Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14001) axioma válasza Mercutio_ (#14000) üzenetére


axioma
Topikgazda

A magyar nyelv szepsegei :) En ugy ertettem, hogy 10 evnel hosszabb futamidejut eleve nem valaszt, csak alatta, _mert_ alatta kell visszafizetheto legyen. En a mert-re irtam hogy nem kell igy osszekotni. De ja, lehet mashogy is olvasni.

(#14002) Mercutio_ válasza axioma (#14001) üzenetére


Mercutio_
félisten

Talán majd a szerző elárulja, melyik verzióra gondolt:)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14003) Madwe válasza WiZARD (#13987) üzenetére


Madwe
nagyúr

Pár dolgot még fontolj meg a fentebbeken túl:
Mi lenne, ha lesz olyan, akár éveken át tartó időszak, amikor nem tudod kiadni a lakásod. Azaz tudnád e amúgy viselni a törlesztőrészlet fizetését pusztán a bevételeid alapján a lakáskiadást leszámítva? ha igen, ez mennyire lenne megterhelő? Mi lenne, ha sérülés, betegség miatt nem tudnál keresni egy ideig?
30 év alatt 1 biztosan, de inkább több válság is jöhet. Most az egy dolog, h a lakások értéke bezuhanhat, tök lényegtelen ilyen szempontból az időzítés. Az viszont igenis érint téged, h válság idején, ami évekig eltarthat, a következők történhetnek veled:
válság miatt embereknek nincs pénze, munkája, ezért drasztikusan leesik az albérlők aránya, ígyí csökken az ár, amiért havonta ki tudod adni. Rosszabb esetben hónapokig nem is találsz senkit, aki kivenné. Mindeközben a kamatlábak elkezdhetnek emelkedni, s a törlesztőd növekedni fog havonta. Nem mellesleg ilyenkor nagyobb eséllyel téged is kirúghatnak, mert mindenhol leépítések vannak.

S akkor gondold át kicsit távolabbról, lakástól elvonatkoztatva, h mit akarsz tulajdonképpen:
30 éves hitelre felvenni pénzt s azt befektetni.
Biztos, h manapság lakásba kell befektetni (nagyon nem)
biztos h manapság kell hitelbe verni magad befektetések miatt (azt mondanám h nem, tekintve mindenki a válságot várja már, nyakra főre adósodik el mindenki hasonló célokkal, ez a boom szintén az előjele a válságnak + mesterségesen feljebb nyomja az árakat)
Biztos, h a kockázat megéri az esetleges hasznot (meglepne)

Én azt mondanám, h jelenleg nem olyan a piaci helyzet, h ilyenekbe megérje gondolkodni (pl azért mert mindenki ezt csinálja :D), nincs ingyen vacsora.
Inkább tegyél félre, takaríts meg, fektess be csodaállampapírba avagy etfekbe, s ha majd kicsit lenyügszik pár év múlva a piac, akkor elgondolkoznék lakásban mint befektetésben. De pl ha ilyenről van szó én eleve ilyen 50% önerő alá nem nagyon mennék.

(#14004) 426os válasza kerxy (#13967) üzenetére


426os
őstag

Videón a "lakás": [link]
Ki fog ráugrani elsőként? ;]

.

(#14005) vg válasza 426os (#14004) üzenetére


vg
addikt

Fene tudja, minőségi anyagokból, szép galériával nem lenne ez rossz.

(#14006) Ironizer válasza vg (#14005) üzenetére


Ironizer
tag

Mármint "nem lenne ez rossz" minek? Kukatárolónak? Műhelynek? Mert hogy lakásnak nem lakás, az tuti.

(#14007) instantwater válasza Ironizer (#14006) üzenetére


instantwater
addikt

AirBnB-n kiadva néhány éjszakára aludni elég lehet.

Angliában nem túl nagyok a szobák, és Japán sem a tágas terekről híres, tehát van pár nép aki bevállalná biztosan pár napra turistaként.

(#14008) vg válasza Ironizer (#14006) üzenetére


vg
addikt

Nézd, ha hiszed vagy nem, sok sok ember lenne, akinek egy álom egy ekkora területű is. Amúgy mint mondta a videós is, hogy galériával és a galérián még egy tárolóval tényleg nem olyan vacak. A linkelt videós oldalán van egy 15 milliós panel lakásfelújításos videó, gondolom itt is csodákat lehetne tenni annyi pénzből.

