Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5051) _BM_ válasza Apollo17hu (#5047) üzenetére


_BM_
senior tag

Mindent lehet, de a nagyobb cégeknél szigorú protokoll van (Duna House stb), amit nem lehet megkerülni.

A közvetítőnek amúgy is az az érdeke, hogy létrejöjjön valami üzlet, eképpen külön ösztönzés nélkül is próbál lefelé alkudni. Az eladónak azt mondja, hogy adja olcsóbban, a vevő felé pedig azt nyomja, hogy ennyiért már megéri megvásárolni.

[ Szerkesztve ]

(#5052) Apollo17hu válasza _BM_ (#5051) üzenetére


Apollo17hu
őstag

De a közvetítőnek az is érdeke, hogy minél drágábban menjen el az ingatlan.
Viszont ha a hasonló próbálkozásokat kivédik a protokollok, akkor tárgytalan...

[ Szerkesztve ]

(#5053) axioma válasza Apollo17hu (#5052) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha kizarolagost tudott kotni, akkor neki igazabol mind1. Elobb-utobb penzt lat... es az mar nem sokat szamit neki, hogy 28 vagy 26M utan veszi le az ugyfelet 2-4-6%-ra, ellenben a ket felnek a 2M nagyon nem.
Viszont a tobbseg nem tulsagosan ismeri az ingatlant... a trukkodnek akkor lenne jelentosege, ha az ingatlanos tudja azt, hogy mi a baj a lakassal, es neked elarulja, hogy mire kerdezz ra, amitol jobb alkulpoziciod van (de csak addig, amig mas nem jon hogy o is meg akarja venni).

(#5054) concret_hp válasza axioma (#5053) üzenetére


concret_hp
addikt

ingatlanos ismeri az ingatlant? ez kb. nap vicce kategória :)

szóval ja amúgy szerintem se sok haszna van, az ingatlanos ugyis abban érdekelt, hogy legyen üzlet

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#5055) Apollo17hu válasza axioma (#5053) üzenetére


Apollo17hu
őstag

A "mi a baj a lakással" témára nem is gondoltam. De ez ismét csak nekem lenne jó.
Azt írod, hogy nem számít az ingatlanosnak, hogy mennyiben állapodnak meg a felek. Pont azért írtam, hogy a 2-4-6%-ánál lényegesen többet ajánlanék.
Egyelőre csak elméletben. :)

(#5056) axioma válasza Apollo17hu (#5055) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ugy ertve nem szamit, hogy eleve ugy kalkulal, hogy kikialtasi * 90% *x% lesz a bevetele. Ettol annyira minimalisan ter el forintalisan nezve az, hogy kicsit tobbet vagy kevesebbet alkudnak, hogy nem eri meg neki annyi idot belerakni (inkabb addig masik 20 ingatlan adatait orozza el valahonnan). Ez nem valtozna nagy mertekben a 10%-odtol sem, foleg ha azt nem a velheto "kopp" arhoz kepest, hanem a kikialtasihoz nezed...
Sztem lutri. Jobb eselyed van az ingatlan adatait megszerezni, es megkerulni... ami egyik iranybol nezve erkolcstelen is lehet (a keves korrekt eseteben), masreszt meg sokszor van sajna hogy tenyleges szolgaltatas nincs, csak cimlista es kisergetes.

(#5057) _BM_ válasza Apollo17hu (#5052) üzenetére


_BM_
senior tag

"De a közvetítőnek az is érdeke, hogy minél drágábban menjen el az ingatlan."

Épp most találkoztam egy ingatlanos ismerősömmel, akit az infarktus kerülget egy telek eladása kapcsán. Az eladó 45 millióért kínálja, és van egy vevő, aki 42-t ad érte, egy fillérrel sem többet. Ezen rugóznak, az ingatlanos meg hülyét kap, mert ott lebeg a szeme előtt 1-2 milla tiszta pénz, és lehet, hogy semmi nem lesz belőle a két barom ügyfél miatt. Szerinted számít neki, hogy egy 45-ös kötésnél többet kapna tízezer forinttal?

(#5058) _BM_ válasza concret_hp (#5054) üzenetére


_BM_
senior tag

"ingatlanos ismeri az ingatlant? ez kb. nap vicce kategória"

A drágán kínált (eladhatósági szempontból reménytelen) ingatlanokat valóban leszarják (de azért felveszik a kínálatba, hátha jön egy hülye), de a tuti ingatlanokra rámozdulnak. Pont ezért lehet segítség egy érdeklődő számára, hogy ha az ingatlanos semmit nem tud a lakásról, akkor nem is érdemes azt megnézni.

