Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#31351) Ice&Lime válasza choco01 (#31350) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Köszi!

(#31352) Abrion válasza Frawly (#31325) üzenetére


Abrion
senior tag

ha mondjuk 15k-20k körül szeretnék venni SSD, akkor is inkább 2 Kingstom 120GB vegyek vagy van jobb? gyorsabb nagyon tárhelyű SSD?

(#31353) Frawly válasza Abrion (#31352) üzenetére


Frawly
veterán

Ha annyira el akarod költeni azt a 20k-t SSD-re, akkor inkább Samsung 860 EVO-t vegyél. Igaz az kicsit fölötte van (22k), de legalább 250 gigás.

Az A400-ról az értekezés igazából nem neked ment, csak általános jelleggel a topiknak, hogy ha valaki a legolcsóbb SSD-t akarja bepróbálni. Mindig nyilvántartunk egyfajta legolcsóbb, nem ajánlott, de vehető kategóriát, amit olcsón lehet régebbi gépbe venni.

(#31354) Frawly válasza Ice&Lime (#31347) üzenetére


Frawly
veterán

Kérd el a boltostól a garilevelet. Bár elég furcsa hozzáállás, hogy még meg sem vetted, de már tudni akarod, hogy hol a gariszerviz. Ha ennyire nem bízol a termékben, akkor ne vedd meg. Én azért úgy szoktam nekiindulni műszaki dolgokat venni, hogy gariidőn belül csak nem fog elromlani. Mégis csak az az alapeset. Főleg, hogy itt a vonatkozó topikokban nem láttunk tömegesen Samukat elhullani, azért is vannak az ajánlottak között, meg azért is vállalnak rá 5 évet, mert tudják, hogy bírnia kéne annyit.

(#31355) Abrion válasza Frawly (#31353) üzenetére


Abrion
senior tag

mi számít régi gépnek? az enyém 4 magos intel, és 1155 socketes, igaz régen vettem a cput de még kapni pont ugyan ilyet vadi újan.

ASUS P8B75-V | INTEL Core i5-2400 3.10GHz 1155 | 2x 2GB 1333 MHZ Ram | Sapphire Ultimate 3850 512MB

(#31356) Frawly válasza Abrion (#31355) üzenetére


Frawly
veterán

Ilyen C2D vagy annál régebbi, lehet inkább lassan a retró jelző lenne jó rá. Ezek már sokszor úgy sem tudják kihajtani a SATA3 SSD-ket sem, meg olyan programokat sem használnak ilyeneken, ami sokat írna, úgyhogy pénzpazarlás lenne ilyenekbe drága SSD-t venni.

Ha úgy vesszük, a 2-3. gen. Core i proci is régi, de teljesítményben az még kihajt bármit, nyilvánvalóan nem retró kagetória. Azon én is meglepődök, hogy ilyen online oldalakon látok még belőlük újakat. Gondolom még a készleten maradtak, nem hinném, hogy az Intel gyártja még őket.

(#31357) Ice&Lime válasza Frawly (#31354) üzenetére


Ice&Lime
veterán

Miert furcsa hozzaallas, hogyha nem teljesen mindegy az, hogy hol van egy szerviz?

(#31358) Frawly válasza Ice&Lime (#31357) üzenetére


Frawly
veterán

Bp-en biztos, hogy van, elégedj meg ennyivel szerintem. Egyébként normális boltok akkor is intézik a garit, ha a garanciajegyen valami másik hely van megjelölve, hogy ne a vevőnek kelljen hülyeségekkel szaladgálni, aminek van előnye is, de hátránya is, pl. plusz egy réteg az ügyintézésben, ami lassítja az egész gariztatás folyamatát. De mint írtam, úgy kéne hozzáállni, hogy nem fog elromlani. De pl. ha valami olyan helyen van a gariszerviz, ami neked nem tetszik, mondjuk VIII. ker., akkor nem veszed meg a terméket?

SSD-knél sose értettem ezt a bizalmatlanságot. Egy HDD-nél meg egy videókártyánál, alaplapnál, RAM modulnál nem várják el az emberek, hogy 3-5 év gari legyen rá, pedig azok is tudnak elég drágák lenni. Bezzeg egy 10-30 ezer forintos SSD-re legyen 5-10-100 év, mert az nem dögölhet ki, attól valahogy elvárják, hogy az idők végezetéig menjen. Ugyanez meg egy pendrive-nál, memóriakártyánál szintén nincs elvárva, pedig azok nem sokban különböznek egy SSD-től, annyi, hogy mivel lassabbak, meg kevesebb írást bírnak, ezért rendszer alá nem teszi őket az ember. Ezt most nem célzottan neked írom, hanem csak úgy megfigyeltem a topikban. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a jótállás nem fontos, mert ha nem vagy nem sokkal drágább egy termék, mint a másik, de hosszabb jótállás van rá, akkor én is azt venném, tiszta sor. De külön nem fizetnék vaskos felárat, hogy minél több garancia legyen rá.

