Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68352) Rimuru válasza Mordekaiser (#68351) üzenetére


Rimuru
veterán

Inteles cuccokkal jellemzően nincs probléma.
Lényegében igen, ugyan olyanok ( ilyennel lehet játszani mint pl realtime kernel)

Vigyázat, csalok!

(#68353) Plasticbomb válasza CPT.Pirk (#68350) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Mint oke, Manjaro oke, Ubuntu normal oke, de en pl nem ajanlanek LTS-t. Csak ha regebbi geprol beszelunk, egyebkent elegge pofan tud vagni, amikor keteves keseben van az LTS a jelenhez kepest.

S otthoni kornyezetben az LTSnek, mint kiadasnak nincs elonye, szerintem. Ugyanolyan konnyen elhullik, mint barmelyik masik kiadas, ha cseszegeted, mikozben a gyorsabban frissulo kiadasokon mar lehet ott van, amire acsingozol, s amiert cseszegeted az LTS-t. Szerintem.

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68355) Plasticbomb válasza Mordekaiser (#68351) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Szinte mindegy, amig nem akarsz olyat csinalni, ami pl nem gaming, illetve nem specifikus hardware. S meg akkor is, Linuxon jobban ki lehet jonni, hiszen annyi oreg figura van, aki nem akarja elengedni az oreg hardwaret, mert meg mindig ellatja azt, amire anno vette, s emiatt az oregek karban tartjak azokat a csomagokat azokhoz a hardwarekhez. PL a legujabban kivett driverek kb 30 eves hardwarek driverei, s meg mindig vissza tudod oket rakni, nem vagy letiltva roluk, csak mar nem aktiv a csomagok karbantartasa.

Ami sajnos gyengeseg, pl nekem, az az, hogy rengeteg olyan alacsony szintu vezerlo van, pl fan s hasonlo vezerlok, amikhez linuxon nincs driver, de ezek pl szinte mind olyan eszkozok, amikhez normal felhasznalo sosem nyul, mert azt sem tudja, hogy leteznek. Wifit azert nezd, meg, hogy van-e hozza csomag, de kb 99%, hogy van, s alapbol menni fog, nekem a broadcom wifihez nincs alapban benne a disztrokban, azzal szivtam, de van olyan csomag, amit fel lehet tenni, csak mivel nem teljesen opensource, nem csomagoljak bele a telepitobe.

A linux audiop kepesseg az leginkabb attol fugg, hogy a disztrok vezetoi mit emelnek be a csomagba, viszont te, mint felhasznalo ugy modositod, ahogy akarod, akar teljesen atkonfiguralhatsz egy disztrot egy masikka, ha tudod mit csinalsz. (A problema ezzel a resszel van, szinte mindegyik harom kulonbozo iranyba megy, nincs egy egyseges felulet, hozzaallas, hogy akkor ez az alap, amit mindenki tamogat, s ez akkor is igy fog mukodni, ha az eg szakad a nyakunkba. S emiatt eloall az, hogy brutalisan toredezett, mint piac, ami nagyban hozzajarul ahhoz is, hogy gaming is csak most kezdett el megjelenni linuxon jelentosebb formaban. Mikozben, mint OS van annyi idos, mint a win, s szervereken hatalmas nepszerusegnek orvend, mert annyira modularis, s stabil.)

Realtime kernelt, igen, ha tudod mit csinalsz. Van, ahol egyszerubb, mint pl manjarroban, hogy van ra egy gui felulet, amin keresztul cserelgetheted a kerneleket, van ahol parancssor kell, de mindegyik fent van hivatalos forrasban, s van ahol magadnak kell majd leforditanod a kernelt, amit szeretnel hasznalni.