[ Szerkesztve ]

(#14009) Mercutio_ válasza vg (#14008) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ilyen négyzetméteráron, és azon a környéken? :DDD :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14010) Madwe válasza vg (#14008) üzenetére


Madwe
nagyúr

Szóval 11millióért + 15 milliós felújításért lenne 26 millióért egy csodás 11nm-es galériás palotád, jó vétel, nyilván jobban megéri mint ezért az árért akár 45nmes valami :D Nem azzal van a baj h milyen lepukkant lyuk, nyilván van ilyenre is kereset, de ennyiért???

[ Szerkesztve ]

(#14011) Ironizer válasza vg (#14008) üzenetére


Ironizer
tag

Lényeg a lényeg, hogy a lakásnak vannak bizonyos kritériumai, amiknek ez nem felel meg, tehát nem lehet azt mondani rá, hogy lakás, főleg nem lehetne úgy hirdetni, hogy lakás.

Amúgy elkelt 10-ért.

(#14012) vg válasza Madwe (#14010) üzenetére


vg
addikt

Én csak arra a 15 milliós panel lakásfelújításos videóra tudok hivatkozni, van akinek megéri rákölteni annyit.

(#14013) sakal83 válasza Nordik (#13959) üzenetére


sakal83
addikt

Kicsit kiegeszitenem a kollegakat. Ha jol ertem hitelre venned igy ha csak par evre lenne egy 20 eves futamideju hitellel akkor nem biztos h megeri mert eleinte a kamatot torleszted nagyobb reszben.

(#14014) axioma válasza sakal83 (#14013) üzenetére


axioma
Topikgazda

??? Hulyeseg, marmint hogy a futamido es az annuitasos torlesztoreszlet barmi hatassal lenne a hitel valodi arara (mondjuk thm). Minimalisan van, a kezdeti koltsegek beleszamolasa miatt, jobban elkenve kevesebb lesz...

(#14015) AxBattler válasza A Zéé (#13983) üzenetére


AxBattler
félisten

FYI: A magas ingatlanárak miatt egyre többen költöznek szuterénekbe :D

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#14016) Mercutio_ válasza AxBattler (#14015) üzenetére


Mercutio_
félisten

A cikkben megszólaltatták Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét

Ennyi ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14017) A Zéé válasza AxBattler (#14015) üzenetére


A Zéé
addikt

írtam már, hogy mindenki úgy nyomorítja meg saját magát, ahogy akarja. :)
Persze, lehet élni ilyenekben, csak nem mindegy milyen minőségben. Beköltöznek a pincébe, aztán meg 10 év múlva csodálkoznak, hogy asztmások, meg allergiások lesznek mindenre is, mert normálisan kiszellőztetni sem lehet a kis lukat. A lelki bajokról ne is beszéljünk, egy ilyen sötét és kicsi lyuk egy idő után megeszi az embert.
Bár lehet, hogy csak én vagyok erre nagyon érzékeny, de én 1 évig laktam olyan földszinti lakásba, ahova magától nem jutott napfény, mert ugyan nyugati oldalon volt az egy szem ablak, de a belső udvarra nézett, és a faltól 8-10 méterre már egy másik, 6 v 7 emeletes ház volt. Egész nap műfénynél kellett lenni...

Just a simple Lineman...

(#14018) vg válasza A Zéé (#14017) üzenetére


vg
addikt

Jó, de te sem lettél sem értelmi fogyatékos, sem lelkileg rokkant attól mert olyan lakásban laktál.

(#14019) AxBattler válasza A Zéé (#14017) üzenetére


AxBattler
félisten

Ha valaki csak fürödni/aludni/tanulni jár haza, akkor megfelelő lehet.
Egyetemistáknak koli helyett kiváló, úgyis egész nap a campuson lógnak egy Mac Air-el.

