Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68651) Plasticbomb válasza CPT.Pirk (#68650) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Nem tudom, nem próbáltam most linuxon kb egy hónapja, vagy kettő tán. Akkor.. Fogalmazzunk úgy, hogy valahol valami nem kerek, brutálisan bedadogott amikor az ocs töltötte be az ujabb elemeket a memóriába. (Legalábbis ez a teóriám.)

Winen egész jól fut, Nagyobb koncentráltságú helyeken 40fps körül fut, míg mashol 120ra felszalad. Nagyon hektikus még ahogy terheli a gépet, legtöbbször kb félgőzzel ha megy a vega64, szerencsére elég jól fut ahhoz, hogy elszórakóztasson pár órára amikor van energiám játszani, illetve kedvem át bootolni winbe. Másért nem vagyok hajlandó át bootolni, csak ezért manapság.

Épp ma szaladtam fel PTUra, meglesni a 890Jumpot... Fene, még jó hogy nem vettem meg, annyira nem vonzó így (csak 32 SCU egy capital ship méretű hajón, kb vicc, s mindezt úgy, hogy be tudsz parkolni dgy freelancert az egyik hangárban, a masikba meg egy ballistat....). Lenne valami hasonló de teherszállításra kifaragva. Csak venni fogok egy Caterpillart. Más kérdés, hogy annyira mem mókás, amikor már egy 120SCU rakományt is csak hat különböző helyen tudsz elsózni, rengetegszer fordul elő, hogy ha valahogy fel is töltöm a rakterét a MAXnak, akkor még órákig csak egyik helyről a masikra megyek, hogy le is ürítsem. S az csak 122 SCU, míg a Caterpillar 500+...

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68652) CPT.Pirk válasza Plasticbomb (#68651) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ahogy olvastam, másnál se megy jobban Linux alatt. Mondjuk annak is örülök majd, ha egyszer befejezik a játékot. :)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68653) Plasticbomb válasza CPT.Pirk (#68652) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Valoszinuleg lehetne tovabb hekkelni, az alap lutris telepito script meg 4.01 winehoz van, azota meg mar 4.12nel tartunk, plusz biztos akadt mar egy ket ujabb elkepzeles, otlet, hogy lehessen korbehekkelni, csak nekem ehhez meg nem volt kedvem. Meg megvan a Win telepites, csak erre kb, addig elvagyok igy is. LEgtobbszor azert ugysem SCzek, 9/10 alkalommal megcsak nem is jatszom...

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68654) haddent válasza ooszi (#68632) üzenetére


haddent
addikt

Na, akkor beszállok én is. Szerintem nettó felesleges bármilyen swap a mai procik, ramok és ssd -k mellé. Ugyanez a véleményem mindenféle hybernate sleep meg egyéb hülyeségekről, bár tény, hogy amúgy is 24x7 gép.
Én nem szeretem a /home -ot sem külön partícióra rakni, inkább ha véletlen lenne olyan nagyon féltett nagyon egyedi nagyon nehezen reprodukálható konfigod, akkor backupold néha, pl. ingyenes és privát GIT erre tökéletes.

Nálam így néz ki:

# ssd1
/dev/sda1 /boot
/dev/sda2 /

# ssd2
/dev/sdb1 /server

# hdd1
/dev/sdc1 /mnt/STORAGE

Minden "mocsok" a hdd -n van (letöltés, feltöltés, jellyfin transcoding tmp stb..). Sdd1 -en van a boot mini partíció és a root, ssd2 pedig az összes server/service konfig szépen struktúrálva (minden dockerizálva), de ezek is rendszeresen git -be mentve. Erre az ssd -re backupolom a konfigokat is (iptables, dnsmasq, wide-dhcp6 stb..), azok is mennek gitbe ettől függetlenül is. Illetve a service userek (jelen esetben csak egy kodi) home -ja is ide ki van szervezve.

Így lényegében bármikor bármi beszarik kap egy 10 perces installt, gitből pullolom a konfigokat és minden visszaállt

[ Szerkesztve ]

(#68656) Laszlo733


Laszlo733
aktív tag

Sziasztok! Arch -ot telepítettem Win10 mellé MBR/BIOS módban, de nem látja ugye az Arch grub -ja a Win10 -et. Hogyan tudnám ezt a legegyszerűbben orvosolni?

