Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4851) axioma válasza Vesztor87 (#4850) üzenetére


axioma
Topikgazda

En igazabol a 10%-ot nem ertem. Mert ha azt mondja hogy 100e Ft-ot mar nem fog olyan konnyen otthagyni, es az azert karpotolja hogy +1 honapot kell varnia, annyi me'g egy lakasvasarlasi szituacioban csak mindenkinek van (csak a koltozkodes lenne annyi, es az majd a tobbi utan kell csak vissza). Az 500e az viszont mar szerintem nem feltetlen. Persze amig lehet 10% foglalos vevot talalni, addig kerni fogja.
Probaltal egyebkent alkudni olyan iranyban, hogy szerzodtok (NEM eloszerzodes, hanem tobb fiz. reszletes valodi, mar ugyvedi szarazpecsettel - anelkul penzt ugye nem adunk ki a kezunkbol), de nem vagy csak kevesebb foglalot tudsz kp biztositani? Mert altalaban kerik, hisz ez a szokas, de ha komoly az erdeklodo, elofordulhat, hogy ebbol engednek.
Amugy erdekes, amcsi koltozkodos musorokban surun van olyan, hogy csak egy szerzodest irnak ala elore az ugyvednel vagy raadasul csak a kozvetitonel, es penzmozgas nelkul, a kozvetito telefonalgatasa reven jon letre az uzlet (mikor - mely penzosszegnel - adja oda az eladonak). Sot, olyat is beleirnak, hogy akkor veszik meg a hazat, HA a sajatjuket eladtak! Inkabb azon voltak kiakadva, amikor valaki bevallalta, hogy ezen kitetel nelkul alairja a szerzodest, ami milyen szivas lehet, mert ha nem kel el a sajatja (gyorsan, ertsd, kvazi azonnal: hetekrol beszelunk max!), akkor ket torlesztot kene fizetnie egyszerre (az elso is boven hiteles volt me'g). (Ill. van valami hatosagi ellenorzes is az adasvetel kapcsan, muszakilag.)

(#4852) albiosz


albiosz
őstag

Urak!
Mit gondoltok, Budapesten 7MFt-ig hol érdemes 1,5 szobás lakást keresgélni? 8. kerben van bőven, nem is rosszak, de barátnőt nem szívesen vinném oda. Máshol esélytelen? Fontos, hogy a nyugati kb. 30 perc alatt elérhető legyen.

(#4853) kew válasza Vesztor87 (#4850) üzenetére


kew
senior tag

Mi ezt úgy oldottuk volna meg (ha nem adják el az orrunk elől a kinézett lakást tárgyalás közben), hogy személyi kölcsönként felvettük volna a foglalót, amit a fundából visszafizettünk volna, amint azt kiutalják. Megkérdeztük a fundát, állítólag ez megoldható, hiszen az is lakásvásárlási költség, így el lehet számolni, csak bele kell foglalni valahogy a szerződésbe - bár idáig még nem jutottunk sajnos, így gyakorlati tapasztalatom nincsen.

(#4854) _BM_ válasza axioma (#4851) üzenetére


_BM_
senior tag

"Mert altalaban kerik, hisz ez a szokas, de ha komoly az erdeklodo, elofordulhat, hogy ebbol engednek."

Ha eladhatatlan a lakás, régóta árulja a tulaj, akkor le lehet menni jelképes összegre is foglalóként. Nem kockázat semmit az eladó, mert ha jön egy másik vevő, akkor visszafizeti a jelképes foglaló dupláját a kikosarazott első vevőnek.
Amikor lakást árulok, akkor a tulajdonjog átruházásának pillanatáig bármilyen baromságra rá tud venni a vevő. Akár 5 ft-tal is lefoglalózhat.

(#4855) axioma válasza _BM_ (#4854) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na igen, ez a vevo reszerol a kis foglalonak a hatranya... hogy ott maradhat lakas nelkul, ha van valaki aki jobb felteteleket mond.

(#4856) Vesztor87 válasza _BM_ (#4854) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Köszi a reakciókat. Most odáig még nem jutottunk el hogy lakást nézzünk,és alkudozzunk. Az LTP-t (otp, bár 5 éves de már 4 eltelt) már kérhetem hogy utalják ki. Azzal lehetünk még bajban ha a kinézett lakásra azt mondja a banki érték becslő hogy x sok ft-al kevesebbet ér. Ez esetben tovább kell gyűjteni. Ezt a lakást néztük hogy jó, mert panel programos, legfelső szinti, jó helyen van. Árulják már legalább fél éve. De erre ugye alsó hangon szerintem 6-800e ft-ot (anyagköltség) rá kell költeni. Szval ha 10%-al számolunk kell 1,2M legalább, és akkor még se bútor, se pár havi törlesztőrészlet-vésztartalék...
Azért is érdekes az hogy mennyi lehet a foglaló. Az ingatlanosnak írtam, annyit válaszolt hogy 10% foglalót kér, áralku lehetséges, de nagyon minimálisan, max 100-200e ft-nyira...

kew: személyi kölcsönt nem akarok, ugye hitel bírálatkor a bank nézi a havi részleteid, meg amúgy is egy nagy többlet költség:S Még munkáltatótól fizu előleg lehetséges lenne vagy 400k, meg mondjuk folyószámlahitel még legalább ugyanennyi, de el nem szeretnék adósodni azért, hogy egy még nagyobb hitelt a nyakamba vegyek. Ha úgy van akkor várok őszig amikor ez már nem lesz gond:)

