Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4701) axioma válasza biker (#4700) üzenetére


axioma
Topikgazda

NEM. Mind a ketto tarsashazi lakas 1/1 tulajdonanak atruhazasa volt, hogyan mondjam erthetobben?
Amikor en megvettem, MAR tarsashazi volt, es ez csak annyiban kulonbozott a kornyezo lakasszovetkezethez tartozo tomboktol, hogy magunk inteztuk a kozos koltsegbol a mindent (es a lakasonkenti minusz 40e helyett plusz 15e egyenleg volt a kasszaban, sokkal jobb lepcsohazi stb. allapotokat letrehozva es kevesebb havi kktg-vel.)
Az egesz tarsashazat csak azert akartam beleirni, mert anno 3M korul volt ekkora bekasi hegy feloli lakas, csak azok tobbert kevesebbet kaptak. Illetve en is csak ezert tudtam ennyiert eladni, amugy inkabb 9-9,5 kozott lett volna, ha masik hazban van. Max. 10% plusz, de mind vetelkor mind eladaskor.

_BM_: jaaaa, akkor nem 2000-ben meg 2003-ban emelkedes elotti 5 evrol beszelsz, mert azzal nem jonne ossze. Igy lehet, osszevag azzal, hogy 98 vegen kezdett erzodni az emelkedes.

[ Szerkesztve ]

(#4702) Ace Ventura


Ace Ventura
addikt

Ma megkaptam a vásárolt lakás utáni ingatlan illetéket. Csinos kis 260000 Ft, mert nem az első lakásom. Kérdésem, hogy mióta változott meg a rendszer, hogy nem elég egy pár sorban leírni, hogy részletfizetést kérek, hanem egy nyomtatványt kell kérnem a NAV-tól, meg jövedelemigazolás, meg 10000 Ft-os illeték, stb, és majd elbírálják?
A nyomtatványon van ilyen, hogy csökkentést kérek. Ez kb mekkora méretű szokott lenni? Mennyi csökkentést szoktak adni? 10000-20000 Ft-al nem vagyok kint a vízből.

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#4703) attiati válasza _BM_ (#4692) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem nincs összefüggés, hogy x év pangás után emelkedésnek kell következni és nincs is elég hosszú idősor a normális mintavételhez. (a tőzsdén sincs olyan, hogy ennél lejjebb, feljebb aztán tényleg nem mehetünk...)

A másik, hogy egy lufi durrant ki az ingatlanpiacon (az oka sokféle: Közép és Kelet-Európa konvergenciájából való hirtelen kiábrándulás, az ide kihelyezett beruházások és tőke hirtelen hazavitele, népességelvándorlás, stb... + globális ingatlanpiaci és jelzáloglufi)

Igazából ha a rendszerváltás óta eltelt 30 évet nézzük csak az alacsony bázishatás miatt volt pár jó éve az országnak. (szocializmusból hirtelen rászakadt az országra a kapitalizmus, de nem tudtunk mit kezdeni vele. És az eladósodás (karöltve a konvergencia mesével) adott egy hirtelen lökést.)

Japánnak se sikerült kijönni az ingatlanpiaci lufiból jó pár évtizede, bármeddig tarthat a stagnálás.
Csak arra akartam rámutatni, hogy nincs összefüggés az eltelt idő és az emelkedés beindulása között.
Ettől függetlenül jó ötlet lehet, egy 7-9% hozamú lakásvétel (infláció elleni védekezésként (ott is alacsony most a bázis, lesz hova elindulni. Ft gyengülés elleni védekezés. stb... de veszélyforrás mondjuk egy hirtelen emelkedő globál és itthoni hozamkörnyezet)

[ Szerkesztve ]

(#4704) _BM_ válasza attiati (#4703) üzenetére


_BM_
senior tag

"Japánnak se sikerült kijönni az ingatlanpiaci lufiból jó pár évtizede"

De nálunk nem volt lufi, nem szöktek az egekbe az árak. Ha összevetnénk az elmúlt 25 év inflációs adatait és vele együtt az ingatlanárakat, akkor nem volt itt semmiféle lufi.