(#31359) Ice&Lime válasza Frawly (#31358) üzenetére


Ice&Lime
veterán

"Egyébként normális boltok akkor is intézik a garit, ha a garanciajegyen valami másik hely van megjelölve"
Például van komoly boltban olyan ssd, ugyan az a típus, a szériaszám is ugyan az, az egyik 3 év bolti garanciával van árulva, még a másik 5 év gyári garanciával van árulva és drágábbért.

"De mint írtam, úgy kéne hozzáállni, hogy nem fog elromlani." SSD-knél sose értettem ezt a bizalmatlanságot.
Ha tényleg ismered az ssd-ket úgy általában, akkor ilyet nem írnál, mivel az ssd-k természete szinte megeggyezik a hdd-k természetével, amellett hogy működésben viszont teljesen különböznek egymástól.
Hdd-knél és ssd-knél is ugyan úgy mennek a dolgok, hogy pl. az első bekapcsolás után kész-annyi, vagy tegnap jó volt, ma bekapcsolod és nem működik, vagy 1-3 hét múlva gariztatás pedig már mindent beállítottál rajta és szépen használtad, jó volt, stb... stb...
Az ssd-knél az egyik legfontosabb dolog a garancia, pláne a mastaniaknál. Az a rengeteg hazai és külföldi vásárló azért tudna neked mit mesélni...
Te mióta foglalkozol szakmai szinten ssd-kkel és mennyi ssd-d volt van eddig? Volt legalább már 5-10 darab?

[ Szerkesztve ]

(#31360) Frawly válasza Ice&Lime (#31359) üzenetére


Frawly
veterán

Az, hogy az egyik bolt 3, a másik 5 év garival adja ugyanazt, az a Samsung hibája, volt szó róla a topikban. Alapvetően 5 év gari van a legtöbb Samu SSD-re, de ezt a Samsung csak akkor adja meg, ha hivatalos partnere a bolt, ahol veszed. Egyébként elhajtanak oda, ahol vetted, és csak annyi jótállás lesz rá, amit a bolt adott, ha csak 1-2 évet adott, akkor annyi. Szerintem is igazságtalan, ennek hangot is adtam itt korábban. Ugyanazt a terméket veszik, de mégis más feltételeket kapnak a vevők.

Azt nem értem, hogy szerinted nem ismerem az SSD-k természetét, de aztán te is ugyanazt írod, miszerint nem különbözik a HDD-től. Az senkit nem érdekel, hogy más elven működik. Mindkettő megdögölhet, ha nincs biztonsági mentésed, akkor adatokat mindkettővel vesztesz. Egyébként az sem jobb, ha RAM modul vagy alaplap döglik ki, ott is beállítottál mindent, használnád, alaplaphiba esetén ha nem ugyanolyan alaplapra cserélik, épp úgy Windowst is telepíthetsz újra, meg állítgathatsz be mindent elölről. Aztán alaplapnál mégse várjuk el a sok év jótállást. Az itt a lényeg, hogy az SSD semmivel nem megbízhatatlanabb a HDD-knél, sőt, szerintem nagy átlagban sokkal megbízhatóbbak is mozgó alkatrész híján kisebb az anyagfáradás. Ezért ugyanúgy kell venni, ugyanúgy is kell használni. Két specialitása van az SSD-nek, az egyik, hogy a TRIM menjen, a másik, hogy néha rá kell nézni az írásszámlálóra, hogy egy bugos program nehogy szétírja véletlenül. Más teendő nincs vele, ugyanúgy kell használni, mintha HDD lenne (4k alignálás a modern HDD-knél is ugyanúgy van, azokat sem érdemes csurig pakolni, ezek mind nem az SSD specialitása). Az emberek mégis úgy tekintenek az SSD-re, hogy az valami megbízhatatlan, speciális szar, amihez hókuszpókusz kell, meg kímélni.

(#31361) Abrion válasza Frawly (#31356) üzenetére


Abrion
senior tag

az enyém 2nd gen cpu ugye? :D vagy inkább 3rd?

(#31362) Pacos válasza Abrion (#31361) üzenetére


Pacos
tag

i5-2400 tehát 2nd. Az első szám a generációt jelző szám

Amikor szétszedtem még működött!

