Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68451) ubyegon2 válasza cigam (#68450) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értelek, azért is írtam, hogy se virtuálhoz se szerverekhez nem értek, így gyakorlatilag csak elpolemizáltam magamban, hogy én hogyan telepítenék, ha egy normál telepítés lenne.

Szóval minél többet tudok a rendszerről annál inkább hagyatkozom a készítők által írt telepítőre. Ők biztos jobban tudják nálam jelenleg mi az optimális.

No de láttad azt a régi képet a Debian guide-ből?

Olyan hitbéli kérdésekbe ne menjünk bele a kezdő topikban, hogy swap partíció, vagy swap fájl.

Ez nálam rohadt egyszerű, régen csináltam swap particiót, 8+GB-óta nem, de azóta meg a rendszer kreál swap fájlt. ;]

Szóval az összes zagyválásomból annyi lényeges volt, hogy az Archwikit le kell gyűrnie a kollégának! Friss és áttekinthetőbb a Debian wikinél.

Óooo, hát én tudok jópár érvet pro és kontra. Igaz én még nem vagyok gyakorlott Linux-os

Akkor én mit mondjak címzetes örök kezdőként!? Mindenesetre soha nem particionáltam automatán, talán az első pár félresikerült alkalommal, de ott volt minden wubi is! :U

És még nem beszéltünk a fájlrendszer kérdéséről sem....

Ha ez is más a virtualban, akkor nem is fogunk. :N

(#68452) jackal79 válasza ubyegon2 (#68441) üzenetére


jackal79
aktív tag

Szia!
Rosszul írtam. Eddig mindig, ha kijött egy új verzió, akkor újraraktam a gépet nem pedig felfrissítettem.
Te melyik módszerrel oldottad meg?

(#68453) ubyegon2 válasza jackal79 (#68452) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Az én példám nem túlzottan követendő/követhető. :DD Alapvetően mindig felrakok a régi mellé új verziót tiszta telepítéssel(jóval a stabil verzió kiadása előtt), de nálam Win nem kavar be. Most a HP 8570p-n van a 19.2, de ahogy összehasonlítottam, milyen változások vannak a 19.1-hez képest, tényleg annyi, amit írtam előző hsz-ben. Ha viszonylag könnyű lementened a telepített programjaid listáját, ill nincs olyan sok és sok forrásból, akkor ettől függetlenül mindig a tiszta telepítés a legjobb. A desktopon, amin dolgozom, most simán ráereszteném a verzió upgrade-et, annyira kockázatmentesnek látom.

Ha most otthon lennék, gyorsan le is futtatnám kíváncsiságból......átlagos, nem új hardwereim vannak, ez is lényeges!

Amúgy meg ha csinálsz egy Timeshift mentést, még biztosabb a dolog, bár nem is a Linuxért aggódsz, hanem a Winért, de ez a Wint nem fogja piszkálni, az tuti.

Szóval fentiekkel nem tudom mennyit segítettem a döntésedben. Akármelyiket választod, nem fogod elszúrni. :)

[ Szerkesztve ]

(#68454) NoX válasza ubyegon2 (#68449) üzenetére


NoX
senior tag

Az ajánlott felparticionálásról szettem volna többet megtudni. Ezért a kezdő topikba írtam. Persze lehet pont ezzel hibáztam, hiszen a grafikus telepítőben is az van, hogy kezdők az egybe az egészet válasszák :DDD
Lényegében előnyt/hátrányt szerettem volna hallani a külön /home és esetleg a külön /var és /tmp partíciókról.

Azzal azért nem értek egyet, hogy a manuális particionálásnál nincs egyszerűbb. Nyilván túloztál, de ez azért haladó szint lesz mindig is.

Nem akartam ennyire részleteibe belemenni, de tisztában vagyok az ajánlott swap méretével; 16GB RAM-hoz minimum 4GB és maximum 32GB az ajánlott, de a maximum bőven túlzás, kihasználatlan lesz. Ha hibernálást is szeretnék, akkor kell 20GB.

És igen, a képemen csak egy VirtualBox volt, aminek 2GB RAM-ot adtam. Egyébként azt a képet én lőttem, a legfrissebb Debian 10 telepítése közben.

