént bontunk vele nappal :D .

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53021) sanzi89 válasza MC Pite (#53014) üzenetére


sanzi89
addikt

Teljesen rosszul csinálod a matekot. Szaldó elszámolásnál - jelenleg még az van - nincs értelme nézni, hogy a számlán mennyi a rendszerhasználati díj és mennyi az energiadíj. 1 kWh fogyasztás=1 kWh termeléssel adott évben.
Abban igazad van, hogy minél kisebb rendszert akarsz, annál rosszabb a megtérülés, mert egy csomó költség fix minden esetben, illetve nem arányos a teljesítménnyel a vételár (pl. inverter). 2,25 kWp-nyi napelemet nincs értelme feltenni a tetőre, ez nem kérdés.
Az elektromos fűtés vs gáz/egyéb energiaforrással való fűtés kérdésében irreleváns, hogy milyen az ajtó, ablak, fal, födém, aljzat szigetelés, árnyékolás. Mindkét esetben szükséges lehetnek és mindkét esetben hoznak a konyhára. A szigetüzemet meg abszolút nem tudom miért kevered ide 2022-ben, mikor még mindenkinek jár a szaldó, bolond aki ma szigetüzemet épít magának, ha van stabil és megfelelő teljesítményű szolgáltatói elektromos hálózat.
A 3+3-hoz egy gondolat. Az összes munkatársam, aki kért ajánlatot olyat kapott, hogy valahogy a számlán megoldható a fele-fele arány. Érdekesé, hogy tavaly februárban én pl. nem is kértem, mégis így kaptam, fele munka, fele anyag. Szóval megoldható a dolog. És abban is igazad van, hogy nem lehet 6 milkóból felrakni egy bazi nagy napelemes rendszert, profi hőszivattyút, új nyílászárókat, kacsalábon forgó várat, de erről se beszélt senki és nem is kötelező. 3+3-ból simán kijön egy 7 kWp-es rendszer meg 4 japán klíma, ezzel elég jól meg lehet oldani egy ház fűtését.

Ha valakinek van egy energetikailag rossz háza, akkor a 3+3-ból elég sok mindent meg tud oldani (hőszigetelés, nyílászárók, mérőhely szabványosítás, fázis/amper bővítés, stb.) saját pénzből meg felrakja a napelemet és örül a szaldónak. A napelemes beruházásnák a szaldó az egy akkora ütőkártya, hogy aki ki tudja játszani, bolond ha nem teszi.

"Ne hagyjuk ki azt se, ha támogatás nélkül sikerül felrakatni, de már 2023tól akkor is bruttóban számolják. "

Ez egész egyszerűen nem igaz, kérlek ne írj le ilyen fals infókat, vagy egy linkkel támaszd alá az állításod.

Ha szaldód van, akkor teljesen rosszul gondolkozol. Nem kell foglalkozni azzal, hogy mikor termelsz, mikor fogyasztasz. Egy évben egyszer olvassák le a villanyórát, két számot kivonnak egymásból és kész. Nincs ilyen, hogy nappal mi fogyaszt, amikor termelek, stb.

Megtérülés számításhoz az alábbi kell:
- mennyi az éves áram fogyasztásod? kWh
- várhatóan fog-e változni és ha igen mennyit? kWh

Ezek után jönnek az alábbiak:
- van-e 3 fázis?
- hány amper van?
- kell-e szabványosítás?

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#53022) MC Pite


MC Pite
veterán

Privátban dobtam a válaszokat hogy kevesebbet offoljak, és valóban helyenként félreérthetően írtam. :R
[link] Úgy értem szaldóban akkor maradhatunk, ha 23 végéig, önerőből vesszük; ha támogatással, akkor az már bruttó lesz. De a támogatottak is *bármeddig szaldóban maradnak? 24től nincs kérdés, bruttó lesz csak elérhető ha jól tudom, ami úgy kevésbé jó, hogy pont akkor nem nagyon tudom felhasználni, mikor érdemben termelek, akkor meg kb féláron megy a visszatermelés.