(#31363) aignac


aignac
csendes tag

Sziasztok!

Nemrégiben vettem egy ssd-t és a cikk (Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?) alapján próbáltam telepíteni. Azonban nem tudtam telepíteni tisztán a windows 10-et (pendrivról)
AHCI módban ugyan úgy megszakadta telepítés, mint IDE módban:
[kép]

illetve, ha véletlen sikerült feltelepíteni az első windows indításnál kékhalált kaptam vagy a következő üzenetet (egyszer se töltött be a rendszer):
[kép]

AHCI módban a hdd-n lévő oprendszer betöltése (visszadugás után) közben is kékhalálom volt.

2 nap szenvedés után a klónozás mellett döntöttem és a Paragon Migrate OS to SSD™ 4.0 program segítségével sikerült klónoznom.

A bios beállítások:
[kép]
Amennyiben a "PCH SATA Contorol Modot"-t is ACHI-ra rakom minden esetben (HDD-ről vagy SSD-ről történő bootolsá esetén is) kékhalált kapok rendszer indítás közben. Szerencsére ilyenkor a windows ki tudj a javítani a hibát, a hibaelhárítás során (miután visszarakom IDE-re).

A bios verzióm a legújabb, nemrég frissítettem le (kékhalál problémák voltak a géppel). Az integrált hálókártyával és néhány usb portal is gondok voltak ez előtt (nem működtek vagy szórták a kékhalálokat).

Jelenleg stabilan működik a rendszer, a klónozás eredményei:

Egyelőre nem akarok új alaplapot venni, gondolom hosszú távon nem úszom meg :D
Mit javasoltok, próbáljam máshogy telepíteni, vagy maradhat így a dolog? Első találkozásom ssd-vel és nekem így is hihetetlen gyorsnak tűnik. :)

(#31364) Frawly válasza Abrion (#31361) üzenetére


Frawly
veterán

Ahogy írták, a tiéd 2. generációs. A 3. gent azért írtam csak, mert az is 1155-ös foglalatos, meg nem sokkal újabb, teljesítményben is közel vannak.

(#31365) Frawly válasza aignac (#31363) üzenetére


Frawly
veterán

Alapvetően mindent jól állítottál be, egyedül a PCH SATA Control Mode-nak kéne még AHCI-n lenni, de vágom, hogy bekapcsoltad, csak kékhalálozott vele. Nem értem, mert annyira nem régi lap, meg a Win10-nek a beépített SATA driverrel kéne vinnie.

Próbáld meg ennek a leírásnak az alapján átállítani AHCI-re.

(#31366) Abrion válasza Frawly (#31364) üzenetére


Abrion
senior tag

és mi az első generáció? a 1366 vagy a 2066?

(#31367) Piftuka


Piftuka
veterán

Sziasztok!

Körülnéztem a fórumon, és nem találtam az SSD-k hibás működésének dedikált topic-ot, aki pedig ilyet nyitott, azt ide irányították a házigazdák, ezért bízom benne, hogy jó helyen teszem fel a kérdésemet!

Az alábbiakban ismertetett problémával vesződöm, immár vagy 10-12 napja.

Röviden:
- A Windows március-áprilisi fix-ek után fagyások, gép "be nem boot-olások", BSOD; azt hittem, csak az - egyébként deklaráltan bugos, és ilyeneket okozó - Windows frissítés az ok.

- De most újratelepítettem a Win7-et (x64 Ultimate SP1 HUN), és ugyanazok a problémák.

- Úgy tűnik, azért fagy le, vagy már rögtön az OS-be bejelentkezés után, vagy max. ~5-10 percen belül az OS, mert "elnűtnik alóla az SSD".

- A BIOS-ban sem látszik ilyenkor (újraindítás után). Csak több reset, vagy teljes leállítás, majd ismételt elindítást követően.

- Másik SATA kábellel, ugyanabban a portban is változatlan a helyzet.

- Másik portban, másik SATA kábellel is.

- Csak az SSD tűnik el a BIOS-ból. Az optikai meghajtók és a HDD gond nélkül látszanak mindig.

- Az SSD típusa: Intel 535, és az RG21 (legutolsó) firmware-rel üzemel. Az SSD Toolbox diagnózis nem talált rajta hibát, a HD Sentinel sem.

Mi lehet a probléma oka? :F Elromlott az SSD? Az alaplapi SATA vezérlő? Vagy "en bloc" az alaplap?

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Üdv: Piftuka

"Aquila non captat muscas."