[ Szerkesztve ]

(#4857) bandus válasza albiosz (#4852) üzenetére


bandus
veterán

Bekasmegyert nezd meg esetleg, hev+villamos komboval meg kevesebb alatt is megjarod.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4858) Vesztor87 válasza albiosz (#4852) üzenetére


Vesztor87
senior tag

XIX kerületet javaslom, én a Temlom térnél lakom, gyalog 10-15p a metro (M3 Kőbánya-Kispest), tömeggel 7-8P a Határ úti M3, vagy 5-6p a Kőbánya-Kispest M3 megálló... 7-ért már felújítandó 50-60nm-es 1+2 félszobás is van:)
Pl

[ Szerkesztve ]

(#4859) _BM_ válasza Vesztor87 (#4858) üzenetére


_BM_
senior tag

Te most Pesten és Szegeden is keresel lakást? :F

(#4860) Vesztor87 válasza _BM_ (#4859) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Én Szegeden:) Csak a kollégának linkeltem:)

(#4861) DeFranco válasza axioma (#4851) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Két oldalról kell ezt nézni. Egyrészt biztosíték a vevőtől az eladó felé, ezt tiszta sor...

De biztosíték az eladótól a vevő felé is, hogy indíthatja a finanszírozási folyamatot, aláírogathatja a hitelszerződéseket, rángathatja a kapcsolatait nyugodtan, a lakás már a zsebében van. Igen ám, de ha jön egy esetleges vevő, aki ráígér, akkor nagyon nem mindegy, hogy csak +200-300k-t kell rádobnia (amit adott esetben simán megtehet valamilyen okból) vagy egy olyan összeget, ami már biztos elrettenti.

Egy jó, sőt tuti lakásnál amit épp kifogsz, nagyon nem mindegy, hogy blikkre szaladgálsz-e mindenhova meg vered magad komoly költségekbe, és a folyósítás előtt 5 nappal meg lefújják a boltot, vagy legalább erről az oldalról nyugodt lehetsz.

@Vesztor87: ha ideiglenesen nem tudtok megfinanszírozni 500k foglalót egy lakásra, akkor szerintem nem tartotok ott, hogy bele kellene vágni. Ha ekkora takaró alól kilóg a lábatok (tudom, hogy másra is félre kell tenni, de ez ebben a helyzetben nem kifogás, mert ezt a pénzt csak "megfinanszírozod", az adásvétel végére behozza magát, ha csak nem 100%-osan hitelből veszed, akkor meg... most majdnem csúnyát mondtam), szóval ha ekkora takaró alól kilóg a lábatok, akkor most kellene átgondolni a dolgokat és belátni, hogy a vágyak nagyobbak mint a lehetőségek, és gyűjteni még. Tényleg segítő szándékkal mondom, később fogjátok bánni nagyon, amikor elfogy a pénz (mert el fog fogyni) és ha valami beüt, amit márpedig meg kell csinálni, akkor mehettek uzsorakamatra pénzért a providentre... fél-egymillió maradjon zsebben a processz végére mindenképpen, és az isten szerelmére ne hitelezzétek túl magatokat.

szerk: személyi kölcsönből foglalózni meg... eh... :DDD felolvastam itt az irodában, átjöttek a szomszédból, hogy mi ez a majomüvöltés :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4862) axioma válasza DeFranco (#4861) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem figyeltel a reszletekre (marmint nem nalam, Vesztornal, amugy en meg azt mondom, hogy a hitelezesi procedura egy resze ugyan bukta (ertekbecsles 30e), de masik ingatlanra modositani lehet, a tobbi az megmaradhat...)
Szoval 1. 25% onereje megvan ltp betetben 2. irta, hogy a havi terhelhetoseguk miatt 5-7 ev alatt ki tudjak a maradekot is fizetni, tehat igencsak atmeneti, par honap amig nullara maradnak (annyira meg felteszem latnak elore, vagy van vesztartalek hatter, amihez az alatt is nyulhatnak -- en se kernek anyamektol amig meg tudnam oldani, hogy szukosen de kijon, de tudom hogy ha gaz van, akkor nem maradok ott letolt gatyaval, plusz azt is, hogy a jovedelem-potencial miatt nekik (is) vissza tudnam fizetni). Szoval szerintem ot most eppen tok felesleges ekezned, mert nem az az eset, amikor nem is tett eddig felre de innentol majd 100e torlesztot is ki tud szoritani a hivatalosan 130 fizujabol...

(#4863) DeFranco válasza axioma (#4862) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nincs meg fejben a teljes finanszírozási tervük, ezeket a dolgokat nincs kapacitás fejben tartani.

Másrészt nem ekéztem, de úgy gondolom, hogy akármi is van, ez a foglalós történet nem jelenthet problémát. 25% a LTP betét része, vagy szerződéses összeg? Utóbbiról tudjuk, hogy oroszlánrésze (50-60%-a) hitel. Ez szerintem még mindig édeskevés önerő egy hatmilliós lakáshoz is, feltéve, hogy nem marad zsebben még egy jelentősebb összeg, de mivel itt párszázezer ideiglenes kifizetésen rugózunk, gondolom nem ez a helyzet.

