Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4801) concret_hp válasza Kobe (#4800) üzenetére


concret_hp
addikt

szerintme kb. ha megdupláznád az önerőt, azzal bele lehet vágni
ügyvéd, illeték kapásból egész sok.
az kb. kizárt, hogy olyan lakást vegyél amire egy fillért sem kell rákölteni.
az sem szerencsés ha totál kinullázod a megtakarításaidat, szóval ha bármire költeni kell, azért minimális tartalék akkor is legyen.
ezekhez képest kevés viszonylag az 1.5M

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4802) DeFranco válasza Kobe (#4800) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ilyen lakások hol szórnak 9-15 millió között? milyen korúak, pest melyik részén és milyen állapotban?

mi a mi másfeles 50m2-esünket 15-ért vettük, igaz a válság előtt, de akkor az egy átlagárnak számított (errefelé), nem is fiatal ('69-es), és azért "ennyit" nem esett az ára. most 12-13 köré tippelném, amihez képest kicsit alacsony értéknek érzem ezt a 9-15-öt.

félreértés ne essék, nem mint lakástulajdonos próbálom nem elfogadni a lakásom értékvesztését, annyi amennyi, nem érdekel, de érdekelne hogy hol és milyen lakások kaphatóan ezen az áron az általad említett sávban

(#4803) Kobe válasza concret_hp (#4801) üzenetére


Kobe
veterán

En is minimum 3m +500k regdijak beugroval szamoltam pl 10m es lakasnal, ami nalam kb a lelektani hatar mert azt elobb is vissza tudnam fizetni, meg kesobb amugyis cserelnem hazra.

DeFranco: nincsenek konkret keruleti elvarasaim, a legszelsoket, csepel, rakoshegy, nyocker nem vettem szamitasba, inkabb azokat neztem ami mondjuk a nagykoruttal egy magassagban, nem tul kint de nem is a kozpontban vannak. Nyilvan a lakas koraban, mereteben is van szoras, de 9-15m kozott eleg tagan mozog ez a kategoria, volt ahol 58 nmes volt 14.5ert, mashol 68as 11.5 ert pl. Nyilvan ehhez a helyrajzot is jobban kellene ismerni, de a honlapokon leadott infok alapjan ezt latni

(#4804) Vesztor87 válasza concret_hp (#4801) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Akkor szerintetek egy 5-6 M ft-os vidéki lakásba (nagyváros) 1,5-2,0M önerővel bele lehet vágni?

(#4805) Agostino válasza Kobe (#4803) üzenetére


Agostino
addikt

a legszelsoket, csepel, rakoshegy, nyocker nem vettem szamitasba

öhm... a nyocker mint szélső kerület számomra nem értelmezhető. nagyon közel van hozzá a belváros. annak a legkeletibb peremén vannak cinkes arcok de amúgy nem kell parázni tőle. az egész tele van kamerával, nincs olyan nagy szájuk a népeknek, mint ami a florklorban él. sajnos amit te keresel az például a józsef attila lakótelepen van csak, de oda nem szívesen mennék elnézve a bűnügyi térképet... bár várható volt, mert egyre szorulnak ki a népek a nyolc és kilencedik kerületből, valahová meg menniük kell : \

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#4806) _BM_ válasza Agostino (#4805) üzenetére


_BM_
senior tag

Jól látod. A 8 ker drámai javuláson ment keresztül az elmúlt időszakban. Több oka és összetevője van ennek, de nem akarok offolni.

(#4807) Agostino válasza _BM_ (#4806) üzenetére


Agostino
addikt

minden nap látom, ott lakok : ))) lassan ott tart a kerület, hogy bizonyos részeit átlagember meg sem engedheti magának, ahol lakunk is kicsit oda nem illőnek érezzük magunkat, mert sikerült átlagár alatt megcsípni a kecót, a tizenhét éves autóm meg roncsként hat a k, l, m-es rendszámosok hadában... : [ first world problems...

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#4808) Kobe válasza Agostino (#4805) üzenetére


Kobe
veterán

Felsorolas, vesszovel elvalasztva :) nem irta senki hogy az is a szelsohoz tartozna :)

(#4809) adalbert1 válasza Kobe (#4803) üzenetére


adalbert1
veterán

Erre szerintem nyugodtan rászámolhatsz még pár százezret (vagy még többet is igénytől függően), ha valami munka is lesz a lakáson, illetve háztartási berendezéseket/bútort akartok venni.