(#4705) attiati válasza _BM_ (#4704) üzenetére


attiati
veterán

igen, direkt ezért írtam a konvergenciából való kiábrándulást. Az is egyfajta lufi, ha sokan elhiszik, hogy ez a térség felzárkózik Ny-Európához, de ez nem következik be. Kevésbé látványos az emelkedés és az összeomlás, de a folyamat tartós lehet.

Konvergencia helyett most az ellenkező folyamat indult el.
Eddig a tőke jött ide az emberekhez. Most inkább az emberek mennek a tőkéhez. És a tőke is megy haza (főleg ebben a politikai garnitúrában)

De tényleg nem akarok senkit lebeszélni, mert én is gondolkodom lakásvételen.

[ Szerkesztve ]

(#4706) _BM_ válasza attiati (#4705) üzenetére


_BM_
senior tag

"Az is egyfajta lufi, ha sokan elhiszik, hogy ez a térség felzárkózik Ny-Európához"

Egyetértek. Majd lesz más várakozás. A 15 ezer mrd ft pénzügyi megtakarítás utáni megszokott kamatok töredékét kapják a betétesek. Sok embernek megélhetést jelentett a kamat, vagy legalábbis fizetéskiegészítést azoknak, akik a korábbi évtizedekben felhalmoztak, most meg masszívan munkanélküliek és azok is maradnak az egyre távolabbi nyugdíjazásig.. Ez is döntéskényszer lehet. Persze most még át tudják csalni őket befalapokba, de ki fog derülni azokról is, főleg a magyar kötvényalapokról, hogy nem pótolják a régi szép kamatokat.
Egyébként lehet vitatkozni arról, hogy befektetésként érdemes-e ingatlant venni, de aki saját használatra tervez ingatlant venni, és meg is van a pénze rá, az hülye, ha nem most lép.

(#4707) attiati válasza _BM_ (#4706) üzenetére


attiati
veterán

egy ország ingatlanvagyonát mi értékeli fel szerinted?
mi dönti el, hogy Mo-on 1x-en vándorolnak a lakások kézről kézre, Ausztriában pedig 5x-en?

direkt szélsőséges példát írok:
Ezek a tőketulajdonosok elkezdik felhajtani az árat, kijön betétből az összes pénz és mind lakásba megy.
Minden lakás ára 3szorosára emelkedik. Kinek fogja kiadni háromszoros pénzen? A végén ki veszi meg háromszoros pénzen tőle és miért?

bónusz kérdés: ha kijött az összes pénz bankbetétből és államkötvényből, akkor szerinted hova emelkednek a kötvényhozamok? :)

(az összes kérdésre a válasz: emelkedni kell az árszínvonalnak, vásárlóerőnek, fizetőképes keresletnek, a gazdasági növekedésnek, mert anélkül csak egy gyors spekulatív ugrás lesz az árban, és visszaesik ugyanoda)

[ Szerkesztve ]

(#4708) _BM_ válasza attiati (#4707) üzenetére


_BM_
senior tag

Nem tudom, én ehhez (is) hülye vagyok.
Ez most komoly? 5-ször annyi az ingatlan-eladás az osztrákoknál? Durva.

[ Szerkesztve ]

(#4709) attiati válasza _BM_ (#4708) üzenetére


attiati
veterán

írtam még közben.
Nem az eladás, hanem az ár, amin forog. De lehet, hogy az eladás is, abból kiindulva, hogy az autóeladás is a többszöröse, mint itthon.

(#4710) attiati


attiati
veterán

elég jól összefoglalja a lényeget és újabb 4 évig erre lehet számítani (mondjuk párttól függetlenül nehéz megoldani a mélyben rejtőző problémákat)

"Nyolc éve nem volt példa olyan dinamikus növekedésre Magyarországon, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. Valóban impozáns adatot közölt a KSH: 2,7 százalékkal bővült a GDP éves összehasonlításban.

A cikk a hirdetés után folytatódik
Azt ugyanakkor elfelejtette leírni a minisztérium, hogy 2012 hasonló időszakában éppen akkora – 2,7 százalékos – volt a gazdasági visszaesés, mint most a növekedés. Ilyen gyenge bázishoz képest pedig aligha lehet erőteljes növekedésről beszélni.