[ Szerkesztve ]

(#5059) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Elég sok új dolgot mondott nekem a fenti néhány hsz., ha oda jutok, remélhetőleg javít majd az alkupozíciómon.
Egyébként én úgy gondoltam, hogy 10M és 4% jutalékkal számolva, ha mondjuk 8,5M a deal, akkor 400e helyett kapna 340 + 150 = 490 ezret.

(#5060) attiati válasza Apollo17hu (#5059) üzenetére


attiati
veterán

Ha extra motivációt adsz az ingatlanügynöknek, akkor lehet, hogy tolakodóan nyomulós lesz. Akit tud, úgyis lehúz, akit meg nem, az lehet duplán berág.
Szerződést írnátok a megállapodásotokról? Ha nem írtok róla szerződést, akkor tarthat attól az ügynök, hogy a végén átvered és nem fizeted ki a szóban megegyezett jutalékot. Sehogy sem stimmel ez a sztori.

Esetleg ha lenne egy konkrétan kinézett ingatlan, ami nagyon egyedi igényeket szolgál ki, és alig van 1-2 potenciális érdeklődője, ott érdemes lenne az ügynökkel egyezkedni, hogy bizalmasan derítse ki az eladótól, hogy mennyi a legalja, ameddig hajlandó lemenni árban.

(#5061) _BM_ válasza attiati (#5060) üzenetére


_BM_
senior tag

"ott érdemes lenne az ügynökkel egyezkedni, hogy bizalmasan derítse ki az eladótól, hogy mennyi a legalja, ameddig hajlandó lemenni árban."

Ennél sokkal egyszerűbb árajánlatot adni az ügynökön keresztül (vagy őt megkerülve, tökmindegy). Nem jár börtön azért, ha valaki megüzeni az ügynökön keresztül, hogy a 10 millerért kínált lakásért 8 milliót tud adni (hátha bejön). Nekem is kínáltak már a kínálati árnál 3 millióval alacsonyabb összeget, amit megköszöntem, mert valóban örültem az ajánlatnak. Minden ajánlat értékes információval szolgál ebben a bonyolult folyamatban.

[ Szerkesztve ]

(#5062) attiati


attiati
veterán

1950-ben épült épületben milyen igényesen felújították ezt a lakást!

éves gázfogy. 1500m3 = 225.000 ft nem tűnik vészesnek, 95m2, tetőtéri lakáshoz képest

Közös költség ~13,000 Ft (épület takarítás, kukakihordás, közös képviselet díja, teljes körű épületbiztosítás, kéményseprés, felújítási alap, lakáskassza)

+ személyenként ~4.800 Ft víz-csatorna-szemétszállítás díj.
Beköltözik egy 4 fős család, és többet fizetnek vízre és szemétszállításra, mint fűtésre?

(#5063) attiati válasza attiati (#5062) üzenetére


attiati
veterán

mondjuk ha belegondolok, akkor nem sok (főleg, ha korlátlan!)

(#5064) _BM_ válasza attiati (#5062) üzenetére


_BM_
senior tag

Szép lakás, de ennyit én nem adnák érte.

(#5065) concret_hp válasza attiati (#5062) üzenetére


concret_hp
addikt

jah az elég sok azért, akár hogy is nézzük, 4 főre 32K ami a közös költség szokott lenni + a víz...
vízre levonunk 5-6K-t, akkor ~26K mondjuk a közös költség, az meg elég sok azért :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#5066) axioma válasza attiati (#5062) üzenetére


axioma
Topikgazda

Gondolom opcionalisan be lehet rakatni a mellekmerot a vizhez, akkor felezodni szokott. Bar az se keves (meg ha a szemet nem felezodik).
Esetleg nem csak felnottekre szamoljak? Vagy gyerek felnek? Brutalnak tunik nagyon.
(Nem, a hirdetest nem nyitottam meg, csak nagynenemeknel volt hogy iszonyat sokaig nem volt merojuk, ok fizettek dupla vizdijat, csak ott lakasonknet volt havi 9-9 m3 h/m viz elszamolva, plusz kozos viz havi resze.)