(#14016) Mercutio_
Azaz. Lélekben rögtön vigyázzba álltam. :DDD

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#14020) A Zéé válasza vg (#14018) üzenetére


A Zéé
addikt

mert egy év után elköltöztem, de nem is vágytam vissza. Pedig első éves egyetemista voltam.
Próbáld ki, hogy mondjuk egy hétig, hogy nem húzod fel a redőnyt, csak 30 cm-re, vagy nem húzod el a sötétítőt, csak ugyanennyire.
De mondom, mindenki úgy teszi tönkre a saját életét, ahogy akarja. :K Nem akarok meggyőzni senkit sem arról, hogy önsanyargatás ilyen körülmények közt élni. Nekem az lenne, bár én szeretek túrázni, horgászni, vagy csak simán kiülni valahova a természetbe. Akinek ez nem hiányzik, vagy akit ez nem zavar ezeknek az ingereknek a hiánya, az legyen benne boldog.
Továbbá az sem tetszik, hogy tudat alatt is egyre jobban terelik az embereket effelé, hogy nekik igazából nincs is másra szükségük, csak ilyen kis cellákra. Látod, innen is hányan kedvet kaptatok egy kukatárolóhoz is, és sajnos mi is építjük a max 30m2-es mindenegybe "lakásokat", mert ezeket viszik.
Csak az a lényeg, hogy legyen annyi helyed, hogy tudj aludni, mikor hazaérsz a munkádból, az se számít, hogy mennyire komfortos. Sőt, minél kevésbé az, annál inkább jó, mert vár a munkahelyeden a szép, ingergazdag közeg, színes "énidő sarokkal", meg a jógaszobával, rendes konyhával (főzzetek együtt a kollégákkal jelszóval), pingpongasztallal, meg hasonlókkal. Csak az a lényeg, hogy minél több időt tölts el inkább ott, mint bárhol máshol. Ilyen ez a XXI. századi rabszolgasors.

Just a simple Lineman...

(#14021) vg válasza A Zéé (#14020) üzenetére


vg
addikt

Alapvetően nem értek veled egyet, mert nem vagyunk egyformák, és a saját nézőpontodból ítéled meg. Én pl utálok túrázni, horgászni vagy kiülni a természetbe, de nem mondom rá, hogy szar, meg önsanyargatás lenne.

(#14022) Mercutio_ válasza vg (#14021) üzenetére


Mercutio_
félisten

Attól még egy 12 m2-es szuterén minden csak nem lakás, és nem is huzamosabb időre való élettér.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14023) Nerd


Nerd
aktív tag

Budapesten az orulet ugy latszik megallt... :) kivancsi vagyok sikerul-e tavasszal ujra meginditani kormanyuknak valami "osztonzovel"

[link]

[link]

(#14024) A Zéé válasza Nerd (#14023) üzenetére


A Zéé
addikt

ha csak nem lesz valami komolyabb vásárlási támogatás, akkor nem hiszem. Ilyen meg nem nagyon lesz, ott van a CSOK, meg a babaváró.
Kezd elfogyni a fizetőképes kereslet mind az új, mind a használt lakások iránt, és lassan mindenki rájön arra is, hogy ilyen magas áron már nem igazán éri meg befektetésként sem venni.

Just a simple Lineman...

(#14025) favagoJoska válasza Nerd (#14023) üzenetére


favagoJoska
tag

Mivel az emelkedés világviszonylatban is kiemelkedő volt én úgy gondolom hogy rengeteg különböző spekuláció ráépült az ingatlanpiacra (pl ingatlangfejlesztők visszatartják az eladásokat a későbbi magasabb ár reményében, magánszemélyek különböző spekulációi stb.). Kiváncsi leszek milyen csontvázak fognak kihullani a szekrényből. :)

(#14026) Nerd válasza favagoJoska (#14025) üzenetére


Nerd
aktív tag

ingatlanfejlesztos, spekulans gondolat tetszik, majd meglatjuk :R

(#14027) axioma


axioma
Topikgazda

Kerdes, hogy az agglo az hova szamit. A Bp lefele, de agglo=videk me'g fel az tetszene :) [bar most kimaxoltuk a dolgot a napelem-rendszerrel, tuti nem koltozunk par evig csak nagyon specko esetben].

