Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szabi29
csendes tag
Szerintetek mitől lehet az, hogy a motor bemelegedése után kicsit erősödik a motor hangja Merivánál?
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
ncc1701
üzenetére
Elég általános már a terhelés függő töltés (ez alatt a motor terhelésére gondolok), itt egy jó írás a témában: [link]
Adott 13.8-ra én nem mernék hibát kiáltani, inkább mérnék
de ha nincs töltés, akkor úgyis jelez a műszerfal, pár tized itt vagy ott nem jelentős (pláne a mérési pontosság, aktuális fordulatszám, akku kondíciója és töltési szintje ismerete nélkül). Szvsz a baj, ha nem töltődik egyáltalán, vagy fordulaton 15-16 vagy több V szaladgál 
-
törölt tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Új korában nem tudom mennyi volt, de az autó szerelési kézikönyve is 14 V-ot ír (ez ahhoz képest kb 1%-os eltérés mindössze). Neten amúgy kb 13,6-14,4V közötti értékeket írnak mindenhol, mint jó értékek. A minimumnál se lehet kevesebb, meg a maximumnál se lehet több.
Nekem az autó 13 éves korábban kezdett el döglődni a generátor, akkor nálam úgy kezdte, hogy alapjáraton világított a töltésvisszajelző, de kb 2000-es fordulattól már elaludt. Az autót így is tudtam használni, csak figyelni kellett a fordulatszámra. Minden nap reggel rá szoktam mérni az akksira, de 100%-ra fel volt töltve mindig (12,74V-ot szoktam mérni).
Néhány hétig, talán 1-2 hónapig használtam így az autót, aztán fel lett újítva a generátor.
21 éves korában aztán teljesen megadta magát a gyári generátor, minden fordulatszámon világított a töltésvisszajelző, szerelőre várni, felújíttatni nem volt időm, úgyhogy került bele egy gyári bontott, ami azóta is hibátlanul üzemel (24 éves most az autó).A döglött generátorral amúgy el tudtam menni egy fullra töltött akksi mellett a kb 25 km-re lévő szerelőig. Igyekeztem a lehető legkevesebb fogyasztót használni, de így is mire beértem abba a városba, ahol a szerelő volt, pont fölgyulladt szépen sorban minden visszajelző a műszerfalon (légzsák, ABS, kipörgésgátló, stb.), szóval már a végét járta addigra az akksi ereje.
-
ncc1701
veterán
válasz
Greentea
üzenetére
Erre nem fogok tudni válaszolni, én csak egy műszerész sulit végzett informatikus vagyok.
Testkábelt nem cseréltem, csak levettem őket, és 600-as papírral átcsiszoltam az érintkezőket, majd barom erővel visszahúztam rá az anya csavarokat.
Nálam az insignia azt játszotta, h indítózás nélkül 10-ből 1x ha ráadtam a gyujtást, akkor kiírta a drága, h check battery system. Ha ekkor röffentettem, és rámértem, akkor 13.8V körüli feszkót mértem az akku sarun. Ezt egy bontott generátor oldotta meg, nem volt "kedvem" megint kivenni a felújítottat, tenni bele gyári fesszabájzót, majd visszatenni, mindezekkel kocsikázni fél napot. Egy volt 50 körüli opel márkaszervizes, mára maszek emberke súgta meg, h ide a 13.8V nem elég. Egyébként a generátort felújító nyugdíjas szaki azt mondta, h a mai autókon elég a 13.8V, mert a generátor csak akkor ad nagyobb feszkót, ha kell. Én meg ilyet még nem láttam, szerintem a generátor egy fix feszülségen tud kitolni x ampert (nálam 120A), oszt nem variál. -
peet137
tag
Van valakinek valami nyerő ötlete, hogy tudnám az EGR szelep egyik csavarját kiszedni? Arról a csavarról lenne szó, ami imbusz nyílású, de olyan rozsdás, hogy már a kulcs se akar belemenni. Ha nem muszáj, nem szeretném az egész termosztátházat leszedni miatta. Ott még a leömlő hőpajzsát is le kellene szedni, hogy ki tudjam csavarni a termosztátházra, az EGR-hez menő "gázcsövet".