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68356) CPT.Pirk válasza Plasticbomb (#68353) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A nem LTS-t meg stabilitási okokból nem ajánlanék Uborkánál...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68358) Cirbolya_sen válasza Mordekaiser (#68357) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

ezt is megnézheted, jól összeszedett https://ubuntustudio.org/

Cirbolya_sentinel

(#68359) Plasticbomb válasza Mordekaiser (#68357) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Ajanlom, hogy tedd fel virtualis gepre mindharmat, s nezd meg okat, melyik tetszik. Melyik fog neked bejonni, az nagyon egyeni izles kerdese. Nekem pl tetszik a gnome, alapertelmezesben, sokan eskudnek a kdere, ami meg kell hagyni szinten nem rossz, moxst epp manjaro kdet hasznalok az egyik gepen, masikon arch gnome megy, s kulonosebben nincs bajom egyikkel sem. Mindkettot utana kellett igazitanom, hogy ne a 4k monitoromon helyesen jelenjen meg, de azota nem sok dolog zavart/izgatott fel. s akkor meg ott van a tobbi de (desktop enviroment), amik kozul lehet egyik lesz az, ahol megalsz. Szal most inkabb csak nezegesd meg oket, hasznald oket, aztan majd raerzel, melyik a tied. Linux disztrok kozott olyan igazan nincs, hogy melyik a jobb, illetve, melyik mire, mert kesobb, ahogy mondtam is, oda alakitod akarmelyiket, ahova szeretned.
A kernel maga nem guis, de nem is azzal vagy kozvetlen kapcsolatban, csak az nehany disztron, illetve disztrohoz van gui app hogy cserelgesd, mig masoknal terminalban kell parancsokat bepotyognod, ami neha lehet, hogy kicsit remisztoen fog hatni, de ne aggodj annyira.

Mivel en nagyon mesze vagyok audio dolgoktol, kb ott megelegszem az audio kepessegekkel, hogy van hand, ami nem hangzik katasztrofalisan, s le tudok jatszani zenet, vagy google play musicot, illetve youtube videoknak van hangja, audio teren elegge irrelevans mennyisegu tapasztalatom van. Tudom, hogy sokminden mukodik, de azt is inkabb csak azert tudom, mert anno a telefonomon butykoltem egy kicsit, hogy az usb otg kebelen felcsatlakoztatott 7.1 gamer headset mukodik-e, s OOB ment, szoval... Illetve aptx miatt nezegetem meg a temat, de ez nagyon messze van, sejtesem szerint attol, amit te szeretnel.

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68360) ubyegon2 válasza Mordekaiser (#68357) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ne kérdezz többet, a Mint a leg out of boxabb! Persze, hogy GUI-ból csinálhatsz mindent, de a lényeget ne felejtsd el! Nincs olyan, hogy Mint meg Manjaro, azok csak a keretek, amit nem látsz. Ha kérdezel itt a topokban, tedd hozzá, hogy Mint Cinnamon vagy Manjaro KDE, így tudják a szakik, mit kezdjenek a kérdéseddel.

Melyik ebből most a legújabb ?

Ez se jó kérdés, mert a Mint és Manjaro két kiadás/frissítés szempontjából különböző csoportba tartozik. LTS - rolling

De nem akarok a hozzáértők dolgába belavauzni.

Ha a Mint Cinnamont választod, okosan döntesz kezdőként. 1000%.ig tökéletes home usereknek az LTS. 6 éve használom.

Kezdésnek ezeket a különleges kerneleket ne akard még felrakni, bár te tudod, de egyáltalán nem biztos, hogy szükséges.

emiatt a kérdésed miatt mondom csak:
gui kernel van mint-hez is, hogy könyebb legyen?

Valamilyen leírásokat célszerú lenne olvasgatnod, akár itt az Összefoglalóval is kezdheted.........

(ezután csak a Mint Cinnamonos kérdésbe ugatok bele, bocs a többiektől)

[ Szerkesztve ]

(#68362) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#68360) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egy modern laptopra lenne telepítve. SSD, 4gb ram, Intel proci.