(#14028) sakal83 válasza axioma (#14027) üzenetére


sakal83
addikt

Az aglo es peremkerulet is horror. Dunakeszi solymar budakalasz urom vorosvar olyan szinten elszallt hogy csak na. Es ott van ter lefele. Ismerosom 2 eve epitkezett uromon. Telekkel egyutt egy 90nmes mindennel egyutt 29m lett. Most 70m+ert hirdetnek ilyet :DDD ha 2 ev alatt tudott noni 40m pluszt akkor csokkeni is :B

(#14029) Csabroncka válasza sakal83 (#14028) üzenetére


Csabroncka
addikt

Teljesen igazad van, párszor próbáltam megfogalmazni a "bánatom", de a végén töröltem. Ha nem is lesz újabb válság de talán az észszerű korrekció megtörténik, arról nem is beszélve, hogy jelenleg a használt lakás ár/érték arány még siralmasabb, mint az új lakás ár/érték aránya (nm-ben ugyan akkora 40 éves ingatlan ugyan annyiba kerül (árulják), mint a 2 utcával arrébb épülő zsír új)

"in medias res"

(#14030) instantwater válasza sakal83 (#14028) üzenetére


instantwater
addikt

:Y
Magyarország egy gazdasági csoda.
A nyugatiak csak csodálnak minket ezért a teljesítményért.

Ez nem lehet csak a CSOK és hasonlók miatt. Nem mindenki vehet fel CSOKot.

Ki a fizetőképes kereslet az ilyen szinten megugrott árú ingatlanokra? A bérek nem nőttek ilyen mértékben. :F

[ Szerkesztve ]

(#14031) vg válasza Csabroncka (#14029) üzenetére


vg
addikt

Mit jelent az, hogy korrekció?! A mostani 30 milliós lakás hirtelen 20 milliót fog érni, miközben évente nőnek fizetések, plusz még ott az infláció is? Ez eléggé sci-fi.

(#14032) updog válasza vg (#14031) üzenetére


updog
senior tag

Kéthavonta előkerül a téma és mindig ugyanoda jutunk, hogy ha "korrekció" jönne (abban az értelemben, ahogy sokan várják), annak minden más téren nem biztos hogy örülnénk...

Ennek a frissített változatát megnézném azért, hogy most hol tartunk.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14033) Csabroncka válasza vg (#14031) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez az évente nőnek a fizetések hagyjuk már! Persze a 10%-os minimálbér tolja meg az ingatlanárakat, meg az a fantasztikus átlagbér..... :(

Korrekció: Már most is rengeteg beragadt túlárazott ingatlan van a piacon! Nincs azzal semmi probléma, ha egy budapesti 50nm-es panelt 40 millióért hirdetnek 1 éve, majd 35 milláért talán 1 éven belül elmegy. A korrekció árban 10-20% szerintem, + erre rájön az évenkénti infláció.

Szerinted miért népszerű a panel a városokban? Mert jelenleg ez a megfizethető az átlag középosztály számára.

De hasonlónak mondanám a vidéki 37,5 milliós lakás értékhatárt, ott meg a babaváró önrésze szab határt a csillagoknak.

Pénz beszél 1.: Ha a két kereset eléri a nettó 600.000 (valljuk be nem ez a mai átlag valóság) még akkor is meredeknek gondolom egy 25-30 milliós hitel bevállalását.

Pénz beszél 2.: Ha pedig jó a nettód >1m, akkor meg 40-50 milliók bevállalását gondolom barokkos túlzásnak. Itt azért Budapesten egy 100 millás ingatlan nem feltétlen egy kacsalábon forgó palotát jelent.

Öröklés: Na itt megint jön egy jó kérdés, sokan beleforgatnak mostanság mindent egy ingatlanba - jól van-e ez így :F

"in medias res"

(#14034) AxBattler válasza vg (#14031) üzenetére


AxBattler
félisten

+ amíg a környező országokban sem áll meg az emelkedés, addig nálunk sem fog.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#14035) vg válasza updog (#14032) üzenetére


vg
addikt

Ezt már olvastam, és akkor se értettem igazán. Az első képen a Magyarországi Ingatlanárak-ban, 2004-ben 7 millió volt egy 30nm panel. 2016-ban 15millió, a fizetés meg a duplája mint 2004-ben. Amúgy én örülnék ha újra 7 millió lenne egy 30nm panel, vennék vagy 4-et, 5-öt és kiadnám havi 150-ért. :DDD

