Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5851) axioma válasza Remekelek28 (#5850) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nincs "legjobb" bank, nagyon fugg egyreszt a korulmenyektol (mennyire teljesited mindenhol a fedezet- es jovedelemalapu hatarokat), a torlesztesi lehetosegedtol (atlag feletti esete'n nem is sima hanem valami osszerakott hitel lesz vszinu jo, ott mas feltetel szamit a banki hitel resznel), es neked mi a "jo"-ra a celfuggvenyed (THM, rugalmassag stb.)
Az excel tud szamolni reszletet, cask kicsit trukkosen:
=részlet(kamat%/12;evek*12;-toke)
Termeszetesen ha 2 ev mulva kevesebb a toked, de kevesebb a hatralevo hiteled is, es az annuitasos hitel tulajdonsaga pont az, hogy ha rendesen fizeted, barmikor az aktualis toketartozast a maradek futamidore, azonos kamattal, akkor ugyanazt a havi torlesztot kapod vissza.

(#5852) Remekelek28 válasza axioma (#5851) üzenetére


Remekelek28
őstag

Az a baj,hogy a minimálbértől nem sokkal többet tudok leigazolni. Kezesem nem lesz.
A netto béremnek hány %át fogadják el törlesztőrészletként?

(#5853) axioma válasza Remekelek28 (#5852) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nekem nem szakmam, ugyhogy nem tudom a szamokat. Ha nagyon muszaj, 30-40%-ra tippelnek. Adostars (jovedelemtol fgtl) sincs? Onero legalabb tobb a minimumnal? [Nem mintha akkor jobban tudnek valaszolni, csak jelzem, hogy azert valami kelleni fog.]
Szerintem itt egy tipikus pelda, amikor egy hitelkozvetito (bankfuggetlen) tobbet tudna segiteni azzal, hogy kepben van a kulonbozo bankok eppen aktualis nyugjeivel.

(#5854) ithomas


ithomas
őstag

Mi van olyankor, ha egy lakás eredeti tervrajza nem egyezik meg a valósággal?
Konkrét példa, eredetileg 1+2 szobás lakás 1+1 szobássá lett alakítva, a konyhát meg kibővítették a maradék félszobával.
Jó pár fal át lett pakolva, de a tervrajzon még az eredeti felállás van.
Okozhat ez bármi gondot a vásárlónak?

Real eyes realize real lies!

(#5855) etejedu válasza ithomas (#5854) üzenetére


etejedu
őstag

Nem. Csak a nm számít illetve a banknak ( máig nem értem miért) le kell adni az alaprajzot. Perdze ezt te is megrajzolhatod.

[ Szerkesztve ]

(#5856) Remi1234 válasza etejedu (#5855) üzenetére


Remi1234
aktív tag

Én most pont benne vagyok és az Unicredit nem kért (még) alaprajzot. Az értékbecslésnél egyetlen probléma volt, hogy nem volt a lakáson kint szám. Emiatt kértek egy igazolást a közös képviselő aláírásával, hogy az XY címen lévő lakás az a liftből kilépve balra a második ajtó. De ezt sem igazán értem, mert hát a kk azt ír a papírra kb amit akar...

PSN ID: RemiFungus

(#5857) sittes79


sittes79
addikt

Sziasztok,

15,5 m ingatlanra szeretnék felvenni a feleségemmel 8.5 m hitelt. jövedelmünk átlagban(3hó) 400.000 HUF, melyik bankot ajánlanátok, el vagyok veszve a sűrűjében, nem szeretném, ha pl. 5 év múlva felkússzon a duplájára a hitel.min 15 év-ben gondolkodunk.

Takarékszövetkezetek mennyire ajánlottak?

(#5858) etejedu válasza sittes79 (#5857) üzenetére


etejedu
őstag

Én nem tököltem ezzel ( mondjuk de, meg néztem a bankráción a legjobb három hitelkonstrukciót)
Otp számlànk van igy velük intéztem.
De a sanda gyanúm az hogy k mindegy mit akarsz a bank ugyis a saját ize szerint köt veled szerződést. Pl én otthonteremtő 15 évre. Ok. Majd azt mondja a végén: 18 + még toljak be pénzt. Csak azért hogy a kért 60.000 / hó maradjon. Mondom én a 15 évre szavazok és lexarom ha tobb a törlesztöm valamivel. Bankos: azt nem lehet csak így!