(#68657) Rimuru válasza Laszlo733 (#68656) üzenetére


Rimuru
veterán

Detecting other operating systems, Dual-booting

#archwiki

Vigyázat, csalok!

(#68658) haddent válasza Rimuru (#68657) üzenetére


haddent
addikt

+ szerintem érdemesebb a systemd-boot / bootctl -t használni

(#68659) Rimuru válasza haddent (#68658) üzenetére


Rimuru
veterán

Gummiboot elég minimal cucc, de persze átlagnak bőven elegendő lehet.

Vigyázat, csalok!

(#68660) Laszlo733 válasza Rimuru (#68657) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Haddent : Köszi srácok az os-prober, ntfs-3g, grub-mkconfig és az update-grub megoldotta.

(#68661) bugizozi


bugizozi
őstag

Sziasztok!

Kacérkodom a Linux használatával, virtuális gépen játszok egy Debian + Xfce kombóval.
Nagyon teszik, hogy egyszerű, gyors, panelra csomó adatot ki lehet tenni (CPU, RAM, hálózat terheltség) stb, eddig elég sok mindent sikerült beállítani rajta, viszont 2 dolgot nem találtam ami hiányzik:

1) A képernyő beállításánál meg tudjam adni hogy 125% vagy 150%-kal nagyobb legyen minden, azt hiszem Display scaling hívják.

2) Éjszakai mód - kellemesebb a szememnek, ha kicsit sárgásabb a képernyő

Ezeket Xfce felületen hogyan tudnám beállítani? Esetleg van másik ablakkezelővel könnyebben menne, pl KDE?

Köszönöm a segítséget! :R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#68662) tonyrulez válasza bugizozi (#68661) üzenetére


tonyrulez
őstag

Éjszakai módra program: redshift vagy f.lux

4 8 15 16 23 42

(#68663) haddent válasza Rimuru (#68659) üzenetére


haddent
addikt

Nem kötekedés, tényleg érdekel, hogy mire lehet szükség, amit nem tud? Rendszergazdaként / itthon is / szerverekre is pont annyit akarok elérni, hogy gyorsan, minimál konfiggal minimálban töltse be azt viszlát. Igazából nem is tudom mit lehetne parádézni (és miért?) bootolás során? Tényleg ne értsd félre, érdekel a véleményed

(#68664) Rimuru válasza haddent (#68663) üzenetére


Rimuru
veterán

Legjobb tudomasom szerint csak a grub kepes feloldalni luks-ot (ugy hogy o is rajta van), szamomra ez egy verhetetlen erv. Tudom hogy miket lehetne meg csinalni vedelem erdekeben stb, de nekem jo ez igy... en is kenyelmes vagyok.

Masreszt kerulom a systemd-t annyira amennyire csak lehet. Egyebkent hasznaltam en is amikor meg gummiboot volt, de ezt is felzabalta a systemd (ami lehet nem annyira meglepo, redhat alkalmazott irta ezt is :DDD).

Vigyázat, csalok!

(#68665) ubyegon2 válasza bugizozi (#68661) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Szerintem, de nem tuti, az XFCE-nek nincs ilyen beállítási lehetősége, de lehet a Gnome-mal keverem. ARandR lehetne egy megoldás a display beállítására. (úgy látom, benne van saját tárolóban is)

Cinnamon felületet nem próbáltad még? Kicsit jobban állítható DE, a KDE-t Debianra valamiért nem szokták javasolni, nem tudom miért........

[ Szerkesztve ]

(#68666) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#68665) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Inkább úgy általában a Debiant otthonra, mert szándékosan régiek a csomagjai, az meg minden Debian alatt elérhető DE-t érint.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68667) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#68666) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez OK persze, de legalábbis régebben sokan írták, hogy Debianon nem igazi a KDE, egyébként ez az otthonra dolog is olyan, hogy akinek nem túl új gépe van, mint nekem is, ugyanúgy jó ez is, én az előző két verziót elég sokat használtam a Mint mellett. Ha valaki nem túl profin, de azért ismergetni szeretné a Linux alapokat, kifejezetten jó otthonra is a Debian. A DE-k valóban le vannak maradva, az tuti, Cinnamonból is 3.8.8 van a Busteren, míg Mint-en már 4.2.4
Amúgy a kolléga próbálgatta, tetszik neki, ezért nem is firtattam, miért Debiant akar felrakni.