Ontopik: Polar Lite szériáról nem rémlik tapasztalat, mennyire kerüledenő, mennyire merjem bevállalni a korábban felvázolt felhasználásra. Nem tudom hol van egy ComfortX-hez képest a 80k huf különbség :N

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53023) MC Pite válasza MC Pite (#53022) üzenetére


MC Pite
veterán

*Korábban telepített ill támogatottakra gondoltam hogy bármeddig maradhatnak szaldóban? Mert egyelőre ez becsszó kategóriának tűnik meddig engedik ezt így, vagy ezen átsiklottam. :B

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53024) PROTRON válasza MC Pite (#52999) üzenetére


PROTRON
addikt

sztornó, mert látom nem frissült a weblap, erre meg most nincs időm. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#53025) Tottu


Tottu
senior tag

Köszönöm szépen a sok választ! :R

Az időkép előrejelzés szerint -2°C-ig szoktuk csak bekapcsolva hagyni a klímát, ha látjuk, hogy hidegebb lesz, akkor inkább gázzal fűtűnk. Eddig néha tapasztaltam azt, hogy bekapcsol a fagytalanítás, de nem tudtam, hogy mennyire lehet káros a klímának, ha mínuszokban is dolgozik fűtőszál nélkül.

Ezekután meg fogom jobban figyelni az elvezető csövet reggelente és majd e szerint döntünk. Köszönöm.

"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard

(#53026) Tony21 válasza Tottu (#53025) üzenetére


Tony21
tag

Ha cső vezeti el a vizet, az könnyen befagyhat.

(#53027) 7Heads Drago válasza MC Pite (#53014) üzenetére


7Heads Drago
veterán

1.
Ha 1 fázisod van és azon is maradsz. Mi a gond az órával hogy szabványosítani kell?
Engem is ezzel ijesztgetett minden villanyos. Aztán kijött a démász(MVM) partner, megnézte, elkért 20.000 ft és elment. (se számla semmi) Aztán szóltak az MVM-től hogy jönnének órát cserélni. Ennyi volt a szabványosítás.
Ha van rendes földelés az órán, és van elég hely is a ládában akkor mi a gond? Nálam az óra fölött vannak a kis megszakítók is és fa volt a doboz. Belülről lekartonoztam (tűzálló karton), és beraktam ragasztóval egy elválasztást az óra és a kismegszakító közé. 1-2 órás meló volt. És áll mint Katiban a gyerek. :Y

Senki nem variált vele.
Pedig előtte a a napelemes felmérők nagyon csúnyán néztek rá.

2. Van valami 153 ft-os elosztói alapdíj amit akkor is fizetsz ha nem használsz áramot. Minden más attól függ mennyi áramot használsz.Az általad felhozott rendszerhasználati díjat is én számlámon az elfogyasztott Kwh-al felszorozzák, vagyis a fogyasztástól függ.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53028) 7Heads Drago válasza MC Pite (#53022) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Rosszul tudod. Maradt a szaldó támogatás mellett is: [link]
Én is ez miatt rrohantam, aztán az ucso pillanatban visszavonták a rendeletet 2021. június 30-án.
Nálunk a támogatás 50% volt, és ennek az 50% kellett fele-fel arányban lennie munkadíjnak és anyagnak lennie. Minden cégnél azt mondták hogy nem lesz vele gond. Ha a teljes számlát nézzük azt jelenti hogy mindkét elemnek a 25%-ot le kell fednie. A klímásoknak is jeleztem ezt és azok is így küldték a számlát. (a napelemnél az anyag a jelentős, a munkadíj a kevesebb)
Én ami problémát látok, hogy sok cég megkérdezi hogy miből finanszírozod, és a mostani 0-ás támogatás hallatán szépen elköszöntek az ismerősöktől.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53029) Eleba


Eleba
csendes tag

Sziasztok, ez milyen lehet?
[link]
-30? Valaki ismeri?
Köszönöm.

(#53030) Hauptmann válasza Eleba (#53029) üzenetére


Hauptmann
addikt

Valami szürkeimportos cucc lehet, a magyar forgalmazó nem tud róla.

(#53031) Jenne


Jenne
senior tag

Sziasztok!

Azokat kérdezném főként, akik telepítenek Lg klímákat(is).
Annyi infóm van, hogy idén valamikor az év első hónapjaiban jönnek az újabb, 2022-es modellek. LG ügyfélszolgálat nem tudott időpontot mondani, annyit mondtak, hogy talán várhatóan március végétől várhatóak, de inkább április vagy májusban.
Ha van aki telepít Lg klímákat, megmondaná, hogy - visszatekintve az elmúlt pár évre - az adott év elején mikor jöttek az új típusok?
A telepítés időpontjának a beütemezéséhez lenne ez segítség nekem. Tervezett klíma ami most is elérhető még, az az LG Silence 3,5 kW, de ha minden igaz, akkor lesz ennek(is) újabb, 2022-es típusa, akkor megvárnám azt.
Előre is köszi.

A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.

