Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1101) escie válasza dr_strange (#1100) üzenetére


escie
őstag

...és biztos, hogy benne van a SuSE repójában is a superkaramba.
tehát,
cosmo, a Yast-ban keresgélj, van egy almenüje, ahonnan könnyedén telepítheted. letölti a csomagot(az ftp-ről, vagy a telepítő médiáról.), és felteszi neked.
ha felment, akkor a kde menüben keresd meg a superkaramba-t...

I'm back, baby!

(#1102) cudar07 válasza ngabor2 (#1094) üzenetére


cudar07
senior tag

szia
köszi a hozzászólást :)

de esetleg valaki ténylegesen meg is csinálta esetleg??? :B

ha van egy UHU 1.1-em és szeretném feldobni az 1.2 PL. NET upgradbe
akkor minden beállításom elveszik
vagy ez megmarad???
előre is kösz a válaszokat :R

(#1103) Sianis válasza cudar07 (#1102) üzenetére


Sianis
addikt

Beállításoknak illő megmaradni, disztró frissítésnél nem nagyon kéne, hogy belenyúljon a home könyvtáradban, inkább csak a csomagokat frissíti fel, megy ugye jó pár dolgot, de a beállíátásokba nem szokott belenyúni. Nekem Ubuntu egyedül néha a grub-ot konfigolja újra, de hát az csak 30 mp újratenni, főleg backup-ból...

(#1104) escie válasza Sianis (#1103) üzenetére


escie
őstag

ááá,
a ~ alatt lévő cuccokhoz nem nagyon nyúlkál semmi.
viszont az /etc alatt valószínűnek tartom, hogy felülíródhatnak file-ok. talán érdemes lementeni ezt a könyvtárt, biztos ami bozonytalan. nem túl nagy a mérete...

de ha paranioás az illető, a ~ tartalmát is mentheti, a későbbiekben pedig érdemes a /home-ot külön partícióra rakni.

I'm back, baby!

(#1105) Sianis válasza escie (#1104) üzenetére


Sianis
addikt

Mint abszoltú kezdő én is ezen gondolkodom már egy ideje, hogy külön partícióra kéne áthúzni a home-ot, mondjuk 5 GB elég lenne neki? Úgyis megakarom magam lepni :) 1 GB rammal a notimba, és akkor ez esetleges Win-es műveletek elmennek egy VM Ware alól is.

(#1106) cudar07


cudar07
senior tag

köszi a segítséget és hozzászólást. :R
de valaki ténylegesen ki is próbálta valaki ??? :F
mégegyszer köszi :C

(#1107) Sianis válasza cudar07 (#1106) üzenetére


Sianis
addikt

Azért valamikor az UHU is a Debian vonalán volt valahol, tehát nem hinném, hogy a beállításokat elrontanák, már csak azért sem, mert úgyis kompatibilis az újabb verziókkal, valamint mi értelme lenne, hogy újra kelljen beállítani? Mindenki tudja, hogy nem olyan egyszerű egy teljesen személyreszabott beállítást kialakítani, minden programnál, és nagy elpártolást váltana, ki, ha több órányi munkám kárba vészne, mert frissíteni akarok...

(#1108) cudar07 válasza Sianis (#1107) üzenetére


cudar07
senior tag

:)
igen a kolégám is ettől agódik hogy a sok munka ne vesszen el mert akkor képes és nemiszerven szúrja magát :B
köszi a megnyugtattáást :R

(#1109) zLegolas válasza cudar07 (#1108) üzenetére


zLegolas
őstag

Ha nagy a para, csinálj mentést, akár klónozd le az egész partíciót - dettó mint a Ghost vagy mi a bánat windows-on.

Ha beüt a ménkű visszaállítod és kész.

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1110) Sianis válasza cudar07 (#1108) üzenetére


Sianis
addikt

A munkák 99%-ban biztosan a /home könyvtárban vannak...arról készítve egy mentést, már szinte teljesen nyugodt lehet, hogy hasznos információ nem fog elveszni...egy átlagos felhasználó, nem sok mindent tarthat rendszer mappákban...

(#1111) Tyrael válasza cudar07 (#1102) üzenetére


Tyrael
senior tag

pont ez benne a lenyeg, hogy siman lehet kernelt frissiteni anelkul, hogy barmilyen beallitasod elveszne.
hacsak nem visszafele fejlodik a vilag.