Köszönöm a ArchWiki-s tippet. Olvasgattam a Debian dokumentációját, többek közt az ajánlott particionálási sémát, de érezhetően elavult kicsit: Recommended Partitioning Scheme
Illetve nem volt benne a lényeg: Miért így? Előnyök/hátrányok?

(#68455) ubyegon2 válasza NoX (#68454) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azzal azért nem értek egyet, hogy a manuális particionálásnál nincs egyszerűbb. Nyilván túloztál, de ez azért haladó szint lesz mindig is.

Nem túloztam, de én GUI-s módszerre gondoltam, Gparted például. ha annyira haladó szint lenne, én se így csináltam volna szinte a kezdetektől abszolút nulla tudással, sose tanultam informatikát, PC-m felnőtt koromban lett, főnököm eljött felrakni talán a Win98-at, mikor megöltem elkértem a CD-t, lenyúltam az öcsém infós tankönyvét és nekiálltam.
Win7-et nem bírtam már elviselni, 5+ éve eszembe jutott, hogy láttam egyszer ezt a Linuxot és elkezdtem vele a kínlódást....A particionálásnál az van, hogy fogalmam se volt mit csinál a Win mellé, teljes lemezt nem akartam neki adni, így maradt a "valami más". Ahogy neked is javasoltam, elkezdtem utána olvasni, mi micsoda és értelmeztem, próbálgattam és egyszer csak pofonegyszerűvé vált.

A haladó szint az, mikor nekiülsz Arch-ot telepíteni és fejből particionálsz cfdisk meg mit tudom én mivel.

Nem akartam ennyire részleteibe belemenni, de tisztában vagyok az ajánlott swap méretével; 16GB RAM-hoz minimum 4GB és maximum 32GB az ajánlott, de a maximum bőven túlzás, kihasználatlan lesz. Ha hibernálást is szeretnék, akkor kell 20GB

Értem. Normál esetről tudok csak írni, 16GB mellé nulla swap kell és ennyi RAM meg SSD mellé a hibernálásnak szintén nulla értelme van. Ha mégis akarsz, akkor persze minimum annyi kell, mint a fizikai RAM.

Egyébként azt a képet én lőttem, a legfrissebb Debian 10 telepítése közben.

Fura akkor, mert már nem ennek a régi telepítősegédnek kéne lennie.

Kezdőknek azt szoktam javasolni, hogy menjen fel a Debian honlapjára és ha ott teljes bizonyossággal ki tudja választani, melyik iso-t kell letöltenie és tudja melyik miért szükséges, akkor már nekiállhat a Debiannak. Addig nem sok értelme van. Melyik iso-t szedted le amúgy?

Ezzel a /home /var különrakással sok értelme nincs foglalkoznod gyakorlatban, ha meg elméletben érdekel, akkor neki kell ülnöd olvasgatni, itt max elmondják, hogy ha tényleg szókséges, hogyan rakd fel, de 10-20 oldalakat nem fognak írni, ezt megértheted.

Amúgy a /home akkor célszerű, ha külön akarod kezelni és ezt később másik telepítéshez is szeretnéd használni/csatolni vagy ha újra kell telepítened valamilyen okból, akkor az érintetlenül megmaradjon.

[ Szerkesztve ]

(#68456) kovaax válasza NoX (#68454) üzenetére


kovaax
őstag

Nem tudom a telepítő miért így particionál, de ha nem tudod megindokolni magadnak, hogy miért particionálsz úgy ahogy, akkor semmi értelme vele vesződni.
Egyébként a /home külön particióra rakásának az az értelme, hogy 1. a felhasználók nem tudják elfoglalni az összes helyet a gépen (amúgy se tudják, mert a rendszer fenntart valamennyi helyet a root-nak, amit a sima júzer nem tud elfogyasztani), 2. hogy ha újrahúzod az oprendszert, ne kelljen elmentegetni a privát cuccaidat.
Külön /tmp -nek akkor van értelme, ha sok olyan alkalmazást használsz, ami azt használja (sok ideiglenes fájlt hoznak létre), és nem akarod, hogy felzabálják az összes helyet a rendszer elől.
Külön /var meg akkor kell, ha sok olyan alkalmazást futtatsz, ami ott tárolja az adatait (pl. adatbázis, vagy mail szerver, vagy akármi), és nem akarod, hogy felzabálja stb...
Például.

