Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16001) Sanyi.mTs válasza flegga92 (#16000) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

"Benne van a szerződés, hogy a foglaló az vevő hibáján kívül hiúsul meg, akkor visszajár (pl nem kap hitelt, de ...)"

Ez mekkora hülyeség.
Azért ingatlan vásárláskor, ha a vevő hitelből akar vásárolni, akkor előbb nézesse meg a bankoknál, hogy kb. mekkora hitelre hitelképes. (előbírálat vagy mi a fene a neve). Ne utólag derüljön már ki, hogy havi br. 300K-ra nem kap 20M hitelt 10 évre.

(#16002) denko válasza Sanyi.mTs (#16001) üzenetére


denko
senior tag

Szerintem meg nem a foglalón akarj nyerészkedni, rengeteg dolog (rejtett) mehet félre szerintem hitel felvételkor, ami nem volt számításban a lakásvásárlás igény-nél. Amiről vevő sem tudta...

(#16003) #41635072 válasza denko (#16002) üzenetére


#41635072
törölt tag

Úgy halkan megjegyzem, hogy ilyen egyoldalú szerződésre (ahol vevőként mentesíthettem volna magam a kockázatok alól) egyik eladó sem ment bele, de még az ügyvédek is azt mondták hogy ilxen nincs. Akkor majd jön más és megveszi ő...

(#16004) Kobe válasza Sanyi.mTs (#16001) üzenetére


Kobe
veterán

Ehhez - mmint a hiteligeny elbukasahoz - elegendo az is ha az ertekbecslonek rossz napja van es bal labbal kikelve az agybol azt mondja az ingatlan mondjuk 5-10M el kevesebbet er mint a kialkudott ar.

(#16005) Sanyi.mTs válasza denko (#16002) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

nem vagyok érintett adás-vételben csak követem a topikot.
és nem nyerészkedés miatt írtam. de ha foglalózás után a vevőn kívül álló ok miatt hiúsul meg a vétel, pedig lett volna más vevő is, akkor ne legyen már kizáró ok a foglaló megtartására.

(#16006) Gombinyó válasza Sanyi.mTs (#16005) üzenetére


Gombinyó
őstag

Pedig ez így működik, ha a vevő nem kapja meg valamiért a hitelt, akkor visszajár a foglaló. Legalább is nálunk is benne volt a szerződésben és nem volt ezzel senkinek se gondja.

(#16007) updog válasza Gombinyó (#16006) üzenetére


updog
senior tag

A gyakorlat szerint, ha nincs a felek között eltérő megállapodás, akkor a vevő felelősségi körébe tartozik az, ha hitelből tervezte megfizetni az ingatlan árát, de a banktól nem kap hitelt vagy csak alacsonyabb összegű hitelt kap, mint remélt, és emiatt nem tudja kifizetni a teljes vételárat. Ebben az esetben a vevő a foglalót elveszíti. Természetesen a felek a szerződésben előzetesen szabadon rendelkezhetnek arról, hogy ilyen esetben nem alkalmazzák a foglaló jogkövetkezményeit, és ezt a vevőnek érdemes ilyen esetben felvetnie.

Precedenst kéne látni. De én is kb. így gondolom. Igenis a vevő felelőssége hogy legjobb tudása szerint meggyőződjön róla hogy rendelkezésre fog állni az összeg (~előminősítés), mert az eladónak kára származik abból ha húzza az időt és végül nem is veszi meg az ingatlant - és persze közös megegyezéssel ettől el lehet térni, de azt rögzíteni kell.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#16008) axioma válasza updog (#16007) üzenetére


axioma
Topikgazda

En eladokent alairtam, hogy mindent megtesznek de vis major ha nem kapjak meg. Annyi hogy hatarido nem volt arra, hogy mikor fizetem vissza ha buknak - ha "ugyis jon" a masik vevo akkor ugye nem gond mert lerakja az a foglalot, de amugy meg zsebbol nem ment volna, mi is raktuk be abba ahova mentunk tovabb. Amugy akar 100e banatpenz a mai korulmenyek kozott siman jogos szerintem akkor is ha hitel miatt hiusul meg, vermerseklettol fuggoen persze plusz-minusz, azert nagyon sok elmehet mar csak azzal is hogy ha egy bonyolultabb tulajstrukturahoz ossze kell trombitalni akar csak eladasra a csapatot. Vagy az ertekbecslo rendelkezesere allni, ilyesmi.