Tyrael

(#1112) cudar07


cudar07
senior tag

kösz srácok a segítséget :)
esetleg nem tudtok agy AMD procit ami 500MHZ körül eladó :)
vagy egy P3 lapot (SD ramos) AGPs
előre is köszi :R

(#1113) Tyrael


Tyrael
senior tag

hülye kérdés:
Windows bootloader-evel be lehet inditani egy telepitett linux rendszert?
szal mert 3 OS van a gepemen, WinMe, WinXp, Linux.
grubbal szoktam betolteni az oprendszereket, csak ebben azt utalom, hogyha valamiert le akarom szedni a linuxot, vagy ujra kell telepiteni valamelyik winfos-t, akkor elszall a grub az mbr-bol.
viszont ha linux sajat particiojaba toltenem be a grubot, es azt meg tudnam hivni (vagy akar kozvetlenul el tudnam inditani a telepitett debian-t) akkor sokkal egyszerubb lenne az eletem, hisz csak egy boot.ini-t kene visszamasolgatnom a telepitesek utan.
Elore is koszi, valasz akar priviben is johet.

Tyrael

(#1114) escie válasza Tyrael (#1113) üzenetére


escie
őstag

tudomásom szerint nem tud a windows bootloader-e linuxot bebootolni.

I'm back, baby!

(#1115) ngabor2 válasza escie (#1114) üzenetére


ngabor2
nagyúr

a szomszéd srác egyszer megcsinálta valami howto alapján régebben. mondta, hogy nem volt egyszerű, de megoldható.
kellett hozzá a linuxos partíció elejére telepített boot szektor (nála lilo volt annakidején), és le volt írv, hogy win alatt mit hol hogyan kell beállítani. de a howtot nem tudja, honnan szedte.

(#1116) ragazzo


ragazzo
őstag

Van valakinek tapasztalata a Gentooval?Az érdekelne, hogy milyen az Ubuntuhoz képest, könyebb vagy nehezebb?

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#1117) Sianis válasza ragazzo (#1116) üzenetére


Sianis
addikt

Nehezebb! Azért a Gentoo nem az a berakom gyorsan minden fent van dolog. Vagyis éppen lehet olyat is, de akkor elveszti azt az előnyét, varázást és tudását, ami abban rejlik, hogy mindent a magad gépére optimalizálsz. ngabor is régi motoros, aztán mégis milyen jól elvan Ubuntuval + Debiannal, szóval szerintem először kell egy adag tapasztalat, hogy beletudj vágni Gentoo-ba, legalábbis én szerintem.

(#1118) ragazzo válasza Sianis (#1117) üzenetére


ragazzo
őstag

Köszi!Nem akarok váltani, csak kíváncsi voltam tapasztaltabbak véleményére.Most már jó az Ubuntu, főleg mert tudok rajta mp-at hallgatni.Talán megy a video is,de azt nem próbáltam. Hasznos dolog az automatix (mintha az Asterix és Obelix-ből származna a név :)) )Persze most bootnál kiírja a gép, hogy local files mount failed,de működik a rendszer.

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#1119) gergo186


gergo186
csendes tag

Szevasztok!!Még nem használtam eddig életembe soha linuxot, de most eljött azaz idő, hogy kell.Fedora linuxot kell, hogy felrakjak, de azt se tudom, hogy hogy kezdjek hozzá.A vinyom az 3 részre van partricionálva, és az egyiken xp van, de ugy szeretném megcsinálni ha lehetséges, hogy az xp is tudjam használni, és a linuxot meg csak akkor mikor muszáj.Ha valaki tudna segiteni, hogy hogy rakjam fel a linuxot, azt megköszönném, mondjuk még be se szereztem, és ha tudtok valami helyet ahonnan lelehet szedni és magyar verzió az nagyon jó lenne.Előre is kösz!!!!

(#1120) ngabor2 válasza gergo186 (#1119) üzenetére


ngabor2
nagyúr

Fedora linuxot kell, hogy felrakjak,
ha nem titok, miért pont ezt? ha itt körülnézel, legtöbben az ubuntut használjuk, nagy megelégedéssel, tehát ebben könnyebben tudunk segíteni. ne értsd félre, ha fc4, akkor fc4, tedd azt fel. de rendszerközeli dolgokban eléggé más, mint az itteni ''kemény mag'' által használt rendszer. ha jól értelmezem, egyelőre még telepítő médiumod sincs, ezért ha nincs kőbe vésve, hogy milyen disztribet használj, az ubut ajánljuk szerintem többen is.

de: fel lehet rakni úgy, hogy megmaradjon az xp is, és bootolni is lehessen. milyen felosztásban van a vinyó? a linuxnak 5-10gb-ot érdemes hagyni, plusz mellette egy memóriaméret*2, de max 1gb méretű partíciót swap-nek. a telepítő kérdezni fogja, hogy hova pakolja. itt válaszd a kézi partícionálást. a win partíciójához ne nyúlj, a linuxnak szánt típusát állítsd linux native-ra, a swap-ét linux swap-re, a linuxosnak mount point-nak (csatolási pont) add meg, hogy ő legyen a /. aztán mehet a telepítés.