-=- There's no place like /home -=-

(#68457) cigam válasza ubyegon2 (#68455) üzenetére


cigam
félisten

Ha jól tudom, csak a live-ról indított telepítés kapott új programot, a hagyományos telepítők maradtak a bevált régi formában.

NoX1
Csak általánosságban: ha külön partíción van a home, egy újratelepítés esetén az összes beállításod adatod megmaradhat, ha az új rendszernek megmondod, hogy neked már van egy ilyen partíciód, ezt csatolja fel /home-nak.

A /var ill. /tmp-ről anno olvastam hallottam, hogy olyan esetben ha pl. elszabadul valami a rendszerbe, és teleírja a naplófájl(oka)t hibaüzenettel, nem fogja eltömíteni a / partíciót, hanem csak a /var partícót (mappát) tudja eldugítani.Ha tele a /, bizonytalanná válhat a rendszer és rajta futó programok működése. Ilyenkor az újraindítás sem segít, előtte recovery módban, vagy live-ról indítva a gépet takarítani kell. Ez inkább csak szerver környezetben érdekes, ahol akár 24 óra alatt is rengeteg naplófájl keletkezhet. A /tmp-ről is meséltek valamit, de azt már elfelejtettem.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68458) ubyegon2 válasza cigam (#68457) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha jól tudom, csak a live-ról indított telepítés kapott új programot, a hagyományos telepítők maradtak a bevált régi formában.

Köszi, erről fogalmam sem volt! Azt se tudom, miért mindig live iso-t szedek le, mivel bootolás után 2 perccel elkezdem telepíteni, ráadásul egyszer meg is szívtam egy live iso-val, nem volt hajlandó felrakni a GRUB-ot, nem kevés próbálkozás után beírtam ide talán és mondták, hogy a live bugja, telepítsem a nem live-val. Legutóbb meg nem a nonfree-t szedtem le és nem ismerte fel a wifimet.....szóval rám is érvényes, hogy nem tudom melyik iso-t kell leszednem, nem való még nekem Debian. ;]

(#68459) cigam


cigam
félisten

Telepítésről jut eszembe: A Fedora, vagy a Debian elteszi a telepítő naplót? Nem 1x fordult elő vele, hogy két egymás utáni telepítés 2 eltérő eredményt hozott. Szívesen átfutnám mi történhetett, mi a difi a két telepítés között. Legutóbb Debian 10 alatt bolondultak meg az XFCE panelek netinstall telepítővel, DVD telepítővel meg nem lett semmi gondja, úgy működött ahogy kell.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68460) sh4d0w válasza cigam (#68457) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nem lesz bizonytalan, csak iszonyú lassú. Láttam AIX-et (IBM Unix) tele /-tal, egy ssh login promptnak kellett 10 perc :D

https://www.coreinfinity.tech

(#68461) NoX válasza ubyegon2 (#68455) üzenetére


NoX
senior tag

Szerintem hétköznapi felhasználáshoz nem nagyon kell particionálgatni alap esetben. Ha tudod, használhatod a teljes lemezt. Értem, hogyha mellette meg kell tartani a Windows-t, akkor ott egy kicsit többet kell trükközni, de a telepítők is már egyre okosabbak, és tök sok mindent megoldanak helyetted, amit anno csak manuálisan lehetett.

Nem írnak, legalábbis én nem olvastam olyat, hogy lecserélték volna a telepítő GUI-t:
- Debian 10 buster released
- What's new in Debian 10
Látom más közben válaszolt: a live-ból való telepítés kinézete változott meg kicsit:
The live image includes the Calamares independent installer as well as the standard Debian Installer.

A netinst-et szedtem le (amd64). Általában ezt szoktam. Szedjen le minden mást a netről, azt jólvan.

cigam
Köszönöm szépen, így tök érthető!

Ha mondjuk a rendszert újra is kell rakni valamiért, és végül felcsatolod a külön partíción lévő /home-ot, akkor ott nem lesznek mindenféle jogosultsági problémák? Illetve a felhasználókhoz a jelszavak nem vesznek el?
Nem mélységében kérdezem, csak általánosságban.

