Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2027) thyeby válasza L.Szilárd (#2025) üzenetére


thyeby
őstag

Ezt jól megkérdezted.
Ha csak babafaház, akkor úgy egy ezres, ha négyszobás, akkor lehet akár hatmillió is.

Úgy maradtam a famunkánál, hogy kigondoltam: Méltányos áron jó minőségű fához tudok jutni. Építek belőle 5x3-as mobilgarázst, és eladom 200-ért, akkor nekem marad száz. Két hét alatt kész, tehát havi 200.
Elkészítettem. Az anyagköltség lett 200 egy garázson. Gondoltam, nem baj, a baumax ennél xarabbat árul félmisiért. Az nem is mobil, tréül van a favédelem megoldva rajta, és a tető be sincs fedve. Meghirdettem tehát 400-ért - kiszállítva, összeszerelve. Nem tolongtak az érdeklődők. Akkor találtam ki a fajátékot. Vettem egy faesztergát. Nem volt hely neki, betettem a garázsba. Azóta ott esztergálok, és ötszázért nem adnám oda ezt a garázst senkinek.

Hanem fodítsam kicsit komolyabbra a szót.
Valamikor, még a géemká idejében aktív részese voltam egy (ma divatos szóval élve) projektnek: Betonip faházakat építettünk. Egy 80 m2-es elkészült alapostul, fürdőszobástul max. 2 hónap alatt, és a m2 ár a hagyományosnak úgy a 60-70 %-a volt. Akkor az igazi bónusz a két hónap volt, mert akkoriban egy ugyanekkora téglaépület kulcsrakésszé tétele villámgyorsnak számított, ha belefért a procedúra két esztendőbe. Az volt a marketing duma, hogy a betonip jobb hőszigetelő, mit a tégla. (a betonip, az tulajdonképpen cementkötésű forgácslap) Valahogy sikerült a családba is egy ilyen libalábonforgó, és kiderült, hogy mi, géjemkások, már akkor igazi rohadt kapitalisták voltunk marketingmaszlagilag. A betonip valóban jobb hőszigetelő, mint a tégla. De azonos falvastagság esetén igaz ez csupán, s mi ha jól emlékszem, nyolc centis falakat gyártottunk. Ma mindenkit lebeszélnék a betonip építkezésről, akinek jót akarok.

Több évtizedig volt némi közvetett közöm az Erdért-hez. Az Erdért is gyártott faházat. Az valóban jó hőszigetelő, téliesíthető faház volt. A téglaépület bekerülési költségének szintén a 60-70%-áért. Itt tanultam meg, hogy nem szaladunk neki a hatméteres deszkával falat építeni, hanem kettő, de inkább háromfele aprítjuk inkább előtte, ugyanis a fa mozogni fog, és egy nagy felület gyakorlatilag széthullik két éven belül.

Órabérbe-e, vagy havi fix?
A havi fix húsz éve letűnt társadalmi rendszerünkben realizálható volt. Ma már kizárólag az alulfizetett alkalmazottak javadalmazására szolgál ez a számolítási módszer. Talán a kőműves kivétel maradt ez alól, aholis nem havi fix, hanem napi fix működik.
Teljesítménybérbe apukám, ha korrekt akarsz maradni. Ennyit megcsinálok ennyi pénzért.

Tudom, Téged az érdekel, hogy mennyi az az annyi. Erre csak a következőt tudom mondani: Annyi tapasztalatodnak már mindenképpen kell lennie, hogy tudd, milyen famunka mit takar. Mit kell Neked azon a faházon dolgoznod, és ezért cserébe mivel éreznéd magad legkevesebbel korrektül kifizetve. Nos, pontosan ez a jó munkadíj.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.