Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#24001) Tapsi válasza rwin5 (#23994) üzenetére


Tapsi
addikt

Ingatlant perpill akkor vegyél, ha ott akarsz élni a következő 10+ évben. Minden más esetben jobb választás még egy kötvény is.

(#24002) #41635072 válasza Tapsi (#24001) üzenetére


#41635072
törölt tag

Te árcsökkenésre számítasz? Vagy csak arra, hogy s következő években nem lesz nominál értéken legalább 10-15% emelkedés? Esetleg arra is adod a tipped, hogy középtávon (5év) megmaradnak a mostani magas hozamok egyéb piacokon?

[ Szerkesztve ]

(#24003) Tapsi válasza #41635072 (#24002) üzenetére


Tapsi
addikt

Az biztos, hogy Magyarországon messze nem lesz annyi pénze az embereknek, mint eddig. Új lakásokat már akciózzák, vidéken eléggé bedöglött a piac. Budapest környéki telkek ára elkezdett csökkenni, ezeket aktívan figyelem. Persze még mindig nagyon drágák, szóval megy ez még lejjebb. A bérleti díjak értékelhető hozamot nem tudnak generálni, szóval a befektetési célú vásárlás is bezuhan szerintem.

A kötvényhozamok szerintem középtávon vissza fognak esni, talán USA-ban már tetőzött az infla, szóval újra lehet tere a kamatcsökkentésnek 1-2 éven belül. EU-ra cudar idők várnak továbbra is.

(#24004) Madwe válasza Tapsi (#24003) üzenetére


Madwe
nagyúr

+ bérlésnél extra kockázat a fizetésképtelenebb bérlői réteg + rezsidémon is azért extra kockázat tud lenni (bár lehet arra van olyan szerződés ami teljes egészében bérlőre tolja a kockázatot, azt nem tudom... de ilyen éves alapon x összegig támogatott felette nem esetén bonyolultabb lesz az tuti, ha valaki teszem azt fél évig él csak ott, s utána lelép...)

(#24005) Árpi001 válasza Madwe (#24004) üzenetére


Árpi001
senior tag

Mire gondolsz ezzel?

rezsidémon is azért extra kockázat tud lenni (bár lehet arra van olyan szerződés ami teljes egészében bérlőre tolja a kockázatot, azt nem tudom.

A rezsit a bérlő fizeti mindig.

A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.

(#24006) Madwe válasza Árpi001 (#24005) üzenetére


Madwe
nagyúr

A rezsicsökkentés csökkentése pl dec16 megint változik. Nehezebb pontosan kisakkozni, hogy nem folyamatos éves bérlés esetén ki mennyit fizessen, pláne nehezebb utólag elszámolni, viszont sokkal könnyebb lett 1 hónap alatt helyfüggően akár többszázezres fűtésszámlát generálni, s nemfizetés esélye ugye most növekedni fog, mint kockázat...
Papiron persze egyszerű, fizeti a rezsit a vevő pl adott havi fogyaaztás alapján, de most mind az összeg tud meglepően nagy lenni (növelve a kockázat lehetőségét s nmagyságát) mind a matek is tud bonyolódni... persze lehet tenni mindenhova előre feltöltős órát, az pl megoldja, az biztos :)

(#24007) RexpecT válasza Árpi001 (#24005) üzenetére


RexpecT
addikt

A rezsit a bérlő fizeti mindig.

Számtalan példa volt már arra, hogy a bérlő se a bérleti díjat nem fizette se a rezsit. Ha nem a bérlő nevén van az óra(esetleg feltöltőkártyás villany vagy gázóra), akkor a tulajnak kell rendeznie a számlákat. Azaz nem kapcsoltathatja ki a szolgáltatást.

(#24008) axioma válasza Árpi001 (#24005) üzenetére


axioma
Topikgazda

Viszont a keresletet a rezsiproblema csokkenti [kenyelmetlenebb tobbszemelyes kiosztas az ingatlanok egy reszeben, masik resze nem kell], igy a varhato hozamot is, kiadas esetere. Vagy adod kevesebbert, vagy fizeted a rezsit bevetel nelkul, ez lakok altali fizetes-elmaradas nelkul is plusz varhatoertek-csokkenes.