(#53032) MC Pite válasza Eleba (#53029) üzenetére


MC Pite
veterán

Itthon hivatalosan az LTCA a fűtős változat, ehhez hasonlítsd. Garitól kicsit tartanék, mert úgy sejtem importőr nem hoz hozzá semmit ami csak ehhez való.
Én a Pana Nordic-ot (NZ35-VKE) választottam végül inkább, igaz egy százassal drágább(hivatalos import, bár nehéz rátalálni, meg a helyes adatokra is), és darabosan kapható. (-15°on 4,2kw, -25°on 3kW fűtési kapacitás gyári adatok szerint)

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53033) falabu88 válasza Eleba (#53029) üzenetére


falabu88
aktív tag

Ez amúgy milyen, mennyire megbízható webshop? Múltkor néztem egy klímát árukeresőn, 4 webshop árulta, mind a 4 weboldala ugyan úgy nézett ki mint ez.. (sőt az egyik pont ez volt szerintem)

(#53034) Eleba válasza Hauptmann (#53030) üzenetére


Eleba
csendes tag

Én is ettől tartok, köszönöm.

(#53035) Eleba válasza MC Pite (#53032) üzenetére


Eleba
csendes tag

Köszönöm. Megnézem a Panát...

(#53036) roti86 válasza MC Pite (#52986) üzenetére


roti86
őstag

A Polar gépek között nagy a katyvasz, a webshopok össze-vissza rakosgatják be a képeket és leírásokat róluk. A távirányító szerint néhol tudja a függőleges és vízszintes mozgást is, aztán meg rájössz, hogy ez nem így van. Találtam egy tavalyi katalógust, ez egész használható, bár a függőleges lamella kézi beállítása nem világos, hogy pontosan mi lehet. Mindeképpen olyan klímára vadásznék, amin lehet állítani a függőleges és vízszintes mozgást is, csak hűtésre használnám panel nagyszobájában (18-20m2). Itt az idei Polar katalógus, úgy látom az Optimum termékcsaládot még nem nagyon kezdték el árusítani a szerelők, a hűtésre szánt klímák szezonja mikor kezdődik kb? Túl korán kedztem el a keresést?

Már vagy 2 napja nézelődöm, úgy látom 300 körül lehet megúszni egy hűtésre optimalizált valamire való klímát. Pl. Gree Pulse 3.2 KW (230K)+ szerelés itt Miskolcon 70K körül mozog, ha a honlapoknak hinni lehet.

(#53037) vtechun válasza MC Pite (#53032) üzenetére


vtechun
veterán

Nekem egy 10 éves LG E12SQ van. annak a paramatérei szakasztott ugyanazok, mint a mostani S12EQ-nak, meg van még pár hasonló típus. Az enyém talán valamelyest hangosabb - legalábbis nekem. De ezt leszámítva, nincs panaszom rá.

(#53038) MC Pite válasza roti86 (#53036) üzenetére


MC Pite
veterán

Köszi!
''bár a függőleges lamella kézi beállítása nem világos, hogy pontosan mi lehet."
Mondom szerintem mi: a levegőt függőleges irányban motorosan tudja terelni, de oldalirányban (függőleges lamellák) nem. Nekem a Panám is ilyen, csak kézzel tudom állítani hogy széltében merre fújjon.

Jó a katalógus (gyártói honlapot ugye nem találtam), mert így a Literól kiderül hogy pont rohadtul nem tudja azt, amit néztem róla...

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53039) tibibi válasza 7Heads Drago (#53028) üzenetére


tibibi
őstag

"Én ami problémát látok, hogy sok cég megkérdezi hogy miből finanszírozod, és a mostani 0-ás támogatás hallatán szépen elköszöntek az ismerősöktől." Ez elmagyaráznád mit jelent?

(#53040) MC Pite válasza tibibi (#53039) üzenetére


MC Pite
veterán

Gondolom nem akarnak >fél év múlva a pénzükhöz jutni, így inkább nem foglalkoznak az ilyen ügyfelekkel.

Kis helyiségbe vegyes használatú olcsó klímára Comfort X először, másodszor... (hasonló áron lehetne még raktáron lévő Mission is, de nem nagyon nőtt a szívemhez az anyámnál lévő gép.)

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#53041) falabu88 válasza MC Pite (#53040) üzenetére


falabu88
aktív tag

Arctic? Az ár hasonló, és a vélemények jobbak róla (Én is meg tudom erősíteni. Csendes, nem rossz gép ezért a pénzért). Comfort X-ről azért elég vegyes véleményeket olvasni. Plusz úgy tudom még nem jött meg a javított széria, amit most kapni az csak automata módban fűt rendesen.