(#1121) gergo186 válasza ngabor2 (#1120) üzenetére


gergo186
csendes tag

Azért kellene ezt, mert a tanár azt mondta, h mi ezt fogjuk használni, de legszívesebben nem is raknám fel, csak ha muszáj, de majd rákérdezek, hogy a ti fajtátok nem jó e. Köszi a választ!!!

(#1122) ngabor2 válasza gergo186 (#1121) üzenetére


ngabor2
nagyúr

ha ezt fogjátok használni, akkor kérd el a tanártól az install cd-t. ez a legtisztább. és nyugi, ez se nehezebb, jó ''kezdődisztribnek'' is. ha tudunk természetesen segítünk, legfeljebb többet fogunk kérdezni ;)

(#1123) zLegolas válasza gergo186 (#1119) üzenetére


zLegolas
őstag

Kábé ez kell neked, a leírtak többnyire Fedora-ra is igazak... Bocs, ha hosszú.


A rendszertöltő
A Linux békésen megfér más operációs rendszerrel egy merevlemezen, legyen az akár egy másik Linux, Windows, DOS, stb. Ilyen multiboot rendszerindítást lehetővé tevő programok Windows-ra is léteznek. A számítógép indításakor egy menü jelenik meg, ebből választható ki a használni kívánt operációs rendszer. Linux-on sokáig a Lilo volt a legismertebb ilyen alkalmazás, amely mára jobbára átadta a helyét a szélesebb lehetőségeket kínáló Grub számára.

...Röviden annyit kell tudnunk, hogy egy merevlemez felosztható több logikai részre -úgynevezett partícióra-, amelyek mindegyikén más-más fájlstruktúrát, vagy akár operációs rendszert van lehetőségünk elhelyezni.
...
Minden merevlemez tartalmaz egy Master Boot Record-nak nevezett, 512 byte méretű adatterületet. Az ezen a területen lévő bejegyzések hivatottak indítani a merevlemezre telepített operációs rendszert. Ez a fél kilobájtnyi terület magától értetődően nem elegendő komolyabb programok tárolására, egy több operációs rendszer indítását lehetővé tevő, úgynevezett bootloader program ennél nagyobb helyet igényel. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a MBR-ban csupán egy utalás található, amely megmutatja a tényleges rendszertöltő program helyét, így az gyakorlatilag bármekkora méretű lehet.

Particionálás
A továbbiakban feltételezem az elsődleges és kiterjesztett partíciók fogalmának, illetve azok lehetőségeinek és korlátainak megközelítő ismeretét.

Figyelem! A particionálás fokozottan veszélyes művelet, az adatvesztés elkerülésének érdekében ajánlott a legnagyobb óvatossággal eljárni!

A telepítés során a legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha egy teljesen új, formázatlan merevlemezzel van dolgunk. Ekkor nyugodtan támaszkodhatunk a SuSE ajánlatára, nem tévedünk nagyot, ha változtatások nélkül elfogadjuk.
Abban az esetben, ha más operációs rendszer, például Windows mellé szeretnénk Linuxot telepíteni, a telepítés helyének megválasztása okozhat egy kis fejtörést. Könnyű dolgunk van, ha egy már meglévő, teljes Windows partíciót (például „E”) szabadítunk fel az új rendszerünk számára. Annak ugyan nincs semmi akadálya, hogy ezt a területet a telepítés során jelöljük meg mint célállomást, de abszolút kezdőknek inkább azt tanácsolom, hogy egy hozzáértő ismerőssel a kiválasztott partíciót (akár Windows alatt) egyszerűen töröltessük. A lényeg, hogy a kérdéses területen egyáltalán ne legyen semmiféle partíció, így ha elfogadjuk a telepítő ajánlását, akkor a telepítő program automatikusan ezt választja ki célterületként és biztosan ide kerül az új rendszerünk.