(#16009) Kobe válasza updog (#16007) üzenetére


Kobe
veterán

Ez sajnos nem ennyire fekete feher. Mondok egy konlret peldat: tesomek hazvasarlaskor rendelkeztek a reszletes elominositessel, onero, jovedelemigazolas, hitelosszeg, bar lista check + max hitel terhelhetoseg ellenorzes.
Papiron minden szep es jo volt, ugyintezo is lebolintotta, el is kezdtek a veteli procedurat, foglalot kifizettek, majd a bank kikuldte az ertekbecslot.... az ertekbecslo azt mondta a haz 9M el er kevesebbet a kialkudott vetelarnal, a bank pedig azonnal bekert ugyanennyi plusz fedezetet.

A haz erteke nem erte el a 30M et sem, a kialkudott vetelar 27M volt, igy az ertekbecslo durvan 35% al tartotta tularazottnak..... 5% nal mahasabb felrebecslesrol en meg eletemben nem hallottammeg videken sem, plane nem Ingatlanpiaci boom, szarnyalas kozepen, tavalyi ev eleje - kozepe..

Nyilvan a plusz fedezet nem sikerult azonnal, igy bukta a biznisz.

Na ilyenkor ki a ludas, vagy kit terheljen a felelosseg?
Ok futhattak a foglalo utan (10% foglalobol buktak belole 10% banatpenzt, az is volt par 100 ezer) + buktak az addigi ugyvedi ktgeket is, valami 400K volt a teljes bukta.
Az elado utana rovid idon belul eladta a hazat, az eredeti hirdetesi aron....

(#16010) axioma válasza Sanyi.mTs (#16005) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat ez meg az elado dontese, hogy a tobb jelentkezo kozul kinek mond igent... Persze ez mind penzugyi dontes, minden resztvevo reszerol... me'gpedig olyan, amiben nincs gyakorlatunk mert ritkan csinaljuk. Ez van, nagyon nem lehet vele mit kezdeni...
Amugy az utcaban jo sok eve volt olyan, aki el akarta adni, foglalot kaptak, majd inkabb visszaadtak a ketszereset mert annyival raigert aki kesobb jott hogy ugy is megerte. Persze ebbol azert megfinanszirozhatja a vevo a koltsegeit, de ez is szivas tud lenni, es megis tok szabalyos.

[ Szerkesztve ]

(#16011) Ironizer válasza Kobe (#16009) üzenetére


Ironizer
tag

Ilyenkor az nem működik, hogy másik bank, másik értékbecslő?

(#16012) #41635072 válasza Ironizer (#16011) üzenetére


#41635072
törölt tag

De működik.

(#16013) updog válasza Kobe (#16009) üzenetére


updog
senior tag

Jogos, persze, de tényszerűen a vevő oldaláról hiúsul meg a tranzakció - ami a papíron van, az bizony fekete-fehér, ha le van írva hogy ez az eset vis maior akkor az (#16008), de ha nincs leírva, akkor - legalábbis az idézetem szerint és több helyen ezt találtam - ez a vevő problémája (ha nem is az ő hibája).

Az hogy az eladó túlbecsülte az árat, a vevő ezt elfogadta, és/vagy az értékbecslő meg egy ****, az sajnos benne van a pakliban. (nem értek hozzá, nem lehet több értékbecslést kérni pl. ugyanahhoz az adásvételhez? szerk: ja látom a válaszokat, jogos: másik bank + szerződésmódosítással a határidő kitolása pl. működhet akkor)

Amúgy simán el tudnám képzelni, hogy bank által elfogadott, "hiteles" értékbecslőt az eladó kötelessége legyen hozni és ugyanúgy kötelező lenne megcsináltatni előre, mint az energetikai tanusítványt.