Sőt, a tavalyi, éves alapon 1,1 százalékos GDP-bővülés csak arra volt elég, hogy a 2005-ös szintre tornássza vissza a gazdaság teljesítményét. A világgazdasági válság és az elmúlt nyolc év eredménye mindez.

A feltörekvő országok már jobbára kiheverték a globális krízist, és az elmúlt években dinamikus növekedési pályára álltak. Magyarországon viszont közel 5 százalékkal van a válság előtti szint alatt a gazdaság teljesítménye; vagyis még két év legalább kell, hogy a 2008-as szintre kerüljön a GDP.

Nem is csoda, hogy lassan elveszett évtizedről beszélhetünk, ha az évek során felszámolták a gazdasági növekedés feltételeit. 2005-ig a tőke és a termelékenység növekedése volt a fő komponense a potenciális növekedésnek, a beruházások visszaesésével azonban nem volt több mozgatórugója a bővülésnek. Az intézmények működésének megbolygatása, a fékek és ellensúlyok lebontása, a központosítás, a piaci folyamatok felborítása is növekedési áldozatokkal járhatott az utóbbi időszakban.

Most hiába látunk szebbnek tűnő folyamatokat. A beruházásokat elsősorban nem a piaci folyamatok segítik, ahogyan a munkanélküliség csökkenését sem. Vagyis az eszközök (a piaci kamat alatti hitel, közmunka) kevéssé segíthetik helyreállítani a potenciális kibocsátást.

Ha valóban fel szeretnénk zárkózni, akkor talán jobban kellene vigyázni a kapitalizmus szöveteire."

[ Szerkesztve ]

(#4711) concret_hp válasza _BM_ (#4706) üzenetére


concret_hp
addikt

akik kamatokból éltek és jól csinálták, azok most is pont ugyan ott tartanak mint korábban. infláció + 2-3% :U

akik meg sz@rul csinálták, azoknak meg honnan lett annyi megtakarítása :F :Y

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4712) _BM_ válasza concret_hp (#4711) üzenetére


_BM_
senior tag

"akik kamatokból éltek és jól csinálták, azok most is pont ugyan ott tartanak mint korábban. infláció + 2-3%"

A kamat (hozam) összege nem mindegy. Vegyünk 50 milla tőkét. Eddig volt - hasra ütve - évi 4 millió kamat belőle, ami havi 350 ezer. Ebből meg lehetett élni. Most meg évi egymillió a hozam, vagyis havi 80 ezer. Minimálbér. Érted!
A magánember szintjén nem számít, hogy valami reálkamat és mennyire az. Most szembesülünk azzal, hogy nem lehet megélni 50 millió tőkéből, de még 100 millából sem. Ez a soha korábban nem tapasztalt helyzet fog alapjaiban felforgatni néhány dolgot, ami hatással lesz az ingatlanpiacra (is)
:K

[ Szerkesztve ]

(#4713) concret_hp válasza _BM_ (#4712) üzenetére


concret_hp
addikt

látom, nem értetted a kérdést, de mindegy :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4714) lajafix válasza _BM_ (#4712) üzenetére


lajafix
addikt

hagyd már ezt az évek óta ismételgetett hülyeségedet. nem is ide való.

Rock'n Roll

(#4715) Ace Ventura


Ace Ventura
addikt

4702-re valaki?

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#4716) DeFranco válasza Ace Ventura (#4715) üzenetére


DeFranco
nagyúr

bentről írok majd pár dolgot. négy éve is kérték a nyomtatványt amúgy

(#4717) Ace Ventura válasza DeFranco (#4716) üzenetére


Ace Ventura
addikt

Rendben, várom! :R

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#4718) DeFranco válasza Ace Ventura (#4702) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Na, szóval:

1: kérdés, hogy mit jelent, hogy nem az első lakásod: ha volt egy, csak eladtad, akkor bizonyos feltételek mellett, azt hiszem ha egy éven belül történt a csere, akkor csak az értékkülönbözet után kell fizetni illetéket
2: ha még megvan a másik ingatlan, akkor - mivel két ingatlant tulajdonolsz - szerintem sok jóra ne számíts, mert a vagyoni helyzeted nem indokolja, hogy kedvezményben részesülj

Tehát a kotta: az, hogy milyen és mennyi kedvezményt kapsz ebben az esetben, az leginkább attól függ, hogy hogy áll a NAV bevételi előirányzatának teljesülése, és éppen milyen a széljárás. Függ még attól is, hogy az ügyintéződ és az ő főnökének milyen a hozzáállása a témához, és mennyire tudod megindokolni, hogy neked miért is adjanak kedvezményt.

