- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
válasz
basaharc502 #33871 üzenetére
ezert kell kikotni hogy ingatlanossal csak eseti szerzodest kotsz [adott vevore] es csak utolso vetelar-reszletbol jar a jutaleka -
akinek vevoje van, igy is hozza, turistaskodni viszont igy nem eri meg neki... -
basaharc502
aktív tag
válasz
Qtya123 #33866 üzenetére
Ilyenkor mindig azt gondolom, hogy elképesztő mennyiségű pénzt zsákol be az állam az állampolgáraitól nap, mint nap...nem is ez a probléma, hanem az, hogy mennyire sz@rul gazdálkodik ezzel a pénzzel, mert soha semmire nincs elég, soha semmi sem úgy működik, ahogy kellene stb...de nem akarom politikai vonalra terelni a dolgokat.
Az ingatlanosokról már írtam 1-2 kósza gondolatot, de most is fenntartom, hogy puszta vérszívók, akik zéró efforttal akarnak szép %-okat lecsípni. Lehazudják az eget is az égről (vannak fix vevői), csak köss velük szerződést, mert utána kb. levakarhatatlanok lesznek az ingatlanról még évek múlva is, a szerződés lejárta után is jogot formál a %-ra...legalábbis az otp így működik. Nem hiába hívtak annó minden másnap, hogy mikor kötjük már meg a szerződést, ami teszem hozzá 30 oldal volt, amiből az ő köteleségük és feladatuk fél (!) oldalt sem tett ki, a maradék 29,5 oldalban pedig magukat betonozták volna be az ingatlanba minden létező eshetőségre kitérve, nehogy elbukják a %-ot. Ott kerekedett ki a szemem, amikor a szerződés 1 éves hatályának lejárta után is 2 évig jogot formált magának az eladás utáni %-ra, ha olyannak adom el, akit ő "lajstromba" vett. + utánaszaglásztam az ingatlanos hírdetések között a faszinak és 100+ hírdetése volt...felteszem a kérdést, azon kívül, amit én is meg tudok csinálni (hírdetek, kiemelést, előresorolást vásárolok stb.) ő mennyit foglalkozik az én 100+1. ingatlanom eladásával? -
goodboy007
senior tag
válasz
basaharc502 #33864 üzenetére
Ha nem is engedik el, de első lakásra nagyobb értéknél is lehet 12 havi részletfizetést kérni.
Nekem az 57m 4%-ra meg is adták tavaly. Így kényelmesebb 190 ezrével fizetni, mint egyben 2,28m-t. -
lm83
őstag
Most jönnek a hasonló cikkek. Hogy hova is ment a pénz a kivett pmáp-ból
[link] -
Segal
veterán
válasz
Qtya123 #33866 üzenetére
Nálam még 8 millió volt a határ...
Amúgy nekem még az ingatlanos dumája tetszett hogy az Ő sikerdíjját az eladó fizeti és nem én és ez nekem milyen jó. Aztán amikor elkezdtem neki magyarázni hogy abból a pénzből fizeti ki az eladó a sikerdíjját amit én adtam neki oda és ez tulajdonképpen ugyanaz mint ha olcsóbban vehetném meg a lakást, de pluszba nekem kéne sikerdíjjat fizetnem akkor nem volt őszinte a mosolya... -
Qtya123
őstag
válasz
Első lakáshoz illetékmentesen, mint segítség?
Odáig nem jutnak el, hogy azt a nyamvadt 15 millió Ft-os határt megemeljék az első lakást vásárlók kedvezményében. 600 éve ennyi, totálisan értelmét vesztette.De ugyanez a nyereségadó.... Eladod a lakásod 5 éven belül és fizess nyereségadót mert te milyen jól jártál, hogy az ingatlanár emelkedés miatt magasabb összegen adtad el. Ja, hogy ugyanabban a városban egy másik lakást veszel belőle, amelynek ugyanúgy felment az értéke (vagy hogy az az emelt összeg reálértéken közel sem annyi, hiszen mondjuk épp irdatlan erős infláció volt abban a pár évben?), tehát te semmi nyereséget nem realizáltál, hiszen a másik emelt árú lakásba raktad az egészet? Kit érdekel? Fizesd a nyereségadót.
-
erx470
csendes tag
válasz
Maximálisan egyetértek
.