[ Szerkesztve ]

(#68668) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#68667) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ismerkedésre annak jó, aki hajlandó a Debian Wiki-t olvasni. Aki nem ilyen beállítottságú, abból inkább csak ellenérzést fog kiváltani, nekik sokkal jobb pl. egy Mint Mate, ha már Mate-et említetted.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68669) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#68668) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

nekik sokkal jobb pl. egy Mint Mate, ha már Mate-et említetted.

Vissza sem kell olvasnom, mert tudom, hogy nem a Mate-t említettem! :DD Cinmanó lesz az inkább.

Ismerkedésre annak jó, aki hajlandó a Debian Wiki-t olvasni.

Ha valami nagyon elavult, akkor az a Debian wikije. 10 esetből 8x inkább az Arch wikiben vagy valami Ubuntus leírásban találni jó megoldást. De persze el lehet boldogulni a Debian wikivel is azért., de lehetne esetenként kicsit részletekbe menőbb is.

Viszont csomagkeresésnél egész jó és áttekinthető a Debian weboldala, nekem az jobban bejön, mint az Arché. Verziók, függőség, minden követhető rendesen.

Abban teljesen igazad van, hogy aki csak használná inkább, annak nem a Debian a jó választás. :N

[ Szerkesztve ]

(#68670) cigam válasza ubyegon2 (#68665) üzenetére


cigam
félisten

Abban gyárilag van zoom?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68671) ubyegon2 válasza cigam (#68670) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem van, kb két éve valaki ezzel kapcsolatos kérdést tett fel és találtunk benne ilyet! ;) Cinnamonban elég sok minden beállítható, majd megnézem a 4-est is, hol van benne.

(#68672) Tim82


Tim82
nagyúr

Van valakinek tapasztalata USB 3.0 csatlakozós (NEM Type C-s) univerzális laptop dokkolókkal (értsd: nem USB hub, hanem vannak rajtuk videókimenetek is pl., mint például ez), mennyire játszanak szépen Linux alatt (Ubuntu és/vagy Mint)?

Ha jól olvasom, ezek jellemzően DisplayLink technológiára, vezérlőchipre épülően oldják meg a videókimenetek vezérlését, és megnézve több random módon kiválasztott dokkoló termékleírását, nem találok olyat közülük, amelyiknek lenne hivatalos Linux supportja.

Sőt, felhasználói tapasztalatokra is próbálva rákeresni, általában azt olvasom, hogy ezen technológiára épülő dokkolók kerülendőek, ha Linuxos géphez kellene ilyesfajta dokkoló (viszont sehol nem találtam az elmarasztalásoknál konkrét esetet leírva, hogy valaki tényleg próbálta volna bármelyiket).

Ehhez képest van Linux driver (legalábbis Ubuntu alá): [link] és Mint alatt van sikertörténet is: [link], de ez az egy konkrét példa, amit valós beüzemeléssel kapcsolatban találtam.

Nyilván ebben a már Type-C csatlakozós dokkolók sokkal jobbak lennének, de a jelenlegi itthoni gépek egyikén sincsen még Type-C és nincs tervben a cseréjük még.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#68673) bugizozi válasza ubyegon2 (#68667) üzenetére


bugizozi
őstag

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Azért próbálgattam a Debiant, mert fősulin ezt tanították és van némi rálátásom, bár ott csak parancssorból bütyköltük. (tudom, nem teljesen otthoni használatra van) Kipróbáltam az Ubuntu-t (alap telepítés) de azt sokkal lassabbnak éreztem mint a Debiant, illetve csomó számomra fölösleges dolgot feltelepít.
DE ha tudtok ajánlani olyan Linux kombót aminél Display Scaling és a Night Mode alapból benne van, akkor teszek vele egy kísérletet :K Ha jól rémlik a KDE-ben benne van az éjszakai mód, de a képernyő skálázás az nincs, pedig az lenne a fontosabb.

