Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#31251) BenQhunria


BenQhunria
tag

F11 oké beálítottam de ugyan az, sajnos most nem tudom kipórálni USB 2.0 majd holnap.
Az nem lehet gond , hogy particionálást csináltam?

Titkok nélkül nincs biztonság,biztonság nélkül nincs győzelem.

(#31252) Frawly válasza BenQhunria (#31251) üzenetére


Frawly
veterán

Talán az is lehet baj. Valami linuxszal futtasd le az fdisket, és azzal nyomsz neki egy create a new empty GPT partition table majd write table to disk and exit opciót.

(#31250) TIT: ha annyira zavar, hogy látod, akkor Lemezkezelőben vedd el attól a partíciótól a betűjelet, utána nem fogod látni.

[ Szerkesztve ]

(#31253) Doky586 válasza BenQhunria (#31251) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

39 GB nem szűk egy kicsit..?

(#31254) Emperor_ válasza Doky586 (#31253) üzenetére


Emperor_
addikt

:K

BenQhunria!

Javaslom, hogy minden partíciót törölj le! Az üres disket mutasd meg a Win7-nek, hogy tegye fel oda magát! Ha kész van a telepítés, akkor le lehet csapni a disk végéből a D: meghajtónak, ha nagyon ragaszkodsz hozzá!

A win7 minden frissítéssel nálam most 30GB, de bele lehet futni abban, hogy a C: általad kimért 40 GB-ja elfogy. Ha nem hiszed, akkor olvass utána kérlek a WinSxS mondakörnek ;) !

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31255) TIT válasza Frawly (#31252) üzenetére


TIT
veterán

Köszi sikerült eltüntetni.

(#31256) csemiubi


csemiubi
tag

Sziasztok!

A cikk szerint végigmentem a beállításokon. A végével kapcsolatban szeretnék kérdezni >A lapozófájl és a hibernálás letiltásának kérdése.

8 GB RAM van a gépen, van értelme a cikkben ajánlott 400 MB-os érték beállítására?

Ugyanez a kérdés a hibernálás esetén is. Sose használtam még, nem is tudom van-e értelme asztali gépen.

Hol állítom/kapcsolom ezeket, ha érdemes?

Köszönöm!

Pap leszek az kurvaisten!

(#31257) korren válasza csemiubi (#31256) üzenetére


korren
aktív tag

A hibernálás max laptopon lehet használható, de SSD esetén ott is felesleges szerintem.

Így kapcsold ki:
Futtatás -> cmd.exe (rendszergazdaként), majd gépeld be: powercfg -h off

Helyet is takarítasz meg ezzel.

A lapozófájl passz, én magam kikapcsolva tartam, bár sokkal több memóriánál. De azt hiszem a Q9650 - es gépemben is kikapcsoltam, abban 8 GB van, netezés közben nem okozott még gondot.

[ Szerkesztve ]

-I like the misery. -I like this world!

(#31258) Ribi


Ribi
nagyúr

Lenne egy kérdésem, hogy van-e valami írás mennyiség monitorozó program?
Úgy tűnik utóbbi időben meglendült az írás mennyiség.
Olyan még jobb lenne ami program szerint is tudja nézni.
Nem a resource monitorra gondolok, azt lesni kellene folyamatosan.

[ Szerkesztve ]

(#31259) Frawly válasza Ribi (#31258) üzenetére


Frawly
veterán

Mennyivel lendült meg? Ilyenkor érdemes naponta nézni és felírni. Biztos van erre program, ami naplózza processek szerint, de én csak a Feladatkezelő I/O oszlopának bekapcsolását vagy az Erőforrás-figyelőt ismerem, azokat valóban folyamatosan kell nézni, de ha egy sumák program kap írási kergekórt, akkor azt néhány órán belül ki lehet szúrni nagyon könnyen, mert brutális számokat fog hozni nagyon gyorsan, nem kell rá sokat várni.

(#31260) Uyuarasy válasza Ribi (#31258) üzenetére

A HDSentinel szerintem tud nyers iras/olvas adatot is irni.

