Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#18001) Oppenheimer válasza goccer (#18000) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Hatarido elott atutaltam nekik 140k-t es a maradek osszeget 11 honap alatt, havi 100k-val torlesztem. Mar beallitottam az ismetlodo atutalasokat ev vegeig, nem fogom tulfizetni. :D Nem pont igy kene, de ha 1240000-et 12-vel osztom sajnos 103333.333333333... lesz az eredmeny, ugyhogy ez tunt a legjobbnak.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#18002) dave118


dave118
senior tag

Sziasztok
Minősített lakáshitelt fogunk felvenni ~8.8M, új ingatlan vásárlásra, a maradék CSOK hitel. A "kiszemelt" intézmények:
- Erste (náluk vezetem a folyószámlám tizen x éve),
- K&H
- Raiffeisen.

Általános véleményetekre lennék kíváncsi, kinek van esetleg pro-kontra tapasztalata. K&H a legolcsóbb, Erste a legdrágább, ~4000HUF a különbség havi törlesztőben (ami kb. elhanyagolható), viszont teljes vissazfiz.-ben pedig 1M! Egyelőre nem látok olyan érdemi különbséget ami miatt ne a legolcsóbbat kellene válassztanunk. Mire érdemes odafigyelni szerintetek?

... Ami ami, az az.

(#18003) axioma válasza dave118 (#18002) üzenetére


axioma
Topikgazda

Teljes visszafizetendot ne nezd (THM valo a dragasag megitelesere), masreszt ez mar 15 eve is igy volt, aki kap a KH-tol is hitelt az oda ment mert jobban szurtek es a jobb allomanynak jobb kamatokkal adtak, az erste meg kb. mindenkinek aki valahogy hitelkepesse volt teheto de dragabban. KH-nal viszont (ha koteleznek ra, bar talan nem tehetik ma mar) nincs erdemben olcso folyoszamla, azt is szamold hozza, foleg ha erstenel ingyenes kozeliben vagy.
Ami kulonbseg lehet me'g, az az hogy milyen koltseg van ami nem a szabalyos hiteltorleszteshez kapcsolodik. Mondjuk mind KH mind Erste eseten tudok ne'mi hozza-nem-ertesi hivatalos valaszt felmutatni...
Raiff lakashitel szempontjabol passz.
Amugy mostanaban a cib adott nekem jo - de fedezet nelkuli, nem lakas - hitelt jovedelem alapjan, anno is csak azert estek ki, mert epitest valamiert nem tamogatattak kieg.kamattam alatt.

(#18004) dave118 válasza axioma (#18003) üzenetére


dave118
senior tag

"Teljes visszafizetendot ne nezd (THM valo a dragasag megitelesere)"
A THM-ből származtatható a teljes visszafizetendő, nyilván nem azt nézem, csak összehasonlításképp. Szeretném idő előtt vég-törleszteni, aminél nem mindegy.
A folyószámla költséget még megnézem, nekem most valami 230HUF a havi számlavezetési díj, ettől sokkal drágább gyanítom nem lehet.

... Ami ami, az az.

(#18005) axioma válasza dave118 (#18004) üzenetére


axioma
Topikgazda

A thm-bol pont hgy nem szarmaztathato vissza a teljes visszafizetendo, mert az - penzuygi szempontbol helyesen - tartalmazza a jelenertekesitesnek megfelelo folyamatot, mig a sima osszeg az nem, a mai forintot egyenertekunek veszi a 20 ev mulva kifizetendo forinttal, ami nyilvan nonszensz. A THM foleg az olyan anomaliakat mutatja ki szepen, hogy magasabb nyitasi kisebb kamat vs. kisebb kezdeti koltsegek de novekvo havidij.
[A THM az a kamatlab, amellyel jelenertekesitve a hitel cashflow-jat, a visszafizetendo pontosan a megkapott (kezdeti koltsegek levonva) osszeget adja. A hitel "dragasaga" az az, hogy mennyivel tobb mint az aktualis inflacio. Persze ez csak az elmelet, azonos fennallo gazdasagi kornyezetben, de 20 ev alatt ugye nem ugyanaz lesz a kamatkornyezet - jobbat ennek ellenere se talaltak me'g ki.]