(#4810) Kobe válasza adalbert1 (#4809) üzenetére


Kobe
veterán

Nyilvan, de engem perpill csak a banki finanszirozas resze erdekel, amibe a lakas vetelara tartozna bele

(#4811) Tyler Durden válasza axioma (#4791) üzenetére

Nyílván minden szentnek maga felé hajlik a keze, most érzi, hogy baj van ilyenkor jajjveszékel, mikor ő jár jobban az a természetes. Egy dologban mondjuk igazuk van, hogy elsétálás joga megilletné őket mivel jelzáloghitelt vett fel. Elvileg az lenne a norma aki megteheti hiteles lakásból ki, kulcs lead a banknak, hitelnyűg lezárva. Ehelyett rugóznak a nem is volt frank a hitelügylet mögött meg szövik az összeesküvés elméletet..

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#4812) axioma válasza Tyler Durden (#4811) üzenetére


axioma
Topikgazda

A jelzalog nem jelenti azt, hogy elsetalhat, ezt honnan veszed? Tudom, hogy kozkeletu tevedes, de a szerzodesekben szo sincs errol, nem veletlen (pl. ha tonkreteszi - szandekosan - az ingatlant, mondjuk eladja a gepeszetet, vezetekeket stb., akkor ugye a biztosito nem fizet, mert nem bizt. esemeny, de a bank se fogja ezt ertelemszeruen benyelni). Most annyi tortent, hogy ez nem szandekos rongalas volt, hanem az ingatlan mas okbol torteno ertekvesztese. Egy csomo banknal benne is volt a hirdetmenyben (szerzodesekben) a magas finanszirozasanal, hogy megfinanszirozzak, de adott esetben potingatlan bevonasat kerhetik (vagy elotorlesztest).
Viszont arrol ejtsunk azert szot, hogy a forintos hiteleknek fedezet alapon gyakorlatilag vegig megvolt az elsetalasi lehetosege - hiszen eleve alacsonyabban finansziroztak, es raadasul a toke nem emelkedett. A problema azzal volt, hogy mindenki fixnek vette, hogy a chf arfolyama "fix", es nem lesz sose annyira magas.
De ettol me'g nem hibas termek a dev.hitel, csak kockazatosabb. De ezt a kockazatot _tudatosan_ vallaltak az alacsony kamatert (torlesztoert); illetve a magasabb hitelosszegert (hitelvizsgalati szamok).

(#4813) Tyler Durden válasza axioma (#4812) üzenetére

Nem azt írtam, megilletné. Te arra esküdtél fizeted, ha nem tudod ezt adod vissza. Nyílván nem arról beszélek, hogy fogod és elhordod téglaként a házat, mert az nyílván nem pálya.. Viszont pl USA-ban a jelzálog az jelzálog, felette nem követelhet a bank. /értsd a kockázatot ketten viselik, nem csak az adós/
Pótingatlant nem nagyon kérnek be /legalábbis ismerősi és munkatársi körben senkinek nem volt ilyen/jelenleg kb örülnek ha vki normálisan fizet. Ahogy lehet látni a nemfizető hitelesek aránya szépen megy felfele és ez már nem amiatt van, hogy nem tudja, sokkal inkább nem akarja fizetni, hiszen majd jönnek és megmentik..
Tökéletesen igazad van a kockázatban, de jelenleg csak az adós kockáztat vmit, a bank nemigazán.. Mondjuk egyezkedni lehet velük, de itt is jobban jársz, ha a fizetésed fekete, hiszen akkor tudsz trükkölni a nem fizetek módszerrel, ha bejelentett lóvéd van és ráadásul jól keresel, akkor ezt is buktad.

