Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19001) Wohme


Wohme
tag

Budapest Bank Egyenlítő Hiteljéről tapasztalatokat tudna valaki osztani?

Hitelfelvétel előtt állok és a legjobb konstrukciónak tűnik elsőre (persze az én esetemben).

A lényege röviden, hogy a bank a számlán a hitel levonása után fennmaradó pénzösszeg után hitel kamatával megegyező mértékű betéti kamatot számol el. A kamatkedvezményt a bank félévente, ingyenes előtörlesztésként jóváírja, majd az így csökkentett tőketartozást változatlan törlesztőrészlet mellett újraütemezi, aminek hatására csökkenti a futamidőt.

Van ehhez egy kalkulátor, amin lehet az összegekkel játszadozni. Be kell állítani a hitel típusának a "piaci alapú kölcsönt", illetve maradhat, hogy 300.000 Ft havi jóváírás jön.

Tegyük fel egy 15 milliós 15 éves futamidős hitel esetében, ahol 10 éves a kamatperiódus, ha a hitelen felül havi rendszerességgel felhalmozott összeget 100.000 Ft-ra állítom, akkor a futamidő 2 évvel rövidebb lesz, azaz 2.7M Ft-tal kevesebb lesz a visszafizetendő összeg, ha nincs előtörlesztés. Ez 2,7%-os THM-et jelent.

Meg lehet fűszerezni a dolgot azzal, hogy az előbb említett felhalmozott összeget elő is lehet akár törleszteni a hitelbe, ami tovább csökkentheti a futamidőt/törlesztőt(?)

Milyen buktatói lehetnek ennek? Előnyök/hátrányok, tapasztalatoknak nagyon örülnék, mert nem találtam sok gyakorlati tapasztalatot a neten/fórumban keresgélve.

(#19002) axioma válasza Wohme (#19001) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nincs tapasztalat csak ismerem a termeket, bar mar regebbi emlekek alapjan.
Ez egy zsenialis konstrukcio, a befektetesed kamatadojat megnyeritek, pontosabban allam bacsi nem tudja ratenni a kezet mert a bank az ott parkoltatott penzre kamatot nem ad, hanem kamatkedvezmenyt a hitelen, az meg nem adokoteles...
De en a helyedben a befektetett penzzel nem szamolnek mint "torlesztesi segitseg", mert mindossze annyi tortenik hogy oly modon fizeted a hiteled, mintha csak a kulonbozet lenne nalad hitelben, de annak a kondicioit tovabbra is ossze kell vetni mas bankoknal levo kondiciokkal. Ha barmilyen okbol ez a kondicio legalabbis nem eszrevehetoen rosszabb neked, es valoban kihasznalnad a rugalmas megtakaritasosdit, akkor hajra, legalabbis az en tudtommal buktatoja nincs, csak egy kicsit tul van marketingelve az elonye (tehat ne vallald be azert plusz 10% torlesztot hogy de ebbol kapsz vissza, csak akkor valaszd ha a visszafizetosdi nelkul is optimalis). Ha minden igaz, me'g valaszthatsz is hogy a torleszto az ilyen betorlesztesekkor at legyen-e szamolva a regi futamidovel vagy ne (es akkor a vege az rovidules lesz) - ez amugy matematikailag mindegy, ahogy jobban erzed magad.
[Arra figyelj, hogy ez a beszamitasosdi max. 70% lehet ha jol emlekszem, felette akkor mar elotorleszteni kell.]

[ Szerkesztve ]

(#19003) murlock válasza static00 (#18999) üzenetére


murlock
csendes tag

Szia!
Nekem nem kellett tulajdoni lap anno, elég volt a banktól kikérni a 30 napnál nem régebbi, hiteligazolást és jelezni a papíron, hogy lakáskölcsön törlesztésére fordítom.