Persze ez szép álom, de azért jó belegondolni hogy az eladónak muszáj mellékelnie egy hivatalos papírt arról, hogy mennyit ér a lakása, és ez alapján össze lehet hasonlítani hogy ő mennyit kérne érte. :D

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#16014) Kobe válasza #41635072 (#16012) üzenetére


Kobe
veterán

Specialis finanszirozasu ugyleteknel nem mukodik, itt pl ki volt kotve hogy melyik bank lesz a finanszirozo, sajat ertekbecslovel, igy masikkal nem volt esely sem targyalni

dooeg: ezt irom, h OK h mit ir a papirforma, de ahany eset, annyi fele oldalnak van igaza, igy altalanos orokervenyu paradigmakent nem lehet ezt alkalmazni.
Az, hogy az ingatlant tulbecsulte az elado, nyilvan nem allja meg a helyet, mert utana az eredeti aron, majdnem 3M el dragabban is el tudta rovid idon belul adni.
Kara az eladonak nem kelettkezett, sot, kapott +3M et vetelar + 270K-t banatdij formajaban. Ez eleg szep zsebpenz plusz par hetre.
Ha ezek utan esetleg nekiallt volna a teljes foglalo benyelesen rugozni, en lehet szimplan pofanverem.... (ugye egy szerzodesnek nem csak jogszerunek hanem meltanyosnak es arsnyosnak kell lennie mindket fel szempontjabol, legalabbis tetelezzuk fel ezt kiindulasi allapotkent)

Nyilvan forditott esetben, ha az elado zarna - 3M ben a sztorit akkor mas a fekvese a dolognak, de pont emiatt ez egy olyan kitetel amit univerzalisan egyaltalan nem lehet a gyakorlatban alkalmazni szerintem

[ Szerkesztve ]

(#16015) Drizzt


Drizzt
nagyúr

[link]. Ingatlanosoktól ritkán olvasni ennyire egyértelmű árcsökkenési tendenciára utaló jelet.

I am having fun staying poor.

(#16016) denko válasza Drizzt (#16015) üzenetére


denko
senior tag

Valóban, általában ár felhajtó cikkeket látni, pl porfólión " most érdemes fektetni, mert blab bla..", nem pedig fordítva. Lehet ennyire sincs nagy forgalom hogy ezzel is beljebb vannak..

(#16017) axioma válasza denko (#16016) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem tok mind1? Az ingatlanirodanak mind1 melyik oldal hajtja nagyon a vasarlast :) a lenyeg hogy legyen esetszam. Lehet hogy nekik a portfolio kicsi, nem a keresok vannak kevesen.
Amugy en siman esest varok. Es mivel nem lakni kene - az nem tud annyit esni hogy bele tudjak szallni - siman kivarhatom, hogy lesz-e a kornyeken levo panelokban -25%.

(#16018) Kobe válasza Drizzt (#16015) üzenetére


Kobe
veterán

Balla is olyan, mint a napraforgo, arra fordul mindig amerre sut a nap
Par hete egy ingatlanos forumon meg a sosem latott szarnyalasrol es kvagyors helyreallasrol papoltak, mondvan nimcs itt semmi lsznivalo, most meg az ellenkezojet predikaljak.
(elmeleti lerdesnek meghsgyom, hogy azon a piacon ahol villamcsapas gyorsasaggal lehetett elkezdeni 10%ot alkudozni, mennyire lehettek realisak az arak? Mert hogy Balla azt irja ugye hogy ha realis aron akarsz eladni tedd meg gyorsan)

(#16019) Mauzes


Mauzes
őstag

Figyeljetek, bármiben meg lehet állapodni eladó és vevő között, hogy milyen esetben mi lesz a foglalóval, ez a két félnek a rugalmasságán múlik. Tehát szerintem nincs olyan, hogy ez vagy az van mindig.

Én hiteles ügylet esetén a magam részéről továbbra is azt tartom egy jó kompromisszumnak a két fél igénye és kockázatkezelése között, hogy ha nem kap hitelt a vevő, akkor csak egy mérsékelt összeget bukjon, de ennyivel azért legyen már kompenzálva az eladó. Egy nagyobb foglalót meg akkor bukjon egy fél, ha egyéb okból elsétál.

