Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#31552) Frawly válasza BBéci (#31545) üzenetére


Frawly
veterán

Külső dokkolóban lehet nem tudja végrehajtani a meghajtón a secure erase-t. Tegyed vissza addig a gépbe.

(#31553) Frawly válasza Abrion (#31550) üzenetére


Frawly
veterán

Azt értem, hogy bőven van rászánható kereted, de akkor is költséghatékonyabb egy nagy SSD, mint két másik kisebb. Mindenhogyan megéri. A különbözetet meg el tudod költeni másra, jobb táp, normálisabb ház, stb., vagy amire inkább szükséged van. Nyilván a te pénzed, úgy költöd el, ahogy akarod.

[ Szerkesztve ]

(#31554) Frawly válasza Doky586 (#31544) üzenetére


Frawly
veterán

Itt elbeszélünk egymás mellett. Normál secure erase-t minden SSD tud ma már. Hardveres öntitkosítással összefüggő rövidített secure erase-t nem tud mindegyik, mert a hardveres öntitkosítást nem támogatja több meghajtó. Ebben az ügyben nem a Security Erase sort kell nézni, hanem a felette lévő Security Mode bejegyzést. Épp ezért írtam róla ilyen részletesen, hogy kétféle Sec. erase van.

(#31555) Piftuka válasza Frawly (#31493) üzenetére


Piftuka
veterán

Nagyon köszönöm mindnyájatoknak a Secure Erase témában tett javaslataitokat!

"Akkor az Intel SSD Toolboxot indítsd el rajta, annak kéne tudnia Secure Erase-t."

Ami ezt illeti, álljon itt a tapasztalatom okulásul... emlékezzetek rá, hogy ha később esetleg kérdésként felmerül...

A lényeg, hogy ezt nem tudtam használni. Ugyanis egy ún. "Secure Freeze Lock" funkció működik az SSD-n, alapból aktivált állapotban. (Megjegyzés: particionált meghajtóval nem; ellenben csak és kizárólag nem allokált meghajtóval működik a Secure Erase.)

Az annak megszüntetésére irányuló gyors, SATA vezérlőről, "hot plug" jelleggel lecsatlakoztatás, majd visszacsatalkoztatás valószínűleg, sőt nyilvánvalóan kiválóan működik egy hibátlan SSD esetében.

Nem úgy, ha az SSD vezérlője hibás. Gondolhatod...

Amikor kb. minden harmadik indítást követően végre látta a rendszerem az SSD-t, és lehúztam a SATA-ról, az életben nem ismerte fel többé. :N

És ugyebár a gép újraindítása sem segített. Mert "megint lehúzni a SATA-ról"... "eltűnt"... :)

Summa summarum: végül, amikor éppen látszott Windows alatt, akkor elindítottam az EaseUS Partition Master-t, amelynek segítségével töröltem a partíciókat, létrehoztam egy újat, leformáztam, töröltem, létrehoztam FAT, NTFS és Linux fájlformátumokkal is, különböző kombinácókban, majd töröltem.

Miután ezzel végeztem, ráengedtem még egy "wipe"-ot is.

Úgy gondolom, a magam részéről megtettem mindent, hogy az adatok "örökre eltűnjenek róla az éterben".

Egyetértünk? :)

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#31556) Frawly válasza Piftuka (#31555) üzenetére


Frawly
veterán

Ez érdekes, mert ilyen secure freeze-nek akkor kéne csak lennie, ha ATA jelszóval van a meghajtó titkosítva. Nem vagyok benne biztos, de nálam így volt a Crucial MX300-zal, míg nem volt titkosítva, addig nem írt ilyet a hdparm, azóta igen.

Nem hinném, hogy összefüggenek a partíciókkal, mert azok csak logikai adatok. Az SSD vezérlője nem látja, hogy vannak-e az SSD-n partíciók vagy nincsenek.

Az újraparticionálás, partíciók formázása sem tünteti el az adatokat, a wipe az igen. Ha valaki így járna, hogy nem sikerül a security erase, akkor le kell tölteni Ubuntut vagy hasonló linuxot, kiírni Rufusszal pendrive-ra, bebootolni róla, benyomatni neki terminálban a sudo blkdiscard /dev/sda parancsot (már ha az sda-jelet kapta az SSD, NVMe-nél /dev/nvme0n1 vagy hasonló az első meghajtó neve, az lsblk paranccsal lehet utánanézni). Ez a megoldás is végigtrimeli a meghajtót, és nem kell wipe-olni.

Lehúzogatni viszont nem jó ötlet a meghajtót, azt máskor nem ajánlom.

Bár azért elég furcsa, hogy az Intelnek a saját termékére fejlesztett toolja nem kínál erre kulturált megoldást, nincs felkészítve erre a freeze-állapotra. Valami használhatót kiírhatott volna.

(#31557) Doky586 válasza Piftuka (#31555) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Legközelebb arról mutass screenshotot ami a gépeden van ( HDS - info - security) és ne arról amit a gugliban találtál keresgélés közben. Egyébként nincs az értékben semmi szokatlan.

(#31558) Frawly válasza Doky586 (#31557) üzenetére


Frawly
veterán

Egyetértek, de most nem volt belőle kár, mert mind az Intel 535, mind a Samu 850, Samu 860 EVO/Pro tudja nem csak a teljes felületű sec. erase-t, de a hardveres öntitkosítást is, emiatt meg a rövidebb sec. erase-t is. Az Intelről, Samsungról általában is elmondható, hogy tudják a meghajtóik.

(#31559) radi8tor válasza Frawly (#31556) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nem így van. Én sem tudtam törölni SSD tartalmát Intel tooljával.
Másik toolt használtam hozzá.

⭐ Stella

(#31560) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

Vettem egy Samsung 860EVO-t, a kérdésem az lenne hogy mennyire használható a Samsung Data Migration nevű progi?
Az SSD teljesen üres, nem volt még formázva, csak rádugtam a gépre és lefuttattam rajta egy HDSentinel felület tesztet, csak olvasást. A merevlemezkezelőben egyébként nem látható.
Ha használható a progi, úgy értem érdemben, akkor egy teljesen friss, a dobozból kivett SSD-vel is alkalmazható?

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31561) Piftuka válasza Frawly (#31556) üzenetére


Piftuka
veterán

"Nem hinném, hogy összefüggenek a partíciókkal, mert azok csak logikai adatok. Az SSD vezérlője nem látja, hogy vannak-e az SSD-n partíciók vagy nincsenek."

Pedig hidd el, hogy nem én találtam ki mindezt! :N

Íme:

"Aquila non captat muscas."

(#31562) King Unique válasza Moonwolf (#31560) üzenetére


King Unique
titán

Mármint mire akarod használni?

Az a szoftver klónozásra való, amit pl. az alábbi videó is szemléltet. Tehát, ha egy másik háttértáron van egy telepített Windows, akkor azt át lehet vele vinni az SSD-re. De amúgy nem létszükséglet a használata, mert számtalan egyéb szoftver létezik ilyen célra, mint pl. a népszerű Macrium Reflect.

[ Szerkesztve ]

(#31563) Piftuka válasza Doky586 (#31557) üzenetére


Piftuka
veterán

Ne haragudj, Doky, de abszolút nem értem a hozzászólásodat!

"Screenshot", és "érték"? Előbbi a hozzászólásban nem volt, utóbbiról nem írtam benne... Biztosan, arra a hozzászólásomra szerettél volna válaszolni? :F

Bárhogy is... Nem mondtam a lényeget.

Múlt hétvégén feltelepítettem a korábbi HDD-mre (amit a SATA0 port-ra csatlakoztattam) a Windows7-et.

Gond nélkül települt az OS, az alaplapi, a LAN driver, majd a Windows frissítések, majd a VGA és Audio driver-ek, és a főbb applikációk, amiket használok.

Órákon keresztül üzemelt gond nélkül a gép, másnap is (amikor írtam többek között ide a fórumra is)...

Aztán ennek örömére felcsatlakoztattam háttértárnak az SSD-t is, és már az első Windows boot úgy indult, hogy amint beloggoltam a felhasználói fiókomba, le is fagyott a már jól ismert "homokórázással" a Windows. :K

Csakhogy most ugyebár az OS nem azon volt, így az újraindítást követően, amikor kb. 2 percig bírta "online", immár minden kétséget kizáróan meg tudtam nézni, hogy bizony eltűnt a particionáló programból, az Intel SSD Tool Box is "elveszítette vele a kapcsolatot", és természetesen a fájlböngészőben sem látszott többé.

Hát ezért írtam Nektek, hogy kínszenvedés volt találni egy olyan szerencsés állapotot, amikor egyáltalán az SSD Tool Box-szal próbálkozhattam, majd végül a particionáló programmal rá tudtam ereszteni a wipe-ot.

Summa summarum:
Jól gondoltam, amit korábban - az SSD rendszermeghajtó révén - nem tudtam ellenőrizni.

Örülök, hogy kiderült, nem a SATA vezérlő, és nem az alaplap a hibás! :)

Vissza is viszem, immár a megfelelő információk birtokában. ;)

"Aquila non captat muscas."

(#31564) Moonwolf válasza King Unique (#31562) üzenetére


Moonwolf
senior tag

A HDD ről átvinni az OS-t telepítés nélkül. Nem akarnám mindig használni, csak egyszer.

Meg még azt szeretném megkérdezni hogy van értelme particionálni majd az SSD-t, csak 250gigás.

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31565) King Unique válasza Moonwolf (#31564) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ilyen célra megfelel a Samsung szoftvere is, ahogyan az említett Macrium Reflect szintén. A célmeghajtót pedig a jobb programoknál nem szükséges előre particionálni, azt majd megcsinálja a tényleges klónozás során maga a program. Illetve mindenképpen particionálva lesz a célmeghajtó, ahogyan nyilván a forrásmeghajtó is particionálva van. Ez alatt te gondolom inkább a több partícióra történő felosztást, illetve a külön adatpartíciót értetted. Az viszont már tetszőleges, igény szerint alkalmazandó. De normál esetben maradhat akár egyben is és a Windows számára létrehozott rejtett partíciók mellett csak a rendszerpartíció foglal helyet az SSD-n. A külön adatpartíció akkor hasznos, ha nincsen adattárolásra másik háttértár. Illetve ilyenkor egy esetleges újratelepítésnél csak a Windows által létrehozott partíciókat kell törölni és formázni, míg az adatpartíciót értelemszerűen nem szükséges.

[ Szerkesztve ]

(#31566) Moonwolf válasza King Unique (#31565) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Az jó, viszont a klónozott partició méretét be lehet állítani a szoftverben? Az SSD-n kevesebbet hagynék a rendszernek.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31567) King Unique válasza Moonwolf (#31566) üzenetére


King Unique
titán

Azt annyira nem nézegettem, hogy a Samsung szoftverében van-e lehetőség a partíciók méretét állítgatni. De egy jobb klónozóprogramnál mondhatni alap dolog, mint pl. a Macrium Reflect esetében is. Vagy akár előtte / utána is lehet csökkenteni a C meghajtó méretét Windows alól a lemezkezelőben lévő kötet zsugorítása opcióval, illetve külső particionáló programmal (példák). De gondolom az előtte lenne a cél, mivel a HDD-n jelenleg nagyobb lehet annál a rendszerpartíció mérete, mint ami az SSD-re ráférne.

[ Szerkesztve ]

(#31568) Doky586 válasza Piftuka (#31563) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A (#31561) hozzászólásodban végre mellékelted a "Screenshotokat"...

Csak azt nem értem minek szivatod magad a windowsos programmal.amikor a javasolt linuxos pendriveal (Parted Magic) bootolva (kikapcsolt állapotból indítva és nem újraindítva) ezek a problémák fel sem merülnének...

[ Szerkesztve ]

(#31569) Moonwolf válasza King Unique (#31567) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Az SSD 250 es, a winyón a partició fele akkora, egy kicsit kisebbre szeretném.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31570) King Unique válasza Moonwolf (#31569) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ráér az átméretezése akár utólag is, vagy ahogy gondolod. Illetve, ha kisebbre akarod szabni, akkor nyilván egy plusz (adat)partíció létrehozása lehet cél. Mert ellenkező esetben pont a kiterjesztésnek van értelme, ami akár a klónozáshoz használt programban, vagy utólag a Windows lemezkezelőjében is megoldható a kötet kiterjesztése opcióval.

[ Szerkesztve ]

(#31571) Moonwolf válasza King Unique (#31570) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Köszi a segítséget!

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31572) Frawly válasza Piftuka (#31561) üzenetére


Frawly
veterán

(#31559) radi8tor
(#31561) Piftuka: hiszek nektek. Persze semmit nem cáfol abból, amit írtam, mert a meghajtó tudná, meg az SSD vezérlője sem lát partíciókat, az Intel balfék toolja van ilyen trére megírva. Csak akkor azt nem értem, hogy minek van benne ez a funkció, ha nem jó semmire?

(#31573) Piftuka válasza Doky586 (#31568) üzenetére


Piftuka
veterán

"Csak azt nem értem minek szivatod magad a windowsos programmal.amikor a javasolt linuxos pendriveal (Parted Magic) bootolva (kikapcsolt állapotból indítva és nem újraindítva) ezek a problémák fel sem merülnének..."

Nem, a lényeget nem érted.

Ha egyszer az SSD vezérlője rossz, és emiatt a BIOS-ból, tehát az egész rendszerből eltűnik (és ez használat közben is megtörténik), akkor nem teljesen mindegy, hogy a bekapcsolást követően Linux boot drive-val, vagy Windows operációs rendszer alatt nem látom? :)

Ha pedig éppen hajlandó látszódni, akkor már a Windows-ból is tudom kezelni, hiszen látja az is.

"Aquila non captat muscas."

(#31574) Piftuka válasza Frawly (#31572) üzenetére


Piftuka
veterán

"Csak akkor azt nem értem, hogy minek van benne ez a funkció, ha nem jó semmire?"

Látod, ez nagyon jó kérdés!

Én óriásit csalódtam az Intel-ben. Előbb a Spectre/Meltdown sebezhetőség, aztán a tartósnak mondott SSD meghibásodása, és még ez is...

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

(#31575) pulutodurumo


pulutodurumo
őstag

Az a bajom, hogy az Ultra-DMA CRC error count négy-öt naponta feljebb kúszik eggyel. Most cseréltem SATA-kábelt, de megint lett egy bejegyzés a SMART-ban. Mi lehet a gond? Van a gépben egy HDD is, az rendben van.

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#31576) Frawly válasza pulutodurumo (#31575) üzenetére


Frawly
veterán

Azért nézz rá legfrissebb HD Sentinellel is. Lehet az SSDOK nem értelmezi jól a SMART értékeit.

(#31577) Doky586 válasza Piftuka (#31573) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Ha egyszer az SSD vezérlője rossz" akkor vagy vidd vissza garanciában, vagy egy élvezetes kalapácsos wipe után kukába helyezném.. :K

[ Szerkesztve ]

(#31578) pulutodurumo válasza Frawly (#31576) üzenetére


pulutodurumo
őstag

Az mondja, a képet csak tájékoztatásul tettem be.

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#31579) Piftuka válasza Doky586 (#31577) üzenetére


Piftuka
veterán

""Ha egyszer az SSD vezérlője rossz" akkor vagy vidd vissza garanciában,"

Hiszen éppen ezt fogom tenni. :K

"Aquila non captat muscas."

(#31580) pibácsi


pibácsi
senior tag

Szép napot mindenkinek.
A másik topikban írtam, hogy XP-re teszek fel SSD-t. Természetesen sok jó tanácsot, segítséget kaptam, így megoldottam a dolgot, viszont egy kérdésem van, mert a TRIM helyett Disceeper-t alkalmazok. Kérdezem, hogy a beállításoknál engedélyezzem az automata defragot - mivel több helyen egyenesen tiltják, máshol viszont már csak időpocsékolásnak tartják az SSD-k töredezettség mentesítését. Viszont ebben a programban – ahogy olvasgattam – nem egészen töredezettség mentesíti az SSD-t, hanem optimalizálja. A HDD-ket igen. Tanácsolják, hogy használattól függően kb. 2 hetente manuálisan érdemes az optimalizálást elvégezni. Máshol azt olvasom, ha bekapcsolva hagyom az SSD esetében is az aut. defragot, akkor ezt az optimalizálást ő símán elvégzi, Mi a megoldás? Az SSD-re bekapcsoljam az automata defragot vagy ne?
Nyilván sokan használtok ilyen programot, kérném a segítségeteket.
Üdv. Pibácsi

(#31581) Doky586 válasza pibácsi (#31580) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Javaslom XP-hez a lemezt win7-10 el partícionáld elő hogy meglegyen a megfelelő 4K eltolás (align); a Trim -re csak tippem van: pár hetenként a szabad tárhelyet töröld, töltsd fel 0 val, a többit az ssd megoldja. pl [kép] (de ha van XP-re jobb célprogram használd azt)

[ Szerkesztve ]

(#31582) Frawly válasza pibácsi (#31580) üzenetére


Frawly
veterán

Úgy tudom, hogy a Diskeeper használható. Minden olyan defrag progi, ami ismeri az SSD-ket, csak optimalizálja, trimmeli őket. Magad is tudod ellenőrizni melyik történik, ha tényleg csak trim megy le, az 5-30 mp. alatt lefut, a töredezettségmentesítés meg hosszabb idő.

Majd jelezz vissza működik-e, mert akkor más XP-seknek is ajánlani fogjuk ezt a megoldást a topikban, mint kipróbált módszert.

Ha nem menne, kipróbálhatod ugyanezen cég SSDKeeper termékét is. Én is szívesen tesztelném ezeket, de nincs XP-m.

[ Szerkesztve ]

(#31583) TIT


TIT
veterán

Az ssdok a current drive not includedet ír a SMART database-nél és alatta végig N/A van.

(#31584) Frawly válasza TIT (#31583) üzenetére


Frawly
veterán

Nyilván új az SSD, nincs még benne az adatbázisban. A HD Sentinelben van ilyen küldési lehetőség a fejlesztőnek, az SSDOK-ban nincs, de küldhetsz HD Sentinellel készült adatokat neki, vagy Linuxon sudo smartctl -a /dev/sda > report.txt paranccsal készített adatokat.

(#31585) pibácsi válasza Frawly (#31582) üzenetére


pibácsi
senior tag

Szia Frawly!
Tulajdonképpen – ahogy a másik topikban is „beszélgettünk” erről, megvettem a Kingston A400 SSD-t az XP-re, tudván a hátrányokat – a TRIM hiányát és a kezdeti alignálást. Én a Paragon biztonsági mentésemet tettem rá és nem klónoztam. Először particionáltam, NTSC-re formattáltam, bár nem is kellett volna, mert később amikor ráhúztam a Paragon mentést, az úgyis annyit tett rá, amennyi mentve volt és le is választotta. (A partició maradéka üres). Az alignálás (eltolás) persze a régi HDD maradt és nem a szükséges 4K. Ezt nem sikerűlt még megoldani, de biztos találok valami megoldást, ha nem, akkor így marad. A TRIM a „Diskeeper” programmal szépen fut. Ez általában is jó a HDD-kre is, szépen rendbe szedi és a háttérben fut állandóan, szinte nem enged töredezettséget kialakítani. Ez direkt az SSD-re lett kikisérletezve a gyártó cég szerint, optimalizációra, de nagyon sok tapasztalatot írt le „Bodor” sok hozzászólásában, aki úgy látom, hogy szakértője a „Diskeeper” programnak és nagyon dicséri és ajánlja. Az automatára vonatkozó kérdésemet nem tudom neki feltenni, mert nem találom az oldalon.
A gyakorlatban minden további nélkül a particiónált, NTSC-re formattált SSD-re rátettem a Paragon visszaállítást (a Paragon progival), majd kihúztam az eredeti HDD „C”rendszert a SATA- ból és helyette betettem az így elkészített SSD-t, a megmaradt régit később egy másik SATA-ba raktam (rajta maradt a rendszer is, későbbi tartaléknak). Indítás után minden további nélkül beindúlt. Megy az összes meghajtóm. Feltettem a „Diskeeper”-t, átnéztem, beállítottam – bár nemigen kellett – és azóta fut. Határozottan gyorsabb a gépem, azt nem tudom, hogy az eltolás miatt mennyit veszítek, de már így is megérte, ha így marad. Ez az automata defrag zavar kicsit, de eddig az a meglátásom, hogy jobb, ha be van pipálva, mivel úgysem defragol, hanem optimalizál. Egy idő után, amikor az aut, defr. be volt pipálva észrevettem, hogy eltüntek a pirosak, pedig nem használtam a kézi optimalizálót. Így a TRIM megoldódni látszik. A HDD-knél természetesen automatán van és szép tiszták. Erről az új felállásról csináltam egy biztonsági mentést.
Hát „röviden” ennyi az első tapasztalatom.

Üdv. Pibácsi

(#31586) Doky586 válasza pibácsi (#31585) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Alignálás hiánya főleg a kis méretű fileok esetén nyilvánul meg: lassul az írás és akár duplájára növeli az írásmennyiséget..

(#31587) pibácsi válasza pibácsi (#31585) üzenetére


pibácsi
senior tag

Bocs, nem jól írtam: nem NTSC-re hanem NTFS-re formáztam.

Pibácsi

(#31588) pibácsi válasza Doky586 (#31586) üzenetére


pibácsi
senior tag

Hát egyelőre keresek valami utólagos megoldást a korrekcióra, hátha el lehet tolni a startot.
Pibácsi.

(#31589) peti_s


peti_s
addikt

Halihó! :D Már 2 és fél éve porosodik a polcon a 830-as 64 GB-os SSD-m, illetve most mellé kerül egy 120-as, meg egy 250-es 850. Egyiket sem használom már egy ideje, az lenne a kérdésem, kevés írás, és óra van bennük, hogy mennyire szoktak ezek vezérlő, vagy egyéb hibával meghalni. (hűtéssel mentek, tehát még hőmérséklet ingadozás sem volt jellemző.) Annak jegyében nézném a jövőben felhasználásukat. :) Köszönöm előre is, üdv. peti_s

(#31590) Frawly válasza pibácsi (#31585) üzenetére


Frawly
veterán

A TRIM meg az alignálás az mindegyik SSD-nek kell, nem csak az A400-nak. Igazából a modern 3D-TLC-s SSD-knek, amilyen az A400 is, már 16K-s alignálás kell, de nem kell megijedni, mert a modern OS-ek, meg particionáló programok régóta a 1024K-s eltolással dolgoznak, ami megfelel a 4K-s és 16K-s eltolásnak is, meg ha a jövőben megjelenne a 32K-s, 64K-s, stb. eltolás igénye, akkor annak is.

A Macrium Reflect Free állítólag tud partícióeltolást javítani. Nem tudom, még nem használtam. A helyes eltolás fontos, anélkül töredéke sebességre lassul be az SSD.

A Diskeeper optimalizálás hány másodperc alatt fut le? Bootidő hány másodperc onnan számítva, hogy bootkor az F8 billentyűre behozott bootmenüben a Windows normál módú indítását választod? HDD-vel mennyi volt ez az idő?

(#31591) Frawly válasza peti_s (#31589) üzenetére


Frawly
veterán

Próbáld ki. Jó eséllyel csak működnek. Biztos persze nem lehetsz benne próba nélkül, mert szekrényben, fiókban állás közben is meg tudnak dögölni ezek, nem az írás okozza a halálukat. Nem kerül semmibe kipróbálni, legfeljebb nem működnek, és már a BIOS-ban sem látszik a meghajtó.

Igazából én a 64 gigás SSD-t a túl kicsi tárhelye miatt vagy másodlagos OS-nek fognám be (mondjuk Linux), vagy USB-SATA átalakítóval külső SSD-nek, pl. OS-ek telepítésére, Live rendszerek bebootolására, vagy hasonló projekthez használva gyors pendrive-nak. Ne a fiókban rohadjon, ha már megvetted. A 120-250 gigásokat meg aztán bármire lehet használni belső meghajtóként is.

[ Szerkesztve ]

(#31592) Piftuka válasza pibácsi (#31587) üzenetére


Piftuka
veterán

Az EaseUS Partition Master eleve alignálva hozza létre a partíciókat, de képes utólagos alignálásra bármelyik köteten is.

Ajánlom a programot.

"Aquila non captat muscas."

(#31593) pepejoe


pepejoe
tag

Sziasztok!

Van egy Adata XPG SX 900as ssd-m. 8 hónapig nem használtam és most amikor el akartam a gépet indítani akkor egyszerűen nem indult. Semmilyen szoftverrel nem sikerül felismerni. Valami ötlet, tanács? (Gari már nincs rajta de nem is volt agyonhasználva)

(#31594) peti_s válasza Frawly (#31591) üzenetére


peti_s
addikt

Köszönöm a tippet, akkor ezek a szériák nem szoktak behalni? :) Mindegyik működik, csak attól tartok hogy ki tudja meddig. :) Köszönöm még1x. :R

(#31595) Moonwolf válasza King Unique (#31570) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Azt nem mondtam hogy az oprendszer egy nagyobb hdd-n van ami két részre van osztva.
Egy kisebb az op rendszernek és egy nagyobb a többi dolognak.

Ha klónozom, akkor minden adat elvész az egész winyóról nem csak a klónozott particiórol?

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31596) pulutodurumo válasza Moonwolf (#31595) üzenetére


pulutodurumo
őstag

Nem veszik el semmi. Azt a partíciót klónozod amelyiket akarod, de az eredetik megmaradnak.

"Don't fret, boyo. I'll be gentle!"

(#31597) King Unique válasza Moonwolf (#31595) üzenetére


King Unique
titán

A klónozás során a forrásmeghajtó (HDD) tartalma nem vész el, annál ilyenkor csak olvasás történik. A célmeghajtó (SSD) fog törlődni, annál történik írás, az kerül újraparticionálásra stb. De ez is lehet program, illetve beállítás függvénye. Vagyis, hogy a teljes lemezt felhasználjuk, vagy csak bizonyos partíciókat klónozunk át egy megadott helyre.

(#31598) pibácsi válasza Frawly (#31590) üzenetére


pibácsi
senior tag

Szia Frawly!
Az éjszaka rendesen rádolgoztam, kerestem az utólagos alignálási lehetőséget. Több programot letöltöttem, lefordítottam a használatát. Talán a „Piftuka” által most javasolt EaseUS Partition Master – amit szintén már az éjszaka letöltöttem – tűnik utólagosan használhatónak. Viszont: ma megnéztem a beépített SSD partició kezdetének az eltolását és úgy néz ki, hogy a Paragon program már helyesen tette át, mivel az eltolás 1048576-os és ha ezt osztom 4096-al, akkor egész szám – 256 – jön ki, ami a leírások szerint jó. Vagy már a particionálánál és formattálásnál állt be így, ami valószínű, mivel a partició második része is egész számot ad, hát nem tudom. Azt hittem, hogy az eredeti HDD eltolásnak megfelelőt adja be, ami 32256 osztva 4096-al 7,875-öt ad. Meglepődtem, de ezek szerint nem kell utólagosan alignálni. A TRIM megoldódott a Disceeperrel, így mostmár csak használni kell az átalakított XP-t.
A Disceeper optimalizálás 75-80 sec. fut le. Most lemértem. Alapban nem volt bekapcsolva az aut. Manuálisan csináltam, viszont az optimalizáló ablak alatti szöveg ajánlja az aut. optimalizálást, így mostmár bekapcsolom. A PC bekapcsolás most F8-al normál indítástól számítva 36 sec. (kétszer is lemértem). A HDD-vel kb.90-100sec volt, bár az utóbbi időben nemigen mértem. A másik hasonló HDD-s gépet lemértem, az most 78 sec-ot ad (de kevesebb progi van rajta).
Úgy néz ki, hogy mostmár lehet használni és figyelni, hogy alakúl. Remélhetőleg jól.
Mellékelek pár képet a meghajtók adatairól és az optimalizálásról.Az első az eredeti HDD-t adja, a másodok az SSD-t. A következő a optimalizálás előtti állípot és az utáni állapot.



Üdv. Pibácsi

[ Szerkesztve ]

(#31599) Moonwolf válasza King Unique (#31597) üzenetére


Moonwolf
senior tag

A klónozás után meg kell cserélni a meghajtókat? Átmásolt mindent és ugyanúgy a hdd ről bootolt be.

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#31600) pibácsi válasza pibácsi (#31598) üzenetére


pibácsi
senior tag

Most utólag megnéztem a formattálási részt és a partició méretének megadása lapon olyan adatok szerepelnek, hogy Maximális lemezterület MB, ami a lemez teljes mérete, Minimális lemezterület és ez fixen 8MB, és ezek szerint ez van beállítva a formattálásnál és az utólsó adat a Partició mérete MB.
Így érthető az SSD egész száma. Lehet, hogy az SP3 már ezt tartalmazza és az előző SP2 még nem, mivel van olyan HDD-m, ami már szintén az új kezdeti eltolást alkalmazza és van olyan, ami az SP2 korszakban készült, mint pl. az eredeti "C" meghajtóm.
Na ez kicsit zavaros.
Ü. Pibácsi

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.