(#14036) favagoJoska válasza vg (#14031) üzenetére


favagoJoska
tag

A budapesti ingatlanpiaccal kapcsolatban a keresetek arányában már régen megelőztük a környező országok fővárosait, Belgrád meg talán még Bukarest van "előttünk". Mind a kettőre jellemző hogy alacsonyabbak a bérek (habár Románia és ezen belül Bukarest is nagyon közel van hogy megelőzzön minket). Az meg gondolom evidens, hogy minnél kisebbek a keresetek annál nehezebb félrerakni is önerőre, mert mondjuk kaján nem tudsz arányaiban többet spórolni mint a jobb keresetű helyeken, pl Bécsben. Értem én hogy beköszöntött az aranykor, csak nagyon úgy tűnik hogy körülöttünk mindenhol kétszeresen köszöntött be...

(#14037) Csabroncka válasza vg (#14035) üzenetére


Csabroncka
addikt

Azt el lehet felejteni :(

"in medias res"

(#14038) attiati válasza updog (#14032) üzenetére


attiati
veterán

Minden negyedévben közzéteszi az mnb.

A reál index kiszámolásához pont azt az inflációt használják, amiben a lakhatási költségek (bérlés, ingatlanárak) minimális súllyal szerepelnek a KSH számítási módszerében.
Örök vita, hogy az ingatlan nem fogyasztási cikk, de a megélhetési költségnek mégis jelentős része.

Saját vélemény, hogy persze a magasabb albérleti díj -> magasabb bérigény -> áremelés a termékekben/ szolgáltatásokban végigfut így is, de késleltetve.

És ugye a nominális árakat helyben nézi Bp-en, de a reálár kiszámításhoz már országos inflációval számol. Szerintem ez is torzít, de minimum időbeli elcsúszást okoz.

[link]
Nagyon ráhagyta az egyénre, hogy elindítsa ezt a folyamatot, vagy kiárazódott.
Papíron még defláció volt, de a lakhatási költségekkel számított infláció már rég emelkedett.

[ Szerkesztve ]

(#14039) attiati válasza Csabroncka (#14033) üzenetére


attiati
veterán

pénz beszél 3: az áremelkedős szakaszban a tranzakciók 40-60%-át a nettó fizetéstől függetlenül hajtották végre. Tőkefelhalmozásból ment.

Sakal83: mennyiért vették a telket Ürömön és mikor?
Meg gondolom már évek óta építkeztek, mire 2017-ben befejezték. Azért nem mindegy.

(#14040) Csabroncka válasza attiati (#14039) üzenetére


Csabroncka
addikt

pénz beszél 3: szerintem ez is csak részben igaz, ha a mi példánkat veszem velő, hogy megjelent a kiszámíthatóbb, olcsó forinthitel ami nekünk nagyon jól jött.

2015-2018 közötti időszakban az átlagpolgár észszerű keretek között eladósodva vett egy ingatlant lehetőségihez képest.

Szerintem ez, a mai árazás mellett nem tartható. Pontosan ahogy leírod, a kockázatokat áttekintve azt érzed, hogy kiárazódsz az ingatlan/hitel piacról...

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#14041) Sempronius89 válasza instantwater (#14030) üzenetére


Sempronius89
tag

Sok kis összetevős ez szerintem.

1. A már említett CSOK és babaváró.
2. Ne menjünk bele, hogy ez mennyire valós, de a GDP és bérek is jelenleg gyorsabban nőnek, mint nyugaton.
3. A budapesti turizmus szárnyal. AIRBNB-re vesznek sokan belvárosi lakást. A tehetős belvárosiak meg a részeg angolok elől kimenekülnek az agglomerációba ott is felhajtva az árakat.
4. Válság után a gazdasági/politikai bizonytalanság miatt sok volt a visszatartott vásárlás amik az elmúlt 2-3 évben jelentek meg a piacon.
5. Még Angliába, Németországba a csóró magyar/lengyel migrál a kis pénzével addig Magyarországra az orosz/kínai jön menekíteni a pénzét, vagy a német/holland nyugdíjas jön pihenni akik az országos átlag fölött fognak ingatlan venni és így hajtják fel az árakat.
6. Az első 5 faktor miatti emelkedés után egy fórumtársat idézve ma már Gizike is ingatlanbefektetésben látja a jövőt.