(#16020) Drizzt válasza axioma (#16017) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Azert altalaban a jutalek az eladasi ar szazaleka. Szoval teljesen nem mindegy, de nyilvan a nagyobb tranzakcioszammal ossze lehet ugyanannyit hozni. Vagy a jutalek novelessel. Csak akkor ki fogja igenybevenni? En is kivarok, pedig lakni kene. Egy ideig visszakoltozok videkre anyamhoz, meg testveremhez, aztan meg meglatjuk mi lesz utana. Amig nincsen megnyugato vege a koronavirus sztorinak, addig ugysem szivesen vagyok nagyvarosban.

[ Szerkesztve ]

I am having fun staying poor.

(#16021) Oppenheimer válasza Drizzt (#16020) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Tranzakciók száma egy válságban könnyen a negyedére eshet, míg az ár az is lehet hogy alig változik, vagy változik 10-15%-ot. Egyértelmű hogy a tranzakciók száma fontosabb.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#16022) attiati válasza Drizzt (#16015) üzenetére


attiati
veterán

Balla ingatlan folyamatosan pesszimista, legalábbis a forgalmat illetően már vagy 5 éve.
Ez persze nem jelenti, hogy ne mehetne lefele.
Csak nem igaz, hogy ritkán olvasni ilyet.

Egyébként egy ingatlaniroda számára pont az a legrosszabb, amikor lövészárokba ássák magukat a szereplők és megfagy a piac.
Nekik sokkal jobb, ha akár olcsón, akár drágán, de pörög a forgalom ezerrel.

[ Szerkesztve ]

(#16023) attiati válasza Kobe (#16014) üzenetére


attiati
veterán

Jól hangzik az a plusz pénz pár hétre, csak a másik oldalt nem nézed.
Gondolj bele, hogy az eladó időközben leszerződik egy másik ingatlanra vevőként.
Viszont az eladás meghiúsul, mert a vevő nem kap hitelt.

Nagyon piacfüggő, hogy ki kerül nehezebb helyzetbe ilyenkor.
A szerződés íráskor is eszerint engednek a felek és hogy kinek a fontosabb.

Ugye alapszabályként lehet mondani, hogy a vevő nem tehet arról, hogy rajta kívülálló okok miatt nem kapott hitelt és meghiúsul az adásvétel. Viszont az eladó szempontjából meg pláne rajta kívülálló az ok.

(#16024) Ace Ventura


Ace Ventura
addikt

Sziasztok!
Eladtam egy ingatlant, ami 7 éve volt a tulajdonomban. Vennék egy másikat, ami 4M Ft-al drágább. Befektetési céllal veszem adnám is tovább, kb 3-4M Ft haszonnal. Majd az egész pénzből vennék egy véglegest amibe már beköltöznék. Kb az 3-4M Ft-al lenne drágább, mint az össz érték. Én mit fizetek ilyenkor? 2x4% illetéket?

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#16025) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Amúgy van egy majdnem új ágyam, amit lehet el kellene raktározni, amíg elköltözök Budapestről. Valakinek van valamilyen raktárbérléssel tapasztalata? Jöhet magánban is. Extrém kicsi hely is jó lenne(2-3M2-en el is férne a dolog).

I am having fun staying poor.

(#16026) fesii


fesii
aktív tag

Sziasztok
Lakastakarekbol még fennmaradt egy kisebb összeg 150e Ft... Ha én veszek egy 400e Ft-os konyhát és arról kérek számlát azt elfogadják? Vagy csak 150 körüli számla jó nekik pl: főző , Sütő lap. Feltételeket elolvastam beépíthető kell legyen stb...
Én is kicsit h@lye kérdésnek érzem, de inkább írok pár sort. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#16027) flegga92 válasza Ace Ventura (#16024) üzenetére


flegga92
senior tag

Szia! Fizetsz 2x 4% illetéket az ingatlanok különbözete után. Először a 4M után fizetsz, aztán ugyan igy a következő ingatlannál is.
Viszont a 2. ingatlan eladasa után a nyereség után ami 3-4M lesz SZJA-t kell fizetned. Jelenleg az SZJA 15%. Ez az évek múltával csökken, de mivel te egyből el akarod adni ez rád nem vonatkozik. A jelenlegi ingatlanod után nem kell fizetned, mert 5 év után elengedik.