Az, hogy írtál egy sajtpapírt, az jó dolog, kell is, de nem elég. Azért jó, mert le tudod benne írni a saját szavaiddal, hogy miért is kéred a kedvezményt (pl. mert bár kalkuláltál előre az illetékkel, és meg is volt rá a fedezet, olyan a lakásvásárláshoz kapcsolódó nem várt költségek merültek fel (villanyfelújítás, vízcsőcsere, stb. amit a vásárlás előtt nem láttál) melyek halaszthatatlanok voltak, és jelentősen felemésztették a meglévő tartalékaidat, és így az illeték megfizetése ebben a formában jelentősen veszélyeztetné a mindennapi megélhetésedet.

A többit leírtam itt: [link] nem ismétlem, olvasd el.

Tulajdonképpen az adatlapot kellene beküldened alapból, de te nem vagy köteles tudni, kitöltöd amikor kiküldik. Erről a 10k-s illetékről én nem tudok, nekünk nem volt ilyen, csak ha fellebbezni akartunk volna, de itt még ugye döntés nincs a kérelmedről.

Hihető adatokat írj bele, lehetőleg a valósat, mi is azt írtuk, és simán megadták az 50%-os kedvezményt, és a maradékot 3 éves kamatmentes részletre. Ketten kértük két fél tulajdonra egymástól függetlenül, mind a kettőt megadták.

A többi le van írva a link alatt, így is ismételtem egy csomó mindent, ha van még kérdés, akkor válaszolok szívesen.

(#4719) Ace Ventura válasza DeFranco (#4718) üzenetére


Ace Ventura
addikt

Igen, megvan a másik lakás. Nyugdíjas 83 éves édesapámtól kaptam ajándékozási szerződéssel.
Gondolom ez nem hatja meg őket.
A törlesztőrészlet, illetve a megtakarításom 55000 Ft-ot visz el a fizumból havonta.Gondolom ez sem érdekes :)

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#4720) DeFranco válasza Ace Ventura (#4719) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Van rezsid, kaphattál családi kölcsönt, enned is kell, stb. stb.

(#4721) attiati


attiati
veterán

[link]
itt is a tetőtéri lakásokat vitték el elsőnek

Nézegetem az eladó 1 és 1,5 szobás újépítésű lakásokat 8.9.13. kerületben kiadni. Ahogy nézem legjobb esetben max. 6-7% bruttó hozamot lehet elérni. (-adó, -amortizáció, -egyéb költségek, -kiadatlan időszak, -bútor és berendezés. -lleték és akkor még tök illikvid a befektetés)

11-12 millió ft-ért akarnak eladni minigarzonokat a 9. kerületben? (350e ft/nm ár feletti árnál nincs is olcsóbb).
Nem tűnik ez olyan jó biznisznek.

[ Szerkesztve ]

(#4722) kraftxld válasza attiati (#4721) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Saját idő és a befektetett összegből elmaradt hozam (akármilyen kicsik is a betéti kamatok) is benne van a matekban?

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#4723) Vesztor87


Vesztor87
senior tag

Elég durva hogy egy új építésű lakás mi pénzben van azért... Egy pályakezdő fiatal szerintem összeteheti a kezét ha lesz egy 150-es nettó fizuja (főleg hogy ha van munkája...), ebből mikorra jön össze egy normális lakásra való? És itt a normális alatt azt értem hogy nem egy 25-30 nm-es luk, ami max egy főre elég:S

(#4724) axioma válasza Vesztor87 (#4723) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat szerintem egy kicsit el vagytok szallva ti mai fiatalok. Palyakezdokent ujepitesu 4 fore szamolt lakast akarsz, azzal szamolsz? Hat tudod, irigylem toled ezt a pesszimizmusba bujtatott optimizmust, hogy egyaltalan ez a kerdes felmerult...