75% hitel az baromi sok, de legyen, összegszerűen nem a világvége, de ebben az esetben meg komoly tartalékokkal kellene rendelkezni gebasz esetére, ami nincs, mert akkor nem lenne 75%-os kényszer sem. Az, hogy most úgy gondolják, hogy 5-7 év alatt kifizetik, az egy dolog, erre sajnos nem lehet adni semmit, mert egyrészt nem tudod, hogy hogy számoltak, másrészt nincs számolva sem egy elbocsátással, sem egy betegséggel. De ne legyen semmi gond. Akkor is nagyon gyorsan lehet igény egy kocsira, besikerülhet egy baba, jöhet egy esküvő ha még nem volt, és a hitelke szépen tolódik 15-20 évre. Ez persze nem feltétlenül gond, csak éppen bőven elég esély van rá ahhoz, hogy ez a kicsit 5 évig meghúzzuk magunkat, aztán kifizetjük dolog ne legyen reális alternatíva.

Egy szó mint száz, nekem a reális, megbízható alapot nem az jelenti, hogy 75% hitelre veszek egy lakást és még a foglalót sem tudom lerakni zsebből mert annyira ki vagyok centizve, de semmi gond, mert majd leszokok a cigiről és 5 év alatt visszafizetem aminek a felét nem tudtam kigazdálkodni az elmúlt 5 évben sem...

De még egyszer mondom, nem őt ekézem, próbálok tanácsot adni, és véleményt mondani. Az irónia nem rá irányult, a személyi kölcsönös megoldást nem ő írta.

(#4864) axioma válasza DeFranco (#4863) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. irta, hogy betet (bocs, nekem ez trivialis az osszegbol, eleg ritka aki 9e-es vagy alacsonyabb szamlat nyit/fizet, akkor lehetne SZO, mig a 1.5M az a majdnem 5 eves maxosnak a beteti resze)
2. irta, hogy 20 evre veszi fel, es szurke kombival fogja a maradekot belerakni, es AKKOR fogy el 5-7 ev alatt, tehat a havi terheltseg (amire hitelbiralnak meg ami a kotelezo) az alacsony marad -- a multkoraban ennek propagalasaert kaptam itt nagyokat a fejemre egy eletre eladositas cimszoval...
3. amire te gondolsz, hogy ha var, akkor lesz plusz penz a foglalora: egyreszt az ltp minel tovabb var, annal tobbet bukik (akar befizet - de akkor meg mit tenne felre -, akar nem); masreszt meg ha ez nem szuloi hazbol elkoltozes hanem alberletbol, akkor gyakorlatilag eddig albira fizettek kvazi a kamatterhet, most meg a hitelre fizetnek... de kiszedni a rendszerbol foglalora, ha nincs ingyen lakhatasra lehetoseguk, nemigen lehet.
Illetve azt tehettek volna meg az ltp kotesekor, hogy maxos helyett 15e hogy a maradek meg foglalora gyuljon... ami szerintem sokkal rosszabb megoldas lett volna.
Itt igazan ott a tartalek, csak benne az ltp-ben, es (egyszeruen) csak mar szerzodest lobogtatva lehet hozzajutni.

Szerk. me'g egy dolog. Amennyiben ez egy 10-12M-s lakas lenne, mondhatnad, hogy egy 8M-shoz mennyivel jobb lenne a finanszirozottsag. De 5-6M ala eleg nehez bemenni, nem azert mintha nem lehetnenek olyan elado ingatlanok, csak nemigen lehet hitelezni (4M alatt szinte egyaltalan nem, mert 0-nak veszik a menekulesi erteket (HBE'), de 4-5 kozott is csak feltetelekkel mukodik).

[ Szerkesztve ]

(#4865) DeFranco válasza axioma (#4864) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nézd, matek oldalról teljesen igazad van, de józan paraszti ésszel azért mégis csak nagyon necces, ha úgy vesz lakást, hogy egy foglalót sem tud kifizetni... persze, ki lehet matekozni, és meg lehet oldani 'okosba, de ilyen szintű kifeszítést így fél lábbal meg fél elsődleges nemi jelleggel még a válságban ragadva én sem nem tanácsolnék sem nem mernék meglépni. Akár 5-6 millió, akár 12, csupasz fenékre nem veszünk lakást, mert annak mindig orrvérzés a vége. És a fundamenta csak egy fél gatya ebből a szempontból.

Nagy kinyilatkoztatás szaga van ennek így, de szerintem belátható, hogy van mögötte igazság bőven. Rakták a fundit, OK, megszabadulnak az albérleti díjtól, OK. Az életük egy naagy kötetlen és gondtalan időszakát hagyják maguk mögött, most jönnek a gondok, a terhek, a költségek, és emellett kell 19-re lapot húzni úgy, hogy az elmúlt időszakban sem tudtak vagy akartak annyit felhalmozni, hogy ez a projekt jobban finanszírozható legyen.

Én nem lépném meg. Lejátszható, de nem biztonságos. Akármennyire is van mögötte akarat. A frankhiteles elővárosi ikerházakban is volt.