[ Szerkesztve ]

(#24009) Segal


Segal
veterán

En csak azt a reszet nem ertem azoktol akik valami fene nagy csokkenest es majd akkor vasarlast varnak hogy oke esni eshet az ar, de ha mindenki az esesre var es akkor szeretne vasarolni akkor meg egymasra fognak licitalni az emberek.
Meg most mindenki az allampapirokkal hasonlitja a bevetelt, de ez a "mara" igaz. "Holnap" mar barmi mas lehet. Lakast meg ugye nem 1-2 evre vesz az ember es a fenti peldabol kiindulva ha "holnap" kedvezobbe vallnakna feltetelek akkor megint egymast fogjak taposni az emberek.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#24010) Madwe válasza Segal (#24009) üzenetére


Madwe
nagyúr

Azt nem veszed figyelembe, hogy eddig versenyben voltak adott ingatlanért a kevesebb bevétellel jelentkezők (alacsony kamatszint, csok, babaváró) valamint a befektetők is adott típusnál, s ezen réteg most kiesik. Reálértéken biztos hogy csökkenés lesz a nem teljesen korszerűeknél, ez szinte garantált.

én viszont nem vártam tovább, miután nekem kb 50% hitel is kellett, inkább fixáltam még 6% alatt. Lehet esnek annyit az ingatlanok nominálisan is, hogy magasabb törlesztővel s kisebb hitellel is ugyanoda jutottam volna, de erre én már nem feltétlen fogadtam volna (persze egy magasabb % de alacsonyabb összegű hitel hosszabb távon jobb, mint egy alacsony % de magasabb összegű…). Ráadásul az önerőm majd egésze előző lakás eladásából jött, aminek szintén esne olyankor az ár s így lehet nagyságrendileg nem is lett volna kisebb a hitel amit fel kell vennem…

(#24011) Tapsi válasza Segal (#24009) üzenetére


Tapsi
addikt

Sokösszetevős ám ez! Ez a fórum nem reprezentálja a magyar lakosságot, mert az IT-sok a legfelső jövedelmi kategóriába esnek. Az emberek költségvetési korlátja folyamatosan csökken, mivel nőttek a hitelkamatok, sőt, az önrész mértékét is emelték a bankok sutyiban.

Meg most mindenki az allampapirokkal hasonlitja a bevetelt, de ez a "mara" igaz.

A lakáskiadás akkor érte meg, amikor még nagyon olcsón hozzájutottál az ingatlanhoz. Valójában már 5 évvel ezelőtti áron sem volt biznisz, és ez az olló tovább nyílt. A jövőben sem lesz ez másként. Eddig ezt ellensúlyozta az ingatlanárak emelkedése (persze ez csak akkor realizálódott, ha eladtad a kéglit), most erre a fenti okok miatt semmi esély.

Lakast meg ugye nem 1-2 evre vesz az ember es a fenti peldabol kiindulva ha "holnap" kedvezobbe vallnakna feltetelek akkor megint egymast fogjak taposni az emberek.

Az ingatlanpiac nem egységes. A COVID alatt például a házak nagyon elszaladtak, hiszen a home office lehetősége miatt sokan inkább kertesbe akartak költözni. Most, hogy kezdik visszarendelni az embereket + a rezsiárak elszállása adott egy pofont az agglo házak piacának. Most 40%-os zuhanás van év/év bázison, de még nem gatyásodtak le igazán az emberek.

(#24012) Segal


Segal
veterán

Szerintem meg most is sorbaállás lenne csaak mindenki a csodát várja hogy jön az armageddon és gombokért fog tudni lakást venni.
Ebbe a hibába én is beleestem a coviidnál, aztán pillanatok alatt elszálltak az árak a lehetőségekkel együtt.
Most is lehet arra játszani hogy esik még (szinte biztos hogy fog is) de amikor bármelyik kormányinfón bármit bejelenthetnek manapság akkor egy hirtelen jött ötlettel olyan döntés is születhet ami megint az ingatlaanár növekedésnek kedvez.
A másik hogy ugye minél olcsóbb annál több a vásárló...

