Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#29001) Madwe válasza attiati (#28996) üzenetére


Madwe
nagyúr

Az esetek döntő többségében szerintem ilyenbe nem megy bele az eladó. Olyan eseteket ismerek, ahol az eladói oldalon található bizonytalanságok ellen véd: azaz ha a hitelt azért nem kapja meg a vevő, mert az ingatlannal probléma van - nem hitelezhető valami miatt rendesen. De ez inkább családi házaknál s a sunyiban növekvő négyzetmétereknél jellemző szerintem :D

(#29002) P00By válasza Kobe (#28993) üzenetére


P00By
nagyúr

Jelen! Osztatlan közös tulajdon* (még), ha nem tudták volna lemondatni a többi lakót, akkor bünti nélkül visszajárt volna a foglaló. Ha mi nem kapunk hitelt, akkor is bünti nélkül visszajár. A szerződésben jóhiszeműen van beleírva, semmi extra megfogalmazás vagy kitételek.

* Most emiatt szívünk, mert senki sem akar kb. hitelt adni....

(#29003) axioma válasza Revolit (#28999) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha visszalep, akkor nyilvan bukja a foglalot. Es persze te mondhatod azt, hogy hitelbuktara csak banatpenz konstrukcioban nem adod el (irod ala a szerzodest). Kerdes, hogy megeri jobban a fix varakozas a kovetkezore (alapkamat nelkul), vagy egy eselyes vevonek engedsz ennyit - a te dontesed.

(#29004) attiati válasza Madwe (#29001) üzenetére


attiati
veterán

"mert az ingatlannal probléma van"
Mondjuk azt gondoltam volna, hogy erről a törvény is rendelkezik és nem kell szerződéses kitétel.

Ezért is kellene szétszálazni, hogy mi a hitelfolyósítás meghiúsulásának az oka:
- nem hitelezhető az ingatlan (eladó felelőssége)
- nem hitelképes a vevő (vevő felelőssége)
- bank valamilyen belső szabályzat miatt nem hitelez (erről szerintem nem jön részletes indoklás, szóval megfoghatatlan). Vevő kockázata (felelőssége?). Bankot kell cserélni és ebben az eladó legyen közreműködő! Ezt bele lehet írni a szerződésbe.
- vis major (szerintem egy 2008-as válság nem tartozik ide). Nem tudom kinek a kockázata, erről is szerintem törvény rendelkezik, nem szerződés.

Szerintem túl sok mindent nem lehet a szerződésbe írni.
Az egyértelmű tételeket nincs értelme kikötni.
Az ingoványos részeknél pedig a PTK a mérvadó.

Jártasnak kell lenni az ügyvédnek, hogy a gyakorlatban milyen (banki) esetek fordulhatnak elő és aszerint fogalmazni. A vevő hozza az ügyvédet, de eladói oldalon is felfogadnék egyet a véleményezésre. Mi anno így tettünk. Illetve hitelező bankot is cseréltünk, ami szerződés módosítással járt. Az eladó belement, de előzetesen nem kötöttük ki a szerződésben, hogy őneki hozzá kellene járulni a bankváltáshoz. Rugalmas volt. Érdeke is volt, hogy eladja a kecót.

A hitel meghiúsulást általános módon megfogalmazva nem fogadnám el az eladó helyében.

[ Szerkesztve ]

(#29005) Madwe válasza attiati (#29004) üzenetére


Madwe
nagyúr

- bank valamilyen belső szabályzat miatt nem hitelez (erről szerintem nem jön részletes indoklás, szóval megfoghatatlan). Vevő kockázata (felelőssége?). Bankot kell cserélni és ebben az eladó legyen közreműködő! Ezt bele lehet írni a szerződésbe.
Emiatt szokás olyan határidőkkel írni a szerződést, hoy esetleges elbukott hitel esetén is beleférjen a bankváltás. Eladó rugalmasságán múlik hogy ebbe belemegy e, e nélkül szerintem ez vevő felelőssége lesz

- nem hitelezhető az ingatlan (eladó felelőssége)
Szerintem a legtöbb adásvételiben szerepel (szerepelnie is kell gondolom) hogy mi kinek a felelőssége, mert jogszabály erre ökölszabállyal nem rendelkezik? s márpedig a legtöbb adásvételi, ha nem részletezi, akkor annyiban marad hogy sikertelen hitelbírálat a vevő sara.

