Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4601) axioma válasza z00li (#4600) üzenetére


axioma
Topikgazda

Mennyi a teljes felvett osszeg (vagy az aktualis hiteltartozast ha tudod, meg jobb)? Csokken, de nem biztos hogy erezhetot.
LTP nyitasa (de minimalisra nyisd, majd felhasznalas elott modositod) esszeru, sot akar kesobb szaporitani is lehet belole. Azt nem tudom, a havi 10e az micsoda, annyi volt eddig az eletbizti amit most at tudnatok csoportositani? Vagy az 500e elosztottad 48 honapra?

(#4602) z00li válasza axioma (#4601) üzenetére


z00li
senior tag

5M a teljes hitel, ebből van még 4M. Első 3 év volt fixen 42e, a második évben belement párom ltp-je 6xx-eFt, így januártól 33e a törlesztő.
Az életbiztosítása kb. félidős, amit kivennénk, ez nem egészen 500k. Ebből nyitnánk egy havi 10e-s ltp-t vagy előtörlesztenénk egyben a hitelbe. Ez a két terv van most a fejünkben. Az életbiztosításának végig fizetésén nem gondolkodunk. Javaslat? :F

(#4603) concret_hp


concret_hp
addikt

mennyi a legrövidebb szabad felhasználású ltp ideje? egyáltalán van ilyen?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4604) axioma válasza z00li (#4602) üzenetére


axioma
Topikgazda

Akkor a 4M-s fennallo tartozasba 500e betolasa a havi torlesztot a jelenlegi szint 87.5%-ara csokkenti (vagyis a 33e-bol 4e csokkenest josolnek ugy nagysagrendileg).
Nem akarok anyagi helyzetetekben kutatni, de ha most nem fogjatok az eletbiztit fizetni (amivel en egyetertek) ES lesz 500e penz is belole, nincs mashova betervezve, akkor a helyetekben a felmillahoz havi amennyit tudtok, hozzatesztek, meg havonta levonjatok belole a 20e-et fundara (*), akkor 4 ev mulva boven kivalthatjatok a hitelt a fundaval, es az akkori allapotok szerinti max. 5 ev futamideju havi max. 38e torlesztovel (sztem kevesebb).

(*) ezt lehet kicsit optimalizalni az ugyfelevhez... bar a mai kamatok mellett nem biztos, hogy erdemes

Ha me'g januarban szerzodtok akkor jan.1-tol van az ugyfelev, es 2018 aprilisaban lenne kb. valtas.

(#4605) axioma válasza concret_hp (#4603) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szab.fel. csak a 2011.xx.yy (talan jun.30) elott kotott, es csak 8 ev utan felvett ltp-k eseten van. Minden egyeb esetben is felveheto, csak az alltam nelkuli resz.
Mondjuk a mai kamatok mellett a 3% netto es fix kamat meg majdnem jo is lenne, csak a nyitasit kell - gyakorlatilag 10e alatt - megfizetni meg a havi 150Ft-okat, es akar milliokat is lehet berakni... egyetlen hatrany, hogy darabonkent ennyi a nyitas es reszosszeg nem, csak a teljes veheto fel, es csak 90 napra - ennyit kell varni a felmondastol a megkapasig - ingyenesen, ha viszont bejon valami lakascel, akkor tovabbi hozam is van :)

[ Szerkesztve ]

(#4606) z00li válasza axioma (#4604) üzenetére


z00li
senior tag

Jól értem, hogy inkább azt javaslod, hogy ne törlesszük be, hanem nyissunk egy ltp-t havi 20e befizetéssel? :F OTP lakástakarékról mi a véleményed? Csak mert ott van a hitelünk.

(#4607) axioma válasza z00li (#4606) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha nem kombi, hanem siman csak elotorlesztesz belole, akkor az nem akadaly, hogy otp vagy funda. Ha annak a lakaskolcson reszet nem hasznalod ki, akkor is (bar sztem lehet olyan, amikor erdemes, es akkor viszont a funda a nyero). Ami miatt neked az otp valoszinu kedvezobb, hogy jo esellyel akciosan nullla nyitasi dijad lenne ha ugymond ennyire ott vagy naluk, hogy a hitellel is. Ha tuti nem akarsz a lakaskolcsonbol, akkor a regi tipusut (3% beteti, 6+1% hitelkamat, plusz AT, regen Hozam tipusnak beceztek) modozatot valaszd, legrovidebb futamidovel.
Hogy mennyit tudsz fizetni, te tudod. Az elso ev szamit legkevesbe, es a 2. evet is lehet me'g turbozni a felev elotti honapig. Azt gondolom, hogy ha most nem tudsz csak az 500-bol rakni bele, akkor eloszor tenyleg csak havi 10 legyen, aztan legfeljebb kesobb bevallalod a 20-at (kiegeszitve sajatbol), vagy nem.
Arra figyelj, hogy a rendszertelen befizetes ne okozzon alltam-kiesest (3. es 4. negyedeves szabaly).

Masik veglet, ha eleg biztosnak latszik a havi 20 (az 500e elfogyasa mellett), akkor en talan arra jatszanek a helyedben, hogy funda 821-est esetleg 822-t kotnek, es amikor lejar, kivaltani a fix forintos 3.9+1-es lakaskolcsonere a mostani hiteled, tokefogyasi sebessegtol fugg, de sztem lazan meglenne. Persze csak ha nem tamogatott, hanem valami dragabb tipus ami most van neked az otp-ben.

(#4608) DeFranco válasza axioma (#4607) üzenetére


DeFranco
nagyúr

a régi meg az új módozat között át lehet térni? (gondolom tudod mit kérdezek, csak még korán van, a "Hozam" típusúról a másikra, ahol alacsonyabb mind a két kamat, és más a hitelösszeg is)

(#4609) axioma válasza DeFranco (#4608) üzenetére


axioma
Topikgazda

NEM, ez a megkotes az ltp szerzodes alapveto sajatja. (Egyetlen oszver kivetel volt, fundanal a regi 32x szerzodeseknel engedelyeztek kizarolag felhasznalaskor, hoyg a csak erre a celra letrehozott 52x-re atterjenek, aminek az elobbitol csak annyi elterese volt, hogy a +100% lakaskolcson helyett +150%-ot adott. Viszotn azt a 32x-nek a kamatan, 6+1-en.)

[ Szerkesztve ]

(#4610) DeFranco válasza axioma (#4609) üzenetére


DeFranco
nagyúr

hát, ezt nagyon sajnálom, feleségem 50-50-est kötött minden tanácsom ellenére, de már bánja persze...

(#4611) axioma válasza DeFranco (#4610) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nezd, ezt kb. nem lehet elore tudni. Ha majd eppen felhasznalnatok, es eppen kellene a plusz penz, majd akkor szolj. Addig meg nezd ugy, hogy jobb a hozama :)
Egyaltalan nem biztos, hogy evek mulva annyira szamitani fog a ketto kozti kulonbseg, ha mondjuk az allam ingyen lakashitelt ad... vagy ha nem is, de akkor is az a kulonbseg megoldhato mind fundan belul mind kivul valami mersekeltebb formaban.

(#4612) DeFranco válasza axioma (#4611) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Még nem aktuális, először az én esetemet kellene megoldani, amiről már beszéltünk :B (nem tudom emlékszel-e tavaly fél év környékén járt le a 4 évem, nem nyilatkoztam semmit még, fizetem az összeget azóta is tovább, de még nem kérdeztem rá náluk, hogy mik a lehetőségek...)