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#4814) axioma válasza Tyler Durden (#4813) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ki beszel itt eskurol?
Es ki szerzodott arra, hogy ha nem tudod fizetni, akkor "vissza"adod? [Most arrol az esetrol nem is beszelve, hogy ha 20M-s hazon 1M hitelt nem tudnak fizetni, es kenyszereladasban 15M-ert megy el, akkor bezzeg nem hagynad hogy a bank megkapja a 14M-t, pedig ez pont ugyanaz a masik iranyu kockazat, amit te hianyolsz.]
Egyebkent meg azt kell itt nagyon megerteni, hogy KOMBINACIOK vannak. Tehat lehet alacsony a kamat es magas a finanszirozottsag, de akkor nagy a kockazat. Lehet alacsony fizetesre sok hitelt kapni, de magasabb a kamat. Lehet nagy fedezet nagy fizu alacsony kamat, de akkor szinte alig fogja valaki megkapni a hitelt. Lehet alacsony a kockazat (horrible dictu az onerot se kockaztatod, csak a hitelosszeget), de akkor az mar sokkal inkabb egy biztositasi konstrukcio lesz, annak a szamaival (mondjuk a hitelkartyas THM-ekhez kozelitve). Nyilvan amelyik kombinacional van minden szempontbol nem rosszabb es legalabb egyben jobb, azt nincs ertelme fenntartani, kihal.
Masik amit fontos tudni, hogy te nem csak hitelfelvevo, hanem betetes is lehetsz egy bankban. A bank viszont nem egy tetszoleges vallalkozas, amibe beszallhatsz (pl. reszvenyes leszel), hanem pont azert egy kozvetito ceg, aki standardizalt termekeken keresztul sok adost es sok befektetot kot ossze, es elfedi pont ezt az osszefuggest, hogy te tulkepp hitelezoket finanszirozol, amikor betetet raksz be. Nos, ezek utan jon az, hogy mi van ha a hitelezok bedolnek? Hat nem tudnak teged kifizetni. De akkor miert is bank a bank?
A bank az rang, egy olyan penzintezet, aminek megkotesei vannak (es magas a piacra lepesi kuszob), ezzel probaljak biztositani, hogy az ugyfeleknek nem kell messzemeno penzugyi elemzest csinalni a bankrol, hanem bizhat abban, hogy koteles prudensen viselkedni. (Plusz az OBA miatt is, hogy mukodjon, es elvarhatoan olcson.)
Ezek utan, ha te mint betetes elvarod, hogy minden hitelezotol a bank annyi koltseget kerjen, amennyi a kockazatat is beleszamolt ara, akkor a bank nem tehet mast, a bearazatlan (mert a piac nem fogadja el) kockazatot egy az egyben ratolja a hitelezore.

Szo nem volt itt semmifele atveresrol, se felrevezetesrol, itt baromi moho emberek voltak (minel nagyobb lakas, amennyi hitelt csak kapnak), akik aztan koppantak, es ki akarnak bujni a - tulkepp betetesek fele fennallo - kotelezettsegeik alol. Mar aki hoborog, mert nem mindenki teszi ezt... de a hoborgok pont ilyenek mind, es kovetelik a sajat tulajdonu lakast a tortentek ellenere, mert egyebkent "viszi a bank a fejuk folul a fedelet". Barmok. Orulnenek, hogy csak az onerot buktak, meg egy kis tartozast kapnak, huzzak meg magukat egy bkv berlettel es egy kulvarosi szoba-konyhas alberletben, amig csak annyira tellik.

Bocs, en mindig nagyon kiakadok, ha valaki ennyi jogtalan engedmeny es tamogatas utan me'g vedi a devizasokat, akiknek egy reszet mi megprobaltuk a dev.hitelrol lebeszelni (masik forum epitkezos temakor hitel topik), de a szemembe rohogott hogy o afa nelkul epitkezve, azaz adocsalassal is karositva tobbet sporol mint en a szocpollal, es kulonben is havi 4e-rel kevesebb a dev.hitele torlesztoje, mint az en kieg. kamattam hitelem tok ugyanolyan epitkezesi es finanszirozasi szituban. [Tisztelet a kivetelnek, volt aki hallgatott rank, aztan a valsag utani honapokban jott jokedvuen, hogy emiatt meguszta...]

Amerika azert tok mas vilag, mert nagyon regota normalisan mukodik a penzvilag, es sokkal kevesebb a lutri a bankok reszerol (hozzaferheto hiteltortenet, es nem ugy veszik hogy ha van jol fizetett hiteled akkor kevesbe vagy hitelkepes...). Azt ugyan nem tudom, hogy a jelzalog ott tenyleg ezt jelenti-e, de lasd fent, el tudom kepzelni, ha mas kondiciokkal szamolnak. Akkor is az ados fizeti, a kamatokban vagy mas koltsegekben. A betetesen nem lehet leverni, a bankon is max. a tokeje erejeig, marad a hitelfelvevo (persze nem egyesevel, egyes teteleket a hitelfelvevok tomegere szetkenve, ezert emelkedett az ugyleti kamat azoknak is, akik jol fizettek, mert hirtelen megemeltek a kockazati felarat a hitelkamatokban).