(#29006) Tapsi válasza P00By (#29002) üzenetére


Tapsi
addikt

Ebben mondjuk túl sok meglepetés nincs, a bankok nem hiteleznek osztatlan közös tulajdont (kivéve használati megosztás).

(#29007) attiati válasza Madwe (#29005) üzenetére


attiati
veterán

"annyiban marad hogy sikertelen hitelbírálat a vevő sara."

Végül is az eladónak kell megoldani a finanszírozást.
Családi persely feltöréssel vagy bárhogy.

Persze mondhatjuk, hogy a szerződésből jó előre és világosan látható minden fél számára, hogy hitelből megy a finanszírozás és ha az eladó olyan ingatlant birtokol, ami bizonyítottan nem hitelezhető Mo-on, akkor miért is kötnek ilyen adásvételt hitelből?

Előbírálatnál konkrét ingatlanra (vagy ingatlan típusra) is lehet kérni elővizsgálatot? (nem emlékszem). Ha igen, akkor ez inkább a vevő felelősségére mutat.

Egyébként is, hogyan lehet beleírni ezt is a szerződésbe?
Ha csak adott banknál nem hitelezhető, akkor nem az eladó felelőssége -->bankváltás a megoldás
Ha semelyik banknál, akkor passz. ---> előbírálatnál ez kijöhetett volna? --> vevő felelőssége?

(#29008) Tapsi válasza attiati (#29007) üzenetére


Tapsi
addikt

Előbírálatnál konkrét ingatlanra (vagy ingatlan típusra) is lehet kérni elővizsgálatot? (nem emlékszem). Ha igen, akkor ez inkább a vevő felelősségére mutat.

Persze. Pont egy ilyen helyzetben vagyok, még hitelbírálati folyamat sem kell, az értékbecslő előre kérhető (45 ezer), ő azonnal mondja, hogy bukó.

(#29009) P00By válasza Tapsi (#29006) üzenetére


P00By
nagyúr

Természetesen van használati megosztás, ami jogilag rendben van (ingatlanos ügyvéd átnézett előre mindent). Még az is bonyolítja, hogy feleség GYED-en van.

#29010 Tapsi: Mi is azt hittük, aztán itt vagyunk az 5. héten és még semmi :( Hitelügyintéző segít, sokat "szarakodnak" a bankok. Héten remélhetőleg lesz már válasz (ha nemleges is az is jobb, mint a semmi).

[ Szerkesztve ]

(#29010) Tapsi válasza P00By (#29009) üzenetére


Tapsi
addikt

Az viszont elvileg sima ügy kéne, hogy legyen. Nézzetek körbe több banknál is.

(#29011) Csabroncka válasza P00By (#29009) üzenetére


Csabroncka
addikt

Annak idején (kb 6-7 éve) a gyed, adókedvezmény..stb nem számított rendszeres jövedelemnek, hitelfelvételnél nem veszik figyelembe.

"in medias res"

(#29012) P00By válasza Csabroncka (#29011) üzenetére


P00By
nagyúr

Van amelyik figyelembe veszi, van amelyik részben és van amelyik egyáltalán nem. Ugye az ingatlan típusa eléggé leszűkíti a kört és azok nem nagyon veszik figyelembe.

(#29013) Drizzt


Drizzt
nagyúr

[DH barometer, 2024. január]

"Aktívan, a tavalyi évnél 43%-kal erősebb forgalommal kezdte az évet a hazai ingatlanpiac, a jelzáloghitelek összege pedig ennél is erősebb, 80%-os növekedést mutat. A Duna House által becsült 8 354 tranzakció a tavalyi utolsó hónaphoz képest is 6%-os, 2023 januárjához mérten pedig óriási, 43%-os bővülést jelez. Az aktív évkezdetet a tavalyról elhalasztott, valamint a tudatosan januárra előkészített tranzakciók, az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények által generált forgalom és a csökkenő kamatpálya nyújtotta bizalmi erősödés magyarázza. A Duna House várakozása szerint az első negyedévben biztosan fokozódó ingatlanpiaccal számolhatnak a lakásvásárlók és eladók egyaránt, amelyet a csökkenő kamatpályának köszönhetően 6% alatt elérhető hitelkamatok is tovább erősíthetnek. A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a
Credipass-nak a hazai adatai alapján a nagyon aktív év vége után még tovább tudott erősíteni januárban a hitelpiac. A pénzügyi közvetítő 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül az év első hónapjára, amely év/év összehasonlítás alapon 80%-kal erősebb piacot mutat az előző évhez képest. Az első negyedévben a hitelpiaci előrejelzések és a jelenleg indított ügyletek alapján pedig már érződni fog a bejelentett önkéntes THM plafon és az új otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása is, amely jelentősen aktívabbá fogja
tenni a hiteles vásárlókat az ingatlanpiacon, így növelve tovább az ingatlanpiaci tranzakciók számát.