(#5859) sittes79 válasza etejedu (#5858) üzenetére


sittes79
addikt

Jaja tuti ez is benne van, sőt. Hitelügyintézők meg nyilván oda visznek ahol több a jutalékuk, szarják azok le az ügyfél érdekei szerintem. Én is otp-nél vagyok, de kb 5-10e drágább mint pl k&h, nem tudom lehet otp lesz belőle az egyszerűség kedvéért.

Próbál a hitelügyintéző befűzni azzal, hogy majd Ő intéz mindent...mármint ezek a "független" ügyintézők. De mi az a sok minden amit intézni kell? Szerintem nem sok semmi.

(#5860) lajafix válasza sittes79 (#5859) üzenetére


lajafix
addikt

leírod hogy drágább, de mégis maradsz

valahol sejted hogy kockázatos évtizedekre beleugrani de bele akarsz ugrani.

félsz hogy felmegy a törlesztő -ami jogos és ne várd hogy kies országunkban évtizedekig alacsony kamatszint legyen - akkor 10-15 évre keress fix kamatozású hitelt, a kereső nekem az unicreditet dobta.

Rock'n Roll

(#5861) axioma válasza sittes79 (#5859) üzenetére


axioma
Topikgazda

A fuggetlen az nem feltetlen ugyanaz, mint aki mindenhova vihet. Utobbiaknal altalaban nincs is (merheto biztos nem) kulonbseg a bankok kozott, max. konstrukcio (tamogatott-piaci) tudom hogy volt, de ez gondolom elobb eldol, mint a bank valasztasa. Teny, hogy ennek ellenere vagy azert, mert erzelmi meggyozodese van, vagy mert egyszeruen maga sem latja jol at a konstrukciokat, nem mindig a legjobbat (vagy legalabb kelloen kozelit) ajanlja...
Az teny, hogy nem csak azok aggatjak magukra a hitelkozvetito cimket, hogy a kivalasztas lehet olyan nehez, mint a bank/konstrukcio kivalasztasa. Kiveve, ha van ismeros, aki nem csak egy "jo szakember mert megkaptuk a hitelt", hanem be tud arrol szamolni, hogy hozzaerto kerdesek megvalaszolasaban es osszehasonlitasok indoklasaban is otthon volt az illeto. [Azert en mar olyat is lattam.]

(#5862) viharhozo válasza sittes79 (#5859) üzenetére


viharhozo
addikt

Ha hajlando(ak) vagy(tok) bankot valtani, akkor legegyszerubb atvonulni ahhoz a bankhoz, ahol a hitelt felveszitek.

A kamatperiodus az jo kerdes. Az oteves felara az egyeveshez kepest eros 1,5 szazalekpont, senki nem tudja megmondani, melyik lesz a jobb, nem szamitanek oriasi kulonbsegre. Egy/oteves peridousnal a K&H fele mennek, az Erste is jo lehet, de ott szigorubb feltetelek vannak.

Az Unicreditnel letezik 15 eves kamatperiodus is, ha teljes biztonsagot akarsz, valaszd ezt! A legrosszabb esetben rafizetsz 15 ev alatt egymilliot, cserebe nyugodtan alszol.

Ha lesz arra lehetoseged, h elotorlessz vmennyit mondjuk ot ev mulva, a rovidebb periodust javasolnam, idoszak vegi ujraertekelessel.

Ja, azert az OTP-vel is futnek egy kort. Meseld el, h viszed az egesz csaladot masik bankhoz, hatha meggondoljak magukat, es jobb ajanlatot kapsz.

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#5863) viharhozo válasza _BM_ (#5846) üzenetére


viharhozo
addikt

~110-120 ezer ingatlan van a bankoknal. Eddig kvota volt az arverezesre, ezt nem hasznaltak ki. Identol nincs.

Sztem egy kicsit tulmisztifikaljak ennek a valoban rohadt sok ingatlannak a piacra gyakorolt szerepet. A piac nagyobb resze ugyanis most is doglott. Velhetoen a bankok mar eddig is a piackepes ingatlanokat probaltak eladni, es nem a videki csaladi hazaikat. Utobbibol lehet naluk akarmennyi, a halottat nem lehet ujra megolni.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#5864) _BM_ válasza viharhozo (#5863) üzenetére


_BM_
senior tag

"Sztem egy kicsit tulmisztifikaljak ennek a valoban rohadt sok ingatlannak a piacra gyakorolt szerepet"

Pont arról van szó, hogy senki nem beszél róla, legalábbis én nem találkoztam olyan elemzéssel, ami a 100 ezer bankos ingatlan létéről és az állomány piaci hatásával foglalkozott volna.