[ Szerkesztve ]

(#18006) dave118 válasza axioma (#18005) üzenetére


dave118
senior tag

Ez egyértelmű, de valamiből ki kell indulni. Az hogy ma "mennyi a forint" és 20év múlva "mennyi a forint" kb ugyannyira nonszensz, mint hogy a kamtkörnyezetről és inflációról sincs foglamunk nemhogy 20 de 10 év távlatában sem. Arra értettem a származtathatóságot, hogy a THM mutatók szerint is a K&H a "legolcsóbb". A CSOK-hitelnél pedig drágább (ami elhanyagolható a piaci hitelhez képest egyébként). Az hogy a kezdeti költségek hogy alakulnak az sem mindegy, de nem 50-100e.HUf egyszeri költségen múlik a történet.

... Ami ami, az az.

(#18007) axioma válasza dave118 (#18006) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha szerinted eleg a forintalis osszeget nezni, akkor adj kolcson 20M-t, kifizetek masnap 100e-et, es 20 ev mulva 25M-t egyben, tuti uzlet, mi? [Nekem, 1.1% koruli a hitelem... me'g ha 30M-t ajanlok akkor is csak 2%.]

(#18008) dave118


dave118
senior tag

Igen, neked van igazad, rendkívül buta dolgot mondtam, te tudod nagyon is jól. El tudod végre engedni a témát? Köszönöm a válaszod a K&H val kapcsolatban de nem akarok alapvető dolgokon rugózni. Melyik hitelt válasszam és mi alapján ... továbbra is ez a kérdés. De akkor szerinted elég csak megnézni a THM-et és kész is vagyok. Más ötlet esetleg?

... Ami ami, az az.

(#18009) Mauzes válasza axioma (#18007) üzenetére


Mauzes
őstag

De amikor két ugyanolyan futamidejű hitelt nézel, mindkettőt havonta törleszted, akkor messze nincs ekkora torzítás abban, hogy a total forint összeget összehasonlítod (azt is).

(#18010) sakal83 válasza dave118 (#18002) üzenetére


sakal83
addikt

Naszoval. A 4e ft sok penz havonta egy lakashitelnel teljes futamidovel szamolva. Es nezd!! En az Unicreditet is ajanlom. Ha kicsit jobb a fizud kapsz egyedit de kerj es alkudj. Ha mondjuk egy normalis kozvetitohoz mesz megteszi helyettes es az otp is hozza igy a piacon hirdetett legalacsonyabb kamatszintet.

Valaszd a legolcsobbat.

(#18011) axioma válasza Mauzes (#18009) üzenetére


axioma
Topikgazda

Konkret pelda a multbol ugyan: LTP-vel kombinalt hitel. A hulyeje belerakta az akkor me'g 6+1%-os hitelreszet a 4% korul hirdetett devizahitelbe, es csodalkozott, hogy - merthogy legalabb volt ilyen rubrika! - novekedett a THM, "pedig az csokkenni szokott". [Raadasul oktatason tortent...] A forintalis osszehasonlitasbol me'g jol is kijohetett a kombi nelkulihez kepest, mert ott nem egyenletes a torlesztes (raadasul a legtobb hitelnel ket valtopont volt, megtak. vege es kolcsonidoszak vege).
Teny, manapsag nincs olyan mint az FHB kieg kamattamja volt (emelkedo torl.reszlet az alltam "forditva" szamitasa miatt) vagy a kombi hitelek, igy kisebb az elteres, de azert kezdeti koltsegekben lehet nagy kulonbseg ami kis havidij-kulonbseget siman atfordithat.
Szoval legyen csak THM az osszehasonlitashoz, de legalabb aki segiteni akar az ne siman adjon mar ossze 20 ev tavlataban, ha mar az iskolai oktatasbol hianyzik akkor marad hogy ilyen helyeken kell felhivni ra a figyelmet.

(#18012) Sztenly


Sztenly
tag

Ez hosszú lesz. (Saját vélemény következik)

A THM az a limitált vagy igencsak korlátozott felhasználóknak segít az eligazodásban hitelfelvételkor.
Olyan mint az előre összerakott PC vagy bármelyik almás termék. Komfort érzetet ébreszt de egy pár 'apróságot' kihagy.