Az idei év januárjában egyértelműen érezhető a megújult otthonteremtési támogatások hatása a keresletet illetően. A Duna House Keresletindexe az előző év végéhez képest majdnem megduplázódott, 45-ről 87-re emelkedett, amely az előző évi
értékekhez képest is jónak mondható, a gyenge, 67 pontos 2023. januárhoz mérten pedig 20 pontos emelkedést mutat."

I am having fun staying poor.

(#29014) 4ron


4ron
senior tag

Esetleg valaki tudja, hogy mennyit nyomhat a latba lakás eladásnál, ha megcsinálunk egy nyílászárócserét egy társasházi lakáson, megyeszékhelyen (Szeged)? Pár éve olvastam erről egy cikket, hogy %-ban nagyságrendileg mit jelent, de gondolom azóta a mérséklődő rezsipara maitt nem biztos, hogy aktuális maradt.

Az épület emlékeim szerint a 70-es években épült, téglából, 4 szintes, szigeteléssel természetesen nem rendelkezik. A lakás az Árkád bevásárlóközponttal szemben van kb., mögöttünk most épül a TILIA irodaház.

Elsősorban a saját komfortunk miatt gondoltam rá, hogy idén nyáron kicserélnénk az ablakokat, viszont nem gondolom, hogy túl sokat hozna rezsi tekintetében, mert a konvektoros fűtésre jelenleg se fizetünk nagy összeget (havi max 15k a hidegebb hónapokban). Inkább a zaj miatt, illetve a nyári melegben talán kevésbé forrósodna fel a lakás.

⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!

(#29015) Tapsi válasza 4ron (#29014) üzenetére


Tapsi
addikt

Hát, nehéz ezt számszerűsíteni. Én csak saját és családi tapasztalatot tudok mondani: mindenképp 3 rétegűt rakass a normál és nagy méretű ablakokba. Hangon sokat fog, az biztos. Gázszámlában meg..fene se tudja, szerintem csodát ne várj tőle.

(#29017) Csabroncka válasza 4ron (#29014) üzenetére


Csabroncka
addikt

Potenciális vevő csalogató lehet (eladhatóságot növeli) egy komfortos jó műszaki tartalmú lakás. Viszont árban a ráköltött összegeket rövidtávon biztosan nem kapod vissza...

"in medias res"

(#29018) Grekooo


Grekooo
csendes tag

Milyen most a kertes ház piac? Mennyit lehet vajon alkudni átlagosan?
Kinézet ikerház északi agglomerációban, Gödön, akkugyártól kb légvonalban 1-1,5 km.
127 m2, ami tervrajz szerint kb 140m2 tetőtér beépítéssel egy beállós garázzsal, gondozott, öntöző rendszeres kb 250-300 m2-es kerttel. 20 éves ház, 38-as poroterm téglából, de homlokzat nincs szigetelve.
Jelenleg 93-ért hirdetik, sztem vmikor dec közepe-vége felé tették fel ingatlanossal anno 95-ért, majd január közepén 93-ra csökkentették. A házra jelenleg a festésen kívül nagyon nem kell költeni.
Hétfőn 86-ot ajánlottunk, ma vissza lett utasítva, mert az eladók még a 95 milliós árban gondolkodnak, egyik angol, kint is élnek ott, a házban albérlők, de nem hinném, hogy piaci áron bérelnék.
Ti milyen stratégiaval mennétek tovább?
Nekünk az elvi max a ház vásárlásra 90 millió.
Gondoltuk hétvégén bemondunk egy 88,5-89-et, ha még mindig elutasítás lesz ellenjavaslat nélkül, akkor sztem várunk hosszabban.