[ Szerkesztve ]

(#5865) axioma válasza viharhozo (#5862) üzenetére


axioma
Topikgazda

viharhozo:
"Ha lesz arra lehetoseged, h elotorlessz vmennyit mondjuk ot ev mulva, a rovidebb periodust javasolnam, idoszak vegi ujraertekelessel."

En:
????
Mi koze van a kamatperiodusnak az elotorleszteshez??? Hogy kerul ide indokkent az ujraertekeles??

A bank minden olyan esetben uj torlesztot fog szamolni, amikor indokolt. Egyreszt kamatperiodus, vagy ha az >=1 ev, akkor ugyfelev vegen akkor is megteszi, ha nem valtozik a kondicio (de aprobb mozgasok lehetnek attol me'g olyan hatasok miatt, mint a naptar (szokoev - mar ahol korrektul szamoljak), a keplet eleve beepitett hibaja (360 nappal szamolas), kesve erkezett reszlet miatti toke-csokkenes-modosulas, stb.). Masreszt szerzodes-modositaskor plane (futamido- vagy tokevaltozas, utobbi az elotorlesztes). A kondicio (kamat-)valtozast igy nem is kell kulon felsorolni, mert az csak a kamatperiodus vegen valtozhat (az ugyfel reszere - a kondilistaban persze ervenyre lep, csak neki nem).
Tehat attol hogy 15 eves a kamper, lehet az 5. evben elotorleszteni, nem kell rovidebb kampert valasztani csak emiatt. (Mas kerdes, hogy a ket bank mas strategiat alkalmazhat ezen termekek elotorl. dijara.)

(#5866) viharhozo válasza axioma (#5865) üzenetére


viharhozo
addikt

Ennel sokkal prozaibb oka van annak, amit irtam.

Tfh egyeves kamatperiodust valasztasz. Az otodik ev vegen elszall a bubor. Ha ekkor van penzed, donthetsz ugy, h vmennyit elotorlesztesz ezzel csokkentve a hiteled (es ezaltal a kamatok osszeget).

A dolog lenyege az, h ha van anyagi mozgastered, erdemes rovid kamatperiodussal dolgozni, ha nincs, akkor velhetoen celszerubb a hosszabb.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#5867) axioma válasza viharhozo (#5866) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ezzel se ertek egyet, raadasul nagyon nem, de ez mar a velemeny kategoria...
Egyik ellenervem, hogy a bankok hogyan is allapitjak meg a kondiciokat? Hat az elemzok mondanak egy varhato erteket a kamper. alatti atlagos kamatlabra, a bank meg tapasztalatai alapjan rarakja a bizonytalansagi felarat. Prudens mukodes miatt nem teheti meg, hogy azonos kockazattal szamol az 1 es a 15 ev eseten is. [Mas kerdes, hogy a 15 evesnel mar szamolni fog lemorzsolodassal is, azaz ido elott eladott vagy csak bedolt/vegtorlesztett hitelek lesznek igy az elejet kicsit jobban sulyozhatja; de ugyanannyi valoszinuseggel a hitelt eppen megkoto ugyfel is bele fog abba a csoportba esni, tehat szerintem a szamitasokba nem jatszik bele.] Ezek alapjan a 15 eves kamper mar _varhato ertekben_ dragabb hitel lesz, nem csak az elso evre a mar tudott kondiciok alapjan, hanem vegig, mint az 1 ev kamper.
Persze mindenki csinal amit akar, csak szerettem volna ha mindket oldal ervei megjelennek az olvasoknak.

(#5868) viharhozo válasza axioma (#5867) üzenetére


viharhozo
addikt

Osszefoglalom ezt a sokat egy mondattal: szerinted az ugyfel nem lehet okosabb a banknal.

Ha az Unicredit 6,5%-ra ad 15 eves kamatperiodussal hitelt, akkor a szokasos bubor+2,5-3% a 15 ev atlagaban nem eri el a 6,5-et.

A gondolat valoszinuleg helyes, de tizeves tavon akkora kockazatok vannak a magyar gazdasagban, h nem veletlenul nem kinal ilyet a tobbi bank. Es ezt bearazni piszok nehez (mi van, ha vmi folytan Mo. valahogy megis bevezeti az eurot mondjuk 10 ev mulva?).

Ettol fuggetlenul sztem a kulonbseg van annyira kicsi, h egy konzervativ ugyfelnek megerje a 15 evest valasztani. A legtobb elemzo mar keteves tavon 3% koruli bubort var, addigra szinte eltunik a kamatelony.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#5869) codec


codec
senior tag

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni, lakásvásárláskor fizetendő illeték, illetve esetleges illetékmentességgel kapcsolatban.
Aki otthon van a témában, attól bármilyen jellegű infót szívesen fogadnék.