Köszönöm! :R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#68674) growler válasza bugizozi (#68673) üzenetére


growler
őstag

Szia !
Mint Cinnamon-nál van nagyítási lehetőség, de ez a kurzorhoz van kötve.
[link]
Ha a kijelző beállításoknál egy alacsonyabb (támogatott) felbontást állítasz be
az nem segít ?
A Redshift, pedig ismeri a koordinátáidat - és ennek megfelelően lép működésbe.
Ha a színhőmérséklet számodra nem megfelelő, akkor terminálból tudod
adjusztálni. Pl.:
redshift -O 4500K
[link] [link]

(#68675) cigam válasza bugizozi (#68673) üzenetére


cigam
félisten

Már hogy ne lenne KDE-ben skálázás? [link]

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68676) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Szia!
Akkor legyen újra Cinnamon, de most Linux Mint Cinnamon 19.2, de gondolom előző javaslatomra is piszokul kipróbáltad Cinnamon felületet! :U
Mint ahogy szó esett róla, a Mint 19.2 jóval frissebb Cinnamonnal szerelt.
Nyisd meg a Rendszerbeállításokat és szépen menj végig mindenen. Több opció is van arra, amit szeretnél, bár nem tudom pontosan mi lenne az.
Az éjszakai mód benne van saját tárolóban, fel kell telepítened. (pár sec, de ezt biztosan tanultad)
Ha második javaslatomra fel is rakod a Cinnamont és elakadsz, jelezd és megnézzük.

(#68677) ubyegon2 válasza cigam (#68675) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

dó ré mi fá szó lát ti dó

Ilyenre gondolsz? ;] Ez nem lehet gond valóban még KDE-nél sem.

growler

Mint Cinnamon-nál van nagyítási lehetőség, de ez a kurzorhoz van kötve

Lesz ott még máshol is. Betűtipusok / Szövegméretezés például, de én megvárom, egyáltalán most felrakja-e a kolléga a Cinnamont vagy még csak kérdezőbiztos üzemmódban van. :N

[ Szerkesztve ]

(#68678) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#68677) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Lemaradt...1.0 és 1,2 a két képen a szövegméretezés, de komplexebb ezzel, mert példáil a Firefoxban csak a fejléc nő, ott külön célszerű a saját beállításokban a betűméretet növelni, akkor van a normál és dupla HI-DPI meg az automatikus valamelyik menüpontnál.....

[ Szerkesztve ]

(#68679) cigam válasza ubyegon2 (#68677) üzenetére


cigam
félisten

Ez szolmizálás volt ;)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68680) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Ja tényleg, nem értek a focihoz sajnos.😁

No de ha még hallanád is, amint eléneklem sz a szolmizálást! :)

[ Szerkesztve ]

(#68681) anorche1


anorche1
őstag

Lett egy 21:9 keparanyu monitorom. Vlc -t hasznalok, es a jovoben is ezt szeretnem hasznalni video lejatszasra. A 16:9 -es videokat ugy jeleniti meg, ahogy kell (jobb es bal oldalt fekete sav), de a 21:9 -et nem:

Valahogy a 21:9 -es kepernyobol levag egy 16:9 -es reszt, es azon belul jeleniti meg a videot, ennek eredemnyekepp nem csak oldalt vannak fekete savok, de alul es felul is.
Zoom, aspect ratio, crop, minden defaulton. Cropban nincs 21:9 lehetoseg.

Valakinek otlet?

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#68682) Slownz


Slownz
senior tag

Manjaro Gnome alatt nem akar lefutni az package folyamat, az alábbi hibaüzenet jön:

conflicting files:
python-wheel: /usr/bin/wheel already exists in filesystem

Mi lehet a megoldás? :R

(#68683) CPT.Pirk válasza Slownz (#68682) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Akkor szokott ilyen lenni, ha elrontanak egy frissítést és olyat akar átírni, ami már létezik a fájlrendszerben. Célszerű lenne írnod a manjaro fórumába, vagy felnézni oda mert valószínűleg már másnál is előjött.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68684) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
"Régóta" küzdök egy problémával. Laptop hp 745g3 linux mint cinnamon 19.2
Felfüggesztett állapotból nem mindig tud 'visszatérni' a laptop.
Egyszerűen kifagy, nem segít semmi csak ha lelövöm majd bekapcsolom.
Külső monitort használok főként a laptop nincs felhajtva, szerintem ez az ami összezavarhatja.
Mit tanácsoltok merre keresem a hibát, egyáltalán hol lehet hiba naplót megtekinteni már ha létezik ilyen.