(#29019) Csabroncka válasza Grekooo (#29018) üzenetére


Csabroncka
addikt

20 éves, szigeteletlen ház - ezen érdemes elgondolkodni!
Stratégia:
- meg kell nézni a piacot az ár aljától a tetejéig, lebontani nm-re és számolni
- mennyi Gödön egy új építésű nm ára
- mennyi Gödön a fiatal, szigetelt nm ára
- kell egy műszaki ellenőr aki átnézi az épületet
- ebben az ársávban nem pörög a piac ( tudod te mennyi píz ez? :F ), nyugodtan legyetek az ajánlattal, nézd meg még egyszer szakemberrel, baráttal, hozzáértővel...stb

"in medias res"

(#29020) _NCT válasza Grekooo (#29018) üzenetére


_NCT
őstag

Igaz a mi vételi összegünk lentebb van, de az aluvezetékes, konvektoros házat 65M-ért úgy elvitték 2 hét alatt, mintha nem lenne holnap (72-ért hirdették tavaly óta, senkinek nem kellett, 65-ért jó deal volt). Fűtés kiépítés, víz, villany teljes felújítás még hátra lett volna. A környék jó volt, Velencén. Nekünk esélyünk sem volt ilyen gyorsan bármit csinálni, mire a szakit leszerveztem elvitték. Egy petákot nem engedtek.

Másik 63.9M-ért hirdetett ház, 62 alá nem mentek. Ott is konyha, fürdő,fűtés, vízvezeték felújítás kijárt volna, gáz nem volt az ingatlanban. 3 hét alatt elment, igaz ezen mi aludtunk be picit, de sokat agyaltunk,megéri-e, nekünk ez rengeteg pénz ahhoz, hogy még 20-25M-t beletoljunk rövid idő alatt.

Kömkelnek van egy írása, utóbbi időben sűrűn eszembe jut és visszaigazolja az ott írottakat.

[ Szerkesztve ]

(#29021) Csabroncka válasza _NCT (#29020) üzenetére


Csabroncka
addikt

megj.: Azért Gödöt és Velencét nem hasonlítanám össze, elsősorban utóbbi előnyben van és ott 65-ért egy kevésbé lepukkant családi valóban jó ár.

"in medias res"

(#29022) _NCT válasza Csabroncka (#29021) üzenetére


_NCT
őstag

Nem is összehasonlítás volt, csak az alku mértékét akartam szemléltetni a saját tapasztalat alapján. :R

(#29023) Csabroncka válasza _NCT (#29022) üzenetére


Csabroncka
addikt

;) tudom, de legalább érzékeltetve van a kérdező számára az ár! Azt viszont soha ne sajnáld, hogy az elmebeteg gyorsaság miatt műszaki átvizsgálás hátráltatta a vásárlást! Többször lehet lyukra futni (és sokan !telibe!), a kapkodás nem jó!
Másrészt, azért részben a témához tartozik, 1,5 -2 milliós nettó családi bevétel nélkül a 100m vagy 100m+-os ingatlan úri huncutság (már ha nem örökölted, vagy kaptad, nyerted)

"in medias res"

(#29024) _NCT válasza Csabroncka (#29023) üzenetére


_NCT
őstag

Igazad van, csak na, FOMO érzés erősen jelen van bennünk. Szerencsére a bevétel megvan, nincsenek is nagy igényeink, de a keretbe csak kádár kockák férnek bele, amik nagy részéhez az elmúlt 30 évben nem nyúltak.

De a műszaki ellenőrzésből és a rendes ügyvédi körből nem engedek.

(#29025) Grekooo válasza Csabroncka (#29021) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Velencét miért gondolod jobbnak?
Azon a környéken lakik a legjobb barátom, mi is néztünk ott házakat, de csak neten.
Velence, Kápolnásnyék csak egy kis faluk sztem, vonattal minimum 20 perccel messzebb vagy Budapest és autóval 25km helyett, 45 km, ha mondjuk Deákot tekintjük Bp központjának. A vonatok jóval sűrűbben járnak a Nyugatiba a váci vonalon. Több ovoda, iskola van a közelben, pláne középiskolák 10 km-es körzetben. A Velence-tó számomra egy bűzös pocsolya sokszor a Dunához képest. Persze Göd se hibátlan, ez is egy üdülő faluból kinőtt alvó város és itt az akku gyár Velencén meg ott vannak a turisták nyáron.