Erről a csavarról lenne szó:
A 4ből kettő kijött, a 3. felül van, azt simán kiszedem, hozzá lehet férni, ha más nem lesz, akkor vágok bele nútot és csavarhúzóval megoldom, de ennél az alsónál semmi hely nincs, alulról meg a váltó van útban... -
Osti79
újonc
Ha nem akkor előbb utóbb váltó csere
-
Osti79
újonc
Ha jól Csinálja az ember akkor kíméli a kuplung tárcsát csapágyatt kevésbé kopik
-
Osti79
újonc
Sziasztok lenne egy érdekes problémám Opel Zafira 1 hetes dízel terhelés alatt bekopog és magas a hc je porlasztó ki voltak szedve be vizsgálva tökéletesen működnek közös nyomócső be a nyomás megfelelő nem lépi túl a megengedett értéket EGR szelep ki van tisztítva tökéletesen működik új levegőszűrő van benne találkozott e valaki ilyen jellegű problémával és ha igen mi volt megoldása ha tud valaki segíteni Azt köszönöm szépen
-
Szabi29
csendes tag
Üdv!
Az normális, hogy Opel Merivában kuplung benyomása nélkül lehet váltani? Járó motor mellett nem próbáltam még. 😀
-
válasz
Tothgera30
üzenetére
Meg kell nézni, átlagos hirdetés. Helyszínen majd kiderül milyen.
-
Vélemény? 2010 Astra H Cosmo Caravan 1.8?
-
törölt tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Akkor viszont ez autótípusfüggő lenne? Nekem 2 autóvillamossági szerelő is azt mondta a 13,8V-ra, hogy jó. Az autóm (B Vectra) szerelési kézikönyve 14 V-ot ír. Viszont 13,8V mellett sem bolondult meg semmiféle elektronika, és a megkérdezett 2 autóvillamossági szerelő egymástól függetlenül állította, hogy teljesen jó a 13,8V (kb 1%-os eltérés a gyárilag megadott értéktől, ami egyébként sem fix 14 V-nak volt írva, hanem kb 14V-nak).
-
Greentea
senior tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Ez érdekes. Én anno azt az infot kaptam, hogy mivel a motorvezérlő is beleszól az egészbe, ezért nem feltétlenül elvárt érték a 14,4-14,5V, főleg nem alapjáraton.
De jelzem nem vagyok autóvillamosságis. Viszont ha valóban úgy van ahogy írod, akkor a sok helyen feltüntetett 13,5V határérték mire szolgál? Végül neked kellett testkábeleket cserélned?
-
ncc1701
veterán
válasz
mephi666
üzenetére
Nem, kevés, megbolondul a kocsiban az elektronika ilyen alacsony feszülségen. Kb 14.4-14.5V kell járó motornál. Ha nem önindító, akkor lehet valami oxidos testkábel is.
Nekem is azt mondta a felújító szaki, h elég, de a szerelő kiröhögött. Sajnos sok a laikus fotelhuszár a neten, akik félinformációk alapján osztják az észt a fórumokon. Ezért sokszor már az semmit sem ír, aki ért is hozzá, van benne tapasztalata, mert lehúzzák a fotelhuszárok a szintjükre, ott meg lenyomják a rutinjukkal.
-
farkas-j
őstag
válasz
Greentea
üzenetére
Neked és a többieknek is köszönöm a válaszokat! A 13,8V-os töltőfeszültséget kevésnek tartom. Egy savas akku cellának a teljes feltöltéskor gyártmánytól függően 2,4V-2,42V-os feszültséget kell elérnie. Ez 12V-os rendszer esetén 6 cella, azaz 14,4-14,5V-os kapocsfeszültség. Az autókat amiknél eddig töltőfeszültséget mértem, azoknál 14,2 - 14,6V-os feszültségeket mértem. A Meriva B-mnél is 14,45V-os a töltőfeszültség. Ha lesz időm, majd levonulok oszcilloszkóppal és megpróbálom megnézni a generátorból kijövő feszültséget. Az akku ugyan elsimítja a "3 fázisú" eltolt burkológörbéket, de hátha látok valamit. Pl csak 2 burkológörbe nyomát látom, akkor halott lehet az egyik dióda. Ha nem boldogulok vele, elmegyek egy autóvillamossági szakihoz.
-
Greentea
senior tag
válasz
farkas-j
üzenetére
13,8 teljesen jó. Ha a fogyasztókat rádobod akkor is tartja ezt az értéket?
2 hónapja halt be nálam a generátor H Astran, bent a központi kijelző mellett minden izzó vibrált, kint első fényszóró tompított stb. szintén.
szerk: Generátor mellett a saruknál illetve a testkábelnél is érdemes szétnézni. Utóbbit számos Opelben "alulméretezték".