(#4866) axioma válasza DeFranco (#4865) üzenetére


axioma
Topikgazda

En pont ebben nem ertek egyet, marmint nem csak matekilag jon ki hanem tervezesre is a vazolt adatokkal, biztonsagra torekedve stb., de milyen unalmas is lenne a vilag, ha mindig mindenki ugyanezt gondolna:)

(#4867) Vesztor87 válasza DeFranco (#4865) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Pont ott tartunk hogy a lakás árának a negyede megvan ltp megtakarításban, jövő hónapban meglesz a 10% , csak a felújítás miatt nem akarom beletenni. Csupasz fenékkel nem kell venni ez tény. Gondolkodunk mi legyen, mert ha szeptemberig várunk akkor az ltp-n felül még bő 1m ft lenne rá...

(#4868) axioma válasza Vesztor87 (#4867) üzenetére


axioma
Topikgazda

Gusztus kerdese, de az nem opcio, hogy bekoltoztok kvazi nomadokkent (a'gy-asztal-szek, nekunk anno elobb volt - ket het foldon gep elott gornyedes utan - szam.gepes asztalunk mint a'gyunk, volt helyette dupla gumimatrac :) ), es amikor megjon az a plusz penz, akkor ujitjatok fel? Mar ha a szeptemberig egyszeri plusz penzt vartok, nem a jelen helyen maradva takarekoskodasra gondolsz.
Illetve en tenyleg azt kerdeznem meg magamtol, amit irtam is lentebb, hogy milyen a "hatterorszag", ha barmi borulas van, akkor van-e atmenetileg hova nyulni, vagy csillioert Provident az egyetlen opcio?
Ja es me'g nem szamoltam bele, hogy a varakozasnak vajon az ingatlanokra lesz-e barmilyen hatasa a'rban...

szerk. utobbi megvan, szeptemberben Szegeden erosen vasarlas van, akkor inkabb most kene, mire lefut addigra nyar eleje, aki vegzett es visszakoltozne az most ad el, vagy akinek az alberloi tanev vegeig vannak, szoval a helyi eros szezonalitas az a most mellett szol.

[ Szerkesztve ]

(#4869) Vesztor87 válasza axioma (#4868) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Jelenleg több mint havi 100k amit félre tudunk tenni, szval nem kéne hogy gond legyen. Persze manapság kinek biztos az állása... De az megoldható hogy ha nagy gond van, hogy szülőknél tudjunk lakni, a lakás meg albiba ki lesz adva. Egy 20 éves áll.támos konstrukciót kötve 30k körüli részletet kell vállalni kötelezően (a fizetett LTP-ket ugye lehet szüneteltetni), annál meg többért ki lehet adni egy lakást:)

(#4870) Goose-T válasza Vesztor87 (#4869) üzenetére


Goose-T
veterán

Ha kombinált hitelt veszel fel, akkor nem lehet szüneteltetni az LTP-t. Nekem is olyanom van, az elején úgy volt, hogy kettő LTP lesz bekötve, aztán egy lett, és a másikat szüneteltettem pár hónapig. Azt hiszem, egy-két hónap szüneteltetés után olyan dörgedelmes levelet kaptam a banktól (súlyos szerződésszegés és ilyesmik voltak benne), hogy hasonló elánnal basztam le őket. :D Valamit elnéztek, és azt hitték, mindkettőt kötelező fizetnem, de elmagyaráztam nekik, hogy csak az egyiket. Erre azt mondták, hogy akkor menjek be a fiókba, hogy le tudják rendesen adminisztrálni, én meg úgy voltam vele, hogy ők kúrták el, adminisztrálják le maguknak, azóta se foglalkoztam ezzel. Ez volt már vagy öt éve. (A sors iróniája, hogy azóta ott dolgozom a bank épületében az egyik üzletág leányvállalatának, és jó sok pénzzel húzom le őket alvállalkozóként. ;] De hát ennyi az ára egy szoftverfejlesztőnek. :D )

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#4871) axioma válasza Goose-T (#4870) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. Vesztor nem kombiban utazik (a szurke kombi amit kifejezeskent hasznaltam, az azt jelenti, hogy fizeti minimalis toketorlesztessel - vagy tokehalasztassal, vagy nagyon hosszu futamidovel -, de mellette fizet onkentesen ltp-t is, amit majd betorleszt)
2. a par honap szuneteltetesert ha levelet kaptal, az - ha nem OTP vagy uj Erste, mert ott nem tudom az osszefonodast - azt jelenti, hogy engedmenyezve van az ltp a bankra. Ez mondjuk nem annyira vicces adminisztrativ hiba, plane nem tudod te megoldani... en nem vennem ennyire felvallrol, mert barmikor bejohet olyan szitu, hogy inkabb csak az egyiket engeditek hitelbe, a masik felet a lakasra (vagy egy masikra stb.) akarod felhasznalni.

szerk. ha a szerzodesszeges szo is benne volt a levelben, akkor az tuti nem ez az eset, de most mar hagyom

3. a par honap szuneteltetes l'art pour l'art a 3. es 4. negyedeves szabaly ota nagy meglepetest (a tobbi befiz-re is kisebb alltam) hozhat -- nem az tortent veletlen, hogy az erre figyelmezteto levelet hitted a bank dorgedelmenek? Bar ilyet meg inkabb otp-nel lattam, funda nem remlik hogy kuldozgetne'. Viszont koze nincs a hiteledhez, csak az ltp alltam-vesztesegre figyelmeztetnek (nem veletlen, nem az faj nekik, hanem hogy ok szeretne'k azt a parhavit is hogy tedd be hozzjuk).