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#24013) Kobe válasza Segal (#24012) üzenetére


Kobe
veterán

A legtobb embernek perpillanat megelhetesi gondjai vannak, akinek meg nincs, az szimplan nem fogta fel a kozlego baj nagysagat / sajat munkahelye hizonyossagaval nincs kepben.
az hogy 10% jelzalogkamat mellett 40millas panelokert allnanak sorba, netto hulyeseg, bocsi
illetve allhatnak, csak azt meg mar a bank nem finanszirozza

(#24014) concret_hp válasza Segal (#24009) üzenetére


concret_hp
addikt

ugyanannyi évre ugyanannyi összegű hitel most nagyjából másfélszer annyi havi törlesztő, mint 1 éve, szerinted amikor a hitelek mérhető része évek óta ki volt centizve akkor az mennyire veti vissza a hitelezést? ( = adott fizetéssel és adott évnyi eladósodással a korábbi hitelösszeg kétharmadát tudod felvenni)

és igen a tranazkciók jelentős része kp, meg jelentős része nincs kicentizve a hiteleknek, de ez a hatás sokkal erősebb, mint az emberek gondolnák (a 10 millás falusi csok inverze kb.)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#24015) Drizzt válasza Segal (#24012) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"Szerintem meg most is sorbaállás lenne csaak mindenki a csodát várja hogy jön az armageddon és gombokért fog tudni lakást venni."
Ennek nyilván vevőként mindenki örülne, eladóként meg senki. Nem armageddonra várunk egyébként, hanem valami realisztikusabb árazásra. MNB szerint is több, mint 20%-kal túlárazott a lakáspiac.
"Ebbe a hibába én is beleestem a coviidnál, aztán pillanatok alatt elszálltak az árak a lehetőségekkel együtt."
Érdekes, hogy én is hasonlóképpen emlékszem, de ha megnézem a statisztikákat, akkor ez nem igaz. Budapesten például 2019 késő tavasztól 2021 kora tavaszig nagyjából stagnáltak az árak. Azóta volt egy brutál emelkedés, főleg az idei év elején. Persze más alpiacokon más helyzetek vannak. Az idei áremelkedés alapvetően a hitel FOMO miatt történt szerintem. Nagyon hajtotta az árakat, hogy aki biztosan akart venni lakást, de látta mi lesz a hitelekkel, az igyekezett lépni. Mára sokkal rosszabb feltételekkel kapna hitelt, ha egyáltalán. Ezáltal viszont az a csoport, akinek kb. az volt az érzése, hogy most, vagy soha, az teljesen eltűnt. Ha rám hallgat, most örül a lakásának és egy ideig nem néz az árak felé, hanem élvezi az ingatlanát. Én ezt tenném.
"Most is lehet arra játszani hogy esik még (szinte biztos hogy fog is) de amikor bármelyik kormányinfón bármit bejelenthetnek manapság akkor egy hirtelen jött ötlettel olyan döntés is születhet ami megint az ingatlaanár növekedésnek kedvez."
Persze, bármikor történhet ilyen, de most nem nagyon látszik a finanszírozhatósága.
"A másik hogy ugye minél olcsóbb annál több a vásárló..."
Ez nem feltétlenül igaz. Egyfelől hitelre most kevesen tudnak és akarnak venni, másfelől meg tök mindegy, hogy olcsóbb lesz-e valami, ha akkor sincs rá pénzed, amikor olcsóbb. Ha figyeled a folyamatokat, akkor láthatod, hogy a kereslet visszaesése jóval nagyobb, mint a kínálat növekedése. És ez a folyamat folytatódni fog még legalább 1-2 évig. Matolcsy barátunk ma már bevallotta, hogy arra számít, hogy jövőre Európában Magyarországon lesz a legnagyobb az infláció. Ha ezeket nem követik le a bérek, akkor csökken a vásárlóerő hivatalosan is.
Én például bizakodó vagyok lakásvásárlási lehetőségeimet illetően, mert nagyon keveset költök arányaiban a bevételeimhez képest. De tudom, hogy ez nagyon nem a jellemző kép ma Magyarországon.
Egy másik tényező, hogy mindenki keresi, hogy mihez kezdjen a meglevő megtakarításaival. Ebben is lehet, vagy lehetett ingatlan keresletet fokozó tényező. De már elmúlt. Viszont újra fellobbanhat bizonyos körülmények esetén. Például pont akkor számítanék erre, ha mégis sétálnánk tovább a török úton és rendesen fejest ugranánk az ár-bér spirálba. Amire azért sajnos van esély.

I am having fun staying poor.