(#4613) axioma válasza DeFranco (#4612) üzenetére


axioma
Topikgazda

Alapvetoen: 1. en mindent elfelejtek 2. viszont nem banom ha rugdosnak ilyenekert, sot megkoszonom
Szoval most igy gozom sincs, hogy mi is volt az az eset. De ha bonyolultabb, akkor szombat delutanig elfoglalt vagyok, es utana kezdem a kozben felgyult prisort feldolgozni a szabadidom fuggvenyeben, szoval most se tudok sebesseget igerni. Attol meg johet...

(#4614) DeFranco válasza axioma (#4613) üzenetére


DeFranco
nagyúr

semmi teendő nincs, nekem kellene bemenni a fundához, te már adtál tanácsot :)

(#4615) axioma válasza DeFranco (#4614) üzenetére


axioma
Topikgazda

Jaaaa... azt hittem, nalam a labda. Akkor megnyugodtam. Csak nem emlekszem. Marmint a nevedre persze, de a reszletekre nem, ezert arra sem hogy valami eredmeny volt-e.

(#4616) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Fundamentánál hogy működik a hitelbe törlesztés?

Van egy szerződésem, ami ősszel jár le, akkor tervezem a lakásvásárlást, és a hitelfelvételt. Ha jól tudom, a hitel kb. 5 éves futamidejű. Most februártól lehetőségem lenne mégegy szerződést kötni, ennek a lejárata - ha a legrövidebb távot választom - akkor is kb. a hiteltörlesztésem vége előtt fél évvel lenne.

Tehát 5 év múlva lejárna a 2. szerződésem, az 1. szerződés után felvett hitelből pedig még fél évi törlesztő lenne hátra. Érdemes lenne így megkötnöm a 2. szerződést most februárban? (A 2. szerződésből a hitelbe betörlesztést csak akkor tehetem meg, ha lejárt a 2. szerződés futamideje?)

(#4617) axioma válasza Apollo17hu (#4616) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. Ugye nem a regi, hanem a 3.9+1%-os kolcsonu szerzodesed van? A regi heleytt jobb most a tamogatott banki. Es ugye ugy erted, hogy elegendo lesz a lakascelodhoz az onerod melle a 3.22M teljes SZO?
2. EN azt csinalnam, hogy megosztanam most a szerzodesedet, es trukkoznek egy nagyot. A megosztaskor a penz maradjon az egyikben, es azt fogod felvenni. De - ugyelve a 3. es 4. negyedeves szabalyra, igy sejtesem szerint most mar pont kicsusztal az 1. felevbol - mar fizetheted az egyelore ures masodikat. Ami viszont szinten meglesz 4 eves a masikkal egyutt... (vagy hat ize, milyen hosszu a szerzodesed?, es a lejarat vagy a 3 honap kiutalasi idovel egyutt lesz augusztusban? - bocs, reflexbol mindig azt gondolom, hogy a legjobb kihozatalu 4 eves maxos van mindenkinek).
Persze ehhez kell egy masodik adoszam, egy kozeli hozzatartozo, akire epp nem igenyli senki az ltp-t, es nem is nyul le (visszaadja a te lakascelodra).
Na tehat amit most befizetgetsz, az mar a masikkal egyutt felveheto lesz... de megint csak nem csak felveszed, hanem elobb megosztod. Fizeted me'g egy evig, es akkor megint felveheto lesz... satobbi. Ennel jobb kihozatalu hitelt senki nem rak ossze, igaz kicsit maceras (es a megosztas darabonkent 2000 Ft meg szanj ra idot... marmint ne az utolso pillanatban kezdd).
De inkabb menjunk vissza a kalyhahoz, szoval a meglevo szerzodesed pontosan mikor indult (megkotes honapjanak elso napja, HA egybol a nyitasi dijon felul az elso havi megtakaritas is be lett fizetve).

(#4618) Apollo17hu válasza axioma (#4617) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Szia!

A szerződés megosztása mit jelent pontosan? Erről még nem hallottam.
Leírom részletesen, hogy mi a helyzet, mert az előbbi hsz.-emnél azért lényegesen bonyolultabb.

Jelenleg két fundamentás szerződésem van (kedvezményezettek anyám és én vagyunk), mindkettő 4 éves (49+3 hónap), maxos (20.000 Ft), 3,22 M Ft szerződéses összeggel, 3,9(+1)%-os hitelkamattal.
Amiben eltérnek:
- módozat: 426; szerz.kötés: 2010.08.25; max. törlesztési idő: 65 hónap (5/5),
- módozat: 826; szerz.kötés: 2011.06.01; max. törlesztési idő: 57 hónap (4/9).

-> Az elsőként kötött szerződés idén ősszel jár le, a másik jövő nyáron. Ha lejárt az első szerződés, szeretnék lakást venni 8-9 M Ft-ért. Ehhez még - reményeim szerint - fel tudok majd használni 3 M Ft kamatmentes lakáscélú hitelt, amit a munkáltatóm biztosít. A 2. szerződésre pedig megelőlegező hitelt kérnék, amelynek a hitelét a lakásvásárlástól kezdve (2013 ősz) a 2. szerződés lejáratáig (2014 nyara) magasabb hitelkamattal törleszteném.

Ha a fentieket összeadom (3 M + 3,22 M + 3,22 M = 9,44 M), akkor a 2. szerződésemnél nem is kell majd kihasználnom a teljes hitelkeretet.

A fentiek alapján van értelme egy 3. szerződést kötnöm most februárban (nővérem lenne a kedvezményezett, neki nemrég járt le a saját szerződése, és nem tervezi, hogy újat köt)? Nem vagyok tisztában a betörlesztés fogalmával...

[ Szerkesztve ]

(#4619) axioma válasza Apollo17hu (#4618) üzenetére


axioma
Topikgazda

A 426 es 826 az azt jelenti, hogy csokos a szerzodes, nyitasi dij nelkuli volt :K
Egyebkent a ketto kozott annyi tortent, hogy a min. szerz.osszeget felvittek havi 3e-rol 5e-re, ennel tobb modosulas (lenyegi) szerintem nincs is. Szoval a ketto tok ugyanolyan.
Munkaltatoi szuper! De ha jol rakom ossze, akkor ez is hitel, meg az ltp-k is, egyedul a lejaronak a megtak. osszege lesz onero, az ugy eleg karcsu... marmint ha megkapargatjak. Munkahelyeddel nem tudod megbeszelni, hogy ne hitel legyen, hanem az uj (most csinaljak) szabalyok szerinti cafeteria elem, es a fizud legyen annyival kevesebb, hogy a ketto kozott (berkoltseg vs. netto) fizesd vissza kamatmentesen? Mert ha ez hitelkent fut, akkor azt figyelembe veszik mint teher es nem onero lesz (torvenyi 20%, de egyes bankok magasabb feltetelt is szabhatnak.
Megosztas: egy szerzodesbol kettot csinalnak, DE mind a ketto ugy szamit, mintha akkor indult volna, amikor az eredetit kototted. Azaz barmelyiket osztod meg, abba ugy tudsz befizetni, hogy nemsokara kiveheted... szoval ha van penz pluszban, akkor mindenkepp ltp-be, csak szerintem igy megosztva.
A megelolegezo az tul draga, annal jobb a banki hitel (es kisebb a havi kotelezo, amit lehet aztan ltp-vel felturbozni, ha van mibol).

Figyi, most nem tudok szamolni, de akkor majd megnezem kicsit kesobb 9M lakasra, lehet hogy sokkal jobban jarsz ha nem veszed fel egyik hitelt sem, hanem jo hosszu banki hitelt es megtakaritasi idos ltp-kkel tolod le minuszba a THM-et.

(#4620) Apollo17hu válasza axioma (#4619) üzenetére


Apollo17hu
őstag

A 426 es 826 az azt jelenti, hogy csokos a szerzodes, nyitasi dij nelkuli volt
Így van, szintén a munkáltatómnak köszönhető. :B

Pont úgy szeretném a munkáltatóit, ahogy írod: cafeteriámat csökkenteném vele. A következő hetekben rákérdezek majd, pontosan mi a módja a dolognak, és szerintem a Fundától is kérek egy időpontot fejtágításra. Nem akartam nulla tudással odamenni, mert akkor még értelmeset sem tudnék kérdezni.