(#16028) Ace Ventura válasza flegga92 (#16027) üzenetére


Ace Ventura
addikt

Szia! Tehát az eladás után nem kell fizetnem a 15%-ot, mivel rögtön veszek másik ingatlant ami drágább?

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#16029) flegga92 válasza Ace Ventura (#16028) üzenetére


flegga92
senior tag

A nyereség után fizetsz. Megveszed mondjuk 20M-ért majd egy éven belül eladod mondjuk 24-ért akkor a 4M után fizetsz 15%-ot. Ha 2 év múlva adod el, akkor az adó 90%-át kell fizetni, mértéke évente csökken, 5 év után nem kell semmit fizetni. Ha költéssz rá, akkor számlákkal lehet igazolni ezzel lehet csökkenteni a mértéket.

(#16030) KoVee84 válasza Ace Ventura (#16028) üzenetére


KoVee84
senior tag

Egy kérelmet kell beadnod a navhoz, hogy engedjek el, mert a pénzt ingatlanvásárlásra költöd, plusz kell hozzá egy FAM01-es nyomtatvány. Keress rá, ingatlanértékesítésből származó jövedelmre az szja törvényben.

(#16031) Gabró válasza attiati (#16023) üzenetére


Gabró
tag

Így van. Nálunk külföldi vevők voltak kp-val, de kormányhivatali engedélyt kellett kérniük. 10%-nál nagyobb foglalót kértem (majdnem 14%), és egy véghatáridőt arra az esetre, ha engedély hiányában nem tudják megvenni, és nem jelölnek ki egy harmadik fél magyar állampolgárt, akivel szerződünk, és fizet (volt egy ilyen testvér), akkor elsétálhassak a foglalóval. Nagyon sajnáltam volna őket, ha nem kapnak engedélyt, de az adásvételi megkötését követő napon kötöttünk egy másik szerződést, aminek az önrészéhez esszenciális volt az eladásból befolyó teljes vételár. Ráadásul, ha nem kapnak engedélyt, az egy indikáció arra, hogy majd a testvértől sem fogják tudni később könnyen megszerezni a lakást, így érdekeltek lehettek volna abban, hogy visszatáncoljanak az egész ügylettől, és ennek nagyon nem akartuk felvállalni a kockázatát. Márcsak azért sem, mert tudtam, hogy azonos áron nem lenne könnyű másik vevőt találnom (ők 6 hónap hirdetés után jelentkeztek). Ugyanakkor egy tizenpár százalékos árengedménnyel már mélyen a környék árai alatt lehetett volna a lakás, ezért szerintem reális lett volna egy olyan vevőt találni, aki kb. 1 hónapon belül tud fizetni. Szerencsére végül simán és gyorsan kaptak engdélyt, és mindenki boldog volt.

(#16032) Nerd


Nerd
aktív tag

Elegge csapongnak, de oszinten beszelnek a jelenlegi lakas piacrol:

[link]
[link]

(#16033) attiati válasza Nerd (#16032) üzenetére


attiati
veterán

ilyen belső szakmázgatós beszélgetésnek tűnik (és mintha néha megfeledkeznének, hogy megy a kamera :) )

[ Szerkesztve ]

(#16034) axioma válasza fesii (#16026) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nyilvan nem baj ha tobbrol van szamla, mint amennyit le kell fedni. A "beepitett" kulcsszo legyen ott (bar konyhabutornal ritka a masmilyen).