(#31368) Silentfrog válasza Ice&Lime (#31349) üzenetére


Silentfrog
veterán

Samsung Ügyfélszolgálat 06-80-7267864. Én itt kérdezném meg. A Fb.-on adta meg nekem a Samsung ezt az elérhetőséget.

(#31369) jeni válasza Piftuka (#31367) üzenetére


jeni
félisten

Arra a pontra ahol az SSD lefagy,eltűnik,oda helyezzél egy HDD-t arra tegyél egy Win 7 rendszert! Ha azon a sata ponton nem hibázik a gép,vagyis nem fagy le,nincs BIOS eltűnés,akkor az alaplap és a sata kábel hiba KIZÁRHATÓ!!!
Így nagy a valószinűsége,hogy az INTEL 535 SSD haldoklik!
Esetleg van mód korábbi BIOS vagy az SSD korábbi verzióját vissza tenni?
Volt korábban infó,hogy az Intel 535 és a 540-t kivették az ajánlásból mert sok adta be a kulcsot!

[ Szerkesztve ]

(#31370) Piftuka válasza jeni (#31369) üzenetére


Piftuka
veterán

Köszönöm a választ! ;)

Sajnos HDD-vel nem tudom tesztelni, mert nincsen elég szabad terület, hogy rendszert telepítsek rá.

Viszont az SSD-t kipróbáltam azon a port-on, amelyiken a DVD író volt (ami soha nem tűnt el), és ott is eltűnik.

(Mondjuk mind a 4 SATA port-ot nem próbáltam végig ezáltal, "csak" kettőt, de mint említettem a többi eszköz - HHD, DVD író, BD író - nem tűnik el, csak az SSD... :(

Egy kérdés... az Intel SSD Toolbox, valamint a HD Sentinel az elektronika hibáját is ellenőrzi, vagy csak az írható-olvasható memória felületet?

"Aquila non captat muscas."

(#31371) jeni válasza Piftuka (#31370) üzenetére


jeni
félisten

A S.M.A.R.T. értékeket olvassa be.
Azt megtudod nézni,hogy azok a sata portok 1-2 vagy 3-4 (esetleg 5-6ig) melyik vezérlőre van kötve?

Szerintem az Intel 535 cuccal lesz a baj!

A sata port(ok) azok egyetemes elfogadott szabványra épül! Tehát az Intel sata portja is az.

Tedd be egy külső HDD házba vagy egy sata - USB adapterbe.

Ha azon is hibázik akkor tudod merre van a szemetes vödör :W

[ Szerkesztve ]

(#31372) Abrion


Abrion
senior tag

tényleg ezeket az SSD lehet raidba rakni? :D és add + sebességet ha lehet raidba rakni?

(#31373) Pécsi gyerek válasza Frawly (#31341) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Beüzemeltem a másikat is tessék. :)

[ Szerkesztve ]

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31374) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Érdekesség képpen egy wd 10 ezex vinyó,plusz az aida legújabb változata ezt dobta.Mind a kettő kép :Y :C

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31375) Abrion válasza Pécsi gyerek (#31374) üzenetére


Abrion
senior tag

lol :D elég régi vinyo, de milyen közel van hozzád :D

Samsung HD103SJ

8 éve adták ki kb :D szal már 6 éve használom :D Samsung úgy tűnik jó márka :D

(#31376) Pécsi gyerek válasza Pécsi gyerek (#31374) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Hülye vagyok,nem aida,hanem Hd sentinel dobta ezt az eredményt.Van a sentinelnek topikja,ahol lehet érdeklődni hogy mi a gebasz?

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31377) Piftuka válasza jeni (#31371) üzenetére


Piftuka
veterán

"Azt megtudod nézni,hogy azok a sata portok 1-2 vagy 3-4 (esetleg 5-6ig) melyik vezérlőre van kötve?"

- Ha erre gondolsz, akkor az Eszközkezelő szerint:
Intel(R) 5 Series 6 Port SATA AHCI Controller

Az 1-4 portok a SATA port-ok, az 5-6 az eSATA. (Azokat nem használtam eddig semmire.)

- Sajnos külső HDD házam, SATA-USB adapterem nincsen. És már cimbora sincsen a közelben, akiknél lehetne tesztelgetni az eszközöket, oda-vissza.

Annyit tudok tenni, hogy a HDD-n valahogyan felszabadítok elég tárhelyet, és az SSD helyére (Port 0) átkötöm, majd feltelepítem rá a Windows-t. Egyébként, amíg nem volt SSD-m, nyilván így használtam a gépet sok évig.