(#5067) Cheesy


Cheesy
őstag

Kíváncsi vagyok jövő év júliusára hol fognak állni az ingatlanárak, állítólag egyre inkább veszegetik az emberek a használt ingatlant, ennek folyomány lesz, hogy elkezdenek kúszni felfele az árak. (Jellemző :/)
Nekem akkortájt telik le az első 2 év a Fundamentás megtakarítási időszakból, ekkor csökken először a kamat 5,9%-ra. (4 év lenne a következő szakasz)
2 szerződést nyitottam (2 x 20.000 huf, de ez kb. 2 x 20xxx valamennyi valójában) és fizetem, 6,5m-ra kötöttem meg, 10 évre. Egyedül kell kigazdálkodnom.

Ha én ezt a 2 év letelte után felveszem, akkor:
2015.06 hó után: 31.663 + (2 x 20.000) = 72.000 huf / hó
2017.07 hó utáni kiutalási időszakban (3 hónap): 31.663 huf / hó
2017.10 hó után (56 hónapon keresztül): 77.022 huf/hó

Namost. Ezt hogyan tudnám lejjebb szorítani? Egyedül én nem merem bevállalni a fél fizetésnyi törlesztőt havonta. Ha átrakom 20 éves futamidőre, akkor közel fele lesz ez az összeg? Mert úgy gondolkodok, hogy ha kb. felére mérséklődne, akkor a jövőben, ha lesz családom, akkor a családi költségvetést (2 kereső esetén) nem fogja annyira felborítani, mást is lehet mellette bevállalni. De 20 év hosszú idő.

www.vakbelmutet.hu

(#5068) axioma válasza Cheesy (#5067) üzenetére


axioma
Topikgazda

dupla lett... a kov. teljesebb

[ Szerkesztve ]

(#5069) axioma válasza Cheesy (#5067) üzenetére


axioma
Topikgazda

Egyszeru a valasz: nem a fundan belul kell megoldani a teljes vasarlast. Hanem az akkori ker.banki hiteleket is figyelembe kell venni... DE!! 2 ev mulva akkor es csak akkor csokken a kamatszint, ha 4 eves megtak. ido marad. Viszont nem stimmelnek a szamaid, hol van ott 10 ev? Az LK idoszakkal egyutt gondolod? Az kb. annyi.
A rossz hir viszotn az, hogy 2 ev mulva a fundan kivul senki nem fogja oneronek venni a megtakaritasodat (ami egyebkent is csak 1M lesz), igy ha az egyedult ugy erted, hogy kieg. fedezet nelkul, akkor a torvenyi korlatok miatt nem is kaphatsz igy hitelt. Termeszetesen azt nem lehet tudni, hogy jovore milyen piaci vagy tamogatott hitelek lesznek (sot, jeleznem, hgoy a funda is csak a megtak + LK vonalon fix, szerzodes szerinti kondikkal megy, az AK es az AAK az bizony piaci alapon arazott termek). Es me'g egy rossz hir, hogy brutal (asszem 400e netto feletti) fizu nelkul adostars nelkul nem is adnak athidalot a fundanal.

Mondjuk masreszt en eleg erosen ketlem, hogy egy ennyire tulkinalati piacon - me'g ha szezonalis mozgasokkal magyarazhato elenkulest megmarketingelve probaljak erositeni a vasarlasi kedvet - olyan nagyon emelkednenek az arak. Meg mindig tart az elvandorlas, amikor az ingatlan marad. Bar en orulnek a legjobban, emrt jovo julius-augusztus korul kell/tudjuk eladni a mienket, de sztem jo esetben a mai szinten, vagy alatta lesznek az arak. Persze tevedhetek (manapsag kiemelkedoen pesszimista vagyok).

(#5070) Cheesy válasza axioma (#5069) üzenetére


Cheesy
őstag

Ha jól értem akkor hiába fizetem a megtakarítást?
Mégis mit adjak fedezetként, a szülői házat?
150-230 nettó között keresek (versenyszféra), így a 400 nettó is kiesik.
Ez így elég elszomorító :(
Tényleg nem marad más, mint külföldre menni.