[ Szerkesztve ]

(#4872) Goose-T válasza axioma (#4871) üzenetére


Goose-T
veterán

Tisztában vagyok, hogy engedményezve van az egyik Fundamenta LTP a bankra, le is van írva feketén-fehéren a szerződésben az LTP számlaszámával együtt. A baki ott volt, hogy a dörgedelmes levélben (amit a bank küldött) a másik LTP számlaszámát említették, ami végül nem került engedményezésre. Beszéltem velük telefonon, és elismerték a hibájukat.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#4873) axioma válasza Goose-T (#4872) üzenetére


axioma
Topikgazda

A funda partnerbankok engedmenyezes nelkul nem is lattak volna a masik ltp-nel elmaradt fizetest (illetve talan fizikailag mintha az unicredit vezetne' nekik, ok esetleg). Azt plane nem hiszem hogy az ugyintezo csak ugy sajat szakallra kutakodik hogy fizetted-e az ugyanakkor inditott ltp-t. Tehat velhetoen valami automatizmus dobta ki hogy elmaradas van, na ez az osszekotes ami nekem gyanus, mas nem lehetne mint engedmenyezes, ami valahogy rajta felejtodott. Marmint hogy nehez egyszeru adminisztracios hibanak felfogni, es lehet me'g belole bajod, plane ha egyik reszrol ugyan nincs leirva (lakashitel-szerzodesed nem tartalmazza), de a masik reszrol igen (engedmenyezetten irtad ala a masik ltp nyitasat). Utobbi esetben ugyanis a modositas, masra felhasznalas stb. is tiltva van [pontosabban a bank engedelyehez kotott, de azert nem lennek benne biztos, hogy barmikor is barmit engedtk volna, ha egyszer mar ugymond birtokban vannak]. Es engedmenyezni szabad akkor is, ha nem kotod be a hitelbe...
De persze nekem mindegy, csak azert szoltam, hogy itt azert nem feltetlen lenyegtelen dologrol van szo. Persze ha nem zavar, akkor hagyd.

Masik, ami feltunt, hogy 5+ eve megy hitel melletti ltp-d? Ki volt az a nagyokos, aki ilyenre kototte? Megszivattak a 8 ev alatt 2x annyi alltam mint 4 ev alatt szoveggel? Mert peldaul ha ez egy 5+ eves ltp akkor mielobb kene betorleszteni, nem megvarni a 8-at... a 4. ev vege ota csak buksz rajta (nem nominative, hanem a lehetseges azonos aru megoldasokhoz kepest).

Sot, lehet trukkozni, azaz a normalis varhatonal tobbet kihozni a penzedbol, de ehhez akkor aruld el, hogy mikor indult milyen ltp (hany eves, melyik tipusu) van, hatha lehet kicsit javitani rajta. [Bar ha engedmenyezve van, akkor lehet hogy pont ez nem fog menni...]

[ Szerkesztve ]

(#4874) attiati


attiati
veterán

valaki esetleg tudja fejbol h Fundamentara lehet venni kulonallo garazst, tarolot? (nem sajat lakashoz tartozik)

(#4875) axioma válasza attiati (#4874) üzenetére


axioma
Topikgazda

Sajna nem, alapfeltetel hogy lakoingatlan legyen a cel (ezert lehet a telkes hazra epitett garazs jo, meg akar - epitett - kerti medence is, mert az az adott ingatlan komfortjat - es erteket - noveli, ami egyben lakoingatlan). Szoval sajnos itt valik el a dolog.

(#4876) malinea válasza albiosz (#4852) üzenetére


malinea
újonc

Most vettem egy 1+1/2-es panelt Újpest-Központnál 6,3 millióért. A fürdőhöz és a konyhához nem kellett hozzányúlni olyan jó állapotban volt. A lakás "parkra" néz, nincs előtte másik panel.

A Nyugati kb 25 perc.

(#4877) _BM_ válasza malinea (#4876) üzenetére


_BM_
senior tag

Jól hangzik!

(#4878) albiosz válasza malinea (#4876) üzenetére


albiosz
őstag

Jól hangzik, köszi. Újpesten is nézelődünk, szoktak lenni jó ajánlatok. :)

(#4879) malinea


malinea
újonc

Köszi. :)

Igazából ez volt az egyetlen lakás, amit meg is néztem a sok hírdetés közül.

Olvastam itt sok tippet, és gondoltam, elmondom, hogy hogyan jutottam a lakáshoz:

Nem akartam nagyon durvát bevállalni, és tudtam, hogy amennyi pénzem van, abból gazdálkodom.
Tudtam, hogy kb 6-7 millióért nem kapok olyan lakást, ami csúcsszuper helyen van, így maradt Újpest)

A lakás 50%-a megvolt önerőnek és a maradékot munkáltatói hitel formájában szereztem meg.
A törlesztő a fizetésem 14%-a, 10 éves futamidő, nincs kamat, csak az OTP nyúl le havonta 2% kezelési költséget (5000 Ft-ot)

Így, ha esetleg csökkenne a fizetésem, akkor is tudnám fizetni a rezsit és a törlesztőt (ami együttesen kb 60e Ft)

Hozzáteszem, bútorom az alig van (még) :D

(#4880) DeFranco válasza malinea (#4879) üzenetére


DeFranco
nagyúr

tudnál még egy kicsit mesélni a lakásról? utca, emelet, fekvés (bár az az utcából kiderül), állapot, nyílászárók stb?