Ez kimaradt....öööö bocsi, de nem tudom mit értesz modern alatt, mert nekem elég elavult desktopom van, majd 10 éves, 5 éves Intel 520 120GB SSD-vel 16GB RAM-mal és régi AMD APU-val. Na ez nem modern.

Egyszóval 4GB RAM említése miatt jó lesz neked az LTS, ill a Mint, abból csak olyan van, még a legfrissebb 19.2 is az. 4GB-tal még azért elmegy a Cinnamon is.....az nála a minimum.

(notebookom is ósdi HP8570p 8GB, I7, 256 860 EVO) -ebben is minden Intel és szereti az LTS-t. De főleg a Mint Cinnamont. ;)

Szóval mi a modern? Mert ez így kicsit megtévesztő.....

[ Szerkesztve ]

(#68364) growler válasza Mordekaiser (#68363) üzenetére


growler
őstag

A Windows-os "YUMI"-val [link] több telepítőt is kiírhatsz arra a 8 GB-os pen.-re.
A BIOS-ban, vagy a boot választóban (F12 ?) beállítod hogy erről induljon a gép.
A megjelenő első ablakban kiválaszthatod hogy melyiket indítod.
És kipróbálhatod majdnem ugyanúgy mintha telepítve lenne.
Csatlakozhatsz a net.-hez, esetleg új alkalmazást is telepíthetsz.
Szóval, ismerkedhetsz a rendszerrel.
Egyetlen hátránya, hogy újraindításnál vagy új indításnál minden általad
végrehajtott változtatást elfelejt. (Új lappal kezd)
Ezt hívják "live" rendszernek.

[ Szerkesztve ]

(#68366) ubyegon2 válasza Mordekaiser (#68365) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az előbb még 19.1-et emlegettél, az a legújabb, nincs baj a 19.2-vel sem amúgy. Nekem.
De te most kezded. Azért nagy gond nem lehet, ez is LTS alapú ilyenkor a Cinnamon és/vagy az Xapps csomag, ami még tesztfázisban van, no meg a Nemo (fájlkezelő)

Jó lesz az, csak azért szólok, hogy ezekkel légy tisztában. Béta a 19.2

Amúgy ez még mindig jóval stabilabb, mint az Ubuntu köztes kiadásai vagy a rollingok, mint Manjaro például.

(#68368) CPT.Pirk válasza Mordekaiser (#68367) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Szerintem a hivatalosan kiadott, 19.1-el próbálkozz.

Amúgy ha tudsz egy terminált nyitni elnavigálva, akkor nézd meg, hogy ennek a parancsnak van-e valami kimenete:

dmesg | grep error

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68370) ubyegon2 válasza Mordekaiser (#68369) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

De, nyögvenyelős lesz ez.

Javasoltam az összefoglalót, így kezdődik:

Amennyiben itt segítséget kérsz valamilyen témában, pár dolgot írj le, így te is hamarabb kapsz értékelhető segítséget. Ezek:

*a disztribúció fajtája, ha van, akkor a verziószáma is. Ha bizonytalan vagy, akkor a terminálos uname -a parancs kimenetét másold be.
*főbb adatok a számítógépről, ha az itteni profil lapodon nem adtad meg őket.
*a probléma részletes és érthető leírása, ha olyan, akkor mellékelt terminál kimenettel. Amennyiben az túl hosszú a bemásoláshoz, akkor feltöltve a pastebin oldalára, majd belinkelve. Ha lenyitod ezt a összefoglalót, akkor konkrét parancsokat mutatunk, amikkel hamarabb kapsz segítséget.

Nálad most fontos a disztró pontos fajtája, a géped adatai, az kevés, hogy modern, de a legfontosabb a probléma részletes leírása. Azt senki nem tudja, hogy te live módban akadtál el vagy már telepítetted, azt hogyan....etc. Nem is fogja/akarja kitalálni senki, szóval nyugodtan írj csak le mindent.