www.vakbelmutet.hu

(#5071) axioma válasza Cheesy (#5070) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem mondtam. Azt mondtam, hogy 2 eves ltp-vel, egyedul, plusz fedezet nelkul hitelt igenyelni kb. eselytelen lesz. Fundanal azert, mert - hacsak addig nem valtozik - kell adostars (ez pl. lehet szulo is, bar nem tudom hogy nyugdijas is jo-e), illetve itt is csak az 1M befiz. lesz az onero (mert az alltam nem jar ha a te hibadbol megszunik a szerzodes a 4 ev elerese elott), tehat ha nagyon akarnak se adhatnak 5M-nal naygobb erteku ingatlanra hitelt. Mas bank meg nemigen fogadja el az ltp-ben levo betetet, talan ha partnerbank akkor ugyanugy az 1M-t engedmenyezessel, kombizva (kotelezo legyen fizetni tovabb), es akkor is nagyon max. 5M (de kozben az meg majdnem a minimum is, a nagyon kis erteku lakasnal a menekulesi ertek nulla, vagyis fedezetkent nem er semmit).
Egyebketn szerintem igaz, igaz, nincs osszefugges megoldast mondanek a vegkovetkeztetesedre. Tehat igy nem lehet lakast venni ahogy te szerettel volna, ES az is igaz, hogy a kulfold sokkal tobb eselyt es foleg kiszamithatosagot ad, DE a ketto kozott nincs osszefugges.
Megjegyzem, hogy majd a fejemhez vaghatod, hogy bagoly mondja verebnek, de most tenyleg, miert nem lehet berelni amiben laksz? 2 ev gyujtogetes utan 20 ev meloval megsporolhato lakas megvasarlasat en nem tartom realis elvarasnak, me'g itthon se, ahol nagyon eros a sajat tulajdonu lakas iranyaban a tarsadalmi nyomas. Turelem, meg amikor muszaj a sajat feszek - csaladalapitas - akkor amr egybol adodik, hogy nem is egyedul kell ezt vegigharcolni.
Egyebkent igen, szuloi haz lehet fedezet (persze csak ha alkalmas ra, es a csalad belemegy, hogy par evig te "foglalod", sok testver eseten nehez ezt azert mindenkinek jora osszehozni), illetve adostars is lehet eleg tag hatarok kozott barki, es akkor mar egybol nem lehetetlen me'g ilyen nagyon tureletlenkedve sem a hitel. Meg akkor sem, ha az ltp melle tudsz me'g valamit felmutatni oneronek. Vagy ha kivarod a 4 evet, akkor mar eleve nem 2 hanem 2.6M az onero, es me'g lehet trukkozni hogy 1.5M-t adnak fedezet nelkul, mar eleg komoly onero, es akkor me'g mindig lehet tamogatott hitelt hozza ha lesz (ugyeskedve kijohet akar ingyen hitel is ugy ertve, hogy thm 0% korul). Barmelyik felteteledbol engedsz, maris mukodni fog.

[ Szerkesztve ]

(#5072) ithomas


ithomas
őstag

es me'g lehet trukkozni hogy 1.5M-t adnak fedezet nelkul, mar eleg komoly onero...

Ez pontosan hogy működik?
Hogy kell elérni azt, hogy az 1.5M-ot meg kapja az ember jelzálog nélkül?
Illetve ha meg is kapja, akkor ezt az összeget banki hitelfelvételnél komolyan elfogadják a bankok mint önerő?
És így kvázi 1M valós önerővel vásárolhat az ember egy 10M-s lakást?

[ Szerkesztve ]

Real eyes realize real lies!

(#5073) biker válasza axioma (#5071) üzenetére


biker
nagyúr

szerintem ezt tervezd újra.
ha van egy lakáshitelem, nem kapok fedezet nélküli hitelt, és ha van 1,5m hitelem, nem kapok lakáshitelt
trükközéssel ez nem megy