Axioma, egyrészt ha ennyire vágod tedd már be h ma mivel is kalkulálnak a bankok THM alatt (ugy értem a jelenértéknél használt alternatív kamatlábat mond meg és akkor meglátjuk mennyivel vagyunk előrébb)
Másrészt a pure matek pont semmit nem tud kezdeni az egyéni élethelyzetekkel.
Semmi értelme kijelenteni, hogy ez a jobb vagy az az abszolút jobb.

Tavaly már kifejtettem neked, h elméleti közgázból is meg lehet jól közelíteni, csak az a fórumtársakon nem sokat segít.

Leírom -a pénzügyi tanácsadóként- a múltban szerzett tapasztalataimat h mi is a valóban érdekes az emberek számára és mi is az amit ők keresnek egy hitelnél még ma is:

- Egy nemigen változó törlesztőrészlet, ami komfortos a család bevételi oldalához viszonyítva.
- Minél kevesebb hitel nagyobb Önerő mellet (de tanácsadóként megjegyzem lehet optimális egy párhuzamos megtakarítás is ha a kamatkörnyezet olyan.)
- Olcsó folyószámlavezetés és/vagy sok elérhető bankfiók fejlett netbankolással
- Előtörlszetés gyakoribb lehetősége és a végtörlesztés minél kisebb díja.
- Minden egyéb bolhabetűből következő tranzakciós költség csökkentése.

Vannak még egyéb eltérő preferenciák és más kockázatvállalási hajlandóság is, de azt szeretném h megértsd hiába állítom azt axiómatikusan h minél nagyobb törlesztőt vállaljon emberünk mert relatíve akkor a legkisebb a kamat telejesösszeg amit fizet (vagyis a hitel ára) attól még lehet h valakit az érdekel, hogy minél kisebb legyen mert mondjuk örökség várományosa, vagy egyedül van és nincs párja vagy bárki aki bajban kisegítené.
Később leválthatja a hitelét egy másik konstrukcióra.

Dave-nek és másoknak is azt javaslom, hogy a bankmonitor vagy 360.hu-s oldalon egyébként elég jól összehasonlíthatóak a hitelek. Járjanak utána a saját preferenciáiknak a konkrét hiteltermékkel kapcsolatban.

Én ilyesmivel már nem foglalkozom, de ha hitelre lenne szükségem akkor a megszokott hitelspecialista volt kollégámhoz fordulnék. (Igazából csak az admin. dolgok megspórolása miatt)

Sum: A közbenső tranzakciók többet számítanak 20éves távon mint a jelenértékesítés, mert később lehet jobb hitelajánlat.

(#18013) axioma válasza Sztenly (#18012) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ott irtam, h mi a thm. Milyen kamatlab hianyzik neked? A mondat pont arrol szol, hogy azzal a kamatlabbal jelenertekesitve lesz 'ingyen' a hitel ami thm-nek van megadva. Adott cashflow eseten ez algoritmikusan kozelitheto, maga a belso megterulesi rata [majdnem, mert a kezdeti ktg nem mind a banknal marad, de mondjuk azt h a felvevo bmr-je, excel-ben siman irr-eznek csak ugye havi cashflow miatt visszakonvertalnak evesitesre]. Ez akkor is szamithato, ha semmi infod a gazdasagi kornyezetrol.
Egy percig se mondtam h thm alapjan dont barki, de azt igen, h az olcsosagot a thm jobban mutatja mint a szumma visszafizetendo ket termek kozott. Ha akar ilyen tenyezot a donttesbe, azt hasznalja, mert normalizalt eredmenyt ad. Vagy ne hasznalja ha mas fontosabb, de a nyers osszeget semmikepp, mert az torzit.
Nincs gazd diplomam csak matkus vagyok meg fel bankarkepzos tanfolyam.

(#18014) axioma válasza Sztenly (#18012) üzenetére


axioma
Topikgazda

Es lathatjuk, az eredeti kerdezonek mit ajanlasz? Tudom, sokan ilyenkor elmennek maganba mert szenzitiv adatot is kerdez [es akar ugyfeljelolt lesz amivel semmi baj], de ha van tudasod akkor abbol jo lenne latni olyan reszt is, amit megosztasz a kozzel is.

(#18015) Sztenly válasza axioma (#18013) üzenetére


Sztenly
tag

Rendben. Világos. Matematikai megközelítésből kezeled a felvetést.
Az adott PV képletben az r1...r2...stb az amit megmondhatnád milyen értékű paraméter jelenleg egy 20éves (15fix legyen az eleje) 8,8M Ft-nál hazai jelzáloghitel esetén.