(#24016) j0k3r! válasza Segal (#24012) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Ha igaz lenne, amit írsz, akkor soha nem esnének az árak. COVID-ot meg ne keverjük ide, ott az egész világon nulla közelébe vágták a kamatokat (ezzel stimulálva a gazdaságot) és rengeteg ember előtt megnyílt az út, hogy ingatlant vegyen, mert végre kifizethető lett a havi törlesztő. Most pont az ellenkezője megy, tehát ugyanazt a kimenetet várni ellentétes bemenetre az nem túl logikus.

"A másik hogy ugye minél olcsóbb annál több a vásárló.."
Nem teljesen: [link]

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#24017) Segal válasza Kobe (#24013) üzenetére


Segal
veterán

Én nem tudom, de akármikor vásárolni megyek mindenkinek olyan alapélelmiszerekkel van tele a bevásárlókocsija mint nassolni valók, cukros üditők, sörök stb.
Az emberek egymást ölik jelenleg a benzinkutakon mert az egész ország tankolni szeretne a kocsijába, brutális menyiségű ember dohányzik még mindig, tele a város kajaszállító futárokkal stb, tehát én ezt mindennek nevezném csak megélhetési gondnak nem.
Az már csak hab a tortán hogy csak kollégák szinten nézve a dolgokat több is autót/mobilt/tv-t cserélt, lakást újított, elektromos kerékpárt/rollert vett, napi szinten rendelik a kaját, a csajoknál a legújabb divat a 60-80k közötti szájfeltöltés stb. Csupa nélkülözhetetlen dolgok...
Persze azt aláírom hogy vidéken vannak olyan helyek ahol tényleg a napi szintű megélhetés jelent problémát, de az emberek nagyon-nagy részénél ez köszönőviszonyban sincs, megy a felelőtlen költekezés, mintha nem lenne holnap...

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#24018) Tapsi válasza Segal (#24017) üzenetére


Tapsi
addikt

A saját véleménybuborékodban élsz, ez az oka. Én is mondhatnám innen Budáról a 11-ből, hogy hol van itt a válság, amikor a panel mellett is X6-os áll. Csak hát az ország nem Budából áll. :)

(#24019) Kobe válasza Segal (#24017) üzenetére


Kobe
veterán

A penzugyi felelotlenseget kevered az eletszinvonal definiciojaval. Abbol kinzekvenciat vonni meg hiba.
a dohanyosnak az utcan dobozban elve is bagozni fog es talal ra penzt, nem repevans pelda

(#24020) Segal válasza Tapsi (#24018) üzenetére


Segal
veterán

Szövegértelmezés.
Direkt kiemeltem hogy vidéken több ponton is igaz lehet ez, de a legtöbben azok közül fognak sírni a megélhetésre ahol 2 kocsi is van a családban, nyáron külföldön volt a család 1 hetes nyaraláson, a fenti dolgokkal van tele a bevásárló kocsijuk, minimum 1 fő dohányzik, stb.
De be is fejezem maradjunk a lakásvásárlás témánál ;)

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#24021) Madwe válasza Segal (#24017) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nem lepne meg, ha az összes eddigi nagy válság elött, elején lett volna a csúcson a felelőtlen költekezés s hitelezés. Hitelből új tévét, mobilt, kocsit, yolo mentalitás. A válság elején még van felesleges pénz a körforgásban s sokan nem kapcsolnak, h kellene készülni a szarcunamira…

(#24022) Tapsi válasza Segal (#24020) üzenetére


Tapsi
addikt

Marhaság. Azok fognak sírni, akik eddig is épphogy kijöttek a pénzükből, és bebaszott nekik a rezsi + infla. Nyugdíjasok, vidéki korszerűtlen házban élők. Ez így több millió ember.

(#24023) Csabroncka válasza Segal (#24012) üzenetére


Csabroncka
addikt

Tudod hol van sorban állás (?) a benzinkúton a kiba ársapka miatt... Azt könyveld el, hogy a magyar ingatlanpiac jelentős részét a hitelpiac (ha áttétesen is) mozgatja. Ilyen kamatok mellett a felvehető piaci hitel összege adott fizu/futamidő mellett durván 50%-al esett vissza. Az árak arra az pontra esnek vissza, ahol a fizetés/hitelösszeg egyensúlya beáll. Mivel masszív reálbércsökkenés borítékolható 2023-ra, így szinte biztos, hogy nem csak reálértékben fognak csökkenni az árak.