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#68685) qnadam


qnadam
veterán

helló,

van ez a leírás (method 2) debianhoz, ezt hogyan kell "átfordítani" ubuntura? gondolom főleg az adduser más, de biztos van még pár dolog.
köszi!

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#68687) growler válasza zolka95 (#68686) üzenetére


growler
őstag

Azért, hogy NE próbáld ki.
De még bedobhatnál néhány hasonló parancsot. :(
Már csak elrettentés képen is !

(#68688) Rimuru válasza zolka95 (#68686) üzenetére


Rimuru
veterán

Egyszeru fork bomb, ha hulye a felhasznalo akkor megerdemli, de ilyet nem csak linuxon tudsz csinalni.
Aranyszabaly: parancs kiadasa elott mindig gondolkozzunk mit is csinal(unk).
Egyebkent nem nehez vedekezni ellene: man limits.conf

Amugy tanulasi celzatbol is nagyon jo, rajossz mennyire egyszeru es megis mennyire bonyolult ez az egy sor, sok minden van benne. ;)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68689) sh4d0w válasza zolka95 (#68686) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Ezt mindig bedobja ide évente valami nagyokos?

https://www.coreinfinity.tech

(#68690) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

zolka95: töröltem a hozzászólásodat.

Az nem gond ha megkérdezed, hogy mi ez de tegyél mellé figyelmeztetést, hogy a kíváncsi kezdők ne próbálják ki.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68691) ubyegon2 válasza qnadam (#68685) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Miért akarnád átfordítani Ubuntura? Apt packages management-et használ mindkét rendszer.
Adduser parancs is működik Ubuntun useadd-dal együtt. ;)

(#68692) zolka95


zolka95
őstag

Megtaláltam a világ legbiztonságosabb disztróját, amit a szentlélek firewall védelmez és a pápa is biztosan ezt használja. :DD
Lefuttatja a 10 parancsolatot. xD
[link]

[ Szerkesztve ]

Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

(#68693) ubyegon2 válasza zolka95 (#68692) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezeket és más hasonló hasznos dolgokat itt gyűjtjük, ha érdekel.

(#68694) growler válasza zolka95 (#68692) üzenetére


growler
őstag

Van újabb (hatásosabb) kiadás is. [link]

(#68695) BoB


BoB
veterán

Manjaro GmbH & Co. KG

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#68696) qnadam válasza ubyegon2 (#68691) üzenetére


qnadam
veterán

korábban hibát dobott, amire rákeresve jött az, hogy adduser helyett useradd van, ami viszont kicsit másképp működik. aztán megpróbáltam újra, az meg hibátlanul ment. rejtély.
köszi :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#68697) ubyegon2 válasza qnadam (#68696) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

;)

Azért van igazság a kérdésedben, de a fene gondolta volna, hogy az apt csomagot ilyen rohadt lényeges elemeiben frissítik/változtatják, de például Ubuntu bionic-updates alapján a Linux Mint-ben 1.6.11-es verzió van, míg a Debianban meg ezek.

De lényeg, hogy csak sikerült! :)

[ Szerkesztve ]

(#68698) qnadam válasza ubyegon2 (#68697) üzenetére


qnadam
veterán

az adduser sikerült, a többire még nem volt időm. a telepítendő sincs a helyén, keresni kell. hosszabb projekt lesz ez :)

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#68700) hódmaci válasza herdsman12 (#68617) üzenetére


hódmaci
senior tag

Felkerestem a Brothert a problémával. Többek közt ezt kérték.

Segítenétek pontosan miket is kellene itt tennem.

Bár nem nagyon értem miért a 1612 típust erőltetik mivel az amiatt reklamáltam 1622.
De ez lehet nem számít.

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.