IRR meg BMR hitelnél? Ez hogy jön ide? Vagy vmi negatív befektetésként számolod avagy a bank oldaláról a lehető legrosszabb IRR-t akarod vele szimulálni, ami a fogyasztói oldalon ugye a U maximalizálása lenne?

„Ez akkor is szamithato, ha semmi infod a gazdasagi kornyezetrol.” Oké, akkor számold ki a becsapódás erősségét miközben adva van a tárgy mérete és tömege meg h milyen magasról ejtik le, de azt h melyik bolygón azt nem mondom meg mert nem relelváns.

Fontosnak tartom kiemelni hogy nincs abszolút megoldása pl a futamidő választásnak. Itt nem gyököket kell kiszámolni..

(#18016) Winne


Winne
nagyúr

Hölgyek / Urak!

Rövidítve a kérdés: ha új ház építésében vagyok és nagyságrendileg annyi hitelre van szükségem, amit a babaváró - csok - otthonteremtési kölcsön adni tud, akkor van a piacon bármilyen másik hitel, amivel jobban tudok kijönni / érdemes kiszámoltatni?

Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...

(#18017) Sztenly válasza axioma (#18014) üzenetére


Sztenly
tag

Leírtam mit ajánlok. Ha biztos benne hogy X összeget szeretne és Y távra akkor az az út járható.

Ha teljes elemzést szeretne és több infót gyűjteni akkor erre szakosodott ingyenes szakspecialistát javaslok, akinek a majdani pénzintézet fizeti majd a jutalékát.

(#18018) axioma válasza Sztenly (#18017) üzenetére


axioma
Topikgazda

Jogos, bocs, rosszul fogalmaztam, a mondandom lenyege az lett volna h milyen plusz infod van a nevezett bankokrol a donteshez amit megosztanal, en azt h bankmonitor - hitelkozvetito igenybe vetele azt nem tartottam annak. [Lasd a peldamat a kozvetitok oktatasarol, erste volt amugy pont, mikor me'g fundaval partnerkodtak.]

A masikat hagyjuk, mert csak elbeszelunk egymas mellett, ha nem vilagos a bmr=irr [vagy akar ha ugy tetszik ebkm/ehm] es a thm kapcsolata.

(#18019) dave118 válasza Sztenly (#18017) üzenetére


dave118
senior tag

Hitel tanácsadóval teljes elemzésen túl vagyok, bármelyik ajánlat megfelel nekem, sőt, tisztán a havi törlesztőt tekintve drágább is beleférne. Pont ez zavar, hogy nem tudok dönteni, nem látom az érdemi különbséget az ajánlatok/bankok között.

... Ami ami, az az.

(#18020) Sztenly válasza dave118 (#18019) üzenetére


Sztenly
tag

Hát akkor ha érdemi különbség nincs akkor ott vegyétek fel ahol a CSOK-ot meg babavárót szóval egy helyen valamennyire egyszerűbb, mert akkor nem kell két külön folyószámlát üzemeltetnetek.
Lehet még különbség abban h a földhivatali ktg. vagy a jelzáloghoz tartozó plusz dolgok olcsóbbak.

Meg még az h melyik hitelt mennyin vezetik be a KHR-be (korábban BÁR lista)
Jobb ha minél kevesebbel.

+1 Ha nagyobb törlesztő is befér akkor rövidíts a futamidőn amennyire tudsz.

[ Szerkesztve ]

(#18021) dave118 válasza Sztenly (#18020) üzenetére


dave118
senior tag

Most egyelőre 20 évre van belőve, mert Fundamentával szeretném kombinálni, így max 15 év lesz végig fix törlesztővel. Amint lehet előtörlesztem a fix 10 év alatti szakaszban. Legalábbis egyelőre ez a terv. Igaz ez most elég kényelmes havi törlesztőt eredményez, de megszakadni sem akarok a törlesztés alatt, inkább takarékoskodunk és előbb kifizetem.

Kezdeti költségek kb. u.a mindegyiknél, elő és végtörlesztési feltételek is. Egyikmásiknál van akció, hogy adnak valami kis pénzt az elején de azt egyelőre nem veszem figyelembe.