(#29026) Grekooo válasza Csabroncka (#29023) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Nekünk azért nincs annyi bevételünk, csak két lakásunk és hozzá támogatott hiteleket vennénk fel. Ha mind a két lakás eladásra kerül, akkor nem is kellene olyan sok hitel, 1 milliós családi bevétel bőven elég fizetni azt. Mind a ketten kb 4-5 éve vettünk lakást 20-as éveink végén pici családi támogatással. Feleségem full átlagosan keres, én átlag felett, de nem kiemelkedően. Akik több családi támogatást kaptak az életkezdéshez, jobb időpontban szálltak be a piacra, kicsit jobban keresnek simán beleférhet egy 110-120 milliós ingatlan sztem.

(#29027) Csabroncka válasza Grekooo (#29026) üzenetére


Csabroncka
addikt

Azon gondolkozz el, hogy valóban megéri-e beledarálni mindent 1db ingatlanba?
A helyválasztás ízlés és preferencia kérdése.
"Akik több családi támogatást kaptak az életkezdéshez, jobb időpontban szálltak be a piacra" ezt felejtsd el és a jelenben magaddal foglalkozz, nem éri meg.
Egyébként aki kicsit jobban keres vagy kicsit megtolta a család otthonról - !nem!, a mai Magyarországon rohadtul nem általános, hogy 100-120 milliós ingatlanokat vásárolgatnak tonnaszámra, ott a DH januári kiadványa, tökéletesen látszik rajta, hogy 70 millió felett elfogy a levegő.
Még véletlen se úgy érezd, hogy le szeretnélek beszélni róla, de a fenti pár hozzászóláson érdemes elgondolkodni.

Apró kérdés
-2 lakás, hitelmentesen?

"in medias res"

(#29028) _NCT válasza Grekooo (#29025) üzenetére


_NCT
őstag

Egyéni preferencia, de ha már választani kell az akkugyár és a turisták között, akkor inkább az utóbbi....

Én a vonatok késésének követését elengedtem, gyakorlatilag nem tudsz nyerni hosszútávon :) Mindegy melyik vonal, mindegyiken lesz szívás. De autóval sem jobb a helyzet, ott is töményen kapod az igét, főleg ha M1/M7 felől bármilyen úton akarsz nyáron közlekedni.

[ Szerkesztve ]

(#29029) Grekooo válasza Csabroncka (#29027) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Okés, köszi, segítettél ezekkel a hozzászolásokkal. Nem fogunk kapkodni. Nekünk jelenleg valahol 110 millió körül van az maximum, amit még ki tudnánk fizetni, de úgy kinulláznánk magunkat úgy, hogy felvettünk 30 millió CSOK+ hitelt 2 gyerekre.
A feleségem pesti garzonja, amit már eladtunk 30 millió körül gyakorlatilag hitelmentes. A lakás, amiben élünk (kb. 45 millió körül érhet sztem) az értékének kb. 20%-a hitelezett. Lehet ezt még nem adjuk el egyből, mert csak nyáron jár le az 5 éves fogyasztóbarát hitel és utána olcsóbb végtörleszteni és lehet, hogy emelkedni fognak az árak a következő egy évben. Inkább kiadjuk és megnézzük hogy tudjuk fizetni a törlesztőket. Jön a baba nyáron, szóval a babaváró, CSOK+ szüneteltetve vagy csökkentve lesz a következő 1-3 évben.
De jelenleg úgy gondolkodok, hogy nem szeretném az összes vagyonomat ingatlanokban tartani a jövőben, ezt a lakást eladnánk idővel. Lehet nem szép így gondolkodni, de a gyerekeknek 20-25 év múlva a szüleink által is valószínűleg lesz öröksége az életkezdéshez...
Inkább felveszek most több hitelt és legyen a számlánkon +10-15 millió a házzal kapcsolatos fejlesztésekre és vésztartaléknak.