Amúgy ha kevésnek tűnik az önerő, azt ki tudom pótolni (ez nem lesz szűk keresztmetszet).

Visszatérve a megosztásra: ha pl. az idén szeptemberben lejáró szerződésem osztom meg, akkor konkrétan mi történik? Megmarad az eredeti szerződés eredeti feltételekkel, az oké. Létrejön egy új, amibe mondjuk fizetem a 20 ezreket szeptemberig, és megkapom rá az évi 72 ezer időarányos részét támogatásként?

Abba bele se gondoltam, hogy a megelőlegező drágább lehet egy normál hitelnél.
Akkor a te javaslatod alapján valószínűleg megérné, ha kérném a munkáltatóit, amit a cafeteriámból vonnának, felvenném a 3,9(+1)%-os fundás hitelt az 1. szerződésemhez, kérném a 2. fundás eddigi megtakarítási részét (ilyet lehet??), a maradékra pedig valami "normál" banki hitelt vennék fel?
(Ez a forgatókönyv elég sok szabadnapomat fel fogja emészteni. :D)

Köszönöm az eddigi segítséged.

(#4621) axioma válasza Apollo17hu (#4620) üzenetére


axioma
Topikgazda

A munkaltatoi akkor nem kolcson, hanem tamogatas, vissza nem teritendo, akkor ez OK, mert igy onero! Ha hitel lenne es torleszteni lenne, az nem jo.
Tehat errol a reszrol rendben.
Azt tudod, hogy a fundanak mennyit kene a ket szerzodesre fizetned? A lejaros az egyszerubb, mert az fix, havi 34100 korul, de a masik az athidalo ido alatt 20e a folytatodo megtakaritas meg most neztem meg a kondilistat 6.6%-kal fut de van 1.5% hiteligenylesi is (es kiderult, hogy megszunt a full ingyen elotorlesztes, mar csak feltetelek teljesulese eseten az...), szoval plusz 17700. Vagyis szumma kb. 72e Ft, es mind kotelezoen fizetendo.
Viszont az augusztusi datumnal me'g csak a 3 honap kiutalas kezdodik ezen a szerzodesen... tehat ha akkor akarsz lakast venni, akkor kell egy kis kerulo (abban nem vagyok benne mert kesobb keletkezett mint en benne voltam, de mintha erre lenne az expressz, de kerdes hogy te kerheted vagy csak ok ajanlhatjak). Normalisan, ha gyors a hitelbiralat, akkor aug. 31-en kerulsz kiutalasra (DE kerdezz ra, hogy hogyan all az ertekszamod, ill. ha azokat a 150Ft-okat nem fizetted a szamlavez. dijra, akkor fizesd be utolag, mert egyebkent pont nem ered el es huzodik a kiutalas), utana kapsz aviso levelet, es utana legjobb esetben dec. kozepen lenne ebbol penz...

A megosztott szerzodes ugy mukodik, hogy ugyfelevet kell nezni, es hogy ne azzal trukkozzenek, hogy ev vegi befizetesre a teljes alltamot kerik, van egy olyan szabaly, hogy a 3. es 4. negyedevben kulon-kulon csak a teljes eves befizetes 30%-anak csak 1/4-1/4 reszet leht megkapni, vagyis ha ott tobb volt a befizetes, akkor csokken az arra kapott szazalekos alltam. (M.tarsam parja most szivatta meg magat azzal, hogy _korabban_ fizetett be, es meg elozo evre szamolodott el, aztan meg kesve, es szinte egy egesz negyedevnyit bukott). Szoval a maxosat azert igy tortevnel nagyon figyelni kell... raadasul nem vagyok biztos benne, hogy a megosztas elotti, de ugyanazon ugyfeleves idoszakra jar-e alltam, ezt kerdezd meg a 411-81-81-en (megosztod az ugyfelev 6. honapjaban es befizeted egybol a 6x20-et es onnan a havi 20-at, akkor jar-e a teljes 72e, ezt kerdezd ne a visszamenoleges szoval). Ha jar, en mondjuk azt tippelnem, neked akkor aug.1-tol van ugyfeleved, igy akkor vagy azonnal lepsz, es be tudsz fizetni az elso felevre ervenyesen me'g januarban valamennyit (max. 120e), de ez necces, hogy megosztas keresekor kapsz-e mar szamot amire utalhatsz (ilyenem nem volt), vagy a maradek ket negyedevre fizetsz, akkor "csak" 15% hozamot kapsz bo fel even belul a penzedre... az se rossz :) [A 15% viszont - felteve ha nem erdekes a keletkezes - szinten megkaphato a teljes 240e-re, ilyet csinaltam folyamataban levo ltp-n, ha jol remlik mar lattam rola a papirt is hogy elszamoltak rendesen, bar az otp.]

Na ami viszont erdekes lenne, az a megosztogatom - elotorlesztek belole megoldas. Itt viszont megint necces lesz a funda hitel, marmint ujabban abba is lehet elotorleszteni, de abba mintha csak a sajat neveden levo lehetne. Viszont egy banki hitel eseten mindharmatok neven lehetne eves kiszedessel egy csomo penzt pumpalni bele... akar havi 60e (a tobbi a hitel alap torlesztoje, ezert kell hosszu idore kerni hogy az alacsony legyen) fejeben mehetne az evi 936e betorlesztes... most nem szamolom ki, de boven sokkal jobban jarsz elotorlesztesi dijjal is. Majd csinalok egy excelt... kicsit megkavarja, hogy nem azonos honapban vannak az ugyfelevek, de sztem megerheti egyben torleszteni, ez majd a banktol fugg, hogy melyik lesz jo. Es szep az egeszben, hogy az 5 evig fix 6% kamatra termelsz evente majd 30%-os hasznot, kicsit jobb mint a 3.9+1 elonye...
(Persze lehet csak 40e es akkor valoszinuleg az amugy bevallalni tervezett 72e-en is belul vagy, nem tudom hogy mennyi a tenyleges elviselheto havi erre fordithato osszeged.)
Szamok majd kesobb... ha lesz kedvem es idom.

Ja es ez nem egy annyira bevett megoldas, azt kb. ne is vard, hogy bemesz a fundahoz (bar az se egyszeru, az irodak nem kimondottan ugyfeleknek vannak, legalabbis anno ugy volt), akkor ott ennek a zongorazasaban fognak segiteni (ok inkabb vaskos nyitasival ujat csinalnanak szerintem), viszont par A4-esre megirt papirlevellel megoldhato, sot, talan most mintha mar lenne netes hozzaferesed a szerzodesekhez, akkor talan ott is kezdemenyezheted... ezekben nem vagyok otthon, csak az ASZF-et ismerem, meg a matekjat.

(#4622) Apollo17hu válasza axioma (#4621) üzenetére


Apollo17hu
őstag

A munkáltatóinak azért még utánanézek pontosan, meg hogy kell-e az igénybevételhez vmilyen spec. feltételt teljesítenem.

Az 1. szerződéshez kaptam egy kalkulációt A/4-es papíron, amin 65 hónap hitelezési időszakot írnak, 34132 Ft havi törlesztéssel. A 2. szerződés más módozat, ott rövidebb a hitelezési időszak, valamivel magasabb is lesz a törlesztő. Most megnéztem az online felületen: ha most kötnék hasonló szerződést, arra 58 hónap lenne a hitelezési időszak, 38512 Ft havi törlesztéssel.