(#31261) Frawly válasza Uyuarasy (#31260) üzenetére


Frawly
veterán

A kérdéséből ítélve ő ezt már tudja, nézi is ezeket a nyers értékeket, csak azt nem tudja, hogy ezt melyik program hozza neki össze.

Amit még kérnék tőle, hogy a HD Sentinelről tegyen be képet, mert egyes SSD modellek máshogy számolják az írt mennyiséget, ebben a topikban is Toshiba SSD-knél rendszeresen előjön, hogy a SMART szerint MB-ban van az írás megadva, közben meg 32-vel kell osztani, mert valami másik hülye mértékegységben számolja, a tulaj meg meg szokott ilyedni, hogy csak Windowst telepített rá, és máris TB-os írások látszódnak rajta.

A legtöbb SSD 512 bájtos szektorokban tartja nyilván az összírást, néhány MB-ban vagy GB-ban, néhány modell viszont ilyen teljesen hülye egységekben. Néha a HD Sentinel sem ismeri ezt fel, de a képernyőképen látni fogjuk milyen SSD-ről van szó, és mennyi az a nagyon soknak tűnő írás.

(#31262) Ribi válasza Frawly (#31261) üzenetére


Ribi
nagyúr

7 éves az SSD és kb 3 éve 5T írás volt (forumból néztem vissza) és arra emlékszem, hogy 1 éve talán 6-7T körül volt. Most meg 14T. Szóval nem tudom mikor és miért ugrott meg. Lehet viszonylag hosszú távon csinálta, de lehet pár hét alatt. Nem csináltam semmit ami indokolná az ugrást.

(#31263) Frawly válasza Ribi (#31262) üzenetére


Frawly
veterán

7 éves SSD-n a 14 TB írás az semmi. Az évi 2 TB, ami napi 5 giga csak. De ha az általad írt, utóbbi egy évben keletkezett +7 TB írást nézzük, az is csak napi 20 GB körül van, ami még mindig benne van a szokásos windowsos felhasználói átlagban, ami 20-30 giga körül szokott lenni. Egyáltalán nem olyan sok ez. Átlag régebbi SSD (akkor még MLC-sek voltak) kb. 1024 TB írást kibír, még mindig elérhetetlen messzeségben vagy, hogy a cellákat kifáraszd, ilyen évi 7 TB-os írásokkal sem éred el még vagy 144 évig. Nyilván addig nem fog menni, mert a vezérlő élettartam is korlátos, de a lényeg, hogy nem kell ezeket kímélni. Ha TLC-s SSD-ről van szó, abból is a legkevésbé tartós planár TLC bír vagy 100 TB-ot átlagban, attól is még +12 évnyi távolságra vagy a múlt évi írási ütemmel számolva

Ha akarod, kinyomozhatod mi ír, de nem érdemes, nem rendellenes mennyiség, nem fogsz bűnöst találni. Mai modern Windowsok többet írnak elve, mint a régiek, meghíztak a programok, játékok, netezéssel is többet írsz az SSD-re, mint előtte, mert nagy felbontású videókat néz ma már az átlag felhasználó, meg a weboldalak, torrentek is meghíztak emiatt. Még mindig benne vagy az átlag felhasználási sávban, ami a topikban SSD ajánlásakor az élettartamügyileg figyelembe szoktunk venni.

(#31264) BenQhunria


BenQhunria
tag

És most ez milyen hiba?
Most lemezről próbálom.

Titkok nélkül nincs biztonság,biztonság nélkül nincs győzelem.

(#31265) Frawly válasza BenQhunria (#31264) üzenetére


Frawly
veterán

Mármint úgy érted, hogy DVD lemezről fut a telepítő? A partíciós táblát az SSD-ről eltávolítottad, ahogy írtam?

(#31266) BenQhunria


BenQhunria
tag

"Talán az is lehet baj. Valami linuxszal futtasd le az fdisket, és azzal nyomsz neki egy create a new empty GPT partition table majd write table to disk and exit opciót."
Erre gondoltál, mert sejtésem sincs ,hogy kell linuxot futtatni, illetve valamilyen linuxal, de milyennel?

Titkok nélkül nincs biztonság,biztonság nélkül nincs győzelem.