Otp helyi pénztára (2-3 napos központi ltp hivogatás után) ma “elnézést a késésért, sok a beteg” szöveggel - 3 hónap lejártát követő 5.nap - kiutalta a technikai számlára a pénzt. :)

Az előtörlesztési megbízásról pedig telefonon tudtam nyilatkozni a másik banknál, hálisten nem szükséges bemenni ott sem. (Raiffeisen telefonos ügyfélsz.)

(#19004) Ace Ventura


Ace Ventura
addikt

Sziasztok!
Tavaly júniusban volt egy ingatlan eladásom (túl volt az 5 éven), illetve azt követő hónapban volt egy vásárlásom is. 19M eladási érték, és 23.9M a vásárolt ingatlan értéke.Azóta várom a két érték közti átírási illeték kiszabását. Jól tudom, hogy annak már a tulajdonjog bejegyzést 3 hónapon belül meg kellett volna érkeznie?

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#19005) Csabroncka


Csabroncka
addikt

lejárnak a fundáim, gondoltam nézegetek valami alternatív megtakarítási formát:

normálisak ezek? (5 év 50 ezer forint)

"in medias res"

(#19006) Oppenheimer válasza Csabroncka (#19005) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Miért gondoltad évekkel azután hogy az állami támogatás megszűnt, hogy jó ötlet a Fundamenta?

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#19007) Ursache válasza Csabroncka (#19005) üzenetére


Ursache
senior tag

nem úgy van, hogy most fordul a pijac, és teslát már ne, mer' infla lesz. szóval ezt a kalkulátort félév múlva megnézném.

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#19008) axioma válasza Csabroncka (#19005) üzenetére


axioma
Topikgazda

Mit keres benne a 2019-es bonusz 2021-ben?

(#19009) Csabroncka válasza Oppenheimer (#19006) üzenetére


Csabroncka
addikt

Most megint félre értetek! Tisztában vagyok vele, eddig is 4 éveseket pörgettem, de nem gondolnám, hogy állampapírba kellene 50 ezreket tenni!

Most szigorúan arról beszélünk, hogy ezt az összeget előtörlesztésre szánom/nám - de így marad a "párna ciha", a bankszámlán.

"in medias res"

(#19010) Oppenheimer válasza Csabroncka (#19009) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Tedd MÁP+ba.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#19011) Agostino


Agostino
addikt

sziasztok

naiv kérdés: ha szeretnék venni egy ingatlant, akkor én hozom az ügyvédet, ez tiszta sor. ha megvásárolandó ingatlant ingatlanos árulja, akkor tud ajánlani valakit, aki jó eséllyel azért nem zsivány. de ha az eladó magánszemély, én meg ugyan más téma kapcsán de ismerek megbízható - ingatlannal is foglalkozó ügyvédet - neki mikor kell szólni, hogy igényt tartok a munkájára? általában mikor szokás előre beavatni ügyvédet, hogy amikor élesedik a helyzet, akkor elérhető legyen? nem tudom erre van-e valami bevett szokás...

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

(#19012) Csabroncka válasza Oppenheimer (#19010) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ezen gondolkodtam még, bankkártyás vásárlással 100 ezrenként, még mindig több mint a semmi, + az évi egyszeri ingyenes visszaváltás....

"in medias res"

(#19013) Sztenly válasza Csabroncka (#19005) üzenetére


Sztenly
tag

Kérdésedre a válasz egyszerűen h nem, nem normálisak ezek a számok és nézd meg h mi a szerződés amit közel 5 éve kötöttél.

Fogalmam sincs h mi ez a termék, ezt te tudod.
Amit itt látunk h 58hónapon keresztül 50K-t befizettél ami 2,9M kereken és elvileg 3,052 a megtaki jelenlegi értéke.
Plusz nem tudjuk h a számlanyitási díjat már levonták vagy belépésnél te kifizetted.

(Amikor kötötted volt még normál LTP azt lett volna érdemes de ez már veszett fejsze nyele.)