-
adorjant
őstag
válasz
wrongduke
üzenetére
Szerintem maga a kezelőpanel ment tönkre. Nekem 2002-es G Astra digitje csinálta ugyanezt. Bontóból vettem másikat,szimplán kicseréltem,és kész. A tiednek is ugyanazok a gombjai,csak a keret másabb,szóval kis szerencsével nem kell kifejezetten Corsa panelt keresned, de ennek járj utána azért.
-
gban
veterán
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Ezért nem regelek fb-ot, de köszönöm
-
gban
veterán
-
dewill79
tag
válasz
farkas-j
üzenetére
Szia , szerintem jó helyen tapogatózol. Nézesd meg. A 13.8V alapjáraton, terhelés nélkül jónak tűnik, de ha felkapcsolod a világítást és lejjebb esik pár voltot, akkor a generátor fesszabályzója lehet ludas. Emelt fordulaton tartósan 14V felett kell lennie a töltőfesznek.
-
dewill79
tag
-
farkas-j
őstag
Meriva A Z14XEP-n valami gond lehet a töltéssel. Az autó állt egy hónapot és lemerült az akkuja. Fel lett töltve, most jól indul. Szivárgó áram az minimális 50-60mA lakatfogóval mérve. A töltőfeszültséget viszont kevésnek találom, mert csak 13,8V-ot mérek. Meghallhatott a fesszabályzó vagy így beterhel a 4 éves akku? (Ez utóbbit nem tartom valószínűnek.) Esetleg valamelyik generátor dióda adhatta meg magát? Egyébként hol található a fesszabályzó, a generátorral van összeépítve?
-
wrongduke
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy 2002-es, 1.2-es C corsa autóm digitális klímával és olyan bajom van, hogy középső konzolon még nem jött levegő valamint befújást nem lehet állítani. Zongorázhatok a gombokon, de fixen lábra és az oldalsó befúvókon jön csak levegő. Hűtés-fűtés ugyan így. Az első szélvédő párátlanítása is gond nélkül működik.
Tudtok szerelő mentes házi praktikát (aksi leköt, pihentet, vissza meg ilyenek)? Bejelentkeztem már vele szerelőhöz is, de olyan hosszú a várólista itt, mint az orvosoknál országosan.
(első autóm, nagyon laikus vagyok)
-
zgospel
őstag
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Ez nem helyettesít, hanem adalék. Ha semmi baja a váltónak akkor kb fölösleges.
2 liter GM olajat vegyél, a feltöltési mennyiség 1.6 liter. -
mephi666
nagyúr
válasz
ArthurShelby
üzenetére
nem szokásom a 100-as amúgy, de most hosszabb útra készülünk és kíváncsi vagyok, milyen jó fogyasztási értéket sikerül így kihozni
majd visszaállunk a 95-re és évente 1-2 alkalommal lesz továbbra is 100-as -
mephi666
nagyúr
válasz
ArthurShelby
üzenetére
503,9Ft/l

-
zgospel
őstag
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Ha hangos, akkor Metabond kézi váltóhoz való adalékot.
Egyébként semmit, felesleges, de a lelkedet megnyugtatja.Ha budapesti vagy akkor nekem maradt a Metabondból egy fél flakon. Fél flakon se kell bele amúgy, 4-6%ban kell hozzáönteni, viszont 10 ezer egy új flakon, szóval kicsit drága mulatság.
-
ricsi8800gt
addikt
A váltóba mit érdemes önteni még GM váltó olajon kívül ?
-
mephi666
nagyúr
válasz
Doggy dog
üzenetére
amikor vettük a kocsit, akkor szemrevételezték a megszokott szervizben és a lengéscsillapítókat javasolták mielőbbi cserére... toronycsapágyról akkor szó nem volt, végül pont a toronycsapágy adta meg magát először és akkor egyben csináltattunk mindent
...ha még abból is a gyári van benne, én egy kör alatt cseréltetném azt is és akkor le van tudva (kopóalkatrész, ha benne van 15 év, akkor szerintem jobb egyben azt is cseréltetni, mint 1 év múlva nagyon sürgősben, ha megnyekken)árban nálunk 35 volt a 2 első toronycsapágy
-
Doggy dog
senior tag
Sziasztok!
Első lengéscsillapító csere lesz B zafin.
Toronycsapágynak nincs hangja, nem ropog.
Kell e ilyenkor is cserélni?