-
basaharc502
aktív tag
Én nemrég vettem a lakásom, de az illeték összegét is beleszámoltam a vételárba, azzal is kalkulálva...így nagy meglepetés nem ért annak kifizetésével kapcsoaltaban, sőt még ki is jöttek helyszíni szemlét tartani, pedig bőven nem olcsón sikerült megszerezni a kinézett lakást, tehát a vételár a környéken elég magasnak is volt mondható - de persze ezt a lakás állapota is indokolta. Tehát az is csak egy "mítosz", hogy akkor jönnek csak, ha sikerült lealkudnod sok-sok milliót és alacsony áron jutottál az ingatlanhoz.
Az illeték témához meg annyit, hogy én is igazságtalannak érzem, hogy a többszörösen megadózott megtakarításom után még ezt is rámverik és a mai ingatlanárak mellett ez a 4% brutál nagy összeget jelent. Aki ingatlanokba fektet, ezekkel kereskedik ám legyen, fizessen illetéket, de az életed első saját ingatlanához hozzájuthatnál illetékmentesen is függetlenül az életkorodtól, anyagi helyzetedtől stb...a kedves vezetőink már ezzel is segíthetnék az első lakáshoz való jutás lehetóségét...de láthatóan túl nagy zsírosbödön ez, hogy ebből engedjenek.
A részletfizetséhez pedig...1 millió alatt adják meg...így kb. teljesen értelmetlen a dolog, mert azt már valahogy kiköhhenti az ember...több milliós illetéknél lenne értelme a részletfizetésnek...nem is értem ennek határát is miért nem emelekik fentebb....1 millió alatti illeték lassan nem is lesz valid dolog az ingatlanpiacon, kis törpefalvakat leszámítva. -
VMatteo
őstag
válasz
FireKeeper #33858 üzenetére
Miért ne lenne?
Mibe tenné az ember a pénzét? -
Revolit
senior tag
Értem, szóval most már az azonnali fizetés a minimum, mert néhányan épp kiszálltak az állampapírból, és azt hiszik, hogy ettől hirtelen minden vevő készpénzes milliomos lett. Azért ne keverjük össze a buborékban élő spekulánsok klubját a valósággal, Magyarországon a legtöbben még mindig hitelből vesznek lakást.
-
Csabroncka
addikt
-
erx470
csendes tag
Voltam a NAV-nál lakásvásárlási illeték fizetés kapcsán és kicsit okosabb lettem, tájekoztatott az ügyintéző: kiállítástól/megnyitástól számított 30 napon belül kell beadni, a 31. napon már járhat a büntető kamat. NAV ügyfélszolgálaton is beadható.
Beszéltem könyvelővel is, aki szintén az "Automatikus részletfizetési kérelem magánszemélyeknek" opciót javasolta. Köszönöm Nektek is a segítséget itt a topicban is.A tisztánlátás miatt, hátha szükség van másnak is eme kis összefoglalóra:
NAV-nál való lakásvásárlási illeték fizetése kapcsán kétféle lehetőség áll rendelkezésre a részletfizetés vagy fizetési kedvezmény igénylésére:
1. Automatikus részletfizetési kérelem magánszemélyeknek
• Kinek szól? Magánszemélyeknek.
• Mikor igényelhető? Évente egyszer.
• Feltétele:
• Csak akkor kérhető, ha az adó (pl. illeték) összege nem haladja meg az 1 millió Ft-ot.
• 12 havi egyenlő részlet kérhető automatikusan – nem kell indokolni, nem kérnek dokumentumokat.
• Előnye: Gyors, egyszerű, automatikusan megadják (ha jogosult vagy).
• Hátránya: Csak egyszer egy évben vehető igénybe, és csak 12 havi részletre.
2. Egyedi fizetési kedvezmény iránti kérelem (részletfizetés / mérséklés)
• Kinek szól? Magánszemélyek és vállalkozók is kérhetik.
• Lehetőségek:
• Hosszabb részletfizetés (12 hónapnál több is lehet).
• Tartozás egy részének elengedése (adó- vagy kamat-mérséklés).
• Feltételek:
• Jövedelmi és vagyoni helyzet igazolása szükséges:
• bankszámlakivonat,
• munkáltatói igazolás,
• kiadások igazolása (pl. albérlet, gyerekek költségei stb.).
• Elbírálás:
• Nem automatikus, a NAV bírálja el a kérelmet.