Ahogy nézem a 145K úgy jött ki h az éves 600K-s befizetéseid 5%-ait összeadták.
30+30+30+30+25 (tört év a mostani)
Hogy miért 2019-et ütöttek mellé jó kérdés.

Ezt a pénzt sikerült picit lassabban elégetni mert a nyitás költségét levonva kereken 1% a kamatos kamatod rá. (rolling havi) Más módszerrel fél százalék ha éves összesítette nézek.

Tehetted volna default a párnacihába és utána vki mellédob 83K-t ugyanott vagy.

Nekem utalhatod az 50-k-kat holnaptol ugyanezen a kondíción visszaadok 5 év múlva 88-K-t plusz a tőkédet.

Deal?
Szerk.: Miért nem mehet hitel előtörlesztésbe?

[ Szerkesztve ]

(#19014) axioma válasza Sztenly (#19013) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ugye tudod, hogy ez nem egy megvasarolt, epp lejaro termek, hanem kert egy kalkulaciot mostantol inditva es ott kapta ezt?
Nem, 5 eve nem csak nem volt erdemes alltam nelkul szerzodni, hanem nem is lehetett (per def. 20e havi felett se lehetett, ha epp nem igenyelted meg az alltamot akkor sem).

(#19015) Csabroncka válasza Sztenly (#19013) üzenetére


Csabroncka
addikt

"Nekem utalhatod az 50-k-kat holnaptol ugyanezen a kondíción visszaadok 5 év múlva 88-K-t"

Nem kötöttem ilyen szerződést :N , csak 4 LTP-t futtattam amik idén kimennek, ennek a "felszabaduló" megtakarítandó pénznek keresek helyet, mert továbbra is előtörlesztésbe menne hosszabb távon.

Egyébként még az önsegélyezőn gondolkodom, de annak is utána kellene számolnom.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#19016) Sztenly válasza axioma (#19014) üzenetére


Sztenly
tag

Oke ez ahogy látom nem csak nekem nem egyértelmű.

Ha tuti h így van akkor nem értem h a lejáró LTP-t hogy lehet átvinni más LTP-be...
Most vagy lakás/ház vásárlás vagy felújítás vagy hiteltörlesztést lehet vele csinálni. A régiről beszélek.
Javíts ki ha tévedek.

@Csabroncka: Mármint a havi befizetéseidnek keresel új megtakit, mert a ~3M szten nem lehet betolni MÁP+ ba

[ Szerkesztve ]

(#19017) axioma válasza Agostino (#19011) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ingatlanos ugyvedjet en nem vallalnam be. Akkor se ha elvileg ok fizetik, jobb a bekesseg... igy is, ugy is kell valaki aki a sajat erdekeidet megvedi szoval akkor mar miert ne o irja, az se jo ha kozvetito szerepet jatszol egy jogi szovegezesben ha valami nem megfelelot talalna...

(#19018) axioma válasza Sztenly (#19016) üzenetére


axioma
Topikgazda

Felszabadulo = havi rezsibol. En is igy szoktam nezni.

(#19019) axioma válasza Csabroncka (#19015) üzenetére


axioma
Topikgazda

onsegelyezo alapvetoen jo, kiveve:
1. az adokedvezmenyt onkentes nyugdijpenztarbol kimaxolod (bar ilyenkor is lehet az adokedvezmenyt elegetni az eg.pt-on keresztul az legalabb most van itt nem evtizedek mulva, csak legyen 1Ft adokedvezmeny az eg.pt-on is)
2. szerzodesenkent 1x lehet kb. 23e/ho kiutaltatni (fejbol nem tudom, minimalber 20% talan).
3. az alulrol 20% felulrol ugye 16.6% plusz az eg.pt. is levon belole 2-8%-ot, szoval biztos pozitiv, de kerdes hogy ennyiert kuzdesz-e vele (ha nem technikai szamlara megy, havonta kell igazolgatni legalabbis mkb-nal hogy kifizetted)
+1. ha nincs nyugdijpt adokedvezmenyed es plusz penznek keresel helyet, akkor lehet hogy neked a 2 ev lekotes 10% adokedvezmenyevel kombinalva egy jo megoldas johet ki.
amugy az eg.pt-ban van valamennyi hozamfelosztas is, varhato ertekben nyilvan nem kiemelkedo, de legalabb nem nagyon gyorsan inflalodik ami bent van