Azt, hogy a jövőben mi lesz senki sem tudja. Én arra tippelek elértük a plafont, de majd meglátjuk.

(#14042) instantwater válasza Sempronius89 (#14041) üzenetére


instantwater
addikt

Ok, tehát a CSOK és az oroszok+hollandok.
Tehát a magyar átlagember ne akarjon lakást venni, vagy vegyen 3 évvel ezelőtt, akkor jól járt.
Én úgy látom, hogy a bérek nem követik az ingatlanárak ilyen ütemű emelkedését.

(#14043) Sempronius89 válasza instantwater (#14042) üzenetére


Sempronius89
tag

Igen a bérek nem követik az áremelkedést, de nem is írtam az ellenkezőjét. Ahogy a londoni bérek sem követték az ottani lakásár robbanást 2011-16 tájékán.

A világ sajnos ilyen. Lehet próbálkozni a kommunizmussal, de szerencsére azt dédapáink már letesztelték nekünk és megmutatták, hogy nem jön be.

(#14044) Stanlee válasza Csabroncka (#14033) üzenetére


Stanlee
őstag

Amig vannak madarak, addig noni fognak az arak. Sokan lehetosegeikhez kepest tulsagosan is eladosodnak a sajat ingatlan erdekeben. A legtobb orszagban a sajat ingatlant tartja az atlagember a leheto legjobb megtakaritasi formanak.

Nem Mo es Bp, de azert a valosagtol igen messze allo arakat es a lehetosegekhez kepest nagymerteku eladosodottsagrol egy pelda csaladbol. Baratnom novereek nagyjabol 9 ev halogatas utan a szaguldo muncheni ingatlanarakat latva elinditottak eletuk nagy befekteteset es celjat: egy sajat lakas megvetelet.

Elso erv az volt, hogy mar miota nonek az arak, jo befektetes es ha most nem vesznek akkor mar soha nem fognak tudni ingatlant venni. Plusz: az ismeretsegi korukben mindenki vett mar lakast, csak ok nem :))

A kovetkezo, hogy a gyerekeknek kell valamit "hatrahagyni", es a lakas lesz a legjobb.

A harmadik erv az, hogy a mostani lakas kicsi, igy kell egy nagyobb, es amugy is sokat fizetnek mar most a berletre, meg megtakaritas is van minden honapban, igy egy torlesztot is ki tudnak fizetni.

A kiszemelt ingatlan ez itt . Van ott egy havi torleszto szamolo resz is, ok is ezzel a variacioval kezdik majd, 20% onero, 10 ev fix kamat, ill. 2%-os eves torlesztes, ami nagyjabol 40 eves futamidot jelent. :(

Megkerdeztem toluk, hogy nem jelent-e gondot, hogy ha 10 ev mulva 1-2 %ponttal magasabb lesz a kovetkezo hitelkamat, mert az azt jelentene, hogy a havi torlesztojuk minden 1% utan kb. 800 euroval none? Mi van a felujitas koltsegeivel kb. 20 ev utan? Biztosak abban, hogy 20 ev mulva is ugyanannyi lesz a havi beveteluk, mint most? Akkor mar 55 ev felett lesznek boven, azert nem fognak ugy kapkodni egyikonk utan se a munkaadok. Ja, 78, ill. 79 evesek lesznek, mire visszafizetik a hitelt. Biztos ott akarnak maradni a gyerekek a varosban? A valaszokat inkabb nem reszletezem.

Biztos irigynek tunok, meg a kakan is a csomot keresem, de nekem nagyon veszelyes "megtakaritas" lenne egy ilyen lakasnak a megvetele. De ezen a projekten es mashol is varolista van, a lakasok 2 evre elore el vannak adva, szoval masok szerint tuti uzlet. Es Budapesten is el tudom kepzelni, hogy sokan hasonlo cipoben jarnak.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14045) vg válasza Stanlee (#14044) üzenetére


vg
addikt

Azért müncheni városhoz is kicsit megaluxus 1.3 millió eurós lakás, nem? Ez kb olyan mint nálunk a Danubius utca.