(#4881) malinea válasza DeFranco (#4880) üzenetére


malinea
újonc

Rózsa utca,
keleti fekvés,
6. emelet,
panel,
a nyílászárók a konyhában és a félszobában műanyag, kicserélt.

35m2, erkély nincs.

(#4882) attiati válasza malinea (#4881) üzenetére


attiati
veterán

35nm-en másfél szoba és külön konyha? (wc is külön?)

(#4883) albiosz válasza malinea (#4879) üzenetére


albiosz
őstag

Köszi a beszámolót!

Elég hasonló a helyzetünk. 7 misi áll rendelkezésre. Belvárosban a VIII-ban van szuper lakás ennyiért, de barátnőt azért nem szívesen vinném oda. Újpesten viszont akadnak jó ajánlatok.

Mindenki: panel vs. tégla kérdésben várom a véleményeket. Panelben nyilván egyedi mérés a cél.

(#4882) attiat: sok ilyet látni. Minimális előszoba, aprócska konyha (étkezőasztal nyilván nem fér el), félszobában kb. elfér egy franciaágy és annyi. Nagyszoba korrekt méretű. Fürdő WC együtt.

(#4884) káen válasza albiosz (#4883) üzenetére


káen
tag

Előttem elmondták már, de a nyolcban is vannak azért normális helyek és rengeteg rendőr is van az utcákon. Melyik környék?

(#4885) albiosz válasza káen (#4884) üzenetére


albiosz
őstag

Konkrétan kettőt is néztünk, ami jó volt. Az egyik Mátyás tér (Mátyás tér, Tavaszmező sarok), a másik Füvészkert utca volt. Előbbinél biztató volt a rendőrségi pont a tér közepén meg a sétálóutca, de azért a sok eszkimó nem volt túl szimpi. Füvészkertnél meg a Szigony utca közelsége necces egy cseppet.

(#4886) axioma válasza albiosz (#4883) üzenetére


axioma
Topikgazda

Panel egyedi meres: felhivom a figyelmedet, hogy csak a szamlakkal egyutt!! hidd el, hogy jobb, mitnha nem lenne. Par ember orul hogy atverheto a rendszer, a tobbiek meg szivjak es fizetik az atalanynal 1.5-2x-es szamlat. Vannak remtortenetek...

(#4887) Apollo17hu válasza albiosz (#4885) üzenetére


Apollo17hu
őstag

(#4888) albiosz válasza axioma (#4886) üzenetére


albiosz
őstag

Mire gondolsz? Én eddig pont azt hallottam, hogy jobban megéri fogyasztás után fizetni.

(#4889) malinea válasza albiosz (#4883) üzenetére


malinea
újonc

Minimális előszoba, aprócska konyha (étkezőasztal nyilván nem fér el), félszobában kb. elfér egy franciaágy és annyi. Nagyszoba korrekt méretű. Fürdő WC együtt.

Pontosan. Egyedül lakom ekkorában. Bátyámék hárman a gyerekkel.
Nekem lazán elég.

szerk: nekem a fűtés és a gáz is átalány. Az egyedi mérés paneloknál nem túl kifizetődő szerintem.
Tudom, hogy havonta fizetek 9 ezret a fűtésért, és ez nekem jó is.

[ Szerkesztve ]

(#4890) axioma válasza albiosz (#4888) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat csak mondjuk az fogja probalni leginkabb eladni, akinek nagyon nem jott be ez a meres.
Olvasgass bele a linkelt topikba, bar en ugy 2 eve kovettem csak egy ideig, de van itt minden. Kezdve ott, hogy a parologtatos koltsegoszto NEM meres a szo valodi ertelmeben (nem is mondja magarol), es neked nem is szamlazhatnanak ilyen "muszer" alapjan. De meg van jogilag trukkozve, a th egyben fizeti a cehet, es ok csak szivessegbol az altala megadott %-os modon szedik be a lakoktol. (Ja es termeszetesen mivel a(z erzekelt) szobahomerseklet es a radiator hom. kozotti kulonbseget "meri" (integralva), ezert ha azt szimulalod, hogy a szoba 34 fokos, akkor annyival kevesebbet fogsz fizetni... na most kepzeld el, hogy nem te csinalod, hanem rajtad kivul mindenki mas.)
Nem meresi oldalrol meg az a problema vele, hogy draga. Akar a kiepites, de me'g a mukodtetes is.
Illetve amiert nem lett volna szabad bevezetni: a panelok nem voltak lakasonkenti futesre tervezve, olcso volt az energia, egyben lett cska leme'retezve, es kaptak ilyen-olyan radiatorokat a lakasok. Most ha kifogsz 3 ures lakast korulotted, akkor oket a te futesi koltseged fogja temperalni.
Es hogy miert mondjak jobbnak a koltsegosztos futest? Hat mert nagyon gyakran futes- es/vagy energetikai korszerusites is tortenik egyidoben. Raadasul a pszichologiaja miatt valoban inkabb kevesebbet futenek paran.