[ Szerkesztve ]

(#19020) dellfanboy


dellfanboy
senior tag

tudnatok segiteni, hogy zajlik egy jelzaloggal terhelt ingatlan megvasarlasa 21-ben?
adott egy ingatlan ahol maganszemely a tulaj viszont nem tehermentes. egyik banknak van jelzalog rajta. ezt a jelzalogot a leendo vevo fizeti meg a banknak direkt, vagy a leendo vevo utal mindent a mostani tulajnak a mostani tulaj rendezi a dolgokat, es ezutan a vevo bekoltozik? ha igen ez nagysagrendileg hany het/honap az atfutasa egy ilyen jelzaloggal terhelt ingatlan vasarlasnak?mikor torli a foldhivatal? esetleg mosanaban nem keszult egy naprakesz cikk/blog bejegyzes/ esettanulmany, mire figyeljen a naiv ember?

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#19021) #41635072 válasza dellfanboy (#19020) üzenetére


#41635072
törölt tag

Banknak kell utalnod, de ezeket egy ügyvéd elmondja adásvételinél és rögzititiek a határidőket. Most mindennek az átfutása, 2-3 hónap azért az elejétől a véégig de ez nagyon nagyon ügylet függő.
Szerk: a teljes földhivatali ügyintézés az meg még bőven megy az után is hogy beköltöztél, de ez neked mindegy, csak történjenek a dolgok.

[ Szerkesztve ]

(#19022) Poultier válasza dellfanboy (#19020) üzenetére


Poultier
tag

Ebben a cipőben jártunk, tavaly október közepéb írtuk az ügyvéddel és az eladóval az adásvételit. Letettük az önerőt, majd az eladó kért a saját bankjától egy igazolást, a fennálló kölcsönének összegéről(ezen volt egy technikai számlaszám, ahová az én bankom utalta a forintra pontos összeget). Az igazolással befáradtam a saját bankomhoz, ahol 2 héten belül kiutalták a másik banknak a fennálló összeget, ezután az eladó megint befáradt a bankjához a 0-ás kölcsönigazolásért, ezt odaadtam a saját bankomnak, közben az eladó kérte a korábbi hitelének törlését a széljegyről(majdnem 3 hétig tartott). Miután a korábbi hitelező bank lekerült a földhivatali széljegyről az én bankom utalta a maradék összeget az eladónak, utána lehetett is költözni. Az egész cakk-pakk lement 1,5 hónap alatt.

(#19023) _NCT


_NCT
őstag

Sziasztok! Nem tudja valaki véletlen, hogy ezekben az időkben hogy lehetne a legfájdalommentesebben kapni lakcímbejelentő formanyomtatványt állandó lakcím változáshoz? Ha beesek a legközelebbi kormányhivatalba vajon elhajtanak, mert nincs időpontom?

(#19024) Tamy válasza _NCT (#19023) üzenetére


Tamy
senior tag

Nyomtatványt szerintem utcáról beesve is kérhetsz, hazaviheted kitölteni, de azzal sokra nem mész, érdemben csak időpontfoglalással állnak szóba veled, új lakcímkártyád csak így lesz. Időpontot legegyszerűbben ügyfélkapun keresztül tudsz foglalni.

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#19025) #41635072 válasza Tamy (#19024) üzenetére


#41635072
törölt tag

Én új lakcímkártyát simán ügyfélkapunk igényeltem. Sehova sem kellett bemennem.