Ami engem is meglep, hogy már a 19.2 fenn van a hivatalos oldalon!

dmesg | grep error

Ja igen amíg nem vagy guru, terminal parancsot nem gépelsz a terminalba, amit javasolnak, azt másol/beilleszt módszerrel viszed be. Rengeteg hiba forrása ez kezdőknél.

Most látom, hogy a kollégák belemennek ebbe a Látóasszonyos módszerbe, akkor nem szóltam. :R Megtanítják a hentes tanulót, hogyan lehet megkülönböztetni a bélszínt a hátszíntől csukott szemmel, de hogyan kell a marhát levágni, mert az még legel........(most ez a példa ugrott be)

[ Szerkesztve ]

(#68371) CPT.Pirk válasza Mordekaiser (#68369) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

AltGR + W
Azt hiszem "tail" szimbólum a neve.

Cirbolya_sen :))

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68372) Cirbolya_sen válasza Mordekaiser (#68369) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

alg gr + w
:DD

lassú voltam

[ Szerkesztve ]

Cirbolya_sentinel

(#68374) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hello,

Valakinek van esetleg ütlete, hogy a pendrive-os Debianom miért nem tudom klónozni?

dd if=8gbpendrive of=16gbpendrive bs=512

És hiába a 8GB-os szépen bootol, a 16GB-os bootközben kernelpánikot dob, hogy a root filesystem read only.

Próbáltam már úgy is, hogy a fdisk -l által kiírt szektorszám végéig, utolsó szektorig+1, mindent. A nem bootoló pendrive fsck-zása azt mondja, hogy márpedig ő tiszta.

W T F

Köszi minden ötlet :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#68376) hcl válasza Mordekaiser (#68375) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Milyen gép amúgy?
Az esetek 99%-ában pöcc-röff megy a touchpad (kajak 2005 körül láttam utoljára olyat, amiben nem ment), valami egzotikus cuccod lehet...
Ha írsz egy típust, hátha lesz rá megoldás.

De mint a haladóban is írtam, ismerkedési céllal egyszerűbb virtuális gépre tenni.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#68377) Cyrin válasza Mordekaiser (#68375) üzenetére


Cyrin
addikt

meg ha semmi türelmed nincs, magadtól nem jársz utána, csak várod a sültgalambot az ilyen "jöhetnek a programok" fórumban mondjanak meg mindent hozzáállással, ha meg valami nem megy, akkor szaralinux elb@sztam 3 órát már.....akkor sztem ne is folytasd...

(#68378) Cirbolya_sen válasza Mordekaiser (#68375) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

én általában win-nél szívok/szívtam touchpad-al, évek óta nem találkoztam ilyennel, tényleg jó lenne egy pontos típus

Cirbolya_sentinel

(#68380) Plasticbomb válasza Mordekaiser (#68379) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Erdekes. Ha minden igaz, akkor ez a touchpad: Elan Touchpad

Namost, ha nem tevedek, ehhez van driver linuxban, viszont lattam olyan talalatot, ahol nem mukodott, legujabb ubuntu 18.04 alapon, vagyis lts kernelen. Melyik disztrokat probaltad?

Megoldasnak ott ezt hoztak:
apt installing the linux-image-generic-hwe-18.04-edge and linux-image-extra-generic-hwe-18.04-edge packages

de ezekkel felrakta az 5.0 kernelt is.