(#4725) DeFranco válasza Vesztor87 (#4723) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Ha azt mondom, hogy a haldokló nyugat ópiumában négyszer-ötször annyi idő lenne összekaparni egy lakást, akkor jobb? :D

Amúgy meg időben kell gondolkodni, és el kell kezdeni a lakáselőtakarékosságot. Lehetőleg egyet ki kell pakolni addig a szülőknek, amíg pályakezdő nem leszel. Te kirakod a másikat, az már egy szerényebb másfél szobás lakás fele. A másik felét adja a párod és nagyjából megvagytok optimális esetben. Onnan meg előre kell lépegetni, ha van rá mód.

(#4726) lajafix válasza Vesztor87 (#4723) üzenetére


lajafix
addikt

na ezt megkaptad! :) helyesen!

Rock'n Roll

(#4727) attiati válasza kraftxld (#4722) üzenetére


attiati
veterán

Saját idő nincs. Befektetett összegből elmaradt hozam sincs, nem hozamfelárra gondoltam.
Keveslem ezt a +2-3% hozamtöbbletet (mondjuk az éves kockázatmentes hozamhoz képest) elvileg így egy ingatlanpiaci válság közepette :)

(#4728) _BM_ válasza DeFranco (#4725) üzenetére


_BM_
senior tag

"...a haldokló nyugat ópiumában négyszer-ötször annyi idő lenne összekaparni egy lakást..."

Amennyivel magasabbak a jövedelmek, annyival drágább az ingatlan Nyugaton, tehát durván azonos a takarékossági idő. Persze példákat lehet hozni pro-kontra, de az félrevisz.

[ Szerkesztve ]

(#4729) _BM_ válasza attiati (#4727) üzenetére


_BM_
senior tag

"Keveslem ezt a +2-3% hozamtöbbletet"

És az ingatlanárak esetleges emelkedésével nem számolsz? Mert akkor azt hozzá kell adni a hozamtöbblethez..

(#4730) kraftxld válasza attiati (#4727) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Évente maguktól olvasódnak le neked az óraállások, nehogy 200-300K-s tartozással lépjen le az albérlő, szerződéskötés, átvétel, átadásra fordított idő, minden hülyeség intézése. Rendesen kell vele foglalkozni.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#4731) _BM_ válasza _BM_ (#4729) üzenetére


_BM_
senior tag

Az 1990-es árszintnek a mai ár kábé a 10-szerese, ami 24 évvel számolva 10,1% / év "kamat".

(#4732) Apollo17hu válasza _BM_ (#4731) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Azért azt ne feledd, hogy a '90-es években 20-30%-os infláció (és hasonló mértékű alapkamat) volt! Arra a ~10 évre vetítve elég nagy bukó lenne az évi átlagos 10%-os értéknövekedés.

(#4733) DeFranco válasza _BM_ (#4728) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ezzel nem vitatkozok, aminek egy oka van: amit állítasz totális tévedés :DDD

(#4734) kraftxld válasza DeFranco (#4733) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Általában mindenhol 7-9 évnyi nettó fizu kell egy elfogadható ingatlan megvásárlásához.
Persze munkabér / igényszint arányos a dolog.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#4735) _BM_ válasza Apollo17hu (#4732) üzenetére


_BM_
senior tag

1990 óta átlagosan 13,2% az átlagos alapkamat. Az inflációról fogalmam nincs, de kábé ott van az is.

(#4736) _BM_ válasza DeFranco (#4733) üzenetére


_BM_
senior tag

Ausztriában 3x az ingatlanár, Angliában 5-6x, ezért írtam, hogy lehet példákat hozni, főleg szélsőségeseket. Floridában 10 ezer dolcsiért egész pofás házikókat árulnak. Seattle meg a másik véglet.

(#4737) DeFranco válasza kraftxld (#4734) üzenetére


DeFranco
nagyúr

hát, én beszéltem németekkel, svédekkel, norvégokkal, luxembourgiakkal, és megállapítottuk, hogy persze, lehet röhögni a fizetésünkön (mármint a miénken, magyarokén) de amikor összehasonlítottuk, hogy hány havi munkából lenne meg ugyanaz a lakás itt meg ott, akkor nagy sóhajtozások közepette kértek egy sört...