(#16035) axioma válasza Ace Ventura (#16024) üzenetére


axioma
Topikgazda

Illeteken kivul ado is van, es a hsz-ekben keveredik a ketto. Nagyon nem mindegy, mert eleve masik kulonbsegekbol szarmazik a ket fizetendonek az alapja.
Raadasul CSPK mar nincs (jovedelmet lakasba rakod, ezert szja-t nem fizetsz), miota 5 ev alatt nullazodik az alap, szoval at kene nezned az aktualis szabalyokat.
Amugy en bator dolognak tartom most befektetesre venni azt kijelentve, hogy 3-4M pluszert adod el. Nem tudom ez hany % de en most meg nem vennek semmit, az is siman lehet hogy felujitva, sok penzt es plane gondolom sajat munkat beleolve kevesebbert megy el, mint amennyiert vetted, vagy evekig kell varnod. Ha addig benne laksz, az ugy stimm, de parlagon allonak kevesbe.

[ Szerkesztve ]

(#16036) flegga92


flegga92
senior tag

Gáztűzhelyet mennyire szokás elvinni? Adásvételi előtt valóban nem volt róla szó, de valahogy nekem evidens volt, hogy az marad, mikor néztünk más házakat, mindig mondták, hogyha esetleg elvinnék.
Pár napja voltunk méricskélni, akkor megkérdeztük, hogy a kanapét nem akarják e eladni, meg is egyeztünk. Ma rámírt, hogy az előszoba fal kell e esetleg, azt elutasítottam, majd mondja, hogy a gáztűzhely is valószínűleg eladó lesz. Kicsit értetlenül állok előtte, valóban nem beépített (a beépített mosogatógép pl marad), nagy értéket sem képvisel (kb 5 éves talán Mora), cseréltük volna úgyis indukciósra, de pár honapig jó lett volna míg összeszedjük magunkat.
Adásvételiben valóban nem lett feltüntetve (ahogy például a kinti kőből készült szalonnasütő sem amire egyszer szóban azt mondták, hogy azt itt hagyják, mert az új helyen van egy épített, most meg mégis csak vinnék, mert rossz állapotban van a masik... De ezen nem problémázok, nem számítottam rá).
Én a saját eladott lakásomban itt hagyom a szabadonálló tűzhelyet, meg sem fordult a fejemben, hogy elvigyem, szerződésben sincs írva.

[ Szerkesztve ]

(#16037) Oppenheimer válasza flegga92 (#16036) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ugyan ebben a cipőben járva nekem is utólag jutott eszembe, hogy bár egyértelmű hogy a konyhabútor beépített gépekkel együtt marad, és bár szóban is erről egyeztünk meg, azért jó lenne mégis szerződésbe foglalni. Ezért szerződést ügyvéddel utólag kiegészítettük ezzel. Külön szerződünk az ingóságokról.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#16038) flegga92 válasza Oppenheimer (#16037) üzenetére


flegga92
senior tag

Igen ezt elcsesztem, már mindegy.
Amikor az én lakásom vették meg a vevő bele szerette volna íratni a tűzhelyet, mosogatógépet, lámpákat amiket én a lakáshoz amúgy is adnék erre felhívtam a figyelmét, illetve külön összegért megállapodtunk a mosógép+gardrób szekrényről. Az ügyvéd azt mondta, hogyha ingóságokat írunk bele akkor az eladónak SZJA fizetési kötelezettsége lesz, így nem került bele a szerződésbe, csak hogy beépített gépek tartozékok (ami nem telejesen igaz mert mind szabadon álló).
A mosógép és a szekrény fizetése kulcsátadáskor lesz rendezve, de ez teljesen más tészta.

(#16039) Martinka96 válasza 426os (#15814) üzenetére


Martinka96
friss újonc

Hát ez az, én is abban gondolkodtam, hogy külföldön kéne melót meg lakhatást keresni, mert ezek az ingatlanárak egyszerűen szörnyűek. De az a helyzet, hogy külföldön sem sokkal jobb...:( Legalábbis nekem erasmusos meg külföldi haverjaim azt mondták... Ha ehhez még hozzáveszed, hogy perpill nemhogy jó, de bármilyen állást is nehéz találni, akkor főleg nem rózsás a helyzet. Annyira jó, hogy most fejeztem be az egyetemem, nagyon jók az életfeltételek, tényleg... :(((