Illetve az is lehet, hogy itt van a kutya elasva:

* Laptop-model: fw_version: caps: buttons:
* Acer S3 0x461f00 10, 13, 0e clickpad
* Acer S7-392 0x581f01 50, 17, 0d clickpad
* Acer V5-131 0x461f02 01, 16, 0c clickpad
* Acer V5-551 0x461f00 ? clickpad
* Asus K53SV 0x450f01 78, 15, 0c 2 hw buttons
* Asus G46VW 0x460f02 00, 18, 0c 2 hw buttons
* Asus G750JX 0x360f00 00, 16, 0c 2 hw buttons
* Asus TP500LN 0x381f17 10, 14, 0e clickpad
* Asus X750JN 0x381f17 10, 14, 0e clickpad
* Asus UX31 0x361f00 20, 15, 0e clickpad
* Asus UX32VD 0x361f02 00, 15, 0e clickpad
* Avatar AVIU-145A2 0x361f00 ? clickpad
* Fujitsu CELSIUS H760 0x570f02 40, 14, 0c 3 hw buttons (**)
* Fujitsu CELSIUS H780 0x5d0f02 41, 16, 0d 3 hw buttons (**)
* Fujitsu LIFEBOOK E544 0x470f00 d0, 12, 09 2 hw buttons
* Fujitsu LIFEBOOK E546 0x470f00 50, 12, 09 2 hw buttons
* Fujitsu LIFEBOOK E547 0x470f00 50, 12, 09 2 hw buttons
* Fujitsu LIFEBOOK E554 0x570f01 40, 14, 0c 2 hw buttons
* Fujitsu LIFEBOOK E557 0x570f01 40, 14, 0c 2 hw buttons
* Fujitsu T725 0x470f01 05, 12, 09 2 hw buttons
* Fujitsu H730 0x570f00 c0, 14, 0c 3 hw buttons (**)
* Gigabyte U2442 0x450f01 58, 17, 0c 2 hw buttons
* Lenovo L430 0x350f02 b9, 15, 0c 2 hw buttons (*)
* Lenovo L530 0x350f02 b9, 15, 0c 2 hw buttons (*)
* Samsung NF210 0x150b00 78, 14, 0a 2 hw buttons
* Samsung NP770Z5E 0x575f01 10, 15, 0f clickpad
* Samsung NP700Z5B 0x361f06 21, 15, 0f clickpad
* Samsung NP900X3E-A02 0x575f03 ? clickpad
* Samsung NP-QX410 0x851b00 19, 14, 0c clickpad
* Samsung RC512 0x450f00 08, 15, 0c 2 hw buttons
* Samsung RF710 0x450f00 ? 2 hw buttons
* System76 Pangolin 0x250f01 ? 2 hw buttons
* (*) + 3 trackpoint buttons
* (**) + 0 trackpoint buttons
* Note: Lenovo L430 and Lenovo L530 have the same fw_version/caps

Ez a kernel sourcebol van, de csak raneztem, es nem ertek meg hozza, hogy biztosra menjek, de ugy ertelmezem, hogy a firmwaret ami a touchpadon fut nem ismeri a kernel.

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68381) CPT.Pirk válasza Plasticbomb (#68380) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Magyarul olyan disztróval kellene próbálkoznia, amiben friss kernel van. Én tennék egy próbát a Pop! OS-el, mert Ubuntu leszármazott, de friss belül mindene. https://system76.com/pop

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#68382) Rimuru válasza hcl (#68376) üzenetére


Rimuru
veterán

Nekem olyan gépem van amibe a touchpad a 4.19-es kerneltől támogatott (és olyan embereknek köszönhető mint kapitány), ez kb azt jelenti hogy januárban (amikor vettem) még kb nem volt olyan distro ami támogatta volna (pl fedora live ISO 4.18-at tartalmazott, install után mehetett fel az újabb kernel)

Persze én ezt megoldom de nem is null kilométeres linuxos vagyok.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#68383) Plasticbomb válasza CPT.Pirk (#68381) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Epp azt neztem, hogy ez a driver 2008 van fejlesztes alatt, 120-150 commit van hozza ez alatt az ido alatt, csak ebben az evben 20 commit mar. Csak ehhez a modulhoz. Szoval, igen, ez az amire reflektaltam, amikor azt mondtam, hogy nem LTSeznek, esetenkent sokkal tobbet szopat a 2eves release cycle, mint egy friss rolling.