Az nem gond, hogy augusztusban még csak a kiutalási időszak kezdődik, ahhoz igazítanám a lakásvásárlást. A számlakivonatokon minden hónapban mindkét szerződésre 20.150 Ft-ot inkasszóznak, tehát a 150 forintokkal sem lesz gond.

Az utolsó pillanatos januáris megosztást inkább nem játszom meg. :) Sőt, nővérem februárt mondta legkorábbi időpontnak, amikor az ő szerződése felszabadul, és használhatnám az adószámát.

Amit az utolsó előtti bekezdésben írtál, érdekesnek hangzik, de ilyenkor már nem fog az agyam rendesen. :D
A havi törlesztővel nem kell foglalkozni, egyelőre arra lennék kíváncsi, hogy összességében hogyan úszom meg a legolcsóbban.

Majd írok, ha több infóm van.

(#4623) axioma válasza Apollo17hu (#4622) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na varj, a masodik szerzodesen az a 38e az majd csak a 4 ev utan LK (lakaskolcson) szakaszban lenne, az athidalo alatt az athidalas teljes osszegere (SZO) fizeted a kamatot (ezt meg kene kerdezni, 6.6%-ot talaltam, kktg. nelkul), plusz a havi betetet is, amig el nem ered a megtak. idoszak veget.
Havidij OK, akkor abbol nem lesz csuszas.
Megosztas, februar: OK, ertem. De azert az se rossz penz, hogy megosztod, akkor nem januar hanem aprilis vege elott valamikor szumma 120e, julius vege elott szumma 120e, es aug. 2-an me'g tovabbi 60e-et befizethetsz, utana felmondod mondjuk 5-en, alltam fenntartassal, es kapsz onnantol szamitott 90 napra egy 240*1,15+60*1,3=354e-et, ugyhogy a befektetes erre 2e Ft modositasi, ket level postara adasi, plusz 10x150Ft szamlavez. Azert durvan jo hozam igy is... Na persze ha ezt folytatni akarod, akkor juni-juli kornyeken megint meg kell osztani oket (ami lehet, hogy azzal jar, hogy a megosztott szerzodesen ua. kedvezmenyezett miatt egy ideig nem jar alltam, vagyis kellhet majd me'g egy level hogy mostantol - amikor a masikak kifizetesre kerultek - elharult az akadaly, kered a megmaradokra az alltamot...).
Sajna ebben gyakorlat nincs, tehat ha a legjobb penzugyi megoldast akarod, en csak az elmeletet tudom adni hozza (igy terveztem a sajatomat, csak aztan nalunk nem jott ossze az, hogy tudjunk bele fizetni), a gyakorlati utat neked kell kitaposnod.

[ Szerkesztve ]

(#4624) axioma


axioma
Topikgazda

Hatha valaki tajekozottabb nalam...
Mi a helyzet most azzal, hogy a ceg fizetheti (cafeteria-szeruen vagy csak meglevo cafet. keretbol) a lakashitel _torlesztojet_? Konkretan megallapodnek a cegemmel a mostani fizetes minusz annyi hogy a berkoltseg csokkenjen 90e-rel legalabb, es plusz fizessek a hitelunket. (Elotorl. most nem annyira aktualis.)

Elsosorban az erdekelne, hogy megvan-e mar a vegrehajtashoz szukseges minden eljarasi dokumentum, es esetleg mar tapasztalat is, hogy a bankok tudnak-e mar ilyet (mert azt hallottam, hogy az nem muxik hogy nekem utaljak en meg a banknak, marpedig akkor a bank kell szamlaszamot adjon amirol atkonyvelik kozvetlen a hitelszamlara...)

Koszi az infot elore is, termeszetesen azt is ha most me'g nincs semmi, de ha kesobb lesz, akkor azt is ha itt majd jelzi.

(#4625) regvoltrossz válasza axioma (#4624) üzenetére


regvoltrossz
tag

Nálunk a vasutnál van a cafetériában lakástámogatás, amin az elmult években össze is gyűjtöttem kb 200ezret. De nem tudtam felhasználni, mert az utóbbi években az igénybevételi feltételek úgy alakultak, hogy sokunknak benntragadt. Sokan küzdöttünk azért, hogy lehessen végre lakáshitelre is igénybevenni, és ne legyenek a feltételek direkt olyanok hogy ne tudd semmire igénybe venni. Nos január 29-én írtam ezt az akkori tervezetről a blogomba. A téged érdeklő rész az 1-es pontban van!

"Ahogy átfutottam, igénybe lehet venni a VBKJ lakástámogatási részét hiteltörlesztésre de
1, Még nincs kidolgozva a kormány által semmi, ezért amíg az csak propaganda szintjén létezik, addig egy fillért sem használhatsz fel belőle. Ilyen szempontból azért pozitív, hogy az is benne van, hogy ha a kormány sz.rik az egészre és végül nem dolgoz ki semmit, akkor később átírhatod másra
2, Ha igénybeveszed, akkor az egészet átutalják a Raiffaisen banknak, aki mindenféle számlanyitási , átutalási, kezelési és egyéb díjakat számol fel, majd neked kell utasítani -gondolom külön pénzért- a rafit, hogy legyen kegyes, és a te bankodnak is legyen hajlandó átutalni havonta a hiteltörlesztésre az összeget. Így aztán hiába 1-es szorzó, a valós költségeit nem tudod előre egyáltalán
3, Mivel a teljes összeggel el kell számolnia a hitelező bankodnak, a köztes költségek nélkül, ezért gondolom a saját bankod majd a te adózott jövedelmedből levonja azt másképp nem jön ki matematikailag az 1:1 arány..
4, Ha lakásvásárlásra, felújításra, lakásbővítésre etc. használod fel, akkor is kizárólag a Rafin keresztül mehet a dolog. Itt is a teljes összeggel el kell számolnod annak ellenére, hogy a Rafi ki tudja mennyit fog majd ebből levonni
5, Így gyorsan átfutva úgy tűnik most nem olyan vadak az igénybevételi feltételek mint az előző években amikor direkt arra mentek rá, hogy nehogy igénybe tudd venni, ezért szerintem idén sokan kérik majd
6, Többször utal arra, hogy a támogatás összege ötévente max. 5millió forint. Ne felejtsük el hogy a VBKJ-ról beszélünk azaz a vasutas béren kívüli juttatásról ami szerintem az elmúlt években sosem volt egymillió egyik évben sem. Vagy esetleg van akinek igen, és neki vannak írva részletesen azok a szabályok amik az 5milla feletti részre vonatkoznak? Több Vbkj van a cégen belül? Ha igen akkor én is az az egymilliósat kérném nem ezt!"

Nálunk a vasutnál itt tartunk most. Más cégeknél lehet hogy már előrébb..