(#53042) PROTRON válasza 7Heads Drago (#53027) üzenetére


PROTRON
addikt

Én azt mondom mint szakmabeli hogy örülj mint majom a királyságának és nagyon ne reklámozd, nehogy az illetőt utolérjék és kivágják mint macsk.t sz.ni, majd utána az összes hozzád hasonló "ügyfelével" együtt te is kapsz egy felszólítást és bünti belengetést 30 napos záros határidővel azonnali mérőhelyi munkára. :D
Az a 20-as nem véletlenül lett elkérve a "szagember" által és nem véletlenül nem említettél Démász(nem MVM partner, hanem korábban kizárólagos Dél Magyarországi ÁramSzolgáltató, akik mint mindenki más be lettek olvasztva a nagy közös rendszerbe) logóval ellátott számlát...javaslom ne gyűjtsd rossz akarókat, mert alapból annyi dolguk van a szolgáltatónál hogy nem feltétlen van idejük egyesével ellenőrizgetni. ;)

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#53043) 7Heads Drago válasza Jenne (#53031) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Koreai klímákkal csak a baj van. Miért ragaszkodsz hozzá?

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53044) 7Heads Drago válasza tibibi (#53039) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Egyszerű: ha munkát akar nálad ki kell menni felmérni, számolni ajánlatot adni. Ez idő és pénz. Ennek a 0-ás pályázatnak az esélye meg sok helyen alacsony és felesleges neki az időt rád pazarolnia. Mivel ugye vannak kiemelt települések stb. Az gyorsan kiderül megvannak-e nálad a sikeres pályázathoz a feltételek. (vagyis pontok) Ha nincs vagy kicsi rá az esély nem foglalkoznak veled.
Nálam pl a pályázat így zajlott: kijöttek felmérték, jeleztem a bankomnak mit akarok ráadták az ament, ők adtak egy árajánlatot én elfogadtam, beadtuk az igényt a démász felé, megkaptam az MGT-t, aztán a bank is a hitelt és jöttek telepíteni aztán ha minden kész volt én beadtam az ígényt az államkincstárhoz hogy visszakapjam az 50%-ot.
Most meg: ki jön felmérni ad egy ajánlatot, megírjátok a pályázatot, beadjátok és vártok. Tavaly nálam az állam 3 hetet csúszott. De ez ugye semmit se számított már a vállalkozónak mivel akkor már ki volt fizetve. Szerintem nagyon körülményes lett az egész.
De ezt csak én gondolom így, igazából a telepítőt kellene megkérdezni. Az ismerősi körben két helyen is így jártak. Cég neveket nem tudok és nem is akarok mondani.

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53045) 7Heads Drago válasza PROTRON (#53042) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Ez nem egy illető, hanem a helyi MVM partner cég képviselője vagy tulaja. Nekem azt mondták ő a főnök. Minden munkát ők csinálnak a környéken. Én egy forintot nem adnék a munkájukért láttam hogy dolgoznak. Féltem is hogy mi lesz belőle nálam. De szerencsére nem csináltak nálam semmit se.
Azt nem is írtam hogy nálam nincs Fi relé se. Ami probléma lehet napelemnél mivel az olcsók nem tudják az invertert helyesen kezelni.

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53046) 7Heads Drago válasza Eleba (#53029) üzenetére


7Heads Drago
veterán

[link]
Nekem nagyon gyanús hogy az a mínusz 30 az félrefordítás csak.
Egy ilyen cucc A + / A ++ energiaosztály nem tud ennyit.
Amúgy a Fujitsu japán szóval ajánlott kategória.
De ne legyen igazam.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53047) 7Heads Drago válasza Eleba (#53029) üzenetére


7Heads Drago
veterán

2021-es cégről beszélünk. Szóval nagy a szakmai tapasztalat.
Áfa csalásban biztos, lévén hogy kintről behozott szürke klímáról beszélünk aminek az áfájával játszanak jó eséllyel.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#53048) #72755712 válasza 7Heads Drago (#53046) üzenetére


#72755712
törölt tag

A Mitsubishinél pedig a SEER és SCOP értéket cserélték fel, szóval van még hova fejlődniük. :)

(#53049) vtechun válasza 7Heads Drago (#53043) üzenetére


vtechun
veterán

Milyen koreai klímákkal van baj?

(#53050) 7Heads Drago válasza vtechun (#53049) üzenetére


7Heads Drago
veterán

Pl a Samsung és az LG.

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.