Ami érdekelne, ha van egy lakás amit megvennék, akkor az illetéket a vásárlás után mennyivel kell befizetni.

Valamint, ha eladok egy ingatlant, és egy másikat szeretnék vásárolni, azt mennyi időn belül kell megtennem, hogy illetékmentességem legyen?
Úgy tudom, ha az eladott ingatlan többért ment el, mint a vásárolt akkor az új ingatlanra illetékmentességem van. Ez igaz?

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#5870) etejedu válasza codec (#5869) üzenetére


etejedu
őstag

Illetékmentességet nem vagy csak nagyon indokolt esetben kaphatsz. Kérvényezni kell.
Illeték megfizetése: a NAV küld értesítőt mikortól és milyen formában kell fizetned.
Részletfizetési lehetőséget mindig biztosítanak.
Eladás esetén akkor nem kell illetékst fizetned ha a vásárolt ingatlan ára megegyezik. A fennmaradó különbözet után kell illetéket fizetni. De ennek utána kell nézni mert többféle változás tortént az elmúlt időszakban.

(#5871) Jaded


Jaded
senior tag

Sziasztok!
Ház vásárlás előtt állunk, ez lenne a kiszemelt: http://www.tkingatlan.hu/magyar-hazak/cshaz114.html
Képek alapján mennyire lehet jó vétel? Első ház lenne, egyikünknek sem volt még saját ingatlana. Fundamentás megoldás lenne rá. 2,5 éve fizetjük, 20e forinttal, még 7,5 van hátra. Gyerek nincs (de tervben van). Esetleg valami állami támogatás játszhat? Ha más nem, "felújításra" költeném, bútor, stb. Ötletek, észrevételek, vélemények?

Renault Megane IV Limited

(#5872) axioma válasza Jaded (#5871) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. funda nem tudom, hogy finansziroz-e valyogot (nemtrivialis, tobb bank nem)
2. 10 eves fundat 2.5 evnel felvenni biztos nem a legjobb megoldas... inkabb keress ker.banki hitelt ami hajlando a meglevo fundat bekombizni, DE elotte oszd meg, es vedd vissza 4-5 evesnek amiben a penz marad es engedmenyezed
3. valaki muszaki ember latta, aki a fal vizszigeteleset ellenorizni tudja? ha az nincs rendben, akkor felejtos...
4. futes koltsegerol van valami fogalmad? latvanyilag nem szigetelt (fodemre kerdezz ra, hogy van-e vagy technikailag lehet-e tenni)
5. tudod-e, hogy a valyognal me'g a kulso szigeteles is kulon tortura, az olcsobb teljesen kizart, 1.5x-es szorzo a minimum?

Persze ezektol fuggetlenul is lehet jo vetel, csak ezeknek nezz utana, mielott beleugrasz.

(#5873) Jaded válasza axioma (#5872) üzenetére


Jaded
senior tag

Igazából kívülről tudtam még csak körbenézni, nem tudtam beszélni senkivel sem magáról az épületről. Viszont nem tűnik lelakottnak, a tető elég jó állapotban van, kívülről nem szigetelt. Csak az tetszett meg benne, hogy nagy, 3szoba és melléképületek is vannak. De nyilván valakivel felméretném a falak állapotát, vályognál ez fontos, Ennyit kiderítettem már.
A funda most lett meghosszabbítva 10évre, nem tudom tényleg mennyire járhatnék velük jól.
Az biztos, hogy az ingatlanos oldalon jókora funda logó van, gondolom "jó kapcsolatban" vannak.

Renault Megane IV Limited

(#5874) axioma válasza Jaded (#5873) üzenetére


axioma
Topikgazda

Letornem a kezet annak, aki hosszabbitotta :(( Goze sincs szerintem a penzugyi viszonyokrol (ellenben arrol igen, hogy mennyi jutalekot kap eyg ilyen radumalasert...)
A funda logo azt jelenti (a valoszinusithetoen jogtalan logo-hasznalaton kivul), hogy a sajat (fundaval szerzodott) hitelugyintezojuket toljak. Semmit nem jelent arra nezvest, hogy egy valyogepuletet a funda kozpont el fog-e fogadni...