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#5074) axioma


axioma
Topikgazda

Hat csak fedezet oldalrol szamit oneronek, nyilvan a jovedelem oldalt terheli a fizetnivalo.
Es CSAK funda lejaratkori LK tipusu kolcsonebol es csak max. 1.5M Ft (es a tobb szerzodes ha egy ugylethez tartozik akkor osszevonodik, es az egeszet terhelik akkor, nem minusz 1.5M-t).
Termeszetesen mindez jol fizetett ltp eseten van igy. Az ugyfel bizonyitotta, hogy ugymond onkent es dalolva fizetett havi 20e-et 4 evig, nem kell annyira agyonbiztositani azt az ugyletet, hogy fog hitelkent nem egeszen ketszer annyit.
Igen, ha van egy bank aki hajlando 2.5M onerore odaadni a 10M-s ingatlant, es 4 evig fizette valaki az ltp-t havi 20e-rel, akkor abbol effektive 2.8M-t vehet ki (1.3M az eleve az onereje lesz), es erre mar kaphat banki hitelt. De a jovedelem oldalrol levonnak neki kb. havi 30e-et...
Es nem, olyan nincs, hogy most ebred valaki 1M kp-vel, es keri a 1.5M fedezet nelkuli hitelt (a fundatol legalabbis ilyen nem kaphato, sot, az athidalo hiteluk konkretan durvabb feltetelekkel kaphato, mint irtam is).
Ha valakinek 1M kp-je van, es ingatlant akar venni, akkor vagy kap mashonnan fedezet nelkulit (pontosabban: nem a celingatlanra rakott jelzaloggal, lehet masikra felvett szabfel, vagy a munkaltatotol kapott ilyen hitel), akkor az ebben az ugyletben onero lesz (fedezet oldalrol). Annak viszont sok ertelme nincs, hogy masik ingatlanra kulon vegyen fel hitelt, mert az osszes fedezethez kepest lehet torvenyileg max. 80%, gyakorlatilag inkabb max. 75% hitelt kapni - azaz effektive lehet onero nelkul is hitelt felvenni, ha elegendo erteku ingatlant ajanl fel valaki).

(#5075) just


just
aktív tag

Hátha tud valaki segíteni: Anyóskámnak adott egy új építésű ház, 2008-ban lett építve és felvéve rá a hitel és a szocpol 3 gyerekre. Úgy alakult mostanában hogy nem igazán tudja fizetni a házat, ekkor felkereste az fhb bank és mondta hogy lenne lehetősége bérelni is, ha az Eszközkezelő Zrt. megveszi a házat. Keveseknek adatik meg ez, úgy olvastam. A kérdésem az lenne hogy a szocpolt ilyenkor is vissza kell fizetni, (mert a 10év még nem telt le) vagy az Eszközkezelő Zrt. átvesz minden terhet?

Two things what i hate. People that can't count...

(#5076) axioma válasza just (#5075) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ez az eszkozkezelos jogszabalyon mulik, hogy tett-e kivetelt erre az esetre. Ha nem, akkor a szocpolt vissza kell fizetni (de az valami eleg humanus, mert me'g tan kamatokat se kernek ra, vagy sima jegybanki alapkamatot). Atvenni senki nem tudja, az csak es kizarolag akkor marad az embernel, ha legalabb 10 evre megoldja a gyerekek lakhatasat. (Sot, ha visszafizette, akkor se igenyelheti ujra, az esely egyszeres es azt ezzel eljatszotta.)
Ami inkabb kerdes itt (foleg szocpol miatt), hogy minden mas modon a fizetendot csokkenteni megprobaltak mar? Hosszabbitas, vagy atmeneti tokehalasztas... persze fugg a szocpol ara'nya'tol a teljeshez kepest, meg fugg attol is, hogy mennyire allandonak tunik a problema, hogy nem tudjak fizetni (munkakepesseg valtozott meg, vagy varhato hogy kesobb megint fizetheto lesz). Remelhetoleg ha mar szocpolos, akkor allami kamattamogatott, ha fhb akkor nyilvan jzl es nem kieg.kt.
Az a megoldas nem jatszana (bar nem tudom, hogy mennyire szocpol-kompatibilis, de mivel papirozas erre ritkan van), hogy ezt a nagyobb erteku ingatlant kiadjak, egy kisebbet, kevesbe nagypresztizsu helyen berelnek, es a kulonbozetbol fizetik a hitelt? Persze fugg az adatoktol, hogy ez mennyire jarhato irany (es/vagy mennyire az a cel, hogy az igenyek feletti - ha nem tudja fizetni - ingatlanban maradjon, mert arra jobbat az eszkozkezelonel nem fog talalni, csak kerdes, az meddig marad).

(#5077) attiati válasza just (#5075) üzenetére


attiati
veterán

ilyenkor a bank visszavásárolja és teljesen a bank tulajdonába kerül?

(#5078) just válasza axioma (#5076) üzenetére


just
aktív tag

A kölcsön ft alapú, tehát nem emelkedett 2008 óta. A 3 gyerekből 2 kirepült, a harmadik meg még bőven kiskorú. Na most a 2 nagy gyerek már szeretné élné a saját életét, így nem tud hazaadni (mikor már nem otthon laknak) havi 30-50 ezer ft-okat.