Gyakran előfordul, hogy a szükséges helyet a meglévő partíciók átméretezésével kell felszabadítanunk. Ezt a SuSE telepítése során, grafikus felületen könnyen megtehetjük. Az átméretezés megkezdése előtt lehetőleg mentsük el a fontos adatainkat, minimalizáljuk az adott partíción lévő adatmennyiséget, és feltétlenül töredezettség-mentesítsük a területet!
Windows alatt több nagyszerű particionáló program is a rendelkezésünkre áll, például a a közismert Partition Magic, a Paragon Partition Manager, vagy az Acronis Partition Expert. Kézenfekvő megoldás a SuSE első CD-jéről bootolva elvégezni a partícionálást, de szükség esetén a legtöbb Linux Live CD-t segítségül hívhatjuk, például a Knoppix valamelyik változatát. Ezek általában tartalmazzák a Parted, vagy a Qtparted, programot, melyek többek között alkalmasak partíciók átméretezésére is. Meg kell még említenünk az ingyenesen használható Ranish Partition Manager -t is, ennek előnye, hogy egy indító floppy lemezre másolva egy igazi mobil eszközt kapunk (http://www.ranish.com/part/).
A ma leggyakrabban kapható 80-120 GB-os winchesterek elgondolkodtató lehetőségeket nyitnak a felhasználó előtt. Nézzük csak, mire is gondolok...
A SuSE 9.0 átlagos igények esetén megközelítőleg 2...2,5 GB-ot foglal el a merevlemezen. Legyünk nagyvonalúak, és szánjunk rá 5 GB-ot, így bőven lesz helyünk CD képmás fájlok számára is. 2-3 hasonló méretű partíció esetén egy időben akár több, egymástól teljesen független Linux rendszert is működtethetünk a gépen. Ez előnyös, ha időnként szeretnénk kipróbálni más disztribuciókat is, akár a SuSE újabb kiadását a meglévő, aktuálisan használt rendszerünk mellett. A példáinkban szereplő számítógépen jelen pillanatban például békésen megfér egymás mellett a Red Hat 9.0, a SuSE 8.2 és a SuSE 9.0. A fennmaradó merevlemez területre kerülhetnek az általánosan használt fájlok, például képek, dokumentumok, és egyebek.

A SuSE Linux jellemzően két partíciót készít magának. Az első, az általánosan használt adatterület Linux native bejegyzéssel fog megjelenni. A típusa alapértelmezésben Ext2, általános célra ez felel meg leginkább. A Windows-os FAT partíción kívül a Linux kezeli még például az Ext3, JFS, Reiser, XFS fájlrendszereket is. Jelen pillanatban a Windows NT és XP rendszerek által támogatott NTFS partíciók olvasása lehetséges csak, az írása a Microsoft által nem publikált specifikációk miatt még nem kiforrott. Várható, hogy a közeljövőben ez a probléma is megoldásra kerül.

A telepítő létrehoz egy második, úgynevezett swap partíciót is, a memóriakezelés (lapkezelés) elősegítése céljából. Ennek funkciója leginkább a Windows rendszerek virtuális memóriájának felel meg. Általános szabály, hogy a mérete legyen a számítógépbe épített operatív memóriatár méretének kétszerese-négyszerese, de csak extrém esetben van szükség 512 MB-nál nagyobb swap partícióra.

A Linux a merevlemezeket a következők szerint azonosítja:
Primary Master -hda
Primary Slave -hdb
Secondary Master -hdc
Secondary Slave -hdd
Ha egy lemez több partícióra oszlik, akkor a fenti betűjelölések kiegészülnek egy számmal is. Például:
hda1 -az első merevlemez első partíciója
hda3 -az első merevlemez harmadik partíciója
hdb1 -a második merevlemez első partíciója ...stb.
A Yast nagyon egyszerűen átvezet a merevlemezünk használatba vételének egyes fázisain. A fenti alapok elsajátítását követően bárki nekiláthat a merevlemeze átpartícionálásának. Az alábbi példa egy 4 GB -os merevlemez felosztását mutatja:

Eszköz Méret F Típus Csatolás Kezdet Vég Használja Címke
/dev/hda1 3,8GB F Linux native / 0 497 /
/dev/hda3 196MB F Linux swap swap 498 522


Magyarázatra szorulhat még a csatolási pont fogalma. Nos, a Linux speciális könyvtárszerkezetet (lásd: A fájlrendszer fejezetben) használ, amelyben minden könyvtárnak jól meghatározott feladata van. Ezt egy faszerkezetként kell elképzelnünk, a töve elágazik ágakká, azok további alágakká, stb. Egy új fájlrendszert (például CD, floppy, új merevlemez, hálózati elérési út, stb...) ebbe a fába kell beillesztenünk. Az a pont, ahová az új „ágat” beillesztjük, a csatolási pont. Például egy hordozó fiókban lévő winchester számára létrehozunk egy mobilrack könyvtárat a gyökérben (vagy tetszés szerint más helyen), ennek megfelelően módosítjuk az /etc/fstab fájlt, beállítjuk a megfelelő jogosultságokat az eszköz eléréséhez, csinálunk egy szimbolikus linket az asztalra, és kész, az ikonra kattintva már használhatjuk is az eszközt.


