Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#62002) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Pártos Balázs fb

PLOT TWIST #5 -- 2 ÉVES HALÁLOZÁSOK, KSH
"TÖBBSÉGÉBEN IDŐS, KRÓNIKUS BETEG"

Röviden. Adok egy adatforrást, hivatalos KSH. Megnéztem pár dolgot. Szándékosan 2-2 éves időszakokat hasonlítottam össze, és márciustól márciusig, hogy járványidőszakot és ne azt nyerjünk, valamint azért teljes, 7+ éves időszakot is néztem. Az eredmények a táblázatban (3. ábra), az adatforrás alul (KSH, stadat link).
.
Ha igaz lenne, hogy covidban csak azok halnak, akik amúgy is hamar meghalnának, nem látnánk többlethalálozást, csak egész minimálisat, hiszen 2 éveket nézünk, az meg nem pár hét. A valóság: van egy 40 ezres különbség, lásd 2. ábra, bal oldali grafikon. (Tehát évi 20 ezer fő, ami egy 130 ezres bázisra évi 15,4%, átlagban.) Ez a 40 ezres plusz igazából azért több, mert elmaradt az influenza, csökkent a népesség eleve (alacsonyabb bázis, tehát az arány kicsit nagyobb), és a karanténok miatt csökkentek egyéb halálokok (baleset, agyvérzés, infarktus, stb.).
.
Száz férfi halottra átlagosan 105,4 női halott jut. Járványidőszakban 91,3. Ez egy 115,4%-os többlet, ennyivel voltak jobban érintettek a férfiak (lásd 1. ábra).
.
A teljes, 2 éves járványidőszakra jutó napi többlethalottak száma 52,1. Ebből férfi 27,2 többlethalott, nő pedig 24,9 többlethalott. (Lásd 2. ábra, jobb oldali grafikon).
.
Többségében idős, krónikus beteg. Az. (Az a 40 ezer tényleg a többlet, a tényleges halott inkább 70 ezer, amiből valóban volt 'coviddal', tehát amúgy is meghalt volna, voltak elmaradt halálok, és van egy 46-47 ezres hivatalos statisztikánk. Világösszevetésben amúgy a többlethalálozásunk nem kiemelkedő, és az adatszolgáltatásunk végeredménye egyáltalán nem vészes másokéhoz képest. De az a 47 ezer az többletben 40, a tényleges halott meg kb. 70.)
.
Rákban évi 30 ezer ember hal meg, hasonló az infarktus is, napi 80 környéke. A covid átlagban napi 52 feletti többletet, és valós kb. 90-et tudott; amikor pedig a járvány tombolt, napi 200 felett jártunk, pár hétig 300 felett A 40 ezres többlet megegyezik Bp. ostromának polgári áldozataival, kicsit több. No big deal. (A 300 feletti az jóval több, mint a 2. VH napi magyar halottainak átlaga, mindent beleszámítva.)
.
Az adatok a táblázatban lekövethetők, megint csak: 3. ábra.
.
Az adatforrás innen:
.
https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0065.html
.
Szép hétvégét mindenkinek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.