(#19026) Tamy válasza #41635072 (#19025) üzenetére


Tamy
senior tag

Azt mégis hogy? Kiküldték postán? És a régivel mi lett? Én az elmúlt egy évben többször csináltattam újat, de azt írják, hogy csak személyesen intézhető.

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#19027) #41635072 válasza Tamy (#19026) üzenetére


#41635072
törölt tag

Kiküldték postán, régi nálam maradt.

(#19028) Tamy válasza #41635072 (#19027) üzenetére


Tamy
senior tag

Valóban változott, tavaly októberben vezették be, én még korábban változtattam. Itt leírják részletesen is.

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#19029) skristof válasza _NCT (#19023) üzenetére


skristof
tag

mo.hu-n tudod intezni mar online

(#19030) TaliGa


TaliGa
aktív tag

Sziasztok,
Az unokaöcsém házat készül venni, és előadott egy elég fura sztorit, ami nekem átverés gyanús, de ugye az ember belerondítani se akar, úgyhogy egyelőre csak annyit mondtam, legyen nagyon óvatós:
Szóval innen nézett ki egy ingatlant: [link]
A hirdető szerint banki jelzálog alatt lévő ingatlanokat értékesítenek. Írattak egy titoktartási szerződést, és kiadták az ingatlan pontos címét, állítólag 10 százalékot, és 60k ügyvédi díjat kéne lepengetni előre, de a ház belsejét csak a teljes vételár kifizetése után lehet megnézni... Létezik ilyen?

[ Szerkesztve ]

"So say we all"

(#19032) TaliGa válasza Mauzes (#19031) üzenetére


TaliGa
aktív tag

Ez megvolt már :)

"So say we all"

(#19033) #41635072 válasza TaliGa (#19030) üzenetére


#41635072
törölt tag

Ezek nevetséges árak így 2021-ben.
Mindenki itt venne ha ez igaz lenne, sőt egy befektető megvenné egészben az egész pakettet úgy hogy ki sem kerültek egy hirdetési portálra :)
Inkább adjon nekem pénzt én meg küldök random hirdetéseket, amiket meg is lehet venni. :DDD

(#19034) BigBlackDog válasza Mauzes (#19031) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Némi plusz infó: a legelső, bajnai házat kb. egy hónapja láttam felkerülni magánszemély eladótól ingatlan.com-ra és jófogásra is.

[ Szerkesztve ]

(#19035) Mauzes válasza TaliGa (#19032) üzenetére


Mauzes
őstag

Akkor tudod a választ, nem? Ebbe csak olyan menjen bele, akinek tényleg játék pénz, amit erre szán.

(#19036) TaliGa válasza Mauzes (#19035) üzenetére


TaliGa
aktív tag

Tiszta sor..., amúgy ebbe sztem pont azok fognak beleesni, akiknél vékony a pénztárca.

"So say we all"

(#19037) Ursache


Ursache
senior tag

én csak azt nem értem, hogyan létezhet, hogy ez "minden hónapban" téma? hogyan nincs ez beszüntetve, ledózerolva? új év új cégnév?

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#19038) _NCT válasza skristof (#19029) üzenetére


_NCT
őstag

Igen, ha pl teljes bizonyító erejű okirattal rendelkezel, de ha csak valaki szállásadóként jelent be, ott sajnos kell a lakcímigazolás is. Legalábbis ezt látom mo.hu-n a leírásnál. Persze csak a papír kikérése érdekelt, a többi evidens hogy személyesen megy csak.

(#19039) martin66


martin66
senior tag

Sziasztok,
mi a magyar megfelelője ennek? Cash-Out-Refinance, egy lakáshitelet szeretném ezt megtenni. Köszönöm.

(#19040) martin66 válasza martin66 (#19039) üzenetére


martin66
senior tag

Közben megtaláltam: Hitelkiváltás tőke növeléssel.