(#5875) Jaded válasza axioma (#5874) üzenetére


Jaded
senior tag

Hát most rendesen elbizonytalanítottál :(

Renault Megane IV Limited

(#5876) axioma válasza Jaded (#5875) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nezd, a hazat muszakilag nezesd meg, a fundanal sajna az emeles dija az kb. bukta, de - sajnos - nem ez lesz a legnagyobb kiadasod igy hazvasarlas kornyeken. De ha a haz muszakilag OK, akkor keress siman (hitelugyintezon at vagy magad) hitelt, ES ha a funda valahogy felhasznalhato, akkor elobb oszd meg (hatha kesobb jo lesz a maradek) es ugy kombizd, vagy ne kombizd.
Miivel osszegeket nem mondtal, majd ha lesz valami szamszeru, akkor lehet kombinalni, hogyan jarnal legjobban.

(#5877) Jaded válasza axioma (#5876) üzenetére


Jaded
senior tag

Igazából még csak tapogatózom, mi és hogy lenne a jó. A házra a keret Max 7millió lenne, ha ez jó állapotban van, akkor úgy gondolom annak ellenére hogy vályog, jó vétel. Most mondja a zasszony, hogy az emelés díja 2000ft volt, amit eddig befizettünk az lenne a "tőke" és most jelenleg kapnánk max 8milliót. 7,5évig kell fizetni a 20e-t plusz valamennyi kamatot. Ha ez lejár, akkor kell fizetni a felvett összeg kamatát. És ennyi. A kamat 3,9%. Nagyon nem vágom, hogy mennyire jó. De laikusként nem tűnik rossznak.

Renault Megane IV Limited

(#5878) axioma válasza Jaded (#5877) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na latod, ezert szar ez az egesz, mert nem is erted a konstrukciot.
Egyreszt kizart, hogy 2e legyen a 10evesites, az cask az eljarasi dij, ezen felul a nyitasidij-kulonbozetet vagy befizeted kesobb, vagy levontak a tokebol. Ez ropke 47.800Ft ha 821-ed volt 3.22-es SZO-vel.
Masreszt az a kamat ugy 7% korul van, most lusta vagyok megnezni, keresd a kondicios listat. (A 7.5 evig a TELJES 8M-ra, nem csak arra ami hianyzik!!), aztan utana NEM csak a 3.9% kamatot kell fizetni, hanem egy annuitasos hitelt 3.9% kamat, 1% kez.ktg. es az adott honapra juto toketorlesztes (mert a 8M-bol csak nagysagrendileg 3.2M gyulik ossze a 20e-ekbol a 10. ev vegeig).
Kezdjuk forditva: mennyi a havi terhelhetosegetek, es a fundaban eddig gyult kb. 650e Ft-on kivul (alltam nelkul annyi) van-e onerotok; illetve ha nincs, kieg. fedezet bevonhato-e?

[ Szerkesztve ]

(#5879) etejedu válasza axioma (#5878) üzenetére


etejedu
őstag

Az a baj, annyit rövidítesz, hogy akinek fingja sincs a témáról nem fogja érteni. :DDD

(#5880) Jaded válasza axioma (#5878) üzenetére


Jaded
senior tag

Nagyjából úgy van ahogy Írod. Önerő a 0-hoz konvergál, ezért lenne az, hogy amit eddig befizettük lenne az önerő. Bevonni nem tudom, hogy lehet-e valamit. Állami támogatás alatt mit értesz? Jár nem jár? Mi az ami igénybevehető?

etejedu: Szerintem sokan nem értik mi hogy van :) nem csak ahogy ő fogalmaz, átlagosan is. Ahány embert kérdezek, annyi mindent mondanak.

[ Szerkesztve ]

Renault Megane IV Limited

(#5881) axioma válasza etejedu (#5879) üzenetére


axioma
Topikgazda

Legyszi kerdezz vissza. Az SZO talan amit esz nelkul irok, az a szerzodeses osszeg az ltp-n (ezert irom betuszokent naggyal), de hadd ne talalgassam, hogy mi az ami nem egyertelmu. Szivesen kifejtem azt, aminek van ertelme.

Jaded:
alltam: az ltp-re jaro alltam nelkul irtam (merthogy 4 evet nem erte el a szerzodes, ezert a funda is csak ennyit vehet figyelembe)
Gyakorlatilag ha nincs kieg. fedezeted, akkor torvenyileg nem vehetsz fel igy hitelt (20% kotelezo ha jol remlik, bocs hogy csak remlik, de en programozo vagyok, nem hitelkozvetito). Illetve forditva, csak igy szoktak megjegyezni: a felajanlott fedezeteknek nagyon max. 80%-at veheted fel hitelben.
Tamogatott hitel: nem ismerem az uj szabalyokat csak hallomasbol ugy remlik, hogy 5 evig tamogatottat szinte barki kaphat, ellenben mintha nem lenne most (erdemben) olcsobb a torvenyi minimum miatt, mint a nem tamogatott. Szocpol meg mintha energetikai besorolashoz lenne kotve, a teljes biztos, a felet meg nem is hiszem hogy megelolegeznek, arra ne szamits, de persze utananezhetsz, megkerdezheted.
Fedezet oldalon kell gyurni me'g, az legyen az elso.