[Szerkesztve]

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1124) zLegolas válasza Tyrael (#1113) üzenetére


zLegolas
őstag

Ezt úgí írtad, mintha minden másnap kellene leszedni/felrakni valami linux-ot, vagy windózt telepítened. :P

Röviden:

Ha nem kell linux:
- ha meg akarsz a Linux-tól szabadulni, bebootolsz egy win. indítólemezről, és kiadod:
fdisk /mbr
Ez kigyalulja a Linux-os MBR-t, mintha csak a win lenne a gépeden

Win újrainstall után:
- lemented a jól működő rendszeredből a /boot/menu.lst fájlt
- a win újrarakása után elindítod a linux-ot indítólemezről, az installCD-jéről, valahogy...
- újra rakod a grubot a következő utasítással: grub-install /dev/hda
- visszamásolod az előzőekben lementett /boot/menu.lst fájlt a helyére

Ennyi.

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1125) Tyrael válasza zLegolas (#1124) üzenetére


Tyrael
senior tag

fdisk /mbr -t tudtam, de nem erre volt szuksegem. :)
csak idegesitett, hogy linuxot annyiszor kell ujraraknom, ahanyszor szerencsetlen windowsom osszeszarja magat. :)
szal koszi szepen a segitseget.
amugy abban a hda-ban nem kene valami 0-nak lennie valahol?
csak mert debian telepites kozben mintha azt irta volna, mikor az mbr-be telepitette.

Tyrael

[Szerkesztve]

(#1126) zLegolas válasza Tyrael (#1125) üzenetére


zLegolas
őstag

A ''hda'' az első merevlemez bootsectorát hivatott jelezni. A hdaX meg az azon lévő ikszedik partíciót.

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#1127) Jester01 válasza ngabor2 (#1120) üzenetére


Jester01
veterán

legtöbben az ubuntut használjuk, nagy megelégedéssel

Jelentem engem alaposan megszívatott az ubuntu a múltkor.
Ugye alapból nincs root jelszó, minden sudo-val megy.
De az okostojások a /usr/bin-be rakták a sudo-t és így ha csak a root partíció elérhetõ, akkor nem tudom hogyan kell root shellt szerezni...

Jester

(#1128) Sianis válasza Jester01 (#1127) üzenetére


Sianis
addikt

sudo -s

(#1129) Jester01 válasza Sianis (#1128) üzenetére


Jester01
veterán

:F
Nincs sudo, mert az a /usr/bin-ben van

Jester

(#1130) Sianis válasza Jester01 (#1129) üzenetére


Sianis
addikt

Jelenleg csak a /root elérhető vagy mi?

(#1131) Jester01 válasza Sianis (#1130) üzenetére


Jester01
veterán

#1127: csak a root partíció elérhetõ

Pendrive-os boot rendszert csináltam egyébként. Naivan azt hittem, hogy elég hozzá a root fs (mivelhogy a debianommal simán mûködött). Szóval össze kellett szednem még ezt-azt, újragyártani az imaget, felballagni a gépterembe (szerencsére nincs messze, csak nehéz bejutni) és rebootolni (merthogy azt sem tudtam távolról, pedig az imaget ki tudtam cserélni userként is).

Jester

(#1132) ngabor2 válasza Jester01 (#1131) üzenetére


ngabor2
nagyúr

és a / partíción milyen alkönyvtárak vannak? egy pár, a /-től el nem választandó kt azért van, ezt ''illik'' betartani. az egyik ilyen a /bin, amiben ott a mount, vagy a bash. boot során a pprompt-hoz, hogy az induljon (a grub szintaxisát nem ismerem), és akkor rootként vagy benn.
vagy runlevel 1-en indítani, és akkor szintén root leszel, passwd-vel be tudod állítani a jelszót.

(először azt akartam írni, hogy a /usr-t nem szokták különválasztani. aztán rájöttem, hogy de :U mondjuk meglátásom szerint a sudo-nak inkább a /bin-ben lenne a helye, mert rendszerközeli parancs, még akkor is, ha userek használják...)