#5077 attiati: A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. venné meg a banktól.

De kedden mennek az fhb-hoz és majd többet tudunk. A választ köszi!

Two things what i hate. People that can't count...

(#5079) axioma válasza attiati (#5077) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem a bank, az eszkozkezelo. Tulajdonjog fullra az ove, kifizeti a bankot. Az elszamolas az ados fele nem tudom, hogy van (bar felteszem ezeken tobb a hitel, mint az ingatlan jelenerteke...).

Just: az jo, ha forintos. De akkor csokkennie kellett! Vagy valami szar eletbiztis kombi?
Epp ezert, ha mar 2-vel kevesebb a szemelyek szama, akkor kisebb ingatlan is megfelelne, csak ezt az alberlet-cseres dolgot ne emlegessek a banknal...

[ Szerkesztve ]

(#5080) huan


huan
őstag

Sziasztok!
Egy fundamentás megtakarításunk 4.événél járunk,még lenne hátra 2 év,de lakást szeretnénk venni.
Leírná valaki mikor,kinek kb.mennyit kell majd fizetnünk? (folyósítási jutalék,vagyonszerzési illeték,ügyvédi díj...stb.)

(#5081) axioma válasza huan (#5080) üzenetére


axioma
Topikgazda

Mennyire negyedik ev? Pont annyit akartok hitelkent, amennyi az ottani SZO? Megoldast keresel, vagy konkretan csak az athidalo hitel ilyen reszletei erdekelnek?

(#5082) attiati válasza axioma (#5079) üzenetére


attiati
veterán

Azért kérdezem, mert nem hiszem, hogy piaci áron vásárolnak ki az ingatlanból.
Utána szociális alapon, vagy piaci kondíciókkal lehet visszabérelni?
Mi a garancia, hogy én bérelhetem hosszútávon? Előbérlési jog marad?

(a legrosszabb forgatóköny az lenne, ha piaci ár alatt kivásárolnak, piaci alapon visszabérelhető és később annak adják ki, aki többet fizet)

(#5083) huan válasza axioma (#5081) üzenetére


huan
őstag

Engem jelenleg az induló költségek érdekelnének,ami a "papírmunka" díja,meg járulékos költségek:
hitelfolyósítás:
értékbecslő:
ingatlan nyilvántartás
lakásbiztosítás
közjegyző/ügyvédi illeték:

(#5084) axioma válasza huan (#5083) üzenetére


axioma
Topikgazda

Arra se tudok mondani semmit addig, amig nem mondod meg, hogy mit szeretnel (vagy tudok, de annak nem fogsz orulni).
Ha megvan a 48 honapod, vagy hat addigra meglesz, es a 4 evesnek megfelelo SZO-t szeretned, az sokkal olcsobb, mintha ragaszkodsz a 6 eves szerzodes athidalo kolcsonehez. (Ha raadasul 1.5M-t nem meghaladot igenyelsz, akkor fedezet se kell, igy azok dija sem.) De nyilvan ilyenkor kevesebb penz jon ki belole (most azonnal), viszont ha melle lesz masik hitel, akkor biztos jobb emiatt atcsoportositani...

[ Szerkesztve ]

(#5085) Vesztor87 válasza attiati (#5082) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Tudomásom szerint a kivásárlás a Lakáshitel felvételekori ingatlan értékbecslés alapján meghatározott érték bizonyos százaléka. 34-40-50% az egyéb település -megyei jogú város-főváros vagy vhogy így. A visszabérlés ezen összeg évi 1.5%-a. A visszavásárlás pedig az eszközkezelő által a bank felé fizetett összeg (+jegybanki alapkamat +esetleges anyagi ráfordítás).

(#5086) z00li


z00li
senior tag

Sziasztok!