Tulajdonkeppen egy jo okolszabaly lenne, ha a hardware, amire fel akarja tenni, legalabb 4 eves, vagy idosebb, akkor mehet az lts, ha ujabb, akkor olyan disztro, aminek gyorsa a release cycle, vagy rolling. S miert 4? Most az Ubuntu LTS 2 eve vant kin, linuxon a legtobb hardware full feature supporthoz kell 2 ev, ahogy elnezem, vagyis, amit 4 eve adtak ki hardwaret, ahhoz az LTS megjelenesere mar turheto volt a tamogatas linuxban.

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68384) hcl válasza Mordekaiser (#68379) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Akkor ezt Plasticbomb ki is túrta neked :) HWE kernelt neki, aztán csak elindul.

Mutogatni való hater díszpinty

(#68386) Plasticbomb válasza Mordekaiser (#68385) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Ahogy emlitettek, pl Pop_OS. Esetleg Ubuntu 19.04 (az elso Ubuntu ami egesz jol mukodott a gepemen), Fedora 30 (eleg sokaig hasznaltam ubuntu utan, de aztan brutalisan szivatni kezdett, amikor fel akartam rakni ujabb csomagokat kivulrol, de kozben mas csomagok a tarolokbol folyton downgradelni akartak a csomagjaimat..), akar Manjaro (teljesen jol elvagyok vele, Gnome/KDE mindkettovel, viszont ennek a telepitoje 4.19 kernelt hasznal, mig a tobbi 5+, vagyis ez a legregebbi telepitovel rendelkezik, ugyanakkor a telepitett rendszer 5.2.3 kernellel fut, illetve nalam mar 5.3rc1.).

Azon a gepen en nem is neznek mast, mint 64bitest.

Ohh, es ha tovabbra is fennall a problema, jelezd, mert eselyes, hogy tovabbi kod szukseges, hogy mujkodjon nalad, illetve azon a laptopon. S ne duhongj, csak nyugisan, nem fog senki leloni, ha nem megy elsore! :)

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68388) herdsman12


herdsman12
őstag

Nemo file manager csak Lista nézetben kezeli az átnevezést, ikon vagy a tömör nézetben nem történik semmi. Vajon csak nálam ilyen?
(Debian 10 Cinnamon, Nemo 3.8.5)

(#68382) colomb2

A "null kilométeres" után, hogy következik a ranglétra?

[ Szerkesztve ]

(#68390) Rimuru válasza herdsman12 (#68388) üzenetére


Rimuru
veterán

Ezt döntse el mindenki magának. ;)
Pl,
ubyegon2 örök kezdő
Frawly nagyArchu

Vigyázat, csalok!

(#68392) Plasticbomb válasza Mordekaiser (#68391) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Oke, na, lassuk egyesevel.

Hm, erdekes, akkor a telepito nem tartalmazza a szukseges csomagokat, ugyanugy, mint anno windowsxp nem ismerte a SATA vezerloket. Vagyis siman lehet, hogy ilyen megkozelitesben barmelyik disztrot rakod fel, mind mukodott volna.:D

Nos, azert nincs mindenre beallitas, illetve beallito panel, mint pl amiket elkezdtel sorolni az igpvel kapcsolatban, vsync, stb, azokra keresni kell, hatha valaki csinalt egy guit, kulonben csak terminalos ugykodessel lehet mokolni, mar amit lehet. S igen, van terminal, appdrawerben a search mezoben ird be, vagy az utilities( eszkozok magyarul talan) mappaban van.
A dockot szerintem lehet huzkodni, ahova akarod, ahogy winben is ataskbart oda huzod, ahova akarod. MOst epp KDE Manjaron vagyok, a taskbart itt is oda huzod, ahova akarod, nelem most epp a felso kavanal van...
Hogy meglesd, hogy tenyleg maxon porog, tedd fel a cpufreq nevu gnome extension-t (kiterjesztes) by konkor, s figyeld a cpu frekit. Remelem az angol eleg jol megy, mert sokat kell majd bongeszned, hogy minden apro finomsagot, ami neked fontos, megtalalj.:)