[ Szerkesztve ]

Oly korban éltem én e földön, mikor a majom visszaszállt a fára,a százrészes tévédrámák közé,hol a hős daliás menedzser, lő, sose fél,s az elhagyott nő könnyek közt kefél. [Orbán Ottó]

(#4626) DeFranco válasza regvoltrossz (#4625) üzenetére


DeFranco
nagyúr

régi szép idők... vbkj... :) ezt de rég hallottam, még régebben mondtam :)

(#4627) axioma válasza regvoltrossz (#4625) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat azert itt van egy-ket erdekes kerdes a latasmododban...
1. Azt mondod, hogy erre me'g erre NINCS semmi rendeletszintu dolog - te viszont mar most tudod, hogy a Raiff-en is keresztul kell mennie, es hogy arrol komoly penzeket levonnak... (foleg most, amikor a kormany szivatja minden szar atharitasaval a bankokat?)
[En vettem mar ilyet igenybe akkor, amikor epitkeztunk, az OTP-n ment at, ingyen. Igaz, 2005-rol beszelunk...]
2. Nem adott bankokon, hanem VALAMELYIK, tamogatas ellenorzesere kepesitett bankon kell keresztulfolyjon - azt legfeljebb a ceged, jelen esetben a MAV valasztotta, hoyg ok pont a Raff-on at utalnak. A "valamely" kikotes azert van, mert a meltanyolhatosag ellenorzese nem egy bonyolult valami, de ahol surun csinaltak ott jo esellyel nem fogjak elrontani, viszont mashol teljes akkreditaciot kene csinalni hogy rajuk bizhato az ellenorzese, ami nem egyszeru a sok kivetelkezeles miatt.
3. A koltsegeket, ha nemnulla kihozni, ugyan toled vonjak, de elszamolasnak szamit a banki koltseg kifizetese is, ne csusztass, eleg gond az is amit csinaltak (hulyites, konkret szandek jele nelkul)
4. A cafeteria az bizony a beralku resze. Tehat egyezkedhetsz - elvben, ha ok is partnerek -, akkor lehet kisebb brutto nagyobb cafeteria. Nem ritka hogy azon keresztul fizetnek komolyabb be'r-reszt, vagy akar jutalmat is. Ettol me'g a megelhetes nem feltetlen jobb (vannak problemak pl. hosszabb tappenz vagy mondjuk noknel szules koruli ellatasoknal a caf. altalaban nem jar, a ber meg a belole szamitott ellatas alacsonyabb...)
(Nalunk - pont arra hivatkozva, hogy a vasutas projekteket leallitottak, a mav nem fejleszt me'g megterulo beruhazast sem - mar ket eve egyaltalan egy filler cafeteria sincs, sot a beralku reszet kepezo 13. havit se kapjuk csak egy keves egyseges karacsonyi penzt -- ehhez kepest a tieteket kifizetik, annyira akkor nincs penzhiany.)

En meg annyit tartok ebbol akkor meg, hogy jelenleg a kutatasaid szerint nem latszik a szandek, hogy kidolgoznak, csak azert lett belebegtetve, mert kampany van. Szomoru...

(#4628) regvoltrossz válasza axioma (#4627) üzenetére


regvoltrossz
tag

Amiről írtam az az idei Vbkj tervezete. A szakszervezetek elvileg még nem írták alá. Világosan le van írva benne az 1-es pont, azaz hogy még a kormány által nincs kidolgozva semmi, ezért ha kéred, akkor ugyan félreteszik, de csak akkor használhatod fel, ha lesz belőle valami. Majd a továbbiakban részletezik, hogy akár hitelre, akár lakásfelújításra fordítod, mindenképpen a rafin keresztül folyik a dolog ami ilyen és olyan költségekkel jár és azt vettem ki a hosszas szövegből, hogy azt bizony én fizetem.
"Nalunk - pont arra hivatkozva, hogy a vasutas projekteket leallitottak, a mav nem fejleszt me'g megterulo beruhazast sem - mar ket eve egyaltalan egy filler cafeteria sincs, sot a beralku reszet kepezo 13. havit se kapjuk csak egy keves egyseges karacsonyi penzt -- ehhez kepest a tieteket kifizetik, annyira akkor nincs penzhiany"
Ha jól emlékszem 2004 óta nincs nálunk 13. havi fizetés és vasutasnapi jutalom, a meglévő juttatásokat is minden évben csorbították, illetve folyamatosan csorbítják. A cafetéria összege is minden évben csökken, viszont mindenkinek ugyanannyi elvileg! Öt éve nem volt bérfejlesztés, csak a jogszabályok általi kiigazítás pl. az adójóváírás megszünése miatt. Illetve most úgy néz ki emelik bruttó 200ft-al a fizetést, hogy elérje a szakmunkás minimálbért az alapbérünk. 8-10 éve az én jövedelmem közepesnek számított, most csak a pótlékok emelik épp a minimál fölé. Úgyhogy annyira ne irígykedj!

[ Szerkesztve ]

Oly korban éltem én e földön, mikor a majom visszaszállt a fára,a százrészes tévédrámák közé,hol a hős daliás menedzser, lő, sose fél,s az elhagyott nő könnyek közt kefél. [Orbán Ottó]

(#4629) axioma válasza regvoltrossz (#4628) üzenetére


axioma
Topikgazda

Bocs, ha felreertheto volt, nem irigykedes akart lenni.. csak hogy en annak is orulnek, ha nem plusz penzbol, hanem a fizut csokkentve - csak kevesebbel nettoban, mint a teljes dij - inkabb azon keresztul fizetnenek. Jelenleg ez nem annyira trivialis, hogy elintezheto. Persze ha me'g semmi konkretum nincs, akkor ertheto.

(#4630) attiati válasza axioma (#4629) üzenetére


attiati
veterán

és ez miért lenne jó neked?

azt szeretnéd, hogy az adóoptimalizálás miatt kevesebbel csökkenjen a nettó fizetésed, mint amennyi törlesztőrészletet átvállal a munkáltató?

(#4631) axioma válasza attiati (#4630) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem ertem, miert nem jo igy?
Nekem van havi 90e (most meg tobb, de nyaron csokken) torlesztoreszletem. A 90e nettom kb. 180e-be kerul a cegnek. Azt mondtam, csokkenjen a nettom csak 60e-rel, az a cegnek 120e megtakaritas, abbol 90e-et fizessen ki a hitelemre 0%-kal (bar allitolag mar ez se biztos), akkor o is nyer 30e-et, meg en is. Per ho, per munkavallalo!

(#4632) biker


biker
nagyúr

BB egyenlítő hitele van valakinek? Tényleg megéri a megtakarításos részre játszani?

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#4633) axioma válasza biker (#4632) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nincs, csak valamennyire ismerem a konstrukciot
Igazabol arra jo, hogy a torlesztes idejen ajanlott 3-6 havi megtakaritast ott tarts. Jo, meg esetleg a havi koltesedre is jo lehet, de csak ha nem jelentosen dragabb a szamla dija mint mashol lenne, azt nem tudom.
DE:
- a kamatnyereseg a netto beteti es a fizetendo hitelkamat kozti resz, vagyis egyreszt a kamatado az allamtol (az benne a zsenialis), masreszt hogy igy tobbet adnak kamatnak tkp. a hitelkamatot; ellenben NEM szabad ugy tekinteni, hogy a teljes hitelkamat, mert a mashol megkaphato kamatot se kapod (nulla kamatozason kell tartanod); es NEM szabad a megtakaritasi varhato ertekekkel szamolt thm-et figyelembe venni
- nincs ertelme elotorlesztes helyett nagy osszeget ott tartani (havi teher miatt), na es figyelembe kell venni a 70%-os hatart
- plane nem annyival tobbet felvenni...
- nem jobb annyival, hogy kamatban (megtak. nelkul szamolt thm) erezheton jobb hitel helyett valasztanam
- es mintha nem is lenne kombizhato

[ Szerkesztve ]

(#4634) biker válasza axioma (#4633) üzenetére


biker
nagyúr

Ja, csak a futamidő csökkentés előre kalkulált és tényleges megtérülése közti különbség érdekelne

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#4635) attiati válasza axioma (#4631) üzenetére


attiati
veterán

Rosszul kérdeztem szerintem.

A jelenlegi helyzetben ebbe miért menne bele a kormányzat? Inkább majd az állam odaadja neked a támogatást közvetlenül és vesz érte szavazatot, minthogy lemondjon a jövedelemadóról és vállalat "jótékonykodjon" neked.