Régebben már kérdeztem itt, de most lett igazán aktuális a dolog. Van egy 20 éves futamidejű 5M Ft-os lakáshitelünk, amiből már kevesebb mint 4M van hátra. Jelenleg a törlesztő kb. 33e Ft. Már több mint 3 év eltelt belőle, és most lehetőségünk lenne díjmentesen előtörlesztést csinálni. Arra gondoltam, hogy befizetnénk kb. 700e Ft-ot és nyitnánk egy 4év 4 hónapos fundamentát havi 20e Ft-al. Elvileg 3 hónap után fel lehetne venni az azonnali áthidaló kölcsönt 3220e Ft-ot, amivel kiváltanánk a banki hitelt. A funda ügyfélszolgálatosa szerint ebben az esetben: "Innentől kezdve Önnek nagyságrendileg 39 000 FT-ot kell fizetnie 6,9%-os hitelkamat mellett a 49. hónap végéig. Utána pedig 56 hónapon keresztül kell majd 38 500 Ft-ot fizetnie fix 3,9%-os hitelkamat mellett." Ha jól számoltam, akkor nem sokkal több havi kiadással 10 év alatt visszafizetnénk az egészet és lényegesen kevesebbet is kellene visszafizetnünk, mintha a banki hitelnél maradunk. Szerintetek mennyire járható ez a dolog? :F

Z

(#5087) axioma válasza z00li (#5086) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szinte biztos, hogy dragabb a fundaval kivaltani, mint massal... marmint a funda jo, de nem a sajat azonnali athidalojat kene eroltetni (kotelezo adostars, uj jzl bejegyzes, massziv hitelfelveteli dijak).
En a helyedben a kovetkezot tennem: 1. bankon belul nem valtjak ki olcsobbra, esetleg ugy hogy abba mar kombizhato is? 2. mas banknal kombiban? (ennek al-esete hogy a fundanal - jo,nem bank, hitelintezet)
Ha egyik se rosszabb osszesen (nagyon figyelj a hitelfelvetel dijaira!!!) a funda, akkor hajra.
4M Ft 10 ev 6%-ra 44.4e Ft eleve, ha csak 3.22-t nezel, akkor az mar csak 35.5M, szoval nem az van hogy a mostani hitelednel nem jobb a funda (bar tudni kene, milyen a mostanid), hanem hogy ha mar valtasz, akkor nem biztos hogy pont igy erdemes.

(#5088) z00li válasza axioma (#5087) üzenetére


z00li
senior tag

"Szinte biztos, hogy dragabb a fundaval kivaltani, mint massal..." akkor valamit csúnyán elszámoltam. :B
Javíts ki ha rosszul értem:
1. eset : előtörlesztünk és fundamenta 49hónap x 39000Ft =1911000 + 56hónap x 38500Ft =2156000 össz.:4067000Ft
2. eset : előtörlesztünk és marad a banki hitel. A törlesztő csökken mondjuk kb. 28e Ft-ra(tipp). 16év 6hónap
198*28000Ft=5544000Ft
Egyáltalán jól számolom? Vagy totál félreértem ezt az egészet? :F
"kotelezo adostars, uj jzl bejegyzes, massziv hitelfelveteli dijak"
kötelező adóstárs->most is van
új jelzálogbejegyzés->a régi törlődne nem? és máris csak 3,2M lenne 5M helyett
massziv hitelfelveteli dijak->ez alatt mit kell érteni? :F

(#5089) axioma válasza z00li (#5088) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. bocs, nem erek ra hosszabban kifejteni, de a kulcsmondat: nem adunk ossze kulonbozo idopontokban esedekes osszegeket jelenertekesites nelkul -- szoval az osszehasonlitasra hasznalt szamok nem is leteznek
2. direkt irtam, hogy nem a mostani hitel marad vs. funda, hanem a funda vs. mas hitelre kivaltani viszonylatban szarabb tuti (de eselyes hogy igy is jobb lenne csak sima betorlesztes + ltp inditasa, majd lejaratkor kivaltas)

Tenyleg nem erek ra, ugyhogy ha reszletek erdekelnek menj at az index forum - hazepites, lakasugyek - es ott vagy a fundamenta, az idegek harca vagy a lakashitel - konkret kerdesek topikok egyikebe, ott vannak olyan szakik, akik tudnak neked szamolni, kulonbozo kombinaciokat irni (pl. hiteltudor, akar maganban is keresheted a nickje alatti email cimen).

(#5090) bandus


bandus
veterán

volt-e már?

Saját lakás vagy bérlés? Kalkulátor

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#5091) Kergeboci


Kergeboci
tag

van egy részlet a hitellel kapcsolatban, minden banknál, hogy egy éven belül be kell mutatni az új lakcím kártyát. Kolléga másik banknál van, volt pár papír amit ki kellett töltenie, valamint újra le kellett kérnie az adatokat a földhivataltól (illetve a bank lekérte a nevében).