[ Szerkesztve ]

... Ami ami, az az.

(#18022) csoki46


csoki46
aktív tag

Pénzügyi gondolkodásom szeretném fejleszteni, tudatossá tenni. Ebben a témában tudnátok ajánlani könyveket, más forrásokat amik jók alapnak?
Nem találtam ezzel foglalkozó fórumot, remélem OFF-ban elfér itt :R

(#18023) Shade45 válasza csoki46 (#18022) üzenetére


Shade45
senior tag

Prohardveres fórum:
[link]

Kezdésnek egy előadás sorozat:
[link]

(#18024) Nehaiu válasza csoki46 (#18022) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Magát a kiszámoló blogot is ajánlom, nem csak a videókat. Érdemes a régebbi posztokat is elolvasni, nyilvan az akkori aktuális hírekkel/témákkal kapcsolatosak kevésbé relevánsak már így utólag, azokat ugord át nyugodtan.

(#18025) _NCT


_NCT
őstag

Sziasztok!

Állandó lakcím változásnál fog menni a régi lakcímre bármi levél, hogy átjelentkeztem másik címre? Vagy a régivel már nem foglalkoznak?

(#18026) Mauzes válasza _NCT (#18025) üzenetére


Mauzes
őstag

Kicsoda? Mi a kérdés?

A levélküldő partnereid 98%-a nem fogja tudni magától, hogy te átjelentkeztél.

(#18027) Nerd válasza _NCT (#18025) üzenetére


Nerd
aktív tag

Jelezni kell mindenhol, iszonyat macera... es erdemes atgondolni minden lehetseges helyet ahol megadtad a cimed. most is kaptam valakinek a nevere otp szamlakimutatast a cimemre... :(

Gepjarmu biztositas eseten pl meg a biztositonak is kulon kell szolnod, mert lehet meglepi ha kiderul. asszem siman biztositasi csalas...

(#18028) sakal83 válasza dave118 (#18021) üzenetére


sakal83
addikt

Az előtörlesztés sok esetben a legnagyobb balgaság a termék fejnehézsége miatt. Az első 10 évben fizeted a kamat nagy részét, így inkább a jól megválasztott futamidő a fontos, ha rövidebb ideig szeretnéd fizetni. Azért sokszor lehet jobb kamatokat (hozamokat) - főképp kamatos kamattal - a befektetéseken elérni, mint a hitelkamata. Onnan pedig ugye jobban jár az ember, ha nem törleszt elő.

Azt válaszd, ami olcsóbb és egyszerűbb!

(#18029) _NCT válasza Mauzes (#18026) üzenetére


_NCT
őstag

A kérdés az, hogy a régi állandó lakcímemre fog-e arról menni értesítés, hogy átjelentkeztem egy új helyre, postai értesítés formájában például.

Nerd: ez a része tiszta sor.

(#18030) Mauzes válasza _NCT (#18029) üzenetére


Mauzes
őstag

Nem fog.

(#18031) Sztenly válasza sakal83 (#18028) üzenetére


Sztenly
tag

Teljesen egyetértek. Hacsak vmi random bevételed nem keletkezik amivel előtörlesztenél akkor én is a jól megválasztott futamidő és egy majdani egyszeri végtörlesztésben gondolkodnék párosítva egy hasonló időtávú befektetéssel (vagy rövidebb időtávú is lehet.)

(#18032) axioma válasza sakal83 (#18028) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ne terjessz mar nagyobb hulyeseget!
A kamatot mindig egybol akkor fizeted amikor aktualis. Amig tobbel tartozol addig nominalisan [forintalisan] tobb, de nem azert mert barmit elore fizetnel... szoval az hogy fejnehez a fizetett torl.reszlet kamattartalma,, az nem szol az elotorlesztes ellen. Sot, a penzugyi biztonsag a kisebb torleszto+elotorl kombi mellett szol.

A kamatos kamat akkor jobb, ha a kamatlab jobb a hitel kamatlabanal [mindketto evesitett kamat havonta elszamolva esetben]. Ez ritkan teljesul _garantalt_ hozamokra szoritkozva.

[Ha van me'g akkor az egyenlito hitel lehet a kivetel amig mukodik a nullazas es nem kell elotorleszteni.]