(#29030) Grekooo válasza _NCT (#29028) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Megmondom őszintén én elfogult vagyok a lokációval kapcsolatban, mert itt nőttem fel, itt van a családom, sok barátom, ide köt részben a hobbim is, munkám.
Sztem kicsit túl van tolva ez az akkugyáros téma. Én sztem extrán érzékeny vagyok a zajra, esélytelen is, hogy a közepesen forgalmas út és vasútállomás melletti lakásunkban nyáron nyitott ablak mellett aludjak. Engem az autók, vonatok, kukásautó, játszótér melletti gyerek kiabálás zaja jobban zavar, mint egy folytonos morajló hang, amit csak akkor hallasz, ha télen éjszaka olyan szélirány, légnyomás, stb.
Inkább nézem a hétköznapi élethez kötődő dolgokat, hogy hogyan tud bejutni a feleségem, akinek be kell járni minden nap munkába, a gyerekeim hogyan tudnak majd eljutni egyedül iskolába, stb. Én jelenleg full HO-ból dolgozok, ez alapján tőlem az ország bármely részébe elköltözhetnénk, de a mai világban semmi garancia, hogy ilyen munkahelyem lesz 3 év múlva is...

(#29031) Tapsi válasza Grekooo (#29030) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerintem az akkugyárral nem a zaj a gond, hanem az, hogy megveszel egy házat, aztán 30 év múlva kiderül, hogy alatta 5 méterrel minden el van szennyezve. És ez nem fikció, hanem realitás.

(#29032) updog válasza Grekooo (#29030) üzenetére


updog
senior tag

Szerintem egy akkugyárnak a zaj a legkisebb probléma amit teremt (és valószínűleg tényleg figyelnek is rá hogy azt konkrétan megelőzzék mert azt a hétköznapi ember is objektívan tudja "mérni", ellenben a különféle szennyezéssel, és egyéb hatásokkal :U ).

Bár szerintem ez a fejtegetés még belefér (ingatlanlokáció), de azért még jobban vissza is vezetve a topicra, én kb. ezért békéltem meg egyelőre azzal hogy nincs költözés (nem is azért mert le vagyunk égve :D), Budaörsön is majdnem ugyanolyan szennyezett az év (fűtős) felében a levegő, mint a borsodi zsákfalvakban, akkor minek pattogjak hogy "jobb" helyen keresek házat... kis ország vagyunk (ráadásul ugye ex vas és acél, amit úgy látszik nem sikerül levetkőzni) egy medencében, kb. lehetetlen olyan helyet találni, ahol nincs innen-onnan valamilyen víz-levegő-föld-zajszennyezés.

Itt az ötödiken legalább biztos nincs alattunk trafó, az is valami :D (egyébként nyilván nem vicc, konkrétan a 160 lakásos panel betápja az egyik földszinti lakás alatt van...)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#29033) Csabroncka válasza Grekooo (#29029) üzenetére


Csabroncka
addikt

Próbálok számolni, de nem jön ki a matek.
Van 30 millió saját tőkéd, ehhez jön 30CSOK+10babv, hogy lesz ebből 86 millió, vagy 90?, ha nem akarod eladni a 45 milliósat?
Innen nézem, akkor fel akarsz venni 40-50 millió hitelt, 1millió nettó alatti bevételre?

Jön a gyerek(ek), jönnek a költségek, a bank is így számol, bevételeid 30-40%-át engedi az összes törlesztőre költeni!

Másrészt felhívom a figyelmedet arra, hogy a CSOK+ és Babav. is hitel, kedvezményekkel,de vissza kell fizetni őket, még ha kedvező is a kamat (nagyon csábító, ez a nem kell törleszteni eddig, meg addig, ez a mézesmadzag :)) ).

"in medias res"

(#29034) Madwe válasza Grekooo (#29030) üzenetére


Madwe
nagyúr

Persze, csak nem a zajterhelés a gond... nyilván lehet fordított ozmózisos víztisztítót tenni a csapra ivóvíz elé s bízni benne hogy a lítiumot, nmp-t kiszűri a vízből, esetleg folyamatosan ásványvizet venni, tusolásnál fürdésnél meg bízni benne hogy belélegezve, bőrön át nem okoz akkora bajt... kültéren meg lehet végülis maszkot hordani. amúgy is kit érdekel hogy van 1-2 extra mérgező anyga a levegőben, vízben, hát van ezeken kívül más is már ott, most az hogy mikroműanyag mellett még mi kerül belénk, hát, végülis mindegy már :D?