(#14046) Ironizer válasza Stanlee (#14044) üzenetére


Ironizer
tag

Nem olyan durva ez, ha mondjuk legalább 25k eurót keresnek havonta. :)

(#14047) updog válasza Stanlee (#14044) üzenetére


updog
senior tag

"Sokan lehetosegeikhez kepest tulsagosan is eladosodnak a sajat ingatlan erdekeben. [...] A valaszokat inkabb nem reszletezem. Biztos irigynek tunok, meg a kakan is a csomot keresem..."

Nálunk is minden korunkbeli (30-40 közti) ismerős építkezik / költözik. Nincs is ezzel baj, mi is ragaszkodtunk pár éve a sajáthoz, hiszen családalapítás meg minden (hozzáteszem: az akkori albérletünk tulajának nem lett volna baj a gyerekkel, lehet ilyet találni). Csak mi leültünk számolgatni, megszívogattuk a fogunkat, majd azt mondtuk: a következő 10 évre egy relatíve kint lévő bp-i panelt tudunk bevállalni, és ha a világ összeszakad, akkor is 5 éven belül kifizetjük a hitelt, amit fel kell venni hozzá (ez most januárban, 4 év után teljesülni fog).

Pedig az ismeretségi köröm azért alapvetően jólszituált, értelmes, diplomás emberekből áll, de hallom innen is onnan is, hogy reggeltől estig robotol és másodállást is vállal hogy tudja fizetni az építkezést, ahol meg ugye egy csomó csúszás és kompromisszum van az "építőipar helyzete" miatt. A családot alig látja (pedig amúgy jön az n+1. gyerek, mert nyilván a CSOK-ot mindenhol beleszámolják a dologba), amikor otthon van meg szétveti az ideg mert késő estig matekozni kell.
Többen már nem az első telket fogyasztják és mégse tartanak még sehol, vagy át kellett nyargalni ikerházas konstrukcióba. Sokakat lenyúlt korábbi kivitelezője. Aki nem építkezik az újépítésű lakóparkokkal szívta meg.

Ennyi nyugalmat nekem megér, hogy még (jó)pár évig hallgassam a felső szomszéd lépteit és szagoljam a húslevest a lépcsőházban hétvégente.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14048) Csabroncka válasza updog (#14047) üzenetére


Csabroncka
addikt

+1 nagyon hasonlóan! A örökléshez csak annyit, hogy rengetegen bedarálják az egészet egy ingatlanba, + túlvállalják magukat!

"in medias res"

(#14049) Stanlee válasza Ironizer (#14046) üzenetére


Stanlee
őstag

:D Baratnom novere talan 25-30 k bruttot keres evente, a ferjet nem tudom, de 75-nel tobbet nem hiszem. Szoval eleg magas az a havi torleszto, ugy, hogy 2 gyerek van mellette.

@vg: ez egy jobb kornyek, de van ennel dragabb keco ugyanitt (duplaaron 1 m2). Mashol lehet olcsobban is talalni akar ujepitesu projektet is, de "nagyon szeretik azt a varosreszt es a gyerekeket sem akarjak kiszakitani a kozossegbol". En nem erzem at a gyerekek helyzetet, de ha mondjuk a varos masik reszeben is tudnek venni 3-400 ezer euroval kevesebbert kecot, akkor inkabb azt valasztanam, mert a gyerekek 4-5 ev mulva megint masik iskolaba kerulnek majd es sose fogjak "meghalalni" az tobbletkoltseget.

Fonokom nagyjabol 3 ilyen lakas arat vehetne ki a cegbol evente osztalek formajaban, neki nincs sajat ingatlana, azt mondta, hogy amig a havi berleti dij nagyjabol csak a kamatfizetest fedezi, felesleges venni, es en is igy gondolom.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14050) favagoJoska válasza Stanlee (#14044) üzenetére


favagoJoska
tag

Az a durva, hogy fizetés arányosan ez még nem is rosszabb mint Budapesten. De amiért a müncheni példád nagyon durva az az, hogy ha már ott is beleölik a fizetésük java részét és véletlen a kamatok ellenük mozdulnak (amire hatalmas esély van) akkor gyorsan fog borulni a millió eurós bili.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.