"in medias res"

(#24024) Radnix


Radnix
senior tag

Beallitottam hirdetesfigyelot ket hete elavult felujitando hazakra kulso keruletekben es mar kaptam par ertesitest. Elkezdtek csokkenni az arak legalabbis ebben a szegmensben az en mintavetelem alapjan.

(#24025) concret_hp válasza Radnix (#24024) üzenetére


concret_hp
addikt

ezen azért ne lepődjünk meg :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#24026) germinator66


germinator66
aktív tag

Ezek a belvárosi, lepukkant, polgári kecók ennyivel fenntarthatóbbak egy kijjebb eső családinál...? (Mondjuk nekem az érvelés kicsit sántít, szerintem ebben a benzin (közlekedés) para is benne van.

(#24027) Dorian válasza germinator66 (#24026) üzenetére


Dorian
félisten

Kis lakásra eső költségek nyilvánvalóan kisebbek, mint egy családi házé

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#24028) Tapsi válasza germinator66 (#24026) üzenetére


Tapsi
addikt

A nagy polgári kecók korszerűtlen fűtésrendszerrel fenntarthatatlanok. Emlékszem rá, amikor olyat béreltünk télen nem volt ritka a 70 ezres gázszámla (ezelőtt 6-7-évvel). Viszont egy modern cirkós kazánnal, esetleg új nyílászárókkal tök jó. A mi gázszámlánk most az asszonnyal 6700 forint volt novemberre (ez jelleggörbe szerinti). Nyáron 1200 Ft. Családi ház ennek a többszöröse.

(#24029) rwin5 válasza germinator66 (#24026) üzenetére


rwin5
őstag

Gyerekkori haverom lakott ilyen polgáriba és emlékszek mindig megfagytunk náluk, pedig orvos az anyja, szóval volt cash fűteni
VII. kerületben is max a városliget felé költöznék, amúgy az egész Keleti pályaudvar és vonzáskörzete megér egy külön fejezetet a lepukkant címszó alatt. Garay centerbe jártam edzeni anno, olyan volt az odavezető út, mintha nem is Mo. lenne

(#24030) Tapsi válasza rwin5 (#24029) üzenetére


Tapsi
addikt

Uhh, a 7-ker Nagykörúton kívüli részén nagyon sittes helyek vannak. A legrosszabb amúgy a parkolás, egyik barátom lakik arra, és kínszenvedés minden napja.

(#24031) rwin5 válasza Tapsi (#24030) üzenetére


rwin5
őstag

:K meg oldalba vizeli az utca embere a parkoló autót simán (ez is amúgy így 2022-ben wtf kategória, de nyilván Bp-n mindennapos, így elsiklik lassan az ember felette).
Nyáron munkába menet tapasztaltam, hogy a keleti környéki utcákat / járdát (azt hiszem az FKF? végezte), kb. 2 naponta fújták magasnyomásúval le reggelente, mert meg lehetett pusztulni a húgyszagtól és egyéb melléktermékektől, ha nem volt takarítva :DDD Nyáron, már imádkoztam az esőért, hogy jöjjön és mossa le a lakások falait. Na, ennyi emlékem maradt a 7. kerületről nagyjából, azon kívül, hogy tömegközlekedési csomópont és könnyen el lehet úgy jutni bárhova, azon kívül semmi pozitívat nem tudok mondani vele.

(#24032) _NCT válasza rwin5 (#24031) üzenetére


_NCT
őstag

VI. ker detto ugyanez szerintem és nem a csilli-villi részről beszélek, hanem a körút-podmaniczky-andrássy által körbehatárolt területről. Nem egyszer láttam a szondi és andrássy közötti részen reggel kulázó munkást, de úgy en bloc a kutyaürüléket sem dívik összeszedni. A nagykövetségek utcái, opera etc rendbe vannak tartva úgy ahogy, de a többi rész hát….Kiábrándító, parkolás ott is lottó.

[ Szerkesztve ]

(#24033) A Zéé válasza rwin5 (#24031) üzenetére


A Zéé
addikt

Tömegközlekedés sem jó mindenhol. Damjanich-Dembinszky környéke, ahol csak a troli jár nettó szívás. Metrók már pont kellemetlenül messze vannak gyalogszerrel, a troli meg egy csomószor fennakad az egyirányú utcákban.
Én a Síp utca elején laktam 6 évig, még akkor, amikor nem volt ennyire erős a bulinegyed rész, az mondjuk közlekedés szempontjából valóban egy álom volt, és azon a részen a közbiztonság is kiemelkedő volt akkoriban (a zsinagóga udvarára nézett az erkélyünk... :) )

Just a simple Lineman...