Szoval szerintem: ha egyuttal ablakcserelt es homlokzaton szigetelt, akkor mind1, hogy koltsegosztos is (legfeljebb idovel megtanulod a trukkot...); viszont ha nincs semmi valoban megtakaritast hozo atalakitas megcsinalva, csak a koltsegoszto, akkor jo eselyed van, hogy te leszel a balek...

(#4891) _BM_ válasza axioma (#4886) üzenetére


_BM_
senior tag

"Par ember orul hogy atverheto a rendszer"

Ennél azért egyszerűbb a helyzet. A költségmegosztás minimális beruházást igényel, radiátoronként 5-6 ezer ft-ot, és az a hatása, hogy mindenki spórol. Biztosan vannak, akik úgy spórolnak, hogy hőelvonó tárgyat helyeznek a radiátor tetejére, hogy távolabbra kerüljön a meleg a ketyerétől, de ez elenyésző. Tapasztalataim szerint a költségmegosztós házakban mindenki beállít egy 21-22 fokos hőmérsékletet, ami azzal jár, hogy ha az ember 24 fokra szeretné fűteni a lakását, akkor felforrósodik a radiátora, és forrón marad, mert kezdik elszívni a hőt a hidegebb szomszédok. Tehát igazodni kell a szomszédoknál beállított hőmérséklethez.

Előny: Minimális beruházás mellett felére csökkenthető a fűtésköltség

Hátrány: Exponenciális mértékben megnő a költség azokban a lakásokban, ahol ragaszkodnak a szomszédoknál beállított hőmérsékletet meghaladó meleghez (a szomszéd lakások "elszívó" hatása miatt).

Ennél elvileg jobb az egyéni mérés, de az utólagos kiépítés kábé 20 éves megtérülést ígér a költségmegosztós megoldás 1-2 éves megtérülésével szemben.

[ Szerkesztve ]

(#4892) _BM_ válasza axioma (#4890) üzenetére


_BM_
senior tag

"a parologtatos koltsegoszto NEM meres a szo valodi ertelmeben"

Így van. A radiátor és a radiátor előtti levegő közötti hőkülönbséget regisztrálja, amiből kiszámol a KK egy szorzót a TH felhatalmazásával. A lényeg ott van, hogy a tulajok 99,99%-a sík hülye az egészhez, ezért nem történik más, minthogy mindenki spórol, és nem használja ki a bejövő hőmennyiség által biztosított 26-28 fokot. Teszi mindezt azért, mert nem érti az egészet.

(#4893) axioma válasza _BM_ (#4892) üzenetére


axioma
Topikgazda

Aha. Ugye biztos nem hallottal me'g senkit, aki zoknit huz az erzekelore? Ezaltal a radiator elotti levego is 35 fokos, meg a radiator is kb. annyi, kozben a lakas 26, es tok jol me'g vissza is kap az alapdijbol.
De me'g ha nincs is ilyen. Valaki megveszi a garazs feletti saroklakast 10+ eve (konkret ismeros), egy nem is tul sok lakasos (asszem 12) tarsashazban. Es kifizeti a teljes futeskoltsegnek a 35%-at, barmit csinal. Nyilvan a 10 aki jobban jar meg az 1 akinek mindegy, nem fogja megszavazni, hogy kevesbe szamitson a koltsegoszto a teljes koltsegben (legyen, vagy legyen magasabb a legkobmeter utani dij).
Na ha most o eladna' a lakasat neked, akkor hogyan venned eszre, hogy rafaragtal? Tok jo koltsegosztos.

(#4894) axioma válasza _BM_ (#4891) üzenetére


axioma
Topikgazda

En eddig csak olyanrol hallottam, ahol
- draga volt baromira a bevezetese a rendszernek (lakasonkent 100e felett)
- evente 5-10-15e Ft CSAK a leolvasasi dij per lakas (innentol kezdve erre megy el a megtakaritas, es nem veszik eszre mert ezt _nem_ szamolja bele a megterulesbe senki)
- a szomszedokat ugyan valoban futi, aki tobbet akar, de egyreszt azzal me'g tok egyetertenek, hogy ezzel takarekoskodjanak hogy mindenhol normalis hofok van; na de az mar nem normalis, hogy ha mindenhol egyforma van akkor is van valaki, aki az epuleten belul rosszabb helyen van vagy kevesebb meleg cso megy at rajta, az fizessen az elobb irt ismeroshoz hasonloan irrealisan tobbet
(igazsagos lenne akkor, ha mindenki a megkivant homerseklet es a kulso homerseklet kozotti kulonbsegeket figyelembe veve fizetne... de akkor nem lehetne lenyulni oket a parologtatos szarral)

Ehhez kepest annyit kene csinalni, hogy a rendszer parhuzamos legyen (atkotok a radiatorok elott) + kapjon mindenki termosztatot (azaz tudjon szabalyozni). Ez a komfortot is noveli es a koltsegeket is csokkenti (szerinted hany tulfutott lakasban szeretik azt a 30% es alatti paratartalmat, ami a meleg kiszelloztetese miatt keletkezik, meg egyebkent is a pazarlast?), nincs mukodtetesi koltseg, es a regi, kobmeteres koltsegelosztas mellett is mindenkinek csokkenne a koltsege is. A parologtatos ize csak a hokuszpokusz hozza!