(#18033) Sztenly


Sztenly
tag

Egy olyan kérdésem lenne, hogy régebben elméletben tanították, de a gyakorlatban nem tudom hogy számolódik a hitelben a kamat/tőke egyenes (vagy görbe)
Nekem 1 ponton mondták h mi az arány, de mivel sem a kezdésnél se más időpontom nem kaptam infót, ezért gyakorlatilag nem tudtam rekonstruálni.

Van egyáltalán eltérés egy személyi vagy jelzálog esetén? (Itt most fix kamatra gondolok)

(#18034) axioma válasza Sztenly (#18033) üzenetére


axioma
Topikgazda

Maganszemelyeknel jellemzoen annuitasos hitelt alkalmaznak, annak van zart keplete, szerintem barmely bank hirdetmenyenek resze [ketto nagy szummas keplet szokott lenni, a tied ahol 360 van a nevezoben, a masik a thm]. A fedezet nelkuli szemelyi vs lakascelu jelzaloghitel kulonbsege barmi mas lehet, torlesztoszamitasban nehezen [na jo, tudok olyat ahol nincs a 365/360 jatek benne, de az lehet a kivetel].
A valos kulonbseg a kondiciokban [szem.k. dragabb kamatilag is], kezdeti koltsegekben es a jelzalogban, na meg biralati szempontoknal van.
Az ara'ny me'g egyszerubb: aktualisan fennallo hiteltartozas*kamatlab/360*utolso torlesztes ota eltelt napok szama, ez a forintalis kamatod, ami marad a torlesztobol azzal csokkentik a toket. Szepen ki kell jojjon 20 evre elore is, de kesobb berakhatok ilyen excelt.

[ Szerkesztve ]

(#18035) sakal83 válasza axioma (#18032) üzenetére


sakal83
addikt

Nem szo szerint fejnehez. De hetkoznapi ertelemben igen mert az elso 10 evben fizeted ki egy 20 eves hitelnel a teljes futamido alatt fizetendo kamat nagyobb reszet. Lehet ezt szamokkal magyarazni ez termeszetes. Nem fizetsz többet mint ami jarna a Banknak de ha te a 10 evnel elotorlesztenel egy 20 eves hitelnel lelked rajta de "Ne terjessz mar nagyobb hulyeseget". A penzugyi biztonsagra valo hivatkozas az elotorlesztessel kapcsolatban pedig szinten vicces. Ha elkoltod a penzed elotorlesztesre attol no a penzugyi biztonsagod? :) nem is tudtam... Azt hittem a penztol no a penzugyi biztonsagod illetve a pozitiv cashflowtol.

Mar bocsanat de a ritkan teljesul a fix hozamu ternek a kamatszint feletti megjegyzes bar szakmainak tunik de pikans a MAP orszagaban...

Nem ertem a kioszto stílusod de az kulonosen pikans ahogy ragaszkodsz a bankok altal kitalalt termékekhez... Egyenlito hitel:) gondolom 2008 elott is a 8 eves fundit ajanlottad a jo hozam miatt:) (akik nem ismerik az ltp legnagyobb csapdaja volt mert az akkori kamatkornyezetben ha jol emlekszem mar 3.5 evnel tobb volt a piaci hozam, mint az allami tamogatas es a fix kamat)

Ne kotekedesnek vedd de van mas szemszog is mint a Tied es az sem biztos hogy az egy letezo igazságot es megoldast kinalod.

Es persze ha a regi dogmak szerint figyeled az esemenyeket akkor érdemes atertekelni a ket es egyszintu bankrendszer fogalmat a mai vilagban. Kis feladvany. Csok hitel kontra babavaro kontra MAP. Bank allam közvetítő szerep. Negativ kamat. Piacszabalyozas felügyelet. Es ez nem politika mielott belekotnel. Hsnem adottság.

