Új hozzászólás Aktív témák

• Apollyon

Korrektor

válasz Frawly #59451 üzenetére

Szerencsére a Debian nem olyan szar, mint ahogy évek óta igyekszel azt beállítani. Nem fog bedőlni upgrade-kor, az viszont igaz, hogy régebbiek a csomagok, még a testingben is (a bleeding edge verziókhoz képest). De akinek ez nem jó, az majd használ mást.
    Én már lassan 5 éve Debianozok, előtte is próbálgattam, és user erroron kívül soha nem volt vele probléma. Amióta meg nem használok DE-t csak WM-et, azóta még nagyobb a békesség.

Az is igaz, hogy be lehet dönteni a stabil verziójú Debiant, mondjuk jó kis backports-olással, vagy testing csomagokkal. Ezek lehúzhatnak egyéb függőségeket is, amik megoldhatatlan szituációkat eredményezhetnek. Szerencsére ez sem feltétlenül van így.

Catalyst-ot ugyan nem ismerem, viszont most legújabb gen-es nv kártyám van, zárt driverrel ugyan, de tökéletesen működik 3D-ben is (steam).

Természetesen nem kell mindenkinek Debiant használni, sőt, minél kevesebben használják, annál jobb. Köztudott, hogy ami mainstreammé válik, azt előbb-utóbb elrontják. Pár példa: Ubuntu. Régen ez volt az ultimate választás, ha a windózról jövő user szeretne mással is megismerkedni. Sokan ezzel kezdték a linuxos korszakot, akkor még elég jónak számított az Ubuntu. Az akkor még default 2-es gnome-mal. Ez mondjuk még 10 évvel ezelőtt volt.
    Ellenben: Gentoo. Senki nem használja, csak extra hobby userek, akik aztán tényleg bele akarnak mászni a dolgokba. Mai napig szinte hibátlan disztró, persze csak annak, aki hajlandó megtanulni a kezelését, és megvárni a programok fordítgatását.

Az Arch sem tökéletes egyébként. Amikor még Debianban nem volt normális támogatás a Skylake IGP-hez, Archot használtam, egy bő fél évig. Ott simán ment ez a része, nem volt tearing. Azonban voltak dolgok, amik nem voltak túl jók. Pl. AUR-os programok nem igazán mentek mindig, míg Debianban az alap tárolókban benne van minden problémamentesen, ami kell.
    Viberrel is volt gondom, mert sajnos használnom kell ilyen hulladékot is. Debianra van .deb csomag belőle, hibátlan, AUR-ból viszont hegesztgetni kellett.

Mindegy, a lényeg, hogy egyik rendszer sem tökéletes, azonban mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái. A térítés viszont sehol sem néz ki jól.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés