Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#31601) King Unique válasza Moonwolf (#31599) üzenetére


King Unique
titán

Az egyik korábbi válaszban pont ezért volt említve az, hogy szükség esetén be kell állítani a BIOS-ban a megfelelő boot sorrendet, illetve az SSD-t megtenni elsődleges boot eszköznek stb. Normál esetben pedig a lemez 0 a rendszermeghajtó, tehát akár meg is lehet cserélni, ha most nem ez a helyzet.

Azt egyébként nem írtad, hogy végül melyik programmal csináltad a klónozást. De amúgy pl. a Macrium esetében lehet egy tömörített lemezképet is csinálni a HDD-n lévő Windowsról. Tehát nem muszáj a régi háttértáron 1:1-ben meghagyni, hanem elég csak a lemezképfájlt tárolni rajta. Szükség esetén pedig lehet újabb mentést készíteni, vagy a meglévőnél növekményes / különbségi mentéseket.

[ Szerkesztve ]

(#31602) TIT válasza Frawly (#31584) üzenetére


TIT
veterán

Köszi.
2 éves tipus.

(#31603) Frawly válasza pibácsi (#31598) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor valószínű jó, de inkább az SSDOK progiról csinálj ilyen képet. Nem csak az első partíciónál kell jónak lennie az eltolásnak, hanem az összesnél.

Ezen a Diskeeper-képen nem látszik, hogy akkor most trimel vagy defragol. Mérd le telefonos stopperral, hogy hány másodperc alatt végez. Indísd újra a gépet, és úgy mérd le, hogy meddig tart az optimalizálás.

(#31604) Frawly válasza peti_s (#31594) üzenetére


Frawly
veterán

Nem szoktak, de ez nem jelent semmit. Ha a boltban veszel egy újat, az is bedögölhet néhány napon belül, és hiába lesz rá 100 év jótállás, az adatokat bukod róla, meg kényelmetlenség, ezért mindig legyen biztonsági mentés mindenről. Manapság már egyik háttértár sem megbízható, még RAID-ben sem, mert még a RAID tömbben is kifinghat szinte egyszerre az összes meghajtó. Ezek a régebbi SSD-k sem indulnak rosszabb esélyekkel, jó, egy nagyon kicsit igen, de nem meghatározó mértékben.

(#31605) Frawly válasza TIT (#31602) üzenetére


Frawly
veterán

Ahogy visszanéztem, SU800-ról van szó, az nem két éves elvileg. Nem csak az abszolút kor számít, hanem hogy mennyire elterjedt típus, ha nagyon ritka, amit kevés ember vesz, akkor a fejlesztő nem kap róla infót, és nem tudja az adatbázisba felvenni.

(#31606) TIT válasza Frawly (#31605) üzenetére


TIT
veterán

Igen.
Értem köszi.
Azért ebből többet vettek remélhetőleg+sok díjat is nyert.

[ Szerkesztve ]

(#31607) Moonwolf válasza King Unique (#31601) üzenetére


Moonwolf
senior tag

A samsung programjával csináltam.

A BIOS ban LS120 volt, kizárásos alapon arra állítottam, vagy lehet hogy ezért csökkent csak fél percet a bootolási idő?

Amúgy a meghajtó jele nem C lett.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31608) Moonwolf válasza Moonwolf (#31607) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Úgy tűnik mindent a C ről indít ugyanolyan sebességgel mint eddig. :(

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31609) King Unique válasza Moonwolf (#31607) üzenetére


King Unique
titán

A boot eszközök listájában normál esetben a meghajtó típusának és nevének, illetve a Windows Boot Manager opciónak kellene szerepelni. Azt kell kiválasztani, beállítani elsődlegesnek. Aztán, hogy annál a hardvernél, illetve BIOS-nál ez pontosan hogyan van, az már más dolog.

Az SSD-ről pedig látványosan gyorsabban kellene indulni a Windowsnak, a teljes boot az asztal megjelenéséig általában néhány másodperc, max. egy fél perc. Ha nálad ez ugyanolyan, mint a HDD-vel, akkor az nem éppen normális. Esetleg ki lehetne venni ideiglenesen a HDD-t és megpróbálni úgy.

"Amúgy a meghajtó jele nem C lett."

Az éppen futó Windows rendszerpartíciója normál esetben a C meghajtóbetűjelet kapja. Ha csatlakoztatva van a másik háttértár is, akkor az azon lévő Windows értelemszerűen másikat (pl. E) kap.

[ Szerkesztve ]

(#31610) Doky586 válasza Moonwolf (#31608) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha nem írtad át a boot sorrendet akkor ne csodálkozz.. :))

Ha a régi win-t leformázod v kihúzod akkor biztos nem fog róla indulni. :K

(#31611) pibácsi válasza Frawly (#31603) üzenetére


pibácsi
senior tag

Igen, hát a SSDOK-val nézve a második partició nem stimmel. Az első viszont jó. Akkor a Paragon progi rakott rendet ezek szerint és a másodikat még át kell nyomni valamelyik letöltött programmal. Csak az a gondom, hogy nehogy az egészet ujra húzza, mivel több helyen azt írják, hogy lehet, hogy az adatok eltünnek a művelet végrehajtásakor.
A Disceeper optimalizálást manuálisban mértem, aut. nem. Azt, hogy TRIM-el, vagy defragol.ill. optimalizál nemigen lehet megállípítani, így a gyártónak hiszek, hogy végzi a dolgát. Most automatán van és nincs piros csík. Azt nem tudom sajnos külön nézni, hogy indítástól mit csinál, mivel fel kell állni a rendszernek és csak utána tudom megnyitni a programot és nézelődni. Minden esetre működik. Egyelőre a második particióval próbálok mostmár foglalkozni.
Mellékelem az SSDOK kibővített képet.

Üdv. Pibácsi

[ Szerkesztve ]

(#31612) Frawly válasza pibácsi (#31611) üzenetére


Frawly
veterán

A második partíciónál az is elég lehet, hogy ha megvannak az adatok máshol, hogy törlöd róla azt az extended partíciót, majd valamelyik újabb partíciónálóprogival létrehozol a helyére egy primary partíciót (ez már a helyes eltolással fog létrejönni), megformázod gyorsformázással NTFS-re, és visszamásolod rá az adatokat.

De én neked is, meg Moonwolfnak is javaslom, hogy inkább telepítsétek újra a rendszert, szerintem az kevesebb szívással jár. Neked különösen, mert a SATA/AHCI mód sincs bekapcsolva (igaz ahhoz a telepítőbe kell integrálni nLite-tal a lapodhoz való SATA drivert).

(#31607) Moonwolf: ha nem C: lett a jele, akkor nem arról bootolt a Windows. Ha bootkor megnyomod az F12, vagy amit te alaplapodon kell hozzá, akkor a bootmenüben eszközneveket fog írni, valami Samsung MZ-76E250BW-t vagy hasonlót kéne kiírnia, mivel azt írtad, hogy 860 EVO-t vettél. Amúgy érik már egy ideje, hogy betegyél egy SSDOK képet, hogy lássuk milyen alaplap, milyen Windows, milyen beállítások.

[ Szerkesztve ]

(#31613) Moonwolf válasza King Unique (#31609) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Kihúztam a másik merevlemezt, most arról bootolt.

Viszont az hogy lehet hogy letiltottam a boot sorrendben mindent és akkor is be bootolt?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31614) Frawly válasza Moonwolf (#31613) üzenetére


Frawly
veterán

Azért javasoltam Morzsa kutyának, hogy lassan be kéne tenni egy SSDOK képet, mert eddig a konkrétumokat sikerült mindig elkerülni. Csak ilyen általános 1-2 soros kérdések voltak eddig, nem látjuk milyen Windows, milyen fajta boot (BIOS vagy UEFI, MBR vs. GPT).

(#31615) King Unique válasza Moonwolf (#31613) üzenetére


King Unique
titán

Mármint miről, mi bootolt be a letiltás után? Ha a régi HDD van beállítva elsődleges boot eszköznek, akkor ha kiveszed, hibaüzenetet kellene dobnia a gépnek. Vagy továbblép a boot listában az SSD-re és arról indítja a Windowst.

Amúgy tényleg lehetne kicsit konkrétabban fogalmazni és több infót megadni.

(#31616) Moonwolf válasza Frawly (#31614) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Frawly:
Elnézést ha kicsit összeszedetlek voltak a kérdések, válaszok a kérdésekre, a fáradtság meg a kevés idő :), egyben is le lehetett volna zongorázni, de több részletben lett meg.
WIN7-BIOS-MBR.

King Unique:
Közben meglett a hiányzó elem. Külön volt a "boot priority" és az is hogy milyen sorrendben.
Rendesen be lett állítva. Az SSD ről indul most már. Bekapcsolás: 50mp, Kikapcs: 26mp. A kikapcsolás nem lett sokkal gyorsabb, a bekapcsolás viszont majd 3 szor gyorsabb lett.

A következőket néztem még meg. A töredezettség mentesítést. Ugye át lett klónozva a samsung saját programjával, de a Windows 7 felismerte hogy SSD és már alapból az a beállítás volt hogy a töredezettségmentesítést sose futtassa.
Az alignálást nem tudtam megnézni mert nincs hogy hogyan csak az a progi hogy mivel kell, de az nincs ott hogy mit kellene nézni. A prefetch, super fetch 0-ra állítását egy videóról néztem hogy a regeditben pontosan hol található. :)

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31617) pibácsi válasza Frawly (#31612) üzenetére


pibácsi
senior tag

Szia Frawly!
Tovább dolgoztam az SSD alignáláson. Az SSD második particióját az éjszaka de még ma is több programmal formattáltam és mindegyik az SSD-nek megfelelően adta a start rész, így formattálta. Ezek a programok - AOMEI Partition Assistant Pro Edition, PartitionGuru, MiniTool Partition Wizard és még másik kettő – mindegyike az ellenőrzéskor azt jelentette, hogy tökéletes a partició kezdeti eltolása (alignálása). (már akkor is, amikor az eredetihez még hozzá sem nyúltam). De mindegyikkel formattáltam. Amikor viszont az SSDOK-val leellenőríztem, akkor a második partociót továbbra is incorrectnek adja. A saját géppel is megcsináltam, beállítva a 4096-ot és erre is azt mondták a programok, hogy jó, míg az SSDOK továbbra sem jó. Lehet, hogy ez utóbbi nem jól szedi össze az adatokat, mert az nem lehet, hogy csak nála nem jó. Nem akartam ezt is kinevezni primary (elsődleges) particiónak. Na mindegy, mostmár befejeztem ezt a részt, elfogadom, hogy jónak találtatott több program szerint is, és használatba veszem.
Egy dolgot kérdeznék a Diskeeperrel kapcsolatosan, ha valaki használja: a gép indításakor amikor betöltődik, mindig bead egy reklám ablakot jobbra a tálcán. Ez eléggé zavaró, csak akkor tűnik el, ha OK-t nyomok. Nem lehet ezt valahogy leállítni? A neten is kérdezgetik, de nincs rá válasz.
Üdv. Pibácsi

(#31618) Frawly válasza pibácsi (#31617) üzenetére


Frawly
veterán

Ne add még fel, majdnem ott vagy. Olyan particionálóprogit próbálj, amiben meg lehet adni, hogy mely szektornál kezdődjön a partíció, úgy emlékszem még régről, hogy a MiniTool Partition Wizard az ilyen. A másik partíció után ajánlani fog egy szektorszámot, ezt javítsd ki kézzel egy olyan értékre, ami maradék nélkül osztható 2048 szektorral. Igaz így a két partíció között lesz egy kis rés, de kevesebb mint 1 MB megy pocsékba, az már semmit nem határoz meg.

Muszáj kijavítani, mert jelentősen belassítja az SSD-t. Nálad már eleve lassabb a SATA/AHCI mód meg a TRIM hiányában (jó, a TRIM-et lehet pótolja a Diskeeper, de még mindig nem tudjuk, hogy hány másodperc alatt végez).

(#31619) Frawly válasza Moonwolf (#31616) üzenetére


Frawly
veterán

Ez már legalább valami infó. Ezek szerint megoldódott. Procira lennék kíváncsi. Alignálás szerintem jó, mert a sebességértékek rendben vannak. Az az 50 mp-es boot az nagyon sz@r egy SSD-n. Még egy gyengébb procinál sem kéne nagyon 30 mp. felett lennie. Meg kéne fontolnod, hogy tényleg újratelepíted majd a közeljövőben.

(#31620) Doky586 válasza pibácsi (#31617) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Nem akartam ezt is kinevezni primary (elsődleges) particiónak"
Javaslom NE szopasd magad. Használj primary partíciókat.

A formázás nem méretezi-mozgatja át a partíciót, így nyilván semmi hatása nem volt. :)

(#31621) Moonwolf válasza Frawly (#31619) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Power gomb lenyomásától 50mp, nem a töltés képernyőtől. :) Újrafogom, de azért az nem úgy megy hogy puff és annyi.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31622) CsengődiGeri


CsengődiGeri
tag

Hátha érdekel valakit közreadom az NVMe kártyám hűtésével kapcsolatos tapasztalatokat. ASUS Prime B350 Plusz-os alaplapba szereltem NVMe kártyát de már a beszerelés követő percekben sokalltam a hőmérsékletét. Normál használat mellett 52-56 fok között volt az üzemi hőmérséklet. Kínából lehet rendelni rá hűtő bordákat de azok általában 3-5 mm magas inkább csak hullámos felületű lemezek amit én nagyon keveselltem (bár én kedvező helyzetben vagyok van bőven helyem, teljesen szabad a kártya fölötti légtér sőt a proci hűtő is pont oda fújja a levegőt). Így csináltam egy próba bordát ( a kisebbik a képen ) itt csak az egyik darabja látszik mert két darabból kellett csinálni mivel a memóriák és a vezérlő csippek magassága között 0,2 mm vastagság különbség van és így egy darab nem feküdt volna föl hézagmentesen. Szilikon zsírral felszerelve az üzemi hőfok rögtön leesett 10 fokot és stabilizálódott 42-47 fok között. Tovább fejlesztve a dolgot fillérekért rendeltem kétoldalt ragasztós 1 mm vastag hővezető szivacsot és gyártottam magasabb bordát ( régi proci hűtőből, a nagyobb borda a képen ) a hővezető szivacs adta lehetőséget kihasználva, hogy a magasság különbséget kiegyenlíti egy darabból. A Itt már kisebb volt a nyereség de az ujj üzemi hőfok 36-42 fok között stabilizálódott .

(#31623) Emperor_ válasza CsengődiGeri (#31622) üzenetére


Emperor_
addikt

Ugyanezt a termal pad-ot használom LED-es világításnál.
Olyan képet tudsz mutatni, amin fent van az SSD-n?

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31624) CsengődiGeri válasza Emperor_ (#31623) üzenetére


CsengődiGeri
tag

Bocsi de már csak azután jutott eszembe írni az egészről amikor beszereltem. A bordáról is utólag csináltam képet, mert a cpu hűtő amiből csináltam 2 darabot adott ki így azt fotóztam le ami maradt. Az első verzióról van fotóm a beszerelés utáni állapotról. A ragasztást kevésnek tartottam így tettem rá két mini gyors kötözőt a biztonság kedvéért

(#31625) Emperor_ válasza CsengődiGeri (#31624) üzenetére


Emperor_
addikt

Köszi! Jó lett ;-).

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31626) Piftuka


Piftuka
veterán

Lehet tudni, hogy az ADATA SU900 melyik korábbi modell folytatásaként fogható fel? Melyik típusnak felel meg?

"Aquila non captat muscas."

(#31627) pibácsi


pibácsi
senior tag

Megnyugodtam. Elfogadtam a tanácsotokat – Frawly, Doky586 - és letöröltem az SSD 2-es particiót, majd elsődlegesként formattáltam. Így rendbejött az egész számú szorzat is és az SSDOK is örülhet. Ezzel befejeződött az XP SSD-re átállítása. Kíváncsi vagyok, meddig bírja, remélem évekig. Köszönöm a segítségeteket („dugø”, „Frawly”, „King Unique”, „Doky586” ). Az viszont nem tetszik, hogy az SSD – t nem tanácsolják képek és videók tárolására, mivel én jellemzően ezekkel dolgozom. Ha valaki az XP-vel szintén át akar állni SSD-re, szivesen segítek. (mivel ezt az utat végigjártam).
Mellékelem az SSDOK képet.

Üdv. Pibácsi

(#31628) Frawly válasza pibácsi (#31627) üzenetére


Frawly
veterán

Nem tudom hol olvastad, teljesen jó képek, videók tárolására is. Tanácsolni azért szokták, hogy a képek+videók maradjanak HDD-n, mert a legtöbb ember költségtakarékosságból csak kicsi tárterületű SSD-t vesz, arra örülnek, ha az OS meg a sebességkritikus programok felférnek, és nem szívesen pazarolják az értékes, drága, gyors tárhelyet képere, videókra, amiknek az elérési sebessége amúgy se sebességkritikus. De ha van elég helyed, menjenek rá a videók, képek is, nem megy tőle tönkre. Még ilyenkor is van előnye, ha egy hosszabb videóba beletekersz, akkor nem kell várni a bufferelésre, meg Intézőben az előnézeti képeket is azonnal kiköpi médiafájloknál. Minden mehet rá, még torrent, böngészőcache is.

Örülök, hogy az alignálást sikerült megoldani. Azt le tudtad mérni, hogy a Diskeeper hány másodperc alatt végez az optimalizálással? Mármint úgy értve, hogy mindkét partíció vagy egész meghajtó optimlizálásával. Csak a topik okulása miatt kérdem, hogy lássuk tényleg trimel, vagy defragol-e.

[ Szerkesztve ]

(#31629) pibácsi válasza Frawly (#31628) üzenetére


pibácsi
senior tag

Mondjuk én is így gondoltam, hogy használatba veszem minden területre. Nyilván évek óta kialakult a tároló kapacitásom a gépen is és külsőkön is.(nem kevés GB), úgyhogy ez csak mellékes tárhely lesz, vagy átmeneti. A trimelést és a defragolást sajna nem tudom megkülönböztetni, nem lehet, mert a HDD esetében defragnak nevezi, SSD esetében optimalizálásnak. Ugyanakkor az automata pipánál defragnak nevezi mindkét esetben. Lemérni is csak a manuálist lehet és particiónként, egyben nem. Ha automatán van, akkor nem tudod, hogy mikor indúl, így aztán erről nem tudok tájékoztatni.

Üdv. Pibácsi

[ Szerkesztve ]

(#31630) Doky586 válasza pibácsi (#31629) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"az automata pipánál defragnak nevezi mindkét esetben"

Akkor inkább azt jelenti az automata, hogy vagy csinál valamit, vagy nem. Ez utóbbit ssd esetén. :U

(#31631) Frawly válasza pibácsi (#31629) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor elég, ha manuális optimalizáción nézed SSD-nél, elég lemérned csak az egyik partícióval, de akkor annak a méretét is írd meg, az időt onnan mérd, hogy optimalizálást nyomtál neki, a vége meg az, amikor kiírja, hogy kész, befejezte. Elvileg egy 10 GB-os partíción olyan 1-2 másodpercnek lenne szabad lennie a TRIM-nek, ennél nagyobb partíción arányosan többnek. Ami ennél jelentősen hosszabb, az nem TRIM lesz.

(#31632) BBéci válasza Moonwolf (#31621) üzenetére


BBéci
titán

Szerintem is elfogadhatatlanul sok az 50 mp, nálam (DELL Latitude E5530) a fele, szintén W7. 7200-as merevlemezzel volt 60-65 mp.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#31633) pibácsi válasza Frawly (#31631) üzenetére


pibácsi
senior tag

No most csináltam egy SSD optimalizáló mérést. Az első partició - ami a rendszer - és 48.8 GB-os, azon 7 sec-ot mértem, a másodikon, amire jelenleg képes dossziékat raktam és 62.9 GB-os, azon 3 sec-ot mértem. Az elsőnél mértem már 37sec-ot is, attól függően, hogy mennyit dolgoztam rajta, de akkor az aut. nem volt bekapcsolva.Most viszont az aut. folyamatosan dolgozik, vagy legalább is be van kapcsolva.

Üdv. Pibácsi

(#31634) Bowser


Bowser
aktív tag

Sziasztok!

Vettem egy laptopot és SSD-t tettem bele(vadi újat, én bontottam ki).
Megy mint a sóhaj de a HDDSentinel képe nekem kicsit aggodalomra ad okot.
Valaki tud nekem magyarázatot adni erre a jelenségre?

Köszönöm!

Nincs szabad időm. Illetve ha van, az sem szabad.

(#31635) King Unique válasza Bowser (#31634) üzenetére


King Unique
titán

A HDS 5.01.15 verziója egy korábbi béta verzió és eleve a legújabbal, azaz az 5.20-assal kellene ránézni. Valamint ott van az SSDOK, a gyártó saját diagnosztikai programja stb.

(#31636) Bowser válasza King Unique (#31635) üzenetére


Bowser
aktív tag

A legújabb Sentinel is 0%-nak írja.

Az SSDOK ezt írja:

Ez mit jelent? :) Én sajnos nem tudom kibogózni :D

Nincs szabad időm. Illetve ha van, az sem szabad.

(#31637) Frawly válasza pibácsi (#31633) üzenetére


Frawly
veterán

Kösz szépen, végre valami használható adat. Ilyen kevés másodperc alapján biztosan trimel, nem defragol. Ezt sejtettük is, de nem ártott róla megbizonyosodni. Másnak is ajánlani fogjuk ezt a Diskeepert, aki mindenképpen SSD-n akar XP-zni.

(#31636) GoodOldTimes: nem kell aggódni, nincs annak az A400-nak semmi baja, csak újabb modell, és a hagyományos progik még nem ismerik, ezért rosszul értelmezik a SMART adatokat. Nézz rá a Kingston SSD Toolboxszal. Leglassabban az SSDOK fejlődik az SSD-adatbázis terén, a HD Sentinel kicsit gyorsabb e téren.

(#31638) King Unique válasza Bowser (#31636) üzenetére


King Unique
titán

Ha a legújabb HDS is, akkor az lehet a gond, hogy túlságosan új még ez az SSD és nem megfelelően kezelik az egyes diagnosztikai programok. Az SSDOK mondjuk annyira nem meglepő, mert azt már egy ideje nem fejlesztik. De a gyártó saját szoftverének illene rendesen kezelni és a valós állapotát mutatni.

(#31639) Bowser válasza King Unique (#31638) üzenetére


Bowser
aktív tag

A Kingston SSD Toolbox nem mutat semmit.
A KingstonSSD Manager meg 30 "Rescan" után mutatott adatokat, kiléptem és azóta se semmi :D

Nincs szabad időm. Illetve ha van, az sem szabad.

(#31640) Frawly válasza Bowser (#31639) üzenetére


Frawly
veterán

Hú, az irtó nagy gáz, ha már a saját programjuk sem ismeri fel, meg a legújabb 5.20-as HD Sentinel sem.

Esetleg Rufusszal kiírsz egy új Ubuntu iso-t pendrive-ra, bebootolsz azzal és terminálban futtatsz egy sudo smartctl -a /dev/sda > report.txt parancsot, majd beilleszted belőle a kimenetet ide a topikba. Ha nem is ismeri meg minden adatát a smartctl, az biztosan fog azért korrekt adatokat közölni, és hülyeséget, fake hibákat az nem szokott írogatni.

(#31641) #07746304


#07746304
törölt tag

Windows 1803-nál másnak is van ilyen gondja? NVMe SSD-ről van szó:

(#31642) Frawly válasza #07746304 (#31641) üzenetére


Frawly
veterán

SSDOK-kal is tegyél be képet, hogy lássuk milyen driver van fent, meg a TRIM hol akad el.

(#31643) #07746304 válasza Frawly (#31642) üzenetére


#07746304
törölt tag

SSDOK nem is látja:

(#31644) #07746304 válasza #07746304 (#31643) üzenetére


#07746304
törölt tag

(#31645) pendre54


pendre54
addikt

Üdv!
Csatlakoznék az előttem szólókhoz, vannak gondjaim az új 1803-as Win 10-el, akit érdekel a topikban olvashatja. Ennek egyik mellékága, a működik-e a TRIM kérdés.
A parancssoros ellenőrzés eredménye:

Ugye a nullás érték az elvileg jó, de miért van ott zárójelbe a "Disabled"?

[ Szerkesztve ]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#31646) Doky586 válasza pendre54 (#31645) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A tiltás tiltása engedélyezést jelent.

Egyébként ez csak az egyik dolog amitől működik a trim. A driver hogy átadja-e ezt az már más kérdés, és általában azzal van gond, nem ezzel.

[ Szerkesztve ]

(#31647) Emperor_ válasza Bowser (#31639) üzenetére


Emperor_
addikt

Hajlok arra, hogy valóban hibás az SSD. A HDS SMART füléről tudsz képet mutatni?

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31648) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Belefutottam egy kis bajba.

Régebbi gépeket tuningolnék fel SSD segítségével. El is készítettem az image-ket, amiket fel is húztam az SSD-re. ( új gépeken simán látja. )

Viszont a régi gépek IDE módnál nem tudnak többet, az egyik tud SATA-módban is menni, viszont nem látja a rendszerem....

Win10-zel használnám ,de itt megakadtam.

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#31649) Bowser válasza Emperor_ (#31647) üzenetére


Bowser
aktív tag

Szia!

Mai nap visszavittem, kicserélték és azzal minden rendben van, minden program tökéletesnek látja :R

Köszönöm a segítséget :R

Nincs szabad időm. Illetve ha van, az sem szabad.

(#31650) Doky586 válasza Graphics (#31648) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"a régi gépek IDE módnál nem tudnak többet"

Akkor használd IDE módban... :K

"az egyik tud SATA-módban is menni"
Nincs ilyen mód. a SATA-PATA független az IDE-AHCI -től..

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.