(#16040) DamianB válasza Martinka96 (#16039) üzenetére


DamianB
őstag

Ha nem csak 13. Kerületet nézed és az elején be éred kisebbekel is 20 M körül már találsz kis garzont és onnan lépsz tovább vagy más városokat nézel pl Tatabánya ahonnan könnyen be tudsz járni dolgozni ( 15 M egész jó lakások vannak kollégám most néz befektetésnek ) .
Ameddig meg nincs meg az önerő addig be pedig össze költözöl másokkal . Szerintem annyira nem lehetetlen. :)

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#16041) 426os válasza Martinka96 (#16039) üzenetére


426os
őstag

Én nem gondolom, hogy kint sokkal könnyebb saját lakáshoz jutni (bár ez is attól függ, hol akarsz venni). Viszont ha már úgyis bérlésre kényszerülsz, jobb színvonalon és környezetben élhetsz (saját és ismerőseim tapasztalata). Az én szakmámba a munkalehetőség is sokkal több.
Most a korona miatt letettem a külföld témáról egy időre, de őszintén egyre kevésbé látom értelmét annak, hogy itthon kuporgassam a forintokat.

.

(#16042) A Zéé válasza Martinka96 (#16039) üzenetére


A Zéé
addikt

azért az egyetemről kiesve sosem volt reális dolog a saját lakás a frissen végzettek 90%-ának, szóval ezt nem szabad tragédiának megélni... 24 évesen én 3 másik sráccal laktam együtt egy 50 m2-es 2 szobás lakásban... Az első pár év sajnos nagyjából mindenkinek a lemondásokról, és a kompromisszumokról szól, és a nagy többségnek nehéz elindulni.

szerk.: illetve nem tudom mi a végzettséged, és honnan származol, de van ám élet Budapesten kívül is, ahol a lakhatási költségek is máshogy alakulnak. Ha meg csak BP jöhet szóba, akkor itt sem az egyik legfelkapottabb kerületet lehet csak nézni ;)

Ha ez vigasztal, én 34 leszek egy hónap múlva, és én se tudnám megvenni most ezeket a lakásokat. És amikor én először kimerészkedtem a munkaerőpiacra (építőipar), az 2012 volt és tombolt az építőipari mélyrepülés. Akkor azt mondták, hogy a heti 30 óráért a havi nettó 60k bérigényem az sok... :D Bár nem volt még meg a diplomám, de nem is diplomás állásra jelentkeztem, hanem random irodai műszaki ügyintézőnek.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#16043) DamianB válasza A Zéé (#16042) üzenetére


DamianB
őstag

+1

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#16044) goccer válasza DamianB (#16043) üzenetére


goccer
aktív tag

nem lehet hogy a link volt a hozzászólás lényege, és nem a körítés?

(#16045) kexksz válasza goccer (#16044) üzenetére


kexksz
addikt

Dehogynem, konkretan ezert keszult a regisztracio. :D

(#16046) Sztenly válasza kexksz (#16045) üzenetére


Sztenly
tag

Ott a pont! (fél napos reg.) :K

(#16047) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Ha olyan ingatlanba koltozok vissza, ahol resztulajdonos vagyok, akkor mit kell bevinnem a lakohely atirasahoz? Bizonyito ereju okiratnak ilyen szempontbol mi szamit?

I am having fun staying poor.

(#16048) sakal83 válasza A Zéé (#16042) üzenetére


sakal83
addikt

Mar bocsi de heti 30 oraert 2012ben sima ugyintezokent eleg brutal berigeny volt a 60 netto... Az siman 360 nettos havi fizu volt. Az egy jobban fizeto szakertoi berszint volt.)
Persze ha 60k a havi ber volt akkor targytalan. :)

(#16049) A Zéé válasza sakal83 (#16048) üzenetére


A Zéé
addikt

értő olvasás, és matek! ;)
4x60 is csak 240, nem 360. Akkor úgy mondom, hogy nettó 500 Ft-os órabért szerettem volna, és arra mondták, hogy sok. Akkor fizettem a fél szobáért havi ~35k-t rezsivel, mindennel.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#16050) dugynok válasza A Zéé (#16049) üzenetére


dugynok
senior tag

Hol? Pàrom sima ügyintézői munkàra érettségivel kapott egy közműszolgàltatónàl 130k-t akkoriban....

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.