(#4636) axioma válasza attiati (#4635) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem en talaltam ki, ez volt a kormanytol jovo hirekben. Mas kerdes, hogy tenyleg megcsinaljak-e, vagy csak a belebegtetessel akarnak szavazatot szerezni... hat azt esetemben leshetik.
De egyebkent nem feltetlen hatranyos az allamnak ez, annyira biztos nem, mint ahogy beallitod (szja-kieses). Egyreszt egy kieg.kt. hitelert o is baromi sokat fizet kamattamogatast, raadasul nalunk eppen nem kellett vegul, de kezesseget is vallalt ne'melyikre, ami eleinte nem tunt nagy kockazatnak (araban eladott ingatlan eseten kb. 1-2 evig lett volna csak esely a kezesseg ervenyesitesere, de ma aka'r felet-harmadat erik az ingatlanok, egy csomo kezessegnel szoba kerulhetnek). Raadasul lehet, hogy meglevo fizetesbol csokkentessel is lehet igy ugyeskedni, de ha forditva nezed, ha ingyen lehet lakashitelbe torleszteni, akkor az eddig zsebbe penzek egy resze siman atkerulhet a nyomkovethetobe. Es a jobban fizetett hitelek meg a bankok sajat kockazatat, azon belul a hitelek kondicioit is tolhatjak lefele (a dev.hitel kamatemelesek igen jelentos resze nem penzhasznalati dijkent ertelmezheto kamat, hanem kockazati felar novekedesevel fuggott ossze, egy reszben a magyar allam/bankok altalanos kockazata novekedett, masreszt a kintlevo hitelek ertekelese, varhato behajtasi mutatoja romlott, es ezt a veszteseget ellensulyoztak azzal, hogy mindenkinek plusz felarat tettek a kamataba). Es most arrol nem is beszelek, hogy a doglott ingatlanpiac ugy kb. senkinek se jo, nincs kereslet, nincs uj epites, az allam osszvagyona (barmily meglepo, a tulajdonod is beleszamit) ertekileg csokken, mert nincs mozgatorugoja a felujitasnak sem (lakascserehez jellemzoen kapcsolodik) - mondjuk most arrol ne is beszeljunk, hogy az energetikai felujitast hogy csaptak kupan a rezsicsokkentessel...
Szoval valoszinuleg bukna rajta a kormany/allam, de nem lennek meglepve, ha vegul az jonne ki, hogy a bukast mint arat nezve a kapott elonyokhoz kepest kedvezo ar. A te elveid menten nem kellene se egeszsegpenztari se nyugdijpenztari adokedvezmeny, sot gyerekes se, nem kene lakastakarekpenztar, nem kene tamogatott lakashitel, mert az az allamnak csak veszteseg. Ha egyes konkret esetekben (pl. ahogy en trukkozok az ltp-vel) van is egyeni elony, az oket nem erdekli, ha atlagban jol jarnak. Ahogy a bankoknal is a visszaterites a hitelkartyakon, es meg ezer ilyen peldat lehetne hozni.
Persze, mindent lehet szarul is csinalni....

Ui.: csak matematikus vagyok, nem penzugyi szakember, inkabb csak erintett es erdeklodo laikus...

(#4637) axioma válasza biker (#4634) üzenetére


axioma
Topikgazda

A futamido-csokkentes en azt gondolom, nem erdekes. Adott THM-u hitelnel - mar persze felteve, hogy a kulonbozo futamidokhoz tartozo torlesztoket mind biztonsaggal fizetni tudod - lenyegi kulonbseg nincs abban, hogy melyik jobb. A THM meg az alapkondiciotol fugg, a betet miatt elengedett kamatot szerintem tok felesleges belekeverni, azt en a betet hozamanak tekintenem. (Raadasul tovabbi kamatozas nelkul x havonta torlesztik csak be, es meg azt se tudom hogy nem veszik-e el ezzel a torvenyileg eloirt ingyenes elotorl. eselyedet.)
A masik, ami miatt nem latom hasznosnak a termeket, hogy ahol igazan sokat jelentene, azaz amikor evekre nelkulozheto penzed van, amihez csak vismajor eseten akarsz hozzajutni, na ott viszont a lakastakarek ugy veri ezt el mint a sicc. Ugyeskedes nelkuli alapkivitelben is (persze normalisan kotve azt is, nem a legszarabb kombinaciot).
Hm, ez me'g lehetne egy otlet, azert felvenni tobbet, hogy eleinte ezen a szamlan legyen, kesobb folyamtosan (ugyis ott a 70% szabaly) ebbol atcsorgatni ltp-kbe, es azokkal lezarni a hitelt. De nagyon szamolni kene, hogy hogyan erne meg igazan, es eleg nagy bizonytalansag van benne a kamatperiodus utani idokre (bar ha 5 eves, akkor azert eleg hosszan lehet tervezni).

(#4638) biker válasza axioma (#4637) üzenetére


biker
nagyúr

szerintem a lakástakarék nem jó, mivel nincs miből havi X ezret félretenni, úgy, hogy kötve van kezem lábam.
"a betet miatt elengedett kamatot szerintem tok felesleges belekeverni, azt en a betet hozamanak tekintenem"
Ezt meg főleg nem értem, mert mintha nem is egy termékről beszélnénk.

A LAFO-n tárolt pénzedre naponta kiszámolják a napi kamatot, ami megegyezik a hitel kamatával, és ezt az összeget 6 havonta összegyűjtve a TŐKE törlesztésbe tolják be, így automatikusan csökken a futamidő

pl 18 éves hitelünket kiváltva (216 hó vagy mennyi) megfelelő (havi 10e ft) megtakarítással (soha nem esik ez alá az egyenleg) lehet 187 hónap, 20e-el 169 hónap, stb

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#4639) biker válasza biker (#4638) üzenetére


biker
nagyúr

ezt beszélgetem a bankkal

Kérem küldjön egy részletes tájékoztatót az egyenlítő konstrukcióról, nem azt a rövidet, ami a honlapon van

· Az Adós kölcsöntartozásának nyilvántartására szolgáló hitelszámlához hozzárendelik az Adós Banknál vezetett – a kölcsöntartozás törlesztésére szolgáló - bankszámláját (a továbbiakban a jelen pont vonatkozásában kapcsolt bankszámla). A Szerződő Felek megállapodnak továbbá abban, hogy az előzőekben hivatkozott hozzárendelés folytán a kapcsolt bankszámla mindenkori (adott napi) pozitív egyenlege csökkenti az Adós jelen kölcsönszerződés alapján fennálló mindenkori (adott napi) tőketartozásának összegét, melynek folytán a tőketartozás után az Adós által ténylegesen fizetendő napi kamat összege is csökken, és így az ügyfél kamatkedvezményben részesül azzal, hogy a kamatkedvezmény összege megegyezik a törlesztési ütemezés alapján meghatározott törlesztő részletbe beépített és így az Adós által megfizetett ügyleti kamat összegével.

· Amennyiben viszont a kapcsolt bankszámla napi egyenlege meghaladja az adott napon fennálló kölcsöntőke 70 % -át, a hetven százalék feletti összeg nem csökkenti a kölcsönszerződés alapján fennálló tőketartozás összegét így a kölcsön után tényleges fizetendő napi kamatot. Ennek megfelelően a 70%, azaz hetven százalék feletti összegre a Bank nem számol el kamatkedvezményt, erre a részre a Bank a vonatkozó hirdetményben meghatározott kamatot fizet.

· Az első kamatkedvezmény jóváírása, elszámolása a következők szerint történik:

Az első kamatkedvezmény jóváírása a rendelet 3.§ (3) bekezdésében foglalt időszakot követő első kamatforduló napján történik meg.------------------------------------------------------------------

Az első kamatkedvezmény jóváírásának elszámolását követően minden további kamatkedvezmény jóváírására, elszámolására a féléves kamatperiódusokkal összhangban, a kamatperiódus fordulónapján kerül sor (automatikus részelőtörlesztés).

A kamatkedvezmény számítása a rendelet 3.§ (3) bekezdésében foglalt időszak leteltét követő napon kezdődik.--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kamatperiódus forduló napja: a kamatperiódus lejártát követő első törlesztési nap.