(#1133) Jester01 válasza ngabor2 (#1132) üzenetére


Jester01
veterán

passwd-vel be tudod állítani a jelszót.

Ugye nem nézted meg, hol van a passwd? :U
Segítek: ez is a /usr/bin alatt van, szóval nincs...
(Persze lehet kézzel szerkeszteni a passwd/shadow filet. Ha a titkosítás független a felhasználónévtõl, akkor pl. a saját jelszavad át lehet másolni)

mondjuk meglátásom szerint a sudo-nak inkább a /bin-ben lenne a helye, mert rendszerközeli parancs, még akkor is, ha userek használják

Erre próbáltam én is rámutatni ;)

Jester

(#1134) ngabor2 válasza Jester01 (#1133) üzenetére


ngabor2
nagyúr

de init 1 esetén alapból root leszel, a bin/mount múködni fog... utána a /usr felcsatolásával a passwd is.
már csak azt nem értem, hogyhogy nem húzza fel a rencer hirtelen azonnalisággal betöltés során a /usr partíciót? :F az a /etc/fstab érdekes lehet...

azért a shadow kézi szerkesztésétől inkább eltekintenék ;) egyszer emiatt kellett (vagy így volt kényelmesebb) újrahúzni egy frissen telepített rendszert. nekem úgy tűnt, hogy függ a felh. névtől a titkosítás. pedig asszem nem kellene.

(#1135) Sianis válasza ngabor2 (#1134) üzenetére


Sianis
addikt

Desh kódolást használ a passwd és a shadow file is. Pár órás procimunkával bármelyik megfejthető, kérdés, hogy aki nem root az a shadow-hoz hogyan fér hozzá. :)

(#1136) ngabor2 válasza Sianis (#1135) üzenetére


ngabor2
nagyúr

de itt más a probléma... itt nincs jelszó, amit fel lehetne törni.

(#1137) Sianis válasza ngabor2 (#1136) üzenetére


Sianis
addikt

Biztonságos rendszer... ;] :U

(#1138) Jester01 válasza ngabor2 (#1134) üzenetére


Jester01
veterán

Boot pendriveot gyártottam másik géphez úgy, hogy csak a root filerendszert másoltam át. Gondoltam elég, mert debiannal elég volt. Tehát semmi más nem volt elérhetõ, csak a root fs a pendriveon. Ugye olvastátok, hogy egy kis plusz másolással már megoldottam? :F

Jester

(#1139) ngabor2 válasza Jester01 (#1138) üzenetére


ngabor2
nagyúr

igen, olvastuk. de attól még elvi vitákat ennek kapcsán lehet felvetni... amúgy egy boot pendrive nem is hülyeség. feltéve, ha a gép tud róla bootolni. egyszer lehet, hogy én is nekiugrok egy ilyen okosságnak. legalább tudom, hogy kitől kell segítséget kérni :D

(#1140) Pinya007


Pinya007
tag

Sziasztok!

Suse 9.2-t használok, és van még egy másik gép amely Windiws alatt rajtam keresztül éri el a web-et. Kérdésem, hogy be lehet-e azt állítani linuxban is hogy rajtam keresztül menjen net a másik gépen?

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#1141) dr_strange válasza Pinya007 (#1140) üzenetére


dr_strange
senior tag

Gyors útmutató ahhoz, hogyan lehet internetet megosztani Linux és Windows között, ha a Linuxos gép kapcsolódik az internetre.

Caveat: Ezzel a leírással még nem létesül biztonságos, védett internetkapcsolat, csak maga a netmegosztás. Ezen felül szükség van egy jól beállított tűzfalra (iptables, Guarddog, firestarter, kmyfirewall, Smoothwall stb.) is!

Előfeltételek:

* Működő ethernet kapcsolat a gépek között.
* Beállított, működő internet-kapcsolat a Linuxos gépről.
* A kernelben iptables/packet filtering támogatás, betöltött modulok (a legtöbb ''gyári'' kernel tartalmazza).
* Telepített iptables.
* Hozz létre egy - mondjuk - tuzfal.rc nevű üres fájlt valahol (touch tuzfal.rc).
* Nyisd meg egy szövegszerkesztővel, és töltsd ki az alábbiak szerint:

echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -F
iptables -t nat -F
iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -t nat -A POSTROUTING -o ethX -j MASQUERADE

ahol ethX-ben az X helyén annak a hálókártyának a száma áll, amelyik az internetre néz.