• Előfordulhat, hogy elutasítják, és akár egyszeri, teljes összegű befizetést kérnek.
• Űrlap: Ez egy több oldalas nyomtatvány, pontos, részletes kitöltést igényel.
Melyiket érdemes választani?
• Ha 1 millió Ft alatti az illetéked, és első kérelem az adott évben, akkor az automatikus 12 havi részletfizetés a legegyszerűbb, legbiztonságosabb opció.
• Ha az összeg nagyobb, vagy több időre van szükséged, esetleg nehéz anyagi helyzetben vagy, akkor a második (egyedi) kérelem lehet megoldás – de nagyobb a kockázata is.
-
vallas
őstag
válasz
Csabroncka #33850 üzenetére
Köszi..
Művelés alól kivett zártkerti terület, gazdasági épülettel, nem kell kifüggeszteni szerencsére.
-
vallas
őstag
Sziasztok,
gondolkodunk egy kis ház megvásárlásán, ami papíron gazdasági épület, így gondolom csak szabad felhasználású jelzáloghitel jöhet szóba....
A meglévő lakásunk ami tehermentes, és az új ház lenne a fedezet.
melyik bankokat tudjátok ilyenre ajánlani.....?
jelenleg erstések vagyunk, csak az emberem pont szabadságon vanösszeg kb 27-28 M
köszi -
FireKeeper
nagyúr
kormányinfon elhangzott hogy még legalább fél évig marad a kamatstop #következményeknélküliország
-
Postas99
senior tag
válasz
axioma #33846 üzenetére
Rájöttem hogy nem biztos amit írtam. Először kell adnia a banknak egy nyilatkozatot, hogy mennyi a hiteltartozásom. Nos ezt a papírt még meg sem kaptam. Előbb ezzel kell rendelkeznem mert ez után kéri majd a bank a végtörlesztést. Az első ügyintéző azt sem tudja mit fogok kapni e hét pénteken, csak az igazolást, vagy le is vonják majd a pénzt. Másik ügyintéző azt mondta hogy mivel ő is elindította a folyamatot ezért a következő lépés az hogy a belső ügyosztály aki ki egy igazolást a hátralévő összegről amit a fundának be kell nyújtani. Ezzel szemben a Fundamenta válasza már az volt néhány napja, hogy részükre elegendő a törlesztett összeg, a tulajdonosok neve és az ingatlan adatai ha ezek stimmelnek akkor ők elfogadják a betörlesztet összeget.
A második ügyintéző annyit még, hogy a levonás jövő héten történik majd meg adott napon, viszont ezen a héten tőle megkapom az igazolást és a technikai bankszámla számot ahová el kell majd utalnom a végtörlesztést.
-
axioma
Topikgazda
válasz
Postas99 #33845 üzenetére
Hat, elvileg akkor jon a bekelteto ha a bank valaszolt es nem neked kedvezot - de mivel arra 15 munkanapjuk van, olyanod mar nem lesz. Nem tudom, mi a modszeruk, lehet akkor nem meghallgatast tuznek ki, hanem hogy probalj a bank panaszos eljarasan elobb eredmenyt elerni... aztan lehet h nezik a tartalmat es megsem, mittudomen, nekem egyetlen ugyem volt es ilyen szempontbol megalapozott.
-
Postas99
senior tag
válasz
axioma #33844 üzenetére
Még nem adtam be panaszt, csak aláírtam hogy mikor vinhatja le a bank a pénzt a számláról ez a határidő már rég letelt. MA hívott még az ügyintéző, hogy e hét pénteken fogják a pénzt levonni a számláról. A kérdés az, hogy a panasz nélkül is mehetek a békéltető testülethez panasz nélkül, ha esetleg pénteken nem történik semmi sem? Vagy akkor menjek be előtte a bankba adjam be a panaszt és ezt a panaszt csatolva egyől mehetek a testülethez?
-
axioma
Topikgazda
válasz
Postas99 #33843 üzenetére
Van mar irasbeli panaszod, amire valaszoltak?
Ha igen, akkor elindithatsz (csak demonstracios jelleggel) egy penzugyi bekelteto testuletes panaszt ugy, hogy mar a beadvanyt is cc-zed egybol a banknak. Erre talan beindul a gepezet... nalam a meghallgatas kituzese utan mar jott is a valasz (azt most nem tudom megmondani, hogy mennyi nap volt, de visszakeresheto talan vagy ha fontos, megnezem). A meghallgatas visszamondhato, es az egesznek semmi koltsege.