(#4895) _BM_ válasza axioma (#4893) üzenetére


_BM_
senior tag

Nem állítottam, hogy tökéletes megoldás, de TH-ra vetítve 30-50%-kal kevesebb a hőfogyasztás, amivel jól jár a tulajdonosok 90%-a. A kedvezőtlen elhelyezkedésű lakásokat pedig kompenzálják (30-70%). Biztos van olyan is, aki abszolút rosszabbul jár, de a 30-50%-os energia-megtakarítás mindent visz. És mindez lakásonkénti 30-50 ezer ft beruházás mellett. Más kérdés, hogy drágítják a költséget a KK-k, és lenyúlják a különbözetet, de ez nem a költségosztó hibája. A külső szigetelésre is ráteszik a dupláját.

zerinted hany tulfutott lakasban szeretik azt a 30% es alatti paratartalmat

Laktam olyan házban is, egyedül én voltam, aki szenvedett a száraz levegőtől. A ház többi lakója imádta a 26°C-ot.

[ Szerkesztve ]

(#4896) axioma válasza _BM_ (#4895) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem fogunk egyeterteni. Pont ugyanaz a mechanizmus, mint a gazkazanok kornyekere felrakott magnes, amihez "hozza" kell szabalyozni a kazant. A magnes a humbuk, a kazan szabalyozas (sokszor tisztitas) meg megadja a megtakaritast.
A koltsegoszto semmiylen megtakaritast nem hoz, csak beruhazasi es fenntartasi koltseget. Egy fe'lnek jo ez az egesz: aki magat a kutyut gyartja/forgalmazza. Raadasul ugye monopoliumot kapott :(

(#4897) _BM_ válasza axioma (#4896) üzenetére


_BM_
senior tag

Az ideális megoldás az eredeti párhuzamos kialakítás + termoszelep. De ennek feltétele, hogy a KK csak olyan hőmérsékletű vizet engedjen be a házba, amellyel max 23 fokra lehet felfűteni a lakásokat, vagyis az előnytelen fekvésűekben max 21, a közrefogott lakásokban max 25 fok legyen elérhető. Ehhez nulla beruházás kell, viszont lehetetlen kivitelezni a barom lakóközösségek miatt.

"A koltsegoszto semmiylen megtakaritast nem hoz"

Látom a számlákat és a TH bejövő hőmennyiségét is.

[ Szerkesztve ]

(#4898) axioma válasza _BM_ (#4897) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. miert is kene az eloremenot ugy szabalyozni, hogy ne lehessen elvi 23-nal tobbre futeni? Egyreszt a termoszelepek eleve max. 25-re allnak be mint max., legfeljebb 26., masreszt meg a th homennyisege a magas visszatero eseten is keves, ha tenyleg nem hasznalnak a radiatorok, de ha meg igen, akkor meg megint azert hasznaljak, mert az egyenetlenseg miatt valaki fazik
2. ha az 1. nincs, akkor eleg a radiatoronkenti parhuzamositas (mert az egyseges lakasonkenti eloremeno miatt kene teljes parhuzamositas), csak a szabalyozhatosag kell
3. amit latsz, az a szabalyozhatosag eredmenye, illetve akar a vele egyutt vegzett ablakcsere vagy homlokzati szigeteles okozza, nem pedig az, hogy azokat a bigyokat is felszereltek

+1. ne felejtsd el, hogy a th-ak ugy lettek anno energetikailag tervezve, hogy ha mukodnek a radiatorok, akkor legyen mindenhol futes kb. normalisan -- tehat ha a saroklakasba bele van szamolva, hogy a szomszedok atfutenek... a kompenzacio viszont teljes mertekben exhas, mindenfele szempontokat figyelembe vesznek, de azt nem, hogy _valojaban_ milyen atfutesek vannak

De en itt befejezem, mivel - szerencsere - jelenleg nem vagyok erintett. En csak szolni akartam, hogy nem szabad a koltsegosztot a lakasvasarlasnal automatikusan pozitivnak venni.

(#4899) _BM_ válasza axioma (#4898) üzenetére


_BM_
senior tag

"ha az 1. nincs, akkor eleg a radiatoronkenti parhuzamositas (mert az egyseges lakasonkenti eloremeno miatt kene teljes parhuzamositas), csak a szabalyozhatosag kell"

Hiába van szabályozhatóság, ha nincs tényleges (vagy legalább kamu) mérés. Ha nincs mérés, akkor feltekeri csutkára (26 fokra) a paraszt a szelepet, nehogy rosszul járjon, és nem érdekli, hogy havonta elkapja az influenzát a csontszáraz levegő miatt. A mérés az egyedüli spórolás, vagy egy olyan megoldás, amiről azt hiszik a júzerek, hogy mér. Ez utóbbi fillérekbe kerül, és az nem lehet ellenérv, hogy felárazzák a KK-k, és az sem, hogy 100 lakásból 5-10 rosszul jár.

[ Szerkesztve ]

(#4900) amargo


amargo
addikt

Ezt a vitát nem értem, nekem a lakásban van egy kis LCD, ami mutatja a hőmennyiséget, ki/bejövő hőfokot meg minden mást, ami a lakásba bejön. Máshol nem így megy az egyedi mérés? Anyukámnak is ilyenre lett átalakítva, igaz Ő nem látja ezeket az értékeket..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.