(#68462) cigam válasza NoX (#68461) üzenetére


cigam
félisten

A jogosultság nem okoz gondot, feltéve hogy ugyanazon a néven hozod létre az usereket. Amikor létrehozod x usert, az azonos nevű /home/x mappához is teljes körű jogosultságot kap.
A jelszó alatt mit értesz? A böngésző jelszavai ott maradnak, ahova a böngésző tette( a home mappád legaljára, vagy a felhőbe), vagy a linux user jelszava, meg az lesz amit megadsz neki mikor megint létrehozod.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68463) Rimuru válasza NoX (#68461) üzenetére


Rimuru
veterán

Jelszavak? az nem a /home alatt van tarolva, ugy ahogy a userek se.
Jogosultsag problema teljesen jogos lehet, bar egyaltalan nem nehez orvoslni.

cigam: usernev? az nem szamit, az uidok szamitanak... a home folder nevenek se kell megegyezni a usernevvel.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68464) cigam válasza Rimuru (#68463) üzenetére


cigam
félisten

Oké, de ha eddig béla volt, és most bélus néven hozza létre, akkor minimum két mappa lesz a /home mappában (béla, bélus). Amikor belép az új felhasználójával, akkor majd kétségbeesve keresi az adatait. Szóval szerintem jobb a békesség alapon maradjon a felhasználónév ugyanaz. (Oké, csak egy move parancs kell hogy átdobja az összes mindenséget, de ez nem mindenkinek esik le.)

Amikor BSD-vel pettingeltem, megtanultam, hogy még az országot is be lehet állítani user-enként, nem csak a home folder elérési útját. Egész jól ment a dolog amíg el nem indítottam az X-et...

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68465) Rimuru válasza cigam (#68464) üzenetére


Rimuru
veterán

Igen, eddig volt bela (1000) es gizu (1001), most pedig letrehozta gizut (1000) es belat (1001), maris jogosultsag problema van, pedig a nev ugyan az (csak mas sorrendben krealta, ezert auto mas uid tartozik hozza - termeszetesen kezzel ezt is be lehetne allitani meg guis installokban is de atlag user azt se tudja eszik-e vagy isszak).

Vigyázat, csalok!

(#68466) cigam válasza Rimuru (#68465) üzenetére


cigam
félisten

Ja igen, az sem mindegy, milyen sorrendben jönnek létre. 1 felhasználósként erre nem is gondoltam ... :B Tipikus BIOS only gondolatmenet az UEFIk korában

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68467) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok!
Megtörtént a frissítés 19.2-re, de azóta ezt a hibaüzenetet kapom:

Nálatok nem történt hasonló? Esetleg erre vmi ötlet?

Köszi!

(#68468) ubyegon2 válasza jackal79 (#68467) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

Nagyszerű, tökéletesen sikerült minden! Ez sajnos minden friss verziónál így van, a rendszer tökéletesen működik, ez az Értesítés csak arra figyelmeztet, hogy a külön felrakott Kisalkalmazások, etc., amiket külön raksz fel, nem működnek az új verzióval! Mivel ezeket a Cinnamonhoz lelkes amatőrök csinálják, kell idő, hogy hozzáigazítsák a kisalkalmazást a rendszerhez.

Ezeket a Rendszerbeállításokban célszerű is kikapcsolni, mert okozhatnak gondot is, mint írja is a kisablakban, ha rámész a figyelmeztető jelre:

Vagy ott a Rendszerbeállításokban vagy a Spices oldalon követheted az alkalmazást, hogy működik-e már az új verzióval. Nekem a screenshoton látható App amúgy a 19.1-ben jelzi, hogy nem működik, tehát vannak lemaradások. (amúgy aktív mégis és működik) ;)

Szóval menj végig ezeken a külsős Appokon és ahol jelzi a gondot, azt kapcsold ki. Akár felrakhatod a Spices Update Kisalkalmazást és az jelzi, ha változás van.

[ Szerkesztve ]

(#68469) jackal79 válasza ubyegon2 (#68468) üzenetére


jackal79
aktív tag

Szia!