(egy szakmában vagyunk)

szerk: jó, a négyszeres-ötszöröst lehet nem tudnám megvédeni, maradjunk az egész számú többszörösben :)

[ Szerkesztve ]

(#4738) _BM_ válasza DeFranco (#4737) üzenetére


_BM_
senior tag

De azt is vedd figyelembe, hogy egy nyugati átlagfizetésből többet lehet megtakarítani, mint a harmad-negyedannyi magyaréból. Az alapvető megélhetés feletti rész különbözik. Minél luxemburgibb vagy svájcibb emberrel beszélsz ilyesmiről, annál nagyobb a sírás. "Aki sír, attól el kell venni" :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4739) bandus válasza Vesztor87 (#4723) üzenetére


bandus
veterán

szerintem az új építésű lakás alapvetően nem a 0-ról induló pályakezdőket célozza meg, nem is értem miért ezt hozod fel példának. nézzük azt is, hogy az ember általában nem egyedül vesz lakást, tehát ne egy fizuhoz viszonyítsuk a dolgokat. plusz ahogyan írták mások is igényfüggő a dolog. a lakásokat nézegetve amik nekem/nekünk tetszenek és gyereket is vállalnánk már oda, azok mondjuk olyan 30 M pénz, amit a jelenlegi helyzet alapján ~10 év alatt raknánk össze, ez a valóságban olyan 7-8 lenne, ha a 0-ról kellene indulni és nem lenne segítség. más kérdés, hogy nem akarunk lakást venni, pedig pl. egy panelre viszonylag hamar összeraknánk. érdekes viszont, hogy azok, azokban, akik viszonylag kevesebbet keresnek erősebb a lakásvásárlási ösztön, és megint elérkeztünk a korábbi témához :)

a dolgot nem tudom mással magyarázni, mint valami régi beidegződés, hogy saját tulajdonú lakás márpedig kötelező, azonnal venni kell, bármi áron, csak legyen meg az a panel, vagy garzon. pedig pont a szerényebb keresetű embereknek kell jóval nagyobb áldozatot hozni, hogy összerakják az önrészre, a felújításra, berendezésre valót, plusz még hitelt is kevésbé jó feltételekkel kapnak. emellett azért nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy az alacsonyabb keresetű réteg alacsonyabban kvalifikált, vagy ha nem is, de kevésbé tudja jól eladni magát és a tudását, vagy akár kevésbé ambíciózus/karrierista. ergo egy esetleges kirúgás esetén is kisebb az esélye szerintem, hogy a jelenlegi lakásától ingázó közelségre kaphat munkát. nem beszélve mondjuk olyan dolgokról, ha elviselhetetlen ember mellé költözöl, vagy melléd költöznek olyanok, akiktől nem tudsz pihenni, befújják a cigifüstöt az ablakon, stb. ezektől nem egyszerű megszabadulni és emiatt biztosan nem fogod eladni a lakásod, mert az a tiéd, megszerezted, mindegy mibe került. így marad az anyázás, falon átdörömbölés és frusztráltság.

egy albérlet esetén ha 2 hónap alatt sem változik a dolog, akkor arrébb költözöl. szintén költözöl ha a város másik felén találsz tuti állást, vagy az ország másik felén, vagy pedig külföldön. szóval köszönöm szépen, nekem tökéletes az albérletünk még egy jó darabig, majd ha már nem lesz teher és nem kell nagy áldozatot hozni azért, hogy legyen saját lakásunk, ami olyan amilyet szeretnénk és elképzeltünk, a bankszámláink lenullázása nélkül, majd akkor költözünk :)

a frissdiplomás fizukat pedig nem tudom hogy tudod egy összeggel jellemezni, mikor kismillió dologtól függ, kezdve a végzettségtől, iparágtól, országrésztől, egyéb kompetenciáktól, stb. google első találat a tisztánlátás kedvéért: [link]

szóval röviden ez az én véleményem, biztosan lehet erről oldalakon keresztül vitatkozni :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4740) concret_hp válasza bandus (#4739) üzenetére


concret_hp
addikt

ha nem a pályakezdőket azaz ~ fiatalokat akkor mi a lóf@szért a lakások 3/4e max 1.5 szobás?
az hogy nulláról indulókat célzol vagy nem, az kevésbé mérvadó, nem találsz panel áron új építésűt nyilván ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4741) attiati válasza kraftxld (#4730) üzenetére


attiati
veterán

Igen, rengeteg időt igényel a lakás kiválasztása, berendezése... nem a ráfordított időt nézem. Már a hozamelvárásnál elbukik.