[ Szerkesztve ]

(#18036) axioma válasza sakal83 (#18035) üzenetére


axioma
Topikgazda

Huhh elegge durva stilusod van, funda 8 evest kikerem magamnak, tudok szamolni, 2x 4 evest mondtam nyilvan... 8 eves sajat volt 6 evig gyak. nem fizetve [akkor me'g havidij se volt], de csak h a 2 ev 30% plusz szabfelt kihasznaljuk ha addigra lesz penzunk [lett].
Basszus alacsonyabb torl + elotorl nyilvan 6 havi torl.reszlet feletti reszt de ugyan mar hadd ne magyarazkodjak emberi oldalrol amikor penzugyi szempontot elemzunk. Nemreg torlesztettem 1 eves hitelt 8 ho utan, az is megerte, elotorl dijjal egyutt. A lakashitelem csak a lakashitel ket kedvezmenye miatt nem szontettem me'g meg [26-ban jar le]: funda [utolso 3% kamatos] es eg.pt [onsegelyezo resze, mielott belekotnel]. Ha ezek nem lennenek, mar torlesztettem volna akar 0-ra, attol fugg.
Map most van, de aki most kezdi a hitelt annak semmi biztositek h mire megtakaritana akkor is lesz. Es ahhoz h 5 ev mulva azt a majdnem 5%-ot kivegye, ahhoz dec31 kell tbsz-t nyitni nem elobb, es jan 2 kivenni. Mindan mas esetben virtualis a 4.95% ehm.

(#18037) nandow válasza axioma (#18036) üzenetére


nandow
aktív tag

Csak egy megjegyzés a pontosság kedvéért: az állampapírok kamatadómentesek, nem kell hozzá tbsz.

(#18038) axioma válasza nandow (#18037) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat amikor utoljara lattam a DKJ kamatabol vontak kamatadot, igaz az elmult 2 evben nem nezegettem, azota valtozott? Ettol persze a MAP lehet kamatado-mentes, akkor a dec.31 nem igaz ez teny, akkor hasznalhato egybol lejarat utan. Most nem tudok utananezni.

[ Szerkesztve ]

(#18039) Oppenheimer válasza axioma (#18038) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem csak a MAP, PMAP is kamatadomentes. A tobbi allampapir meg irrelevans ezek mellett.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#18040) axioma válasza Oppenheimer (#18039) üzenetére


axioma
Topikgazda

Koszi, ez nem volt meg. Akkor pont 5 evnel elerheto a 4.95% EHM valosan, jo tudni, majd ha lenne szabad penzem...

(#18041) sakal83 válasza axioma (#18038) üzenetére


sakal83
addikt

Bocsánat, de újra nem kötekedésből, de valóban nem halottál a MÁP-ról illetve feltételeiről? (és nem csak lejáratkor tudod használni)

Hogyismondjamfinoman :) Ez határozza meg szinte a teljes lakáspiacot és a hitelezést 2019 nyarától. Az albérletáraktól a befektetési piacig, a babavárótól a CSOK hitelig, mert mesterséges keretrendszert ad. A piacon nem jelenlevő adófizetőkre van hárítva az ingatlanpiaci szereplők "nyeresége". (és meg nem is beszéltünk az MNB által vásárolt jelzáloglevelekről). Egész egyszerűen 5% hozam szembeállítva a FIX 3%-os és 0%-os forrással. Egyedül a befektetői piac időleges fékentartása a pozitív hozadéka a mi szemmszögünkből. A 27%-os áfával akarták megfogni az árakat, de közbeszólt a válság, így a satufék miatt tolni kell újra az ingatlanpiacot.

Akinek van, mindenki tolja be a pénzét MÁP-ba/részvénybe, és "váltja ki kvázi" ingatlanfedezetű hitellel. Aki kimarad, az meg csak fizeti a révészt. Akinek meg nincs pénze és beszáll ingatlanba az így járt, annak nem lesz kamatnyeresége. Lufi? igen. Ki fedezi? az adófizetők. Halkan jegyzem meg a likviditási hitelek is erről szólnak a pénzpiacon jelenleg. ár hónap múlva lesz érdemes elolvasni az MNB jelentéseit a szárnyaló hitelpiacról :) persze állami garanciával a hitelek mögött.

Ezért is írtam, hogy lehet, hogy a régi dogmákat érdemes lehet átértékelni. NEm biztos, de megfontolandó, végül is a Tesla is 880 USD :)

(#18042) axioma válasza sakal83 (#18041) üzenetére


axioma
Topikgazda

En azt mondom hogy a max az amivel hasonlitod a hitelt az csak 5 evnel kiveve all fent. Akinek van 3.5% alatti hitele az oruljon... akkor 1 even belul is nyer.
Nem mindenki kap csok-ot babavarot, azok egy masik liga, en a normal hitelre kenyszerulokkel vagyok egy csapatban es azzal szamolok. Az eredetiben is normal hitelreszrol volt szo.