Pont nekem is ua a kisalkalmazás okozta a problémát, mint neked :)
Köszi a segítséget, így már tökéletes!

(#68470) ubyegon2 válasza jackal79 (#68469) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazán nincs mit! :N Halkan megjegyzem, hogy nálam egyszer ez próbaképpen került fel és nem foglalkoztam vele utána, de most kilőttem, mert időnként voltak érdekes dolgok, amiket valószínűleg ez okozhatott! Szóval mindketten jól jártunk a felfedezéseddel. (ebből is látszik mennyire amatőrök vagyunk)

Akkor úgy néz ki, hogy ezt nem célszerű használni, ha már az előző verzióval sem működik! :(

[ Szerkesztve ]

(#68471) jackal79 válasza ubyegon2 (#68470) üzenetére


jackal79
aktív tag

Tudom, hogy nem ide való téma, de azért megkérdezem hátha...
Nem tudsz olyan free VPN szolgáltatást Linuxra, ami legalább havi 2-3-5 GB adatforgalmat garantál?
Köszi :)

(#68472) ubyegon2 válasza jackal79 (#68471) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem használtam még VPN-t, de időnként olvasgatom az írásokat a témában, milyet használnék, ha úgy adódna.

Rengeteg bestof lista van, de ez elég jól leírja magyarul a pro/kontrákat is, van benne pár, ami megfelelhet neked is.

A 7 legjobb (TÉNYLEG INGYENES) 2019-ben is működő VPN

Ha egy darabig olvasgatod a honlapot és utána görgetsz, feldob egy 75%-os akciós árat is a NordVPN-re. Ezt csak úgy megemlítettem.

Ez gyakorlatilag ugyanaz az oldal és mégis más lista van itt.
7 Best Free VPN Trials

[ Szerkesztve ]

(#68473) anorche1


anorche1
őstag

Manjaro kde stable, minden update fent.
Dell e6440, legfrissebb bios.
8GB ram, i7-4800mq

A sata3 -as porton egy samsung 850 pro ssd van, 128GB -os meretben, ezen a van a rendszer.
Az odd helyen, sata 2 -es porton egy 1TB ot hitachi hdd, 100/100 -as.

A problema:

Ha ssd -rol masolok fajlokat, akkor egy ido utan nagyon lelassul. Jelenleg 2 es 7MiB/s kozott valtozik a sebesseg. Ez borzasztoan lassu. Most ahogy ezt irom 1MiB/s ala is beugrott.

Ugyanerre a HDD -re torrenttel 80MiB/s korul toltok.

Windows -sal sosem volt ilyen gond.

Ha hdd -rol masolok ssd -re akkor sincs gond.

Mind2 -n ext4 -van, titkositas es egyeb buveszkedesek nelkul.

Raadasul ha vege a masolasnak, utana sem gyorsul fel. A HDD jegyzekeiben valo maszkalas is tetu lassu lesz.
Leallitas sem megy neki, 1.5 percet varakozik a hdd -re.

Mi lehet a gond?

Szerk.: Azt irtam, hogy hdd -rol ssd -re masolaskor nincs gond. Ez normal esetben van igy. Ha masoltam valamit ssd-rol hdd -re, akkor vissza fele is lelassul. Jelenelg 600KiB/s -al masolok.

[ Szerkesztve ]

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#68474) growler válasza anorche1 (#68473) üzenetére


growler
őstag

Itt 3 beállítási lehetőséget ismertetnek: Próbáld ki őket - valamelyik talán bejön.
[link]

(#68476) cigam válasza anorche1 (#68473) üzenetére


cigam
félisten

A naplóban nem panaszkodik semmire? HDSentinel mit mond rájuk?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68477) cigam


cigam
félisten

Kicsit a bőség zavarát érzem, és nem szeretném egyesével kipróbáni őket.

Melyikre van szükségem, ha azt szeretném, hogy a 2GHz-es mobil procimat lekorlátozzam 1.5GHz-re?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68478) Cyrin válasza cigam (#68477) üzenetére


Cyrin
addikt

én ezt használtam, tette a dolgát.