Aztán meglátom, hogy a HDD is eltűnik-e a BIOS-ból használat közben...

- Az SSD-re egyébként még van jótállás. Előkeresem a papírját, az Aqua-ban vettem ~2 éve. Ilyen hibajelenséggel be lehet vinni hozzájuk bevizsgálásra? (Ha igen, nekem is egyszerűbb, mert nem nekem kell tesztelgetnem.)

"Aquila non captat muscas."

(#31378) jeni válasza Piftuka (#31377) üzenetére


jeni
félisten

az esata port helyére is teheted,mert maga a belső alaplapi ugyanaz.
a hátlapin van ilyen az már tészta.
elég egy 15GB hely biztosra menve egy friss win7 átmeneti telepítésre

(#31379) Piftuka válasza jeni (#31378) üzenetére


Piftuka
veterán

Ah, köszönöm az info-t! Igen, alapvetően az alaplapi eSATA is használható volna belső eszközökhöz, de nekem a 4 SATA port egyelőre elég. (SSD, HDD, DVD és BD író).

Takarítok a merevlemezen, feltelepítem a Win7-et rá, és majd jövök vissza az update-tel, hogy milyen eredményt hozott.

Azért ha mellette bárkinek bármi egyéb ötlete van, esetleg éppen ilyen hibával találkozott már, és tudja a megoldást, azt szépen kérem, írja meg! :K

"Aquila non captat muscas."

(#31380) Frawly válasza Abrion (#31366) üzenetére


Frawly
veterán

Az első generációt három számjeggyel látták el, pl. i7-920. Valójában ennek 1920-nak kéne lennie, de a legelső generációnál nem látták értelmét kitenni az 1-est. A többi generációnál kitették már, így mindig azzal kezdődik a 4 jegyű szám, hogy hányas generációról van szó. A legújabb most a 8. gen. pl. i7-8700.

Lehet az SSD-ket RAID-be kötni, csak nem éri meg. Érdemesebb venni egy darab 250 gigás SSD-t, mint két 120-asat RAID0-ba kötni. Sebességben ugyanott van mindkettő, és az előbbi megoldás egyszerűbb, mint RAID tömböt létrehozni, meg drivert telepítgetni hozzá. Volt erről egy cikk a PH-n, SSD RAID. Esetleg az egy darab 2× akkora SSD helyett lehet 1× tárterületű NVMe-set venni, akkor is ugyanott vagy árban, és az is gyorsabb. Akárhogy ragozzuk, SSD-knél a RAID nem nagyon éri meg. Ha van otthon elfekvőben valakinek két régi egyforma SSD-je, és unatkozik, kipróbálhatja, de külön nem éri meg új SSD vásárlásánál erre rámenni.

(#31376) Pécsi gyerek: ezen az oldalon tudod jelezni nekik. Valószínű az a verzió nem ismeri azt az SSD-t, azért írogat rá teljesen hülyeségeket. Annyiból nem értek egyet a fejlesztővel, hogy ilyenkor ki kéne írnia a programnak, hogy nem ismeri, ezért a leközölt infók lehet nem helytállóak. Így ha valaki nem ért hozzá, összefossa magát, hogy elromlott a meghajtója, pedig nem is.

(#31381) Frawly válasza Piftuka (#31367) üzenetére


Frawly
veterán

Azért SSDOK-kal és HD Sentinel Általános és SMART fülről csinálj képet.

Az 535-ös Intelek tudnak hullani, nem tudni, hogy a vezérlő vagy a nagy write amplification miatt. Valószínű halódik az SSD, akkor szokott eltünedezni. Vidd vissza garba, vagy ha nincs már rá, akkor a kukába kidobás marad.

(#31369) jeni: egyetértek, én az összes Intelt kivenném az ajánlóból. SSD-nél nem érdemes intelesre menni, ebben a témában nem domborítottak soha nagyot. Az Optane meghajtóik meg ugyan nem rosszak, de irreálisan drágák.

(#31382) aignac válasza Frawly (#31365) üzenetére


aignac
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a választ Frawly!

Sikerült most már tökéletese!

Bár a telepítési hibák okára is kíváncsi lennék, mert azért biztos eljön majd az idő amikor kell egy tiszta telepítés, de nem vagyok telhetetlen :)

(#31383) Piftuka válasza Frawly (#31380) üzenetére


Piftuka
veterán

"Az első generációt három számjeggyel látták el, pl. i7-920. Valójában ennek 1920-nak kéne lennie, de a legelső generációnál nem látták értelmét kitenni az 1-est. A többi generációnál kitették már, így mindig azzal kezdődik a 4 jegyű szám, hogy hányas generációról van szó. A legújabb most a 8. gen. pl. i7-8700."