Nem olyan fekete/feher a helyzet, ahogy lattatni akarjak azok, akik szivtak. Es en meg csak egy erdeklodo laikus vagyok, ennel sokkal erdekesebb folyamatok is lehetnek a hatterben (pl. a hitelbiralatnal a bank erdeket felulirhatja a biralok anyagi erdeke a minel nagyobb kiadott hitelmennyiseghez, csak papirozva legyen jol, hogy a szemelyes alairasuk vedheto legyen es hasonloak...)

(#4815) Tyler Durden válasza axioma (#4814) üzenetére

Nézd én nem védeni akarom őket, mert a környezetemben is rengeteg felelőtlenül felvett deviza hiteles van. Én mikor felvettem forint alapon, akkor rajtam röhögtek, mondván te barom miért fizetsz 6x annyit, mikor itt az olcsó hitel. Kikalkuláltuk feleségemmel, és akkora fába vágtuk a fejszénket amivel tudtuk, hogy elbírunk /forinthitelem is kiketyeg 2 legrosszabb esetben 3 év múlva/.
Viszont a környezetemben /munkahely, barátok/ olyan is van aki felvette, kiszámolta, viszont erre nem számított. Mert lehet számolni vmennyi emelkedéssel, nade asszem a 140-ről 250-re az már nem ez a kategória./abba most ne menjünk bele, hogy ebbe mennyire van része az aktuális kormánynak/ Nem sipákol, de senki nem mondta, hogy vegyél fel mást, a bankok is a devizahiteleket nyomták. Mikor mi mentünk felvenni a hitelt, komolyan mondom neked a bankban kiröhögtek, hogy forint hitelt veszek fel. Arról már nem is beszélve, hogy boldog/boldogtalannak adtak hitelt./Itt is tudok mondani egy érdekes sztorit. Cégünknél volt kollega 2 lakáshitellel. Igen, nagyon mohó és nagyon hülye volt. Viszont a válság óta az egyébként jó fizetésével is alig tudta fizetni a törlesztőket próbált a bankkal egyezkedni. Nagy eredményt nem hozott, így a srác elkezdett melót keresni külföldön. Összejött, leléptek Új - Zélandra, a hitelt meg itthagyták a banknak. Nahh ehhez a hozzáálláshoz is csak gratulálni tudok../ Hozzon három havi közüzemi számlát azt jó lesz. Nahh én ezért mondom, hogy a bank is nyugodtan szívjon. A felvevő nyílván hülye volt, mert a nagyrészük utána se nézett, a bank meg kaszálni akart..Bár megint a felvevő védelmében megemlíteném, hogy az oktatásban lehet inkább pénzügyi ismereteket lehetne tanítani és akkor nem lenne ennyi pénzügyi analfabéta Magyarországon.
Amit meg leírsz, hogy ugye a jó adós issza meg a levét az meg sajna a másik röhej. Bár ha most megnézi az ember a törlesztési morált sikerült a kormánynak jól agyonvágnia a remek mentőcsomagokkal, aki tudná most már az se fizeti. Persze ezzel megint az szív aki meg hónapról hónapra kiköhögi nagy nehezen a törlesztőt.
Teljesen egyet értek veled, akik ráfáztak azok most sárt dobálnak, viszont a kormány meg ahelyett, hogy kategórikusan elzárkózna a további mentegetéstől még hitegeti őket ami csak olaj a tűzre.. Én a partvonalról szemlélődöm, de azt látom, hogy sajnos akinek nincs devizahitele, a kialakult helyzet miatt az is szív :((

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#4816) axioma válasza Tyler Durden (#4815) üzenetére


axioma
Topikgazda

Sok mindenben egyetertunk.
Kiemelkedoen a penzugyi kultura oktatasa. Konyorgom, miert nem lehet a fobb termektipusokat megtanitani! Hitel, betet, folyoszamla, kartyatipusok... mukodest, es hasznalati javaslatokat. Az annuitasos hitelnek legalabb a mesejet.
Es persze az eletvezeteshez kapcsolodo penzugyi dontesekrol is infot. Peldaul hogy nem muszaj biztosra menni, de azert akkor pont ez amit mondasz, ne is szamitson arra, hogy segitseget kap. Valamennyi jogi ismeretet a kornyekrol (fizubol letiltas, ado szerepe es fobb fajtai, stb.)