· Szerződő Felek rögzítik az előzőekben írtak szerint Adós által realizált kamatkedvezmény összege kizárólag az Adós tőketartozásának csökkentésére használható fel. A Bank az automatikus részelőtörlesztést költség-, és díjmentesen hajtja végre.
Az automatikus rész előtörlesztése esetén a Bank az Adós részére jóváírt kamatkedvezmény összegével az Adós tőketartozását csökkenti, és annak hatását futamidőben érvényesíti, azaz a futamidőt csökkenti a törlesztő részlet változatlanul hagyása mellett.
Automatikus részelőtörlesztés esetén a Bank minden esetben újraütemezi az Adós kölcsöntartozásának törlesztését, azaz új törlesztési ütemtervet készít az Adós részére.--------------------------
A Bank az automatikus részelőtörlesztés elszámolása kapcsán a hitel új lejárati dátumáról, valamint a jóváírt összegről az Adóst írásban értesíti.------------------------------------------------------------------

Illetve hogy néz ki a megtakarításosdi? Ha jól tudom, számít az is, nulláról indul, vagy sem, illetve a havi 10e Ft-ot úgy kell elképzelni, hogy ennyivel többnek kell lennie a számlán? Tehát 180 hónap alatt az 1.8mFt és ez kerül betörlesztésre, vagy tényleg csak a kamatok?

· Gyakorlatilag arról van szó, hogy minden este ránéz a rendszer a számlára, és kiszámolj aaz ott rendelkezésre álló összegre szóló napi kamatot, amit nyilvántart egy erre szolgáló számlán.

Nincs kötelezettségvállalás a megtakarításra, nem kell kötelezően otthagyni összegeket a bankszámlán, de érdemes minél nagyobb összeget rajta tartani, az elérhető kedvezmények miatt. Egyébként nem kell havi 10.000 forintot klasszikusan félretenni, ahnem csak ennyi marad a számlán. A levezetett folyamatot helyesen írta, ha sikerül ezt tartani, akkor a végén 1,8 mFt lesz a számlán, de ez az Önöké, azt tesznek vele amit csak akarnak. Persze közben ez felhasználható, elkölthető, aminek egyetlen következménye, hogy az elköltött összegekre természetesen nem számoljuk a kamatkedvezményt.

Szóval, mi van ha elkezdünk takarékoskodni, majd kiveszünk belőle 200ezret mondjuk??? de marad 200 még rajta

· Ekkor csak a számlán maradó 200e Ft-ra jár a kamatkedvezmény attól a naptól, mikortól lecsökken az egyenleg.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#4640) axioma válasza biker (#4638) üzenetére


axioma
Topikgazda

"szerintem a lakástakarék nem jó, mivel nincs miből havi X ezret félretenni, úgy, hogy kötve van kezem lábam."
Mondom, arra alternativa, hogy nagyobb tomegu penzt tarts azert a szamladon, hogy az arra eso hitelkamatot visszakapd. De mondjuk nem szeretned betorleszteni, mert a hitel olcso. Igy ha atcsorgatod lakastakarekba, azt ugyan ne'mi veszteseggel es idofaktorral, de vis major eseten meg tudod szerezni, mig az elotorlesztest nem tudod utolag visszacsinalni. Csak ezt a kettot (harmat) allitottam szembe, nem azt hoyg gyakorlatilag nincs penz a szamladon, mert az ugyan valami hatast hoz, de egy fel atlagfizu legfeljebb pszichikailag jo nezni hogy mennyit csokkentget a hiteleden, gyakorlati jelentosege nem lesz.
"Ezt meg főleg nem értem, mert mintha nem is egy termékről beszélnénk."
Az egyenlito hitel - ha tenylegesen mint egyenlito mukodik - akkor all egy hitelbol, meg egy masik szamlabol, amit en betetnek tekintek. Es a hitel kamatat engedik el a betetben levo penz erejeig (de max. 70%), igy fuggetlenul attol, hogy a betet nem ezen a szamlan irodik jova, en azt a betet hozamanak erzem inkabb, mint a hitelenek. Hiszen a hitel a betet nelkul "nem csinalna ilyet", csak a betet okozza.

Kivaltast plane csak akkor csinalj, ha a kivaltas koltsegeit maximum 2 ev vagy az elso kamatperiodus alatt, a BETET NELKUL szamolt hitellel is megtakaritod. Az, hogy a folyoszamladon lesz egy kis extra kamat (amit majd a hitelbe irnak jova), azt ne vedd figyelembe, vagy ha megis, azt is nezd meg, hogy mennyivel lenne dragabb a folyoszamlad bankkoltsege a jelenlegi szokasaitokkal a regi folyoszamlahoz kepest. A legtobb banknal a regi szamla koltsegeit kevesbe emeltek a legtobb termeknel, mintha valami hasonlot ujonnan akarsz megkotni.

Szerintem. Aztan persze majd kitalalod, hogy szerinted hogy lenne a legjobb.

#4639
Basszus, ezt tanitani kene, ahogy csusztat.
Tehat 4 kulonbozo dologrol beszeltek, es ezt o igenloen valaszolja meg, hgoy ugyanarra gondoltok.
1. minden honapban 10e Ft van a szamlan (nem mozdul)
2. minden honapban 10e Ft-tal novekszik a szamlan levo betet
A. a szamlan levo penz napi kamatat levonjak a tokebol
B. a szamlan levo penzt levonjak a tokebol

A B egy baromsag, bar kiolvashato a levelbol, de NEM IGAZ, tehat van az A az 1. es 2. esetekkel

Ha pedig az A eset van, akkor igy nez ki a ket eseted:
1. ennek a hatasa _tokeletesen megegyezik_ azzal, mintha 10e Ft-tal kevesebb hitelt vettel volna fel
2. ennek a hatasa 6% (exhas) kamat mellett az, hogy a 6. honap utan 900Ft-ot, majd minden 6 honap utan ujabb 1800Ft-tal novekedett osszeget irnak le a hiteledbol (vagyis 900, 2700, 3600 stb.). Most nem szamolnam ki, de 99% hogy egy 10e-es fundaval jobban jarsz, felteve hogy a vegen az ingyen elotorlesztes megjatszhato.
Persze, 4 ev utan igy lesz 480e Ft a szamlan, amit akar be is torleszthetsz... na varj, megiscsak jelenertekesitek egyet, csak elobb elkuldom, ki ne szaladjon a szerkesztesbol.

[ Szerkesztve ]

(#4641) axioma válasza axioma (#4640) üzenetére


axioma
Topikgazda

Elirtam a szamokat, pill., mindjart jovok az igazival

(#4642) axioma válasza axioma (#4641) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na tehat 750-nel kezd (ha a honap vegetol van bent eloszor a 10e), es 6 havonta novekszik 1800-zal. Megneztem 4 ev helyett 50 honapra, es az erintett 650e Ft-nyi reszere a hitelnek.
1. eset: egyenlito hitel melletti szamlara raksz honap vegeig havi 10e-et, amihez nem nyulsz utana
Ekkor az indulo "havi kiadas" 10e Ft betetnoveles + 3250Ft kamat, ez az egyenlito miatt csokkentgetett toke, es emiatt csokkeno kamat miatt a 4. ev vegere mar csak 593500Ft toketartozas, es a havidij komoly csokkenesen esik at: havi 12968 Ft a vegen... ja es ott van 500e amit be tudsz torleszteni, tehat marad tobb mint 90e tartozasod (kozelites azert, mert tort felev van).
2. eset, ltp-vel: 1. honapban megkotod a szerzodest, 8050Ft, es utana is van 150Ft szamlavez dij, meg alulrol akarok korlatozni, tehat a a 12968-at ugy osztom, hogy 150Ft az ltp vezetese, 3250 a kamat ami nem valtozik, marad 9500 havi ltp betet. Ez 4 ev utan, alltammal, 617500 Ft. Vagyis a hiteledbol marad kevesebb, mint 40e Ft (kerekites azert, hatha a bank ker penzt a hiteligazolas kiadasaert).