(#5882) etejedu válasza axioma (#5881) üzenetére


etejedu
őstag

Nem magamra értettem. Mivel én (már) értem amiket írsz. :R

[ Szerkesztve ]

(#5883) Jaded válasza axioma (#5881) üzenetére


Jaded
senior tag

Igen a fedezet oldalra kell picit gyúrni még. Még azért megpróbálok jobban utánajárni, nem akarok csak úgy beleugrani.
Félszocpol csak 2007. után épült hátra vehető fel (+itt még van némi energitakiai kitétel is), szóval ez nem játszik.

Renault Megane IV Limited

(#5884) goldnarmz


goldnarmz
aktív tag

Nemrég vásároltam házat, előtte kb. egy éven keresztül elég jól körbejártam a témát, mit, hogy és mikor. Amikor a Fundamentás "ügyintézőmmel" (az is megér egy külön sztorit) beszéltem, eszembe jutott, és megkérdeztem, hogy vájogra kaphatok-e hitelt, és a válasz kategorikus N E M volt. Kereskedelmi banknál is egyébként. Ha már egy vájogfal van a házban, nem kapsz. Persze, biztos van kerbank, aki ad. De a CIB pl. tuti, hogy nem.
Azonban tapasztalatom alapján érdemes az 'ügyintéződön' kívül másik Fundamentást is megkérdezni, mert több dologgal kapcsolatban is ellent mondott egymásnak az üi. és az ügyfélszolgálat. Fundamenta-hiteles érdeklődésem ott ért véget, amikor közöltem, hogy egyedül szeretném a hitelt igénybevenni, és mondta a nő, hogy oké, semmi akadálya, de ehhez xxx.xxx Ft (képzelj ide egy totál földtől elrugaszkodott, irreális összeget) kell, hogy legyen a keresetem, amire én belevisítottam a telefonba a röhögéstől, és közöltem, hogy köszi, eszem ágában sincs a hiteleteket igénybe venni. Na, erre a nő (majd' két hónap folyamatos kommunikáció után) annyit mondott, hogy sok sikert kívánok. Majd lerakta a telefont. Pedig lett volna kérdésem a megtakarítás kifizetésével kapcsolatban... Ja, és ezeket lehetetlen elérni, majd ők hívnak... :F Részemről a Fundamentát a jövőben nagyon messzire el fogom kerülni. Persze ezt csak most merem leírni, hogy vééégre kifizették a megtakarításom és az állami támogatást. :DDD Természetesen a szerződésben leírt határidóre nem, csak egy héttel később... :(((

[ Szerkesztve ]

(#5885) Jaded válasza goldnarmz (#5884) üzenetére


Jaded
senior tag

Barátságosan hangzik. Nem tudom sírjak-e vagy röhögjek :(

Renault Megane IV Limited

(#5886) axioma válasza goldnarmz (#5884) üzenetére


axioma
Topikgazda

Fundanal eleg nagy a fluktuacio, es egyes te'makban meg direkt vagy felig-direkt szar a kikepzes. Marmint penzugyi oldalon. A Rabeszelogep-et siman vegigoktatjak (eladastechnikai kepzes az elso nagyobb lepcso megugrasanak a feltetele, nem pedig a penzugyi szakismeret). A legviccesebb, hogy _ezek_utan_ a kepzesen reszt vevok tobbsege nem ismeri fel, amikor teljesen ugyanazokkal a trukkokkel eppen ot szeditik, hogy milyen tuti konnyu melo ez, mint amiket eppen betanult...
Ettol fuggetlenul van, aki normalisan es erdemben tud infokkal segiteni, jellemzoen nem a nagyon frissek kozul.