Az is igaz, hogy a valsag elott halalra nyomtak a dev.hiteleket (btw ezert is - de csak is - volt eros a forint, a sok forint veteli tranzakciotol), de az elozore ez is visszavezetheto, a banki ugyintezok es a kvazi szabaduszo uzletkotok igen nagy resze nem is fogta fel a konstrukciot (engem akkor rohogtek ki, amikor a 350-es euro csatlakozasrol beszeltem, mondjuk az a fasorban sincs, de a 2012-es torl.reszlet per ber viszonylatban kb. annal a hatasnal vannak a dev.hitelesek)

Igen, az arfolyamemelkedes drasztikus volt, es ezzel senki se szamolt elore (30% plusz volt amit kertek hogy biztonsaggal fizetheto legyen). De azert sokan ugy vagtak bele, hogy nem volt tartalek tervuk. Sot, nemcsak hogy nem gondoltak ra, hogy kellhet, hanem az hogy mindent gyorsan eladunk es vissza albiba, az valami ordogtol valo gondolat lett volna...

A jelen kormanyzati tevekenysegrol meg jobb ha inkabb el se kezdem mondani a velemenyemet... ha marad, akkor mi nem, ezt a megoldast tudjuk ra.

(#4817) _BM_ válasza axioma (#4816) üzenetére


_BM_
senior tag

Szerinted milyen mértékben vesz részt az árfolyam (kedvezőtlen) alakulása a törlesztők emelkedésében?

(#4818) axioma válasza _BM_ (#4817) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat amennyit emelkedtek :) Marmint %-osan.
De ugye nem azt akarod mondani, hogy CSAK az arfolyamkockazatot irtak ala a dev.hitelesek? Mert arfolyam ES kamatkockazatot. Ahogy a kamatkockazatot a forinthitelesek is, csak ugye a ketto eleg rendesen eltert (mar varhato ertekben) a hitelfelvevo jovedelmenek kamatszerunek mondhato emelkedesetol.

[ Szerkesztve ]

(#4819) Vesztor87 válasza Tyler Durden (#4815) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Sok igaz van abban amit írsz. Munkám során sokszor találkozom devizahitelekkel (fedezett, fedezetlen) és sokan sírnak... Van aki azzal jön hogy 8-10x akkora a részlete mint az elején... aztán kiderül hogy halasztott konstrukciója van... mégis a bankot szidja hogy 8-10x akkora a részlete mint az elején... magától is felment volna 4-5x-ösére:)
Van egy kollégám aki egy baromi rossz (életbiztivel kombinált chf) hitelt vett fel, de mondta hogy a kamatja is jól felment. 60 helyett 130 a törlesztője úgy, hogy még csak a kamatot fizeti... ezt mondjuk pofátlanságnak gondolom, hogy több %-al megemelik a kamatot... tízezreket bukik csak ezen...
Ellenben azért a jó adósokat díjazhatnák azzal, hogy kevesebb kamatra kapnának hitelt... jót tenne a hitelfelvételi kedvnek:)

(#4820) Tyler Durden válasza axioma (#4816) üzenetére

Nem szoktam összeesküvés elméletet gyártani, de vkiknek ez jó, ha a lakosság ilyen sötétségben van pénzügyileg. Én azt biztosan tudom, hogy a lakáshitel lejártani után mindent kp-ra fogom menni és a gyerekeimet se fogom bankközlebe engedni. Viszont azt is tudom, hogy sok olyan ember van, aki nem engedhet meg magának mondjuk egy mikrót vagy nagy tv-t és mégis megveszi, ofc hitelre. Azt mikor borul a költségvetése, akkor megy a sírás..
Tökéletesen egyet értek, ráadásul itthon ugye, mintha mindenkibe billoggal égették volna bele azt, hogy saját lakás kell minden áron! És még ez lett megfejelve azzal, hogy nem elég az 50nm legyen inkább 100..

Vesztor87: az életbiztosítással kombinált hitelt ne is mondd.. Nem tudom annál mi lehet rosszabb. Ott tényleg nagyon nagyot szív az adós. Mondjuk most annyiban járnak jól, hogy nekik az árfolyamgátban nem gyűlik semmi a gyűjtőszámlán, de szerintem ez sovány vígasz.. Ráadásul van 1 olyan tippem, hogy a következő húzás az lesz /ha máskor nem, akkor mikor lejár az 5 éves árfolyamgát/, hogy elengedik a gyűjtőszámlán gyűlt lóvét, így megint az szív a legeslegnagyobbat, akinek életbiztis hitele van..

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#4821) Tyler Durden válasza Tyler Durden (#4820) üzenetére

Uhh elnézést van pár melléütés, még kicsit kóma vagyok :B

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#4822) _BM_ válasza axioma (#4818) üzenetére


_BM_
senior tag

"Mert arfolyam ES kamatkockazatot."