Az fontos, hogy a panaszban forintositsd a karodat! Ebbe irdd bele egyreszt az LTP alltam visszafizetendo osszeget (amugy nem valoszinu hogy valoban be kell fizetned, de papiron igen, es lehetsz atlagpolgar, nyugodtan a 30%-ot irdd (amugy "csak" kb. 23%), a kamatokat (nem csak az adott idoszakban a hitelre kifizetettet, hanem hogy a toket folyoszamlan tartottad pedig berakhattad volna jobb kamatra, mint amit az ltp fizet ugyanezen idoszak alatt - gondolom ez mar a 0.01%-os verzio), meg aka'r valami nem anyagi karpotlast az idegeid roncsolasaert arra az esetre, ha az ltp hataridore nem nyujtjak at a papirt (es a beadvanyban velelmezheted, hogy mivel a bekelteto folyamat addig nem zarul le, es a bank sokszori megkeresese se vezet nemhogy eredmenyre, de elorehaladasra sem).
Ez max. par ora az eletedbol amig osszeirod hogy mikor mi tortent, ha ugyanezt a bankban toltened akkor nagyobb a valoszinusege hoyg megint nem tortenne semmi...
[En jatszottam olyat otp-vel hogy zaraskor sem hagytam el a fiokot a munkatarsak keresere, rendort hivtak (bologattam hogy tegyek), arrol van feljegyzes, persze ez volt a cel... rendor keresere tavoztunk - ott helyben ugyan amig igy is, ugy is ott kellett igy lenniuk igy sem oldottak meg a problemat, de kov. munkanap egybol sikerult...] -
Postas99
senior tag
válasz
Mercutio_ #33841 üzenetére
Ma személyesen bebattyogott a feleségem a SZSZM bankfikba (az eredetit máshol indítottam el) és a hitelosztályos emberkével lezongorázta, hogy mához képest 2 nap múlva vonják le pénzt a végtörlesztésre. Hivatalosan e hónap 30-a van megadva. Lássuk mi lesz belőle.
A pénz ott csücsül a számlán tehát csak át kéne hogy szipkázzák a pénzt, természetesen ez a mostani ügyintéző arról hadovált, hogy valami technikai számra kell majd, hogy pénz átkerüljön - (ha jól emlékszem). Amit csak azért nem értek, mert ha folyamatosan vonják az összeget akkor minek ezzel még tovább szarakodni.
Amint átment a pénz kiállítják a papírokat mennyi volt az összeg ezt pedig feltolom a fundamentának, és a történet lezárva.
Csak legyek rajta túl. Ebben a bankfiókban jelezték hogy ahol elindítottam az egészet onnan már nagyon sokan panaszkodva jöttek ide át elintézni ugyanezt mert ott valami f@szságot művelnek és nem halad a dolog sehová.Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem igazán ajánlanám a bankot sem senkinek. Az hogy az ögyfélszolgálat használhatatlan szerintem mindenben minősíti a bankot.
-
astorre19
aktív tag
válasz
Postas99 #33836 üzenetére
Nekem ez tavaly MBH-nál úgy működött,hogy megmondtam melyik nap akarok végtörleszteni(ezt azt hisszem minimum 5 munkanappal előtte kellett jelezni),1-2 munkanap alatt kaptam egy papírt a végösszegről,a törlesztés pontos napjáról,és minden tudnivalóról.Fontos,hogy azon a napon amikor a végtörlesztés van reggel 9-kor már ott legyen a pénz,különben bukta a törlesztés,de ez rajta volt a papíron majd a végtörlesztés után maximum 10 munkanapjuk van kiálltani a jelzálog törléshez a papírokat.
Ezek a határidők nem hasraütésszerűek,tudtommal törvényi kötelezettségük.
Neked valahol félrement a folyamat ha nem így van.Ja,látom Funda is van.
Akkor az én tapasztalatom nem releváns. -
eladocuccaim
junior tag
válasz
Postas99 #33836 üzenetére
Oh, MBH. Én is náluk végtörlesztettem, egy hatalmas nagy szenvedés volt az egész. Több fiókba is jártam rendszeresen, rengeteg telefon (ahol semmit nem lehetett intézni, mert sosem lakáshitelest kapcsoltak, sosem hivtak vissza, egymasnak ellentmondo informaciokat adtak, nem tudtak semmirol). Nem tudom mennyi volt de vagy közel 2 hónapot szenvedtem velük úgy, hogy nagyon intenzíven intéztem. Nyakukra kell járni személyesen, folyamatosan! Kitartást!