Az jo hir, hogy tetszik az Ubuntu Gnome, viszont ebbol, sejtesem szerint neked a Gnome tetszik maga, vagyis a DE, asztali kornyezet. Probalj ki mas disztyrokat is, mielott lecovekelsz egynel, vannak aprosagok, amik leteznek egyiken, masikon nem. Kis aprosagok, de van ami pofas, s van ami idegesito. (pl ubuntunal nekem a PPA/apt tetszenek, ugyanakkor konnyebben elhullik a rendszer, ha nagyon lazan vitezkedsz, viszont nem olyan idegesito elerni egy konfiguraciot, mint fedora copr/dnf megoldasaval. Arch egy kicsit melyebb, pontosabban sokkal inkabb egybol a kutyak ele dob erzes, ha nem ismered kisujbbol hogy mi merre hany meter linuxon, manjaro egy jo mod megismerni a rollingot, de utana van olyan, ami hianyozni fog archon. pl az octopi nekem hianyzik archrol, amikor keresgelek, sokat segit, atlathatobb, mint a terminalban a pacman/yay. Viszont az archa molyan ultimate disztro. Barmit megcsinalhatsz, szabad kezed van. Elsore, mar ugy telepited fela rendszert, ahogy te akarod. Ennek van elonye, pl nagyon konnyu rendszert raktam fel archcsal, 1 GB RAm hasznalat, 16bol, nagyon pattogos, minden a legfrissebb, s talan ez a disztro az, ami a legtobbet tanitja a kezdo lepesek elsajatitasa utan. Sajnos van egy ket aprosag, ami baromi idegesito, ami nekem hianyzik, az a standardok. PL netrol, ah letoltod a steamet, akkor ket opciod van: *.deb vagy *.rpm csomag jon le. Deb az debian/ubuntu csaomagkezelo, rpm meg leginkabb fedora/RHEL. Minden mas disztron vagy megtalalod a csomagkezeloben, vagy pl arch eseteben az AURban (egy kozosseg altal letrehozott script tarolo csomagok telepitesere, kb korbehackelni a vilagot erzes), vagyis ahhoz hogy hasznald, kell egy aur helper, kulonben nem ered el a steamet archon. Viszont alapszinten, mig ismerkedsz a rendszerrel, maradj a csomagkezelonel/software boltnal, elsonek azon keresztul telepits, csak akkor nezz kifele, ha valami nem talalhato meg ott.)
Az jo hir, val winen vagy mar nem butykolik a wifidhez a drivert, vagy mas megkozelitesen mukodik a driver, emiatt kevesbe stabil a sebesseg, mint linuxban. Linux egyik elonye, hogy rengetegen nyalazzak a codot, s sok apro hibat talalnak meg, amiken vegul a teljesitmeny hatalmasat lendulhet. Viszont hatranya is, hogy sokan nyalazzak a kodot, mert sokan sokfelekeppen ertelmezik/latjak, hogy hogy kene dolgoknak mukodniuk, s emiatt hatszazfele hajlamos szaladni a kozosseg.

Remelem nem lett tul zagyva. Epp csak felebredtem...