Valyogon nem lepodtem meg...
Ket adossal szerzodes: valahol megertem a felhaborodasodat (ismerem azt a nagy szamot... felmilla felett netto), valahol meg azt mondom, hogy a fundanak nem feltetlen erdeke a kulonleges kezeles, az athidalo hitel, a zart rendszer vegulis arra van kitalalva, hogy elobb megtakaritas, utana olcso, fix hitel, az athidalo csak a tipikus elethelyzetek miatt kialakitott plusz lehetoseg. De a legfontosabb a szerzodes szerinti mukodes biztonsaganak garantalasa, ezert teny, hogy athidaloban iszonyatosan bebiztositott hiteleket adnak csak ki - es szerintem ezert nagyon haragudni se lehet rajuk (rendszerszinten), nem is ez a fo tevekenyseg.
Az, hogy a - mint mondtam fent, surun cserelodo - uzletkotok vajon mit kommunikalnak ebbol az ugyfeljeloltek fele, az me'g csak nem is feltetlen az ugyfelnek szolo marketing, hanem az uzletkotoknek "fentrol" is eppen csak egy picit kodositenek... hogy lasson eselyt es nyomuljon, hatha. Randa, valoban.

(#5887) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Sziasztok!

Valaki összegyűjtöt már esetleg egy checklist-et mind a lakás szemrevételezése, mind az eladó "kikérdezése", lakással kapcsolatos tájékozódás (szomszédok, közös képviselet, közművek, (társas)ház anyagi és mászaki helyzete, tulajdoni lap és lakás besorolása, mittomén) lépéseire vonatkozóan?
:R

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5888) _BM_ válasza Mercutio_ (#5887) üzenetére


_BM_
senior tag

Tolj linket, és megmondom, mi a teendő :K
Jöhet priviben is.

(#5889) Mercutio_ válasza _BM_ (#5888) üzenetére


Mercutio_
félisten

Még nincs konkrét, csak szeretnék előre tájékozódni, nehogy gyorsan kelljen intézkedni és beleszaladjak akár tulajdoni, akár egyéb problémába.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5890) _BM_ válasza Mercutio_ (#5889) üzenetére


_BM_
senior tag

Első lépésként csináltass accountot az önkorminál az ügyfélkapuhoz, ahonnan a takarneten keresztül le tudod hívni a lakás nem hiteles tulajdoni lapját. Mindenképpen megéri a célegyenesben elkölteni 5-6 ezer forintot tulajdoni laplehívásokra, esetleg alkupozíciót is nyerhetsz vele. Például minden esetben felkerekítik az eladók az alapterületet, jól be lehet nekik szólni.

[ Szerkesztve ]

(#5891) attiati válasza _BM_ (#5890) üzenetére


attiati
veterán

ezt a részét már megbeszéltük :)

Most nem a szemfüles vevők időszaka van, hanem a szemfüles eladóké.
Azt a vevőt keresi, aki nem méregeti, ellenőrzi az alapterületet. És fog is találni. Aztán a vevő meg majd érvényesítse az árban később, amikor el akarja adni. Ha tudja.

(#5892) Mercutio_ válasza _BM_ (#5890) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ügyfélkapum van, a takarnethez kell még külön valami?
Lekérdezést hogy fizetem, átdob az OTP netbankra?

attiati : Aki elad azok nagyrésze venni is akar, nem?

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5893) _BM_ válasza attiati (#5891) üzenetére


_BM_
senior tag

Nem csak az alapterület miatt érdemes takarnetezni. Lehet a tulajdoni lapon egy sor más fontos információ, például a széljegyen, és akkor az ember már nem is foglalkozik vele. Jobb az elején mindent megtudni a kiszemelt lakásról, mintsem az ügyvéd előtt szembesülni a problémával. Gondolok itt 5 tulajdonosra, akikből kettő már meghalt, másik kettő gyámság alatt van, haszonélvezeti jog egy börtönben ülő személynél stb-stb

[ Szerkesztve ]

(#5894) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Sziasztok!

Vettem egy kétszobás panelt banki hitelből egy kft.-től. A folyamat most ott tart, hogy a földhivatal intézi a bank jelzálogjogának bejegyzését. Ha ez megtörtént, a bank (várhatóan jövő hét közepén) folyósítani fog a kft.-nek.

A birtokba vételről szeretnék kérdezni, hogy megy pontosan, milyen teendőim vannak. Amint megjelenik a kft. számláján a vételár banki része, kérhetem is a kulcsokat?

Azt olvastam, hogy a közműszolgáltatókhoz nyugodtan mehetek egyedül is, nem szükséges, hogy eladói oldalról bárki képviseltesse magát, mert ha lenne is tartozás, azzal nem kell foglalkoznom, mivel az személyhez, nem pedig ingatlanhoz kötött. Ez igaz?

Mi a helyzet a közös költséggel? A közös képviselőt külön tájékoztatnom kell?