(#24034) concret_hp válasza germinator66 (#24026) üzenetére


concret_hp
addikt

én már 10+ éve sem értettem, hogy emberek miért akarnak ilyenben lakni, általában mind full sötét, egész sok van amiben nincs lift, stb. az egyetlen értelmezhető dolog ha annyira nagy a belmagasság, hogy belső kétszintesíteni lehet, de az azért általában nincs meg úgy, hogy komfortos legyen, ha mégis, akkor meg az ablakokkal is kell valamit csinálni ami oda esne (+ visszatérünk oda, hogy sötét), az hogy mindemellé még fűteni sem feltétlen gazdaságos, az csak ilyen adalék szerű ezekhez.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#24035) attiati válasza Csabroncka (#24023) üzenetére


attiati
veterán

viszlát ársatyi

azért az agglomeráció most kap egy pofont ezzel

(#24036) #41635072 válasza attiati (#24035) üzenetére


#41635072
törölt tag

Azért nagyon sok telepules van, ahol jo a tomegkozlekedes a fovaros fele. Aki persze olcson vett nagyon messze, igen azok szamara nincs ingyen ebed.

(#24037) attiati válasza #41635072 (#24036) üzenetére


attiati
veterán

Nem hinném, hogy a nagy home office kiköltözős körben a tömegközlekedés volt az elsődleges driver a covid hatás közepette.
Nagyon sok döntés akkor született meg a fejekben, amikor a metróra nem mertek felszállni az emberek.

Persze egyesek jól döntöttek és a tömegköz volt a szempont.

[ Szerkesztve ]

(#24038) #41635072 válasza attiati (#24037) üzenetére


#41635072
törölt tag

Hát nálam egyértelmű, elsodleges szempont volt. Persze tudom hogy a tobbseg nem ertelmesen gondolkodik es cselekszik.

(#24039) attiati válasza #41635072 (#24038) üzenetére


attiati
veterán

A piacot a többség mozgatja.
Kivéve, ha fel tudod vásárolni a fél lakáspiacot egyedül :D

(#24040) axioma válasza attiati (#24035) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ezt mint agglo szivast nem annyira ertem, a benzin most megdragulta ugyanazt, ami a boltokban az osszes termekeken rajta van mar par honapja. Semmi extra.

(#24041) concret_hp válasza attiati (#24037) üzenetére


concret_hp
addikt

szerintem nem az agglomerációnak komoly pofon ez, hanem a falusi csokosoknak, akik a világ végére költöztek az ingyen 10 milláért, általában nem túl jó állapotú házba.
ha autózol munkanaponként 50km-t, az havi egy ezres, mondjuk 60-80 liter benya, amin most lett 150-200ft különbség, nagyságrendileg 10-15K huf... ha ki tudtál költözni az agglomerációba, valószínű nem vág földhöz, bár nem is esik jól. ellenben ha világvége alsón vettél falusi csokos lakást és úgy autóztál napi 50km-t, hogy jó esetben keressél 250 nettót, akkor azért már lehet fájdalmasabb

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#24042) rwin5 válasza attiati (#24035) üzenetére


rwin5
őstag

annyira vészes difi nincs, a 480-as ársapka is magas a korábbi árakhoz képest. Gázzal is fűtenek ugyanúgy az emberek, hiába kerül 8x annyiba átlépve a határt. Anyám a héten 1x se tudott tankolni, sehol, 5 kút van a városba. Azt mondta már az ársapka nélkülit is venné, csak tudja használni az autót, de semmilyen se volt. Nálunk az unokát sokszor ő fuvarozza az óvodából, szóval nála fontos.
Szerintem, aki direkt az agglomeráció közelségét kereste, az nem fog ezen fennakadni, mert még mindig vannak (gondolom) dolgok amik kompenzálják, amiért azt választott.a

plusz: sok helyen van home office, munkába járás támogatás, az én főnököm például havi 3x jár be. Mindent interneten, telefonon beszélünk.

szerk: 137 Ft-tal több most az ársapkáshoz képest a benzin, az 100 liternél is ~14e ft. Azt azért ki lehet gazdálkodni.