2006-ban 5% volt a svájci alapkamat, most meg 0.

(#4823) DeFranco válasza axioma (#4814) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ezt így kellene bekeretezni ahogy van.

(#4824) axioma válasza _BM_ (#4822) üzenetére


axioma
Topikgazda

Azt senki nem irta le soha, sot az ellenkezojet igen, hogy a svajci ALAPkamathoz viszonyitva lesz az o kamata megallapitva. Keresd ki barmelyik banknal, nem az aszf-ben hanem az uzletszabalyzatban, ott vilagosan le van irva, hogy melyik chf kamathoz (a banknak a nemzetkozi piaci forraskent szolgalo kamat az) viszonyitva, sot az is le van irva hogy mennyi felarral kapja meg a banktol a delikvens. (Es az uzletszab. nem tul surun valtozik.)

DeFranco : koszi :)

(#4825) _BM_ válasza axioma (#4824) üzenetére


_BM_
senior tag

Neked van chf-alapú adósságod?

[ Szerkesztve ]

(#4826) axioma válasza _BM_ (#4825) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nincs, mivel inkabb fizettem az afa-t meg a kieg.kt. hitelt vettem fel, mint hogy csaljak meg kockaztassak. Nehogy mar ezt ervnek tekintsd az altalam irt ervek ellen! Viszont ismerni a korulmenyeket elegge ismerem, evekig aktivan forumoztam hitelezes temaban, es nem kimondottan kerdezokent...

(#4827) _BM_ válasza axioma (#4826) üzenetére


_BM_
senior tag

Pedig nekem nagyon úgy rémlik, hogy devhiteles vagy, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Stockholm-szindrómára gyanakodom. Esetleg másról van szó, például erről:

[link]

(#4828) axioma válasza _BM_ (#4827) üzenetére


axioma
Topikgazda

Itt esetleg nem tilos szemelyeskedni? Egyebkent tevedsz, kieg.kt. a hitelunk, nem volt semmilyen dev.hitelem soha.
Nincs itt semmi szindroma, csak mivel matkus vaygok, igy a szamok oldalarol kozelitem meg a dolgot, nem pedig erzelmi oldalrol.

Keress vissza az index forumban, 8-9 evvel ezelott csak elhiszed, hogy nem a te megcafolasodra irtam ugyanezen nick alatt tam.hitelrol.

[ Szerkesztve ]

(#4829) Vesztor87 válasza _BM_ (#4827) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Mindig is a Dev.hitelek ellen kampányolt, és megírta hogy ft alapút vett fel:)

(#4830) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Sok helyen olvastam, hogy az ingatlan.com-ot érdemes nézegetni. Megnéztem másik hirdetési oldalakat is, ezzel kapcsolatban kérdeznék.

Népfürdő utcai (Bp. XIII.) 2 szobás panelokra szűrtem, az ingatlan.com-on 10 M alatt szinte semmit nem dobott. Az ingatlannet.hu-n viszont ilyet találtam:

8,9 M
9 M
9,3 M
9,5 M

Ezek láthatóan ugyanannak a lakásnak a hirdetései, ugyanaz a kapcsolattartó is. Gondolom, ezek a hirdetések különböző időpontokban lettek feladva, azért más a feltüntetett eladási ár. De miért jelenik meg mindegyik, ha rákeresek? És meg lehet-e állapítani, hogy melyik az aktuális (ha igen, honnan)?

(#4831) axioma válasza Apollo17hu (#4830) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem tok mind1, hogy melyik az elvi aktualis (egyebkent en a legmagasabb sorszamra tippelnek...), ellenben en tuti hogy a legolcsobbra hivatkozva probalnam felvenni a kapcsolatot :)
Masreszt meg nem lennek meglepodve, ha ez nem egy valos elado ingatlan lenne, hanem ahogy irod, arra szolgal, hogy csabitonak talald az oldalt...

(#4832) _BM_ válasza axioma (#4831) üzenetére


_BM_
senior tag

Sok esetben csak arról van szó, hogy elfelejtik levenni a hirdetést a közvetítők. Ha jól tudom, nem kerül nekik pénzbe a hirdetés, ha cégbe vannak tömörülve. Persze vannak csali fent felejtések is.