* Mentsd el a fájlt, és tedd futtathatóvá.
*

A windowsos gépeken, Hálózat - TCP/IP beállításoknál
o IP: wines gép saját IP-je és subnet maskja
o DNS: engedélyezni, és beírni a szolgáltató névszerverének (-einek) IP-jét
o Gateway: a linuxos gép belső hálókártyájának IPje.

* Ezután a linuxon a tuzfal.rc-t futtatva a windowsoknak látniuk kell a netet.

Íme egy példaként szolgáló részlet a kernelconfig idevágó részéből (a kernel 2.5.72mm1):

#
# Networking options
#
CONFIG_PACKET=y
# CONFIG_PACKET_MMAP is not set
# CONFIG_NETLINK_DEV is not set
CONFIG_NETFILTER=y
# CONFIG_NETFILTER_DEBUG is not set
CONFIG_UNIX=y
# CONFIG_NET_KEY is not set
CONFIG_INET=y
CONFIG_IP_MULTICAST=y
# CONFIG_IP_ADVANCED_ROUTER is not set
# CONFIG_IP_PNP is not set
# CONFIG_NET_IPIP is not set
# CONFIG_NET_IPGRE is not set
# CONFIG_IP_MROUTE is not set
# CONFIG_ARPD is not set
# CONFIG_INET_ECN is not set
# CONFIG_SYN_COOKIES is not set
# CONFIG_INET_AH is not set
# CONFIG_INET_ESP is not set
# CONFIG_INET_IPCOMP is not set

#
# IP: Netfilter Configuration
#
CONFIG_IP_NF_CONNTRACK=m
CONFIG_IP_NF_FTP=m
CONFIG_IP_NF_IRC=m
CONFIG_IP_NF_TFTP=m
CONFIG_IP_NF_AMANDA=m
# CONFIG_IP_NF_QUEUE is not set
CONFIG_IP_NF_IPTABLES=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_LIMIT=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_MAC=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_PKTTYPE=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_MARK=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_MULTIPORT=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_TOS=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_ECN=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_DSCP=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_AH_ESP=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_LENGTH=m
# CONFIG_IP_NF_MATCH_TTL is not set
CONFIG_IP_NF_MATCH_TCPMSS=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_HELPER=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_STATE=m
CONFIG_IP_NF_MATCH_CONNTRACK=m
# CONFIG_IP_NF_MATCH_UNCLEAN is not set
# CONFIG_IP_NF_MATCH_OWNER is not set
CONFIG_IP_NF_FILTER=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_REJECT=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_MIRROR=m
CONFIG_IP_NF_NAT=m
CONFIG_IP_NF_NAT_NEEDED=y
CONFIG_IP_NF_TARGET_MASQUERADE=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_REDIRECT=m
# CONFIG_IP_NF_NAT_LOCAL is not set
# CONFIG_IP_NF_NAT_SNMP_BASIC is not set
CONFIG_IP_NF_NAT_IRC=m
CONFIG_IP_NF_NAT_FTP=m
CONFIG_IP_NF_NAT_TFTP=m
CONFIG_IP_NF_NAT_AMANDA=m
CONFIG_IP_NF_MANGLE=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_TOS=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_ECN=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_DSCP=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_MARK=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_LOG=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_ULOG=m
CONFIG_IP_NF_TARGET_TCPMSS=m
CONFIG_IP_NF_ARPTABLES=m
# CONFIG_IP_NF_ARPFILTER is not set
# CONFIG_IP_NF_COMPAT_IPCHAINS is not set
# CONFIG_IP_NF_COMPAT_IPFWADM is not set
# CONFIG_IPV6 is not set
# CONFIG_XFRM_USER is not set

JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk

(#1142) Pinya007 válasza dr_strange (#1141) üzenetére


Pinya007
tag

Huh, köszi szépen!
Előtte van még egy másik gondom is, programozás témájában:
parancssorban lefordítok egy server programot, le is fordul szépen, de mikor futtatni akarom bind: Permission denied hibát ad.
Saját felhasználói fiókómban próbáltam futtatást. A forrásküd máshol működik...

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#1143) Jester01 válasza Pinya007 (#1142) üzenetére


Jester01
veterán

Nem lehet, hogy 1024-nél alacsonyabb portra próbál bindolni? Ha jól sejtem ahhoz root jogok kellenek. De ez csak tipp.

Jester

(#1144) Pinya007 válasza dr_strange (#1141) üzenetére


Pinya007
tag

Szeva!