(#4742) attiati válasza _BM_ (#4731) üzenetére


attiati
veterán

Számolhatok, viszont akkor az elvárt hozamnál sem az éves hozamszintet nézem, hanem mondjuk a 10 éveset (ami ~6% most). És akkor ott már számolhatok adómentességgel is tbsz számlára, ingatlannál hivatalosan nem. (persze senki nem garantálja az adómentességet sem)

Nézhetjük az emúlt 25 évet, de sem az ingatlanpiacon, sem a jegybanki alapkamatban nem fog megismétlődni az az időszak (szocializmus -> kapitalimus, ingatlanpiaci válságban átlalakult a finanszírozás és a teljes ingatlanpiac...)

Összedobtam gyorsan egy számítást: 1990-től napjainkig milyen hozamot lehetett elérni, ha valaki jegybanki alapkamaton kötötte le a pénzt évente egyszer. És 1990. óta napjainkig mennyi a kumulált infláció.

hivatalos inflációs adatok
hivatalos jegybanki alapkamat

itt lehet játszadozni egy inflációs kalkulátorral
hasonló van az mnb honlapján is

1990.01.01-től 2013.12.31-ig 15,6szeres a kumulált infláció
Az alapkamatból számoltam becslésszerűen egy éves átlagos jegybanki alapkamatot.
Így 1990.01.01-től 2013.12.31-ig a jegybanki alapkamattal a kumulált hozam kb 20x-os !

itt a számításom

megj.: fogalmam nincs, hogy a 90-es években egyáltalán hol és milyen feltételekkel lehetett betétet lekötni.
Viszont a 2000-es években a jegybanki alapkamat feletti hozammal lehetett lekötögetni.
Hozamvadászattal, bankváltással, számlanyitogatással, esetleg éven belül többszöri lekötéssel még inkább jobb hozamot lehetett elérni "kockázatmentesen".

SUMMA:
Forráshiányos országban, forráshiányos környezetben a PÉNZ az úr.
Kockázatos országban reálkamatot kell fizetni.

Kizártnak tartom, hogy ebben az időszakban megérte ingatlant vásárolni.

[ Szerkesztve ]

(#4743) attiati válasza attiati (#4742) üzenetére


attiati
veterán

azért linkeltem be a forrást és a számítást, hogy hátha van benne hiba

Igazából a jegybanki alapkamatnál ki lehetne számolni centire pontosan a két alapkamat változás közötti időszakra jutó időarányos kamatot. Minden adat adott hozzá az excelben :) Nem is kell becsülgetni az éves kamatot.

[ Szerkesztve ]

(#4744) Vesztor87 válasza lajafix (#4726) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Hát hirtelen felindulásból majdnem írtam valami szépet.... nem mondtam hogy új építésűt akarok, nem tudom hol olvastátok! Csak azt írtam, hogy a fizetésekhez képest nagyon drága. Nem vagyok pályakezdő, dolgozom már pár éve, és ha vissza olvastok írtam hogy panel lakást veszek ha minden igaz... Új építésűt tuti nem céloznék meg, mert marha drága, és szerintem bőven nem ér annyit. 13-15 millió ft-ért egy 30 nm-es luk? Ugyan hagyjuk már... Egy 2 szobás lakás egy 4 fős lakás? Hát ha nagyon muszáj lehet, de nekem az kicsinek tűnik. Ha gyerekenként van van egy-egy fél szoba, szülőknek is van egy, meg van egy nappali akkor az már egy 1+3 félszobás lakás/ház, ami alsó hangon 65-70 nm szerintem, de még az sem nagy... mindegy.
Ez a saját lakás téma meg addig baromság, amíg ilyen drága az albérlet. Nagyon sokan keresnek 70-80-100 e ft-ot, hát azért az, hogy a fizetés 50%-át egyből albérletre dobja ki az ember azért elég nagy dolog... akkor már inkább megpróbálja az ember valahogy össze tenni... persze nem lehetetlen, csak spórolni kell, és nem 80 ezret keresni... ha most 2 eü.-is dolgozó (vagy ha óvónő a hölgy) az akit alapul veszünk nagyon messze vagyunk attól hogy bármit is vegyünk. És nem csak lakásról van szó. 2x80e ft-os fizetésből még egy Suzuki Alto-t se vesz az ember újan (de még használtan se egyszerű)....
Lehet másként látjuk a dolgot, de ez a marha nagy bizonytalanság sok ember életében (olyan helyen dolgozom ahol nap mint nap beszélek olyan emberekkel, akik a munkanélküliség miatt úsztak el) nehézséget okoz, nem tudnak előre tervezni, nem jó ez... most jól megvagyunk, nem keresünk rosszul, de ha egyszer beüt a krach nem tudom mi lesz.... Ha normális fizetése van az embernek akkor oké, de minden más esetben nagy küzdelem itt az élet...