(#4833) lajafix válasza axioma (#4782) üzenetére


lajafix
addikt

Nem. Azt írtad le, hogy adósodj el, amennyire csak tudsz(lásd leghosszabb futamidő és lásd a magyarok eladósodási szokásai tényleg ilyenek). Trivi, hogy aki így gondolkodik az el fog csúszni, sokkal jobb nagyobb terhet bevállalni a rövidebb futamidőért.

#4783) attiati: igen meg kell találni az optimális törlesztést, ami a takaró. Nem a részlet nagysága a stressz, hanem a futamidő.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#4834) axioma válasza lajafix (#4833) üzenetére


axioma
Topikgazda

En azt remelem, hogy csak nem olvastad el amit irtam. Mas indokot nem is szeretnek elkepzelni.

Az altalam irt szituacio a kovetkezo volt. Adott az ugyfeljelolt, aki fel akar venni mondjuk 8M 10-15ev futamidos hitelt. Ezt - o legalabbis ugy gondolja - tudna' fizetni, hiszen ugy talalta ki a celt, az onerot, a hiteltipust, stb.
En erre azt mondom, hogy legyen cel a 10-15 ev alatti kifizetes (es ami ebbol kovetkezik: tegyen annyit felre per ho erre a celra, mint a tervezett hitel torlesztoje), DE magat a hitelt azt kosse akar 35 ev vagy 5 ev turelmi idovel 20-25 evre. Ugyanis igy ket szempontbol is nyer:
1. a kotelezo fizetendo alacsony, tehat ha beut valami varatlan (pl. egyik munkahely bukik a kettobol, es fel-egy evig nem talal masikat), akkor megsem fog akkor eppen a 15 eves reszletnek megfelelot kinyogni, hanem csak a minimumot befizeti, es ugyanolyan nyugodtan alszik (a hitel oldalarol, nem a m.hely miatt), mint addig.
2. a kotelezon feluli reszt tudja jobban kihasznalni, mint a torlesztore kolteni: elso korben ott az ltp amibol ha egy picit is figyel netto 13% evesitett hozam hozhato ki minimum, masreszt lehet nem kozvetlen a hitelbe, de megis a hitelnel jobb megterulesre kolteni (pl. szigeteles, aminek a kovetkezmenye a havi kisebb rezsiteher, azaz maris marad tobb akar a 10-15 eves kalkulalt havi erre fordithato osszegnel is).
+1. termeszetesen a maradek havi osszegek jobb beforgatasa miatt a hitel igenis 10-15 ev alatt meg fog szunni, sot ha vegig ugyanannyit csak reszben jobb feltetelekkel hasznal fel, akkor gyorsabban mint az eredeti futamido, hiaba van 35-re kotve, hiszen a toke elotorlesztessel elfogy.

(#4835) Vesztor87 válasza axioma (#4834) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Mi is úgy tervezzük hogy az áll.támos hitelt veszünk fel, de 20 évre, és kötünk 2db LTP-t havi 20e ft befizetésével, amit tőkésítünk, 5-7 év alatt ki akarjuk pörgetni. Összességében nem sokkal jövünk ki jobban mint hogy ha eleve annyira kötnénk a hitelt, de ha bármi lenne, az alacsony részletet ki tudjuk fizetni max családi segítséggel is, mert alacsony.

(#4836) lajafix válasza axioma (#4834) üzenetére


lajafix
addikt

hidd el értettem.

Rock'n Roll

(#4837) axioma válasza lajafix (#4836) üzenetére


axioma
Topikgazda

Akkor csak szimplan nincs igazad. (Mielott belekotnel, mint minden forum hozzaszolas, ez is _velemeny_.)
A pontositas kedveert ez az allitasod, amit messzemenokig cafolok: "Trivi, hogy aki így gondolkodik az el fog csúszni,", bar a mondat masodik felevel se ertek egyet, de az legalabb korrigalhato (ha a bank partner egy hosszabbitas miatti szerz.mod.-ban, de fiz.nehezseg eseten szoktak, jobb nekik mint a bebukas).

(#4838) efge válasza Apollo17hu (#4830) üzenetére


efge
aktív tag

szia
itt is megvan 4 példányban: [link]

itt látszanak a feladás dátumai is. szerintem csak ennyire béna ez az ingatlanos, nem veszi le az előző hirdetéséket..
ha tényleg érdekel, akkor előszőr kérd meg egy ismerősödet, hogy beszéljen vele ő.
és te csak utána hívd
szerintem még ebből az árból is lehet alkudni...
sok sikert!

A tűzfal a gyengék menedéke! A bátrak IEt használnak!

(#4839) Apollo17hu válasza efge (#4838) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Szia!