Tehat ezert nem eri meg az egyenlito hitelben a beteti reszen olyan penzt gyujteni, amit mindenkepp a lakashitelbe tolsz bele. (Es egyebkent az ltp a fix dijak miatt ennel az osszegnel gyengebb, mint havi 20e-nel. Es a rosszabbik ltp hozamaval szamoltam, mert itt van eselyed - ha elszallnanak a kamatok - 3.9+1% fix forinthitelre valtani minimalis dij mellett tovabbi 900e Ft-ot.

(#4643) biker válasza axioma (#4640) üzenetére


biker
nagyúr

igen, alaptézis, hogy nem a pénzemből megy a törlesztés! Nem raiffi okoskártya, hogy a vásárlás után tőlem elvett 200Ft-ot teszi át a megtakarításira

itt az az eset áll fent, állítólag, hogy
- este van a számlámon 70e Ft, napi kamat = hitelkamat = 7,5% (példa) = 6,7Ft
- másnap van 150E ft, napi kamat 15 Ft
harmadnap 60e = 6Ft
stb

ezeket gyűjti fél évig, lesz rajta kb 2-3000Ft, beteszi tőketörlesztésbe

és nem félhavi átlagfizu lenne részünkről rajta... hanem tartósan 2-300e Ft, a vésztartalék, így a napi kamat ha tartani tudjuk, akkor 20-22Ft, ami évi kb 10.000Ft
+ a havi fizuk idején 2x ennyi egy ideig, szóval bele tudna dolgozni.

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#4644) biker válasza axioma (#4642) üzenetére


biker
nagyúr

Gyakorlatilag arról van szó, hogy minden este ránéz a rendszer a számlára, és kiszámolj aaz ott rendelkezésre álló összegre szóló napi kamatot, amit nyilvántart egy erre szolgáló számlán.

Nincs kötelezettségvállalás a megtakarításra, nem kell kötelezően otthagyni összegeket a bankszámlán, de érdemes minél nagyobb összeget rajta tartani, az elérhető kedvezmények miatt. Egyébként nem kell havi 10.000 forintot klasszikusan félretenni, ahnem csak ennyi marad a számlán. A levezetett folyamatot helyesen írta, ha sikerül ezt tartani, akkor a végén 1,8 mFt lesz a számlán, de ez az Önöké, azt tesznek vele amit csak akarnak. Persze közben ez felhasználható, elkölthető, aminek egyetlen következménye, hogy az elköltött összegekre természetesen nem számoljuk a kamatkedvezményt.

ltp esetén a betett pénz nem használható fel szabadon, és közben sem férhető hozzá szabadon, itt pedig a tőke az enyém, azt csinálok amit akarok, ha betörlesztem, lelkem rajta, ha elégetem, azt
csak a kamatát számolják be, pl lenne 1mFt akkor a 7,5% napi kamata 205Ft, évi 75e, két havi törlesztő évente

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#4645) axioma válasza biker (#4643) üzenetére


axioma
Topikgazda

A 200e mint vesztartalek jo, meg a fizu fele, mint csokkento tenyezo, ez igaz, csak az meg kb. nem is latszik. A 200e-nek a kamata evi 10e felett, ez is igaz. De ezt iszonyat nem fogod erezni, egy 1M-s hitelen 10e csokkentes 1%, vagyis a torlesztod 1%-ot valtozik. Mondjuk egy atlagos 60e-es torlesztonel (ami ugye nem is 1M-hoz tartozik, tehat ott me'g alacsonyabb lenne) 600Ft. Nincs ket bkv-jegy... ja es a 200e-ed nem kamatozik, amugy mondjuk 100Ft lenne abbol, tehat a nyereseg csak 500Ft.
Az 1M Ft ott-tartasa mint mondtam, nem gazdasagos, abobl a nem vesztartalek 800e-et egy megfelelo ltp-n keresztul alltamostul betorleszted. Ha van 1M-d, akkor azt elosztva 4 evre az egy maxos ltp (es meg az is termel valamennyit, amit addig me'g nem fizettel be).
Erre mondtam azt, hogy ha TOK UGYANOLYAN kondiciokkal megkapod a hitelt, mint az osszes tobbi kozul a leheto legjobb neked, akkor igen, ahhoz kepest ez elvben jobb. Gyakorlatban viszont egy minimalis extra koltseg is, amit azert fizetsz hogy inkabb ilyen egyenlitosod legyen, mar az elviszi ezt a hasznot.
Az egyenlito jol hangzik, de marketingfogas. Legutobb mikor neztem, a konkurencianal dragabban adtak, par tizeddel, de boven a megeri szint felett. (Es akkor meg csak a nyers annuitasos hiteleket neztem, nem pedig mondjuk egy ltp kombival hasonlitottam.)
Ez olyan, mint a K&H szenzacios hitele. Az emberek a torlesztot, es nem a kondiciokat (thm-et) nezik, tehat egy egyszeru penzugyi trukkel (nem annuitasos hitelt rakni az ann.-hoz szokott laikus ugyfel ele) mar magasabb aron is eladhato a termek, alacsonyabbnak fog tunni.

Az ltp mar onnantol kilove, hogy csak tartalekod van, nem hozzapakolni akarsz. Az az osszehasonlitas a gyujtogeteshez kepest volt, ott me'g nem derult ki szamomra, hogy mit szeretnel. (Egyebkent felveheto, 90 napra, vagy me'g plusz dijert 30 napra, ha nagyon kell, de csak egyben, ez igaz, es alltam nelkul. Ezt csak az esetedtol fuggetlenul megjegyeznem.)

[ Szerkesztve ]

(#4646) concret_hp


concret_hp
addikt

magas lakás eladó ez kész :C

vagy fullba vagy sehogy :D

(#4647) Vesztor87 válasza concret_hp (#4646) üzenetére


Vesztor87
senior tag

Hát ha már az alapterület kicsi:D Azon vagyok még ki egy kicsit néha, mikor a felújítás alatt a festést értik... :)
Egy kérdés, szerintetek ha panelban az alattunk lakó léghangjait (beszéd, tv) akarom kiküszöbölni, akkor az segít ha egy 8 mm-es padlószőnyeg alátétet és egy 20-22mm vastag padlószőnyeget rakunk le? Jelenlegi albiban laminált parketta van (meg alatta az a fólia amit alá szoktak tenni, de szerintem az se mindenhol, mert a szoba egyik végénél érezhetően van egy pici szintkülönbség...

(#4648) RootRulez


RootRulez
félisten

Sziasztok!

Albérletben élek és egy ideje azon gondolkodom, hogy ennyiért (havi 40-ért, illetve picit többért) már egy törlesztőt is fizethetnék havonta lakbér helyett... Jelenleg Havi nettó 120 a jövedelmem, ez ennél csak több lesz. Erre kaphatok-e 5-6M ft hitelt? Gondolom ennél az összegbél csak jelzálog alapú hitelek vannak, jól gondolom?

Köszi: RR

[ Szerkesztve ]

═════════════════════════════════════════

(#4649) DeFranco válasza RootRulez (#4648) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Önerő? Tartalék? Milyen értékben keresel lakást és mennyi maradna utána?

(#4650) RootRulez válasza DeFranco (#4649) üzenetére


RootRulez
félisten

Van egy 8-10 milliós ház fedezet gyanánt, önerő sajna max 1M... 5-6 milliós házat néznék majd

[ Szerkesztve ]

═════════════════════════════════════════

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.