(#31267) Frawly válasza BenQhunria (#31266) üzenetére


Frawly
veterán

Pl. Ubuntut letöltesz és Rufus-szal kiírod egy pendrive-ra. Arról bebootolsz, nyitsz rajta egy terminált, és ott kiadod a sudo fdisk /dev/sda parancsot. Vagy a sudo cfdisk /dev/sda -z parancsot, annak még felhasználóbarátabb a felülete, ott létrehozol a meghajtót üres partíciót táblát, majd kimented a meghajtóra a partíciós táblát (yes-t kell hozzá begépelni). De nem feltétlenül kell Linux, lehet bármilyen bootlható particionálóprogramot használni, amit ismersz, és van benne olyan funkció, ami teljesen törli a partíciós táblát, nem csak a táblában lévő partíciókat. Az a baj, hogy a Windows beépített Lemezkezelője nem tudja törölni a meglévő partíciós táblát, csak akkor hoz létre a meghajtón újat (meghajtó inicializálása vagy mi a neve), ha még nem volt rajta. Egyébként nagy szégyen, hogy ezt a Lemezkezelőbe meg a Windows telepítőbe nem teszik bele, nem egy nagy szám funkció, a lemez elejére (GPT esetén meghatározott részeire) ír pár bájtot.

[ Szerkesztve ]

(#31268) Emperor_ válasza Frawly (#31267) üzenetére


Emperor_
addikt

Miért kellene történnie a particiós táblát?
Miért nem elég a particiók törlése? Utóbbit tudja a win lemez kezelője és a Windows telepítője is.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31269) csemiubi válasza korren (#31257) üzenetére


csemiubi
tag

Az lehet hogy a start menüben nálam nincs futtatás rendszergazdaként? powershellnél van csak

Pap leszek az kurvaisten!

(#31270) Vakegérke válasza csemiubi (#31269) üzenetére


Vakegérke
veterán

Jobb klikk a "cmd"-n, ott lesz a lehetőség.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#31272) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Sziasztok.Holnap veszek egy ssd-t.(120 gb)Olvasgattam hogy bekell ezt azt állítani,hogy optimálissan működjön.A kérdésem az,hogy ha csak annyit csinálok,hogy a biosban beállítom hogy achi,és máshoz (lapozó,hibernálás,stb) nem nyulok,az okozhat e galibát?Vagy hamarabb elromolhat az ssd?Egy kis netezős gépbe lesz,xeon L5420 4 gb ram,plusz vinyó nem lesz.Nem lesz a gépre agyontelepítve semmi,csak oprendszer,böngésző,meg egy két régi játék max.

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31273) S. Szabi válasza Pécsi gyerek (#31272) üzenetére


S. Szabi
őstag

Helló, AHCI-nél több igazából nem kell.

Hibernálást, ha nem használod, azért érdemes kikapcsolni, hogy ne foglaljon helyet a lemezen (Parancssor futtatása rendszergazdaként, majd beírod ezt -> powercfg.exe/hibernate off és enter.

Virtuális memóriával sem kell igazából foglalkozni, szerintem jobb, ha a Windows magának állítgatja, mert egy két programnak lehet, hogy nem tetszik, ha ki van kapcsolva, vagy fix értékek között van, stb., de ahogy az összefoglaló is írja, beállíthatsz fix értéket, de kikapcsolni tényleg ne kapcsold.

Többször le lett írva, hogy semmi értelme pátyolgatni az SSD-t, nem azért van :) Olyan, mint amikor a 90LE-s autó (HDD) helyett veszel egy 200LE-set (SSD), de csak szép komótosan használod, nehogy baja legyen...

[ Szerkesztve ]

(#31274) sopruk


sopruk
aktív tag

Sziasztok!
Boldog SSD tulajdonos lettem én is, végre tiszta új rendszer. Egy olyan ötletem támadt, hogy telepítés helyett Portable programokat rakok fel, hogy ne szemetelje tele az egész windowst, pen drive-on hordozhatók lesznek (nem szeretem felhőbe felrakni például a böngésző könyvjelzőit, pláne nem a jelszavakat)
Szerintetek érdemes így használni, vagy vannak hátrányai? Például lassabb egy portable program, mint ha telepítve van?
Előre is köszi a választ!