Én OTP-s vagyok. Van valakinek innen tapasztalata? Én csak bementem, fénymásolták az igazolványokat, és kész, azt mondták el van rendezve.
Csak azt nem értem, hogy mi volt akkor korábban. Voltam már egy másik fióknál, ott el kezdtek magyarázni nekem is hogy ilyen-olyan papírt alá kell írnom, csak éppen valami meghibásodásuk volt, és nem volt türelmem kivárni, amíg előhozzanak mindent. bár lehet, hogy ott csak húzta az ember az időt, amíg ráér a kollégája aki tudja is hogy mit kell csinálni

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#5092) axioma válasza Kergeboci (#5091) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat szerintem amit irasban nem kaptal meg mint eloirast, azzal ne foglalkozz. A szerzodesedben van erre vonatkozoan valami? Esetleg az lehet me'g, hogy ez tamogatott hitel, es a szerzodes csak hivatkozik ra, hogy az allam altal vart dolgok kellenek. Ez siman lehet, hogy a lakcimkartya (vagy ha gyerekektol is fuggo a tamogatas, akkor kartyak).
A tullap jellemzoen vasarlasnal nem kell, hiszen a hitel kiutalasanak feltetele a tulajdonjog-fenntartasos eladas (azaz nevre kerul mar elore). Az nem lehet, hogy ahol uj foldhivatali kivonatot kertek, az epitkezes volt, es a feltuntetest meg a telekrol cs.hazra atminosites igazolasaul kellett ez? Mert ugye csak akkor valosul meg a lakascel, ha tenylegesen is lakas lesz belole.

[ Szerkesztve ]

(#5093) Kergeboci válasza axioma (#5092) üzenetére


Kergeboci
tag

nem, kollégánál is lakás hitellel kapcsolatos lakcímkártyás hadművelet volt.

A szerződésemben egy röpke mondat van csak, annyi hogy 1 éven belül bemutatni a lakás címét tartalmazó lakcímkártyát (az egyéb feltételek alatt).

Szóval nem izgulok, csak a másik fiókban lévő ügyintéző (no meg a kolléga) bezavart :)

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#5094) axioma válasza Kergeboci (#5093) üzenetére


axioma
Topikgazda

Akartad mondani nala is vasarlas? Hat akkor szivattak parezer Ft-tal.

(#5095) Vesztor87


Vesztor87
senior tag

Sziasztok!

Én is úgy tudom hogy elég bemutatni a lakcímkarit, legalábbis ezt olvastam. OTP-nél veszünk fel lakáshitelt, kedden megyünk aláírni a közjegyző előtt a szerződést. De kedden azért rákérdezek:)

(#5096) axioma válasza Vesztor87 (#5095) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az OK, es a kerdezonel is megtortent. Csak a masik usert meg szivattak uj tullappal meg urlapokkal, ha jol ertem.

(#5097) dodopek


dodopek
addikt

Sziasztok!
Fundamentával veszek lakást. Ha ezt látom az oldalon, akkor az azt jelenti, hogy már megkaptam a hitelt, csak még nem értesítettek? Az adós szó miatt kérdezem...

Köszi!

(#5098) Apollo17hu válasza dodopek (#5097) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Áthidalót kértél? Nálam a jogviszonynál "Állami tám.-t kapó; Szerződő" szerepel, és még van néhány hónap lejáratig.

(#5099) dodopek válasza Apollo17hu (#5098) üzenetére


dodopek
addikt

Igen, áthidalót, mert pár ezer forint különbséggel ugyanannyi lesz, mint a hitel rész. Kb 37e a hitel, és ugyanennyi az áthidaló+20k is...

(#5100) JamesHun


JamesHun
addikt

sziasztok

Van egy 3 éves és egy lassan 2 éves Fundamentánk (8 éves mindkettő). Az eddig összegyűjtött pénzünk mikor számíthat bele az önerőbe, ha áthidaló hitelt vennénk fel?
Amikor kötöttük azt mondta az üzletkötő, hogy gond nélkül beleszámítja a Fundi az önerőbe és annyival kevesebbet kell nekünk fizetni, de a fudni chaten meg azt mondták, csak a 8.év után számít bele az önerőbe, így most nem tudom jól döntöttünk-e a 2. Fundi megkötésekor, mert ha ez így igaz, akkor teljesen felesleges volt a 2. at megkötni, mert azt a pénzt inkább tettük volna félre a többi pénzünkkel együtt és több lenne a saját önerőnk a lakásvásárlásnál.

SeriesX: JamesSHun

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.