Ugye, jó alkatrészt nem cserélünk, az itt is megállja a helyét? -
mephi666
nagyúr
csináltam egy tesztet ezzel a 100-as benyával: 540km-t mentünk, aminek kb fele főút, többi város, pusztulat meleg volt, klíma sokat ment és 8.6-ra jött ki a fogyasztás... jobb, mint az F-é vegyesben, amiben klíma sincs és +200cm3, +500kg

ui: jövő hétre vár ránk belföldön egy 600km körüli karika 3 napra lebontva, kíváncsi vagyok hogy ez a gép 90%ban főúton mit fog produkálni
na meg hogy előjön-e valami gebasz -
törölt tag
válasz
bozont
üzenetére
Én a B Vectrát (X20XEV) amikor szoktam vinni vezérléscserére (kb 50-55ezer km), akkor szoktam egyúttal a gyertyákat is cseréltetni. A szerelők mindig meg szokták kérdezni, hogy minek akarom még ezeket a gyertyákat cseréltetni, hisz semmi bajuk. A gyári 2 pólusú GM is, ugyanez Bosch felirattal is, meg volt benne 4 pólusú Bosch, az is ennyi km után még teljesen hibátlan volt.
-
Szabi29
csendes tag
Köszönöm a válaszokat! Szóval egy tanksapka csere lehet a megoldás?
-
Szabi29
csendes tag
Üdv!
Nemrég vásárolt Opel Meriva A típusú kocsimban benzin szag érezhető beszállás után. Mitől lehet ez?
-
totyino77
tag
Volt már valakinek Rigotech chip tuning?
-
bozont
veterán
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Nálam így néztek ki a közel 60e km-t (5év) futott gyertyák (mikor megvettem 35e-nél elfelejtettem cserélni, előtte diesel volt
). Majd meglátjuk az Irídiumos mit bír. -
zgospel
őstag
válasz
Tothgera30
üzenetére
Sokkal dinamikusabb az 1.8.
-
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Úgy tudom FL Z16XER-ek és az összes A16XER módosított szűrővel jött, és nem tud gondot okozni. Nem ragaszkodom a kombihoz, talán egyedül a szedán forma amit annyira nem szeretnék, de nem zárnám ki.
-
Integrale
veterán
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Azt írták valahol, hogy a bejáratási időszakot követően nem indokolt a szűrők ottléte.
15e kilométerenként gyertyákat?
Nem olcsóbb iridiumot rakni bele? -
ricsi8800gt
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Nem tudom hogy módosították e de én le vettem rola a szűrőket, Én is 10 ezreket cserélem a GM olajat benne, meg 15 ezrenként a gyertyákat.Az XER motorok jók. És kombi akarsz?
-
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
Azt az információt kaptam hogy 2009-től (Z16XER) nézegetek, elvileg ezekben módosították a szolenoidokat, így nem tudnak elfordulni. Vagy ez csak A16XER-re igaz? Én a J Astra-ba Mannol Energy Formula PD 5W-40-et töltök, Mann-Filter szűrővel, bár ezt 8-10 ezer km-enként cserélem. Nézegettem még a Z18XER-t is. De nem tudom mennyivel lenne dinamikusabb...
-
ricsi8800gt
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére
Hát arra számíthatsz hogy nem egy erő gép, főleg a kombi, fogyasztás olyan 8 körül nekem városban, pálya 6.2,Amire érdemes figyelni az az okoskerekek hangja, szolenoid csere esetleg, ezeket én cseréltem csak azért írom le neked, olajbol én gyárit adok neki 5W30, persze alap hogy vétel után vezérlés csere.
-
válasz
ricsi8800gt
üzenetére
-
zgospel
őstag
válasz
athomi
üzenetére
Ha duplakuplungozva váltasz akkor is ilyen? Ha úgy nem produkálja a hibát, akkor a szinkrongyűrűk vannak kikopva.
#100296 Tothgera30 ha pont belenyúlsz egy komplett vezérléscserébe okoskerekekkel, szolenoidokkal akkor az drága tud lenni. Ajánlom ezt a leírást, nekem sokat segített anno.
http://opelmuhely.com/leiras-reszletei/240/astra_h_vasarlasi_utmutato_es_erdekessegek
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3897
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4224
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
de ha nincs töltés, akkor úgyis jelez a műszerfal, pár tized itt vagy ott nem jelentős (pláne a mérési pontosság, aktuális fordulatszám, akku kondíciója és töltési szintje ismerete nélkül). Szvsz a baj, ha nem töltődik egyáltalán, vagy fordulaton 15-16 vagy több V szaladgál 

Nem olcsóbb iridiumot rakni bele?