[ Szerkesztve ]

(#68479) Plasticbomb válasza cigam (#68477) üzenetére


Plasticbomb
addikt

cpufreq konkortol

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68480) cigam válasza Plasticbomb (#68479) üzenetére


cigam
félisten

Cyrin-nak, és neked is köszi! Sikerült lecsendesíteni.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68481) Cyrin válasza cigam (#68480) üzenetére


Cyrin
addikt

nem kéne kitakaríttatni+paszta csere? nálam is ez lett a végleges megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#68482) rosejbli


rosejbli
senior tag

Sziasztok!

Van arra valami bash script raspbian rendzserre, hogy mondjuk 5 percenként lekéri a CPU hőfokot és ezt valami logba beírja? És ezt a logot meg lehet valahogy nézni ssh-n keresztül?
Köszi előre is a segítséget!

(#68483) cigam válasza Cyrin (#68481) üzenetére


cigam
félisten

1-2 éve volt újrapasztázva. Folyamatosan fut rajt egy törő program(distributed.net), és így nem pörgeti fel (hallható) mértékben a hűtést, akár 7/24-ben is mehet.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68484) Rimuru válasza rosejbli (#68482) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem nehez irni, kb ennyi. Ertelemszeruen tudod modositani.

 0 #!/bin/sh
 1
 2 LOGFILE="${HOME}/templog"
 3
 4 while true
 5 do
6   vcgencmd measure_temp >> ${LOGFILE}
 7   sleep 5m
 8 done

ssh user@rpi cat ~/templog

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68485) rosejbli válasza Rimuru (#68484) üzenetére


rosejbli
senior tag

Köszi szépen!

(#68486) jackal79 válasza ubyegon2 (#68472) üzenetére


jackal79
aktív tag

Szia!
Elég korrekt oldal, amit küldtél, megnézem majd, hogy melyik éri meg a legjobban.
Tegnap olvastam valahol, hogy az Operába alapból van VPN kapcsolat, az sem lehet rossz. Úgy tudom, hogy teljesen free.
Nekem valójában csak arra kell, hogy sportközvetítést tudjak nézni Youtube-on :)
Köszi :)

(#68487) ubyegon2 válasza jackal79 (#68486) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazán nincs mit, én is csak érdeklődöm a dolog iránt, ebben a listában meglepve láttam, hogy az Operában van saját VPN, mondjuk részleteket nem írtak meg azt sem tudom, hogy áll most az Opera Linux alatt. Úgy látom a VPN beállítása nem ördöngős dolog, még nekem is menen.

(#68488) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok!
Megtudnátok adni az elérését, hogy hol tudnám megnézni a tükörkiszolgálók aktuális állapotát?
Valójában arra lennék kíváncsi, hogy melyik naprakész az aktuális updatek terén.
Köszi!

(#68489) Rimuru válasza jackal79 (#68488) üzenetére


Rimuru
veterán

Netes keresobe amit hasznalsz:
${DISTRO_NEVE} mirror(s) status

Vigyázat, csalok!

(#68490) ubyegon2 válasza jackal79 (#68488) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Megtudnátok adni az elérését, hogy hol tudnám megnézni a tükörkiszolgálók aktuális állapotát?

Ez a gyakorlatban mi célra kéne neked? Száműzöd a GUI-s Frissítéskezelőt? Mert az helyetted ellenőriz, ha megbízod vele.

Ilyenekre gondolsz amúgy?

Debian mirrors
Ubuntu mirrors

Persze kéklufi szaki szokásos pofonegyszerú megoldásai......mint ez is itt.

Nem nehez irni, kb ennyi.

0 #!/bin/sh
1
2 LOGFILE="${HOME}/templog"
3
4 while true
5 do
6 vcgencmd measure_temp >> ${LOGFILE}
7 sleep 5m
8 done

Akartam erre reagálni, de sikerült elszámolnom kb 30-ig és szerencsére lefárasztotta az agyamat..... :D (100 lett volna a célszám)

[ Szerkesztve ]

(#68491) ubyegon2 válasza Rimuru (#68489) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerinted netes keresőbe humanoid létforma így írja be, amit keres? :DDD

Nem nehez irni, kb ennyi.

Ezt tudtad amúgy, melyik topikba írtad? Csak amiatt kérdezem, mert az a libafos színű felület, amit használsz, teljesen más, mint a normál PH-s felületek. Tán még keresője sincs.....