[ Szerkesztve ]

(#31275) Sub-ZeRo válasza sopruk (#31274) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Hülye ötlet, de te tudod. :D

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#31276) Pécsi gyerek válasza S. Szabi (#31273) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Köszi :R

[ Szerkesztve ]

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31277) Emperor_ válasza Pécsi gyerek (#31272) üzenetére


Emperor_
addikt

A TRIM működését illene ellenőrizni.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31278) S. Szabi válasza Emperor_ (#31277) üzenetére


S. Szabi
őstag

Ja igen, azt azért még illik megnézni :K

(#31279) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Ok,azt még megnézem :R

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31280) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Basszus elcsábúltam a boltban.Eredetileg eggyet akartam,de végűl 2 őt vettem.Nem baj 3 gépem van kettő letudva :DDD

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31281) szocsika


szocsika
csendes tag

Hali!

Kellene egy kis segítség, mert olyan hibába futottam ami csúnyán kifogott rajtam. Adott egy J2-es 32 GB-os Kingfast ssd ami látszólag hibátlan, de az égvilágon semmit sem tudok vele kezdeni. Tudom, tudom, hogy nem éri meg sz@rakodni egy 4ezer forintos cuccal napokig, de sajnos olyan vagyok, hogy nehezen emésztem meg ha valami nem megy.
Szóval a hibajelenség:
- a rajtalévő adatok (kb. 25 gb adat, jobbára jpegek) mindenféle törlés és vagy formázás után "visszatérnek";
- nem tudom formázni az ssd-t;
- nem tudom mbr-ből gpt-be konvertálni a meghajtót
- a win7 és win10 is megakad a telepítésnél, mert közli, hogy arra a partícióra nem telepíthet, mert az mbr-es
Esetleg valakinek lenne valami ötlete az ajtó kitámasztásán és a macskadobáláson kívül :O

A mobilom mindig be van kapcsolva: 06/30-50-64-288, de ha nem akkor: szocsika@gmail.com

(#31282) King Unique válasza szocsika (#31281) üzenetére


King Unique
titán

"a win7 és win10 is megakad a telepítésnél, mert közli, hogy arra a partícióra nem telepíthet, mert az mbr-es"

Ezt akkor közli, ha UEFI boot mód szerint akarod telepíteni, aminél Windows esetén eleve GPT particionálási stílus szerintinek kell lenni a meghajtónak. Ellenben, ha MBR, illetve feleslegesen és rosszul elő lett particionálva, akkor nem meglepő a hibaüzenet... Ilyenkor szokták vagy a boot módot átállítani Legacy BIOS (CSM) opcióra, vagy teljesen törölni a lemezt a telepítő grafikus felületén / parancssorban a DiskPart segítségével. Ha ennél az SSD-nél az utóbbi nem működik, illetve particionálni sem lehet a Windows telepítőjével / Live Linuxszal, ellenben SATA-n a csatlakozás stb. rendben van, akkor nincs miről beszélni...

[ Szerkesztve ]

(#31283) szocsika válasza King Unique (#31282) üzenetére


szocsika
csendes tag

Ezeken a kötelező körökön sajnos régen túl vagyok, többszörösen.
Természetesen nem csak UEFI-s gépen majd UEFI-s gép Legacy módban hanem másik gépben "hagyományos" biosz alatt is próbálkoztam minden verzióban.
Természetesen sem a grafikus felületen sem Diskpart alatt sem működött a formázás.
Kipróbáltam 3-4 progit (Paragon Partition Magic és társai) de azok is elhasaltak.

A mobilom mindig be van kapcsolva: 06/30-50-64-288, de ha nem akkor: szocsika@gmail.com

(#31284) Darkylmx


Darkylmx
tag

Sziasztok.
Kingston kc1000 m.2 nvme ssd-t nem látja a windows 10 telepítő. Ugyanebben a gépben a BIOS, vagy a telepített windows 10 látja. Particionáltam, formáztam, másoltam is rá. Asus Crosshair Hero VI-os lap m.2-es foglalatában van. Korábban egy szintén kingston m.2 de nem nvme ssd működött itt amire gond nélkül ment fel a windows. Azóta ez a meghajtó meghalt, az egész gép (BIOS, Windows10, Windows10 telepítő) 2mb-osnak látta 120gb helyett.