(#29035) axioma válasza Csabroncka (#29033) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha onnan nezed, hogy 75 tokevel lo 90-re, azt nem erzem tulzonak. Mas kerdes hogy technikailag (=hitelkepesseg) a 45 "lekotesevel" megy-e, de jelen szabalyoknal(*) en is kihasznalnam a max. olcso hitelt. [Nyilvan jovedelemoldalon meg kell felelni, illetve ha lakaskent marad, kieg. fedezetkent sima fedezet oldalon, allampapirkent viszont nem, az viszont akkor oszthato mashogy is, nem csak 0/1.]
(*) Nem annyira volt hulyeseg anno hogy szocpol tipusu dolgot csak ugy vehetsz fel, ha a sajat tokedet, legalabb ingatlanilag mar kimeritetted (nem csak eladni kellett, beleforgatni is onerobe).

(#29036) Csabroncka válasza axioma (#29035) üzenetére


Csabroncka
addikt

Nincsen 75 tőkéje!
Saját tőke: 30 I. lakás kb 30 II. lakás + BV, de
a babváró 50 ezres törlesztőjével ha törleszted, ha nem számol a bank, + asszony gyeden lesz.
Át kell számolni nagyon...

"in medias res"

(#29037) Csabroncka válasza Madwe (#29034) üzenetére


Csabroncka
addikt

Nem a lítium a gond, azzal nem is volt! N-metil-pirrolidon van/volt gond...

"in medias res"

(#29038) Grekooo válasza Csabroncka (#29033) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Lakás eladás nélkül kell még 25 millió piaci hitel. Így összesen elég sok a hitel, de mivel támogatott ebből a 30CSOK és 10 babv, amikből 2. gyerek után elengednek 12,5 milliót, nem érzem annyira vészes kockázatnak. A hiteleket felvesszük majd 25 évre, hogy kevesebb legyen a törlesztő. Az én bevételem van vmivel 1 millió alatt, 600 felett a bank jövedelmed 60%-át engedi hitelezni, tehát kb. csak azén jövedelmem elég az összes hitelre és még ott van a párom fizuja is. Jelenleg összesen kb. 1,3 millió körül keresünk. Ez mondjuk 150-el csökken majd, ha gyed-en lesz és nekem addig nem emelnek semmit. Az összes lakással kapcsolatos kiadásunk kb. 25-30% lesz, de úgy vagyok vele, ha nem tudjuk fizetni, akkor eladjuk a lakást.

(#29039) Grekooo válasza Madwe (#29034) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Az ivovíz a Duna melletti településeken és Budapesten a Dunából jön nem a talajvízből. Azt csak kert öntözésre használnánk. Azért nem hiszem el, hogy az akku gyár miatt annyira szennyező a levegő, hogy maszkot kell hordani. Akkor a gyárban hogy dolgoznak? Mindenki meghal ott 5 éven belül? Ez nem a Csernobil, sztem egy nagyváros szmogos levegője vagy egy faluban, ahol fűtenek minden sz*rral és bent ragad a füst kártékonyabb.

(#29040) Tapsi válasza Grekooo (#29039) üzenetére


Tapsi
addikt

Ilyenkor mindig az értékállóság is kérdés. Csak egy példa: engem speciel nem zavarnak a villamos távvezetékek, mert nem hiszek az elektroszmog vajákolásban. De tudom, hogy egy ingatlan eladhatóságát drasztikusan rontja, ezért eszembe sem jut ilyen telket venni (márpedig bőven hirdetnek ilyeneket, nem is olcsón!). Szóval lehet, hogy téged nem zavar az egészségügyi kockázat, de nagyon sok embert igen.

(#29041) JoinR válasza Grekooo (#29039) üzenetére


JoinR
senior tag

Csak példának, pár napos hír. Hozzá tartozó törvény, ami majd sokat segít kezelni a helyzetet. Na nem a dolgozók, hanem a gyár részéről.