[ Szerkesztve ]

(#19041) Gabró válasza martin66 (#19040) üzenetére


Gabró
tag

Szabadfelhasználásúból történő végtörlesztésen kívül vannak erre itthon banki termékek? :F

(#19042) axioma válasza Gabró (#19041) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem olyat csinalnak siman, multkor kerdeztem csak aztan nem mentunk arra mert ara'nyaiban nem erte volna meg, hogy felveszel ugy lakascelu hitelt, hogy reszben egy - jellemzoen mas banknal levo, mert akkor kell egyben kezelni - lakashiteledet kivaltod, reszben _mas_ lakascelt valositasz meg. Az a torvenyi kornyezet miatt nyilvan itthon nem mukodik, hogy cash-t veszel ki es lakascelu marad ujra - bar az eredeti hitel erejeig a tartozassal lehetne visszamenni, ugymond a korabbi torleszteseidet visszavonod, de ez itthon nem hallottam me'g hogy mukodne. Csak lakasceluval kivaltas + uj lakascel, az viszont nem annyira nagyon ritka (foleg mert mire lazul a havi koltse'g ara'nya a jovedelemben, addigra mar esedekesse valik egy felujitas is...)

(#19043) abw6291


abw6291
csendes tag

Sziasztok!

Szerintetek egy közjegyző mennyivel ad nagyobb biztonságot mint egy ügyvéd, ha egy olyan lakást vásárolok családtól, amin még van banki teher? Érdemes kb 0,5%-al többet adni egy közjegyzőnek?

Illetve vajon a Budapest Bank vagy az Unicredit korrektebb/olcsóbb?
Létezik hogy netes alkuszokon keresztül milliókkal kevesebbe kerül ugyanaz a hitel?

(#19044) paatrick


paatrick
senior tag

Helló,

lakik itt valaki 10. emeleten? Mik a tapasztalatok? Felújított panelprogramos, klímás lakást talált egy barátom. Szerintem így nem lehet gond, de hátha van valami amire felhívnátok a figyelmem ezzel kapcsolatban. :)

6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯

(#19045) Sztenly válasza paatrick (#19044) üzenetére


Sztenly
tag

2éve ott lakom. Ha a tetőt is megcsinálták és nem várható beázás akkor sztem rendben van. Fűtést simán el lehet zárni alul felül, mert a csövek fűtenek alapból. Nálam 23fok van kb télen nyáron.
Egy fontos dolog van h a lift milyen állapotban van és mennyiszer romlik el.

(#19046) paatrick válasza Sztenly (#19045) üzenetére


paatrick
senior tag

Köszönöm a választ. Lépcsőház is teljesen újra lett burkolva, lift kívülről normális.

Én is azt mondtam hogy egy ilyen panelprogramnál megcsinálják a tetőt is szóval nem nagyobb rizikó minthogy a felső szomszéd akciózik és onnan jön a leázás.

6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯

(#19048) paatrick válasza headhunter (#19047) üzenetére


paatrick
senior tag

Én csak azt nem értem ha a NAV tud a vételről, eladásról akkor miért nem tudja belerakni az adóbevallás tervezetbe amit ő csinál a rendelkezésre álló adatokból............ :U

6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯

(#19049) #33846528


#33846528
törölt tag

sziasztok,

a swietelsky épített 2 társasházat a Balázs Béla utcában IX. kerületben. Esetleg hallottatok valamit az épületek minőségéről?

(#19050) static00 válasza Csabroncka (#19000) üzenetére


static00
csendes tag

sziasztok!

a fundamentánál a webbanbkár felületen lehet kérni 2 hónap halasztást a lakáscél igazolás dokumentumra a covidra tekintettel.

hívjátok fel őket, amugy nekem azt mondták hogy kézzel kell írni egy papírt, hogy nem megyek a bankba papírért, mert veszélyhelyzet van, így kérem a papír leadás meghosszabbítást, és becsatolom a fényképet róla a felületen.

remélem van akinek ez segít, de mondom azért telefonáljatok a fundának hogy él-e ez, mert mostanában minden változik hamar

üdv

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.