Amit leírtál megcsináltam, tuzfal.rc jogosultásága: r és x all user számára.
iptables csomag fent van.
A következő hibaüzenetet kapom:
./tuzfal.rc: line 1: /proc/sys/net/ipv4/ip_forward: Hozzáférés megtagadva
./tuzfal.rc: line 2: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 3: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 4: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 5: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 6: iptables: command not found
./tuzfal.rc: line 7: iptables: command not found


Azt hol tudom megnézni kernelben, hogy iptables/packet filtering támogatás van-e?
Előre is köszi a segítséget!

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#1145) Pinya007 válasza Jester01 (#1143) üzenetére


Pinya007
tag

Igazad volt, példaprogi alacsony port számon akart kommunikálni. Átállítottam és lefordítja, futtatja, csak nem küldi vissza amit beírok neki.

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#1146) Jester01 válasza Pinya007 (#1145) üzenetére


Jester01
veterán

Ennyi információ alapján sajna nem nagyon tudok segíteni ... :(

Jester

(#1147) qwertly válasza Jester01 (#1146) üzenetére


qwertly
addikt

Szia lennél szives segitenni mert úgy látom,hogy vágod a témát ha szépen megkérlek egy abszolut kezdö linuxosnak.A gondomat a Suse togyikba felvettetem de nincsen válasz ugy-hogy bekopizom ide mert sok kérdésem lenne.Tehát a kérdésem ez volt: Üd minden linux gurunak 1 kis segitséget szeretnék kérni.Több linuxal probálkoztam volt ahol a videó kártyát volt ahol a modemet nem tudtam használni.Most újra neki neki estem a témának.Fent van a gépen a suse 9.3 nagyon szép a felülete de csak gond van vele.Az internet nem megy,a Terratec 600 TV kártyát nem ismerte fel,Audigy 4 hang kártyát nem ismerte fel,az alaplapra integrált Marvell-Yukon háló kártyát nem ismerte fel a video kártyához leszetem az nVidia honlapjárol a drivert nem tudtam telepitenni.A rendszer ki@lassan indul ell és még ezek után lenne 1 kérdésem hogyan tudnám beállitanni,hogy be bootoláskor a XP induljon ell alapértelmezetként ne a suse.Csak ennyi gondom van a linuxal ha valaki segitenne nagyon megköszöném de ha lehet ne egy mondatba hanem úgy-hogy olyan is megtudja értenni akki windozon nött fell.Elöre is köszi a segitséget. :)

(#1148) ragazzo válasza qwertly (#1147) üzenetére


ragazzo
őstag

Én is kezdő vagyok, de egy-két dologban talán tudok segíteni.Először is fel kellene raknod egy ubuntut,mert abban sokan profik, és tudnak segíteni.[link] Innen letöltheted.Aztán szép lassan elkezdeni megoldani a felmerülő problémákat.Nekem is ez van, és internet kapásból volt. Hang nem volt,de beírtam a konzolba hogy sudo apt-get install vlc, és ez is megoldódott.Sokkal gyorsabb mint a SUSE, és minden magyarítható.Nem volt benne kde felület. apt-get install kubuntu-desktop és lőn.Aztán magyarítani kellett(ez most nem jut eszembe.) Összességében a debian közeli disztribekkel sokkal jobban boldogulsz majd,mert Mo-n az emberek legalább 70%-a ezt használja.A bootolást meg megoldja a GRUB,amit a végén felrak.Ott kiválaszthatod hogy mi bootoljon be.Egyelőre ennyi.

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

(#1149) ngabor2 válasza qwertly (#1147) üzenetére


ngabor2
nagyúr

egyrészt ragazzo kollégának adok igazat, az ubuntuval jobban jársz.

másrészt: a tévékártyán milyen tuner van? mert nekem eddig csak az analóg tuneres kártyákat sikerült életre keltenem, a digitálist nem, szilícium-tuneressel meg még nem találkoztam. a konkrét hangkártyában nem tudok segíteni, de valszeg van hozzá modul. a hálókártya 100%, hogy megy, otthon azt használom, egyből felismerte. a vidkártyához az ubuntuban alapból benne van a szükséges modul, nem kell kézzel hegesztgetni. a grubban pedig szintén könnyű beállítani, hogy mi legyen az alapértelmezett oprendszer.

(#1150) ragazzo válasza qwertly (#1147) üzenetére


ragazzo
őstag

Ennyi győzködés után mit érdemes használni?Nem hallom? Igen! Ubuntut! :)

Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.