Mérőórákat, plombákat lefotózzam? Jegyzőkönyvezzük (neten találtam sablonokat) az értékeket?

Mire kell még figyelnem?

Az úriember egyébként, aki a lakást mutatta, és akivel a kapcsolatot tartom, normális, és gyakorlatilag bármikor rendelkezésre áll.

szerk.: Ja, és mégegy kérdés: A bankfiókban azt mondták, hogy a tulajdonjog átruházó papírokat az ügyvédem fogja intézni, ha szólok neki. Ez mit jelent pontosan?

[ Szerkesztve ]

(#5895) Vesztor87 válasza Apollo17hu (#5894) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Szia!

Ha jön a manus akkor átadás átvételi (birtokbaadási) jegyzőkönyvet írtok. Ebben dátum, a lakás pontos címe, mérő órák gyári száma és állása benne legyen. Ezzel meg az adásvételivel mehetsz a közműszolgáltatókhoz.
Az adásvételinkben nekünk pl. benne volt hogy a vételár beérkezésétől számított 3 napon belül köteles átadni a kulcsokat.
Közös képviselőhöz elmész, és szólsz neki mi a stájsz.
Nálunk úgy ment a tulajdon rész, hogy az ügyvéd írta meg a bejegyzési engedélyt:-)

(#5896) Apollo17hu válasza Vesztor87 (#5895) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Szia!

Köszönöm az infót, akkor jegyzőkönyvet mindenképp nyomtatok.

Nálunk úgy ment a tulajdon rész, hogy az ügyvéd írta meg a bejegyzési engedélyt

Ezt nem teljesen értem. Ez arra vonatkozik, hogy az ügyvéded intézte, hogy a földhivatal bejegyezzen a tulajdoni lapon? Ha erről van szó, és a fiókban erre utaltak, amikor a tulajdonjog átruházó papírokat említették, akkor ezzel is kész vagyok.

Az adásvételit úgy fogalmaztuk meg, hogy a teljes vételár megfizetését követően automatikusan birtokba lépek (= viselem a hasznokat és terheket).

Akkor úgy tűnik, hogy már csak
- óraállásokat kell jegyzőkönyveznem,
- el kell mennem a szolgáltatókhoz,
- el kell mennem a közös képviselőhöz.

(#5897) Vesztor87 válasza Apollo17hu (#5896) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Szia,

A teendőidet illetően igen, ezeket kell csinálni. Mi is hitelre vettük a lakást, úgy volt emlékeim szerint, hogy mikor kifizettük az előleget, meg az ltp utalt az eladónak /adásvételi alapján/, akkor a banki utalásnak az volt a feltétele hogy az ügyvéd engedélyt adjon /az eladóé/ arra hogy széljegyen szerepeljen a nevünk. Miután ez megtörtént, a földhivatalba az ügyvédi papír ellenében adtak igazolást hogy széljegyre került a nevünk, utána ezt elvittük a bankba, ott utalták az összeget az eladónak, utána kicsit homályos mi volt, lényeg hogy teendőnk nem volt. Az ügyvéd nemtom micsinált már vagy mit nem. :F

(#5898) Apollo17hu válasza Vesztor87 (#5897) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Ahá, így már értem, én azonnal széljegyre kerültem.

Nekem ez az egész folyamat (ügyvédkereséstől a birtokba vételig) nagyon aprólékosnak tűnik, és annak ellenére, hogy szóban mindenhol kielégítő tájékoztatást kaptam, mindent nem tudtam fejben tartani, visszaidézni pedig nem is tudnám, pontosan mi mit követett. Pláne úgy, hogy a banktól a hitellel kapcsolatos tájékoztatókat utólag kaptam meg, és visszadátumozva írtuk alá. :D

(#5899) Apollo17hu válasza Vesztor87 (#5897) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Mégegy kérdés, most olvasom, hogy a szolgáltatóknak nem mindig elég az adásvételi szerződés és a jegyzőkönyv. Szokták kérni a tulajdoni lapot is. Akkor átírás előtt el kell mennem még a földhivatalba is ezért, és megint csengethetem az eljárási díjat?

szerk.: Ügyfélkapun keresztül lekért, és kinyomtatott tulajdoni lap játszik?

[ Szerkesztve ]

(#5900) Vesztor87 válasza Apollo17hu (#5899) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Főgáznál pl elég, de mikor mi átírattuk nem vittünk mást, adás vételit, személyes okiratokat, na meg a birtokba adásit, elég kéne legyen... tullapot miért kérnének?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.