(#18043) sakal83 válasza axioma (#18042) üzenetére


sakal83
addikt

Tovabbra sem engeded el. Boven van 5% alatti piaci hitel. Kozvetitonel es vagy egyedivel meginkabb.

Nem rosszat akarok :)

Ha vki egy kicsit bevallalosabb az hamar ingyenhitelle teheti a hitelet. Sajat pelda. Felvettem x osszeget lakascelra fixre es betettem mapba. A felvett osszeg x/4 reszet betettem a zuhanasnal tozsdere ciklikus reszvenyekbe. Ha most kiveszem es 5 evre visszateszem akkor 5 ev mulva mar fixen kamatmentes a hitelem. Persze ez egyedi lehetoseg volt de ezert sem erdemes kpra venni semmit a mai penzugyi rendszerben. Es piaci hitelem van. Persze moratórium alatt😀 es en meg gyava voltam. De a mappal is el lehet ezt jatszani csak lassabb. Sokan nyomjak ezt ugy hogy a lakasaik albiban vannak.

(#18044) _ATi_1


_ATi_1
senior tag

Sziasztok,

Ha ismert egy adott ingatlan pontos lokációja a térképen, megtudható annak helyrajzi száma? A Mepar térképen megtaláltam a blokkot, amiben van az ingatlan.
Köszönöm előre is.

(#18045) BigBlackDog válasza _ATi_1 (#18044) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Én közműtérképen szoktam megnézni.

(#18046) _ATi_1 válasza BigBlackDog (#18045) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Ez nagyon szuper térkép, eddig nem is hallottam róla. Köszönöm. :R

(#18047) concret_hp


concret_hp
addikt

most lehet hülyeséget kérdezek, de ingatlan fedezetes szabad felhasználású hitel fedezete sem lehet ami nincs lakásnak minősítve? (szóval külterületi ház, ami papíron gazdasági épület pl)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#18048) Sztenly válasza sakal83 (#18043) üzenetére


Sztenly
tag

Nem teljesen világos.

Tehát ha van tehermentes ingatlanom, akkor vegyek fel rá lakáscélú fix jelzálogot, majd a háromnegyyede pénzt tegyem MÁP- ba a maradékot meg tőzsdére.
Ezt amiatt mert a hitelkamat 3,25% mondjuk a MÁP meg kb 5.

Szólj ha jól értem vagy ha nem.

*Lakáscélt nem kellett igazolnod?

(#18049) sakal83 válasza Sztenly (#18048) üzenetére


sakal83
addikt

Nem tanacsot adok csak egy masfajta gondolkodast megosztani az ingyenpenz es az eszkozarbuborekok vilagaban.

Ha mondjuk van x osszeged venni lakast akar kiadasra akkor erdemes lehet hitelt felvenni nem kpzni es azt befektetni MAPba mert a hitelkamat kisebb mint a hozam. A reszveny az nagyon kockazatos de en pl egy reszet a penznek ciklikus osztalekfizeto eur reszvenybe tettem a zuhanasnal a mapbol. Epp a trend miatt es a kockazatporlasztas miatt. Ha ma kivennem es visszatennem a MAPba akkor 5 ev mulva mar ingyenhitel lenne amit az alberlok fizetnek. (gondolom erzed a nonszensz reszet)

Csak azt akarom mondani hogy az ingyenpenz korszakaban a kpra vasarlas es a multbeli gondolkodas a penzugyekrol nem feltétlenül jo megoldas. Persze ez nemi kockazattal jar ez fontos.

Sajat karomra tanultam ezeket mert en is a klasszikus penzugyi gondolkodas hive vagyok de be kell latnom jhogy a vilag megvaltozott. Legalabb is egy darabig

(#18050) Mercutio_ válasza sakal83 (#18049) üzenetére


Mercutio_
félisten

Viszont a részvényes fele a történetnek csak a márciusi beszakadás idején működött most az újabb napi csúcsok időszakában a pénz 1/4-ét részvény/etf-be téve akár évekig 0 kamat vagy ha úgy alakul a tőke 1/4-1/3-a is mehet a levesbe.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.