Köszönöm, ez hasznos információ! Én például nem tudtam, hogy az első számjegy a generációra utal. Pedig biztosan olvastam is róla, de valahogyan elkerülte a figyelmemet. :)

Nekem is a "Nehalem" architektúrába tartozó "Lynnfield" processzorom van; a Core i5-760. Az volt a legerősebb az 5-ös sorozatban.

Az a baj, hogy most már ennyi probléma van, és még hardveres hiba is (Spectre), lassan kényszerűségből elgondolkodik az ember azon, hogy lecseréli.

Pedig a teljesítménye az egész gépemnek tökéletes mindarra a multimédiás célra, amelyre én használom.

És olvastam, hogy hamarosan kihozza az Intel a legújabb generációt, ami már "Spectre" sebezhetőséget nem fog tartalmazni...

Vajon érdemes várni rá? Hihetünk még nekik?... (költői kérdés.)

"Aquila non captat muscas."

(#31384) Piftuka válasza Frawly (#31381) üzenetére


Piftuka
veterán

"Azért SSDOK-kal és HD Sentinel Általános és SMART fülről csinálj képet."

Este, ha eljut addig, hogy beboot-ol Windows-ba, és sikerül a HD Sentinel-t is telepítenem, akkor készítek fotót, és megosztom itt. :K

"Az 535-ös Intelek tudnak hullani, nem tudni, hogy a vezérlő vagy a nagy write amplification miatt. Valószínű halódik az SSD, akkor szokott eltünedezni. Vidd vissza garba, vagy ha nincs már rá, akkor a kukába kidobás marad."

Van rá garancia. Még majdnem 3 év, hiszen 5 év jótállással vásároltam. Az egyik fő szempont volt a választás során.

"(#31369) jeni: egyetértek, én az összes Intelt kivenném az ajánlóból. SSD-nél nem érdemes intelesre menni, ebben a témában nem domborítottak soha nagyot. Az Optane meghajtóik meg ugyan nem rosszak, de irreálisan drágák."

Az a helyzet, hogy ezek szerint megjártam, amiért feltétlen bizalmat szavaztam nekik. Nekem világ életemben AMD rendszerem volt (először egy legendás EPoX lap, és TBird proci, majd később a Via KT400 chipset, Athlon XP-vel), és 2011-ben váltottam Intel platform-ra.

Addigra rajtuk kívül 3 alaplap gyártó maradt a "kommersz" vonalon, és nekem minden más szemponton felül álló feltétel volt a megbízhatóság.

Ezért választottam akkor Intel gyártmányú alaplapot (nyilván adta magát a processzor is), és ezért tettem le a voksomat az Intel 535 SSD mellett.

Tuningolni nem szoktam, és biztos voltam abban, hogy a rendszer teljesítménye azért így is bőségesen elég lesz nekem. (Azért Athlon XP után a Core i5-760-as rendszer minden szempontból nagy ugrás volt.)

Az SSD-re az 5 év jótállás már csak "hab volt a tortán".

Hogy esetleg nem ezt kellett volna választanom? Utólag már könnyen vagyok okosabb én is. Akkor viszont én a legjobb tudásom, és várakozásom szerint döntöttem.

Kár, hogy az Intel (lásd még a "Spectre"-t is) nem hálálta meg a beléjük vetett bizalmamat, hűségemet!

Most viszont egyre inkább azon gondolkodom, hogy veszek egy új SSD-t, és arra telepítek mindent, ezt pedig visszaviszem garanciális javításra.

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#31385) Pécsi gyerek válasza Frawly (#31380) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Így ha valaki nem ért hozzá, összefossa magát, hogy elromlott a meghajtója, pedig nem is.
Na most nem vagyok teljessen hülye,de összefostam magam :DDD Pár nappal azelőtt behalt az eggyik alaplapom,nem akartam hinni a szememnek.Az első rémület után már tudtam hogy ez hülyeség. :) Köszi írok nekik. :R

[ Szerkesztve ]

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31386) Frawly válasza aignac (#31382) üzenetére