(#31285) csemiubi válasza Vakegérke (#31270) üzenetére


csemiubi
tag

Jobb klikkre is ugyanaz jön elő. Simán felugrik a parancssor ablak :F

Pap leszek az kurvaisten!

(#31286) csemiubi válasza csemiubi (#31285) üzenetére


csemiubi
tag

Megfejtés: gépház>tálca>parancssor menüpont lecserélése powershellre ki

Faszér van ez bekapcsolva default?

Pap leszek az kurvaisten!

(#31287) Pintim.... válasza csemiubi (#31286) üzenetére


Pintim....
tag

Sziasztok. asus z170 pro gaming lapom van. Most van benne egy evo 850 250gb ssd. Es lattam 960 as m.2-t 500gb.56k ert vagy egy WD m.2 1Tb 65k ert. Szerintetrk mrlyiket erne megvenni? Jatekok futnanak rajta. A lapomba bele való?

[ Szerkesztve ]

(#31288) S. Szabi válasza Pintim.... (#31287) üzenetére


S. Szabi
őstag

Itt a link a listához, amiket teszteltek a lapodban: Hardware Periphery Compatibility

Ha elsősorban ezek közül választasz, nem lehet gond.

[ Szerkesztve ]

(#31289) Pintim.... válasza S. Szabi (#31288) üzenetére


Pintim....
tag

Nagyon szeppen koszonpm.

(#31290) Pintim.... válasza S. Szabi (#31288) üzenetére


Pintim....
tag

nekem 850 evo van 250gb os, es nincs a listaban, es tokeletesen mukodik.

(#31291) S. Szabi válasza Pintim.... (#31290) üzenetére


S. Szabi
őstag

M.2 SSD-kel lehet ilyen gond, hogy nem működik, azért jobb azoknál a listából választani. Írtad, hogy azt akarsz bele.

Az, ami a listákon van csak annyi, hogy azokkal tesztelték, és azok biztos mennek, nem az jelenti, hogy más nem jó.

[ Szerkesztve ]

(#31292) Emperor_ válasza Darkylmx (#31284) üzenetére


Emperor_
addikt

-BIOS frissítés,
- Kézikönyv, BIOS beállítások alapos tanulmányozása.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31293) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

Most akkor rendben vagyok?

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31294) sopruk


sopruk
aktív tag

Sziasztok!

Sikerült egy Asus UL20A notiba, egy Samsung 850 EVO 250 GB-os SSD-re, 64 bites Win7-et telepítenem. Örülök az új gyors rendszernek, még belakás alatt van…

A töredezettség mentesítőt kikapcsoltam.
A hibernálást letiltottam.
Mellékelem az ellenőrző programok képeit. Előre is köszönöm, ha véleményezitek, tanácsoltok, hogy ajánlott e még valami beállítás.
Például a 4 GB RAM mellett a virtuális memóriát milyen értékekre lenne érdemes fixálni?

Köszönöm!

(#31295) Pécsi gyerek válasza sopruk (#31294) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Az enyém 2 fokkal hüvösebb :P :DDD

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31296) Emperor_ válasza Pécsi gyerek (#31293) üzenetére


Emperor_
addikt

Egy SSDOK képet, kérlek!

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31297) Emperor_ válasza sopruk (#31294) üzenetére


Emperor_
addikt

Minden okés.
A virtuális memóriát 4 GB esetén így javaslom fixálni: 400 MB - 4000 MB.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31298) Pécsi gyerek válasza Emperor_ (#31296) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt


Erre gondolsz?

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#31299) Emperor_ válasza Pécsi gyerek (#31298) üzenetére


Emperor_
addikt

Erre

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#31300) Pécsi gyerek válasza Emperor_ (#31299) üzenetére


Pécsi gyerek
addikt

Ez a program megmondja hogy minden frankó?Vagy mért evvel kell néznem?Bocs de láma vagyok,első ssd-m.

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.