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68393) Plasticbomb válasza Rimuru (#68390) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Talan helyesebb igy a lista:
winfosnoob
winfoshuszar
linux örök kezdő
linuxcsakazertismeghackkel
nagyArchu
torvalds

:))

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#68395) growler válasza Mordekaiser (#68394) üzenetére


growler
őstag

Az Ubuntu Gnome Shell felületű kiadásából több minden alapból hiányzik.
PL.: - "gnome-tweak-tool"l (Ez egy finombeállító eszköz - ebben találhatod
az oldalsó indító sáv alulra helyezésének lehetőségét - többek között.)
- "ubuntu-restricted-extras" (Különböző kodek és egyéb szükséges csomagokat telepít.)
Audio playernek, meg ajánlom a "DeaDBeeF" playert

[ Szerkesztve ]

(#68397) cigam válasza Mordekaiser (#68394) üzenetére


cigam
félisten

Gondolom alapból nincs benne olyan sok felesleges futó háttérdolgok mint winfosba.

Pedig de. Amúgy meg hagyd abba ezt a winfos-ozást! Miért akkora világfájdalom leírni a rendes nevét? :( Se menő nem leszel tőle(sőt!), se jutalompontokat nem kapsz, amikor leírod, és még csak viccesnek sem nevezhető a dolog.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#68398) I02S3F válasza growler (#68395) üzenetére


I02S3F
őstag

"Audio playernek, meg ajánlom a "DeaDBeeF" playert" - van foobar is, csak azt nem tudom, hogy a kismillió plugin használható-e hozzá. Gondolom igen.

(#68399) Plasticbomb válasza Mordekaiser (#68394) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Mivel egy dacon keresztul hajtod a hifit, nagyon nem tudsz javitani a hangzason, max equalizert tudnal pakolni a rendszerbe, de akkor meg inkabb torzitod a sajat szajized szerint, mintsem javitod. Amit esetleg tudnal javitani, hogy levalsztod eletronikailag a geprol, pl opticai spdif csatlakozassal, igy kevesebb zaj er a hifihez, vagyis kevesebb zajt erosit fel az erosito. (Illetve jo lenne tisztazni, mit ertesz audio kepesseg alatt? Ha pl kesleltetesrol beszelunk, mondjuk egy keyboardrol a hangszoroig, arra vannak a low latency kernelek, ha audio formatumokrol/codecekrol, akkor amit felettem emlitenek codec csomagok, ha meg magarol a lejatszorol, akkor vlc helyett foobar pl.)

A linux disztrok mar jo ideje teljesen jok alap otthoni felhasznalasra, kiveve gamereknek, akik huszonkismillio cimhez fertek hozza winen, mig linuxon csak par nagyobb, meg nehany kisebb nevtelen alkotas jelent meg, s ezen a wine nem segitett sokat, viszont itt jon a kepbe a proton, illetve Lutris, amik elegge megkonnyitik a wines jatekok linuxon futtatasat. Van par aprosag, ami problemas lehet, illetve nyogvenyelos, pl hardwares gpu gyorsitas (video vagy akarmilyen tartalom gyorsitasa gpuval) meg neha neha nyogvenyelos, de atlag pckben ritkan talalkozni az igennyel, ahol ez problemakent elojon. (Pl mert nem sokan rendelkeznek 4k hdr monitorral, ahol ez mint problema elojon).

A VPN es a proxy ket kulon dolog. A VPN az te kapcsolodsz a normal neteden keresztul egy szerverre titkositott kapcsolaton keresztul, s onnantol ugy latnak teged a neten, mintha a szervert hasznalnad tenylegesen. Proxy meg arrol szol, hogy ha egy oldalt hasznalsz, azt letolti, igy kevesebb adatot kell letoltened kesobb a korlatozott neteddel.

(Elegge foghianyos megfogalmazas, de talan eleg jo lesz, hogy ertsd, mirol van szo)

IP cimet latni fogjak a szerverek, az alapjan kommunikalnak veled, amire gondolsz itt az a VPN, hogy az ipdrol felcsatlakozol egy masik szerverre, madj onnantol kezdve a szolgaltatasok ugy latjak, mintha annak a szervernek az ipje lenne a te ipd.

Azokat ird be a software ?center?be. Azok a csomagok nevei, amiket majd telepitesz.

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.