[ Szerkesztve ]

(#68492) Rimuru válasza ubyegon2 (#68491) üzenetére


Rimuru
veterán

Hogy maskepp irna be? Nem irta milyen ditrot hasznal igy lett egy univerzalis valasz.
Nalam pl igy nez ki a megoldas.

melyik topikba írtad - igen, masik szakmai linuxos topicokat regota nem latogatom (max neha neha benezek ide oda). Ott volt az RPI-s kerdes, mi a jobb ha kap 3 linket vagy ez? :P

libafos színű felület - a mobilarena es a logout nem ter el olyan nagyon, bar tenyleg tobb benne a zold. :DDD

Tán még keresője sincs - van. ;)

Akartam erre reagálni, de sikerült elszámolnom kb 30-ig és szerencsére lefárasztotta az agyamat - szoval bovitetted a scriptet? helyes. ;) amugy csak lusta voltam kivenni a szamokat ha ez zavarna (vimbol masoltam at).

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68493) ubyegon2 válasza Rimuru (#68492) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értem én, mit miért írsz, csak ilyenkor jókat vigyorgok magamban, azon az idézett srcipte is csak azért vigyorogtam, mert olyan természetességgel írtad, hogy ennyi az egész, hogy a kezdők nagy része homlokára is csapott egyből...b*ssza meg, hogy ez ennyire eccerű! :D

Amit most írtál a kollégának, nekem teljesen egyértelmű volt.

Ott volt az RPI-s kerdes, mi a jobb ha kap 3 linket vagy ez?

Jó volt ez így, rövid egyszerű, nem szoktad túlbonyolítani, ez nálad pozitívum. Nem is próbáltam önkéntes moderátorkodni, ahogy cigam ft nemrég fejemre olvasta. ;]

a mobilarena es a logout nem ter el olyan nagyon, bar tenyleg tobb benne a zold.

Ja, főleg, hogy a logout-ban qrvára semmi zöld nincs. De én a Fototrend-re gondoltam, nem azt használod már?

szoval bovitetted a scriptet?

Persze, folyamatosan scripteket bővítgetek. :P

[ Szerkesztve ]

(#68494) Rimuru válasza ubyegon2 (#68493) üzenetére


Rimuru
veterán

Tenyleg egyszeru, mulkor pl reflexbol bash szintaxissal kezdtem el irni egy kifejezest C family kornyezetben, kicsit vicces volt. :DDD

Irtam barmikor hogy mennyire szep a fototrend? nem, max annyit hogy szokhato, de akkor meg az volt az egyeduli frissitett oldal. Majd szepen visszaterek logoutra ha eljon az ideje.

Vigyázat, csalok!

(#68495) ubyegon2 válasza Rimuru (#68494) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Irtam barmikor hogy mennyire szep a fototrend? nem, max annyit hogy szokhato, de akkor meg az volt az egyeduli frissitett oldal. Majd szepen visszaterek logoutra ha eljon az ideje.

Lesz valaha a többi oldal is mobilra optimalizált, hogy hívják ezt...reszponzív vagy mi?

(#68496) Rimuru válasza ubyegon2 (#68495) üzenetére


Rimuru
veterán

Igen az. Szamodra a jo hirem hogy a logout lesz az utolso.

Vigyázat, csalok!

(#68497) ubyegon2 válasza Rimuru (#68496) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

[ Szerkesztve ]

BMaK

Tök mindegy nekem, mobilon a PH appot használom. :P (de jó lenne kicsit szélesebb palette ezekból a smilékből)

[ Szerkesztve ]

(#68498) cigam válasza ubyegon2 (#68497) üzenetére


cigam
félisten

Van PH! app???

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68499) Rimuru válasza cigam (#68498) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem hivatalos. Az is jo kerdes hogy ha atall minden oldal akkor mukodni fog-e.
(mivel nincs api kb html parsolassal mukodik az app)

Vigyázat, csalok!

(#68500) rosejbli válasza Rimuru (#68499) üzenetére


rosejbli
senior tag

Elvileg most van, aki csinálgatja, szóval halvány esély van rá, hogy megmarad.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.