-
Postas99
senior tag
válasz
Baloo27 #33837 üzenetére
Május 16-án mentem be a bankba online időpont foglalással. Elindítottam a folyamatot. Először kellett egy igazolás, hogy mekkora hitelt szeretnék kiváltani mert az igazolás a Fundamentának kell. Volt egy megtakarításom, viszont igazolnom kell, hogy mire költöm a pénzt. Még ezt sem kaptam meg, viszont az ügyintéző arról magyarázott az első visszahívásnál, hogy még az aláírásom egy helyről hiányzik. Bementem aláírtam. Eltelt 2 hét közben a Fundamenta megadta a választ, hogy csak a törlesztés összegét és egyéb lezáró banki doksikat nyújtsak be hozzájuk ha lezárult az ügy erre van 30 napom.
Azóta többször is hívtam az ügyintézőt, ő sosem keresett és mindig valamit emlegetett hogy valami nem volt jó a banknak. Hétfőn felhívtam az ügyntézőt, a válasza az hogy még mindig nem kapott választ és hogy megint valami hiánypótálst kellett intéznie. Nem tudom mit mert nem mondta el pedig minden papírt átadtam neki. A pénz több mitn 1 hónapja ott van a számlán. Semmi sem történt. A 80-as telefonszámon többször is próbálkoztam, hogy hitelügyintézőhöz kerüljek. Sosem az adott telefonos vette fel, csak ígéret volt hogy visszahívnak és egyszer sem történt meg.
Ideges vagyok mert a fundás pénz lassan 6 hónapja ott van a számlán, mert felújításra akartuk költeni de közben szétbontottuk felújítás és hitletörlesztésre és Júni 30 a benyújtantó papírok határideje. A felújítási számlák megvannak, a törlesztési papír meg még sehol, bár a végtörlesztési papírok bemutatására kaptam 30 nap haladékot a fundától.Szóval qrvára teli van már a balf@szsággal a micsodám. Ha ez lezongorázdik bankot váltok.
- Mellesleg februárban jeleztem egy banki app hibát részükre... azóta már szinte mindenkit érint az MBH-soknál a hiba és azóta sem orvosolták az online felületen való vásárlási problémákat. -
-
-
Postas99
senior tag
válasz
Baloo27 #33835 üzenetére
MBH (volt MKB) a pénz már 1 hónapja a számlán van és 1 hónapja indítottam el a hiteltörlesztést. Végtörlesztésről van szó. Az ügyintézőt ha nem hivogatom akkor semmit sem csinál. Ha felhívom akkor meg magyaráz hogy megint volt valami amibe belekötöttek a belső osztályon..
-
Baloo27
aktív tag
válasz
Postas99 #33833 üzenetére
Szintèn K&H, 2020-as hitel előtörlesztés lakástakarèkokból ès vègtörlesztès utalással. Ha a pènz a számládon van, akkor kb. azonnali, ezután 1 hèt múlva megkaptam a földhivatalba vihető papírhalmazt.
A lakástakarèkos előtörlesztès volt a hosszú idő, de az OTP volt(3 hónap türelmi, 2 hèt kiutalási). -
-
Postas99
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy egy végtörlesztés elindítása és annak az utolsó lépése - pénz betol papírt megkap. Mennyi időbe telik? Létezik, hogy 1 hónap sem elegendő erre?
-
VMatteo
őstag
Gyá mik vannak! köszönöm!
-
VMatteo
őstag
válasz
Csabroncka #33815 üzenetére
Ezt a hozzászólást betudnád idézni?
Akárhogy keresem nem találom -
sakal83
addikt
válasz
Qtya123 #33827 üzenetére
En magamon tapasztaltam, hogy szamomra nem volt egeszseges. Vmi extrem durvan ereztem magam, es hiztam tole. Mertem egy hormon szintet. A ferfi es noi hormon cca 2xse volt a felso hatarerteknek... Azota sem tudtam leadni a hasi zsirt ami feljott.