Valszeg nincs még rá tanulmány, de az mondjuk beleférne, hogy a gyári munkás várható élettartama 15, a környéken lakóké pedig 5 évvel csökken?
Fölösleges idekeverni a szmogot, hiszen az ugyanúgy érinti a gyári munkásokat is, nincsenek cserébe alpesi hegyi levegőn.

[ Szerkesztve ]

(#29042) Madwe válasza Grekooo (#29039) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nem csernobil, de nem is épp egészséges. Belélegezni sem...

[ Szerkesztve ]

(#29043) Grekooo válasza Tapsi (#29040) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Igen, erre én is gondoltam. Alapvetően én úgy hallottam, hogy a többség szeret ott élni és nem zavarja a gyár. A lokációnak vannak előnyei pl. új, fullos játszótér a közelben, régi golf pálya, ahol lehet sétálgatni, Duna-part, lakóparkban ovi, bölcsi. Ugyanakkor kell 1-2 autó, közel a Samsung az Ovit sincs messze, de annyira azért közel sem, hogy rálássak távfeszültségű kábelekre. Nyilván benne van a képben, hogy én elfogult vagy, mert ide köt sok minden. Aki máshonnan jön jó eséllyel nem ezt a települést választja, a médiaban keltett rossz híre miatt.
Jó kérdés, hogy árakat mennyire nyomja ez le most és mi lesz 5,10, 20 év múlva. Mi úgy gondolkozunk, hogy akár életünk végéig is ellennénk ebben a házba, de ki tudja mit hoz a jövő. Az is lehet, hogy most a legrosszabb a híre az akku gyárnak. Sajnos úgy tűnik az elektromos autózás a jövő, ehhez egyre több akku gyár fog kelleni, bízzunk benne, hogy 5-10 év jobb lesz a helyzet mindenhol (egységes, értelmes, betartott szabályok)

(#29044) Csabroncka válasza Grekooo (#29038) üzenetére


Csabroncka
addikt

Menjél el bankba, vagy hitelszakértővel számoltass kombi ajánlatot! Azért ez nettóban elég közel van a 1,5-misi hez. A 60%-ot úgy ahogy van verd ki a fejedből, sokak száját elveri a bank, hogy meddig lehet a fizukat terhelni egy 4 fős családban!
Csak bejelentett bért és jutalmat számol a bank, a lakáskiadásból származó bevétellel nem fog, de az neked + biztosíték a törlesztőhöz!
Amit előtte írtunk nm árakat, nagyon nézd meg, vagy keress egy ingatlanost, hogy minél nagyobb rálátásod legyen a piacra.
Én a helyedben építkeznék, vagy új építésűt vennék 90m +-os összegből.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#29045) axioma válasza Csabroncka (#29036) üzenetére


axioma
Topikgazda

eladott lakas 30 meglevo 45, innen neztem, mint ingatlanvagyon-novelesi cel nem elrugaszkodott
A tobbi nyilvan mar technikai kerdes, hogy mivel hogy jo zsonglorkodni [ha nem is szamolja a bank bele, a 45M vagyonelem igy vagy ugy hozza a sajat kamatkoltseget], a toke kitermelese meg dontes kerdese adott hitelkamat-szinten
[en lakaskiadassal nem vallalnam az tuti, de masok vagyunk]

(#29046) Grekooo válasza Csabroncka (#29044) üzenetére


Grekooo
csendes tag

Köszi, már beszéltem hitelszakértővel, de akkor csinálunk egy előminősítést is.

(#29047) rumos XIII


rumos XIII
aktív tag

Az mekkora hülyeség, hogy a CIB banknál igényelt CSOK + illetve jelzálóhitel folyósitása úgy van kitalálva, hogy elsőnek a frissen nyitott számlámra utalják a pénzt, majd onnan továbbutalják az eladó számlájára, és ez miatt 2x leveszik a maximális átutalási költséget, ami fejenként 69 ezer forint. :W

(#29048) Madwe válasza rumos XIII (#29047) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ez minden banknál így van tudtommal?

(#29049) rumos XIII válasza Madwe (#29048) üzenetére


rumos XIII
aktív tag

Komolyan?

(#29050) Csabroncka válasza rumos XIII (#29049) üzenetére


Csabroncka
addikt

Igen, ezért nem elég csak a hitelt, hanem az egyéb feltételek is megnézni :(

"in medias res"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.