(#4745) DeFranco válasza Vesztor87 (#4744) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Többé-kevésbé igazad van abban amit írtál, de vígasztalni nem tudlak.

Üdv a felnőtt életben. Ez ilyen igazságtalan és mocsok nehéz sport, választásod meg nemigen van. Ez van, ezzel a hátadon fogsz mostantól élni, hogy mindig fele annyi van, mint feltétlenül szükséges lenne.

Mondottam ember küzdj és bízva bízzál. ;)

(#4746) axioma válasza Vesztor87 (#4744) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat en meg tudod a szociban nottem fel. Es 50 nm volt negyunkre, egy veletlen folytan sajat tulajdonu lakasban, de me'g utana Orban is 3 gyerekre 3 szobat vizionalt mint celt...
A bizonytalansagban igazad van (nem veletlen, hogy a valasztasok utan jo esellyel mi is a tavozasrol dontunk...) Nem feltetlen lesz itt egyaltalaban igeny az ujepitesure, van rengeteg hasznalhato de kihasznalatlan hasznalt lakas is.

(#4747) bandus válasza Vesztor87 (#4744) üzenetére


bandus
veterán

végletekben gondolkozol. miért kétszer 80k-t veszel alapul, mikor az átlagfizetés is 140k körül van, ha jól tudom, lusta vagyok most rákeresni. a kereseteloszlás rosszabbik végén tengődők meg semelyik országban nem tudnak könnyen lakáshoz jutni, ez nem magyar sajátosság.

axioma: én is mennék, bár idén nem biztos a dolog, inkább jövőre. de aztán ki tudja, az ajánlatokat mindenesetre folyamatosan nézem, de a kiköltözés is egy nagy adag lóvé, arra még egy keveset spórolnom kell.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4748) Vesztor87 válasza bandus (#4747) üzenetére


Vesztor87
senior tag

140k az átlag az tény, de ebben a milliós politikusi fizetések is benne vannak, hány 70k-s fizu kell ahhoz hogy egy 7-800k-s vagy milliós fizetést (Manager, felső vezetők) ellensúlyozzon? Oké, mondjuk sokan nincsenek bejelentve, vagy minimálbérre Max, Szval a KSH stat szerintem elég félrevezető lehet... Nem tudom mennyi lehet a valós fizu... A diplomás ismerősök 150-200 körüli fizikát mondanak (kezdő, vagy 1-2-5 éves munkaviszony pü-i diplomával). Több ismerős van aki jóval kevesebbet keres (óvónő pl), 80-90 nettójuk van... Vagy a vendéglátós ismerősök akik heti 60órát vagy többet dolgoznak 150-200-250 nettóért... Én ezt látom.

(#4749) attiati válasza attiati (#4742) üzenetére


attiati
veterán

egy lenyeges dolgot hagytam ki: a lakas kiadasabol (vagy a felszabadult alberleti kiadasbol) szarmazo bevetelt.

letezik hivatalos statisztika, hogy 1990 ota hogy valtoztak a lakasarak? fhb lakasarindex csak 98 ota van

(#4750) _BM_ válasza attiati (#4749) üzenetére


_BM_
senior tag
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.