Tenyleg mindenki sajat felelossegre csinalja, mert lehetnek mellékhatasok. Persze ez egyénfuggo. De paromatvsoha nem tennem ki ilyennek, ha mar egy gyermek van.
-
sakal83
addikt
válasz
Qtya123 #33825 üzenetére
Identol lehet meltanyossagit kerni, de csak a buntetesre, es eddig csak reszletfizeteseket adtak ra. Identol van vmi, de nincs rola pontos infom, mert a Kormányhivatal sem tudja
Az igazi xopas az, hogy nem egy sima lakashitelhez merik a kamatkulonbozetet, hanem vmi extrem durva kamathoz. En lemondtam a kamattamogatasrol amikor lattam hogy nem probalkozunk tovabb es az 55e ftos torleszom vmi 131e ftra emelkedett... 10m ft utan...
A szabaly szerint akkor engedhetik el a buntetest, de csak azt, ha lombikoztal, es meg talan az orokbefogadas is ut...
Mi elkezdtuk a lombikra a felkeszitest, es kaptam valami bogyot, amitol 2-3 het alatt 12kgot hiztam...
Ott volt az a pont, hogy páromnak nem engedtem hogy bevegye o is. Sok mendemondat lehet hallani a hormonkezelesek miatti daganatokrol. Annyit nem er semmi, fokent h 1 ordog mar van😀
-
-
sakal83
addikt
válasz
saelin #33821 üzenetére
Nalunk a csok hitel alatt nem jott a 2. gyerek.
Most zartam (marcius) a tavaly majusban folyositott 10m hitelt. 1m ft feletti koltsege lett...
Tetemes a buntetes ha nem jon a baba...
Nem is gondoltuk volna hogy ha z elso, elso "lovesre" osszejott, a masodikat 3 veteles/abortusz koveti a magzat betegsegei miatt... Kozben papiron egeszsegesek vagyunk a kivizsgalasok alapjan... A tanacs: probalozzunk, majd lesz egeszseges... Na ez - abortuszok- kulonosen finom melo egy anyanak a bevezetett uj idiota abortusz szabalyok miatt...
Sajnos nem lehet kiszamitani, ezert baromsag az elorevallalas, mint opcio/termek. A babavaro ennel jobb konstrukcio. Illetve a csok plusz is, ha hol tudom, nem elore bevallalos.
-
saelin
veterán
válasz
sakal83 #33819 üzenetére
Cikkek alapján nekem is ez jön le. Ugye a második baba az úgymond kellett is, mert nem akartuk hogy tesó nélkül legyen az első. Viszont ő is fiú lett.
Anyuka meg szeretne lányt, na meg én is, de akkor már várnánk, hogy a két pici nagyobb legyen. A cél az hogy most két pelenkással megbírkózunk és amikor már a két fiú nagyobb jöhet a lány... ha sikerül. Csak ugye nem volt tiszta van e valami türelmi idő erre.
De majd a bank úgyis megmondja jövőhéten. Nekünk amúgy kifejezetten jól jött ez a hitel konstrukció. 2 gyerek amúgy is tervezve volt, kb pont 10 misi kelett hogy kijöjjünk ház vásárláshoz, így eddig egy fityit nem fizettünk hitelre és van házunk, ráadásul kertes. Nálunk annyi a buktató hogy három gyerek már úgymond sok, mert lelkileg 2re voltunk felspanolva. Persze mint kiderült ezt is meg lehet oldani okosban.
Sajnos sokan felveszik a babavárót baba nélkül és befürödnek vele. Melóhelyen is van egy nő aki már 5 éve nem tud terhebe esni és még csak most jutott odáig hogy orvoshoz kellene vele menni...
-
Csabroncka
addikt
válasz
saelin #33816 üzenetére
A babaváró egy hitel, aminek fix futamideje és törlesztője van, amit a bankban aláírtál.
A gyerekek megszületésével jönnek rá kedvezmények, vagy 5 év után a bünti gyerek nélkül. A hitel futamideje alatt a pénz addig és úgy ketyeg ahogyan vállalod időben a gyerekeket. Ha az utolsó 20. évben vállalod a harmadikat, akkor a maradék pár százezerre kapod az elengedést.
"Mi történik gyermekszületés esetén?
A gyermekvállaláshoz kapcsolódó kedvezmények köre 2025-től nem változik:1. gyermek: amennyiben gyermek születik az első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztést pedig 3 évre fel lehet függeszteni. Ez éppen a legmegfelelőbb időszakban csökkentheti a család terheit, amikor a kismama alacsonyabb jövedelemre számíthat.