Frawly
veterán

Az okát én sem tudom. Elvileg ezek a SATA driverek már a Win7-nek sem okoznak gondot, nem hogy a Win8-10-nek. Utoljára az XP-nél volt ebből szívás, azt alapvetően IDE meghajtókra hozták ki, és vagy F6-tal kellett beadagolni a telepítőnek a driverfloppyt, vagy nLite-tal beleintegrálni a SATA drivert a telepítőbe. Win7 óta váltani is könnyű telepítés után IDE-ről AHCI-re. XP-nél még ez is szívás volt, el kellett távolítani a régi drivert, majd az újakat úgy feltenni, hogy az INF-fájlokba belebuherált az ember, és csak utána való rebootoláskor lehetett állítani a BIOS-ban, különben kékhalált dobott a rendszert. Persze azóta már kihalt az IDE/PATA meg az XP is. A topikban rendszeresen előjön, hogy korai AMD-s lapoknál van még, hogy nem támogatják az AHCI módot, amit sose értettem, hogy az AMD-nél hogy tartották megengedhetőnek. Persze az újabb lapoknál már AMD-fronton sincs probléma. A jövőben még annyi sem lesz, mert szerintem felváltja idővel teljesen az NVMe, ahogy egyre olcsóbbak lesznek az M.2 PCIe SSD-k, meg M.2 slotnál nem kell kábelezni. Az már nyilvánvaló, hogy a SATA-t nem tudják olyan ütemben fejleszteni, hogy lépést tartson az NVMe-vel. Igaz kint van már a SATA revision 3.3, ami a 3.2-eshez képest nem fejlődött sebességben (16 Gbit/s, 1969 MB/s), meg ha kihozzák valamikor a SATA4-et, az sem lesz sokkal gyorsabb, addigra meg már a PCIe szabvány is fejlődni fog tovább, így elég reménytelen versenynek tűnik. Az is igaz, hogy M.2-esből is van SATÁ-s, kérdés megéri-e hosszú távon életbetartani, mikor nem olcsóbb gyártani az NVMe-snél.

(#31387) Emperor_ válasza Frawly (#31381) üzenetére


Emperor_
addikt

Ezt alá is tudod valamivel támasztani?

"Az 535-ös Intelek tudnak hullani, nem tudni, hogy a vezérlő vagy a nagy write amplification miatt."

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31388) Frawly válasza Pécsi gyerek (#31385) üzenetére


Frawly
veterán

SSD-nél egyébként mindig az a mérvadó, amit a gyártó saját szoftvere ír az SSD-re. Vagy Linux alatt a smartctl. Ezek nem írnak kamu adatokat, minden más progi tévedhet ezzel kapcsolatban. Ilyen hibajelzésnél mindig erre kell gondolni először. Itt a kollégák a topikban is sorba szopták meg Adata SU650, SU700, SU800 SSD-kel, hogy hibásnak írta őket a HD Sentinel, míg a legújabb béta verzióban már javították. Csak akkor ők ezt nem tudták, volt aki még SATA kábelt is cserélt, mert az javasolta a progi :DDD

(#31389) Pécsi gyerek válasza Frawly (#31388) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Kezdő ssd-s vagyok de gyorsan tanulok. :DDD

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31390) Frawly válasza Emperor_ (#31387) üzenetére


Frawly
veterán

Majd keresek hozzá linket, valamelyik itteni SSD-s topikban linkelt az egyik topikgazda egy fórumot, ami szerint write-amplification problémával küzdenek ezek a meghajtók, amit a javított firmware sem tudott orvosolni. Azon a fórumon néhány ember írta, hogy náluk emiatt ki is fingott a meghajtó. Meg tönkrement 535-ösről volt 1-2 jelentés itt a Flash SSD topikban is. Ezekből nekem az jött le, hogy nem problémátlan széria, hiába van ősidőktől fogva az ajánlóban, ami miatt első SSD-nek én is majdnem 535-öst vettem anno, egy fingon múlott, hogy elfogyott a készletről régi áron, ahol vettem volna, aztán meg csak túl drágán volt mindenhol, végül meg MX300-at vettem helyette, amit azóta sem bántam meg.

(#31391) jeni válasza Frawly (#31390) üzenetére


jeni
félisten

az 520 és a 530 ezekkel nem volt gond
még a korábbi 510-l sem

(#31392) S. Szabi válasza Frawly (#31388) üzenetére


S. Szabi
őstag

SSDLife is jelezhetné finomabban, hogy nem támogatott SSD a szép nagy piros "Drive health is BAD" helyett :D Laikus biztos szívéhez kap ilyen estben.

Azt eddig nem is néztem, Micronnak is van e saját szoftvere, van neki, és elég jó. A S.M.A.R.T adatokból a többi program amúgy nem tudott értelmeset mutatni, a HDSentinel sem, ami legalább azt felismerte, hogy 100%-os az élettartama:

Az intel SSD témához, hogy húgom gépébe tettünk tavaly előtt intel 535-t (SSDSC2BW120H6R5), eddig semmi baj nem volt vele. Mondjuk, hogy programok mit írnak rá, azt elég régen néztem, szóval mondjuk úgy, hogy egyértelmű gond eddig nincs vele.