[ Szerkesztve ]

(#24043) attiati válasza concret_hp (#24041) üzenetére


attiati
veterán

igaz, a benyó ugyanannyiba kerül mindenhol, de a fizu nem annyi, így vidéken nagyobb érvágás a fizu arányában. Plusz ott kisebb a H/O-ban dolgozók aránya.

axioma: ez direktben a lakosságon csapódik le.
Persze az lehet, hogy a Mol cserébe kap egy extraprofit adót, amiből az állam elkezd célzottan osztogatni egy társadalmi / választói / fogyasztói rétegnek.

(#24044) germinator66 válasza attiati (#24043) üzenetére


germinator66
aktív tag

Eddig is már így kellett volna (üzemanyagkártya vagy hasonló)... Így most (egyelőre) volt-nincs, és szerintem ha eddig nem lépték meg, ezután sem fognak szelektálni, megy mindenki a levesbe...

[ Szerkesztve ]

(#24045) axioma válasza attiati (#24043) üzenetére


axioma
Topikgazda

A kenyer, szalami stb. a'ra nem? Csak azt mondom, hogy ritka az a haztartas ahol ez a hatarvonal, a mindennapi etkezes es energiaszamla mar eddig is pont igy (ha nem jobban) dragult. Nem az arak magasak, a fizuk alacsonyak...
Benzin engem nem erint, de ha nem tudnek autoval jarni, akkor hev es vennek egy last mile e-rollert. Mondjuk nem szeretnem a mostanihoz kepest (idoben, rugalmassagban, kenyelemben rosszabb, meg hat demoralizalo a kozeg is sokszor).

(#24046) Dorian


Dorian
félisten

Amikor kiköltöztünk aglóba, e-roller + hév kombóval jártam be. Köv évben jött a covid, váltottam autóra és bizony elkurvultam: Kényelmesebb, gyorsabb. Biztos nem váltok vissza 1-2 tízezresért.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#24047) rwin5 válasza Dorian (#24046) üzenetére


rwin5
őstag

Még nagyon rég volt egy csajszi, aki bejött és ugyanez volt vele is.
Azóta hízott 20 kg-t, cserébe már nem jön be. ;]

(#24048) Segal válasza Dorian (#24046) üzenetére


Segal
veterán

Csak azt nem veszitek figyelembe hogy nagyon nem 1-2 tizes havonta pluszba a kocsi...
Ne csak az üzemanyaggal számolj az autónál, hanem van parkolási díj, éves kötelező, szervízköltség és éves szinten még valami büntit is bele lehet számolni.
És akkor azt még figyelembe sem vette az ember hogy ugye első körben meg is kell venni azt az autót meg le kell tenni a jogsit hozzá, tehát pusztán csak ha ezt a két kezdeti kiadást hozzávesszük már éveken keresztül ingyen utazhatsz a bkk-val...

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#24049) #41635072 válasza Segal (#24048) üzenetére


#41635072
törölt tag

1-2-3-4 stb tizest siman meger a kényelem sok embernek. Mit kapsz manapsag ennyi penzert? Semmit.
Sok irodának van mélygarázsa, ingyen lehet parkolni.
Egy ésszerű autónál jóformán semmi szervízköltség nincs, de ha van is, akkor mi van? Nem csak az autót kell szervízelni, ennyi erővel kazánt se vegyél.
Az éves kötelező semmi összeg pár év bonus fokozat után.
Nem büntit nem kell beleszámolni, lehet rendesen is vezetni.
Autót meg jogsit pedig amúgy is csinálsz, mert bizony egy autó hatalmas szabadságot ad, és kinyílik a világ. De hogy csak egy. Példát mondjak: biztos nagyon kényelmes a buszon cipelni haza a karton üdítőt/tejet/ illessz be barmit ide amit vásárolni szoktál. Vagy hogy mész el üdülni, kirándulni? Kocsival 2 óra alatt leugrasz zalakarosra mindjuk, busszal meg inkabb ne is nezzuk, egesz napodat elviszi. Hogy ugrasz le a horvátokhoz, tátrába, Stbstbstb. Nem csak az otthon es a munkahely kozott lehet am ingazni.

(#24050) Dorian válasza Segal (#24048) üzenetére


Dorian
félisten

Egy francokat. Autó mindenképpen kell, bejárástól függetlenül, amikor Bp-en laktunk, akkor is kellett. Úgyh kizárólag az üzemanyag többet-költség jelentkezik.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.