2. gyermek: a második gyermek születését – pontosabban 12. hetes magzati korát – követően újabb három évig szüneteltethető a törlesztés, valamint elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át.
3. gyermek: a fennálló teljes tőketartozást elengedik, vagyis megszűnik a hitel." -
sakal83
addikt
válasz
saelin #33818 üzenetére
Ha jol emlekszem 10 ev mindegyikre ugy h az elso 5 ev.
Ui. : de sztem nincs is hatarideje. A csokkal keverem. Az elso legyen meg 5 even belul a tobbi tetszoleges, mert a 2 es 3. gyerek nem feltetel, ahogy az 1..
Ugye Titeket surgethet az ido, mert egyre kevesebb toket engednek el, mert torleszted a toketartozasod, amig nincs 3.
-
saelin
veterán
válasz
OPiiPO #33817 üzenetére
Egy órán át bogarásztam ezeket a copy paste cikkeket. Csak annyit írnak hogy 5 év van az első gyermeket összehozni és utána a futamidő végéig kedvezményes marad. 2. gyermek esetén 30% hitel elengedésre kerül. Harmadiknál 100%.
Az hogy a második ill. 3. gyermek teljesítésére mennyi idő van csak Ai választ dob a Google.
-
saelin
veterán
Sziasztok!
Megszületett a második babánk! Arra lennék kíváncsi hogy valaki tudja hogy a 2023ban felvett babaváró hitelnél mennyi idő a 3 gyerek teljesítésére kiszabott idő? A tesóval siettünk mert nem akartunk nagy kör különbséget, de a 3. babára rápihennénk. Tudom a papírokban le van írva, de nincs kedvem őket turkálni most. Remélem nem írok nagyon rossz helyre a kérdésemmel.
-
Csabroncka
addikt
válasz
erx470 #33805 üzenetére
Minden dokumentumot leírást linkeltem, az alapján kell megcsinálni nem bonyolult!
Lassan és röviden: Évente egy alkalommal lehet részletfizetési kérelmet beadni a NAV-nak, lejárt adótartozásra, maximum 1 millió forintig. Magasabb ingatlanilleték felett ez úgy néz ki, hogy 1 millió feletti részt a határidőig befizeted, az az alatti részre pedig kérsz 12 havi részletfizetést. A fent részletezett fizetési mód nem szociális alapon működik, hanem alanyi jogon, beadás után atuomatikusan. A linkelt dokumentumok között is ott van leírva.
-
mandleee
tag
válasz
tboy93 #33812 üzenetére
No offense, de a NAV-ot egyáltalán nem fogja erdekelni hogy mennyi hitelt fizetsz, meg hany gyereker tartasz fent. Gyorsan es kemenyen bevasaljak ezt a szart.
Lehet kérni részletfizetést. Pont hogy le kell írni, most nincs ennyi pénzed, az előbb említett okok miatt. Általában az embereknek lakásvásárlás után kivan centizve a dolog.
Sok papírt kellett kitöltenem hozzá, elég alaposan beszámolni minden ingó, ingatlan, befektetésről, számlákról és vagyonról. NAV ügyintézőt felhívtam, ők segítettek. Személyesen adtam le a papírt.
12 havi részletfizetés kértem, 4 részletet engedtek. Bár ez nem friss sztori, de nem hiszem sok minden változott volna azóta. -
válasz
erx470 #33805 üzenetére
Nem fer a fejembe hogy 2025-ben hogy a francba nem szamolja valaki ki előre az illetek merteket a vasarolando ingatlanra es hogy nem számolja azt bele a vetelarba? Minden információ elérhető az interneten, otthonrol, kényelmesen.
No offense, de a NAV-ot egyáltalán nem fogja erdekelni hogy mennyi hitelt fizetsz, meg hany gyereker tartasz fent. Gyorsan es kemenyen bevasaljak ezt a szart.
Hozzateszem az ugyveded is meger egy miset, alapvetes kellett volna legyen hogy felvilágosítást ad az illetekrol es annak a részletfizetési lehetőségerol. Nekunk be is adta elore a kerelmet az adas-veteli megkotesekor.