Kösz, hogy utánajártál. Én azt hittem, ezek a hirdetések már rég nem aktuálisak. Ingatlan.com -on ebben az utcában ilyen kialakítású lakásokat 11 millió felett hirdetnek. Reális lenne, hogy ezt 2 millióval olcsóbban adják?

(#4840) Apollo17hu válasza efge (#4838) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Komolyan nem értem, miért rakta fel 8,9, 9 és 9,5 millióért is ugyanazt ugyanazon a napon (márc. 1.).
Szerintem dobok majd neki egy mailt vmi kamu címről, hátha válaszol rá. (Nekem majd fél év múlva lesz aktuális a lakáskérdés.)

(#4841) _BM_ válasza Apollo17hu (#4840) üzenetére


_BM_
senior tag

Ilyesmin nem kell fennakadni. Felhívod a "legolcsóbb" telefonszámot, és abból próbálsz alkudni. :K

[ Szerkesztve ]

(#4842) Apollo17hu válasza _BM_ (#4841) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Egyelőre próbálom belőni, hogy kb. mennyi lóvéra lesz szükségem, ha eljön az idő. Ezeket a kilógó hirdetéseket nem tudom hova tenni.

Itt van pl. egy ilyen is. 7,7-ért el nem tudom képzelni, milyen állapotban lehet... Képet persze nem raktak fel róla.

(#4843) concret_hp válasza Apollo17hu (#4842) üzenetére


concret_hp
addikt

hát ami nincs lefényképezve az nem véletlen nincs leginkább :C

ezek a képek is nagyon sokat érnek, ha odaírják, hogy 10 emeletes paneltömb, pont ugyan annyi információ tartalma van :D ha 1 hét múlva is ott van lefele nagyon kilógó árral, akkor az kb. tuti hoyg sz@r.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4844) Vesztor87 válasza concret_hp (#4843) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Sosem értettem hogy lehet így valamit árulna, manapság már szinte minden mobiltelefon is kamerás...
Mikor albérleteket néztem akkor sem írtam a kép nélkülieknek... egészen tavaly augusztusig, és pont azt a lakást vettük ki aztán... de ez tényleg ritka :D
Én azt sajnálom hogy mindenhol foglalót kérnek a lakásra, attól függetlenül hogy esetleg lakás kasszában a lakás árának negyede-harmada is esetleg megvan :S Akkor tedd félre még a 1/10-ét foglalóra, meg még a felújításra stb, és ott tartunk hogy a lakás árának felét össze kell tenni... :D

(#4845) axioma válasza Vesztor87 (#4844) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem az eladotol fugg a foglalo. Mondjuk lattam a kornyeken olyan hazat, amiert leraktak a foglalot, majd otthagytak es masik ingatlant vettek meg... Jo, ez me'g 2008 elott volt.

(#4846) Vesztor87 válasza axioma (#4845) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Akárkivel beszéltem, mindenki ezt mondta, illetve persze lehet olyan hogy nem, de nagyon ritka. Mindegy, legalább nagyobb lesz az önrész (35-40%) :)

(#4847) concret_hp válasza Vesztor87 (#4844) üzenetére


concret_hp
addikt

hát figy azért mire az átlag vevő pénzhez jut, az nem 3 nap. érted megegyeztek, aztán másfél hónap múlva mégis lemondja a vevő, az enm olyan frankó. de a 10% is nyilván túlzás, én lakást árulnék egy 5-600K foglalóval beérném szerintem, az bőven kompenzálja azextra szívást, ha mondjuk 1 hónapra kiesik a körből mert mégsem veszik meg.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4848) Vesztor87 válasza concret_hp (#4847) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Hát ez az, 5-6 millás lakásokról beszélünk, a 10% az 5-600k :D

(#4849) axioma válasza Vesztor87 (#4846) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat igen, erre a funda csinalhatna megoldast (szerzodes engedmenyezese a foglalo mertekeig az eladora), na meg az elado is fel kene fogja a konstrukciot es elhiggye, hogy az neki biztositek...

(#4850) Vesztor87 válasza axioma (#4849) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Persze lehet azt mondani hogy cél hogy minél kevesebb hitelt vegyünk fel, de azért az nagy pofára esés volt, hogy hiába van LTP az gyak. semmit se számít amíg nincs a foglalóra elég pénz... ezzel pont nem számoltunk amikor LTP-t kötöttünk. Persze így is jobb a lakásvásárlás szempontjából mint bármi:)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.