[ Szerkesztve ]

(#31393) TIT


TIT
veterán

Az érdekes,hogy az aida azt írja,hogy csak saját felelősségre csináljak sebességtesztet,mondjuk nem is aktív a start.

(#31394) Emperor_ válasza Frawly (#31390) üzenetére


Emperor_
addikt

Bizonytalan működésre ez az első jelzés.
Az összefoglalóból a túl korai elhasználódás miatt vettem ki.
Az Intel korrekt SSD-ket gyárt. Kivéve az 535-öst.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31395) Piftuka válasza Frawly (#31381) üzenetére


Piftuka
veterán

Íme a fotók (azért csak lefagyott egyszer közben):

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#31396) Emperor_ válasza Piftuka (#31395) üzenetére


Emperor_
addikt

Van frissebb SSDOK, ami reményeim szerint kiolvassa az írt TB-okat.
Majd számolj be kérlek a garis cseréről!

Az Intel progiban a Full Diagnostic Scan lefutott?

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31397) Piftuka válasza Emperor_ (#31396) üzenetére


Piftuka
veterán

"Van frissebb SSDOK, ami reményeim szerint kiolvassa az írt TB-okat."

Majd letöltöm azt is, egyelőre mivel a Windows finoman szólva sem "ready to use" állapotban van, azokat a programokat tudtam használni, ami el van mentve a HDD-re.

"Majd számolj be kérlek a garis cseréről!"

A garanciális csere eredményét majd elmesélem, mindenképpen.

Remélem, az AQUA ezúttal gyorsabb és korrektebb lesz, mint legutóbb, amikor egy gyári hibás, ~4.000 forintos háztartási kisgépet majdnem 2 hónapon keresztül vizsgálgattak, és több levelet kellett írnom nekik, mire végre visszaadták az árát!

Jut eszembe... van olyan alkalmazás, amelynek a segítségével permanens módon le tudom törölni az SSD-ről az adatokat, információkat? :F

Nem szívesen adnám úgy le garanciális javításra, hogy kiolvashatóak róla személyes információk (is).

"Az Intel progiban a Full Diagnostic Scan lefutott?"

Egyelőre csak a "Quick Diagnostic Scan"-t tudtam futtatni. Örülök, ha éppen működik.

Megjegyzem, eszközöltem egy CMOS reset-et is, visszaállt a BIOS-ban minden gyári értékre, de nem segített az "eltűnés" problémán.

Egyébként tegnap este engem is meglepett. Ráeresztettem a Windows update-eket (kivéve az idei Meltdown related fix-eket), és mivel ~1,5 GB adatról beszélünk (199 fontos, 1 ajánlott frissítés) , vagy 1 órán keresztül töltötte és telepítette őket. Ez "rekord idő"... ennyi idő alatt eddig bőven le szokott fagyni a Windows.

Hanem aztán éppen amint a végére ért a frissítések telepítésének, az "újraindítás szükséges" ablak már nem villant fel, ellenben elszállt egy BSOD-dal.

A BSOD ugyanaz volt, mint a Windows újratelepítés előtt.

Szóval valami itt nagyon nem kerek ebben a történetben... :(

"Aquila non captat muscas."

(#31398) Abrion válasza Piftuka (#31397) üzenetére


Abrion
senior tag

te most komolyan megbízol egy ilyen cégben? ha nekem ennyi ideig húznák az időt, soha többé nem vásárolnák tőlük.
Egy garanciális vizsgálat max 25 naposnak kell lennie, de ez már tényleg a max. 60 nap nem normális.
És az hogy ez a második tárgy ami első használatnál is rossz, intőjel.

(#31399) TIT válasza Abrion (#31398) üzenetére


TIT
veterán

Ráadásul ez ht.gép aminek külön szervize van,az meg 14 nap max.

(#31400) Frawly válasza S. Szabi (#31392) üzenetére


Frawly
veterán

Kösz a visszajelzést a Mikronról. Egész kulturáltnak tűnik a progikjuk, nem tudtam, hogy nekik is van ilyen. Egyéb tapasztalat az SSD-ről? Gyors, bevált? Itt a gyorson nem annyira benchmarkeredményeket értek (bár jöhet CDM és HD Tune mérés is), hanem hogy te sebességérzetre mennyire érzed gyorsnak, megfelelőnek, volt-e a telepítésével valami probléma.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.