-
kexksz
addikt
válasz
erx470 #33805 üzenetére
En sem tudom, pontosan hol kell leadni, ezert ezt mondanam:
1. Hivd fel a NAV-ot / menj be, es ok megmondjak mit lehet tenni. Altalaban segitokeszek.
2. Vagy adj le epapiron egy levelet ezzel kapcsolatban, altalaban itt is jo helyre kuldenek utana. Viszont ez tobbi ideig tart, azt vedd figyelembe, hogy a kerelemnek nincs halasztasi ereje - ha elutasitjak akkor a kesedelmi kamattal terhelt osszeget kell majd fizetned az eredeti illetekre. -
erx470
csendes tag
válasz
eladocuccaim #33808 üzenetére
Köszönöm, esetleg hátha Valaki más tud még valamit ebben a témában mondani, infót adni.
-
erx470
csendes tag
válasz
eladocuccaim #33806 üzenetére
Meg köszi, de nem is a hsz.-edben írtakra vagyok/voltam kíváncsi.
-
erx470
csendes tag
válasz
Csabroncka #33765 üzenetére
Kicsit el voltam most havazva a költözés és egyéb teendők miatt. Ill. a napokban egyeztettem az adásvételi szerződést készítő ügyvédemmel, és ő azt javasolta, hogy már el is kezdhetem az ügyintézést. Azt mondta, ezt általában az ügyfelek maguk intézik, illetve érdemes lenne felvennem a kapcsolatot a NAV ügyintézővel e-mailben vagy telefonon – viszont nem látok semmilyen elérhetőséget a NAV-tól kapott küldeményben egy konkrét ügyintezőhöz, személyhez.
Személyesen ezt nem is lehet intézni (valami NAV kirendeltségen)? Az ügyvéd is úgy említette, hogy ilyen ügyekben nemigen lehet személyesen egyeztetni a NAV-val. Akkor marad az ONYA-n keresztüli kommunikáció? Ilyet még sosem csináltam. Mindenki kicsit mást mond...
Most akkor várjam meg, amíg lejár a 30 nap, július 7. a 32. nap ekkor már lejárt a tartozásom és ekkor indítsam?
Vagy kezdjem el már most, ahogy az ügyvéd javasolja?
Az illetékfizetéssel természetesen tisztában vagyok, de az összeg nagyon magas, miközben még fel is kell újítanom a lakást, közben fizetem a hitelt, és a megélhetést is biztosítanom kell, családot fenn tartani, a Gyermekünket nevelni... Szeretnék valamilyen méltányossági kérelmet benyújtani a kiszabott illetékre, és részletfizetést is kérni. Van erre mindezekre is lehetőség? Ha igen, hogyan, hol tudom ezt mind elindítani?
Köszönöm
.
-
eladocuccaim
junior tag
-
VMatteo
őstag
Egyébként az azonnali fizetés még mindig alkupozíció, akárki-akármit mond
Ti mennyit próbáltok alkudni egy olyan lakásnál ami tényleg tetszik? -
tonyrulez
őstag
válasz
abw6291 #33799 üzenetére
Alfánál van olyan biztosítás ami újjáépítési értékre és ingóság újrabeszerzési értékre biztosít, azaz neked nem kell ezekkel számolni. Vidéki 53m2 téglalakás 34k/év. De ha van társasházra biztosítás, először azt érdemes megnézni. Kérdés van-e hitel, mert a bank a zálogjog miatt nem biztos hogy elfogadja azt (pl. Alfa újrabeszerzési értéket nem fogadták el, mert nincsen leírva biztosítási érték ami minimum a hitel összege kell legyen. Hiába saját értékbecslőjük szerint is 4x annyi az ingatlan mint a hitel, és ennyire is biztosít az Alfa, nincs ott szám, nem fogadják el)
-
Mercutio_
félisten
válasz
abw6291 #33799 üzenetére
Társasházét kérd ki, vagy legalább a kötvényszámot, az alapján egy biztosítási alkusz megnézi mi van a házéban és csak az azon felüli tételekre fog veled kötni jóval olcsóbban.
Már csak azért is felesleges duplán fizetni, mert 1 biztosítási eseményre csak 1 biztosító fizet, hiába van több kötve ugyanarra (pl. ablakkár, villám, stb )Az már egy elvi kérdés, hogy ha a biztosítás valójában egy fogadás, akkor miért is nem fizet mindkettő és miért hivatkoznak tisztességtelen vagyon gyarapodása
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest